Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μια ημέρα στον παρπέρη.

16 Μαρτίου, 2013

 

Χτες είχα στείλει αυτό το κελάηδημα στο Twitter:

“Το θέμα δεν είναι τα 10 ή  17 δις. Το θέμα είναι να συμφωνηθεί πώς *χρειαζόμαστε* ένα Χ ποσό. Αν όχι, απλώς μεταχρονολογούμε το πρόβλημα.”

Φαίνεται τελικά πως το ποσό ήταν όντως το 17 δις….

Σήμερα χωρίς, να εμβαθύνω, χωρίς να γνωρίζω τις πλήρης λεπτομέρειες, χωρίς να ξέρω αν υπήρχαν εναλλακτικές επιλογές (που μάλλον δεν θα υπήρχαν όπως ήρθαν τα πράγματα), μαθαίνω πως το μνημόνιό μας περιλαμβάνει και κούρεμα καταθέσεων!

Θεωρώ αυτή την εξέλιξη απίστευτη και αδιανόητη!

Έχουν ήδη μπλοκαριστεί τα χρήματα στις τράπεζες λένε, η βουλή θα συνέλθει το τριήμερο για να πάρει απόφαση σχετική με το κούρεμα των καταθέσεων, που πρέπει να γίνει πριν τη Δευτέρα.

Τα γράφω και δεν τα πιστεύω, γιατί πραγματικά δεν μπορούσα να φανταστώ πως οι Ευρωπαίοι θα επέλεγαν τέτοιο ακραίο και παράλογο μέτρο. Όχι πως δεν είναι ανοικτές όλες οι επιλογές σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά γιατί όπως και να το δεις  με το φακό του οικονομολόγου  τέτοιο μέτρο *δεν* το επιλέγεις!

Μπορεί να πραγματοποιούνται με αυτό τον ντε φάκτο τρόπο οι  φαντασιώσεις  όσων οραματίζονται «τιμωρία» των εχόντων και κατεχόντων,  αλλά ξεχνούν οι Ευρωπαίοι και όσοι υιοθετούν τέτοιες απόψεις, τις συνέπειες της κάθε πράξης.

Και ενώ μπορεί να τις ξέρω εγώ, δεν μπορώ να τις φανταστώ.

Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως οι εξελίξεις αυτές είναι από μόνες τους συνέπεια σειράς  δικών μας πράξεων: των επιλογών των τραπεζών, της οικονομικής διαχείρισης Χριστόφια, και της διαπραγμάτευσης Αναστασιάδη από 1η Μαρτίου.

Όλα τα πιο πάνω κάνουν την 16 Μαρτίου ανάλογη της 15ης Ιουλίου.

Το τραγούδι δεν μπορώ να το ακούσω χαμογελώντας σήμερα.

 

 

35 Σχόλια leave one →
  1. 16 Μαρτίου, 2013 08:25

    Αφού μας το έλεγαν καθαρά τόσες μέρες «απορρίπτουμε το κούρεμα καταθέσεων »
    Έπρεπε να ξέρουμε πολύ καλά τι σήμαινε αυτό .

    Μου αρέσει!

  2. Soteris permalink
    16 Μαρτίου, 2013 08:37

    Η ανεργία θα ανεβεί σε ιλιγγιώδη ύψη αφού πολλές εταιρίες παροχής εταιρικών υπηρεσιών θα δουν τις εργασίες τους να μειώνονται άμεσα. Εκεί, το πρόβλημα δεν θα είναι διαχειρισιμο καθόλου. Ούτε το αέριο θα σώζει την οικονομία και θα κλείσουν σπίτια.

    Μου αρέσει!

  3. Photos Kouzoupis permalink
    16 Μαρτίου, 2013 10:38

    Γιάννο μου οσοι σκέφτονται και κρίνουν στην πολιτική και στα οικονομικά τα πάντα μονοδιάστατα και όχι ολοκληρωτικά και σφαιρικά και είναι και κέλληδες δεν φοβούνται το κούρεμα διότι «δεν τα πιστεύω, γιατί πραγματικά δεν μπορούσα να φανταστώ πως οι Ευρωπαίοι θα επέλεγαν τέτοιο ακραίο και παράλογο μέτρο.»

    Μου αρέσει!

  4. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    16 Μαρτίου, 2013 10:58

    Ο ανώτατος άρχον αυτού του τόπου διαβεβαίωσε το κυπριακό λαό ότι δεν τίθεται θέμα κουρέματος καταθέσεων. Ο κ.Βασιλείου εξέχον οικονομολόγος διαβεβαίωνε ότι αυτά είναι βλακείες και ότι δεν τίθεται θέμα.Τελικά ο λαός ποιούς μπορεί να εμπιστευεται??? Κανένα μα κανενα . όλα πλέον έχουν ισοπεδωθεί. Ο νέος Πρόεδρος πώς θα κοιτάξει και πώς θα ορθώσει ανάστημα?? Δεν λέω ότι φταίει αλλά τελικά είναι ο λός του αδρώπου.Εάν δεν ήξερε ή εάν δεν ήταν βέβαιος όφειλε να μήν δίδει διαβεβαιώσεις στο λαό. Ο ηγέτης ενός λαού δεν μπορεί να πέφτει σε τέτοιες γκάφες . Τώρα η μπάλα είναι στους εκλελεγμένους αντιπροσώπους του λαού στη βουλή τους οποίους θα καταγράψει η ιστορία για την απόφαση που θα πάρουν διότι αυτλη η απόφαση θα σηματοδοτήσει το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού σε αυτό τον τόπο. Ας ΄μήν δούν την καλοπέραση και ας κρίνουν με βάση τον μακροχρόνιο ορίζοντα που δεν είναι άλλος απο το μεγάλο ΟΧΙ.ΟΧΙ στο ξεπούλημα της πατρίδας μας , μπορούμε να ζήσουμε και με τα λίγα ώσπου να ορθοποδίσουμε και τέλος πάντων κύριοι να πριφρουρήσουμε την πίστη και την εθνική αξιοπρέπεια μας.Αυτό ισχύει πάνω απο όλα. Ούτε τα μερσεντές ούτε οι σπιταρόνες και οι πισίνες θα μας δόσουν να φάμε . Τελικά έγιναν λάθος επενδύσεις.Ας ξυπνήσουμε και ας αφυπνήσουμε το πνεύμα και τη μνήμη να θυμηθούμε την ιστορία μας και τα δύσκολα που περάσαμε και να μην φοβηθούμε . Επιβάλλεται εθνική εγρήγορση .Αυτή η απόφαση του EUROGROUP ισοδυναμεί με εισβολή σε χώρα κράτος μέλος της ευρώπης .Εάν αυτό ονομάζεται αλλυλεγγύη τότε και οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους.ΝΤΡΟΠΗ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗ.

    Μου αρέσει!

  5. Χαττάς permalink
    16 Μαρτίου, 2013 12:47

    Δεν πιάσαμε τον πάτο. Υπάρχει κι’ άλλο. Η μαύρη προπαγάνδα της περασμένης πενταετίας δεν ήταν αυθόρμητη. Ήταν καλοσχεδιασμένη επιχείρηση από εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς με στόχο την οικονομική και ηθική εξαθλίωση του λαού μας. Τόσα τηλεοπτικά κανάλια, τόσα ραδιόφωνα, τόσες εφημερίδες, τόσοι «πολιτικοί», τόσοι «ειδικοί» συντονισμένοι με μια φωνή εναντίον της αριστερής κυβέρνησης δεν είναι δυνατόν να είναι τυχαία κατάσταση. Έμοιαζαν να λειτουργούν σαν καλοκουρδισμένη συμφωνική ορχήστρα.Χορωδία. Ποιός τους πλήρωνε όλους αυτούς; Ποιός τους συντόνιζε; Ποιός τους κατεύθυνε; Τί εξυπηρετούσε στ’ αλήθεια; Κοντεύει η ώρα να το μάθει ο Κυπριακός Λαός. Ήρθε η ώρα που ο θεριστής μαζεύει πια τη σοδιά του. Ήρθε η ώρα που ο λύκος λεηλατεί πια το κοτέτσι. Σιγά σιγά όλοι θα πάρουνε το μερτικό τους. Δουλέψανε σκληρά και με πρόγραμμα. Έχουν και την κυβέρνηση, έχουν και την πλειοψηφία στη βουλή, έχουν και τις ένοπλες δυνάμεις, έχουν και τη δημόσια υπηρεσία, έχουν και την εκκλησία. Δεν τους εμποδίζει τίποτε πλέον. Δε χρειάζονται καμία μάσκα πια. Είναι οι νικητές και θα τα πάρουν όλα. Όπως τότε έτσι και τώρα. Και τότε Σάββατο και τώρα Σάββατο. Ο λαός που παρακολουθεί θλιμμένος και ανήμπορος ας είχε το νου του. Όπως τότε έτσι και τώρα. Και τότε Σάββατο και τώρα Σάββατο.
    ΑΘΑΝΑΤΟΙ τώρα. Τώρα ναι. ΑΘΑΝΑΤΟΙ.

