Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέλετε καλλιτρίδες;

29 Μαρτίου, 2011

 

Λοιπόν να αρχίσουμε από τα τυπικά. Η καλλιτρίδα (Tetraclinis articulata)  είναι δέντρο:

 

Αειθαλές δέντρο ύψους 12-14 μέτρα, συγγενές με το κυπαρίσσι. Ανθίζει από το Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο και τα σπέρματά του ωριμάζουν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο.

Είναι πολύ κοινό στην Κύπρο ως καλλωπιστικό, κυρίως φρακτικό, σε κήπους και πάρκα. Προέρχεται από τη ΒΔ Αφρική, τη ΝΑ Ισπανία και τη Μάλτα. Δε χρειάζεται πολλή περιποίηση, φτάνει να είναι σε υψόμετρο κάτω από 900 μέτρα.

Το ξύλο της είναι πλούσιο σε εύοσμη ρητίνη, γνωστή στο εμπόριο, που χρησιμοποιείται ως θυμίαμα και στην κατασκευή βερνικιών. Οι Ρωμαίοι κατασκεύαζαν με το ξύλο της πολυτελή τραπέζια. Το ξύλο της είναι εντελώς απρόσβλητο από τη σήψη και η ρίζα της έχει πολύ συμπαγή σύσταση. Από αυτό φτιάχνουν τα πιο πολύτιμα αντικείμενα. Πάνω σε τέτοια ξύλα σκαλίζουν αγάλματα.

Απόδειξη της αξίας του ξύλου της, μια φράση του Όμηρου: «Το πιο ακριβό προϊόν της θάλασσας είναι το μαργαριτάρι, του εσωτερικού της γης τα διαμάντια… και από ό,τι αναπτύσσεται στην επιφάνεια της γης… το ξύλο της τετρακλινίδας (καλλιτρίδας) από τα δέντρα…»

 

Πηγή: http://www.schools.ac.cy/aradippou2-dim-la/fyta/zzkallitrida.htm

 

Γνωρίζω αυτά τα δέντρα από πολύ καιρό. Στο σπίτι μας, που είχαμε εγκαινιάσει 2 μήνες πριν την τουρκική εισβολή, είχαμε βάλει γύρω – γύρω καλλιτρίδες. Ήταν καλές για φραμό.

 

Όντως, με τα χρόνια μεγάλωσαν, χρειάστηκαν δραστικό κλάδεμα 3-4 φορές, και είναι χαρακτηριστικό της γειτονιάς μου, αφού εν τω μεταξύ βρέθηκαν και στους φράκτες άλλων γειτονικών σπιτιών.

 

Η φετινή χρονιά φαίνεται πως ήταν πολύ καλή για τον πολλαπλασιασμό του δέντρου. Η Λευκωσία, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία πήρε μόλις 150 από τα 243 χιλιοστά  που είναι η κλιματική τιμή υετού μέχρι τέλους του Μάρτη. Βρίσκεται στον πάτο του σχετικού πίνακα, αφού όλοι οι άλλοι σταθμοί έγραψαν πιο πολύ νερό.

 

Το χαρακτηριστικό όμως είναι πως έβρεξε πολλές φορές, έστω και λίγο κάθε φορά, με συνέπεια να διατηρείται υγρασία επί του εδάφους για πάνω από 3 μήνες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σημεία του κήπου μας να έχουν αυτή την εικόνα:

 

Πρασινάδα.

 

Αν κοιτάξεις πιο προσεκτικά βλέπεις αυτό:

 

Μωράκια.

 

Και αυτά:

 

Μωράκια.

Μωράκια.

Διδυμάκια.

 

 

Λοιπόν, στον κήπο μας έχουμε πολλές δεκάδες από αυτές τις μικροσκοπικές καλλιτρίδες. Οι οποίες φυσικά θα ξεριζωθούν! Γιατί αν μείνουν, εντός πενταετίας δεν θα μπορούμε να κυκλοφορούμε στον κήπο!

 

Τις καλλιτρίδες τις πουλούν τα φυτώρια του Τμήματος Δασών για μερικά σεντ την κάθε μια. Δεν προκειται λοιπόν να γλυτώσει πολλά χρήματα κάποιος που θα επιλέξει την προσφορά μου.

