Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θεολογική απορία.

17 Μαΐου, 2024

Όπως είναι γνωστό η Χριστιανική Θρησκεία περιγράφεται ως «η θρησκεία της αγάπης». Από την άλλη, ο Θεός της χριστιανικής Θρησκείας θεωρείται επίσης ακραιφνώς ελεήμων για όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο τους πιστούς.

Κατά τη διάρκεια της νεκρωσίμου ακολουθίας, ακούμε και αυτό:

«Κύριε, ἀνάπαυσον τὴν ψυχὴν τοῦ κεκοιμημένου δούλου σου, ἐν τόπῳ φωτεινῷ, ἐν τόπῳ χλοερῷ, ἐν τόπῳ ἀναψύξεως, ἔνθα ἀπέδρα ὀδύνη, λύπη καὶ στεναγμός. Πᾶν ἁμάρτημα τὸ παρ᾿ αὐτοῦ πραχθὲν ἐν λόγῳ ἢ ἔργῳ ἢ διανοίᾳ, ὡς ἀγαθὸς καὶ φιλάνθρωπος Θεὸς συγχώρησον· ὅτι οὐκ ἔστιν ἄνθρωπος, ὃς ζήσεται καὶ οὐχ ἁμαρτήσει· σὺ γὰρ μόνος ἐκτὸς ἁμαρτίας ὑπάρχεις· ἡ δικαιοσύνη σου, δικαιοσύνη εἰς τὸν αἰῶνα, καὶ ὁ νόμος σου ἀλήθεια.»

Συνεπώς έχουμε: από τη μια ένα θεό που αγαπά και προσφέρει το έλεός του στους πάντες και από την άλλη τον ιερέα που καλεί με ένταση το θεό να συγχωρέσει τον μακαρίτη, ο οποίος μπορεί να έκανε και λίγες αμαρτίες γιατί «ουδείς αναμάρτητος».

Αν λοιπόν ο θεός όντως αγαπά τους πάντες και είναι και ελεήμων και αν ο ιερέας είναι αρκούντως πειστικός και κάνει καλά τη δουλειά του ως μεσάζων, οι αμαρτίες του μακαρίτη θα συγχωρεθούν κατά τη διάρκεια της ακολουθίας.

Η απορία είναι αυτή: αν ισχύουν τα ανωτέρω, γιατί να αγχωνόμαστε όλη μας τη ζωή μπας και μας ξεφύγει κάτι κακό;

3 Σχόλια leave one →
  1. 17 Μαΐου, 2024 21:57

    Δεν αγχώνονται ολοι οι άνθρωποι οταν τους ξεφευγει κατι κακό στην ζωή τους διοτι παρολες τις ενέργειες τους, κάποιοι έχουν την δύναμη να μετανοούν για τις οποιες ενέργειες έκαναν οι οποιες προκάλεσαν τις ανάλογες συνεπειες ειτε στους ίδιους είτε στους συνανθρώπους τους και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους με τον σωστό όμως τροπο. Με την ανάληψη ευθυνών προς το καλύτερο. Οχι απλά με ενα «εγώ ευθύνομαι» αποφεύγωντας ταυτόχρονα τις ευθύνες. Ένας άνθρωπος που θέλει να χει καθαρή τη συνείδηση του φέρεται και σωστά με πραξεις γιατι αυτο του επιβάλει πρώτα απο ολα η συνείδηση του και η λογική.

    Απο την άλλη , αγχώνονται όσοι δεν έχουν καθαρή την συνείδηση τους, όσοι δεν έχουν την δύναμη να σταθούν εις στο ύψος των περιστάσεων , όσοι δεν μπορούν να κοιμηθούν ευκολα τα βραδυα, οσοι βλάπτουν τους άλλους με τις ενέργειες τους, οσοι δεν ξερουν πως να εκφράζονται , οσοι δεν μπορούν να αντικρίσουν τον άλλο μεστα μάτια, οσοι ζουν μεσα στη μιζέρια και τον αρνητισμό, όσοι δεν έχουν γενικα το θάρρος να αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις στη ζωη τους.

    Με το να κρύβουν πράγματα κάτω απο το χαλί, δεν φεύγει το βάρος που αισθάνονται. Οπως φεριπειν, άνθρωποι που ζουν σε ενα γαμο μέσα σε ενα σπίτι μόνο και μόνο για να μην χάσουν την ασφάλεια τους, ζώντας συνεχως με την ψευδαίσθηση οτι ολα ειναι φυσιολογικα μεταξυ τους. Και ειναι κρίμα. Και οι δυο.

    Σπάνια βλέπουμε ζευγάρια που ξερουν να αγαπούν με όλη την σημασία της λέξης. Και δεν ειναι η αγάπη δύσκολη. Ειναι οι άνθρωποι που καποιες φορές την κάνουν δύσκολη.

    Αν ένας άνθρωπος εξακολουθεί να ζει με άγχος , πρέπει να αντιληφθεί και τι παει χ . Δεν θα έρθει σε ισορροπία με την ψυχολογική του ηρεμία εάν δεν φερθεί σωστά πρώτα προς τον εαυτό του σεβόμενος τα συναισθήματα του αλλα και προς τους άλλους σεβόμενος τα δικά τους. Πολλοί αποφεύγουν τις καταστάσεις ,αντι να έρθουν αντιμέτωποι με αυτές.

    Συνεπώς για να μην αγχώνεται ένας άνθρωπος πρέπει πρώτα απο ολα να φροντίζει να έχει την συνείδηση του καθαρη και να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις χωρις να καταβάλλεται απο τις ανικανότητες του.

    Μου αρέσει!

  2. Ανώνυμος permalink
    18 Μαΐου, 2024 09:23

    χτες η μεγάλη η κόρη (που είναι είδη υποψιασμενη) ,ερωτησε πως είναι ο παράδεισος και η κόλαση.

    και φυσικά απάντησα ότι δεν ήρθε κανένας ποτέ πίσω για να μας πει πως είναι.

    εξάλλου είπα, έχει κάτι το ενοχλητικό αυτή το δίπολο παράδεισος/ κόλαση .

    δαμέ εμείς απλοί άνθρωποι είμαστε και άλλη ποινή θα σου βάλει ο δικαστής αν κλέψεις 5 ευρώ, 1000 ευρώ η αν σκοτώσεις.

    Και αφού οὐκ ἔστιν ἄνθρωπος, ὃς ζήσεται καὶ οὐχ ἁμαρτήσει, μπορεί λέω στη θεία δίκη, να γίνεται ένας διακανονισμος αναλόγως αμαρτιών του τύπου: 4 μέρες παράδεισος και 3 κόλαση.

    και μου απαντά

    Ο τρόπος που σκέφτεσαι εν πολλά γήινος.

    (εννοώντας ότι ο επουράνιος εν διαφορετικός)

    ε, τι να πω;

    Αρέσει σε 1 άτομο

  3. Ανώνυμος permalink
    18 Μαΐου, 2024 19:55

    Έλα ντε! Γιατί να μη απολαύσει ενας τις αμαρτίες του αφού θα σωθεί με την μεσολάβηση του ιερέα!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.