    Μου αρέσει!

  6. strovoliotis permalink*
    16 Μαρτίου, 2013 12:53

    Δεν είναι τόσο άσχημη η λύση
    Παρακαλώ όσους φίλους συμφωνούν με το άρθρο μου ή τουλάχιστον το βρίσκουν καλόπιστο να το προωθήσουν και στο δικό τους Facebook διότι οι επόμενες 48 ώρες θα είναι το ίδιο κρίσιμες με τις επόμενες.
    Αν επικρατήσει πανικός ή ο λαϊκισμός τότε η καταστροφή που θα δεχτούμε από την Τρίτη και μετά, ή αν δεν συμπεριφερθεί σωστά η Βουλή, μας θα είναι πολύ χειρότερη.
    Δεν το γράφω εκβιαστικά, αλλά η απλή κοινή λογική λέει, πως ακόμη και λανθασμένη αν είναι η τελική συμφωνία, αν δεν εγκριθεί από την Βουλή η ζημιά θα είναι πολύ πιο μεγάλη. Ελπίζω τα κόμματα μας ότι θα ψηφίσουν το τι αποφασίστηκε και ας βρίσου ν τον Αναστασιάδη και την ομάδα του όσο θέλουν.
    Ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με το τι αποφασίστηκε, η ομάδα, εργάστηκε σκληρά , σε πρωτόγνωρες και ασφυκτικά πιεστικές συνθήκες και με τον κίνδυνο της κατάρρευσης των τραπεζών και όλου του συστήματος της οικονομίας να τους αντικρίζει στα μάτια. Γι΄ αυτό και μόνο οφείλουμε να τους πιστώσουμε και προσωπικά δεν έχω παρά νου τους πω ευχαριστώ και μπράβο για την προσπάθεια και το θάρρος που επέδειξαν.
    Ας πάμε λοιπόν στην ουσία:
    Ή θα μας έδιναν 17,5 δις (που αργά ή γρήγορα θα τα αποπληρώναμε) ή 17,5 δις μείον το ύψος της απομείωσης των καταθέσεων μας. Άρα πάλι το ίδιο ποσό θα πληρώσουμε. Άρα ως οικονομία το ίδιο κόστος έχουμε και δεν θα κερδίσει κανένας ξένος ή τρίτος.
    Αν δεν γινόταν η απομείωση με αυτό τον τρόπο θα έπρεπε να λαμβάναμε άλλα μέτρα. Δηλαδή Δεν θα γλυτώναμε το κόστος αλλά θα το μεταφέραμε σε κάποιον άλλον συμπολίτη μας. Είτε μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα, είτε φόροι στην εργασία και στην παραγωγή, κάτι που θα ήταν χειρότερο και ίσως πιο άδικο.
    Η λύση αυτή επιπρόσθετα μειώνει δραστικά το δημόσιο μας χρέος κατά 5-6 δις ευρώ 28-35% του ΑΕΠ. Μαζί μειώνει και το κόστος χρηματοδότησης της κρατικής μηχανής κατά 200-300 εκατ. τον χρόνο. Μαζί με τα άλλα μέτρα και τον απεγκλωβισμό από την Ελλάδα, το χρέος μας σίγουρα θα είναι πιο διαχωρίσιμο και θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές πιο γρήγορα, κερδίζοντας την αξιοπιστία μας και την ανεξαρτησία μας… όσο γίνεται.
    Το πραγματικό κόστος δεν είναι δραματικό. Βεβαίως και εγώ, όπως και εσείς, αισθάνομαι πικραμένος που την Τρίτη το γραμμάτιο που έχω στο όνομα του παιδιού μου και προοριζόταν για τους σπουδές του θα είναι κατά 6,75% μειωμένο και για κάποιους 9,9%. Όμως θα δοθούν μετοχές σε αντάλλαγμα. Ακόμη και να πάρουμε την περίπτωση του 9,9%, ένας με 101,010 θα πάρει μετοχές τραπεζών με τιμή έκδοσης 10000 ευρώ. Ας υποθέσουμε ότι αυτές οι μετοχές θα χάσουν το 70% της αξίας του, τότε ο καταθέτης θα εισπράξει 3000 από τις 10000. Αν σκεφτούμε ότι αυτός ο καταθέτης εισέπραττε έξτρα (σε σχέση με τους υπόλοιπους κατοίκους της ευρωζώνης) τόκο 1500-2000 ευρώ τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσει για ακόμη 1-2 τότε, η καταβολή των 10 χιλιάδων γι΄ αυτή την λύση δεν είναι τόσο επώδυνη όσο την κάνουμε.
    Λέγαμε ότι θα πρέπει να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες. Οι περισσότεροι έχοντες και κατέχοντες τα έχουν σε μετρητά. Οι περισσότεροι που κερδοσκόπησαν τα έχουν σε μετρητά. Βεβαίως και θα βρείτε παραδείγματα που κάποιοι θα αδικηθούν περισσότερο, αλλά δυστυχώς έτσι είναι αυτές οι λύσεις. Αν κάποιος συμπολίτης μας θα πληρώσει μεγαλύτερο κόστος απ αυτό που σηκώνει , ας δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό αποζημίωσης του και ας μην το επικαλούμαστε για να μην επιβάλουμε λύσεις.
    Πολλοί φοβούνται ότι θα φύγουν τα ξένα κεφάλαια. Δεν μπορώ να προβλέψω πως θα συμπεριφερθεί ο καθένας από αυτούς τους καταθέτες, αλλά θα κάνω μια λογική σκέψη. Ο κίνδυνος του κουρέματος των καταθέσεων υπήρχε, άρα αν θα τα έφευγαν θα τα είχαν φύγει ήδη. Μετά την επιβολή του φόρου, δεν θα υπάρχει λόγος να τα φύγουν. Θα επανέλθει η σταθερότητα και θα συνεχίσουμε να τους προσφέρουμε ψηλότερα επιτόκια.
    Η λύση όσο και να ακούγεται άδικη ήταν και οικονομικά και κοινωνικά από τις πιο δίκαιες. Σίγουρα κάποιος θα μπορούσε να αλλάξει λίγο το ένα- λίγο το άλλο και να την βελτιώσει. Αλλά είδαμε τι ζημιά προκάλεσε και προκαλεί αυτή η συνέχιση της προσπάθειας να βρούμε την «ιδανική» λύση η οποία δεν υπάρχει. Διότι ο καθένας μας βλέπει το προσωπικό του συμφέρον και τονίζω αυτό δεν είναι κακό.
    Δεν έχω αμφιβολία ότι σε 24 ώρες (αν δεν έχουμε εκπλήξεις από την Βουλή) οι περισσότεροι από εμάς θα έχουν συνειδητοποιήσει ότι η λύση δεν ήταν τόσο κακή. Είναι πολύ πιο σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε τι πρέπει να κάνουμε για να μην επαναληφθεί ξανά αυτό το σενάριο.
    Καλή συνέχεια
    Δημήτρης Γεωργιάδης

    Μου αρέσει!

    • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
      16 Μαρτίου, 2013 14:43

      ΣΤΡΟΒΟΛΙΩΤΗ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ.ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΑΠΑΤΗΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ. ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ.ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΗ.ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΕΣΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΑ ΕΣΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΟΣ.ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΑΙΩΝΩΝ.ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΑΠΡΟΚΛΕΙΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Ο ΕΤΣΙΘΕΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ . Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΟΜΟ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ( ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΛΠ ) ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ. ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ.ΝΤΡΟΠΗ ΝΤΡΟΠΗ…..

      Μου αρέσει!

  7. strovoliotis permalink*
    16 Μαρτίου, 2013 12:55

    Και τώρα; Τί κάνουμε;

    Μοναδική επιλογή, θα ήταν να είχε κλείσει η Λαϊκή από καιρό. Εδώ και μήνες ήταν αναγκαία η επιλογή αυτή, αλλά δεν έγινε τίποτε, προφανώς λόγω δειλίας των υπευθύνων. Η επιλογή δεν ήταν ποτέ κατά πόσον θα μετέτρεπαν την Λαϊκή σε «κακή τράπεζα» και να την κλείσουν με τάξη και σιγιρισμένο τρόπο. Η επιλογή ήταν κατά πόσο θα γινόταν αυτό, η θα έκλεινε μόνη της.

    Η μεγαλύτερη ειρωνία μετά την καταστροφική απόφαση της Παρασκευής, είναι πως το χειρότερο που μπορεί να γίνει πλέον, είναι να καταψηφιστεί η συμφωνία στη Βουλή. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να κηρυχτεί αμέσως τραπεζική αργία για να μην διαλυθεί ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα με τρόπο που δεν θα συνέλθει η οικονομία, ούτε για την επόμενη γενιά.

    Πραγματικά, το μόνο πράγμα που είναι χειρότερο από την συμφωνία αυτή, είναι καταψήφισή της. Αυτή θα ήταν η μόνη καταστροφή, χειρότερη από το κούρεμα.

    Από την ώρα που η τράπεζα-ζόμπι λάμβανε ρευστότητα και άπαντες έκαναν πως είναι ακόμα ζωντάνη –και πως μπορούσε να σωθεί χωρίς τέτοια ζητήματα- η Κύπρος είχε μια τρομακτική Αχίλλειο Πτέρνα στις διαπραγματεύσεις. Έτσι, ήταν ευάλωτη στις απειλές που τελικά ήρθαν, μετά τις 2.30 το πρωί.

    Εάν η κυβέρνηση εγκατέλειπε το Eurogroup, θα μπορούσε να είχε κυρηχτεί από την Κεντρική μια τραπεζική αργία μερικών ημερών για να γίνει ring fencing της Λαϊκής και να πωληθούν οι καταθέσεις της. Από τη στιγμή που δειλία απέτρεψε κάτι τέτοιο από το να γίνει εδώ και μήνες, πλέον η εσπευσμένη ολοκλήρωση μιας τέτοιας άσκησης, ήταν δύσκολη και ενδεχομένως επικίνδυνη, αλλά, πιστεύω όχι αναπόφευκτη.

    Το πιο σημαντικό είναι το κούρεμα –αλλά και τα άλλα μέτρα- να είναι «εφάπαξ» και να μείνουμε σε αυτά. Αυτό, για να γίνει, και πάλι θα πρέπει να προηγηθεί έγκριση της Βουλής, αλλά και αποφασιστική προώθηση των άλλων μέτρων, που σε αντίθεση με τον τρόπο που γίνεται το κούρεμα, μπορεί να αποβούν σε καλό για τον τόπο.

    Μετά το σοκ, τώρα είναι η ώρα για μεταρρυθμίσεις. Και όχι διακοσμητικές όπως αυτές που είδαμε ως σήμερα.

    ΓεΣΥ και ΜΔΠ, εννοείται. Και το γκάζι μακριά από τις λαμογιές.

    Και τώρα; Τί κάνουμε;

    Μου αρέσει!

    • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
      16 Μαρτίου, 2013 15:45

      ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΛΛΑ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΚΤΡΟΠΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ. ΟΙ ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΝ Ως ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΜΕ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΗΔΕΝΟΣ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ.

      Μου αρέσει!

  8. strovoliotis permalink*
    16 Μαρτίου, 2013 13:09

    Η κατάσταση είναι σοβαρή, όχι όμως τραγική, ούτε και δικαιολογείται ο πανικός, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι το ποσό που θα αποκοπεί από τις καταθέσεις θα αντισταθμιστεί με μετοχές και πιθανούς άλλους τρόπους.

    Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων από τις Βρυξέλλες, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ομάδα του έδωσαν μια σκληρή μάχη».
    «Το Eurogroup πήρε μια απόφαση για την επίλυση του προβλήματος χρηματοδότησης της Κύπρου», είπε, προσθέτοντας ότι «η απόφαση αυτή τελεί υπό την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων».

    «Η κατάσταση είναι σοβαρή, όχι όμως τραγική, ούτε και δικαιολογείται ο πανικός», τόνισε.
    Σύμφωνα με τα όσα είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Στυλιανίδης, ο Πρόεδρος επιστρέφει στην Κύπρο αργά το απόγευμα, οπότε και θα συγκαλέσει αμέσως σύσκεψη των Αρχηγών των κομμάτων για να τους ενημερώσει πλήρως και θα επιδιώξει μια συλλογική διαχείριση της κατάστασης.

    «Δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι φτάσαμε σε μια κατάσταση οριακή, λόγω της αποφυγής λύσης μέτρων, της αναβλητικότητας και της αναποφασιστικότητας», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.
    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «η κυπριακή αντιπροσωπεία είχε να διαχειριστεί μια έκτακτη κατάσταση».

    Επεσήμανε ότι «η κυπριακή Κυβέρνηση είχε να αποφασίσει μεταξύ της διάσωσης της οικονομίας και της άτακτης χρεοκοπίας».
    «Το δίλημμα ήταν κατά πόσο θα είχαμε την Τρίτη λειτουργική οικονομία ή συνολική κατάρρευση», είπε προσθέτοντας ό΄τι «το δίλημμα ήταν εάν θα παραχωρούσαμε το 6,75% ή αν θα χάναμε το 100%».

    «Το ποσοστό που αποκόπτεται είναι περίπου ισόποσο με τους τόκους 18 μηνών για εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν περισσεύματα», εξήγησε, προσθέτοντας ότι «διασφαλίστηκαν οι μισθοί, οι συντάξεις και οι κοινωνικές παροχές». Διασφαλίστηκε ακόμη, πρόσθεσε, «ότι το ποσό που θα αποκοπεί θα αντισταθμιστεί με μετοχές και πιθανούς άλλους τρόπους».
    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «η απόφαση είναι μεν οδυνηρή, όμως χωρίς συμφωνία η κατάσταση θα ήταν τραγική».

    «Αυτή τη στιγμή καλούμαστε να αποφασίσουμε συλλογικά για το μέλλον της πατρίδας μας και για τις επόμενες γενιές», σημείωσε τέλος.

    http://www.onlycy.com/305816-%CF%83%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%AE-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B7

    Μου αρέσει!

    • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
      16 Μαρτίου, 2013 14:47

      ΜΗΝ ΤΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ ΟΦΕΙΛΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. ΤΕΛΕΙΑ.

      Μου αρέσει!

  9. 16 Μαρτίου, 2013 13:10

    έτσι ένει ρε
    υπάρχουν κανόνες σε τούντο σύστημα

    τζαι ο μόνος κανόνας έιναι αποκλειστικά και μόνο το κέρδος των τραπεζών

    ΤΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΣΗΜΟ ΜΗ ΘΕΣΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ- ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ.. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ – Η λαίλαπα άρχισε …. θα τα λουθούμε ούλλοι μαζί…. συγχαρητήρια κυρίαρχε μαλάκα ανά πενταετία…. ο ανά


    ΤΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΣΗΜΟ ΜΗ ΘΕΣΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ- ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ.. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ – Η λαίλαπα άρχισε …. θα τα λουθούμε ούλλοι μαζί…. συγχαρητήρια κυρίαρχε μαλάκα ανά πενταετία…. ο ανά

    Μου αρέσει!

  10. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    16 Μαρτίου, 2013 15:19

    ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Μου αρέσει!