 

Η προσφορά μου στόχο έχει να σώσει τη ζωη όλων αυτών των μωρών!

 

Είμαι λοιπόν διατεθειμένος (και θα είμαι πολύ ευτυχής) να χαρίσω όσες καλλιτρίδες μπορώ σε τυχόν ενδιαφερόμενους! Θα τις ξεριζώσω με το χώμα τους και θα τις βάλω σε μικρές γλάστρες. Μετά θα ήταν καλό να τυγχάνουν φροντίδας μέχρι τον επόμενο χειμώνα εντός της γλάστρας, σε δροσερό και σκιερό μέρος, γιατί αν φυτευτούν απευθείας στο έδαφος, ίσως να μπλεχτούν με άλλα φυτά και χόρτα και να καταστραφούν.  Είναι πολύ μικρές.

 

Αν υπάρχει η ανάλογη προσοχή και φροντίδα, μπορούν να φυτευτούν απευθείας στο έδαφος.

 

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζονται καλό πότισμα στα πρώτα 2-3 χρόνια.

 

Και προσοχή: μπορεί να φαίνονται ανυπεράσπιστα μωράκια, αλλά μην τις φυτέψετε πυκνότερα από ενάμιση μέτρο: μεγαλώνουν πολύ:

 

Καλλιτρίδες.

 

Για επικοινωνία κάνετε κλικ πάνω δεξιά.

 

21 Σχόλια leave one →
  1. 29 Μαρτίου, 2011 14:47

    Στέλλεις μου τες αμερικήν που μας τες πουλούν $50 τη μιάν?

    Μου αρέσει!

  2. Ακροπολίτης permalink
    29 Μαρτίου, 2011 14:50

    Στροβολιωτη θαυμάζω πολυ τις περιβαλλοντικές σου γνώσεις και ευαισθησίες,γιατι πιστέυω και εγω πολύ στη σπουδαιότητα που έχει η οικολογία για τον τόπο μας και τον πλανήτη μας γενικότερα.
    Όσον αφορά τις αφελείς αντιλήψεις σου για τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος και τις επιδιώξεις της Τουρκίας στην Κύπρο, άστο καλύτερα.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      29 Μαρτίου, 2011 15:22

      Ευχαριστώ για το πρώτο μέρος.

      Άστο καλύτερα για το δεύτερο!

      Να τα πούμε σε επόμενη ανάρτηση.

      Μου αρέσει!

    • 29 Μαρτίου, 2011 18:44

      Ναϊα μου ρε, αμπα τζιαι αφήκετε τον μιαν φοράν χωρίς πολιτικόν σχολιον!
      🙂

      @ Στροβολιώτη, ακόμα τζιαι για λοκμάδες να έγραφες είσιεν να ευρουν τρόπον να τους πολιτικοποιήσουν:-p

      Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        30 Μαρτίου, 2011 07:10

        Είχα υπόψιν ένα κείμενο για τους λοκμάδες.

        Λαλείς να μεν το φκάλω; 🙂

        Μου αρέσει!

      • 30 Μαρτίου, 2011 08:34

        Το γεγονός πως έχεις πρόθεση να γράψεις για τουρκικής προέλευσης εδέσματα δημιουργεί ερωτηματικά, τα οποία ούτε και οι βοτανολογικές αναφορές του Ομήρου δεν μπορούν να απαντήσουν…

        😉

        Μου αρέσει!

  3. 29 Μαρτίου, 2011 14:54

    Αν μπορούν να μείνουν σε γλάστρα μπαλκονιού, ναι θέλω!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      29 Μαρτίου, 2011 15:29

      Δεν θα ήταν καλή ιδέα.

      Θα παεις Λεμεσό ένα ΣΚ το καλοκαίρι, και θα σου πεθάνουν ώσπου να έρτεις. Το χώμα στις γλάστρες θερμαίνεται και ξεραίνεται πολύ πιο έντονα από το χώμα του κήπου, ακόμα και αν στο μπαλκόνι έχει και κάποια σκιά.

      Μου αρέσει!

