Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σκέψεις για τον Τζούλιαν Ασάνζ

26 Ιουνίου, 2024

Όχι, δεν θα διαβάσετε εδώ για την ουσία της ιστορίας του. Δεν την γνωρίζω καλά.

Όμως προκύπτουν ενδιαφέροντα άλλα ζητήματα από τη «διαδικασία» που ακολουθήθηκε για να διευθετηθεί το θέμα:

  1. Στον «δυτικό» κόσμο, μια τέτοια υπόθεση μπορεί να επηρεάσει αλλά και να οδηγήσει σε μυστικές διαπραγματεύσεις, μέχρι το υψηλότερο επίπεδο εξουσίας. Γιατί εδώ στη δύση υπάρχουν οι νόμοι, οι θεσμοί, αλλά υπάρχει και η κουλτούρα της ελευθερίας του λόγου, της ανοχής και του δικαιώματος  της αμφισβήτησης. Στον άλλο κόσμο, – αν επιβιώσεις- θα ξεχαστείς σε κάποια φυλακή του αρκτικού κύκλου…
  2. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να θεωρηθεί νίκη για όλες τις πλευρές – ναι, μπορείτε άνετα να θέσετε το ερώτημα του κατά πόσον ήταν θεμιτή η φυλάκιση/περιορισμός του ανθρώπου για 12 χρόνια. Μπορείτε όμως να ψάξετε και λίγο το άλλο σενάριο: πως θα κατέληγε μετά από μια δίκη στην οποία θα αντιμετώπιζε πολύ πιο σοβαρές κατηγορίες;
  3. Και εδώ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η υποκρισία. Χάρηκαν διάφοροι για την κατάληξη της υπόθεσης – το «πάλευαν» για χρόνια λένε. Αλλά ταυτόχρονα δεν λένε λέξη για πολύ λιγότερο σοβαρές υποθέσεις που συμβαίνουν στον «άλλο» κόσμο και έχουν πολύ σοβαρότερες και κυρίως αδιάφανες συνέπειες.
  4. Το win-win, είναι μεγάλη υπόθεση. Το να θέλεις να κερδίσεις κάτι, επιμένοντας  πως δεν θα δώσεις και εσύ κάτι, ή όταν η μόνη σου επιδίωξη είναι να την «κάτσεις» στον άλλο, έχει συνήθως  κατάληξη το αδιέξοδο. Χρειάζεται ευφυΐα, τόλμη και  κλειστά αυτιά στον λαϊκισμό και τα συνθήματα αν πράγματι επιθυμείς αποτέλεσμα.
  5. Η μυστική διπλωματία! Κάποτε ήλπιζα ακόμη πως το δικό μας πολιτικό πρόβλημα δεν περιγράφεται μόνο από τις δηλώσεις των δυο ηγετών στα πανηγύρια ή τα μνημόσυνα, πως οι διαρροές στον Φιλελεύθερο, δεν έχουν μόνο στόχο να προετοιμάσουν την άμυνα μας για τα κακά που έρχονται, αλλά  κρύβουν και κάτι άλλο που γίνεται κάπου αλλού, γιατί, κύριε ελέησον δηλαδή, όλοι ξέρουν πως αν δεν το λύσουμε, θα έχουμε άσχημα ξεμπερδέματα!! Έχω πλέον ξεπεράσει αυτό το στάδιο. Και δεν νοιώθω καλά.
  6. Δυστυχώς όμως, δεν είναι μόνο εδώ κοντά μας μαύρα τα πράγματα. Ακόμη ελπίζω πως μια μέρα θα ακούσουμε μια ανάλογη καλή είδηση που αφορά την Ουκρανία ή την Παλαιστίνη. Γιατί, κύριε ελέησον δηλαδή, όλοι ξέρουν πως αν δεν λύσουν τα προβλήματα τους, αν δεν σταματήσει ο πόλεμος,  θα έχουμε όλοι άσχημα ξεμπερδέματα. Δυστυχώς όμως, φαίνεται πως οι «μεγάλοι» παίχτες των δυο αυτών προβλημάτων δεν έχουν κίνητρο να οδηγηθούν σε μια διευθέτηση win – win.
No comments yet

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.