Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η κυβέρνηση της μοντέρνας αριστεράς.

28 Ιουλίου, 2013

Ήταν λίγο παράξενη και επικοινωνιακά λανθασμένη η συγκεκριμένη πολιτική εξαγγελία: μεσημέρι Παρασκευής, όλα ανοικτά με την τρόικα, την Τράπεζα Κύπρου τον Συνεργατισμό. Διακόπτεται το δελτίο ειδήσεων στις  1 το μεσημέρι, για να μας ανακοινώσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης την νέα του κοινωνική πολιτική που βασίζεται στο  «εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα».  Ανακοινώθηκαν κάποια πράγματα:

Ορίζεται εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα για αξιοπρεπή διαβίωση όσων αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη. Το ύψος του θα καθορίζεται με βάση τις ανάγκες ομάδων των πολιτών, πχ. για ένδυση, πληρωμή ηλεκτρικού ρεύματος κλπ.

Διασφαλίζεται το δικαίωμα στέγασης με την επιδότηση ενοικίου είτε με την ενίσχυση πολιτών που δεν μπορούν να καλύψουν στεγαστικά δάνεια. Θα καλύπτονται και κάποια απρόβλεπτα έξοδα.

Το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα θα είναι μεγαλύτερο για πολίτες με εξαρτώμενα άτομα

Το εγγυημένο εισόδημα θα λαμβάνουν και άνεργοι απόφοιτοι σχολών πανεπιστημίου, οι χαμηλόμισθοι, οι αυτοεργοδοτούμενοι πολίτες που έμειναν άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι χωρίς εισφορές στο ΤΚΑ

Η γενική αρχή είναι να μην υπάρχει πολίτης που να μην καλύπτει τις ελάχιστες ανάγκες σε ευρωπαϊκή χώρα.

Το μέτρο για εγγυημένο εισόδημα θα περιλαμβάνει και τους άνεργους που έλαβαν για έξι μήνες το ανεργιακό επίδομα, αλλά εξακολουθούν μετά απ’ αυτό το διάστημα να μην έχουν εργασία. Προϋπόθεση είναι οι άνθρωποι αυτοί να μην αρνούνται προσφορά εργασίας που θα τους γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πηγή.

Λεπτομέρειες όμως θα μας πει αύριο η κυρία Ζέτα ξεκαθαρίζοντας διάφορα σημεία όπως το κόστος και το όφελος της συγκεκριμένης αλλαγής, τις συνέπειες της μεταφοράς της ευθύνης και διεκπεραίωσης της κοινωνικής πολιτικής μόνο στο υπουργείο Εργασίας.  Φυσικά, δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί δεν έγινε μόνο μια παρέμβαση με την κυρία Ζέτα να ακολουθεί τον πρόεδρο, να μας τα λέει όλα κουτσιά καθαρισμένα να μην μένουμε με την έγνοια.

Μέχρι αύριο μόνο υποθέσεις και θεωρητικές συζητήσεις μπορούμε να κάνουμε.

Επέλεξα ως τίτλο του κειμένου αυτού ,  αναφορά από τις «οικονομικές σφήνες» της Καθημερινής που επιμελείται κυρίως ο Μιχάλης Περσιάνης (Δήκτης;), και με τον οποίο συνήθως συμφωνώ με όλες του τις αναλύσεις για την οικονομία.  Ούτε ο Περσιάνης έχει λεπτομερείς πληροφορίες αλλά γράφει αυτό:  «Με τη λογική πως τα ωφελήματα και παροχές θα δίνονται μόνο σε εκείνους που έχουν ανάγκη και χωρίς τις πελατειακές λογικές που είχαμε συνηθίσει για πενήντα χρόνια, για πρώτη φορά η Δημοκρατία αποκτά ανθρώπινο πρόσωπο χωρίς να κατασπαταλά τα λεφτά των πολιτών / φορολογουμένων. Η σύγχρονη αριστερά σε όλο της το μεγαλείο. Προς το παρόν respect.»

Εγώ θα προσθέσω πως κάτω από προϋποθέσεις, η κίνηση αυτή είναι μια επανάσταση:  μια επανάσταση που όντως θα αναμενόταν να γινόταν από ένα σύγχρονο αριστερό πρόεδρο που τολμά να σπάζει κατεστημένα και κακώς νοούμενα κεκτημένα.

Η κίνηση αυτή θα φέρει προφανώς εξοικονόμηση στο κράτος και σε προσωπικό και σε διαδικασίες και σε λεφτά, αλλά θα φέρει και μια άλλη παράπλευρη συνέπεια: αν όρος για παροχή βοήθειας είναι η ύπαρξη φορολογικού φακέλου που αποδεικνύει τα στοιχεία που παρουσιάζει ο πολίτης που έχει ανάγκη, τότε θα έχουμε και πολλές άλλες θετικές συνέπειες στο χώρο της φοροαποφυγής, φοροδιαφυγής και «αξιοποίησης» των υφισταμένων πολυδιάστατων επιλογών.

Η αλλαγή αυτή θα είναι περισσότερο αποδοτική αν καλύψει το σύνολο των επιδομάτων του κράτους, περιλαμβανομένων και όσων αφορούν τα θύματα της πολιτικής ιστορίας αυτού του τόπου, κυρίως τα γεγονότα του 1974. Σε αυτό το χώρο έχω γράψει επανειλημμένα για τον παραλογισμό που προέκυπτε από την επιμονή της αναγνώρισης της παραγωγής … νέων προσφύγων κάθε χρόνο! Τελικά η ανόητη αναπαραγωγή προσφύγων από πατρογονία αναστάληκε, αφού όμως αναγνωρίστηκε *και* η μητρογονία!

Αν κάποιοι νοιώθουν καλά έχοντας μια ταυτότητα που να λέει πως είναι πρόσφυγες γεννηθέντες ας πούμε εν Λεμεσώ, το 2013, δικό τους πρόβλημα.

Λεφτά του κράτους όμως να παίρνουν  μόνο *αν* τα χρειάζονται.

Κείμενα μου για το θέμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ειλικρινά μετά από την καταστροφική δεκαετία που περάσαμε,  ελπίζω η κυβέρνηση να αρχίσει να ανταποκρίνεται τις προσδοκίες των ψηφοφόρων, και να μη λειτουργεί όπως την πιο κάτω κατασκευή:

Συνήθης πολιτικός.

Συνήθης πολιτικός.

 

14 Σχόλια leave one →
  1. 29 Ιουλίου, 2013 00:47

    Με μούττην με κ λον. Ο «αρθρογράφος»…. Άτε και εις ανώτερα! Εκδότης!!!!!!!!!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      29 Ιουλίου, 2013 06:45

      Ο αρθρογράφος δεν είναι σε θέση να βοηθήσει αναγνώστες που αδυνατούν να αντιληφθούν απλά ελληνικά. (Και ψηλώνει τα χέρια όταν πρόκειται για την αδυναμία τους να αντιληφθούν τα νοήματα!)

      Μου αρέσει!

  2. Ανώνυμος permalink
    29 Ιουλίου, 2013 02:16

    Ορίζεται εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα . . . .

    Αθθύμησεν μου τα τσιεκκούθκια του . . . . . έκπτωτου ο γιός του Ριζόττου.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      29 Ιουλίου, 2013 06:46

      Λίγη περισσότερη ανάλυση να βοηθούσε να κατανοήσουμε τις σκέψεις σου.

      Μου αρέσει!

  3. χριστόδουλος Καλλίνος permalink
    29 Ιουλίου, 2013 10:12

    ρε Στροβολιώτη τώρα επιβεβαίωσες την υποψία μου ότι είσαι κρυπτο-κομμουνιστής!

    Μου αρέσει!

  4. 29 Ιουλίου, 2013 12:06

    Το δικό μου ‘ρεσπέκτ’ θα το πάρει ο Αναστασιάδης μόνο στην περίπτωση που προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της εξαγγελίας και αν η υλοποίηση αυτής της εξαγγελίας αντανακλά το πνεύμα της. Κι αυτό γιατί, όπως έγινε με τη πρόταση για διάσπαση της Τράπεζας Κύπρου, η συσπείρωση των περιχαρακωμένων συμφερόντων μπορεί να αποτρέψει ακόμη και τα αυτονόητα…

    Μου αρέσει!

