Μετάβαση στο περιεχόμενο

CSI – The Cyprus Sector Involvement.

18 Μαρτίου, 2013

 

Οι αγορές άνοιξαν στην Ασία, και  η λέξη «Κύπρος» ρίχνει μετοχές, ρίχνει το Ευρώ ανεβάζει ανταγωνιστικά νομίσματα, ανεβάζει το χρυσό και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Όλα αυτά είναι ενδείξεις και αποδείξεις πως το νησί μας είναι «συστημικός» κίνδυνος από τη μια αλλά και  πως οι αγορές κάνουν αυτό ακριβώς που κάνουμε όλοι: επικρίνουν την κακή απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα φαίνεται υπάρχουν διεργασίες για να γίνει πιο «δίκαιη» η κατανομή του βάρους του κουρέματος. Οι μεγάλοι θα πληρώσουν περισσότερα, οι μικροί λιγότερα. Αυτό είναι μεν κοινωνικά δίκιο, αλλά θα διώξει περισσότερους μεγαλοκαταθέτες.

Οι οποίο μπορεί και να μην φύγουν τελικά. Γιατί  το πρωί της Τρίτης το κούρεμα θα έχει ήδη γίνει, συνεπώς γιατί να φύγουν;

Για να μας τιμωρήσουν; Ναι, αυτό μπορεί να γίνει.

Γατί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις τράπεζες; Ναι, αυτό επίσης μπορεί να γίνει, αλλά η σχετική απόφαση αφορά *όλες* τις τράπεζες.

Φυσικά, τα ανωτέρω θα γίνουν νοουμένου ότι περάσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο από τη βουλή.

Και αυτό δεν είναι σίγουρο αυτή τη στιγμή.

Η θέση μου είναι σαφής: από τη στιγμή που θα πάει στη βουλή το νομοσχέδιο (και ήταν ευφυής επιλογή η καθυστέρηση της μιας μέρας) , δεν υπάρχει άλλη επιλογή: πρέπει να ψηφιστεί. Αν γίνουν «βελτιώσεις» πριν από την κατάθεση καλώς. Διαφορετικά από τη στιγμή που κατατεθεί και δεν περάσει, τότε είναι σαν να ψηφίζουμε επ’ αόριστο κλείσιμο των τραπεζών.

Για να μην πω ότι σφραγίζουμε την κατάρρευση των τραπεζών και την χρεοκοπία της Κύπρου.

Δεν υπάρχει εγγύηση πως θα σωθούν στα σίγουρα οι τράπεζες αν περάσει το νομοσχέδιο. Είναι όμως απόλυτα σίγουρο πως θα καταρρεύσουν αν δεν περάσει.

Οι κομματικές επιλογές ανακοινώνονται, και ξεχωρίζει η άρνηση του πλέον ανεύθυνου κόμματος: του ΑΚΕΛ.  Παρέδωσαν μια οικονομία  στον αναπνευστήρα με λίγο μόνο οξυγόνο στην τελευταία μπουκάλα, και έχουν το θράσος να ζητούν και τα ρέστα, και να λένε ανοησίες για εναλλακτικές προτάσεις – που δεν μας τις λένε!

 

Το ΟΧΙ είναι πάντα εύκολα επιλογή στα δύσκολα!

Εδώ να αναφερθώ και στο ψεσινό διάγγελμα του πρόεδρου. Δεν με χαροποίησαν εκείνα που είπε, αλλά είδα ένα άνθρωπο να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να μη φοβάται πολιτικό κόστος.

Κάνετε τη σύγκριση.

Τέλος, παραθέτω πιο κάτω ένα σύντομο βίντεο που μου ζητήθηκε στις 7 του Μάρτη από το Sky News.Με βρήκαν από το twitter στα πλαίσια ενός ρεπορτάζ με απόψεις Ευρωπαίων πολιτών. Δεν ξέρω αν ανέβηκε ή που ανέβηκε, νοιώθω όμως πως ήταν λίγο προφητικό στην έγνοια μου για τα τι θα γινόταν.

 

 

38 Σχόλια leave one →
  1. 18 Μαρτίου, 2013 10:31

    Γιάννο δεν σκίζεις μόνο στον γραπτό σου λόγο, αλλά και στον προφορικό! Ti ωραία τα αγγλικούλια σου! Ατόφιος Ευρωπαίος! Δεν είπες μόνο το εξής: «My name is Yiannos and my nickname is Strovoliotis! …Kατά τα άλλα «God save Cyprus with the vote of Prince of Strakka, Nicolas Papadopoulos!!

