Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

31 Ιανουαρίου, 2023

Έχοντας το άριστο παράδειγμα του προέδρου Αναστασιάδη ο οποίος πήγε μέχρι το παλάτι του Μπαλμοράλ στη Σκωτία για να ενημερώσει το βασιλιά Κάρολο, είπα να κάνω και εγώ τοι ίδιο.

Με πολύ πιο μπανάλ τρόπο, οφείλω να παραδεχτώ.

Και με μια άλλη διαφορά: υπάρχουν όντως εξελίξεις σήμερα. Οι οποίες έχουν περίεργες συνέπειες ή αν θέλετε, προεκτάσεις.

  1. «Με το ψήφισμα, επαναβεβαιώνεται η συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού, η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα.» Το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας πανηγυρίζει για αυτή την αναφορά στο χτεσινό ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ, η οποία επαναφέρει τη μόνη βάση λύσης που υπάρχει, στο προσκήνιο. Αν δεν απατώμαι αυτή η αναφορά δεν υπήρχε πριν έξι μήνες.

Από την άλλη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, θα φάει που πάνω του! Δεν θέλει να ακούσει τίποτα πια για ΔΔΟ, ζητά την αναγνώριση της ΤΔΒΚ και κατηγορεί το Συμβούλιο Ασφαλείας πως επιμένει «σε αποτυχημένα μοντέλα λύσεων».

Το τελευταίο, είναι το μόνιμο επιχείρημα και των διχοτομιστών που απεχθάνονται τη ΔΔΟ και στη δική μας πλευρά. «τόσα χρόνια γυρεύουμε ΔΔΟ αλλά δεν τα καταφέραμε» λένε. «Τόσοι πρόεδροι απ’ εδώ, τόσοι ηγέτες απ’ εκεί, δεν συμφώνησαν». «Η ΔΔΟ είναι αποτυχημένο μοντέλο!»

Είμαι σίγουρος πως ανάλογα σχόλια έχετε διαβάσει σε αυτό το χώρο εκατοντάδες φορές!

Η απορία είναι λοιπόν η εξής: όλοι αυτοί με ελληνικά ονόματα που συμφωνούν με τα επιχειρήματα του Ερντογάν για τη ΔΔΟ, αλλά στηρίζουν τον κ. Χριστοδουλίδη, γνωρίζουν πως στο επίσημο πρόγραμμα του υποψηφίου, αλλά και στις ταμπέλες που έβαλε στους δρόμους αυτές τις μέρες, γίνεται σαφής αναφορά στη ΔΔΟ; Είναι τόσο βλάκες που δεν αντιλαμβάνονται πως θα ψηφίσουν κάποιο που επιθυμεί να φέρει λύση που απεχθάνονται;

Δεν αναφέρομαι σε τοξικούς πολιτικούς όπως τον κ. Σιζόπουλο που έχει διαγράψει κάθε αναφορά στη ΔΔΟ, αλλά είναι έτοιμος να πάρει έστω και ένα μικρό πατριωτικό αντάλλαγμα για να γίνει εξουσία!

Αναφέρομαι στο πλήθος των επωνύμων ενεργών πολιτών που έκαναν το σκότωμα της ΔΔΟ σκοπό της ζωής τους. Τι γίνεται κοπέλια; Δεν ξέρετε να διαβάζετε;

Ή μήπως γνωρίζετε (ή ελπίζετε) πως ο εκλεκτός σας μας περιπαίζει;

Όπως και να το δει κάποιος εδώ έχουμε φοβέρες αντιφάσεις – για να παραμείνω ευγενικός.

  • Από την άλλη, στην Τουρκία ετοιμάζονται επίσης για εκλογές. Από τη μια είναι ο Ερντογάν και τα εθνικιστικά αδέλφια του Μπαχτσελί. Από την άλλη η σημερινή έκφραση του Κόμματος του Ετζεβίτ, ένα κόμμα αντίστοιχο της Αλληλεγγύης της Ελένης Θεοχάρους και 4 άλλα μικρότερα κόμματα. Όλοι αυτοί δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ποιον θα έχουν κοινό υποψήφιο, αλλά ανακοίνωσαν χτες τις θέσεις τους. Για την Κύπρο λένε: «Προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, θα επιδιώξουμε ως στόχους την προστασία των κεκτημένων δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ και των Τουρκοκυπρίων και τη διασφάλιση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων».

Υιοθετούν δηλαδή λίγο πολύ τη ρητορική Τατάρ. Συνεπώς όσοι επιθυμούν να ξεκουμπιστεί ο Ερντογάν, γιατί λόγω της αδιαλλαξίας του δεν αφήνει το Κυπριακό να λυθεί, δεν θα έχουν μπροστά τους κάποιο καλύτερο μετά τις εκλογές του Μαΐου. Ακόμη χειρότερο, ο διάδοχος του Ερντογάν – αφού οι δημοσκοπήσεις αυτή τη φορά ΔΕΝ τον ευνοούν – θα έχει σαφώς μικρότερο πολιτικό βάρος, και σίγουρα θα είναι αδύνατον να πάρει εύκολα σημαντικές αποφάσεις.

Και αυτό ακριβώς είναι το ζήτημα. Ο Ερντογάν έχει εξελιχθεί σε ένα άκρως προβληματικό, δεσποτικό και εξτρεμιστή ηγέτη. Το σημερινό προφίλ σαφώς και δεν δίνει περιθώριο ελπίδας για οποιαδήποτε θετική εξέλιξη στο κυπριακό.

Αντίθετα, αν συμβεί κάτι θα είναι ένα θερμό, ή έστω χλιαρό επεισόδιο στο Αιγαίο, ή πιθανότατα στον αδύναμο κρίκο, που είμαστε εμείς.

Τον Ερντογάν όμως τον είχαν αναγάγει κάποιοι στον μέγιστο εχθρό του έθνους, πολύ πριν από τη σημερινή του εξέλιξη. Ο Ερντογάν έγινε ο μεγαλύτερος εχθρός των δικών μας εθνικιστών γιατί στα πρώιμα στάδια της καριέρας του φάνηκε πως ήταν ο ηγέτης πως θα μπορούσε να δεχτεί και να υπογράψει αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα σύμφερε σε όλους.

Εκείνον τον Ερντογάν μίσησαν πρώτα οι δικοί μας διχοτομιστές.

……

Αποποίηση: οι όποιες αναφορές στο Κυπριακό δεν έχουν προοπτική ή ιδιαίτερο νόημα. Η εγκληματική επιλογή της μη λύσης που έκανε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και όσοι τον στηρίζουν, οδήγησε την ΚΔ στην καταστροφή. Η μόνη περίπτωση να έχουμε κάποια θετική εξέλιξη είναι από έξω: αν κρίνουν κάποιοι πως το καθεστώς μη λύσης και οι συνέπειες του, επηρεάζει ευρύτερα (δυτικά) συμφέροντα.

Χλωμό.

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: