Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λιβύη, ΝΑΤΟ, Έρογλου και άλλα προεδρικά κολλήματα.

18 Μαρτίου, 2011

«Τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, αναμένεται να επιτηρούν βρετανικά αεροπλάνα, τα οποία θα σταθμεύουν στη βάση Ακρωτηρίου, στην Κύπρο.» Έτσι είπε ο ΟΗΕ, ανοίγοντας ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, πάρα πολύ αργά.

 

Είχαμε ξανά επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν κατά κύριο λόγο οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ με έγκριση του ΟΗΕ.

 

Με τις ανάλογες αντιδράσεις.

 

Αυτή τη φορά φαίνεται πως γενικά συμπίπτει η γεωπολιτική ανάλυση με το λαϊκό αίσθημα: ο Γκαντάφι είναι ένας αιμοβόρος δικτάτορας που λειτουργεί σε βάρος των συμφερόντων του λαού του. Άρα η διεθνής επέμβαση είναι απαραίτητη, ανκαι ειλικρινά δεν έχω ιδέα ποιά μορφή θα πάρει και πόσο θα κλιμακωθεί. Και αν έχει πλέον πιθανότητες επιτυχίας.

 

Η κυβέρνηση του κυρίου Χριστόφια που θα σταθεί σε αυτό το σταυροδρόμι; Θα λειτουργήσει ποντιοπιλατικά, και θα επαναλάβει την αντίθεση της στις ενέργειες του ΝΑΤΟ, αλλά αφού αυτές θα γίνονται από τις βρετανικές βάσεις που δεν ελέγχουμε, και αφού έχουν και την υπογραφή του ΟΗΕ, άστα να πάνε….

Ή θα εμπλακεί ενεργά, προσφέροντας τις λίγες υποδομές που έχουμε στην προσπάθεια που θα γίνει για δικαίωση του λαού της Λιβύης;

 

 

«Από τον Μάιο του 2010, όταν ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας αναδείχθηκε ο Ντερβίς Έρογλου μέχρι και σήμερα, η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις είναι μηδαμινή». Αυτά δεν τα είπε ο ΟΗΕ. Τα είπε ο ίδιος ο πρόεδρος Χριστόφιας. Και με πολλή πίκρα, αλλά και μια αρρωστημένη διάθεση αυτοδικαίωσης, θυμάσαι: πόσες φορές ο μοναχικός αυτός ιστολόγος, και λίγοι άλλοι, και κάποιες άλλες φωνές πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων, είχαν επικρίνει τον πρόεδρο για το ρυθμό των συνομιλιών με τον Ταλάτ; Για το ατσάλινο του πείσμα να μην βάλει «ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα», να μην δεχτεί επιδιαιτησία, να μην αλλάξει η διαδικασία. Τελικά ο καιρός πέρασε, ο Ταλάτ επέστρεψε στα ψυγεία, και ο πρόεδρος Χριστόφιας βρήκε μπροστά του τον Έρογλου με τον οποίο, έτσι απλά ΔΕΝ προχωρούν.

 

Και σήμερα θα κάνουν την εκατοστή συνάντηση από το 2008 που ξανάρχισαν οι συνομιλίες.

 

Σαν αστείο ακούγεται.

 

Οι συνέπειες όλων αυτών όμως δεν είναι καθόλου αστείες. Είμαστε μικρός τόπος αλλά η δογματική αντίθεση του προέδρου σε κάποια πράγματα (ΝΑΤΟ, διαδικασία συνομιλιών, οικονομία), έχουν τις συνέπειες τους. Και στη θέση της Κύπρου στο διεθνές σύστημα, και στο μέλλον μας σε μια Κύπρο επανενωμένη, ή όχι, αλλά και για την οικονομία μας η οποία οδηγείται σε σίγουρη χρεοκοπία.

 

Ο πρόεδρος, όσο πεισματάρης και να είναι, ελπίζω πως ακόμα διαθέτει σπόρια κοινής λογικής. Ελπίζω πως μπορεί να καταλάβει πως τα κολλήματα της δεκαετίας του 60 δεν ισχύουν πλέον. Ελπίζω να μπορεί να καταλάβει πως ό,τι και να έκαναν οι όποιοι προηγούμενοι η λύση ή πιο πιθανόν η διχοτόμηση θα του χρεωθεί. Ελπίζω να καταλάβει έστω και τώρα πως η οικονομία έχει να κάνει με ορθή διαχείριση και όχι με δόγματα περί «κεκτημένων», περί «ιερών συντεχνιών», και άλλων βιβλιογραφικών αναφορών.

 

Γιατί πέρασαν τρία χρόνια, και δεν έχει πετύχει τίποτα. Τουλάχιστον, ας μην χαλάσει άλλα, ας κτίσει και κάτι.

78 Σχόλια leave one →
  1. 18 Μαρτίου, 2011 11:35

    Είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί – αδιάφορο.
    Η αληθινή τραγωδία μας είναι ότι κι οι εναλλακτικές μας είναι αυτές που είναι….

    Καλη τυχη με τα watch-dogs της πολιτικής καθαρότητας του διαδικτύου.

    Μου αρέσει!

  2. 18 Μαρτίου, 2011 18:54

    Φίλε Strovoliotis,

    Ανεξαρτήτως του τι θα πράξει τελικά ο Πρόεδρος, ή ποια στάση θα ακολουθήσει το ΑΚΕΛ σε περίπτωση χρησιμοποίησης των εν Κύπρω Βρεττανικών Βάσεων για «διεθνή επέμβαση» [ήδη υπάρχει και σχετική απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, γι’ αυτό ο Καντάφι άρχισε να αναδιπλώνεται – ήδη ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός], θα πω ότι όλ’ αυτά που λες αποκαλώντας τα μάλιστα ως «… δογματική αντίθεση του προέδρου σε κάποια πράγματα (ΝΑΤΟ, διαδικασία συνομιλιών, οικονομία) …», είναι ακριβώς αυτά που πρέπει να χαρακτηρίζουν την πολιτική της Αριστεράς [γι’ αυτό και την ψηφίζουμε] για να τη διαφοροποιούν από νεοφιλελεύθερες πρακτικές!!! [Μακρόσυρτη η πρόταση μου, αλλά νομίζω πως βγαίνει νόημα] …

    Υστερόγραφο [άσχετο]:
    Πως θα μπορέσουν τα λεγόμενα «watch-dogs» να επιβάλουν «πολιτική καθαρότητα στο διαδίκτυο»;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      18 Μαρτίου, 2011 19:27

      Αντίθετα, εγώ θα είμαι λακωνικός. Στο φατσοβιβλίο, στο «Political Views», έχω: «Left of center – just a little bit. It matters more if it works, not where it comes from.»

      Μου αρέσει!

    • 22 Μαρτίου, 2011 09:30

      Αγαπητέ, ο Στροβολιώτης σωστά έθεσε το θέμα. Την πολιτική του Χριστόφια χαρακτηρίζει μια άνευ ορίων αχαπαροσύνη που εσύ τη βάφτισες αριστεροσύνη.

      Μου αρέσει!

      • 23 Μαρτίου, 2011 07:53

        Κι ΕΣΥ που είσαι ειδικός περί της «αριστεροσύνης», [και δεν είσαι και αχάπαρος»], Καλέ ΜΑΣ Αντιπολιτευόμενε, εν ΜΑΣ το κάμνεις σε eurocents τι θα μπορούσε να ήταν αυτή η «αριστεροσύνη»;

        Μου αρέσει!

  3. 18 Μαρτίου, 2011 22:56

    Σαν να τζιαι εγίνην έμμονη σου ιδέα ο σύντροφος που το Δίκωμον. Διαιρωτούμαι ποιού την θέσην επήρεν εις το υποσυνείδητον σου για να φκάλλει τόση βία σε αυτά που αισθάνεσαι.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      19 Μαρτίου, 2011 07:54

      Ατε πάλε, δηλαδή αγαπητέ φίλε μόνο κάποιος που χρειάζεται ψυχανάλυση μπορεί να κάνει κριτική στον Χριστόφια;

      Ευτυχώς που γράφω για πάντα, και υπάρχουν και τα κείμενα κριτικής στον Βασιλείου, και στον Κληρίδη και (κυρίως) στον Τάσσο.

      Εκεί κάποιοι είχαν θυμώσει, κάποιοι αντιδράσει, κάποιοι έβρισαν (και βρίζουν ακόμα ειδικά όταν αναφέρομαι στον Τάσσο).

      Αλλά ψυχανάλυση δεν μου ζήτησε κανένας να κάνω!

      Δηλαδή είναι στατιστικά αδύνατο να κάνει ο σύντροφος που το Δίκωμο ένα ή χίλια λάθη; (Ανεξαρτήτως των προθέσεων του!)

      Μου αρέσει!

      • 22 Μαρτίου, 2011 09:46

        Είσαι αντιακελικός παραδέξου το, Στροβολιώτη! Ισοπεδώνεις τα πάντα.

        Δεν βλέπεις τι επιτυχία έχουν οι πολιτικές του σε άλλους τομείς; Π.χ. περιορίστηκε η ανεργία με την αποτροπή της πτώχευσης των Κυπριακών Αερογραμμών λόγω των προβλημάτων που δημιούργησαν άλλες κυβερνήσεις, δεν επανήλθε το Σχέδιο Ανάν το οποίο προωθούσαν οι αγγλοαμερικάνοι και το ΝΑΤΟ σε συνεργασία με άλλες κυβερνήσεις, εξασφαλίστηκε χαμηλότοκος δανεισμός ύψους δισεκατομμυρίων για το δημόσιο που έχει προβλήματα που δημιούργησαν άλλες κυβερνήσεις, αποτράπηκε η εφαρμογή του κακώς από άλλες κυβερνήσεις σχεδιασμένου ΓΕΣΥ, δίδονται 24 εκατομμύρια ευρώ προς ανακούφιση όλων των μακροχρόνια άνεργων, χαμηλοσυνταξιούχων και ληπτών δημοσίου βοηθήματος από την αύξηση του ΦΠΑ που δεν απέτρεψαν άλλες κυβερνήσεις και τόσα άλλα πράγματα που έχουν κάνει την κοινωνία μας πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη που δεν μου επιτρέπει ούτε ο χρόνος αλλά ούτε και ο χώρος στα πλαίσια ενός σχολίου να αναπτύξω.

        Μου αρέσει!

  4. 19 Μαρτίου, 2011 12:07

    Πόσον ενοχλεί κάποιους τελικά, που κάποιοι άλλοι έχουν ακόμα ιδεολογίαν α;
    (…τζιαι μπαρκάζουν σαν τους σιήλλους τους λυσσιασμένους άμμαν μυριστούν κινήματα τζιαι αθρώπους που -έστω τζιαι φραστικά- εναντιώνουνται στην καπιταλιστική-ιμπεριαλιστική τάξη)
    Τζι ο Καντάφις εν κλέφτης τζιαι φονιάς, όπως τζιαι το ΝΑΤΟ φίλε Στροβολιώτη.
    Τζιαι που ήσουν στην ΕΔΕΚ, η ΕΔΕΚ εν με τες εισφορές του Καντάφι τζιαι τα βιβλιαρούθκια του που εθκιάβεννεν, τζιαι εκαταρκέτουν το ΝΑΤΟ…

    Πε τα (τζιαι) του πολιτικού παρελθόντος σου τα παράπονά σου, κάμε τζιαι την αυτοκριτική σου για τα «κολλήματα» που είσιες τζιαι περάσαν σου, τωρά που εμιάλινες…

    Εμείς (τα Watch Dogs?) ένε μεγαλώσαμεν ακόμα, σόρρυ!

    Το ποιος εννά κατακλέφκει τους Λίβυους που δαμέ τζιαι δα εν μας πολλοενδιαφέρει κουμπάρε, μας ενδιαφέρει εμείς να μεν μπλέξουμεν.

    Οι αιγύπτιοι εν κάτω που στρατιωτικό νόμο, στην Τυνυσία εβάλαν τους άλλους δυτικόφιλους πας τη κκελλέ τους, στο Μπαχρέϊν εμπήκαν σαουδαραβικά στρατεύματα…

    Ποιον λαό τζιαι ιστορίες μας λαλείς φίλε Στροβολιώτη;
    Ο λαός έσιει δύναμη μόνον αν έσιει ιδεολογίαν, ειδεμή έννεν με λαός έννεν με άθρωπος.

    Τζιαι μιαν ιδεολογίαν έσει η αθρωπότητα φίλε, την ειρήνη!

    Είτε έσιεις την, είτε εν την έσιεις.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      19 Μαρτίου, 2011 15:48

      Νέε, δεν με ενοχλεί η ιδεολογία. Φτάνει να δουλεύει και να παράγει αποτελέσματα.
      Θέλω ιδεολογία – εργαλείο, όχι στολίδι σε χριστουγεννιάτικο δέντρο.

      Στην ΕΔΕΚ όντως *ήμουν*. Έπαψα να είμαι εδώ και 15 χρόνια. Κάνει αυτό για αυτοκριτική;

      Ειρήνη η ιδεολογία σου; Παραλίγο να δηλώσω άμεσα πως την ασπάζομαι. Αλλά δυστυχώς δεν είναι ούτε η ειρήνη απλό πράγμα.

      Μου αρέσει!

      • 22 Μαρτίου, 2011 09:54

        Η ειρήνη είναι ιδεολογία αγαπητέ Στροβολιώτη και εφαρμόζεται πολύ εύκολα σε κάθε χώρα της Γης. Φτάνει να αφεθεί ένας λαός να την επιτύχει. Όπως για παράδειγμα στην Κύπρο, αν αφεθούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να διαπραγματευθούν χωρίς την ανάμειξη των μητέρων πατρίδων τους, θα δεις ότι αυτή η ιδεολογία είναι εφαρμόσιμη. Όπως και στη Λιβύη. Φτάνει να αφεθούν οι Λίβυοι μόνοι τους. Κατάλαβες;

        Μου αρέσει!

      • 22 Μαρτίου, 2011 19:57

        Αντιπολιτευόμενε,

        Αυτά που λες [περί ειρήνης] μοιάζουν πολύ όμορφα, αλλά διερωτούμαι αν δεν τα λες ειρωνικά!!!

        Μου αρέσει!