    Μου αρέσει!

  2. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    18 Μαρτίου, 2013 11:38

    Tελικά θα σωθούμε Γιάννο και φαίνεται ότι οι αγορές θα δώσουν ένα γερό ράπισμα στο ευρώ αλλά και στις προκλητικές αποφάσεις των ευρωπαίων. Επιμένω στο όχι και ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν ανοικτές.ήδη η λαική κινείται σε ρωσσικά χέρια με αντάλλαγμα τοδάνειο των δυόμυσι δύς.Είδωμεν.

    Μου αρέσει!

  3. 18 Μαρτίου, 2013 13:36

    Το κούρεμα πρέπει να γίνει με σωστούς όρους κι όχι όπως η αρχική απόφαση, κι αυτοί υπάρχουν. Αυτό πρέπει να γίνει με την αρχή της αναλογικότητας στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης κάθε τράπεζας ξεχωριστά και όχι καθολικά με τους ίδιους όρους. Επίσης, μικροκαταθέτες και καταθέτες τελευταίας στιγμής πρέπει να προστατευτούν όσο καλύτερα γίνεται, να συνδεθεί με ταυτόχρονο κούρεμα μέρους του κυπριακού χρέους και να συνδυαστεί με εκτεταμένο διατραπεζικό δανεισμό κι όχι μόνο μετοχοποίηση των κουρεμένων καταθέσεων. Τέλος, η παρούσα κατάσταση, όπου τα hedge funds των τραπεζών μένουν εκτός του κουρέματος πρέπει να ανατραπεί, ώστε να περάσει στους καταθέτες το αίσθημα της δίκαιης απονομής σε έκαστο συμβαλλόμενο στις εν λόγω τράπεζες. http://wp.me/p1L5L9-ae

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      18 Μαρτίου, 2013 22:17

      Αν μπορούσαμε να τα κάνουμε όλα αυτά κατ’ επιλογήν…

      Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        18 Μαρτίου, 2013 22:18

        Φυσικά εννοείται πως πρέπει να επιδιωχθεί βελτίωση, ούτως ώστε εκείνο που θα πάει – όταν και αν πάει στη βουλή – να πρέπει να περάσει.

        Μου αρέσει!

  4. 18 Μαρτίου, 2013 14:31

    «…solidarity, we are not fighting against each other…»

    Στροβ., ξέρεις πόσο γελοίο ακούεται τούτο στα αυτιά εκείνων που πιστεύουν πως είναι οι Υπεράνθρωποι και πως οι μάζες είναι ηλίθια ζώα που χρειάζονται καθοδήγηση;

    Μου αρέσει!

    • Χριστόδουλος καλλίνος permalink
      18 Μαρτίου, 2013 22:14

      πραγματικά όταν άκουσα αυτή την λέξη -solidarity- από τα χείλη του Στροβολιώτη ένοιωσα ότι πρόκειται για ανέκδοτο…

      Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      18 Μαρτίου, 2013 22:20

      Το είπα για να καταγραφώ και εγώ ως συνθηματολόγος. .

      Μου αρέσει!

  5. 18 Μαρτίου, 2013 14:33

    Μου αρέσει!

  6. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    18 Μαρτίου, 2013 15:46

    Ήδη το ευρώ έχασε τον ηγεμονικό του ρόλο μίας δια παντός και φαίνεται ότι το δολάριο θα ηγηθεί σε πρώτο στάδιο και επίσης η στερλίνα.Η Κύπρος είναι μικρή αλλά τελικά θα είναι το Βατερλώ για όλη την Ευρώπη .Κάποιοι αισθάνθηκαν ή μαλλον νόμισαν ότι στην πολιτική μπορεί να αποφασίζεται οτιδήποτε. Λογαριάσατε λάθος » ηγετίσκοι της Ευρώπης» και το ράπισμα που θα πάρετε θα το θυμάστε για πολύ. Επιμένω στο όχι και στην εθνική μας κυριαρχία . Οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης ήδη ακολουθούν Προβλέπω κατεγιστικές αλλαγές μέχρι αύριο μεθαύριο και για την Κύπρο αλλά και για το μέλλον της Ευρωζώνης. Δύο είναι μέχρι στιγμής τα δεδομένα απο αυτή την κατάσταση. Η κύπρος έχασε την αξιοπιστία της ως κέντρο υπηρεσιών και το ευρώ έχασε την αξιοπιστία του ως διεθνές και ασφαλές νόμισμα.Αυτά δεν κερδίζονται εύκολα για αυτό άμεσα θα πρέπει να ανασχεδιαστεί και προγραμματηστεί η οικονομία μας.

