Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σ.Κ. ΕΔΕΚ: Πώς να μείνετε πάντα μικροί.

9 Φεβρουαρίου, 2010

Η είδηση ξεφύτρωσε σχεδόν ξαφνικά πριν λίγες μέρες: φεύγει η ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση.

Από εκείνη τη στιγμή περίπου όλοι το θεωρούσαν ως δεδομένο, ακόμα και οι λίγοι διαφωνούντες εντός του κόμματος.

Εκ πρώτης όψεως, η απόφαση είναι παράδοξη. Αν η ΕΔΕΚ είχε τόσο σημαντικούς λόγους διαφωνίας για το Κυπριακό, τότε θα ήταν λογικό να έπαιρνε μια τέτοια απόφαση αν και όταν οδηγούμασταν σε λύση με προδιαγραφές που δε θα ήταν αρεστές στο κόμμα.

Αντίθετα, βρισκόμαστε τώρα σε μια περίοδο που δεν φαίνεται να έχουμε σοβαρή και σύντομη προοπτική λύσης, και για να αντιγράψω τον κ. Σοφοκλή Σοφοκλέους, αν στο βορρά εκλεγεί ο Έρογλου τότε πάμε μάλλον για αδιέξοδο, συνεπώς για ποιο λόγο η βιασύνη;

Μήπως ο λόγος δεν αφορούσε το Κυπριακό, αλλά υπήρχαν άλλοι, πιο ευτελείς λόγοι; Έχει ήδη γραφτεί πως ο κ. Ομήρου πήρε πολύ προσωπικά την ατάκα που του είχε ρίξει ο πρόεδρος Χριστόφιας για την «κονιορτοποίηση». Μια ατάκα, η οποία κατά την άποψη μου ήταν απόλυτα δικαιολογημένη: μια ζωή προσπαθεί ο κ. Ομήρου να αρθρώσει πολιτικό, αλλά και κοινό λόγο στα πρότυπα του μέντορα του, Βάσου Λυσσαρίδη, αλλά ο άνθρωπος ΔΕΝ μπορεί. Απλώς, δεν μπορεί.

Τι κάνει τότε; Βάζει το μυαλό του να σκεφτεί τις πλέον ασυνήθιστες πολυσύλλαβες λέξεις, τις χρησιμοποιεί ακόμα και σε περιστάσεις που δεν τις δικαιολογούν, και νομίζει πως η ποιότητα του λόγου του ανεβαίνει.  Ε, τι να κάνει ο πρόεδρος; Λίγη υπομονή του έμεινε!

Άλλοι λένε πως η γραμμή δόθηκε από τον … επικοινωνιολόγο του κόμματος! Να φύγουμε λέει, πριν να είναι πολύ αργά να κάνουμε κάτι τέτοιο (αν σημειωνόταν αδιέξοδο στις συνομιλίες ας πούμε), και βεβαίως να φύγουμε πριν από το ΔΗΚΟ, για να δείξουμε ηρωισμό.

Όσο και αν είναι εξόχως γελοίο να παίρνει ένα κόμμα μια τόσο σοβαρή απόφαση βασισμένο στις επικοινωνιακές συμβουλές κάποιου ο οποίος του χρόνου μπορεί να συμβουλεύει τον ίδιο τον Πρόεδρο, φαίνεται πως αυτή η εξήγηση έχει κάποια βάση.

Οι λόγοι που παρέθεσε ο κ. Ομήρου ο κ. Μαυρονικόλας, ο κ. Κουταλιανός, μόνο βλίτα μπορούν να πείσουν. Ακόμα και αν θεωρήσουμε τις διαφωνίες της ΕΔΕΚ επί της ουσίας ως βάσιμες, η στιγμή που επιλέγηκε για την έξοδο ήταν εντελώς ανεξήγητη. Ακούς εκεί: «ηθικά ανεπίτρεπτη η παραμονή της ΕΔΕΚ στην κυβέρνηση!» Τώρα το θυμηθήκατε;

Μια έξοδος που αφορά βεβαίως πολύ λίγα πράγματα: ένα αποτυχημένο υπουργό, ένα πιο σοβαρό υπουργό, με πολλή όμως προσοχή στο δικό του πολιτικό μέλλον.

Αυτά!

Γιατί βλέπετε, οι προεδρίες και τα μέλη στους ημικρατικούς ΔΕΝ θα δοθούν πίσω! Καλά πιασμένα εκείνα, το κόμμα αρχών, θεωρεί πως μπορεί να συνεργαστεί ακόμη με μια κυβέρνηση που πλέον, και επίσημα, θα φτύνει.