  11. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    16 Μαρτίου, 2013 15:22

    Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ.Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Μου αρέσει!

  12. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    16 Μαρτίου, 2013 15:26

    ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ?????????????????????????????????????????????????????????????

    Μου αρέσει!

  13. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    16 Μαρτίου, 2013 15:31

    ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΡΟΜΟ . ΜΠΟΡΕΙ ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΑΛΛΑ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ.

    Μου αρέσει!

  14. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    16 Μαρτίου, 2013 15:35

    ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ΒΕΒΑΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ.ΜΠΟΡΟΥΜΕ. ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Μου αρέσει!

  15. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    16 Μαρτίου, 2013 15:48

    ΦΥΣΙΚΑ ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΩ ΟΤΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟΣ ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ Ως ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΕΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΑΤΑΡΙΩΝΤΑΙ.

    Μου αρέσει!

  16. Bingo permalink
    16 Μαρτίου, 2013 16:17

    BANK HOLIDAY IN CYPRUS! Government to seize 10 percent of all savings & deposits!
    http://maxkeiser.com/2013/03/16/bank-holiday-in-cyprus-government-to-seize-10-percent-of-all-savings/

    Μου αρέσει!

  17. strovoliotis permalink*
    16 Μαρτίου, 2013 16:23

    Κούρεμα

    Κούρεμα καταθέσεων λοιπόν… extreme measure? Ναι όντως. Αλλά αν το δούμε λιο λογικά και ψύχραιμα δεν είναι και τόσο οδυνηρό άμεσα στον καταθέτη. Στον μίκροκαταθέτη. Και θα εξηγήσω τι εννοώ πριν με ξιτιμάσετε.

    Η κυβέρνηση δέχτηκε αυτό το μέτρο μετά από απειλές από τους ευρωπαίους. Η στάση τους ήταν καθαρά εκδικητική ενώ η εξέλιξη τούτη διαφαίνετουν από εχτές στις 2:45 το μεσημέρι όταν και δήλωσε η Μέρκελ ότι “I won’t be responsible if I let Cyprus struggle on its own”. Τούτη η δήλωση νομίζω ελάλε τα ούλλα.

    Τι σημαίνει όμως τούτη η απόφαση; Για την Κύπρο δυστυχώς πολλά. Για τον Ρώσο επιχειρηματία σημαίνει αύξηση εταιρικού φόρου, αλλά και φόρο στις καταθέσεις του. Φαίνεται ότι γλυτώνουμε μάλλον τον φόρο επί χρηματοοικονομικών συναλλαγών που είναι σημαντικό για τους Ρώσους. Αλλά ουσιαστικά οι Ευρωπαίοι με το κούρεμα καταθέσεων καταφέρνουν να πάρουν περίπου 2δις από τις καταθέσεις των Ρώσων και των άλλων non-EU καταθετών οι οποίοι διατηρούν συνολικά γύρω στα 20δις στην Κύπρο.

    Αυτό είναι το χειρότερο και πλέον επιβάλλεται η Κύπρος να βρει και να εφαρμόσει ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο πλην του υφιστάμενου το οποίο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Θα φύγουν Ρώσοι; Ναι σίγουρα αρκετοί και αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερη ύφεση και ανεργία. Ήταν επόμενο και το περιμέναμε και γράφεται έσιει πολύ τζαιρό. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για την χώρα αλλά και για εμάς. Και όχι φυσικά το κούρεμα των προσωπικών μας καταθέσεων το οποίο στην τελική είναι και λογικό αν δεις την οικονομική του πλευρά.

    Σκεφτείτε όταν έγραφα για ενδεχόμενο bank run πριν κανένα χρόνο κάποιος ρώτησε τι νομίζω ότι πρέπει να κάμει ένας πολίτης ο οποίος έχει λεφτά καταθετημένα. Το πιο σημαντικό θα ήταν να τα σπάσει σε κάτω από 100,000 σε διάφορες τράπεζες της Κύπρου. Αν όμως πιστεύει ότι οι Κυπριακές τράπεζες υπάρχει περίπτωση να χρεοκοπήσουν τότε μπορεί να καταθέσει τα λεφτά του σε τράπεζα του εξωτερικού με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Εγώ προσωπικά πίστευα ότι θα καταρρεύσουν.

    Αν πάρουμε ένα απλό παράδειγμα η τράπεζα του εξωτερικού η οποία δεν διατρέχει κίνδυνο κατάρρευσης πληρώνει 1.5% επιτόκιο έναντι 5% που πληρώνει η υπό κατάρρευση Κυπριακή τράπεζα. Η διαφορά που κερδίζει ο κύπριος καταθέτης των 100,000 είναι 3,500 ευρώ τον χρόνο αφού αποφάσισε να αναλάβει το ρίσκο της κατάρρευσης. Τώρα έρχεται ουσιαστικά η Τρόικα και σου λέει σου αφαιρώ αυτές τις έξτρα 3,500 που πήρες σαν risk premium αλλά σου αφαιρώ επίσης και τον υπόλοιπο τόκο που κέρδισες. Τέλος σου αφαιρώ και 1.75% περισσότερο από την μάνα. Αυτό είναι το ποσό που ουσιαστικά χάνει ο καταθέτης.

    Αυτή είναι η ζημιά του καταθέτη των 100,000. 1,750 ευρώ. Και ναι δεν χάθηκε ο κόσμος. Σε Γερμανία και Ελβετία τα short term επιτόκια είναι αρνητικά και αυτό αντικατοπτρίζει το χαμηλό ρίσκο. Ουσιαστικά πληρώνεις τζαι που πάνω για να σου προσέχουν τα λεφτά σου. Και αυτό βασικά μας επέβαλαν οι ευρωπαίοι με την εν λόγο απόφαση. Να πληρώσουμε κάτι γιατί δεν θα χάσουμε τα λεφτά μας.

    Τονίζω το κούρεμα καταθέσεων για εμάς τους Κύπριους δεν είναι το τέλος του κόσμου. Το τέλος του κόσμου πιθανότατα είναι οι επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία και στον τομέα των υπηρεσιών η εν λόγω απόφαση.

    Θα δούμε.

    http://cyprus-critics.blogspot.com/2013/03/blog-post_16.html

    Μου αρέσει!

    • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
      16 Μαρτίου, 2013 17:09

      Σαρρής: Δεν βρίσκεται στο τραπέζι κούρεμα καταθέσεων(6/3/2013)
      Στυλιανίδης: Δεν θα αποδεχθούμε κούρεμα(13/3/2013)
      Σαρρής: «Ανόητη» ιδέα το «κούρεμα» των καταθέσεων(1/3/2013)
      Σαρρής: Θα ήταν καταστροφικό το κούρεμα (6/3/2013)
      Αναστασιάδης: Δεν υπογράφω μνημόνιο με κούρεμα καταθέσεων(12/2/2013)
      Αναστασιάδης: Δεν τίθεται θέμα κουρέματος καταθέσεων(10/3/2013)
      ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΣΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ. ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΛΑ. ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΒΕΡΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΜΗΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΕΡΕΥΝα ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΩΤΕΡΑ???? ΜΗΠΩς ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ???

      Μου αρέσει!

  18. Λόκο permalink
    16 Μαρτίου, 2013 16:29

    Η κόκκινη γραμμή καποιου σταματά εκεί που αρχίζει του αλλού.

    Μου αρέσει!

  19. strovoliotis permalink*
    16 Μαρτίου, 2013 16:40

    Το παρασκήνιο του θυελλώδους Eurogroup

    Δεν χωράει καμία αμφιβολία. Οι δύο μέρες και κυρίως οι τελευταίες δραματικές ώρες που προηγήθηκαν της ανακοίνωσης του προέδρου του Eurogroup για την τελική πολιτική συμφωνία για την Κύπρο – γύρω στις 3.30 το πρωί (ώρα Κύπρου) του Σαββάτου 16 Μαρτίου – ήταν στιγμές ιστορικές. Και για όσους τις έζησαν, στιγμές εξόχως αξέχαστες.