  5. Andreas permalink
    19 Μαρτίου, 2011 13:02

    Εγω απολαμβάνω το που ο Ερτογαν εξεθεσε ουλλους εσας τους ενδοτικούς για το πιος εν αδιαλλακτος.Νομίζω στροβολιώτη εσύ έχεις εξέχουσα θέση μες τουντο μπλοκ των ενδοτικών.
    Ειλικρινα εν θυμούμαι ουτε μια προβλεψη σου, εκτίμηση που να έππεσες μέσα.
    Ουλλες λάθος.
    Μέχρι και λόγια σε πολιτικους έβαλες , μέχρι και αλλαγή στάσης επιχείρησες να καμεις για να έβρουν νόημα τα λόγια σου περι συνομιλιών.
    Τπτ.Ο πρώτος ένοχος είσαι εσύ για τουντη κατασταση.Εσυ που εθελες να φερεις την τουρκία που πανω μας το 2004 και αντι να καμεις μιαν αυτοκριτική εσύ συνεχίζεις στο ίδιο τροπαριο.
    Στο επανειδήν κι εγώ εννα συνεχίζω να (χασκο)γελώ.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      19 Μαρτίου, 2011 15:54

      Ανδρέα, γέλια, γέλια, αλλά χάθηκες!

      Μπορείς σε παρακαλώ να τεκμηριώσεις:

      «Εγω απολαμβάνω το που ο Ερτογαν εξεθεσε ουλλους εσας τους ενδοτικούς για το πιος εν αδιαλλακτος.Νομίζω στροβολιώτη εσύ έχεις εξέχουσα θέση μες τουντο μπλοκ των ενδοτικών.
      Ειλικρινα εν θυμούμαι ουτε μια προβλεψη σου, εκτίμηση που να έππεσες μέσα.
      Ουλλες λάθος.
      Μέχρι και λόγια σε πολιτικους έβαλες , μέχρι και αλλαγή στάσης επιχείρησες να καμεις για να έβρουν νόημα τα λόγια σου περι συνομιλιών.
      Τπτ.Ο πρώτος ένοχος είσαι εσύ για τουντη κατασταση.Εσυ που εθελες να φερεις την τουρκία που πανω μας το 2004 και αντι να καμεις μιαν αυτοκριτική εσύ συνεχίζεις στο ίδιο τροπαριο.»

      Γιατί ναι, σπανίως πέφτουν έξω οι εκτιμήσεις μου, αλλά τα πιο πάνω μου φαίνονται 100% διαστρέβλωση και συκοφαντία.

      (Και τα χαρακτηρίζω τόσο ευγενικά γιατί είμαι εγκρατής).

      Μου αρέσει!

    • 22 Μαρτίου, 2011 10:04

      Αν και άσχετο θα ήθελα να παρατηρήσω παρενθετικά πως ο Ερδογάν που πήρε το «Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μουαμάρ Γκαντάφι 2010» είναι ο μόνος νατοϊκός ηγέτης που αντιτίθεται στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις της Λιβύης. Ποιος σύντροφος εξέφρασε παρόμοια θέση; Όποιος το βρει, του χαρίζω μια συνδρομή της Χαραυγής για ένα χρόνο.

      Μου αρέσει!

  6. TOXOTIS permalink
    19 Μαρτίου, 2011 18:28

    Συγνώμην αλλά από πότε είναι ιδεολογία να εναντιώνεσαι σταθερά στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη; Ιδεολογία από πότε είναι το έφτασα τζι είπα το του γνωστού ανέκδοτου;
    Και στο κάτω-κάτω τι είναι σήμερα το ΝΑΤΟ παρά οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ συν οι αμερικανοί; Η Μέρκελ ως μέλος της ΕΕ εν καλή. Η Μέρκελ ως πρόεδρος χώρας του ΝΑΤΟ εν σκάρτη; Ο Σαρκοζί το ίδιο. ΕΝ καλός ως ευρωπαίος αλλα μουσουπέττης ως ΝΑΤΟικός…
    Ας μην είμαστε μονοκόμματοι: Τολμώ να πω ότι οι διεργασίες που ακολουθήθηκαν μέχρι να υπάρξει η επέμβαση που διαμορφώνεται τώρα είναι σχεδόν άμεμπτη. Και νόμιμη και δημοκρατική και στηριγμένη ηθικά

    Μου αρέσει!

    • 22 Μαρτίου, 2011 10:09

      Νομίζω Τοξότη, πως την απάντηση την έδωσες μόνο σου για το τι είναι ο Γκαντάφι, που είναι αντιευρωπαίος, αντιαμερικάνος και αντινατοϊκός, άρα καλός! Ο φίλος του φίλου μου= φίλος, εχθρός του εχθρού μου = φίλος, φίλος του εχθρού μου = εχθρός και εχθρός του φίλου μου = εχθρός. Παραπάνω σκέψη δεν χρειάζεται …

      Μου αρέσει!

  7. Andreas permalink
    19 Μαρτίου, 2011 20:42

    Ειπα την λέξη αυτοκριτική.
    Καμε μια φορα να δεις ποσα λάθη εννα βρεις.
    Τι να πρωτοθυμηθω.
    Απο το οτι η Τουρκια ηθελε και μεχρι προσφατω θελει λύση ενω εμεις οι?
    (Μεχρι να δειξει ο ερντογαν το πραγματικο του προσωπο !!!).
    Οτι θα ειναι το πολιτικο τελος του χριστοφκια αν δεν λύσει(διευθετηση κατ εσε) το κυπριακό?
    Απο την στήριξη που μας επεριπαιζες στες αρκες που ταχα επαρείχε ο νικαρος στον προεδρο αλλα μετα οταν εφορησε τις φουστανελλες εν ειπες λέξη?
    (βασικα αρκέστηκες στο σεισμος σεισμος λαικισμος).

    Τι αλλο να πρωτοθυμηθω… Πολλά τέθκια

    Σε τπτ εν σε θυμουμε να εππεσεες μεσα.Μα σε τπτ.
    Στατιστικά εν στέκει.Σύνέχισε μπας και…

    Που εννα παει.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      19 Μαρτίου, 2011 21:58

      Ανδρέας: Ειπα την λέξη αυτοκριτική.

      Στροβολιώτης: Κάνω. Κάθε πρωί.

      Α: Καμε μια φορα να δεις ποσα λάθη εννα βρεις.

      Σ: Είπαμε, μια φορά κάθε μέρα. Εσύ;

      Α: Τι να πρωτοθυμηθω.
      Σ: Τι να ξεχάσω!

      Α: Απο το οτι η Τουρκια ηθελε και μεχρι προσφατω θελει λύση ενω εμεις οι?
      Σ: Ναι, η Τουρκία ήθελε σε κάποια φάση λύση και εμείς όχι.

      Α: (Μεχρι να δειξει ο ερντογαν το πραγματικο του προσωπο !!!).
      Σ: Ναι, το έδειξε. Αφού δεν αξιοποιήσαμε την εποχή πριν να το δείξει, καλά να πάθουμε!

      Α: Οτι θα ειναι το πολιτικο τελος του χριστοφκια αν δεν λύσει(διευθετηση κατ εσε) το κυπριακό?
      Σ: Ήδη έχει κλείσει ο Χριστόφιας – δυστυχώς.

      Α: Απο την στήριξη που μας επεριπαιζες στες αρκες που ταχα επαρείχε ο νικαρος στον προεδρο αλλα μετα οταν εφορησε τις φουστανελλες εν ειπες λέξη?
      (βασικα αρκέστηκες στο σεισμος σεισμος λαικισμος).

      Σ: Ναι, ο Νίκαρος στήριξε τον πρόεδρο, αλλά ο πρόεδρος … είχε ιδεολογία! Ναι, είχα γράψει σεισμός, σεισμός λαϊκισμός και πολλά άλλα. Γιατί δεν φορώ παρωπίδες.

      Α: Τι αλλο να πρωτοθυμηθω… Πολλά τέθκια

      Σ: Δοκίμασε, μου αρέσει!
      Α: Σε τπτ εν σε θυμουμε να εππεσεες μεσα.Μα σε τπτ.
      Σ: Ε, εδώ δεν φταίω εγώ! Έχεις ακουστά την επιλεκτική μνήμη;

      Α: Στατιστικά εν στέκει.Σύνέχισε μπας και…
      Που εννα παει.

      Σ: Εδώ η επιστήμη ψηλώνει τα χέρια!

      Μου αρέσει!

  8. 20 Μαρτίου, 2011 00:09

    Παραθετω ένα κείμενο που βρήκα εξαιρετικα ενδιαφέρον. Χαίρε, Στροβολιώτη!

    Ν

    e-ΚΦΟΒΙΣΜΟΣ: Η κατάληψη του διαδικτύου και η νέα θεοκρατία των τοξικών e-βριστών

    Σιγά-σιγά, το δίκτυο µοιάζει να παραδίδεται σε αυτά τα «ιντερνετικά τάγµατα ασφαλείας» που απειλούν όποιον δεν έχει την ίδια άποψη µε τους ίδιους. Που ξερνάνε µισαλλοδοξία, µίσος και απειλές και βρίσκουν νόηµα…
    στην ανύπαρκτη ζωή τους µέσα από τον e-κφοβισµό. Μια ελάχιστη µειοψηφία που σου δίνει την εντύπωση ότι αποτελεί κυρίαρχη τάση. Και πλέον έχει αρχίσει να συµπεριφέρεται σαν τέτοια. ∆ιότι κάναµε το χειρότερο που θα µπορούσαµε να κάνουµε: την πήραµε στα σοβαρά και την αφήσαµε να µας επηρεάσει. Τόσο παράλογο, σα να πιάνεις κουβέντα και να αφήνεις να σε επηρεάζει ο τρελός που αρχίζει ξαφνικά να φωνάζει προς το µέρος σου στη γωνία του δρόµου.

    Οι ανώνυµοι (ή ψευδώνυµοι) e-βριστές µε τα κεφαλαία γράµµατα στα σχόλια είναι σαν τις αποικίες µυκήτων. Αναπτύσσονται όπου βρίσκουν το κατάλληλο περιβάλλον. Και στην προκειµένη περίπτωση, κατάλληλο περιβάλλον είναι ένα περιβάλλον που κάνει το λάθος να τους ανέχεται. Είναι οι απόγονοι των κατσαπλιάδων, των ταγµατασφαλιτών, των µαυραγοριτών, των Αυριανιστών. Αυτός ο ίδιος υπόνοµος που καταδυναστεύει πάντα τη χώρα και µολύνει τη δηµόσια ζωή µε ένα ιδιότυπο µείγµα άγνοιας, υπερήφανης αµορφωσιάς και φασισµού. Που ανδρώθηκε µε δελτία ειδήσεων όπου του ζητούσαν να βγάλει πόρισµα σε τηλεφωνικά γκάλοπ και µε τηλεπαρουσιαστές που τον έγλειφαν και τον δικαίωναν για να µην τον χάσουν από πελάτη. Μοιραία, κατέληξε να πιστεύει ότι µπορεί να τα κρίνει όλα. Και φυσικά ανακάλυψε το internet.
    Έτσι, δεν υπάρχει θέµα ή δηµοσίευµα τα τελευταία χρόνια στο οποίο κάποιος να µη βγάλει την επιθετική αποψούλα του. Με πρόθεση όχι να διαφωνήσει, αλλά να απαξιώσει και να αποκαλύψει συνωµοσίες. ∆ηλαδή µε κίνητρο όχι το διάλογο, αλλά τον εκ του ασφαλούς λιθοβολισµό. Τον απαξιωτικό µονόλογο. Το «γιατί εσύ κι όχι εγώ». Ο παραδοσιακός µικροαστικός φθόνος της ελληνικής κοινωνίας, σε πλήρη ανάπτυξη από τοίχο σε τοίχο.

    Το χειρότερο είναι ότι η µόλυνση που προκαλούν έχει αρχίσει να γίνεται εµφανής: να θυµηθούµε πώς µιλάει ο Βερέµης στο Skai µετά από τις επιθέσεις; Τις απειλές για τη ζωή σε Πάσχο Μανδραβέλη, Πέτρο Τατσόπουλο και άλλους επώνυµους στοχοποιηµένους αρθρογράφους που λένε ακόµα τη γνώµη τους κόντρα στις απαιτήσεις και τους αφορισµούς του όχλου; Το απεγνωσµένο «…κανένας άνθρωπος µε αγαθές προθέσεις, µε νου και σκέψη δεν µπορεί να αντέξει όλη αυτή τη βία, όλη αυτή τη δυσοσµία» που έγραφε η Αφροδίτη Αλ Σαλέχ, πρόσφατα, στο προφίλ της στο Facebook; Μορφωµένοι άνθρωποι, µε γνώση του αντικειµένου τους φοβούνται να πουν µια άποψη καθαρή, µην τυχόν και προσελκύσουν την οργή των φανατικών! Γιατί αυτό ακριβώς θέλει η τροµοκρατία τους: να σε κάνει να φοβάσαι µε την ιδέα ότι αν υπερβείς τα όρια που αυθαίρετα σου επιτρέπουν εκείνοι, θα υποστείς τις συνέπειες! Γι’ αυτό και σου δίνουν την εντύπωση ότι παραµονεύουν παντού. Και κάθε µεγάλο θέµα, που θα µπορούσε µέσω της «διαδραστικότητας» του µέσου να προκαλέσει έναν κανονικό διάλογο, τελικά καταλήγει σε κραυγές, αφορισµούς και υστερία. ∆ηλαδή στο βόθρο που τους βολεύει. Στην έδρα τους. Γι’ αυτό προκαλούν µε κάθε τρόπο την προσοχή σου. ∆ιότι αν τους τη δώσεις, έχουν ήδη κερδίσει. Ναι, είναι ακριβώς όπως µε το γουρούνι και τη λάσπη: όταν παλεύεις µε ένα γουρούνι, λασπώνεστε κι οι δύο, αλλά το γουρούνι το ευχαριστιέται. Ε, το ίδιο συµβαίνει και µε τους e-βριστές.

