Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τάκη Χατζηδημητρίου: Το Φυσικό Αέριο ορίζει τη Νέα Εποχή για την Κύπρο.

20 Αυγούστου, 2013

Μπορεί η κυβέρνηση καθηκόντως να αρνείται την σχέση, αλλά μόνο αφελείς δεν μπορούν να δουν τι έρχεται. Η νέα προσπάθεια λύσης του Κυπριακού θα συνδέεται σαφώς με τους υδρογονάνθρακες της περιοχής, καθώς επίσης και τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της επανενωμένης πλέον Κύπρου.

Βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε μια κατάσταση win –win για όλες τις πάντες, όπως και το 2004.

Ταυτόχρονα ελπίζω πως οι απορριπτικοί και λυσοφοβικοί όλων των αποχρώσεων θα περιοριστούν στο παρασκήνιο, ειδικότερα όταν γίνει σαφής η σχέση της λύσης με την ίδια την ευημερία του νησιού μας.

Αυτό που με ανησυχεί αυτή τη φορά είναι η υπευθυνότητα (ή η έλλειψη αυτής) που θα δείξει η αριστερά. Κουβαλώντας στην πλάτη της μια καταστροφική πενταετία με ένα πρόεδρο μειωμένων ικανοτήτων και δυνατοτήτων, βρίσκεται σαφώς στην άμυνα. Αντί της συνετής και αξιοπρεπούς επιλογής της αποστασιοποίησης από το άτομο, και την αυτοκριτική, φαίνεται πως η επιλογή είναι η ιδεολογική επίθεση: όχι, δεν ηταν αχάπαρος ο Χριστόφιας, είναι η δεξιά και ο ιμπεριαλισμός που τα δημιούργησαν όλα και αφού μας συμπεριφερθήκατε έτσι, τώρα είναι η σειρά μας να σας δείξουμε.

 Έχουμε στην κορυφή της αντίδρασης αυτής την εξωφρενική εφημερίδα «Γνώμη» με τα συστηματικά εβδομαδιαία παλαβά «αποκλειστικά» ρεπορτάζ, ενώ υπάρχει και η πιο εξειδικευμένη και επιτηδευμένη «Δέφτερη Ανάγνωση», η οποία με πιο κουλτουριάρικο και μελετημένο οφείλω να παραδεχτώ τρόπο, κτίζει τα ιδεολογικά οχυρά της αριστεράς, σε ένα κόσμο εικονικής πραγματικότητας, που όμως εξυπηρετεί πλήρως τα ευτελή τους ιδεολογικά συμφέροντα.

Το επίσημο ΑΚΕΛ οφείλω να πω ότι είναι πιο προσεκτικό. Δεν ξεχνούμε όμως πως το 2004 το ΑΚΕΛ ηταν κυβερνητικός εταίρος (και άρα θα υπέθετε κανείς, ένοιωθε πως βρισκόταν σε ισχυρή θέση), και παρ’ όλα αυτά δείλιασε και κατέστρεψε την ευκαιρία για λύση αρνούμενο να έρθει σε σύγκρουση με τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Λογικά, τώρα που βρίσκεται αποδυναμωμένο στην αντιπολίτευση, έχοντας την ανάγκη να «εκδικηθεί» τη δεξιά που βρίσκεται τώρα στην κυβέρνηση, είναι πολύ πιθανό να συμπεριφερθεί και πάλι ανεύθυνα και μη πατριωτικά.

Η λύση που έρχεται γράφουν ήδη η Γνώμη και η Δέφτερη Ανάγνωση είναι ιμπεριαλιστική, θα μας επιβληθεί, θα μας τα φάνε μούχτιν τα γκάζια, θα μας ξεπουλήσουν στον καπιταλισμό, και άρα από τώρα κτίζουν μια αντίδραση, χειρότερη από την εθνικιστική αντίδραση του 2004.