    Η κυπριακή κυβέρνηση κλεισμένη στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από νωρίς την Παρασκευή – προηγήθηκαν διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της Τρόικας σε ξενοδοχείο – και με εμφανή τα σημάδια της σωματικής κόπωσης πάλευε να αποτρέψει αυτό που η ίδια θεωρούσε ως τη χειρότερη λύση. Δηλαδή, την άτακτη χρεοκοπία. Ο πήχης είχε ήδη τεθεί πολύ ψηλά από την ίδια την κυβέρνηση – τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά – αλλά η πραγματικότητα την ανάγκασε να τον ρίξει και να ακυρώσει τελικά τις κόκκινες γραμμές…

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφίχθηκε στο κτίριο Justus Lipsius γύρω στις 11 το πρωί για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής. Απέφυγε επιμελώς τις δηλώσεις και πολύ νωρίς τα ΜΜΕ ενημερώθηκαν ότι ακυρώνεται και η προγραμματισθείσα για τις 4 το απόγευμα (ώρα Κύπρου, πάντοτε) συνέντευξη Τύπου του Προέδρου. Μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας εξηγούσαν ανεπίσημα ότι «τα δεδομένα στη διαπραγμάτευση για το κυπριακό μνημόνιο δεν δικαιολογούσαν δηλώσεις εκ μέρους του Νίκου Αναστασιάδη. Τι να πει; Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Η διαπραγμάτευση δεν πάει καλά. Θα γίνουν δηλώσεις όταν υπάρχουν στέρεες εξελίξεις».

    Την ίδια περίπου ώρα, στις 11.30 το πρωί δηλαδή, τα ΜΜΕ ενημερώθηκαν ότι η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup αναβαλλόταν για αργότερα. Δικαιολογία εκ νέου το χάσμα απόψεων μεταξύ Τρόικας, Γερμανίας, Φινλανδίας και Ολλανδίας από τη μια και Κύπρου από την άλλη, για το περιεχόμενο της συμφωνίας και δη για το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων.

    Κυπριακές, ελλαδικές αλλά κυρίως γερμανικές πηγές και πηγές της Κομισιόν διέρρεαν στους λειτουργούς των ΜΜΕ που παρακολουθούσαν αγωνιωδώς τις εξελίξεις, ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρισκόταν το κούρεμα των καταθέσεων και μάλιστα σε ποσοστό που άγγιζε το 40%. Η επιμονή των πληροφοριών για το προαναφερθέν είχε ήδη διαμορφώσει τις προσδοκίες για το τελικό, αρνητικό για την Κύπρο, αποτέλεσμα από πολύ νωρίς.

    Οι κυπριακές πηγές με τις οποίες επικοινωνούσαμε αρνούνταν αρχικώς να το επιβεβαιώσουν ελπίζοντας ότι θα το αποτρέψουν και όπως μάθαμε αρμοδίως αργότερα – από μη κυπριακές πηγές – όντως η Κύπρος πίεσε με κάθε τρόπο για να αποτραπεί. Δεν τα κατάφερε.

    Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μέχρι την Πέμπτη το πρωί δήλωνε απουσία από τη σύνοδο του Eurogroup και την Παρασκευή το πρωί ότι θα έφτανε στη Βελγική πρωτεύουσα γύρω στις 6.30 το απόγευμα, έφτασε τελικά νωρίτερα προκειμένου να συναντηθεί με τον Νίκο Αναστασιάδη σε μια μη προγραμματισμένη συνάντηση. Ουδείς από τους λειτουργούς των ΜΜΕ το γνώριζε αφού η συνάντηση κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό. Μετά το πέρας της, κυπριακές πηγές επιδίωξαν να μεταφέρουν ελπιδοφόρα μηνύματα αλλά πολύ σύντομα η πραγματικότητα έγινε γνωστή: Η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα αρνητική με την Κύπρο όχι μόνο να μην κερδίζει στα σημεία, αλλά ουσιαστικά να παίρνει μια ψυχρολουσία και να αντιλαμβάνεται πλέον ότι όλα οδηγούσαν είτε στη πτώχευση, είτε σε κάποια μορφή φορολογίας στο κεφάλαιο των καταθέσεων που ισοδυναμούσε με κούρεμα.

    Στις 6 το απόγευμα περίπου, άρχισαν να καταφθάνουν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ζώνης του Ευρώ – αφού είχε ήδη αρχίσει και ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Συμβουλίου – και να δηλώνουν δημόσια τις προθέσεις τους. Οι συνήθεις ύποπτοι, Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία, δεν απέφυγαν τις δηλώσεις αλλά καλύτερα θα ήταν να μην τις έκαναν… Η απαίτησή τους ήταν η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο στήριξης της Κύπρου κάτι που μεταφραζόταν το δίχως άλλο σε ανάγκη δραστικής μείωσης του ποσού του δανείου – στα 10 δις ευρώ μάξιμουμ – και άρα κούρεμα καταθέσεων. Ένα ακόμη κομμάτι που παζλ είχε βρεθεί. Το κούρεμα των καταθέσεων ήταν ακόμη πιο κοντά στην Κύπρο.

    Από τις 7 το απόγευμα το κουβάρι ξετυλίχθηκε σχεδόν εν ριπή οφθαλμού. Οι ώρες μέχρι και την ανακοίνωση της τελικής απόφασης πέρασαν γρήγορα αφού η ροή της πληροφόρησης ήταν συνεχής και καθ’ όλα εκσυγχρονισμένη. Πλην όμως, αντιφατική στην ουσία της.

    Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο κτίριο του Συμβουλίου προκειμένου να καλύψουν το γεγονός – γύρω στους 150 στο σύνολο και προερχόμενοι από όλα τα μεγάλα και διεθνή ΜΜΕ κύρους – έπαιρναν πληροφόρηση είτε μέσω τηλεφωνικών μηνυμάτων – sms – είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – email.

    Το κυνήγι της είδησης οδήγησε πολλούς σε μετάδοση λανθασμένων πληροφοριών οι οποίες δεν διασταυρώνονταν – ούτε και υπήρχε στις πλείστες περιπτώσεις η ευχέρεια – και οι οποίες παρέσυραν συχνά πυκνά και άλλα ΜΜΕ σε μετάδοση ανυπόστατων «γεγονότων».

    Χαρακτηριστικότερη όλων η ανυπόστατη είδηση που μεταδόθηκε ευρέως στις Βρυξέλες αλλά κυρίως στην Κύπρο, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης αποχώρησε από το Συμβούλιο προκαλώντας ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις αρνούμενος να αποδεχθεί κούρεμα καταθέσεων.

    Η πραγματικότητα είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όντως επανέλαβε πολλές φορές στους συνεργάτες του ότι προτιμά να μην υπάρξει συμφωνία, να αποχωρήσει από τη διαπραγμάτευση παρά να δεχθεί τις προτάσεις των εταίρων του και δη του ΔΝΤ που δεν έδειξε σε κανένα απολύτως σημείο ευελιξία ή κατανόηση. Ο Μιχάλης Σαρρής κρατούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνεχώς ενήμερο. Αποχώρησε τρεις φορές από την αίθουσα όπου συνεδρίαζε το Eurogroup προκειμένου να λάβει οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος από τα γραφεία της κυπριακής αντιπροσωπείας βρίσκονταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους αξιωματούχους.

    Κάποια στιγμή από το δωμάτιο της διαπραγμάτευσης αφέθηκαν να διαρρεύσουν σενάρια χειρότερα και από την τελική απόφαση, δηλαδή σενάρια για πλήρες bail-in μετόχων τραπεζών.

    Γύρω στη μία το πρωί η κυπριακή αντιπροσωπεία κατέβηκε από τον 6ο όροφο όπου συνεδρίαζε, για να επικοινωνήσει και να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για την τελική κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων. Το briefing πάγωσε τους πάντες. Η φορολογία στις καταθέσεις, ένα μασκαρεμένο κούρεμα, ήταν γεγονός. Την αρχική «παραλυσία» των δημοσιογράφων διαδέχθηκε θυμός, κοροιδία, ειρωνία και τελικά… η συνειδητοποίηση ότι τα πράγματα είχαν τελειώσει. Ότι η ανησυχία η οποία προερχόταν από γεγονότα που αφορούσαν την εκροή καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες – και δη μία τράπεζα – και η στάση της ΕΚΤ για μη συνέχιση των αντικανονικών ενέσεων ρευστότητας στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, δεν άφηνε περιθώρια ελιγμών. Η πρόταση του ΔΝΤ και της Γερμανίας ήταν πλέον take it or leave it.