    Πράγµατι, οι τρωγλοδύτες µε τα κεφαλαία στοιχεία στα σχόλια, την ανορθόγραφη ρητορεία και τα πολλά θαυµαστικά, είναι ένα κοµµάτι της πραγµατικότητας. Αλλά ας µην ξεχνάµε ότι είναι ένα πολύ µικρό κοµµάτι της. Που, όπως και οι µύκητες, καταλήγει να µολύνει τα πάντα. Από εκεί ξεκινάει και η άρρωστη ατµόσφαιρα που αποπνέει η blogόσφαιρα.
    Ξαφνικά, µοιάζουν να µπαίνουν στην εικόνα και να διαµορφώνουν την ατζέντα του δηµοσίου διαλόγου άνθρωποι που αν τους έβλεπες στην κανονική ζωή δεν θα τους έδινες σηµασία. Ας µην ξεχνάµε: τα «Ουστ ρεεεε!» και οι παρόµοιες κραυγές, δεν προέρχονται από νοήµονες ανθρώπους που τους πνίγει η αγανάκτηση. Στην πραγµατικότητα είναι αυτοί οι καθυστερηµένοι που βλέπουµε στις κερκίδες ενός γηπέδου. Που φωνάζουν σε όλη τη διάρκεια του µατς, για να ξεσπάσουν για µια ολόκληρη ζωή που περνάνε µέσα στην ανυπαρξία.

    Οπότε, µε τους τραµπούκους να γκαρίζουν διαρκώς, οι νοήµονες αναγνώστες (δηλαδή αυτοί που δεν αντιµετωπίζουν το internet σαν υποκατάστατο του σεξ που τόσο τους λείπει) αρχίζουν να απέχουν. Για ποιο λόγο να συµµετέχεις σε ένα διάλογο όπου, ό,τι και να πεις, θα εισπράξεις χουλιγκάνικες βρισιές;

    Η µόνη λύση είναι να τους βγάλουµε από τη ζωή µας. Με τον ίδιο τρόπο που δεν αφήνεις την πόρτα του σπιτιού σου ανοιχτή το βράδυ, δεν χρειάζεται να αφήνεις και την πόρτα του profile σου. Πάνω δεξιά υπάρχει ένα κουµπί που γράφει “block”. Αρκεί για να τους αποµακρύνεις από τις σελίδες σου στο Facebook και από followers στο Twitter. Αρκεί η µη έγκριση των σχολίων-οχετών τους για να αφήσουν ήσυχο το site που δοκιµάζουν να καταλάβουν. Στο κάτω-κάτω η µισή blogόσφαιρα είναι γεµάτη από τους όµοιούς τους, όπου µπορούν να ξεχαρµανιάζουν επ’ άπειρον. Αλλά όλα τα σοβαρά sites παγκοσµίως έχουν σταµατήσει να δέχονται την τοξικότητά τους. ∆εν πρόκειται για λογοκρισία. Στην πραγµατικότητα πρόκειται για αβρότητα και σεβασµό προς τους νοήµονες σχολιογράφους οι οποίοι µπήκαν στον κόπο να γράψουν κάτι που δεν είναι επιπέδου Νεάτερνταλ. Και ας µην ανησυχούν οι administrators. Mακροπρόθεσµα η απολύµανση των trolls οδηγεί σε διαφύλαξη του ίδιου του µέσου από τη γάγγραινα. Στο κάτω-κάτω, το internet δεν είναι τηλεόραση για να τους έχει τόσο µεγάλη ανάγκη για νούµερα. Και εν πάση περιπτώσει, κανένα µέσο στην ιστορία δεν επιβίωσε για πολύ όταν σταµάτησε να απευθύνεται στους νοήµονες και κατάντησε αποκλειστικά αποικία από τραµπούκους και τρωγλοδύτες.
    Υ.Γ. Ναι, θα παρακαλούσα τα σχόλια να είναι κλειστά. Όσοι έχει νόηµα να καταλάβουν, θα καταλάβουν. Οι άλλοι, ας ξεσπάσουν στους οµοίους τους. Όχι εδώ.

    Μου αρέσει!

    • 22 Μαρτίου, 2011 10:25

      Το μόνο πράγμα που μπορούμε να αναγνωρίσουμε στους (e)τραμπούκους είναι πως απευθυνόμενοι στο «κάθαρμα» που έχει μέσα του ο άνθρωπος επιτυγχάνουν την πλήρη κινητοποίηση της ανθρώπινης βλακείας, αν μου επιτρέπεται να προσθέσω κάτι παραφράζοντας τον Κουρτ Σούμαχερ.

      Μου αρέσει!

  9. Andreas permalink
    20 Μαρτίου, 2011 03:12

    Το αλλο που εχάρηκα εν το οτι τουτα σου ειπα στο 1ο ποστακιο εν ηταν τελικά … συκοφαντίες!!!
    Οι γενικολογες απαντησεις σου καταδυκνείουν την αδυναμία σου ν απαντησεις.
    Εγω παντως θα συνεχίσω να σιέρουμε τζι αναλάβετε εσεις ν αλλάξετε τον τούρκο.
    Εγω τουλάχιστον εν βαλλω λόγια στον αλλο που εν είπε για να καταδείξω οτι έχω δίκαιο.
    Που δαμε τζιαι δα θα το διασκεδάζω το πραμα.Αναμενε αναλόγου ύφους σχόλια.

    Υ.Γ. Υποπτεθύκα οτι είσιε να καταφύγεις σε τεθκιου είδους απάντηση και εν σου γραψα παραπάνω παραδείγματα.

    Μου αρέσει!

  10. 20 Μαρτίου, 2011 10:51

    Στροβολιώτη, η «ειρήνη» έρκεται που την δικαιοσύνη. Τζιαι η δικαιοσύνη έρκεται που την κατάργηση της εκμετάλλευσης (του κόπου του εργάτη τζιαι του πλούτου της χώρας).
    Η ιδεολογία δουλεύκει μια χαρά τζιαι παράγει αποτελέσματα, αν την αφήκουν…

    Είναι δυνατόν να λαλείς πως το ΝΑΤΟ πάει να προστατέψει τον κόσμο της Λιβύης τζιαι παράλληλα να (μας) κάμνεις τζιαι μαθήματα προοδευτισμού;
    (όπως την άλλη φορά που έγραψες ότι έσιει τζιαι ο Ερντογάν τα δίκαια του σε ότι αφορά τους Τ/Κ…;)
    Επέρασες πραγματικά στην «άλλην όχθην»…
    Είπαμεν να είμαστεν ρεαλιστές, να είμαστεν τζιαι κυνικοί, αλλά εσύ περνάς τούντες σφαίρες τζιαι καταντάς υπερσυντηρητικός ρε αδελφέ τζιαι δεν μασκιέσαι:-)

    Εν είμαι ούτε υπέρ της αβρότητας ούτε της διπλωματίας τζιαι των γλυκανάλατων τζιαι σου λαλώ -πάντα- τούτο που εισπράττω, χωρίς λεκτικά φτιασιδώματα τζιαι πολιτικά ορθές τοποθετήσεις.
    Σου μιλώ σαν φίλος που παίρνει το θάρρος που το δικό σου θάρρος να γράφεις τούτα τα υπερσυντηριτικά κείμενα.
    Είσαι πολλά κυνικός ρε αδελφέ, τζιαι προκαλείς.
    Να με συγχωρείς που είμαι απότομος πολλές φορές τζιαι υπερβαίνω τα εσκαμμένα, έχω τες αδυναμίες μου.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      20 Μαρτίου, 2011 15:40

      Νέε,

      Γι αυτό ακριβώς το λόγο σου είχα αναφέρει πως η έννοια της ειρήνης δεν είναι και τόσο απλή. Τη συνδέεις με τη δικαιοσύνη. Εγώ θα σου έλεγα συνδέεται και με την ελευθερία. Και τι σημαίνει το ένα και τι το άλλο. Γιατί σίγουρα δεν αποδέχομαι πως δικαιοσύνη σημαίνει (μόνο) αυτό που λες εσύ.

      Αν διαβάσεις προσεκτικά το κείμενο μου, θα δεις πως *δεν* γράφω πουθενά πως υποστηρίζω την επέμβαση του ΝΑΤΟ. Γιατί έχω τις αμφιβολίες μου. Όχι για το ιδεολογικό κομμάτι, αφού αυτή τη φορά συμφωνώ πως πράγματι κάτι πρέπει να γίνει, αλλά με την πρακτική του εφαρμογή: οι επεμβάσεις στο Ιράκ(2), Αφγανιστάν, Σερβία, για να μείνω στην τελευταία 20ετία, δεν φάνηκαν να πετυχαίνουν τον σκοπό τους. Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσαν.

      Και φυσικά, βάση της «ιδεολογίας» μου «αν δουλεύει είναι καλό, ισχύει και το αντίστροφό: «αν δεν δουλεύει, δεν είναι καλό»!

      Και εδώ χοντραίνει το παιγνίδι: Ναι, στην οικονομική πτυχή *φυσικά* και έχει δίκιο ο Ερντογάν σε σχέση με τα αιτήματα των ΤΚ. Δεν γίνεται να αναμένουν πως θα συντηρούνται πάντα από το χαρτζιλίκι της Τουρκίας, δεν είναι λογικό να βγαίνουν κάποιοι στη σύνταξη από τα 45. Και για να προσθέσω στα «υπερσυντηρητικά μου επιχειρήματα» γράψε και αυτό: συμφέρει και στην μετα τη λύση Κύπρο, και άρα και στους ΕΚς, να βρίσκεται η οικονομία των ΤΚ σε όσο το δυνατό ανταγωνιστικό σημείο, για να έχει όσο το δυνατό καλύτερο ξεκίνημα η νέα κατάσταση! (Τώρα αν οι διαδηλώσεις κεντρίσουν ξανά τη θέληση τους για λύση, ως τη μόνη διέξοδο, και μαζί μας ξυπνήσουν και εμάς, άλλου παπά ευαγγέλιο!)

      Ναι, κυνικός είμαι. Όχι για να προκαλέσω. Για να καταγράψω τη γνώμη μου.

      Μου αρέσει!

  11. 20 Μαρτίου, 2011 11:02

    Από τα «watch-dogs της πολιτικής καθαρότητας του διαδικτύου» [όπου η αιχμή ήταν σαφής] πήγαμε στον γενικόλογο «e-ΚΦΟΒΙΣΜΟΣ: Η κατάληψη του διαδικτύου και η νέα θεοκρατία των τοξικών e-βριστών» … Εγώ θα παραθέσω [μ’ όλο το σεβασμό] έναν link για όσους κάποτε ύπνωτταν [και δεν πήραν θέσει] και ξύπνησαν όλως αιφνιδίως για ΜΑΣ κάμουν από καθέδρας μαθήματα!!! – link: http://christofias-watch.blogspot.com/2009/12/blogger-blogging.html

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      20 Μαρτίου, 2011 15:49

      Α, ρε Ανεφ, μας θύμισες περασμένα μεγαλεία!

      ΟΙ ΠΕΝΤΕ BLOGGER-ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ BLOGGING

      Ήσουν πληγή Ν. 3 και εγώ πληγή Ν. 4.

      Άλλαξε κάτι από τότε;

      Μου αρέσει!

      • 20 Μαρτίου, 2011 16:48

        Strovoliotis,

        Η αναφορά μου στα «περασμένα μεγαλεία» [ΜΑΣ] ήταν για να σημειώσω ότι πέραν από τες γενικότητες και τες αόριστες τοποθετήσεις και κριτικές, υπήρξαν και κάποιοι που λοιδορήθηκαν [για τες θέσεις και απόψεις τους] και μάλιστα από συγκεκριμένα [ακροδεξιά] «watch-dogs»

        Μου αρέσει!

  12. xwrikos permalink
    20 Μαρτίου, 2011 12:04

    Και μην ξεχνατε ελληνες ο χριστοφιας θελει λυσην και εγωνιασεν την τουρκιαν τζαι ο Νικαρος υοθετει τουρκικες θεσεις και γυρεφκει συνενοχους για το ΝΑΙ του στο σχεδιον Αναν το οποιον το ακελ δεν το εθελεν ουτε ως βασην για διαραγματευση αλλα απλα επαιζαν θεατρον χωσμενοι πισω που τον τασσον, οπως μας αποκαλυψεν ο ανδρος το 2011.

    Μερικα απο τα επιτευγματα του μεγαλου δημητρου ο οποιος οπως χουμιζετε εχει γωνιασει την τουρκιαν ειναι το οτι αποδεκτηκεν παραπανω εποικους απο το αναν, αποδεκτηκεν μεγαλυτερα χρονοδιαγραμματα απο οτι επρονοουσεν το αναν, επισης εχει επιτυχει την νομιμοποιηση την επιτροπης αποζημειωσεων και την εξασφαλιση της αναπτυξης των κατεχομενων και την ενταξη τους στην διεθνη κοινοτητα χωρις την συμμετοχην μας. Επισης τα τουρκικα στρατευματα παραμενουν ουλλα ως το εναν στην Κυπρον, δεν εχει επιστρεψει ουτε ενας προσφυγας ουτε εχει επιστραφει οποιοδοιποτε εδαφος και τα ΗΕ οπως και η ΕΕ ευχαριστουν την Τουρκιαν για την υποστηρηξη της στης διαπραγματευσεις. Κανει τζαι ελυσεν τους η μιλλα μου τους Τουρκους κυριε προεδρε, κανει τζαι εν τζαι τζεινοι πλασματα.

    Α εξιασα τζεινος εφκηκεν προεδρος τζαι θα μεινει πεντε χρονια τζαι δεν φακκα πενιαν. Τζαι να μεν ξαναφκει εν 65 τζαι παει τζαι εσαστηκεν μια χαρα τζαι τζεινος τζαι οι κολιτοι του. Κυκλοφορη με νεαν λιμο διοτι η παλια ηταν ταλαμγκα γι αυτον εβαλεν τον Παπαν μεσα να του δειξει του καπιταλιστα, ενοικιασεν αεροπλανακιν, ο γγ του ακελ εχει 400 τετραγωνικα σπιτακιν ο κρατικος εργολαβος εκανεν κατι κουτσοδουλια θκυο οροφους που πανω που το σπιτιν του προεδρου, εχουμεν προσλαβει στυλισταν, εγορασαμεν τζιουνουρκα ρουχα, VIP στα αεροδρομια το οποιον η αριστερη κυβερνηση το επιασεν σε μπαρκειν πραις για το ασημαντον ποσον τον 1000 ευρω για κατι ωρες, ως τζαι δονκια τζιουνουρκα εβαλεν τους πιερωμενα που το κρατος.

    Ου συγνωμην! το τελευτεον για τα δονκια το αποσυρο αδικο το το πλασμαν, εξεχασα οτι εδιαταξεν ερευναν.

    @Strovoliotis

    Αζουλεφκω σου παραδεχουμε.