Ή ίσως ο αχυρένιος Άντρος μπορεί να δει την προσπάθεια αυτή για λύση ως την μοναδική του ευκαιρία για να αναδειχτεί σε αυτόφωτο ηγέτη του κόμματος, και να μείνει στην ιστορία απομακρυνόμενος από τη θλιβερή φιγούρα Χριστόφια. Θα ειναι επίσης και η μοναδική του ευκαιρία να εκσυγχρονίσει το ΑΚΕΛ για να μπορεί να παίζει πιο εποικοδομητικό ρόλο στα χρόνια που θα έρθουν. 

Δύσκολα μπορώ να το δω αυτό ως κάτι καλύτερο από ευσεβοποθισμό.

 Κείμενο με ιδέες παρόμοιες με αυτές του Τάκη Χατζηδημητρίου που αναδημοσιεύω πιο κάτω, είχα γράψει και εγώ αρκετούς μήνες πιο πριν, εδώ

 

 

Τάκη Χατζηδημητρίου: Το Φυσικό Αέριο ορίζει τη Νέα Εποχή για την Κύπρο.

Η βασική αδυναμία όλων όσοι εμπλέκονται στο Κυπριακό, ιδιαίτερα της Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου,  που συντέλεσε κι εξακολουθεί να συντελεί  στην παράταση του προβλήματος, συνίσταται στην αδυναμία τους να κατανοήσουν και να συμπορευτούν με τις εξελίξεις, να πάρουν τα μηνύματα των καιρών και να αντιληφθούν τις ισορροπίες που συνεχώς αναδιαμορφώνονται στην περιοχή και στον κόσμο.

Το εθνικιστικό κίνημα που στη δεκαετία του 1950 κυριάρχησε τόσο μεταξύ των δύο κοινοτήτων όσο και στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα έπρεπε κανονικά να είχε λήξει το 1960. Αυτό δυστυχώς δε έγινε κι εξελίχθηκε σε εθνικιστικό παραλήρημα, που προκάλεσε απέραντο πόνο στους ανθρώπους και εκτροχίασε δραματικά την ιστορία του τόπου. Οι ευθύνες των ηγεσιών για τις δυσμενείς εξελίξεις είναι ανυπολόγιστες. Αντί να προσπαθήσουν να συγκρατήσουν και να εκλογικεύσουν τις καταστάσεις, με τις μεθοδεύσεις και τις διακηρύξεις τους συνέβαλαν καθοριστικά στην καταστροφική πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παρόλο που τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και της Τουρκίας έχουν στρέψει την προσοχή των λαών τους  σε άλλα ζητήματα, οι πολιτικές ελίτ διατηρούν στη φαρέτρα τους την εθνικιστική εκμετάλλευση του Κυπριακού με καιροσκοπικές διαθέσεις και υπολογισμούς. Έτσι, το Κυπριακό παραμένει, για δεκαετίες τώρα, θέμα τοπικού και περιφερειακού εθνικού ανταγωνισμού και στενόκαρδων στρατιωτικών υπολογισμών, όταν ο κόσμος γύρω τους έχει αλλάξει και όλοι, μικροί και μεγάλοι, βρίσκονται μέσα στη δίνη της παγκοσμιοποίησης και των εκβιαστικών όρων των αγορών. Ο 21ος αιώνας φέρνει τα μηνύματα μιας άλλης εποχής, ενώ εμείς  εξακολουθούμε να ζούμε με τα δεδομένα του 19ου αιώνα. Συνεχίζεται στην Κύπρο μια ελληνο-τουρκική αναμέτρηση, ωσάν να πρόκειται ποτέ να λυθεί με την ολοκληρωτική επικράτηση της μιας πάνω στην άλλη πλευρά.