    Μου αρέσει!

  7. Λόκο permalink
    18 Μαρτίου, 2013 15:48

    Germany Restates Deposit Guarantee as Cyprus Concern Spreads
    http://www.bloomberg.com/news/2013-03-18/germany-restates-deposit-guarantee-as-cyprus-concern-spreads.html

    Μου αρέσει!

  8. Λόκο permalink
    18 Μαρτίου, 2013 16:04

    CYPRUS BAILOUT: WELCOME TO ANOTHER GREAT DEPRESSION
    http://www.disclose.tv/news/Cyprus_Bailout_Welcome_To_Another_Great_Depression/91903

    Μου αρέσει!

  9. Λόκο permalink
    18 Μαρτίου, 2013 16:14

    How Europe Let Cyprus Get Into This Mess
    http://www.businessweek.com/articles/2013-03-17/how-europe-let-cyprus-get-into-this-mess

    Τις απολογίες μου για το τριπλό.

    Μου αρέσει!

  10. 18 Μαρτίου, 2013 17:21

    Όλοι μιλάνε για το πως οι Γερμανοί θέλουν να διώξουν τα ρούσκι ντόλαρς από την Κυπρούλλα μας.

    Για την προσπάθεια των Γερμανών να σπάσουν την σχεδόν μονοπωλιακή κατάσταση του Ρωσικού αερίου στην ευρώπη γιατί δενι μιλά κανένας «δικός» μας;

    Μήπως επειδή ήταν απόφαση της Κυβέρνησης Χριστόφια -και ΟΧΙ ΜΟΝΟ -να μπάσει τους Ρούσκι στο παιχνίδι των αερίων μας… και έτσι -σαν άλλος Μακάριος -η απόπειρα του για ακροβατισμούς ανάμεσα σε Μεγάλες Δυνάμεις απεδείχθει «σάλτο μορτάλε»;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      18 Μαρτίου, 2013 22:22

      Τωρά, είσαι σοβαρός; Μέσα σε συνθήκες πανικού ποιος μπορεί να καταλάβει γεωπολιτικές επιπλοκές; Η αλήθεια είναι πως μου φαίνεται βάσιμο επιχείρημα, αλλά έλα που 9 στους 10 Κυπραίους θεωρούν πως οι Ρώσσοι είναι οι καλλύτεροι μας φίλοι;

      Μου αρέσει!

      • 18 Μαρτίου, 2013 23:49

        Ασόβαροι είναι όσοι αναλυτές μας στα ΜΜΕ προσπερνούν αυτό το σημείο.

        Επειδή όμως από ΟΛΕΣ τις πολιτικές παρατάξεις είπαν τη βλακεία περί «συμμαχιών»… και με τους έτσι και με τους αλλιώς… κανένας δεν πρόκειται να το παραδεχτεί πως ήταν βαλκώδης ονείρωξη τα περί «χτισίματος συμμαχιών».

        Μου αρέσει!

  11. Λόκο permalink
    18 Μαρτίου, 2013 17:33

    Banking Chief Calls For 15% Looting of Italians’ Savings!
    http://www.infowars.com/banking-chief-calls-for-15-looting-of-italians-savings/

    Μου αρέσει!

  12. Ο νοών νοήτω permalink
    18 Μαρτίου, 2013 17:33

    «Είτε ψηφίσουν «ναι» είτε «όχι» η ζημιά έχει γίνει ήδη, λένε. Τα ξένα κεφάλαια έκαναν φτερά.
    Όχι ακόμα! Υπάρχει μια ελπίδα. Να δείξουμε στην πράξη πόσο φερέγγυοι είμαστε. Κυβερνήσεις πέφτουν αλλά κούρεμα δε γίνεται. Επανάσταση γίνεται αλλά κούρεμα δε γίνεται. Και ο νοών νοήτω.

    Μου αρέσει!

  13. strovoliotis permalink*
    18 Μαρτίου, 2013 19:52

    Θα παρουσιαστώ στον Al Jazeera απόψε στις 20.30 για μια σύντομη συνέντευξη για τα τρέχοντα.

    Μου αρέσει!