    Εμεναν δεν με ειπαν πελλον ακομα. Ο-ι πε μου, εννεν αδικια?

    Ομως σου υποσχομαι θα συνεχεισω τον αγωνα μεχρι την δικαιωσην.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      20 Μαρτίου, 2011 15:53

      Χωρικέ, εγώ δεν πιστεύω πως οι πράξεις ή οι μη πράξεις του προέδρου κατευθύνονται από το αν εσάστηκεν ή όχι, εκείνος και οι δικοί του.

      Νομίζω είναι θέμα προθέσεων, και πρωτίστως ικανοτήτων.

      Μου αρέσει!

    • 22 Μαρτίου, 2011 16:13

      Χωρικέ νομίζω πως είσαι λίγο άδικος. Δεν έχεις διαγνώσει πως με την έναρξη της θητείας του προέδρου μας άρχισε να υλοποιείται και το όραμά του για μια δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία. Τώρα αν άρχισε από τον εαυτό του, τους κολλητούς του και τον Μιλτή, δεν νομίζω πως πρέπει να το κάνουμε θέμα, ούτως ή άλλως έπρεπε να αρχίσει από κάπου. Και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, όπως γνωρίζεις… ;))

      Μου αρέσει!

  13. 20 Μαρτίου, 2011 12:22

    Αν και αυτό δεν αφορά ευθέως το κείμενο του Στροβολιώτη, και υπό αυτή την έννοια αδικούμε το κείμενο του, ήθελα να διευκρινίσω ότι στο πρώτο σχόλιο δεν είχα κατά νου κανένα από τους σχολιαστές που ακολούθησαν. Δυστυχώς, εκλήφθηκε ως προσωπική αιχμή. Ακολούθησαν και οι ad hominem κατηγορίες. Φαίνεται λες και ο Στροβολιώτης οφείλει να απολογηθεί στον κάθε θρασύδειλο ανώνυμο για τις απόψεις του και τις πολιτικές του επιλογές.

    Σχετικά με το τελευταίο σχόλιο, η αλήθεια είναι ότι δεν τα κατάφερα να μπω στα top-5 του ελεεινού ιστολογίου. Ωστόσο, είχα γράψει αρκετές φορές για το φασισμό της γνωμούλας και τα υπόγεια των μεθόδων του. Άρα, το σχόλιο επιστρέφεται στον αποστολέα ως ατάλαντη κακιούλα.

    Και τέλος, για να πούμε και για το κείμενο, η χιλιοπαιγμένη κασέτα της grande ακελικής ιδεολογίας είναι καταδικασμένη να παραμείνει μια ηθικολογία περί ειρήνης: η καταδίκη της επέμβασης ισοδυναμεί με το να αφεθούν οι Λίβυοι στις ορέξεις του Γκαντάφι. Δεν έχω αυταπάτες για την επόμενη μέρα, αλλά όταν τα πράγματα φτάνουν σε αυτό το σημείο, ένας πολιτικός, και δη ένας πρόεδρος μιας χώρας, οφείλει να διαλέξει ξεκάθαρα μια από τις δυο πλευρές, με τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του. Από μισοδότζιν, μιλλοσφοτζίσματα και φαρυγγίτιδες πάμε καλά…

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      20 Μαρτίου, 2011 16:03

      Νικόλα, δεν πίστεψα ούτε εγώ πως οι παρεμβάσεις σου αφορούσαν κάποιους από τους σχολιογράφους που τελικά έκαναν παρέμβαση.

      Ούτε νομίζω το κείμενο που παρέθεσες αφορά τις συζητήσεις που γίνονται κατά καιρούς εδώ ή άλλου. Είναι και ολίγον ισοπεδωτικό…

      Αν υπάρχει κάτι που όντως με ενοχλεί, είναι η τάση κάποιων φίλων να προσπερνούν την ουσία, να μην βλέπουν τα δεδομένα, και κυρίως να κάνουν κάτι σχόλια του στυλ: «Για τ’ όνομα του θεού, πως τολμάς να επικρίνεις τον πρόεδρο!»

      Μου αρέσει!

  14. 20 Μαρτίου, 2011 15:21

    Το (ψευτο)δίλημμα που μπαίνει υπό την μορφή «… ένας πρόεδρος μιας χώρας, οφείλει να διαλέξει ξεκάθαρα μια από τις δυο πλευρές …», [και τούτο ένεκα λόγω της αδιέξοδης τελικά δυτικο-ευρωπαϊκής καπιταλιστικής πολιτικής συμφερόντων] ας απασχολήσει αυτούς που έχουν θεοποιήσει τη δημοκρατική [λέμε τώρα] Ευρωπαϊκή Ένωση και πιο συγκεκριμένα αν θέλετε τη Γαλλία. Προσωπικά δεν πρόκειται να συμμετάσχω σ’ αυτό το διλημματικό παιχνίδι, καθώς προφανές πως τούτο εμπεριέχει μπόλικη υποκρισία λειτουργέι και παραπλανητικά. Ακριβώς εκεί [σε τέτοια αδιέξοδα του στυλ “εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα”], ΜΑΣ έχει οδηγήσει η πολιτική των δυτικών αστικών δημοκρατιών. Να επιλέξουμε το «μη χείρον» που κατα κάποιους μπορεί να αποτελεί το «βέλτιστο», ενώ στην ουσία εκείνο που πετυχαίνεται είναι η εξυπηρετης των ευρωπαϊκών καπιταλιστικών κατεστημένων και η διαιώνιση τους στην εξουσία τους! Αναλογιστήκατε ότι η στρατιωτική επέμβαση [στη Λιβύη] μπορεί μόνο να παρατείνει και όχι να τερματίσει τον εμφύλιο πόλεμο και να κλιμακώσει τη στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη όπως έγινε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν [και όι τα πάντα γίνονται για τα πετρέλαια κι όχι για τους πολίτες της Λιβύης];

    Άστε που το (ψευτο)δίλημμα [όπως τέθηκε] τελικά εκφυλίζεται μέσα από περιπαιχτικές κι ακαταλαβίστικες [για ΕΜΑΣ του μέσου I.Q. δύσμοιρους ιθαγενείς] αναφορές για «το φασισμό της γνωμούλας … [την] … ατάλαντη κακιούλα … [τις] … ad hominem κατηγορίες … [και τη] … χιλιοπαιγμένη κασέτα της grande ακελικής ιδεολογίας …» [εμμονές ως φαίνεται δεν έχουν μόνο οι κολλημένοι ακροδεξιοί αλλά και όσοι αυτο-αναγορεύονται σε δημοκρατικούς πολίτες], και με τα «… μισοδότζιν, μιλλοσφοτζίσματα και φαρυγγίτιδες». Τζιαι τα εκ των υστέρων [ή “που το παναΰριν τζι’ ύστερα”] λογάκια σε στυλ «εγιώ εν τζιαι …», [«στο πρώτο σχόλιο δεν είχα κατά νου κανένα από τους σχολιαστές που ακολούθησαν»] δεν θα χρειάζονταν αν είμαστε εξ αρχής σαφείς στις κριτικές μας τοποθετήσεις κι όχι να μιλάμε γενικόλογα τζι’ όποιον πιάσει το κολάνι. [Προσφιλής μέθοδος όσων αρέσκονται να κρίνουν αορίστως κι έτσι να ακούγονται κι ωραίοι και αποφθεγματικοί]…

    Α, και παρεμπιπτόντως η αστική «ηθικολογία» γιατί αγγίζει μόνο τον κακό Καντάφι;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      20 Μαρτίου, 2011 16:15

      Ανεφ, όπως γράφω και πιο πάνω, έχω και εγώ τις επιφυλάξεις μου για την επέμβαση στη Λιβύη. Για διαφορετικούς όμως λόγους. Εσύ μένεις στο ιδεολογικό. Εγώ ερωτώ: δουλεύει;

      Και μπορεί εσύ και εγώ να έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε χωρίς απάντηση το δίλημμα, ή το ψευτοδίλημμα, αλλά τελικά *κάτι* θα γίνει, και κάποιες συνέπειες θα υπάρξουν. Ε, αν ήμουν πρόεδρος θα άφηνα τα διλήμματα στους μπλόκερς, και θα αξιολογούσα με το επιτελείο μου τα πιθανά σενάρια και συνέπειες, και θα διάλεγα ό,τι συμφέρει για την χώρα μου.

      Την αλλαγή του υποκριτικού, καπιταλιστικού, συστήματος θα την άφηνα για το επόμενο συνέδριο του κόμματος.

      Μου αρέσει!

      • 20 Μαρτίου, 2011 16:58

        Strovoliotis,

        Γράφεις: «Την αλλαγή του υποκριτικού, καπιταλιστικού, συστήματος θα την άφηνα για το επόμενο συνέδριο του κόμματος.» — Εν τζιαι υπολογίζει ότι εν να λάβεις μέρος;

        Κατά τ’ άλλα αφού κι ΕΣΥ έχεις «… τις επιφυλάξεις μου για την επέμβαση στη Λιβύη …» κι όπως λες και σ’ άλλο σχόλιο ΣΟΥ πιο πάνω [προς τον Νεο Ελληνοκύπριο] «… οι επεμβάσεις στο Ιράκ(2), Αφγανιστάν, Σερβία, για να μείνω στην τελευταία 20ετία, δεν φάνηκαν να πετυχαίνουν τον σκοπό τους. Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσαν», τι τελικά εισηγείσαι ΔΕΝ κατάλαβα! Και πολύ αμφιβάλλω αν ο Πρόεδρος παρακολουθεί «τα διλήμματα στους μπλόκερς». Όμως έχω την άποψη και την πεποίθηση ότι ο καθένας ΜΑΣ [έστω] και υποσυνείδητα καθοδηγείται από κάποια ιδεολογία ή συλλογική ή κοσμοθεωρία όταν παίρνει αποφάσεις [ή καθορίζει τη στάση και συμπεριφορά του] πάνω σε διάφορα θέματα και δη για πολιτικά ζητήματα …

        Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        20 Μαρτίου, 2011 20:32

        Ανεφ,

        Αν ήξερα, θα ήμουν πρόεδρος!

        Αλλά υπάρχουν κριτήρια: Τι λένε οι μεγάλοι; Τι λένε οι γείτονες; Τι λένε οι εχθροί; Πως θα μπορούσαμε να αξιοποιούσαμε την κατάσταση; Μήπως είναι καλύτερα να πάμε απλώς με τους πολλούς, δεδομένου του μεγέθους μας;

        Όλα αυτά φυσικά χρειάζονται επιτελείο, και συζήτηση όπως λέω και πιο πάνω, και φυσικά όχι κολλήματα!

        Αντί αυτού ακούμε τον πρόεδρο να λέει τα ακόλουθα: »Η Κύπρος, και φυσιολογικά και διαχρονικά, αντιτίθεται στη χρήση των Βρετανικών Βάσεων για στρατιωτικές ενέργειες στην περιοχή μας.» (Από τον σύνδεσμο που έδωσε ο Νικόλας.) Δεν βλέπεις πως μια τέτοια θέση κλείνει και πόρτες, και δυνατότητες να κερδίσουμε κάτι προς όφελος μας;

        Μου αρέσει!

      • 22 Μαρτίου, 2011 16:25

        Στροβολιώτη, ως αποτέλεσμα της πολιτικής αρχών της κυβέρνησής μας, ίσως να έχουμε τελικά καταφέρει να κερδίσουμε κάτι. Τι ακριβώς δεν ξέρω. Ίσως να μην ανεφοδιαστούν τα αεροπλάνα του Κατάρ στο Λευκόνοικο ή να επωμιστούμε τον επιχειρηματικό κίνδυνο της κοινοπραξίας με το Κατάρ στο Χίλτον…

        Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
        κ. Στέφανου Στεφάνου
        —————————————————

        Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Κατάρ βρισκόμενα εν πτήσει ζήτησαν άδεια για προσγείωση και ανεφοδιασμό στο Αεροδρόμιο Λάρνακας. Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν παρεχώρησαν τη σχετική άδεια.

        Ακολούθως, ζητήθηκε άδεια για αναγκαστική προσγείωση λόγω έλλειψης καυσίμων. Η Πολιτική Αεροπορία λειτουργώντας βάσει των διεθνών κανόνων αναγκάστηκε να παραχωρήσει άδεια για προσγείωση και ανεφοδιασμό.

        Στο αεροδρόμιο Λάρνακας προσγειώθηκαν τρία αεροπλάνα. Δύο μαχητικά Μιράζ και ένα μεταγωγικό. Τα αεροσκάφη μόλις ανεφοδιαστούν, θα αναχωρήσουν.

        22.3.2011

        Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        22 Μαρτίου, 2011 16:37

        Ε, εν θα μας κατζιωθούν οι Καταρανοί, που εν εβάλλαμεν πεζίναν στα αεροπλάνα τους;

        Οριστικό: κατερρίφθη η επένδυση του Κατάρ!

        Μου αρέσει!

    • 20 Μαρτίου, 2011 19:58

      Η μη απάντηση και η αποχή από το δίλημμα δεν είναι πολιτική θέση, είναι άνευ όρων παράδοση των αντικαθεστωτικών στις βουλές του Γκαντάφι. Οι οποίοι, πρώτοι ζήτησαν την παρέμβαση της Δύσης. Αυτό γιατί δεν το βάζουμε στο πλαίσιο των επιχειρημάτων μας;

      Σχετικά με την κλιμάκωση της στρατιωτικής παρουσιας, έχεις απόλυτο δίκαιο ότι πρέπει να υπολογιστεί ως ενδεχόμενο. Η παγκόσμια ιστορία μας το αποδεικνύει άλλωστε: Βουδαπέστη 1956, Πράγα 1968, Αφγανιστάν 1979, Ιρακ, Κοσοβο, ξανά Αφγανιστάν….η λίστα είναι μεγάλη, και πιάνει δεξιά κι αριστερά…

      Αν η Ε.Ε. είναι πολυ καπιταλιστική για τα ακελικά γούστα, πολυ ιμπεριαλιστική για τον κομμουνιστικό ευσεβοποθισμό, τότε ίσως ο πρόεδρος δεν θα έπρεπε να θέσει υποψηφιότητα, ή αφού εξελέγη, να έπραττε σύμφωνα με τις ιδεολογικές του καταβολές. Η ΕΕ προσφέρει μηχανισμό εξόδου από τους κόλπους της. Αντί αυτών, έχουμε δηλώσεις όπως αυτές που έγιναν πριν λιγη ώρα: http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=41197. Κι έπειτα ποιον να πιστέψουμε; Τον προεδρεύοντα που ανοίγει τον εναέριο χώρο της Κύπρου για την εισβολή στο Ιράκ; Τον πρόεδρο που περιμένει τους Νατοϊκους Καναδούς; Τον πρόεδρο που κάνει μπίζνες με το Ισραήλ ή τον πρόεδρο που τάσσεται αλληλέγγυος στους Παλαιστινίους; «Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», δεν γίνεται…

      Η στρατιωτική δράση είναι, αν δεν κανω λάθος, κάτω από το κεφάλαιο 7 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Δημιουργεί υποχρέωση συμμορφωσης στα κράτη και επιτρέπει τη χρήση βιας. Ναι, το ίδιο κεφάλαιο 7 την εφαρμογή και εγγυήσεις του οποίου ζητούσε το 2004 ο…..Χριστόφιας. Α λα καρτ συμμορφωση στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει – αν υπάρχει, έχει συνέπειες.