    Μεταξύ της ανεπίσημης ενημέρωσης των δημοσιογράφων και της τελικής επίσημης ανακοίνωσης η κυπριακή αντιπροσωπεία φρόντισε να ενημερώσει κύπριους πολιτικούς για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Κεντρικό σημείο της ενημέρωσης η στάση ΔΝΤ και Γερμανίας που απαιτούσαν μέχρι τελευταία στιγμή απευθείας κούρεμα και μάλιστα διψήφιου ποσοστού.

    Δύο περίπου ώρες αργότερα, περίπου στις 3 ξημερώματα Σαββάτου, έγινε γνωστό ότι η Σύνοδος έληξε και ότι εντός των επόμενων λεπτών θα εκδιδόταν ανακοίνωση και θα γινόταν συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Eurogroup. Όπως και έγινε. Ο ψύχραιμος κ. Dijssebloem ανακοίνωσε με το γνωστό πλέον παγωμένο ύφος του, ότι οι κύπριοι καταθέτες θα κληθούν να καταβάλουν το λεγόμενο τέλος σταθερότητας προκειμένου να συμβάλουν στην κάλυψη των αναγκών της Κύπρου. Αιτία της πρωτοφανούς απόφασης; Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κύπρου, δηλαδή ο μεγάλος της τραπεζικός τομέας…

    Μεγάλος απών από το ιστορικό για την Κύπρο 24ωρο τα κυπριακά ΜΜΕ. Στις Βρυξέλες για κάλυψη της Συνόδου του Eurogroup μετέβηκε απεσταλμένος του κρατικού καναλιού και του In Business. Ουδείς άλλος. Τα κυπριακά ΜΜΕ – ηλεκτρονικά και έντυπα – κάλυψαν τα γεγονότα διά των ανταποκριτών τους.

    http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/35386

    Μου αρέσει!

  20. strovoliotis permalink*
    16 Μαρτίου, 2013 16:43

    ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
    «Είναι καλά γνωστό ότι η βαθιά οικονομική κρίση και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία περιήλθαμε ως χώρα δεν προέκυψε τις τελευταίες 15 μέρες που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου.

    Η ίδια έκτακτη ανάγκη και η κρισιμότητα των στιγμών δεν μου επιτρέπουν, όπως και δεν επιτρέπουν σε κανένα, να μπούμε στη λογική της επίρριψης ευθυνών.

    Με την έκτακτη σύγκλιση του Eurogroup βρεθήκαμε αντιμέτωποι με προηλειμμένες αποφάσεις και τετελεσμένα τα οποία μας έθεταν ενώπιον των ακολούθων διλημμάτων:

    Είτε την Τρίτη 19 Μαρτίου να επιλέξουμε το καταστροφικό σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας, είτε το σενάριο μιας επώδυνης αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης, που θα θέτει οριστικό τέρμα στην αβεβαιότητα και θα αποτελέσει την αφετήρια επανεκκίνησης της οικονομίας μας.

    Τυχόν επιλογή του καταστροφικού σεναρίου θα είχε τις ακόλουθες συνέπειες:

    1. Την Τρίτη 19 Μαρτίου, αμέσως μετά την αργία του τριημέρου, η μια εκ των δυο τραπεζών που διέρχονται κρίση θα τερμάτιζε τις εργασίες της, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με ειλημμένη απόφασή της, θα τερμάτισε την ίδια μέρα την παροχή ρευστότητας. Η δεύτερη τράπεζα θα ανέστελλε τις εργασίες της, ενώ ούτε αυτή θα μπορούσε να αποφύγει την κατάρρευση. Ένα τέτοιο φαινόμενο θα οδηγούσε, από τη μια στιγμή στην άλλη, 8,000 οικογένειες στην ανεργία.

    2. Το κράτος θα ήταν υποχρεωμένο να αποζημιώσει τους καταθέτες, ανταποκρινόμενο στην υποχρέωση του έναντι των εγγυημένων καταθέσεων. Το κεφάλαιο που θα απαιτηθεί σε μια τέτοια περίπτωση θα ανέλθει στα 30 περίπου δισεκατομμύρια Ευρώ, πόσο που θα αδυνατούσε να καταβάλει.

    3. Ανάλογο ποσό, που αντιστοιχεί στις καταθέσεις χιλιάδων καταθετών για καταθέσεις άνω των 100,000 Ευρώ, θα οδηγείτο σε ένα φαύλο κύκλο εκκαθάρισης περιουσιακών στοιχείων, με τους εν λόγω καταθέτες να υφίστανται ζημιές πέραν του 60%.

    4. Μια τέτοια ανεξέλεγκτη κατάσταση θα συμπαρέσυρε σε κατάρρευση ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα με όλα τα συνεπακόλουθα.

    5. Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, άλλα και άλλες επιχειρήσεις θα οδηγούνταν στη χρεοκοπία λόγω της αδυναμίας να ανταποκριθούν στις εμπορικές τους συναλλαγές.

    Ως συνέπεια των πιο πάνω, ο τομέας των υπηρεσιών θα οδηγείτο σε πλήρη κατάρρευση με ενδεχόμενη έξοδο από το Ευρώ, Αυτό, πέραν των εθνικής αποδυνάμωσης της Κύπρου, θα οδηγούσε σε υποτίμηση του νομίσματος τουλάχιστον κατά 40%.

    Η δεύτερη επιλογή ήταν η ελεγχόμενη διαχείριση της κρίσης, μέσα από τις αποφάσεις που ελήφθησαν και συνοψίζονται ως ακολούθως:

    1. Εξασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών και η διάσωση του τραπεζικού συστήματος μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση τους.

    2. Διάσωση 8,000 θέσεων εργασίας από τον τραπεζικό τομέα και χιλιάδων άλλων που θα χάνονταν σαν συνεπακόλουθο της μη συνέχισης των εργασιών των τραπεζών.

    3. Διάσωση του συνόλου των καταθέσεων, με την μια και μόνη ανταλλαγή μικρού ποσοστού των αποταμιεύσεων με μετοχές των δυο τραπεζών. Επί του παρόντος, οι μετοχές αυτές δεν αποδίδουν την πλήρη αξία, άλλα με την ανάκαμψη της οικονομίας θα ανταποδώσουν το μέγιστο αν όχι το σύνολο των αποκοπών.

    4. Η επιλογή αυτή οδηγεί σε δραστική μείωση του δημόσιου χρέους, το καθιστά διαχειρίσιμο και βιώσιμο και απαλλάσσει τις επόμενες γενιές από τα βάρη της αποπληρωμής του.

    5. Διασώζει τα ταμεία πρόνοιας και συντάξεων και αποτρέπει τη λήψη άλλων σκληρών μέτρων όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων που τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    6. Δεν προκαλεί νέα ύφεση και αποτρέπει τον κίνδυνο του φαύλου κύκλου ενός δεύτερου μνημονίου.

    Δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση. Η λύση που επιλέξαμε μπορεί να είναι επώδυνη, όμως ήταν η μοναδική που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη ζωή μας χωρίς περιπέτειες. Είναι μια απόφαση που οδηγεί στην ιστορική και οριστική διάσωση της οικονομίας μας. Τις επόμενες ώρες θα κληθούμε όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αύριο θα απευθύνω διάγγελμα στον κυπριακό λαό».

    Μου αρέσει!

    • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
      16 Μαρτίου, 2013 17:15

      ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ?? ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ.ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ???ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ.ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΦΘΑΣΑΜΕ Ως ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑ Η ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΤΟΣΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΗΤΑΝ ΑΡΚΟΥΝΤΩΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ.ΧΑΘΗΚΕ Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

      Μου αρέσει!