  4. Μάνα permalink
    29 Μαρτίου, 2011 14:59

    έχω μια ερώτηση. κάμνουν πολλή ξημαρισιά εννοώ φύλλα και λουλούδια;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      29 Μαρτίου, 2011 15:37

      Και τα «λουλούδια» και τα «φύλλα» είναι παρόμοια με του κυπαρισσιού, είναι μικρά, κουκουναροειδή και βελονοειδή και σχετικά βαριά, δηλαδή δεν είναι προβληματικά πως θα τα πάρει ο αέρας, θα λερώσουν ας πούμε την πισίνα κλπ. Τα «κουκουνάρια» φαίνονται καθαρά στην τρίτη φωτογραφία.

      Εφόσον είναι μικρές καλύτερα να τα αφήνεις γύρω από τη ρίζα, αφού θα λειτουργούν ως φυσικό λίπασμα – κομπόστα.

      Μην ξεχνάς όμως πως οι καλλιτρίδες είναι δέντρα, και μπορεί να γίνουν πολύ μεγάλες.

      Και μετά που θα μεγαλώσουν, ε, είναι όπως τες κόρες, βγαίνουν εκτός ελέγχου 🙂

      Μου αρέσει!

  5. TOXOTIS permalink
    29 Μαρτίου, 2011 16:56

    Με τόσα που ξέρεις θα μπορούσες να είσαι Περδίκης στη θέση του Περδίκη. Όπως λεει όμως κι ο Ακροπολίτης, έχεις αφελείς απόψεις για το Κυπριακό. Ενώ ο Περδίκης…!

    Μου αρέσει!

  6. ιων σκεπτικός permalink
    29 Μαρτίου, 2011 23:12

    Στροβολιώτη, χαιρετώ. Μετά χαράς θα πάρω όσες καλλιτρίδες μπορείς να φυτέψεις σε γλαστράκια. Θα σου φέρω καρυδάκι γλυκό από τις καρυδιές μου και θα πάρω τις καλλιτρίδες.

    Μάνα, να μην ακούω ότι δέντρα κάμνουν ξιμαρισιά. Ξιμαρισιά βκάλλουμεν εμείς οι ανθρώποι κάθε μέρα με τους τόνους. Τόνοι τα καυσαέρια, τόνοι τα πλαστικά, τόνοι τα λύματα, τόνοι τα πυρηνικά και πάει λέγοντας. Τα δέντρα και τα ζώα την δουλειά τους κάμνουν. ΄Οπως τους έμαθε η μάνα φύση. Να κρατούν σφικτά την αλυσίδα της ζωής.

    Προχτές άκουα δύο κυνηγούς να συνομιλούν και ο ένας να κοκορεύεται ότι έπαιξεν έναν κοράζινον. Δεν άντεξα μπήκα στην κουβέντα και τον ρώτησα για ποιόν λόγον εσκότωσεν τον κοράζινον. ΄Ηταν να τον φάει; Απάντησεν μου ότι εν βλαβερόν πουλίν! Εν κανούν τα άλλα ούλλα, εγινήκαμεν τζιαι αστυνομικοί της φύσης. Σκοτώνουμεν τα κακά τζιαι τα βλαβερά πουλιά, τζιαι ζώα.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      30 Μαρτίου, 2011 07:20

      Ίων, κάνε κλικ στο «Για να ξέρετε που είστε – επικοινωνία» για τα περεταίρω.

      Ανκαι, οφείλω να πω ότι η αναφορά σε καρυδάκι, αλλοιώνει την αρχική μου ανιδιοτελή προσφορά!

      Η περιγραφή «επιβλαβή» πτηνά νομίζω ξεκινά από την ίδια την υπηρεσία Θήρας…

      Μου αρέσει!

  7. 29 Μαρτίου, 2011 23:24

    Στον Κήπο σας βάρτε όσες θέλετε. Άμαν τες κλαδεύκετε μπορεί να τες κάμνετε τετράγωνες, τρίγωνες,, τοιχούθκια, αλλά μπορεί να τους δώσετε τζιαι φαντασιακά σχήματα, όπως σσιυλλούθκια, καττούθκια, κουνελλούθκια ή κούνελλους. Μπορείτε να τους δώσετε τζιαι σχήμα φαλλικό ή θυλικό. Κάμνεις πράσινην γλυπτικήν μαζίν τους.