      Είναι φανερό οτι είστε στο μέσο μιας μεγαλειώδους αντίφασης: η πραγματικότητα είναι αντιδιαμετρική με την ιδεολογία σας. Κι αντί να είστε έντιμοι είτε με τη συνέπεια στην ιδεολογία (και άρα, σαφή πολιτικη γραμμη σε όλα τα ζητηματα) είτε με την επανεκτίμηση των δεδομένων (και άρα, ουσιαστική συμμετοχή στο τι συμβαινει στην πραγματικότητα), εξαντλείστε στην επαναστατική γυμναστική (που δεν βοηθά κανέναν).
      Όσο δεν το αντιμετωπίζετε, τόσο οι θέσεις και οι ενέργειες σας θα πάσχουν από πολιτική σχιζοφρένεια.

      Σε σχέση με τις υπόλοιπες παρατηρήσεις σου, νομίζω ήμουν σαφής σε τι και ποιον αναφερόμουν, αλλά αν δυσκολεύεσαι μπορώ να στα ξαναεξηγήσω.

      Μου αρέσει!

      • 20 Μαρτίου, 2011 21:31

        Nikolas,

        Οφείλω να πω πως στην αρχή δεν αντιλήφτηκα ότι το πιο πάνω σχόλιο ΣΟΥ είχε ως αποδέχτη την αφεντομουτσουνάρα μου – είμαι και ολίγο τι diesel! Ίσως και εξ αυτής της δυσκολίας μου να πηγάζει και η αναγκαιότητα να μου «ξαναεξηγείς» κάποια πράματα!!!

        Κατ’ αρχάς όπως δεν υπάρχει ολίγο έγκυος και πολύ έγκυος δεν μπορεί να υπάρξει και πολύ ή λιγότερο «καπιταλιστική Ε.Ε.». Δυστυχώς όμως αντιφάσεις υπάρχουν όταν αναγκάζεσαι να κάμεις διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος και να ελιχθείς μέσα από τις ιμπεριαλιστικές [και δεν διστάζω να χρησιμοποιήσω “ξύλινες” παλαιοκομουνιστικές λέξεις] συμπληγάδες! Όμως πολύ απλοϊκά βάζεις το θέμα περί «εξόδου από τους κόλπους» τής Ευρωπαϊκής Ένωσης! Η Ιρλανδία και η Γαλλία [και δεν θυμάμαι ποια άλλη χώρα] αποχώρησαν όταν οι πολίτες τους καταψήφιζαν σε δημοψηφίσματα τη Συνθήκη της Λισσαβόνας;

        Αναφορικά με την ανάληψη «στρατιωτικής δράσης» εναντίον της Λιβύης θα σημειώσω τες ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιφάσεις επί του θέματος όπως,
        – την εκ Ρωσίας δήλωση ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφάλειας είναι αμφιλεγόμενο,
        – την αντιπαράθεση μεταξύ της Μέρκελ και του Σαρκοζί, και
        – τη δήλωση του Προέδρου του Αραβικού Συνδέσμου ότι εκείνο που απαιτούσαν [οι αραβικές χώρες] ήταν η καθιέρωση «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» κι όχι βομβαρδισμοί διαφόρων στόχων και ότι τους έχουν παραπλανήσει [δηλ. “άλλην τους εδείξαν τζι’ άλλην τους εμπήξαν”]!!!

        Μου αρέσει!

  15. 20 Μαρτίου, 2011 15:22

    Xwrikε,

    Περαστικά ΣΟΥ!!! Παράκρουση έπαθες;

    Μου αρέσει!

  16. Soliatis permalink
    20 Μαρτίου, 2011 20:22

    Στροβολιώτη, Δεν πάει τίποτε καλά με τούτην την κυβέρνηση, συμφωνα με σένα. Και εγώ μπορεί να υποστηρίξω ότι η κυβέρνηση αυτή έφερεν τον παράδεισο στην Κύπρο. ποιός έχει δίκαιο; αυτό φαίνεται στα αποδεικτικά στοιχεία, για παράδειγμα για την οικονομία που αναφέρεις, παρά τις αρνητικές προβλέψεις της αντιπολίτευσης, η οικονομία μπήκε στην ανάπτυξη και μάλιστα με ρυθμό πάνω απο το 1% και αυτό επιβεβαιώνεται και απο την Ε.Ε. Οι ευρωπαίοι ηγέτες τους οποίους κάποιοι θεοποιούν στηρίζουν την πολιτική του Χριστόφια στο κυπριακό όπως και η ελληνική κυβέρνηση Τι είπε η Γερμανή Καγκελάριος; σας απαντά και δεν χρειάζεται τίποτε άλλο..

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      20 Μαρτίου, 2011 20:46

      Σολιάτη, θα χαρώ να ζήσω στον παράδεισο που θα μπορούσες να μου υποδείξεις. Πλην όμως σημαίνει πως θα έπρεπε να φύγω από τη χώρα μου και από το παρόν. Λίγο δύσκολο το βλέπω.

      Η οικονομία με 1% ανάπτυξη πάει εν πάση περιπτώσει για χρεοκοπία. Ίσως να παίρναμε παράταση με 4-5%, αλλά τέτοιους ρυθμούς μάλλον δε θα ξαναδούμε.

      Ποιοι ακριβώς ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν την πολιτική Χριστόφια; Εκείνοι που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες του ζητήματος μας και έχουν θέσεις αρχών, ή εκείνοι οι συντηρητικοί και ξενόφοβοι, που βολεύονται πίσω από το Κυπριακό μας;

      Η Μέρκελ; Τι είπε στ’ αλήθεια η Μέρκελ; Που το είπε; Γιατί το είπε; Και πότε μια υπερσυντηρητική πολιτικός που θάλεγε και ο Νέος Ελληνοκύπριος, λέει καλά πράγματα;

      Εδώ δυο χρόνια στήριζε τον Χριστόφια ο Αναστασιάδης στο Κυπριακό, και μισό ευχαριστώ δεν πήρε, έγινε όμως η Μέρκελ ξαφνικά αγία;

      Μου αρέσει!

    • 22 Μαρτίου, 2011 16:43

      Σολιάτη, δεν είναι σπουδαίο κατόρθωμα να πετυχαίνεις ρυθμό ανάπτυξης 1%, ιδίως όταν αυτό είναι αποτέλεσμα μιας γενικότερης συγκυρίας και όχι λόγω του ότι επικρατεί επενδυτικό κλίμα στην κυπριακή οικονομία. Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο κι αυτό λόγω του ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι στην καλύτερη περίπτωση ανορθόδοξη και αναποτελεσματική. Ναι μεν έχει καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα πέρσι στο 5,3% του ΑΕΠ από 6,1 πρόπερσι, αλλά αυτό δεν επιτεύχθηκε με διαρθρωτικές αλλαγές αλλά με σπασμωδικές ενέργειες που δεν μπορούν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών έστω και μεσοπρόθεσμα.
      Ενώ το ζητούμενο είναι το νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών, η φιλοσοφία του ΑΚΕΛ είναι εντελώς αντίθετη με αυτό, και φαίνεται και από τότε που ανέλαβε ως κυβέρνηση ο Χριστόφιας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθούν οι κοινωνικές δαπάνες κατά 25% ή 30% (εν μέσω οικονομικής κρίσης). Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε και τη θέση του ΑΚΕΛ το 2005 και 2006 που ήθελε να καθυστερήσει η ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να κάνει ελλείμματα και να μην επηρεαστεί αρνητικά η κοινωνική πολιτική της. Θυμάμαι τον Ευαγόρου να τα λέει αυτά σαν να ήταν ακόμη χτες.
      Και κοίτα ακόμα μια αντίφαση του ΑΚΕΛ. Είναι κατά των πλουτοκρατών από τη μια, αλλά ευχαρίστως θα δανειστεί από αυτούς δισεκατομμύρια και να τους εξασφαλίσει ένα σίγουρο εισόδημα ώστε να κάνει «κοινωνική πολιτική» με βερεσέ.

      Μου αρέσει!

  17. 20 Μαρτίου, 2011 21:01

    «Εδώ δυο χρόνια στήριζε τον Χριστόφια ο Αναστασιάδης στο Κυπριακό …» και οι υπόλοιποι στον “Συναγερμό” τον πολεμούσαν!!!

    Πάντως άρεσε μου πολλά εκείνο το «Εκείνοι [οι ευρωπαίοι ηγέτες] που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες του ζητήματος μας και έχουν θέσεις αρχών …» Σαν αυτές που εφαρμόζει τώρα η Γαλλία και η Αγγλία [μαζί με την Αμερική] στη Λιβύη;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      20 Μαρτίου, 2011 21:47

      Ανεφ,
      Ναι, θα μπορούσε να έλεγε μισό ευχαριστώ, για να φκάλουν φάουσα οι υπόλοιποι. Τελικά τα γύρισε ο Αναστασιάδης. Το έγραψα εδώ και καιρό: δεν μου άρεσε, αλλά τον καταλαβαίνω!

      Εννοείται πως «οι θέσεις αρχών» αναφέρονται ειρωνικά. Γιατί ούτε οι αρχές, ούτε οι ιδεολογίες, ούτε τα δόγματα εξηγούν πλήρως τη λειτουργία του κόσμου.

      Συμφέρει;

      Μου αρέσει!

  18. 20 Μαρτίου, 2011 21:05

    Α, αρέσαν μου τζιαι τα άλλα που είπες πιο πάνω υπό την μορφή ρητορικής ερώτησης: «Μήπως είναι καλύτερα να πάμε απλώς με τους πολλούς, δεδομένου του μεγέθους μας;» Πως το έλεγαν οι αρχαίοι υμών πρόγονοι: «Δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται»;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      20 Μαρτίου, 2011 21:53

      Ρε Ανεφ, για τον δρυ τα έγραψα τα πιο πάνω;

      Να το απλοποιήσω:

      Δεν υπάρχουν *δεδομένες* απαντήσεις, κούγκρενες ιδεολογίες, ή αλάνθαστα δόγματα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά, υπάρχουν οι συνέπειες, θετικές και αρνητικές.

      Όλα αυτά μπαίνουν στο ζύγιν. Και μετά αποφασίζουμεν.

      Η άλλη επιλογή: «έχω μια ιδεολογία, που δίνει λύσεις για όλα»!

      Εντάξει τωρά;

      Μου αρέσει!

  19. 20 Μαρτίου, 2011 21:25

    Φίλε Στροβολιώτη, παντα οι συζητήσεις μας καταλήγουν είτε στο ότι εν εννοούσες ακριβώς τζιείνα που έγραψες ή ότι εν εκαταλάβαμε καλά το κείμενο είτε ότι εν έχουμε χιούμορ!

    Αυτό που προτείνεις εν ξεκάθαρο: «Η κυβέρνηση του κυρίου Χριστόφια …..να εμπλακεί ενεργά, προσφέροντας τις λίγες υποδομές που έχουμε στην προσπάθεια που θα γίνει για δικαίωση του λαού της Λιβύης»

    Άρα θεωρείς πως αποτελεί δικαίωση του λαού της Λιβύης η όποια εξωτερική επέμβαση τζιαι ότι πρέπει να συμμετέχουμε.

    Τι τα γυρίζεις πάλε;
    ……………………………………

    καλά, για τους Τ/Κ ξεπερνάς κάθε όριο. Δηλαδή ρίχνεις τους την ευθύνη που ζιουν σε ένα προτεκτοράτο χωρίς ανεπτυγμένο εμπόριο τζιαι οικονομία λόγω της παρανομίας της εισβολής τζιαι της κατοχής τζιαι ότι εσπρωχτείκαν με τη βία σε τούτη την οικονομική εξάρτηση που την Τουρκία;
    Είσιεν ποττέ πραγματικά ο τουρκοκύπριος την επιλογή;
    Τη δεκαετία του 60′ όποιος έφκεννεν έξω που τον θύλακα επερίμενεν τον εκτέλεση φίλε…
    Η Τουρκία έκαμεν τους «δημόσιους» τζιαι έδωσεν τους μισθούς ανάλογους με τους δικούς μας όι γιατί ήταν η γενική πολιτική της αλλά για να τους κάμει να ξιχάσουν την επανένωση τζιαι την ομοσπονδία.

    Αφού εν μπορεί να συντηρεί το έκτρωμά της να σηκωστεί να φύει φίλε μου τζιαι να τους αφήκει να γυρίσουν στην νομιμότητα τζιαι την κυπριακή τους ιθαγένεια.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      20 Μαρτίου, 2011 22:04

      Όχι Νέε μου! Δεν έγραψα αυτό που λες! Έγραψα ακριβώς αυτό:

      «Η κυβέρνηση του κυρίου Χριστόφια που θα σταθεί σε αυτό το σταυροδρόμι; Θα λειτουργήσει ποντιοπιλατικά, και θα επαναλάβει την αντίθεση της στις ενέργειες του ΝΑΤΟ, αλλά αφού αυτές θα γίνονται από τις βρετανικές βάσεις που δεν ελέγχουμε, και αφού έχουν και την υπογραφή του ΟΗΕ, άστα να πάνε….
      Ή θα εμπλακεί ενεργά, προσφέροντας τις λίγες υποδομές που έχουμε στην προσπάθεια που θα γίνει για δικαίωση του λαού της Λιβύης;»

      Ένα ερωτηματικό το είδες; Και διάβασες μήπως και το τελευταίο (21.53) σχόλιο προς τον Ανεφ;

      Για τους ΤΚς, πάλε μιλάς μόνος σου! Που έγραψα πως τους ρίχνω ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκονται; Εκείνο που υποστηρίζω είναι πως χωρίς λύση, ας ορθολογίσουν τουλάχιστον την οικονομία τους, στο βαθμό που είναι εφικτό.