  5. strovoliotis permalink*
    29 Ιουλίου, 2013 13:33

    Μη ικανοποιητική η ενημερωση της υπουργού.

    Καταργούνται επιδόματα από €2,5 – €3 χιλ. Ημερομηνία Δημοσίευσης: 29/07/2013 12:49

    Με την κατάργηση επιδομάτων που ξεκινούν από €2,500 και καταλήγουν στις €3.000 το μήνα για κάποιους λήπτες βοηθημάτων θα γίνουν, μεταξύ άλλων, οι εξοικονομήσεις ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της μεταρρύθμισης του συστήματος πρόνοιας που προωθεί για εφαρμογή τον Ιούνιο του 2014 η κυβέρνηση.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία έδωσε λεπτομέρειες της επιδοματικής μεταρρύθμισης, τόνισε ότι έρευνα των αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους έχει εντοπίσει λήπτες επιδομάτων να απολαμβάνουν οικονομικής βοήθειας μεταξύ €2,5 χιλ. και €3 χιλ.

    Παραθέτοντας τους τρόπους με τους οποίους το κράτος θα εξοικονομήσει πόρους για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του νέου συστήματος πρόνοιας, η κ. υπουργός υπογράμμισε ότι αρκετά επιδόματα παραχωρούνται αστόχευτα, με αποτέλεσμα το υφιστάμενο μηχανογραφικό σύστημα του ΤΚΑ, είπε, να μην μπορεί να εντοπίσει εκατοντάδες λήπτες βοηθήματος που τυγχάνουν κρατικής στήριξης από άλλα υπουργεία.

    Όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, έτσι και η υπουργός εργασίας δεν έδωσε το κόστος που θα προκύψει από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συστήματος πρόνοιας.

    «Αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο της εξαγγελίας της μεταρρύθμισης. Η στατιστική υπηρεσία θα αναλάβει να εξετάσει και να καθορίσει το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης και κατά συνέπεια το ύψος του εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος με βάση τον υπολογισμό του ελάχιστου καλαθιού του νοικοκυριού», παρατήρησε η υπουργός εργασίας.

    Η μελέτη για προσδιορισμό, είπε, θα γίνεται με βάση τις διεθνείς καλές πρακτικές σε συνεργασία της στατιστικής υπηρεσίας με το διεθνές γραφείο εργασίας.

    Η κυβέρνηση θα κινηθεί αυστηρά, τόνισε, στο πλαίσιο που καθορίζει η επιδοματική πολιτική στους προϋπολογισμούς του 2013 και 2014, αλλά και με τις υποδείξεις της τρόικας, που προβλέπονται στο μνημόνιο για μείωση των κοινωνικών παροχών.

    «Από αυτή τη δέσμευση», σημείωσε η υπουργός εργασίας, «δεν θα ξεφύγουμε. Κάποια επιδόματα θα αντικατασταθούν και κάποια άλλα θα απορροφηθούν μέσα στο νέο σύστημα που θα τεθεί εξ ολοκλήρου στην αρμοδιότητα του υπουργείου εργασίας».

    Οι πρώτες ενδείξεις, είπε, πείθουν ότι θα γίνουν σημαντικές εξοικονομήσεις ενώ μεγάλη οικονομική βοήθεια θα παρέχεται προς την κυπριακή κυβέρνηση και από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο.

    Υπενθύμισε ότι σήμερα η κυβέρνηση για να καλύψει όλες τις κοινωνικές παροχές που δίνονται από τα διάφορα υπουργεία χρειάζεται €2,8 δισ. ετησίως.

    Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

    Δικαιούχοι θα είναι όλοι όσων τα εισοδήματα βρίσκονται κάτω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης, ανεξάρτητα εάν τα εισοδήματα αυτά προέρχονται από την εργασία ή αν είναι άνεργοι ή συνταξιούχοι ή αυτοεργοδοτούμενοι.