    Αλλά προς θεού όι τούγιες μες τα δάση. Δεν εν ντόπιο φυτό. Ότα νέναν φυτόν δεν είναι του τόπου δεν έχει τους μύκητες τζιαι τα βακτηρίδια που να του χωνέψουν τα φύλλα του, δεν έχει έντομα πον να φάσιν την βιομάζαν του, άσε που ότι κόψει πουκάτω του πεθαίνει.

    Έκαμεν ο κηπουρός του Λέλλου την μαλακίαν με τους φύκους τζιαι γέμωσεν τα πεζοδρόμια με τζιείνην την κατάραν που οι ανίδεοι μιτσιοί που μας εφκήκαν τζιαι οικολόγοι ονομάσαν δέντρα τζιαι κάμνουν τζιαι διαδηλώσεις να τα σώσουν, να μεν το δώσουμεν τζιαι στην τούγιαν τωρά. Η τούγια εν σιειρόττερη διότι βλαστά τζιαι που μόνη της τζιαι απλώθει.

    Στην Κύπρον εν αόρατους που έχουμεν μες τα δάση. Δεν χρειάζεται να τους φυτέψει κανένας. Βλαστούν μόνοι τους. Φτάνει να μεν πάει κανένας να τους φκάλει.

    Δεν είναι καλόν πράμαν να φυτεύκεις καλλωπιστικά φυτά μες τα δάση. Φυτέψε τε τα μες τες αυλάες σας, αλλά όι έξω, τζιαι άμαν βλαστούν που μόνα τους έξω ξηριζώννεττε τα να μεν φάν τον τόπον. Έναν εξωτικόν φυτόν όπως δεν έχει φυσικούς εχθρούς τόπακαες, απλώννει σαν τον αρκάστην. Δακάτω που μεινίσκω έχει μιαν λίσταν που καμιάν εικοσαρκάν φυτά που τους έκατσεν ο τόπος τζιαι τρών τοπικά. Η Μπουτελέια τζιαι η αμβροσία εφάαν τους τόπους τζιαι εκτοπίζουν την τοπική χλωρίδα πτωχεύοντας την βιοποικηλότητα. Φατσάρει με ρατσισμόν αλλά εν σοβαρά πράματα. Μες τους βάλτους δαμαί δίπλα μου εβάλαν κάτι ασυνείδητοι ποτζιείνες τες σιελωνούες τες πράσινες που γοράζουν των μωρών τζιαι εκαταντήσαν μάστιγα. Εξηλείψαν τους βατράχους, τα ψαρούθκια, τα καραολούθκια τζιαι τες σαλαμάντρες τζιαι εμείναν μόνες τους διότι δεν έχουν φυσικόν κυνηγόν.

    Έσσω μου έκοψα τρία φορτηγά τούγιες που φύτεψεν η προηγούμενη ιδιοκτήτρια. Η τελευταία που έκοψα είχεν κορμόν είκοσι πόντους τζιαι έφταννεν τα 10 μέτρα. Είχεν φάει μηλιές, αππηθκιές τζιαι ότι εβρέθην στον γυρόν της που τους έκαμνεν νοσσιόν τζιαι που τους έριχνεν το τοξικόν της λάδιν πάνω τους. Δακάτω είναι το παννίν το κότσινον τους οικολόγους διότι είναι το σύμβολον της privacy τους μικροαστούς που την κάμνουν βραμούς τοιχούθκια.

    Στροβολιώτη μου νομίζω ότι λάθος εταυτίστηκες με τα φυτούθκια που εβλαστήσαν τζιαι τα εβάφτησες μωρούθκια. Είναι potentially εξτερμινειτορς της τοπικής βιοποικηλότητας. Αν ήταν τοπικά φυτά που συνάδουν με το τοπικόν οικοσύστημαν, τα μισά ήταν να τα είχαν ήδη φαν οι καραόλοι.