      Και δεν χρειάζεται να μου θυμίζεις την ιστορία του 60, ή να μου εξηγείς γιατί η Τουρκία τους έδωσε ψηλούς μισθούς. Αλλού αυτά.

      Είμαι πρακτικός, σκέφτομαι το μέλλον, σκέφτομαι την επόμενη μέρα της λύσης, και αντιλαμβάνομαι το απλούστατο ζήτημα πως η επιδιωκόμενη ομοσπονδιακή λύση, που μακάρι να έρθει, αλλά που θα είναι εν πάση περιπτώσει ακριβό κρατικό σύστημα, ας έβρει τες δυο πλευρές με υγιείς οικονομίες, γιατί τότε δεν θα υπάρχει πλεον το άλλοθι του Κυπριακού, και θα πρέπει να παίξουμε μπάλα χωρίς βοηθήματα στο γήπεδο με τα μεγάλα παιδάκια.

      Μου αρέσει!

  20. 20 Μαρτίου, 2011 22:11

    Και ρυθμό ανάπτυξης να είχαμε 10% θα έλεγες δεν είναι καλά διότι πρέπει να έχουμε 15. Ποιές χώρες της Ε.Ε. έχουν ρυθμό ανάπτυξης 1%; Η κυβέρνηση της αριστεράς έλυσε το υδατικό, βελτίωσε σημαντικά τις ΄δημόσιες συγκοινωνίες, μετά από πάρα πολλά χρόνια άνοιξε νέα οικόπεδα για τους πρόσφυγες,΄εφάρμοσε ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, έλυσε το πρόβλημα των αγρο΄τικών χρεών, τοοποίο υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Βελτίωσε κατα πόλύ τις συντάξεις, τα επιδόματα των αναπήρων βελτιώθηκαν,και με τον νόμο για την ποσόστοση έχουν καλύτερες ευκαιρίες εργοδότησης. Εξασφάλισε το σχέδιο κοινωνικών ασφαλήσεων για τα επόμενα 50 χρόνια. Αυτά είναι μερικά που μου ήρθαν τώρα στο μυαλό, υπάρχουν και πολλά άλλα. Σε κάποιους τομείς οι προεκλογικές δεσμεύσεις έχουν υλοποιηθεί και με το παραπάνω από τα πρώτα 2 χρόνια. Όσον αφορά τα περι ιδεολογίαςτο ΑΚΕΛ ανάλογα με το στάδιο που περνα η κυπριακή κοινωνία, μετρόντας τους αντικειμενικούς και υποκειμενικούς παράγοντες και το διεθνές περιβάλλον, διαμορφώνει και την πολιτική του. Σ’ αυτό το στάδιο το ΑΚΕΛ δενέθεσε θέμα σοσιαλιστικού μετασχηματισμού ούτε επανάστασης. Γιατί πρέπει να επιλέξουμε μεταξυ Γκαντάφη και ΝΑΤΟ; η θέση της κυβένησης είναι καθαρή. Εχουμε φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής και θέλουμε να τις διατιρήσουμε,θέλουμε να είμαστε γέφυρα ειρήνης και καλής συνεργασίας μέσα από την οποία να εξυπηρετούνται τα καλός νοούμενα συμφέροντα της Κύπρου. Παράδειγμα είναι η οριοθέτιση της ΑΟΖ. Εκτός θέματος, άκουσα από τις ειδήσεις ότι ο Κακομήρου διαφωνεί με τη χρησιμοποίηση των αγγλικών βάσεων για επιχειρήσεις κατά της Λυβης. Στον συνεταιρισμό για την ειρήνη; θα αρνούμαστε να παρέχουμε τις εγκαταστάσεις μας; κυριε Ομήρου τότε γιατι να μπούμε;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      21 Μαρτίου, 2011 07:03

      Καλημέρα σε όλους,

      Σολιάτη,

      Μιλά η προκατάληψη ή η άγνοια; Οι ρυθμοί ανάπτυξης επηρεάζουν κυρίως την πλευρά των εσόδων. Ο προϋπολογισμός ενός κράτους όμως έχει και την πλευρά των εξόδων. Και αν τα έξοδα αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από τα έσοδα, τότε η οικονομία χρεοκοπεί – περίπτωση Κύπρου. Η επικέντρωση μόνο στον ρυθμό ανάπτυξης είναι μυωπική και δεν δίνει την ορθή εικόνα.

      Μια οικονομία μπορεί άνετα να έχει την υγεία της και με ρυθμούς μικρότερους του 1%, νοουμένου ότι ελέγχονται τα έξοδα! Άλλωστε, οι οικολογικές μου ευαισθησίες δεν μου επιτρέπουν να εισηγούμαι ρυθμούς ανάπτυξης 10%!

      Πάμε σε μερικά από τα παρακάτω: Υδατικό, ναι βρέθηκε μια κάποια λύση, αλλά και εδώ χρειάζεται βελτίωση. Δεν γίνεται να κάνουν αφαλάτωση στην Πάφο και να ρίχνουν το νερό στο φράγμα του Ασπρόγκρεμου!
      Συγκοινωνίες: πολύ καλή η κίνηση για τα λεωφορεία. Όταν όμως αποκαλυφθούν οι συμφωνίες με τις νέες εταιρείες θα μείνουν όλοι με ανοικτό το στόμα: οι όροι είναι τόσο ευνοϊκοί για τις εταιρίες, ο έλεγχος τόσο ελλιπής, που το όποιο όφελος δεν καλύπτει προς το παρόν το επιπλέον κόστος. Ο Υπουργός Νικολαίδης πιστώνεται με την πρωτοβουλία, χρεώνεται για την βιασύνη.

      Φυσικά τα ανωτέρω, δεν έχουν να κάνουν ειδικά με την κυβέρνηση Χριστόφια. Τέτοιες τσαπατσουλιές τις έκαναν όλοι.

      Το επιχείρημα που θέτεις σχετικά με το ότι έχουμε φιλικές θέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής το δέχομαι! Αυτό θα πρέπει πράγματι να είναι παράμετρος της εξίσωσης βάση της οποίας θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε.

      Εκείνο που με ενοχλεί είναι οι δηλώσεις πριν καν να σκεφτούμε, που λένε, «η ιδεολογία μας λέει έτσι, εμείς το κάνουμε!»

      Μου αρέσει!

    • 22 Μαρτίου, 2011 19:29

      Σολιάτη, κρίνοντας από το τι γράφεις συμπεραίνω πως πείθεσαι εύκολα από την κυβερνητική προπαγάνδα. Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας είναι εφιαλτική και αυτό δεν φαίνεται μόνο από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ανέργων αλλά από σειρά άλλους δείκτες τους οποίους κανένας ρυθμός ανάπτυξης δεν μπορεί να συγκαλύψει και οφείλονται στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Κύπρου.

      Απλώς παραθέτω μερικούς αριθμούς που το επιβεβαιώνουν:

      Οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 5,6% από το 2005 μέχρι τον περασμένο Φεβράρη, ενώ οι τιμές των εγχώριων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 30%. Με άλλα λόγια, γίνεται χρόνο με τον χρόνο λιγότερο επικερδής η δραστηριοποίηση επιχειρήσεων στην Κύπρο με αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας.

      Επίσης, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας αντανακλάται και στο εμπορικό ισοζύγιο που είναι διαρκώς ελλειμματικό και κειμένεται τα τελευταία χρόνια κάπου στο 25% με 35% του ΑΕΠ.

      Η τουριστική βιομηχανία έχει χάσει και αυτή την ανταγωνιστικότητά της και διατηρείται εν ζωή χάριν στην εργοδότηση φθηνότερων κοινοτικών εργαζομένων, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται. Τα έσοδα από τον τουρισμό που άλλοτε μπορούσαν να αναπληρώσουν εν μέρει τις εκροές από το εξωτερικό εμπόριο έχουν περιοριστεί στο 60% του τι ήταν πριν μια δεκαετία.

      Το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που ισχυρίζεσαι πως το έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένο είναι. Στην πραγματικότητα οι πληρωμές συντάξεων θα αρχίσουν να υπερβαίνουν τα έσοδα του μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, οπότε η γενιά των σημερινών 40ρηδων θα είναι με μαθηματική ακρίβεια αυτή που θα το νιώσει στο πετσί της όταν θα βγει στη σύνταξη. Σήμερα, το κράτος δανείζεται 7 δις από το ΤΚΑ, καταβάλλει ένα ονομαστικό ετήσιο επιτόκιο 1,5% τη στιγμή που ο πληθωρισμός στην Κύπρο ανέρχετια κατά μέσο όρο σε 4% από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και με τα λεφτά που δανείζεται από αυτό, κάνει τον χουβαρντά στους δημόσιους υπαλλήλους.

      Οι τελευταίοι, ενώ όλος ο κόσμος στην Κύπρο, είτε μισθωτός είτε επιχειρηματίας είδε τα εισοδήματά του να μειώνεται, να μηδενίζονται ή στην καλύτερη περίπτωση να καθηλώνονται, είδαν τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά 18% από το 2008 μέχρι το 2010, χωρίς η απόδοσή τους να αξιολογείται απλώςκαι μόνο επειδή πήγαν στο γραφείο.

      Το μονοπώλιο της ΑΗΚ που το εκμεταλλεύονται οι συντενχίες της χωρίς καμιά αιδώ συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τους καταναλωτές, αρνούμενες να θέσουν φραγμό στην απληστία τους, μετακυλίοντας το κόστος στον καταναλωτή και στις επιχειρήσεις γεγονός που μεταφράζεται σε πρόσθετη απώλεια ανταγωνιστικότητας και κατ’ επέκταση απώλειες θέσεων εργασίας.

      Όσο για τα διάφορα άλλα επιτεύγματα της κυβέρνησης για τα οποία καμαρώνεις τι να πω; Για το υδατικό το οποίο το μετέτρεψε απλώς σε ενεργειακό; Για τη συμπαιγνία της με την Οσεν τάγκερς και τη γεννεόδωρή του ανταμοιβή σε βαθμό και την εξίσου γεννεόδωρή εισφορά στην Ομόνοια, τη στιγμή που με τα 40 εκατομμύρια που πήρε για να μας φέρει εκείνο το λίγο νερό από την Ελλάδα θα μπορούσαμε να φέρουμε τουλάχιστον δύο κινητές μονάδες αφαλάτωσης που θα παρήγαγε η κάθε μια πολύ περισσότερο νερό από ό,τι μας έφερε;

      Τι να πω για το διαχωρισμό οικοπέδων για τους πρόσφυγες όταν βλέπω τις τραγικές επιδόσεις γτου Χριστόφια στο Κυπριακό;

      Αλλά αυτή την πραγματικότητα, ανεξάρτητα του αν αδυνατείς να την αντιληφθείς ή αποφασίζεις να την παραγνωρίσεις σε περίπτωση που πράγματι την αντιλαμβάνεσαι λόγω ιδεολογίας, είναι το τι βιώνουμε. Και η πρακτική της χρηματοδότησης της δίκαιης κοινωνίας όπως την αντιλαμβάνεται το ΑΚΕΛ με δανεικά έχει ημερομηνία λήξης. Είτε φέτος είτε του χρόνου. Να το θυμάσαι αυτό.

      Μου αρέσει!

  21. 20 Μαρτίου, 2011 23:24

    Δεν είπα έχουμε παράδεισο, άλλο εννοούσα, νομίζω είναι καθαρό. Σίγουρα όμως αυτή η κυβέρνηση έκανε τομές που καμιά άλλη κυβέρνηση δεν τόλμισε, και μόνο αυτό κάτι είναι.

    Μου αρέσει!

  22. 20 Μαρτίου, 2011 23:31

    Αχ Στροβολιώτη!
    Νομίζω πως το απόσπασμα που παραθέτεις μιλά που μόνο του για το τι προτείνεις.
    Αν θέλεις να το αλλάξεις (πάλε) δικαίωμάν σου, τζι ακούμεν!
    Τι προτείνεις δηλαδή;
    Τον ποντιοπιλατισμόν (…) ή την διευκόλυνση των ΝΑΤΟΪΚΩΝ με τις λιγοστές μας υποδομές μας για να «σώσουμε τον λαό της Λιβύης»;

    Εν γίνεται να την πατώ συνέχεια με τούντους γρίφους σου…κάπου κάτι πάει λάθος τζιαι ειλικρινά ελπίζω ναν η ελλειμματική μου κατανόηση. Που εννά μου πάει, εννά βελτιωθώ!

    Για τους Τ/Κ τι να σου πω φίλε μου. Ως συνήθως σύρνεις τες πόμπες τζιαι ύστερα παίζεις πελλόν:

    Για τους εποίκους έγραψες μου κάποτε πως αν έρτει σχέδιον τζιαι οι έποικοι εν φεύκουν εννά ψηφίσεις ΟΧΙ…τζιαι επιμένεις πως εν καλά να πάμε σε διεθνή διάσκεψη παρά τες απαράδεκτες θέσεις των Τούρκων στο συγκεκριμένο θέμα γιατί τζιαμέ η Τουρκία θα ανοίξει τα χαρκιά της…
    Ωραία, εν μια άποψη.

    Για τους Τ/Κ «δημόσιους υπαλλήλους» γιατί εν περιμένεις το σχέδιον τζιαι τες πρόνοιές του για τα θέματα που τους αφορούν πριν συνταχτείς με το πετσόκομμα των μισθών τους πριν τη λύση;

    Οξά εν είσαι υπέρ του πετσοκόμματος τζιαι ΠΑΛΕ εν εκατάλαβα!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      21 Μαρτίου, 2011 07:19

      Όχι νέε μου. Δεν προτείνω ούτε το ένα ούτε το άλλο (ανκαι τείνω να είμαι υπέρ της επέμβασης). Εξ άλλου τι σημασία έχει η γνώμη ενός μοναχικού μπλόκερ; Εκείνο που επιθυμώ να δω είναι μια σωστή *μέθοδο* για τη λήψη της απόφασης από την κυβέρνηση μας – εκείνη έχει σημασία, και πολλή μάλιστα! . Θέλω να δω μια μέθοδο που να λαμβάνει *όλους τους παράγοντες* υπόψιν.