Γράφω επίσημα, γιατί σε καμιά περίπτωση αυτά τα δυο χρόνια δεν στήριξε η ΕΔΕΚ την κυβέρνηση. Σε καμία περίπτωση δεν συμπαραστάθηκε στην πολιτική προσπάθεια του πρόεδρου. Ήταν μια συνεχής υπονόμευση.

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να νιώθει πολύ άβολα ο πρόεδρος Χριστόφιας που τους ανέχτηκε, τους σιαμάλιζε, και ίσως, λέω ίσως, θυσίασε την ευκαιρία λύσης του Κυπριακού για αυτούς τους θλιβερούς ψευδοπατριώτες.

Και κάτι άλλο για τον Πρόεδρο: δεν ξέρω πως θα κινηθεί το άλλο «πατριωτικό» κόμμα, το ΔΗΚΟ, αλλά ο Πρόεδρος Χριστόφιας ΕΧΕΙ σοβαρό πρόβλημα: η προοπτική λύσης είναι πλέον θαμπή, η ΕΔΕΚ πάει, το ΔΗΚΟ έτσι κι’ αλλιώς μια ζωή τον υπονομεύει επίσης, έχασε όμως και την ευκαιρία  να  κτίσει γέφυρες με τον ΔΗΣΥ. Ένας ΔΗΣΥ, ή μάλλον ένας Αναστασιάδης που φαίνεται να έχει χάσει την υπομονή του με τον Χριστόφια, έχει χάσει κάθε κίνητρο να τον στηρίζει στην προσπάθεια για το Κυπριακό, αφού αυτή η στήριξη δεν αναγνωρίστηκε ποτέ.

Τι θα κάνεις πρόεδρε τα επόμενα τρία χρόνια;

21 Σχόλια leave one →
  1. Παύλος permalink
    9 Φεβρουαρίου, 2010 08:23

    Αν ο Αναστασιάδης είναι ειλικρινείς στις προθέσεις του για τη λύση πρέπει τώρα να επανέλθει με πρόταση για ουσιαστική συνεργασία και δη συγκυβέρνηση. Και θα πρέπει και ο Πρόεδρος να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Αν οι «δυνάμεις» της λύσης δεν συνεργαστούν απλά θα αποδείξουν ποιές είναι οι πραγματικές τους προτεραιότητες.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      9 Φεβρουαρίου, 2010 08:52

      Παύλο,

      Ο Αναστασιάδης είναι κομμάταρχης. Είναι όμως και ο μόνος που έδειξε δυναμισμό και θάρρος τα τελευταία χρόνια.
      Αν πηγαίνουμε για λύση, στηρίζω 1000 τοις 100 αυτά που λες. Και σε τέτοια περίπτωση πραγματικά εύχομαι να παίξουν παιγνίδι και ο Χριστόφιας και ο Αναστασιάδης.
      Φοβάμαι όμως πως η διαχείριση του Χριστόφια μεχρι τώρα ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο.

      Μου αρέσει!

  2. 9 Φεβρουαρίου, 2010 08:30

    Θα κάμω μια πρόβλεψη τζιαι αν φκω λάθος… όποιος με έβρει έχει να παίρνει ένα σφηνάκι χοθε κουέρβο.

    Η ΕΔΕΚ προετοιμάζεται για συγκυβέρνηση με ΔΗΣΥ αλλά θα προτάξει και αλλαγή στρατηγικής (δλδ. Ομοσπονδία Γιοκ).

    Είπα και έλαξ… χμμμ… ελάλησα.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      9 Φεβρουαρίου, 2010 08:55

      Αγρινέ, ποιος θα αλλάξει στρατηγική;

      Αν εννοείς τον ΔΗΣΥ, δε θα εκπλαγώ να γίνει μια τετοια αλλαγή με τα νεα πολιτικά δεδομένα της μη – λύσης.

      Η ΕΔΕΚ εχει χρόνια που δεν βρίσκεται στο στρατόπεδο της Ομοσπονδίας.

      Μου αρέσει!

      • 9 Φεβρουαρίου, 2010 11:42

        Εννοώ θα ζητήσει επίσημη αλλαγή της πολιτικής του Εθνικού Συμβουλίου / Κράτους.

        Απορία Ηλιθίου: πριν προχωρήσει η ΕΔΕΚ σε κυβέρνηση με ΔΗΣΥ… θα ζητήσει να έρθουν τελικά οι S300;

        Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        9 Φεβρουαρίου, 2010 12:06

        Δεν νομίζω να τίθεται θέμα για τους πυραύλους, μάλλον για ανακύκλωση θα πάνε, ή θα πουληθούν σε κάνενα αφρικάνο δικτατορίσκο.