    Βάλε καμιάν αντρουκλιάν, καμιάν τριμιθκιάν, καμιάν τερατσιάν ή καμιάν αρκοελιάν πας τους βραμούς σας τζιαι αήστε τες τούγιες τζιαι τζιείνους που θέλουν τοιχούθκια πράσινα. Ζαττίν από πλευράς βιοποικηλότητας εν τζιαι είσιει τζιαι πολλά παραπάνω αξίαν που έναν τοίχον.

    Πάλε εβρεθήκαμεν σε διάστασην ρέ φιλε. Δεν διαφωνούμεν μόνον για την οικονομίαν τζιαι για τον Χριστόφκιαν 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      30 Μαρτίου, 2011 07:35

      Aceras, «Τούγιες» λαλούν τες στα χωρκά σου; Ενδιαφέρον!

      Δεν πειράζει πως διαφωνούμε! Η διαφωνία δείχνει υγεία, το βλέπουμε κάθε μέρα μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση 🙂

      Λοιπόν επί της ουσίας:

      Φυσικά μιλούμε για τους κήπους! Δεν εισηγήθηκε κανείς να φυτέψουμε καλλιτρίδες στα δάση – ανκαι νομίζω παρόμοια συμπεριφορά έχουν στα δάση και τα άλλα κωνοφόρα. Και απ’ ότι φαίνεται δεν είναι και τόσο «εξωτικό» προς την Κύπρο αυτό το δέντρο – για την Ελβετία είναι διαφορετικό. Οι περιοχές που αναφέρονται ως καταγωγή της καλλιτρίδας, δεν έχουν και πάρα πολύ διαφορετικό περιβάλλον από αυτό της Κύπρου.

      Οι φίκοι: θα κάνω αποκάλυψη: αυτοί που βρίσκονται στα πεζοδρόμια της Λευκωσίας, δημιουργήθηκαν από μοσχεύματα που πήρε το Τμήμα Δασών από ένα φίκο που είχαμε στο δικό μας παλιό σπίτι γύρω στο 1970!

      Εντάξει μπορεί να ήμουν λίγο ακραίος με τα μωρούθκια – exterminators,αλλά οφείλω να πω πως πράγματι οι πολλοί καραόλοι που έχουμε στον κήπο, δεν πειράζουν τις καλλιτρίδες – φυσικά νομίζω ούτε τα άλλα κωνοφόρα.

      Και τελειώνω: οι καλλιτρίδες είναι κληρονομιά. Τα δέντρα που φύτεψα εγώ τα τελευταία χρόνια είναι σιινιές, τζιαι τριμιθκίες (άγριες τζιαι ήμερες). Μετά που τες εγνώρισα τζιαι τες εκτίμησα στην Τέρρα, θεωρώ πως είναι τα πιο σπουδαία δέντρα – θάμνοι που μπορείς να βάλεις στο σπίτι σου.

      Μου αρέσει!

  8. ιων σκεπτικός permalink
    30 Μαρτίου, 2011 21:17

    Παναγία μου Ασέρα. Κάθε φοράν που μπαίνεις σε βάθος τζιαι γράφεις τόσα πράματα, καταλάωβ ότι «ουδέν οίδα». Νά΄σαι καλά, παίρνουμεν γνώσεις. Είχα σκοπόν να βάλ ω πολλές καλλιτρίδες, τωρά επροβλημάτισες με.

    Μου αρέσει!

  9. Μπάμπης Βαφειάδης permalink
    3 Μαρτίου, 2012 14:45

    Από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες που έχω δει, χρειάζομαι όμως περίπου 30 καλλιτρίδες, αυτό ψάχνω… έχετε για να έρθω να πάρω ?
    Και με τι χρέωση, σημαντικό..

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      3 Μαρτίου, 2012 19:01

      Αγαπητέ φίλε, στο προφίλ μπορείς να βρεις το μου. Να συνεννοηθούμε και να έρθεις να τις πάρεις. Ψυχικό θα κάνεις, αστείο να μιλάς για χρέωση 🙂

      Μου αρέσει!

  10. Savvas permalink
    20 Ιουνίου, 2013 11:21

    Aαγαπητέ φίλε πως μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σας ενδιαφέρομαι για καλλιτριδα.
    email: savvas_stavrinou@hotmail.com

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.