      Όχι τα κολλήματα!

      Για καλύτερη κατανόηση, βάζω και τις δικές σου θέσεις εδώ:

      ΝΕ: Για τους εποίκους έγραψες μου κάποτε πως αν έρτει σχέδιον τζιαι οι έποικοι εν φεύκουν εννά ψηφίσεις ΟΧΙ…

      Σ: Αν δεν φεύγουν όσοι είναι πάνω των συμφωνημένων, και αν δεν κλείνει η φουντάνα για άλλους… Συμφωνώ με τις προτάσεις για 50000 του προέδρου. (Εδώ που τα λέμε, αν τα καταφέρει θα είναι μεγάλη επιτυχία!)

      ΝΕ: τζιαι επιμένεις πως εν καλά να πάμε σε διεθνή διάσκεψη παρά τες απαράδεκτες θέσεις των Τούρκων στο συγκεκριμένο θέμα γιατί τζιαμέ η Τουρκία θα ανοίξει τα χαρκιά της…
      Σ: Σωστά. Αν η παρούσα διαδικασία έχει κολλήσει, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος παραδέχεται, τι επιλογές έχουμε;
      ΝΕ: Ωραία, εν μια άποψη.
      Σ: Πράγματι.
      ΝΕ:Για τους Τ/Κ “δημόσιους υπαλλήλους” γιατί εν περιμένεις το σχέδιον τζιαι τες πρόνοιές του για τα θέματα που τους αφορούν πριν συνταχτείς με το πετσόκομμα των μισθών τους πριν τη λύση;
      Οξά εν είσαι υπέρ του πετσοκόμματος τζιαι ΠΑΛΕ εν εκατάλαβα!
      Σ: φυσικά δεν εκατάλαβες. Δεν είμαι υπέρ του πετσοκόμματος, ούτε των μισθών των Τκ δημοσίων υπαλλήλων, ούτε των Εκ. Είμαι υπέρ του εξορθολογισμού των δημοσίων υπηρεσιών. Αν το κράτος ή το «κράτος» δεν μπορεί να συντηρήσει την δημόσια του υπηρεσία, τότε πρέπει να λάβει μέτρα για μείωση των εξόδων. Σε αντίθετη περίπτωση, πτωχεύεις, είτε είσαι κράτος είτε είσαι «κράτος»!

      Μου αρέσει!

  23. 21 Μαρτίου, 2011 00:51

    Νικόλα,
    θεωρώ σε τον καλύτερο χρήστη της ελληνικής στη μπλοκόσφαιρα και παρακολουθώ τις παρεμβάσεις σου με πολύν ενδιαφέρον.
    Γράφεις τζιαι εκφράζεσαι καταπληκτικά, νομίζω σου το ξαναείπα.

    Έσιεις ποιότητα, γράφεις σε ψηλές νότες τζιαι ξέρεις τις λέξεις καλά.

    Εν μπορώ λοιπόν να σε ακολουθήσω, καθότι μπάσος τζιαι παράφωνος ενίοτε!

    Επί της ουσίας όμως: Γίνεται να πιστεύουμεν ότι η μαρξιστική ανάγνωση των πραγματικοτήτων εν πιο βοηθητική;

    Ποιος ο λόγος να συμμετέχουμε στο πλιάτσικο τη στιγμή που η Γερμανία, η Ρωσία αλλά και η Κίνα έχουν τις ενστάσεις τους;

    Θα είναι σοφό δηλαδή να ανοίξουμε τα χαρτιά μας τώρα που ακόμα δεν έχουν σχηματιστεί ξεκάθαρα οι άξονες;

    Εσύ θεωρείς ότι η ΕΕ εν μονόβουλη στο ζήτημα;

    Μου αρέσει!

    • 21 Μαρτίου, 2011 14:11

      Γίνεται να πιστεύουμεν ότι η μαρξιστική ανάγνωση των πραγματικοτήτων εν πιο βοηθητική;

      Νεε, το ζήτημα δεν είναι αν γίνεται να πιστεύετε στην ερμηνεία μέσα από ένα συγκεκριμένο σχήμα σκέψης. Ούτε αν εγώ θα το δεχθώ εγώ ή όχι. Τα επιχειρήματα είναι εκεί για όλους κι ο καθένας τραβάει το δρόμο του όπως νομίζει πιο σωστά και πειστικά.

      Ποιος ο λόγος να συμμετέχουμε στο πλιάτσικο τη στιγμή που η Γερμανία, η Ρωσία αλλά και η Κίνα έχουν τις ενστάσεις τους;

      Κανένας λόγος. Πρώτον, δεν θα μας ρωτήσουν για το πλιάτσικο. Δευτερον, το χέρι μας δεν φτάνει για να αρπάξει. Τρίτον, η Ρωσία και η Κίνα έχουν ενστάσεις, αλλά δεν είδα κανέναν να τραβά και κανένα ξεγυρισμένο βέτο στο συμβούλιο ασφαλείας. Μόνο αποχές! Βγήκε ο πρόεδρος και ειπε ότι δεν θα θελαμε να χρησιμοποιηθούν οι βάσεις, αλλά δεν μπορούμε να κανουμε και τίποτα αν χρησιμοποιηθουν τελικα.

      Θα είναι σοφό δηλαδή να ανοίξουμε τα χαρτιά μας τώρα που ακόμα δεν έχουν σχηματιστεί ξεκάθαρα οι άξονες;

      Σ’ αυτό το σημείο μαλλον θα χρειαστώ τις δικες σου σκεψεις για να δω τι σκεφτεσαι.Πάντως βλέπεις κι εσυ τι συμβαίνει στη Λιβύη – πότε θα είναι το σωστό timing;

      Εσύ θεωρείς ότι η ΕΕ εν μονόβουλη στο ζήτημα;

      Όχι, φυσικα. Αυτό δεν μας εμποδίζει να έχουμε βουλή δική μας.

      Μου αρέσει!

  24. 21 Μαρτίου, 2011 15:02

    Στροβολιώτη, εν φανερό ότι εν εκατάλαβα!
    Διότι ο Ερτογάν εν μιλά για ορθολογισμό της λειτουργίας του ψευδοκράτους (μόνον) αλλά για δραστικές μειώσεις μισθών. Οι αντιδράσεις των Τ/Κ γίνονται για τον «ορθολογισμό»; όχι φυσικά.

    Όσο αφορά τη στάση της κυβέρνησης σε ότι αφορά την σύμπλευση ή όχι της Κύπρου με τους αγγλογαλλοαμερικάνους σε τούτη τη φάση (την οποία εσύ και ο Νικόλας καλοβλέπετε), εγώ θεωρώ που τη μερκά μου ως φοβερό κόλλημα την πρεμούρα για νεκάτωμα στην αναπουμπούλα πριν ακόμα συμφωνήσει το ίδιο το ΝΑΤΟ αλλά τζιαι η ΕΕ για μια κοινή στρατηγική…

    Δηλαδή όποιος πάει με τους αμερικάνους κερδίζει; Εν κανόνας;
    Αντίθετα η σύγχρονη ιστορία έδειξε ότι αν καταφέρεις να διατηρήσεις την ουδετερότητα σου ως το τέλος, εν πιο πιθανόν να φκεις κερδισμένος.

    Το μόνο που θα μπορούσε να στριμώξει τη Κύπρο να θκιαλέξει μερκά είναι μια κοινή αντιμετώπιση από τα μέλη της ΕΕ τζιαι τούτο εν προβλέπεται προς το παρόν.
    Οπότε καλά κάμνουμεν να παρακολουθούμε προσεκτικά τζιαι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ουδετερότητα ως το παρά πέντε.

    Εν σας κάμνει για αντιμετώπιση τζιαι για βούληση τούτη η ταχτική;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      21 Μαρτίου, 2011 20:35

      “Οπότε καλά κάμνουμεν να παρακολουθούμε προσεκτικά τζιαι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ουδετερότητα ως το παρά πέντε.”

      Εγώ θα μπορούσα να συμφωνήσω με τούτην την διαδικασία! Έστω και αν βλέπω πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος να φύγει ο Καντάφι, θα μπορούσα να παίξω ένα παιγνίδι για να μεγιστοποιήσω το κέρδος μου.

      Είδες όμως τον άλλον: κλαψ, κλαψ, η διεθνής κοινότητα εφαρμόζει δυο μέτρα και δυο σταθμά, κλαψ, κλαψ, δεν χρησιμοποίησαν το κεφάλαιο 7 για την Τουρκία που εισέβαλε στην Κύπρο (συγκρίνοντας δυο τόσο διαφορετικά προβλήματα, που και ένας μαθητής δημοτικού θα το πρόσεχε, όχι οι φοιτητές!), κλαψ, κλαψ, δεν ζούμε σε δίκαιο κόσμο!

      Εγώ σου λέω έχει δίκιο! Αλλά δεν κλαψουρίζεις ετσι!

      Ακριβώς τούτον είναι που *δεν* μπορώ να δεχτώ!

      Μου αρέσει!

  25. Andreas permalink
    21 Μαρτίου, 2011 20:47

    Κι εγω τουτο ειπα στο 1ο ποστ μου του στροβολιώτη.
    Αμαν εν του φκαίνει το σενάριο εν διαστάζει να βαζει και λόγια σε αλλους που εν είπαν απλα για να φκει καθαρός.Μετα αλλασει τα λεοντας οτι εννεν ετσι που εννοουσε κτλ…

    Μεχρι που εφτασε και στο σημειο , που δαμε χωρουν πολλα γέλια, να πει «ν αναδείξει ο χριστοφκιας την αδιαλλαξία της τουρκίας¨.Σαν να και εν την ήξερε οταν εβαζε την υπογραφη του το 2004 στο ανναν , ποια Τουρκία εν να σιει πουπάνω που την κκελλε του(και κατ ευχή του στις κκελλές ούλλων μας αλλα …).

    Εμπλέχτηκες στοβολιώτη μεσα στην υποκρισία και την πλαστή πραγματικοτητα που έπλασες και το σενάριο πλέον εν σου φκαίνει.
    Και μαζι σου εμπλεχτήκαν ουλλοι οι ενδοτικοί.

    Μου αρέσει!

  26. 22 Μαρτίου, 2011 22:59

    Καλέ μου Άνευ Ορίων, εσύ άραγε τι λες;

    Μου αρέσει!

  27. 22 Μαρτίου, 2011 23:06

    Καλέ μου Αντιπολιτευόμενε,

    Εγώ τα δικά μου τα ‘πα σε τρεις συνεχόμενες αναρτήσεις μου στο BLOG ΜΟΥ!!! Αλλά για πιο θέμα αναφέρεσαι πιο συγκεκριμένα;

    Μου αρέσει!

  28. 23 Μαρτίου, 2011 08:37

    Άνευ μου, υπάρχει κάτι που ονομάζεται γνώση. Είναι αποτέλεσμα της εργασίας πολλών ανθρώπων, των παρατηρήσεών τους, αξιολόγησης, μελέτης και αποκρυσταλλώνεται στα συμπεράσματά τους. Αυτή η γνώση, είναι που λέγει π.χ. πως μακροπρόθεσμα, δεν μπορεί κάποιος να δαπανεί περισσότερο απ’ ό,τι παράγει. Γιατί όταν το κάνει αυτό, αναγκάζεται να δανείζεται. Και αυτοί που δανείζουν έχουν μια κακή συνήθεια. Να απαιτούν την επιστροφή του δανείου μαζί με τόκο. Όταν δεν τους επιστρέφεις αυτά που σου δάνεισαν, έχουν την κακή συνήθεια να αγριεύουν! Να γίνονται κακοί! Καλώς ή κακώς, έτσι λειτουργεί το σύστημα στον κόσμο.

    Τώρα, όταν βλέπεις π.χ. την Ελλάδα να γίνεται δέσμια των δανειστών της, και ένα άτομο που κυβερνά μια χώρα και παρατηρεί καθημερινά το δράμα της Ελλάδας και δεν αντλεί τα σωστά συμπεράσματα, απλώς και μόνο επειδή ονειρεύεται στον ύπνο και τον ξύπνιο του δίκαιους και ανθρώπινους κόσμους, και συνεχίζει το βιολί του κάνοντας τον χουβαρντά προς τους δημόσιους υπάλληλους με τα χρήματα που πληρώνει ο κοσμάκης για τη σύνταξή του, νομίζω πως είναι το καλύτερο παράδειγμα για να καταλάβεις τι σημαίνει αριστεροσύνη.

    Υ.Γ. Συνώνυμο της είναι η αχαπαροσύνη.

    Μου αρέσει!

    • 23 Μαρτίου, 2011 15:45

      Αγαπητέ και καλέ Αντιπολιτευόμενε ΜΑΣ ,

      Η γνώση είναι μεγάλη κατάκτηση για τον άνθρωπο και δη όταν ξέρει να τη χρησιμοποιεί σωστά, κι όχι επιλεκτικά, μονομερώς και κατά που τον συμφέρει. Διαφορετικά έχουμε να κάμουμε είτε με άγνοια [ή άλλως πως «αχαπαροσύνη»], είτε με ημιμάθεια [που είναι χειρότερη κι από την αμάθεια], ή με διαστρέβλωση [εκούσια ή ακούσια] αυτού που θέλουμε να ονομάζουμε γνώση. Κι ας μην ξεχνάμε πως ένα γεγονός ή μια πληροφορία έχει πολλές πλευρές και είναι διαλεκτικά συνδεδεμένο ή εξαρτημένο κι από άλλες καταστάσεις. Πάντως [κι ανεξάρτητα από τη δική μου θέση για το ζήτημα των μισθών των δημοσίων υπάλληλων που κάποιοι το ‘χετε αναγάγει σε πανάκεια για την επίλυση όλων των οικονομικών μας προβλημάτων], έχω διαβάσει αστούς οικονομολόγους να ενίστανται στη μείωση των μισθών σε περιόδους οικονομικών κρίσεων γιατί κάτι τέτοιο έχει αλυσιδωτές αρνητικές ή/και παρατείνει την έξοδο από την κρίση. Η γενικότερη μείωση των μισθών [κι όχι μόνο των δημοσίων υπάλληλων – για τους οποίους δεν θα διαφωνούσα για αναστολή των τυχόν προσαυξήσεων τους, μια και αναλάβαμε να (δια)σώσουμε το καπιταλιστικό σύστημα ], μειώνει συνεπακόλουθα και την αγοραστική ικανότητα του κόσμου και κατ’ επέκταση και την κίνηση στην αγορά, κάτι που δυσκολεύει περισσότερο τα πράματα. Εγώ που είμαι κομμουνιστής [λέμε τώρα] το αντιλαμβάνομαι αυτό, ΕΣΥ που είσαι (νεο)φιλελεύθερος δεν το ξέρεις;
      Κοντολογίς οι μειώσεις μισθών [ή/και τυχόν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων] οδηγούν σε πτώση της αγοραστικής δυνατότητας ενός σημαντικού τμήματος της κοινωνίας, με αποτέλεσμα την πτώση των οικονομικών δραστηριοτήτων και τη δημιουργία οικονομικού αδιέξοδου στα μικρομεσαία στρώματα (μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελευθεροεπαγγελματίες), που αναγκαστικά οδηγούνται σε παύση δραστηριοτήτων και στην ανεργία.