      • Ανώνυμος permalink
        17 Μαρτίου, 2013 13:57

        kala re malaka akelike pou vromas provatilla pou ena xilometro den exeis ixnos aksioprepeias k logikis? kat ‘arxin einai to vodi o arxigoullis sou pou maa afise me psila to kefali sto xeilos tou gkremmou. sioura kathete essw tou tzai gela twra. kata deftero pianete kathe fora mia koufetta tzai pippillate tin ospou na lisoun ta dontia sas! nai egelasan mas oi evrwpaiaoi okay twra en anagki dld na katastrafoume tzai monoi mas? an den psufistei to nomosxedio me aksioprepia en na sou meinei me ta ligosta poh laleis me internet en na vastas na pierwseis na mas prizeis ta axamna me ta edonika tragoudakia pou valleia rombotika dame! Den einai o nikaros pou sou pianei tis lirea einai i alazonia sou pou tosa xronia isoun kaliteris pou oullous tous ypoloipous tis evropis tzai apolamvanes tin gaourotzilistra tin kupro osan Monaco me ksena tzai virtual stin teliki lefta! ate grow up epitelous dreadful pathetic kipraioi. eimai 28 xronon tzai thorw ti zwi mou eshi 5 xronia na katastrefetai mprosta sta mmathkia mou exetias esena tzai ton omiwn sou. kanei pleon eleos!

        Μου αρέσει!

    • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
      16 Μαρτίου, 2013 17:18

      ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΔΕΔΟΜΕΝΟ . ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ. Η ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΎ ΠΛΟΥΤΟΥ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΤΟΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

      Μου αρέσει!

  21. 16 Μαρτίου, 2013 16:55

    Γιάννο μου δεν διαφωνούμε. Από τη στιγμή που στηρίχτηκε η Λαική, ήταν μονόδρομος http://sofroniou.wordpress.com/2013/03/16/%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CE%B1%CF%82/

    Μου αρέσει!

  22. 16 Μαρτίου, 2013 18:03

    Όποιος θεωρεί πως ο Αναστασιάδης έκανε κακή διαπραγμάτευση ή ότι μας πούλησε, πλανάται. Ο πραγματικός χαμένος της συμφωνίας ήταν η Ευρωζώνη στο σύνολό της. Για 5,5 δις -τόσα θα κερδίσει το κράτος από τη φορολόγηση των καταθέσεων- αποσταθεροποιείται ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης. Άτολμοι οι Ευρωπαίοι, ποιος πιστεύει πως θα καταλάμβαιναν ακόμα και την απειλή εξόδου από το Ευρώ από την Κύπρο; Μια έξοδος που θα κατέστρεφε στα σίγουρα την Κύπρο.

    Ο αναπνευστήρας στον οποίο μπήκαμε είναι, δυστυχώς, η μόνη επιλογή.

    Μου αρέσει!

    • Λόκο permalink
      16 Μαρτίου, 2013 18:38

      Deja Vu παιδιά. Ο Χριστόφιας δεν θα εκαλούσεν τη Τροικα ουτε θα συμφωνουσε μνημονιο ποτέ αλλά μας εκβιασαν και το έκανε οβερνάιτ, τώρα ο Αναστασιαδης δεν θα δεχόταν κουρεμα αλλά το δέχτηκε οβερνάιτ. Αν φυσικα αποδειχτει οτι η επιλογή ήταν μεταξύ κουρεματος 40-90% και αυτο που πηραμε, αυτό είναι άλλη κουβέντα από μονη της. Εκεί φυσικά και θα διαλεγαμε 6.75-9.9% σαν την πιο λίγο οδυνηρή.

      Μου αρέσει!

  23. strovoliotis permalink*
    16 Μαρτίου, 2013 18:32

    Unfair, short-sighted and self-defeating

    IT IS not a fudge, but it is still a failure. The euro zone’s bail-out of Cyprus, which was sealed in the early hours of Saturday, did get the bill for creditor countries down from €17 billion to €10 billion, as had been rumoured. But the way it did so was somewhat unexpected.

    Almost €6 billion of the savings for taxpayers in euro-zone countries came from losses imposed on depositors in Cyprus’s outsize banks. A one-off 9.9% levy will be imposed on all deposits over the insurance threshold of €100,000 before banks reopen after a bank holiday on Monday. That idea had been in the air for a while, not least because a lot of those uninsured deposits came from outside Cyprus, and from Russia in particular. The politics of saving wealthy Russians with money loaned by thrifty Germans were always going to be tricky.

    What had not been anticipated was a 6.75% loss for savers with deposits in Cypriot banks below the insurance ceiling. Cypriots woke up this morning to find bank branches closed to them. By the time they will be able to get at their money, it will be too late. The offer of equity in banks to replace the value of their savings is meant to be a balm but it’s not a choice they would have made. Why this decision was taken is not yet clear. The most plausible explanation is that the Cypriot government itself preferred to spread the pain rather than wipe out non-resident depositors and jeopardise its long-term prospects as an offshore financial centre for Russian and other money.

    Whatever the rationale, it is a mistake for three reasons. The first error is to reawaken contagion risk elsewhere in the euro zone. Depositors have come through the financial crisis largely unscathed. Now they have been bailed in, some of them in breach of an explicit promise that they can be sure of getting their money back even if a bank goes belly-up.

    Euro-zone leaders will spin the deal as reflecting the unique circumstances surrounding Cyprus, just as they did the Greek debt restructuring last year. But if you were a depositor in a peripheral country that looked like it needed more money from the euro zone, what would your calculation be? That you would never be treated like the people in Cyprus, or that a precedent had been set which reflected the consistent demands of creditor countries for burden-sharing? The chances of big, destabilising movements of money (into cash, if not into other banks) have just shot up.

    The second error is one of equity. There is an argument to be made over the principles of bailing in uninsured depositors. And there is a case for hitting everyone in Cypriot banks before any taxpayer in another country. But there is no moral imperative for whacking Cypriot widows and leaving senior bank bondholders untouched, as appears to be the case here; or not imposing any losses on sovereign-debt investors in Cyprus; or protecting depositors in the Greek operations of Cypriot banks, as has also happened. The euro zone may cloak this bail-out in the language of fairness but it is a highly selective treatment. Indeed, the euro zone’s insistence that this is a one-off makes that perfectly plain: with enough foreigners at risk and a small enough country to push around, you get an outcome like Cyprus. (That is one reason why people are now wondering about the implications of this deal for little Latvia, also home to lots of Russian money and itself due to join the euro zone in 2014.)

    The final error is strategic. The Cypriot deal has no coherence in the larger context. The euro crisis has been in abeyance for a few months, thanks largely to the readiness of the European Central Bank to intervene to help struggling countries. The ECB’s price for helping countries is to insist they go into a bail-out programme. The political price of going into a programme has just gone up, so the ECB’s safety net looks a little thinner.

    The bail-out appears to move Europe further away from the institutional reforms that are needed to resolve the crisis once and for all. Rather than using the European Stability Mechanism to recapitalise banks, and thereby weaken the link between banks and their governments, the euro zone continues to equate bank bail-outs with sovereign bail-outs. As for debt mutualisation, after imposing losses on local depositors, the price of support from the rest of Europe is arguably costlier now than it ever has been.

    It is also hard to square this outcome with the ongoing overhaul of finance. The direction of efforts to improve banks’ liquidity position is to encourage them to hold more deposits; the aim of bail-in legislation planned to come into force by 2018 is to make senior debt absorb losses in the event of a bank failure. The logic behind both of these reform initiatives is that bank deposits have two, contradictory properties. They are both sticky, because they are insured; and they are flighty, because they can be pulled instantly. So deposits are a good source of funding provided they never run. The Cyprus bail-out makes this confidence trick harder to pull off.

    Other than that, it is a really good deal.

    http://www.economist.com/blogs/schumpeter/2013/03/cyprus-bail-out

    Μου αρέσει!

  24. strovoliotis permalink*
    16 Μαρτίου, 2013 19:00

    Cyprus Savings Raid Crosses Financial Rubicon
    Even in the depths of the euro crisis, none of the troubled countries went so far as to confiscate bank deposits.

    Ed Conway
    Economics Editor

    Back in 1941, with the memory of the Great Depression still weighing heavy, an American wrote into the Federal Reserve with an idea.