  14. Λόκο permalink
    18 Μαρτίου, 2013 19:59

    «The golden rule. He who has the gold makes the rules»
    http://www.executiveinterviews.com/delivery/v1/mini/default.asp?order=UK05810c

    Συνέντευξη στο Bloomberg από Κύπρο.

    Μου αρέσει!

  15. ιων σκεπτικός permalink
    19 Μαρτίου, 2013 00:43

    Στροβ, δεν καταλαβαίνω, να βρούμε μόνοι μας τα 5,8 δις με κούρεμα, αλλά μας υπόσχονται ότι μέσω του ELA θα καλύπτουν απεριόριστα τες τρύπες στες τράπεζες από τη φυγή κεφαλαίων. Δηλαδή θα μας διούν δανεικά και αγύριστα από τον ΕΛΑ; Και απεριόριστα; Κάτι δεν μου κολλά. Δηλαδή εν πολλά που δεν μου κολλούν, αλλά τέλοσπάντων. Μάλλον έτσι που ήρταν τα πράματα εννα μείνουμεν με θκυό σιήλη καμένα, τζιαι αθκιασεροί. -((((

    Μου αρέσει!

  16. 19 Μαρτίου, 2013 07:47

    ερώτημα προς αχάπαρους νεοφιλελέδες προπαγανδιστές περί ελευθερης αγοράς κανόνων και λοιπών μαλακιών :

    αφού έχουμε ελεύθερη αγορά, γιατί δεν αφήνουν τις τράπεζες ανοικτές ούτως ώστε η αγορά να αυτορυθμιστεί ΄μόνη της;;;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      19 Μαρτίου, 2013 08:04

      Γιατί προφανώς κρίνουν πως το κόστος είναι μεγαλύτερο από το όφελός. Πάντως, πιθανό να θυμάσαι πως επανειλημμένα έγραψα πως δεν είχα πειστεί για την ορθότητα της κρατικοποίησης της Λαϊκής…

      Μου αρέσει!

      • 19 Μαρτίου, 2013 08:14

        ρε προπαγανδιστή ενεν εσύ που εμιλούσες ότι τούντο σύστημα έχει κανόνες;;;;;;; πουντους κανόνες ρε της «ελεύθερης» αγοράς;;;;

        προσαρμόζονται ούλλα στον έναν και μοναδικό κανόνα: το κέρδος των τοκογλύφων πάνω από όλα

        πόσο σας ξεφτιλίζει η πραγμαιτκότητα εσάς τους προπαγανδιστές

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          19 Μαρτίου, 2013 08:19

          Να ένας κανόνας: «Γιατί προφανώς κρίνουν πως το κόστος είναι μεγαλύτερο από το όφελός.»
          Και ο άλλος είναι πως επειδή σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο δεν είναι οι τοκογλύφοι αλλά η επιβίωση της χώρας/οικονομίας/συστήματος, είναι καλό να το έχεις υπόψιν αυτό όταν κάνεις ανάλυση με τον πρώτο κανόνα.

          Μου αρέσει!

  17. 19 Μαρτίου, 2013 08:22

    χαχαχαχαχαχα πόσο να γελοιοποιηθείτε ρε αχάπαροι φιλελεδες. στρβολιοτούδιν προπαγανδιστούλικον ….. ο κόσμος έσιει δύναμη τζαι το απέδειξε

    ΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΣΤΙΣ 5

    ΝΑ ΠΛΗΜΥΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      19 Μαρτίου, 2013 08:27

      Να κάνεις όπου θέλεις τη βόλτα σου φίλε μου. Εγώ τουλάχιστον αντί να κάνω βόλτες έχω μια άποψη για το τι πρέπει να γίνει κάτω από αυτές τις τραγικές συνθήκες. Εσύ μπορείς να συνεχίσεις να φτιάχνεις περίεργες λέξεις.

      Μου αρέσει!