      Μου αρέσει!

      • 23 Μαρτίου, 2011 15:56

        Για κομμουνιστής δεν τα πας κι άσχημα…

        Και καλά έκανες και αναφέρθηκες στην ημιμάθεια. Ως ημιμαθής δηλαδή θάθελα να μάθω τι συμβαίνει όταν η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης σε μια οικονομία υποσκελίζει την αύξηση της παραγωγής;

        Μου αρέσει!

      • 23 Μαρτίου, 2011 16:19

        Αντιπολιτευόμενε ,

        Αν η αναφορά ΣΟΥ σε [μειωμένη ή ανύπαρκτη] «αύξηση της παραγωγής».αφορά τη Δημόσια Υπηρεσία, εκεί το πρόβλημα είναι διαχρονικό κι όχι τωρινό!

        Μου αρέσει!

  29. 23 Μαρτίου, 2011 16:34

    Άνευ, εγώ άλλο πράμα σε ρώτησα και συ άλλο κατάλαβες. Δεν αναφέρθηκα ούτε σε ανύπαρκτη κι ούτε σε μειωμένη αύξηση της παραγωγής, αλλά σε υποσκελισμένη από την αύξηση της αγοραστικής δύναμης.

    Αλλά για χάριν της συζήτησης, θα συμφωνήσω μαζί σου πως σε ό,τι αφορά τη δημόσια υπηρεσία το πρόβλημα είναι διαχρονικό και όχι σημερινό. Ε, και; Δικαιολογεί αυτό τη διαχρονική αύξηση της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων;

    Μου αρέσει!

    • 23 Μαρτίου, 2011 17:38

      Αντιπολιτευόμενε,

      Κι εγώ ΣΟΥ απάντησα [αν και δεν είμαι αυθεντία στη γνώση] ότι σύμφωνα και με αστούς οικονομολόγους «…οι μειώσεις μισθών [ή/και τυχόν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων] …» δεν αποτελούν ΤΗ λύση ή την «πανάκεια» για επίλυση των οικονομικών προβλημάτων που ΜΑΣ έφερε η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση! Οι μειώσεις μισθών αναπόφευκτα «…οδηγούν σε πτώση της αγοραστικής δυνατότητας ενός σημαντικού τμήματος της κοινωνίας, με αποτέλεσμα την πτώση των οικονομικών δραστηριοτήτων και τη δημιουργία οικονομικού αδιέξοδου στα μικρομεσαία στρώματα (μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελευθεροεπαγγελματίες), που αναγκαστικά οδηγούνται σε παύση δραστηριοτήτων και στην ανεργία». Αλλά δεν θα διαφωνούσα μαζί ΣΟΥ ότι θα ‘πρεπε να αναστέλλονταν στο παρόν στάδιο τυχόν συμφωνημένες αυξήσεις μισθών. Επιπρόσθετα να έλεγα πως καλό θα ήταν να διαφοροποιείτο και το σύστημα καταβολής της ΑΤΑ προς όφελος των χαμηλά αμειβομένων.
      Στην αύξηση της παραγωγής αναφέρθηκα, γιατί ΕΣΥ τη συσχέτισες με την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπάλληλων, λέγοντας [ΣΟΥ] ότι αυτό διαχρονικά υφίστατο στην Κύπρο. Πάντοτε [γενικά μιλώντας] οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν αυξημένη αγοραστική δύναμη σε σύγκριση από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα … Μήπως θες να πεις κάτι άλλο που δεν καταλαβα; Είμαι τζιαι νάκκον diesel εγώ!

      Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        23 Μαρτίου, 2011 21:20

        Κοπέλια έχασα τον ππούσουλαν!

        Όμως στην τελευταία αντιπαράθεση θα πω στον Ανεφ: Οι μειώσεις μισθών, είτε δημοσίων(που δεν), είτε ιδιωτικών (που γίνεται καθημερινώς), όντως αποδυναμώνουν την αγοραστική τους δύναμη, και έχουν συνέπειες στην αλυσίδα της παραγωγής, εμπορίας, κατανάλωσης, ανάπτυξης.

        Δεν είναι αυτό το θέμα όμως!

        Κοίταξε αυτό το παράδειγμα, που ανέφερα ξανά: αν το κράτος αποφασίσει να επιδοτήσει της Κυπριακές αερογραμμές κατά 90% τι θα έχουμε; Θα έχουμε μια φαινομενικά πετυχημένη εταιρεία, η οποία δε θα προλαβαίνει να γεμίζει αεροπλάνα, θα αγοράσει και άλλα, θα προσλάβει κόσμο, θα κάνει μπαμ! Όλα στην πλάτη μας! Και γιατί στην πλάτη μας; Γιατί δεν θα έχει κανένα κίνητρο να γίνει ανταγωνιστική και πιο παραγωγική. Ό,τι και να κάνουν οι αντίπαλοι, θα είναι χαμένοι!

        Είναι αυτό λογικό; Είναι αυτό θετικό; Είναι αποδεκτή μια τέτοια ακραία κατάσταση για να γεμίζουν τα ξενοδοχεία τα εστιατόρια τα γκολφ, τα κλαμπ των τουριστικών περιοχών; Κάποιοι θα βιαστούν να πουν ναι: οι ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων. Εγώ όμως ο φορολογούμενος, που θα πλερώνει τα εκατοντάδες εκατομμύρια επιχορηγήσεων, θα αναρωτηθώ: αν δεν μπορεί ο Τσόκκος να γεμίζει τα ξενοδοχεία του με δικά του έξοδα, γιατί θα πρέπει να τον επιχορηγώ εγώ; Γιατί να πληρώνω τα ευρουλάκια μου στο κράτος για να τα χρησιμοποιεί προς όφελος μιας τάξης ανθρώπων;

        Κατ’ αναλογία το ίδιο συμβαίνει και στη δημόσια υπηρεσία, σε λιγότερο φυσικά βαθμό. Το ερώτημα δεν είναι πόσα πιάνει ο δημόσιος υπάλληλος. Το ερώτημα είναι αν αξιοποιούνται σωστά τα λεφτά που εισπράττει το κράτος. Αν οι υπηρεσίες και τα αγαθά που προσφέρει, είναι ανταγωνιστικά, αν καθιστούν την ίδια την Κυπριακή οικονομία ανταγωνιστική ούτως ώστε να προσελκύσει πελάτες και επενδυτές.

        Νομίζω δεν υπάρχει οικονομολόγος που να διαφωνεί με αυτή την τελευταία διατύπωση.

        Η κυβέρνηση φυσικά, εκ πεποιθήσεως δεν συμπαθεί οικονομολόγους, αστούς ή όχι 🙂

        Συμφωνώ φυσικά στην αναστολή αυξήσεων και ριζική αναδόμηση (όχι κατάργηση) της ΑΤΑ.

        Μου αρέσει!

  30. 23 Μαρτίου, 2011 22:10

    Strovoliotis,

    ΕΣΥ βάζεις μια νέα διάσταση στη συζήτηση, που εξ όσων αντελήφθην δεν ήταν εκεί που στόχευε ο Αντιπολιτευόμενος. Απεναντίας αυτός επικεντρωνόταν πως κάμνουν περικοπές [στους μισθούς των δημοσίων υπάλληλων] για να μειώσουμε άμεσα τες δαπάνες και τα έξοδα!
    Στα όσα ΕΣΥ γράφεις θα πω μόνο [γιατί έχεις περάσει και σε νέο θέμα] ότι το αστικό κράτος, οι μηχανισμοί του και υπηρεσίες του [συμπεριλαμβανομένων και των Ημικρατικών Οργανισμών] είν’ εκεί για να εξυπηρετούν πρώτα και κύρια το κεφάλαιο και τες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Γι’ αυτό τον σκοπό χρησιμοποιούνται και επιχορηγούνται από το κράτος και οι Κυπριακές Αερογραμμές – για να φέρνουν [στην τελική] έσοδα και κέρδη στου ξενοδόχους! Όταν μάλιστα κρίνουν ότι κάποια υπηρεσία απαιτεί πολύ χρήμα για να λειτουργήσει ή μπορούν να τη διαχειριστούν οι ίδιοι πιο αποδοτικά [προς ίδιο όφελος] ζητούν είτε τη διάλυση της [για να επενδυθούν αλλού τα χρήματα], είτε την ιδιωτικοποίηση της.

    Μου αρέσει!

  31. 23 Μαρτίου, 2011 23:35

    Άνευ, την αντίληψή σου περί αγοραστικής δύναμης είναι καλά να τις κοινοποιήσεις σε εκείνους από τους οποίους ο Χριστόφιας ζητά να τον δανείσουν για να υλοποιεί την πολιτική του. Απλώς μην ξεχάσεις να τους πεις πως και οι δυο σας τα ίδια πράγματα πιστεύετε 😉 😉 😉 😉

    Μου αρέσει!

  32. 24 Μαρτίου, 2011 07:43

    Στροβολιώτη μου, σου ζητώ συγνώμη για την κατάχρηση της φιλοξενίας σου. Δυστυχώς είχα προς στιγμήν την αυταπάτη πως η αχαπαροσύνη έχει κάποια όρια αλλά εν τέλει πείστηκα πως είναι άνευ ορίων… 😉

    Όταν ένα γέννημα και θρέμα της ΕΔΟΝ δεν μπορεί να καταλάβει πως όταν σπαταλήσεις όσα χρήματα έχεις εκεί που δεν πρέπει, τότε δεν θα μπορείς να ξοδέψεις αυτά που δεν έχεις εκεί που δεν πρέπει, θα πει πως η πλύση εγκεφάλου που δέχτηκε την περίοδο της κατύχησής του το κατέστησε κεφάλι αγύριστο.

    Η τραγωδία δεν είναι πως ζουν ανάμεσά μας άνθρωποι που πιστεύουν τέτοια πράγματα ή και πολιτεύονται. Η τραγωδία είναι πως η τύχη της κοινωνίας στην οποία μου έλαχε να ζω βρίσκεται στα χέρια ανθρώπων με τέτοιες αντιλήψεις…

    Μου αρέσει!

  33. 24 Μαρτίου, 2011 16:30

    Αντιπολιτευόμενε,

    Δεν είχα πρόθεση να επανέλθω στη συζήτηση [εξαντλήθηκε και ως διαφάνηκε διαφωνούμε], αλλά η τελευταία παρέμβαση ΣΟΥ, με την οποία απευθυνόσουν στον Blogοδεσπότη Strovoliotis, και η οποία είναι Α Π Α Ρ Α Δ Ε Κ Τ Η, με αναγκάζουν να το πράξω!

    Ξεκινήσαμε και κάναμε μια κουβέντα [αναφορικά με τη μείωση των μισθών των δημοσίων – κυρίως – υπάλληλων και πως κάτι τέτοιο θα επιδράσει στην αγορά] παραθέτοντας ο καθένας μας κάποιες σκέψεις κι απόψεις του. Φάνηκε καθαρά [μέσα από τη συζήτηση μας] ότι η τοποθέτηση σου για μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων είναι και αντιφατική αλλά ούτε και μπορεί να δώσει ουσιαστικές λύσεις για το ξεπέρασμα της κρίσης. Αντίθετα τούτη η ενέργεια θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κίνηση της αγοράς και στο εμπόριο. Οι τοποθετήσεις ΣΟΥ [αν και γενικόλογες κι ατεκμηρίωτες] σε εγκλώβισαν σε μια αδιέξοδη κατάσταση που σου προκαλούσε αδυναμία να στηρίξεις τη θέση ΣΟΥ. Γι’ αυτό και εν τέλει επέλεξες να καταφύγεις σε χαρακτηρισμούς κι απαξιωτισμούς και να υιοθετήσεις μια ad hominem τακτική!

    Παρενθετικά να πω ότι το ad hominem επιχείρημα [ή/και τακτική], γνωστό και ως argumentum ad hominem [στα λατινικά], ουσιαστικά αποτελεί επιχείρημα «ενάντια στο άτομο» και αποτελεί ανταπάντηση σε κάποιο επιχείρημα μέσω άμεσης προσβολής προς το πρόσωπο που το διετύπωσε. Το ad hominem επιχείρημα χρησιμοποιείται ως σαν αυτό να αποτελούσε έγκυρη βάση για την απόρριψη του [αρχικού] επιχειρήματος ως εσφαλμένου και δίχως ουσιαστική κατάδειξη των ελαττωμάτων του επιχειρήματος ή χωρίς τεκμηρίωση.

    Και οι τραγωδίες, Αντιπολιτευόμενε, προκαλούν και τραγικές καταστάσεις. Και η τραγική [οικονομική] κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα ο κόσμος είναι αποτέλεσμα της αντιφατικής και καθαρά κερδοσκοπικής [με οποιοδήποτε κόστος] φύσης του καπιταλιστικού συστήματος. Και είναι όντως τραγικό να εθελοτυφλείς και να μην ΤΟ βλέπεις αυτό, εκτός κι αν τα προσωπικά ΣΟΥ συμφέροντα, σού υπαγορεύουν να υποστηρίζεις κάτι άλλο …

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      24 Μαρτίου, 2011 21:48

      Το ιστολόγιον δεν υιοθετεί προσωπικούς χαρακτηρισμούς, εκτός αν προέρχονται από την δίκαιη εξάντληση της ψυχραιμίας του μπλοκοδεσπότη!

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.