        Ομως ναι, ας αλλάξουν την πολιτική, ας αποκηρύξουν τα πάντα, ας γίνουν επιτ έλους ειλικρινείς και όχι ψεύτες και υποκριτές, και το αποτέλσμα θα φανεί στο χειροκρότημα.

        Μου αρέσει!

  3. 9 Φεβρουαρίου, 2010 11:10

    Οι δυνάμεις της λύσης δεν θα συνεργαστούν. Το είπε προκαταβολικά ο Αντρος Κυπριανού: ο δησυ δεν θέλει λύση,είπε!!!
    Δηλ. εν μέσω κρίσης της συγκυβέρνησης και πριν τοποθετηθεί ό ίδιος ο Πρόεδρος για το ποιά θα είναι η στάση του και οι «συμμαχίες» του από εδώ και πέρα, αποφάσισε και μας ενημέρωσε ο Άντρος.

    Να ζήσουμε να δούμε τώρα και ένα συναποφασίζειν με το δηκο,να βάλει τζαι ένα δικό του διαπραγματευτή ο Νικολάκης ΝΑ ΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΩΣΟΥΜΕ τζαι κανεί!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      9 Φεβρουαρίου, 2010 12:02

      Disdaimona,
      Και ο Αντρος είναι κομματάρχης, και αντίθετα με τον Αναστασιάδη ΔΕΝ έχει α…δια!

      Αλλά ξέρεις, το ερώτημα είναι πλεον: δυναμεις της λύσης; Ποιάς λύσης;

      Μου αρέσει!

      • 9 Φεβρουαρίου, 2010 16:58

        Της λύσης που θέλει τουλάχιστον το 50% του κόσμου ε/κ και τ/κ.
        Μπορεί να εν απογοητευτικό τούτο το ποσοστό για να κλειδώσουμε μια καλή λύση του κυπριακού αλλά εν αρκετο για να μεν τα βάλουμε κάτω!

        Και δεν ξέρω με πιό τρόπο αλλά ο πρόεδρος εν μπορεί να πουλήσει το 50%που είτε τον ψήφισαν είτε τον στήριξαν μετεκλογικά για να στηρίξει τελικά όσους του φωνάζουν μέσα στους δρόμους ότι εν Προδότης – Καταδότης!!! Συγνώμη αν μιλώ έντονα,αλλά εν εξωφρενικό να παρακαλούμε τον Νικολάκη τωρά να μεν φύει τζαι να γυρίζουμε την πλάτη πάλι στο δησυ, και τελικά στην ίδια τη λύση.

        Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        9 Φεβρουαρίου, 2010 18:00

        Δισδαιμόνα,

        Μα δεν διαφωνούμε σε αυτό που γράφεις! Εκείνο που με τρομάζει πλέον είναι πώς ούτε και με το δίδυμο Χριστόφια – Ταλάτ, + μια Τουρκία που μάλλον θέλει τη λύση τα καταφέραμε.

        Και αν απέτυχε και αυτό, τότε πραγματικά αμφιβάλλω αν μένει κάποιο άλλο σενάριο να δοκιμάσουμε.

        Μου αρέσει!

  4. 9 Φεβρουαρίου, 2010 14:06

    «Τι θα κάνεις πρόεδρε τα επόμενα τρία χρόνια;»

    Προεκλογική εκστρατεία.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      9 Φεβρουαρίου, 2010 17:51

      Κύκκο,
      Μα ακόμα και αυτό το σενάριο δεν παιζει! Ο πρόεδρος ξέρει πως αν μείνει μόνος του, χωρίς λύση, ΕΚΛΕΙΣΕ!
      Γι’ αυτό ψάχνω να καταλάβω πως άφησε (στο *βαθμό* που άφησε), τα πράγματα να φτασουν εδώ…

      Μου αρέσει!

  5. Ανώνυμος permalink
    9 Φεβρουαρίου, 2010 16:07

    φίλε στροβολιώτη εν λλίον αντικειμενιστικά τζιαι στατικά που βλέπεις το δίπολο λύση- μη λύση. το ερώτημα έννεν αν πάμε για λύση ή αν δεν πάμε για λύση. αλλά πως πάμε για λύση τζιαι ποια λύση. τίποτε έννεν δεδομένο, ούλλα παίζουνται ακόμα.

    Μου αρέσει!

    • Ανώνυμος permalink
      9 Φεβρουαρίου, 2010 16:08

      Γρηγόρης

      Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      9 Φεβρουαρίου, 2010 17:50

      Γρηγόρη, δέχουμαι την ανάλυση σου.