    Το κοινωνικό δίκτυ προστασίας θα καλύπτει εξίσου όσους δεν έχουν κανένα εισόδημα αλλά και όσους παρόλες τις προσπάθειες τους δεν κερδίζουν ικανοποιητικό εισόδημα από την εργασία τους για την αξιοπρεπή τους διαβίωση.

    Σε ότι αφορά το ποσό που θα παρέχεται ως εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα αυτό θα εξαρτάται από το μέγεθος του νοικοκυριού. Διαφορετικό, είπε, θα είναι το ποσό αυτό για ένα μονομελές νοικοκυριό σε σχέση με ένα νοικοκυριό με τέκνα κάτω των 14 χρόνων και για ένα άλλο νοικοκυριό με τέκνα άνω των 14 ετών.

    Σε όσους δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία ή καταβάλλουν τόκους στεγαστικού δανείου για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας θα παρέχεται πρόσθετο ποσό για κάλυψη των αναγκών στέγασης, ως επίσης και ποσά για κάλυψη έκτακτων αναγκών.

    http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=179195

    Μου αρέσει!

    • 1 Αυγούστου, 2013 22:26

      «Δικαιούχοι θα είναι όλοι όσων τα εισοδήματα βρίσκονται κάτω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης, ανεξάρτητα εάν τα εισοδήματα αυτά προέρχονται από την εργασία ή αν είναι άνεργοι ή συνταξιούχοι ή αυτοεργοδοτούμενοι». Προβληματίζει με τούτο. Δηλαδή είτε δουλεύκεις τζιαι πιάννεισ κάτω που το όριο, είτε είσαι άνεργος, εν το ίδιο; Δηλαδή αν κάποιος δουλεύκει τζιαι πιάννει 300 ενώ το όριο εν 500, εννα του διούν 200; Εν θα έχει σοβαρό κίνητρο να το χώννει ότι δουλεύκει μετά; Πάντως, εν γλήορα ακόμα για κριτική… Μόνο προβληματισμοί… Εν εξαγγελία ακόμα. Στην εφαρμογή του είναι το θέμα. Πάντως σαν εξαγγελία, σαν ιδέα, φαίνεται να υπόσχεται πολλά θετικά..! Ίδωμεν!

      Μου αρέσει!

  6. strovoliotis permalink*
    29 Ιουλίου, 2013 17:58

    Όταν ο άλλος (άλλη) ούτε θέλει, ούτε μπορεί να καταλάβει:

    http://disdaimona.blogspot.com/2013/07/blog-post_3675.html

    Σόρρυ Δις, αλλά σου έχω γράψει ξανά: ζούμε σε *αυτό* τον κόσμο, όχι στον άλλο.

    Μου αρέσει!

  7. Ανώνυμος permalink
    29 Ιουλίου, 2013 21:21

    Ανάλυση για τα τσιεκκούθκια;
    Τα τσιεκκούθκια είναι τσιεκκούθκια φίλε μου, είτε επί έκπτωτου είτε επί συμπέθερου. Μη γλύφετε εκεί που φτύνατε. Πάλι!

    Μου αρέσει!

  8. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    1 Αυγούστου, 2013 22:26

    Έχω την άποψη ότι και αυτή η εξαγγελία έχει σκοπό να αποπροσανατολίσει. Αυτό το στηρίζω στο γεγονός ότι η εξαγγελία στηρίζεται στο θα , θα , θα,……..Εμενα προσωπικά ως Κύπριο πολίτη δεν με συγκοινούν εξαγγελίες τέτοιου είδους .Χρειάζεται οι εξαγγελίες να είναι συγκεκριμένες και άμεσα εφαρμόσιμες. Εξαγγελίες του τύπου θα μελετηθούν τα ποσά κ.λ.π. δεν μπορούν να ισχύουν.Με λίγα λόγια βκάρτε αριθμούς συγκεκριμένους και ανακοινώστε τους .Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού .ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΠΛΕΟΝ.ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΡΓΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΚΤΗΘΕΊ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.