  18. 19 Μαρτίου, 2013 08:33

    βόλτα;;;; είσαι απλά εμετικός… έχεις άποψη;;; εσύ;;; που δεν έχεις απολύτως καμιά αντίληψη της πραγματικότητας;;; πε αλλόνα

    ρε αχάπαρε

    η οικομία της κύπρου εν τελειωμένη έτσι τζαι αλλοιώς

    ό,τι τζαι να γίνει οι ρώσοι θα φύγουν

    θα γίνει το μεγαλύτερο μπανκ ραν τζαι εσύ ακόμα λαλείς τις μαλακίες σου;

    η πραγματικότητα όι απλά ξεπερνά την μηδενική αντίληψη εσένα τζαι τον ομοίων σου αλλά τα πράγματα εν τόσον ρευστά που μπορούν να πάνε παντού που κανένας δεν ξέρει

    η κωλοτούμπα του Eurogroup μέσα σε μια μόλις μέρα που έλεγαν ότι δεν υπήρχε επιλογή φανερώνει την δύναμη του κόσμου

    ΕΛΑΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      19 Μαρτίου, 2013 08:36

      Άρα τι κάνουμε ρε φίλε; Εκτός που να ξιτιμάζουμε φυσικά.

      Μου αρέσει!

      • 19 Μαρτίου, 2013 09:09

        να σου πω πρακτική πρόταση;

        πρακτική πρόταση τότε

        εφόσον ο λόγος που εδώκαν τα 1,8 δις της λαικής ήταν για να μεν φύουν οι ρώσοι

        τζαι τωρά πλέον είναι δεδομένο ότι οι ρώσιο θα φύγουν ό,τι και να γίνει

        να κάνουν το εξής

        να συγχωνεύσουν τις τράπεζες λαική και κύπρου σε μια και μόνο τράπεζα

        ούτως ώστε το ποσο ανακαιφαλεοποιίηση να είναι πολλά πιο μικρό

        τζαι να τεθεί η νέα τράπεζα υπό κρατικο έλεγχο

        Μου αρέσει!

  19. strovoliotis permalink*
    19 Μαρτίου, 2013 09:12

    Μα αυτό θα γίνει:
    http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=169903

    Μου αρέσει!

  20. Περαστικός permalink
    19 Μαρτίου, 2013 10:59

    Ξεκινησα να παρακολουθώ που και που το μπλογκ σου πριν λίγα χρόνια επειδή σκεφτόμουν τις πιθανότητες μετανάστευσης στην Κύπρο (προφανώς είμαι Ελλαδίτης). Εγκατέλειψα την ιδέα, αλλά συνέχιζα να κοιτάω κυπριακά μπλογκ γιατί με γοητεύουν τα κυπριακά και επειδή με ενδιαφέρουν γενικά οι εξελίξεις στην Κύπρο και κυρίως πως τις βλέπουν οι πολίτες της.
    Φυσικά παρακολουθώ τις εξελίξεις. Αντί άλλου σχολίου, θα μου επιτρέψεις να σου γράψω ένα μικρό διάλογο που σε διάφορες εκδοχές είχα συχνά με ένα φίλο πριν κοντά δέκα χρόνια.

    – Είμαστε καλυμμένοι, δεν μπορεί να μας κρεμάσει η Ευρώπη.
    – Πες μου τι παράγει η Ελλάδα;
    – Εντάξει, έχουμε υπηρεσίες, είμαστε μέσα στις αγορές.
    -Πες μου τι παράγει η Ελλάδα;
    – Το παιχνίδι παίζεται σε χρηματοπιστωτικό επίπεδο πλέον.
    – Σου ξαναλέω, πες μου τι παράγει η Ελλάδα;
    – Και τι σημασία έχει; Δες την ευημερία γύρω σου, το χρήμα που κινείται.
    -Ζούμε σε μία φούσκα, με δανεικά άλλων. Άμα δεν δουλέψει η πραγματική οικονομία, η παραγωγική βάση, πάμε χαμένοι. Αδειάσανε τα εργοστάσια, γέμισαν οι καφετέριες. Κάποτε εξάγαμε παπούτσια και φτιάχναμε αυτοκίνητα, τώρα σνομπάρουμε τη γη μας και έχουμε βαριά βιομηχανία τάχα τον τουρισμό.
    – Και λοιπόν; Ο κόσμος πάει μπροστά. Η Ελλάδα έχει ισχυροποιηθεί, είμαστε μέρος του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε.

    Ο αμέριμνος ήμουν εγώ (και μερικά ακόμη εκατομμύρια Ελλήνων). Τότε δεν ξέραμε. Τις κουβέντες με κείνο το παιδί τις έχω θυμηθεί δεκάδες φορές από τότε.

    Φιλικά

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      20 Μαρτίου, 2013 15:34

      Περαστικέ, δύσκολο να προσθέσω κάτι στον εύγλωττο διάλογο που παρέθεσες. Εκτός ίσως πως σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, τα πράγματα είναι χειρότερα για την Κύπρο παρά την Ελλάδα.

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.