Κείμενο για την 1η Απριλίου.
Διαβάζω και ακούω πολλά από το πρωί.
Να δούμε κάποια γεγονότα:
- Ο αγώνας εκείνος έγινε κατά κύριο λόγο από Κυπραίους με ελληνικά ονόματα.
- Ανεξαρτήτως των αρχικών σκοπών ή προθέσεων, ο αγώνας εκείνος κατέληξε σε μια συμφωνία που είχε πάνω δυο υπογραφές Κυπραίων. Μια ελληνική και μια τουρκική.
- Εκεί τέλειωσε ο αγών και υπήρχε ένα αμοιβαία αποδεκτό αποτέλεσμα.
- Η συμφωνία εκείνη έφτιαξε ένα κράτος το οποίο κουβαλά και ένα σύνταγμα.
- Το σύνταγμα εκείνο λειτουργεί μερικώς από το 1964 όταν άρχισαν τα πολιτικά προβλήματα ανάμεσα στις δυο κοινότητες. Η διάρκεια του «δικαίου της ανάγκης» αναμενόταν εκ της φύσεως του μέτρου να είναι μικρής διάρκειας και για συγκεκριμένο σκοπό. 49 χρόνια αργότερα λειτουργούμε στο ίδιο πλαίσιο. Με σταθερή αξιοποίηση του μέτρου εκείνου – όποτε μας συμφέρει.
- Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το κράτος ελέγχεται μόνο από τη μια συνταγματική κοινότητα από το 1964.
- Παρ’ όλα ταύτα το σύνταγμα μας εξευρωπαΐστηκε και με καλό πολιτικό σπρώξιμο (κυρίως από την Ελλάδα) το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990, πήραμε την ένταξη στην ΕΕ.
- Το σύνταγμα μας κουβαλά την βασική ταυτότητα του υφιστάμενου και μελλοντικού κράτους: την μοιρασιά της εξουσίας μεταξύ των δυο κοινοτήτων, αρχικών συνεταίρων στο κράτος αυτό. Το σύνταγμα μας είναι πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η μετεξέλιξη του κράτους είναι ο μόνος τρόπος να έχει νομιμότητα το νέο καθεστώς. Μοιραία, θα λάβει υπόψιν και την ιστορία από το 1964 μέχρι τη μέρα της λύσης.
- Αν υπάρχει σεβασμός στο αποτέλεσμα του αγώνα εκείνου, αυτός αφορά αποκλειστικά τη στήριξη των προσπάθειών διατήρησης και μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση του πολυτιμότερου της όπλου που είναι το σύνταγμα της και όχι με αναθεωρητικές απόψεις που αμφισβητούν την ίδια του την ουσία.
- Συνάγεται πως όσοι έχουν αυτές τις αναθεωρητικές απόψεις, όχι μόνο εξυπηρετούν και προωθούν τα συμφέροντα των εχθρών της ΚΔ, αλλά δείχνουν και αχαριστία και πλήρη έλλειψη σεβασμού στο αποτέλεσμα εκείνου του αγώνα την έναρξη του οποίου εορτάζουμε σήμερα.
- «Αυτό τον αγώνα που οδήγησε σε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε σήμερα, την Κυπριακή Δημοκρατία, και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε αυτή τη διάσταση.» Νίκος Χριστοδουλίδης. Σημερινή δήλωση.