    «Would it not be feasible,» the member of the public asked, «to impose a federal tax on the deposit of funds in bank checking accounts?»

    The reply from the Fed was polite but succinct: while there is no doubt a tax on bank deposits would have «the advantage of administrative simplicity», it is «not in accord with one of the fundamental principles of taxation in a democracy, namely, that taxes should be imposed in accordance with ability to pay».

    And that, when it comes down to it, is the most scandalous and worrying aspect of the overnight decision to impose a one-off levy on all bank deposits in Cyprus.

    There is no doubt the country is in big trouble. It was heading for a potential default and is in desperate need of another bail-out.

    However, trying to recoup some of the cash directly from bank deposits is a step across the financial Rubicon.

    Even in the depths of the euro crisis, none of the troubled countries had, until now, gone so far as to confiscate bank deposits.

    As the Fed said all those years ago, doing so involves arbitrary charges on those least equipped to afford them.

    And so it will be in Cyprus.

    If you have anything up to 100,000 euros in a bank, by the time you next get access to your account on Tuesday (after Monday’s Bank Holiday) some 6.75% of your cash will have disappeared into the government’s coffers to help keep the country afloat.

    That goes for everyone, from a pensioner to a small business owner to a millionaire – although Greek depositors get an exception.

    If you have more than 100,000 euros, the charge is 9.9%.

    In exchange, Cypriots will get a share in the relevant bank, equivalent to the value of the tax deduction – although this is unlikely to be of much consolation given the country’s current financial woes.

    To make those distributional consequences even more egregious, the word from Brussels is that while depositors will get hit, the senior creditors who own bonds in the banks (including, naturally, some of the racier hedge funds) will escape scot-free.

    The concern is not merely about the brutal arbitrariness of the plan – it is about its implication for the country’s financial system in the coming months.

    There are scant examples of similar bank levies and those that do exist are hardly shining models.

    In July 1992, Italy’s Socialist Prime Minister Giuliano Amato imposed a one-off levy on bank accounts.

    It was a mere 0.6% in comparison with Cyprus’s scheme, and it still left a lasting scar on the country’s financial psyche.

    In 1936, Norway experimented with a bank deposit tax, but it caused an exodus of cash from the country.

    There are also some Latin American examples (Brazil in 1992, Argentina at the turn of the millennium) but most were combined with capital controls, and were last-ditch efforts to rescue the financial system when all else had already been tried.

    There really is no precedent for a policy of this sort, on this scale, and in an economic system where there are no controls on the movement of cash from one country to another, which leads one to believe that it will trigger depositors to pull money out of Cyprus at record speed as soon as they have the chance.

    Moreover, given that this policy was not merely rubber-stamped but engineered by Eurozone finance ministers and the IMF (indeed, the IMF wanted an even deeper cut of deposits), it sends a disquieting message to anyone with deposits in a euro area bank.

    Although the ministers were quick to insist that this is a one-off and is «exceptional», anyone even vaguely acquainted with the initial Greek bailouts will remember precisely how long such exceptions last.

    Now, to some extent, one can see the logic in the plan.

    The country has an enormous banking system, worth several times more than its economic output.

    Around half of all those deposits (estimates vary) are owned by Russians, many of whom allegedly use the country as a tax haven from their own domestic charges.

    Another hefty chunk of the bank deposits are owned by Britons – although UK deposits in UK branches and subsidiaries won’t be affected.

    This one-off levy will at least recoup some of the cash needed for the bailout from these depositors rather than the Cypriot taxpayer.

    And why should the Russians (primarily) and the British (less so) have to contribute to a bailout simply because Germany was unwilling to pay up?

    The pragmatic answer is that conveniently they weren’t in the room when the move was negotiated. Germany, which let’s not forget has an election later this year, was.

    Or, in the words of someone closely involved with the negotiations: «Basically Cypriots turned their country into an offshore tax haven for dirty Russian money and the Germans and others are now insisting they pay the price for that.»

    However, that price is a deeply socially-damaging one.

    The move has all sorts of implications, whether it’s for the state of the euro crisis, the prospect of future assaults on bank deposits, and the British deposits in Cypriot banks, which will now be raided for the bailout.

    However, most of all, one’s sympathy has to be with the country’s savers. Consider it: overnight a widow’s life savings, carefully built up over decades, have been gouged, simply because EU bureaucrats decided to protect hedge funds and the German surplus, and to teach Russians a lesson.

    http://news.sky.com/story/1065618/cyprus-savings-raid-crosses-financial-rubicon

    Μου αρέσει!

  25. Λόκο permalink
    16 Μαρτίου, 2013 19:15

    Cyprus: ten huge consequences of the bailout of a small country
    http://blogs.channel4.com/faisal-islam-on-economics/cyprus-ten-huge-consequences-of-the-bailout-of-a-small-country/17910

    Μου αρέσει!

  26. strovoliotis permalink*
    16 Μαρτίου, 2013 19:52

    Πισσαρίδης: Η χρεοκοπία θα ήταν πολύ χειρότερη

    Καθαρά πολιτική, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας, Χριστόφορος Πισσαρίδης, τη χθεσινή απόφαση της έκτακτης συνεδρίας του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά την αποχώρηση του από το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη, ο κ. Πισσαρίδης χαρακτήρισε αρνητική την εξέλιξη που προέκυψε μετά τις αποφάσεις του Eurogroup.

    «Η απόφαση είναι καθαρά πολιτική», υπογράμμισε.

    «Στη χθεσινή συζήτηση πρέπει να βγήκαν στην επιφάνεια κάποια στοιχεία που τους έκαναν να πειστούν ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση», πρόσθεσε.

    Ο νομπελίστας οικονομολόγος παρέπεμψε εξάλλου στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, αμέσως μετά τη συνεδρία του Eurogroup, ότι με αυτό τον τρόπο αποφεύχθηκε η χρεοκοπία.

    «Η χρεοκοπία θα ήταν πολύ χειρότερη», κατέληξε.

    Εξάλλου, προσερχόμενος στην Κεντρική Τράπεζα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Γιάννης Κυπρή ζήτησε όπως υπάρξει ψυχραιμία.

    «Αναμένουμε να ενημερωθούμε», είπε στις δηλώσεις του ο κ. Κυπρή, ο οποίος χαρακτήρισε το ζήτημα σοβαρό.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου ανέφερε ότι εκδηλώθηκαν ήδη αντιδράσεις από πελάτες.

    «Πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία», επανέλαβε.

    Στο μεταξύ, από νωρίς το απόγευμα βρέθηκαν στην Κεντρική Τράπεζα στελέχη ξένων τραπεζών που διατηρούν καταστήματα στην Κύπρο, ενώ αργότερα προσήλθαν οι διοικήσεις των κυπριακών εμπορικών τραπεζών και του συνεργατισμού.

    Στη συνεδρία συμμετέχουν, επίσης, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών, καθώς και τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών.

    http://www.sigmalive.com/news/politics/35422

    Μου αρέσει!

  27. strovoliotis permalink*
    16 Μαρτίου, 2013 19:53

    Γ. Βασιλείου: Διατηρήστε τη ψυχραιμία σας!

    Έχει ληφθεί μια απόφαση και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επικρατήσει κλίμα πανικού, δήλωσε στο Sigmalive ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, τονίζοντας ότι «αν αυτή τη στιγμή αρχίσουν οι πατριωτικές δηλώσεις και επικρατήσει κλίμα πανικού τότε θα αρχίσει η απόσυρση καταθέσεων και δεν θα μείνει τίποτε».

    Δεν εξυπηρετεί κανέναν και σε τίποτε ο πανικός και αυτό που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, είναι να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ και να πει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνέχεια και περαιτέρω κουρέματα.

    Επιπλέον, ο κ. Βασιλείου είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να επιστρέψει στην Κύπρο ψύχραιμος και να ενημερώσει τους Αρχηγούς για τις εξελίξεις καθώς και για την απόφαση του Eurogroup.

    «Προσπαθώ να διατηρήσω τη ψυχραιμία μου για να δούμε πως έχουν τα πράματα
    και πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον», τόνισε ο πρώην Πρόεδρος.

    http://www.sigmalive.com/news/politics/35352

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.