      Δώσμου έναν σενάριο πως πάμε σε λύση!

      Το ζητώ αυτό εντελώς καλόπιστα, αλλά ταυτόχρονα και ειλικρινά. Δυστυχώς δύσκολα βλέπω πλεον διέξοδο.

      Μου αρέσει!

  6. Σοσιαλιστής permalink
    9 Φεβρουαρίου, 2010 16:46

    Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ δεκαετία του 90 μέχρι το 2004. Άνθρωποι συνεπαρμένοι από το όραμα του Γιάννου για ένα λόγο μακριά από τα μεχρι τότε συνθηματολογικά έδιναν την δική τους μάχη ενάντια στο λαϊκισμό και το αδιαμφισβήτητο του ενός. Λάρκου, Πρωτοπαπάς, Παπαγεωργίου, Χριστοφίδης είναι μόνο μερικοί της γενιάς εκείνης που μπορούσε να δημιουργήσει το νέο κόμμα, στα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Δυστηχώς για τη Κύπρο δεν φάνηκαν τόσο δυνατοί για να τα βάλουν με το κατεστημένο ή δεν είχαν πλέον την υπομονή. Δεν υπάρχει πιό ψυχοφθόρο πράγμα να προσπαθείς νά κάνεις διάλογο με επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα και να βρίσκεις απέναντι σου τις λαϊκίστικες ατάκες του Κουταλιανού, του Παπαδάκη ή της Ρούλλας.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      9 Φεβρουαρίου, 2010 17:55

      Ανώνυμε σοσιαλιστή,

      Στα φοιτητικά μου χρόνια, και μέχρι την δημιουργία των Οικολόγων, στην ΕΔΕΚ βρισκόμουν:)

      Ήμουν πολύ μικρός για να καταλάβω όμως, και ομολογώ πως με συνέπαιρνε ολοκληρωτικά ο λόγος του Γιατρού.

      Αργότερα, κατάλαβα…

      Μου αρέσει!

      • 9 Φεβρουαρίου, 2010 18:55

        Εκείνος ο Αδάμος Κόμπος πως προέκυψε;

        Είναι ένα από τα μυστήρια του κόσμου που θέλω να καταλάβω…

        Μου αρέσει!

      • Σοσιαλιστής permalink
        9 Φεβρουαρίου, 2010 20:48

        Η περίπτωση Κόμπου είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Αν διαβάσει κανείς την τακτικότατη αρθογραφία του στο τύπο θα πιστέψει ότι μάλλον εκφράζεται περισσότερο από το Άδονη Γεωργιάδη παρά από ένα σοσιαδημοκρατικό κόμμα. Είναι από τις περιπτώσεις που, κατά την δική μου προσωπική εκτίμηση βρέθηκαν στην ΕΔΕΚ πιστεύοντας ότι το κόμμα αυτό εκφράζει τα ιερά και τα όσια της φυλής. Βέβαια, αυτήν την εντύπωση την πήρε από την όλη συμπεριφορά του κόμματος η οποία επικεντρώθηκε μόνο στην ρητορική που αφορούσε το εθνικό θέμα και καθόλου με τα κοινωνικά θέματα όπως εκφράζονται από το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κίνημα. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσουν όλοι αυτοι οι τύποι όταν οδηγίες απο την Ε.Ε. θα μας αναγκάζουν να δεκτούμε οδηγίες όπως για παράδειγμα του δια νόμου σεβασμού της σεξουαλικής διαφορέτικότητας σε όλους τους τομείς.

        Μου αρέσει!

      • 9 Φεβρουαρίου, 2010 22:36

        Ζήτω τα Ελληνορθόδοξα Σοβιέτ λοιπόν!

        Μου αρέσει!

  7. χριστακης permalink
    11 Φεβρουαρίου, 2010 22:43

    πιστευω οτι δησυ και λοιποι δεν θελουν λυση γιατι φοβουνται μηπως οι τουρκοκυπριοι εχουν δικαιωματα.επισης φοβουνται οτι πιθανον οι τουρκοι να ζητησουν τους φονιαδες της εοκα β για να λογοδοτησουν.αλλα ετσι λαλουμε36 χρονια τιποτε,αλλα 100 θα μιλουμε δεν θα εχουμε προσφυγες τοτε και οι τουρκοι θα μας πουν ποιοι προσφυγες?αφου δεν θελατε λυση τα θελατε ολα δικα σας ετσι δεν εμεινε προσφυγας ζωντανος πεθαναν ολοι.τι τα θελετε τα εδαφη σας?για να χτιζει εμπορικα κεντρα ο σιακολας?

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.