Η πολιτική της επικράτησης δοκιμάστηκε αρχικά από την ελληνική και στη συνέχεια από την τουρκική πλευρά χωρίς επιτυχία. Σε μια πρώτη φάση το πάνω χέρι είχε η ελληνική πλευρά, όμως απέτυχε παταγωδώς να επιβάλει την παρουσία και τη θέλησή της. Στη συνέχεια, μετά το 1974, παρόλη την κατοχή των 37% του νησιού και τη στρατιωτική της υπεροχή, η  Τουρκία παρουσιάζεται ανίκανη να επιβάλει τη λύση που  επιθυμεί.

Απάντηση σε αυτή τους την αδυναμία δίνουν οι παρεμβάσεις, άμεσες ή έμμεσες, των μεγάλων δυνάμεων, την εύνοια των οποίων επιζητούν με πολλή προσπάθεια και οι δύο πλευρές.  Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν τα δικά τους συμφέροντα και αυτά δεν ταυτίζονταν ούτε με εκείνα της Ελλάδας αλλά ούτε και της Τουρκίας, έστω και αν κατά καιρούς απέκλιναν πιο πολύ προς την πλευρά της Τουρκίας. Προτιμούν μια ανεξάρτητη Κύπρο και όχι ένα νησί κάτω από τον έλεγχο ή την κυριαρχία της μιας ή της άλλης χώρας. Δεν ήθελαν μια Ελλάδα που να ελέγχει τη μισή Μεσόγειο και δε θέλουν μια Τουρκία που να ελέγχει,  όχι μόνο τη Μαύρη Θάλασσα και τα Δαρδανέλλια, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, με τα στρατηγικής σημασίας σημεία και τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους.

Η συντήρηση της Κύπρου ως ενός ανεξάρτητου, έστω και αδύνατου, κράτους στην Ανατολική Μεσόγειο, που να εμπεριέχει μια υποτυπώδη  σχέση ισορροπίας μεταξύ ελληνικής και τουρκικής πλευράς, φαίνεται να ταιριάζει περισσότερο με τα συμφέροντα μεγάλων και μικρών δυνάμεων, ακόμη και των χωρών της άμεσης γειτονίας της.

Τα νέα δεδομένα με τις ΑΟΖ και το φυσικό αέριο στη Λεβαντίνη έρχονται να ενισχύσουν τη διατήρηση της Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους. Μια προοπτική που θα την επιδιώκει πια και η Τουρκία, γιατί η διχοτόμηση θα αντιστρατευόταν τελικά και τα δικά της συμφέροντα. Θα απέκλειε τους Τουρκοκύπριους από τα οφέλη του φυσικού αερίου και θα αποστερούσε και την ίδια  από την εξασφάλιση φτηνού αερίου για τις δικές της ανάγκες αλλά και για την ενίσχυση των αγωγών της προς την ΕΕ. Η διοχέτευση του φυσικού αερίου της Κυπριακής ΑΟΖ στους αγωγούς της Τουρκίας παραμένει  μια  ιδιαίτερα  δελεαστική επιλογή και για την ενωμένη μελλοντικά  Κ.Δ.

Όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται στο Κυπριακό είναι πια αντιμέτωποι με καταστάσεις και συνθήκες που συνδέονται με  πιο σύνθετα και περίπλοκα  συμφέροντα. Τα παλαιά που εντοπίζονταν μόνο στις διαφορές που υπήρχαν μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου είναι  απόλυτα ξεπερασμένα.

Στην εποχή της διασυνοριακής και υπερεθνικής αντιμετώπισης των προβλημάτων ούτε η Κύπρος ούτε η Τουρκία μπορούν να μένουν προσκολλημένες σε ένα ξεπερασμένο παρελθόν. Όλοι χρειαζόμαστε όλους και όλοι είμαστε εξαρτημένοι από τους άλλους. Χρειαζόμαστε ειρήνη και ασφάλεια στις χώρες μας και στις μεταξύ μας σχέσεις. Και όλοι μαζί χρειαζόμαστε ειρήνη και ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και, κύρια, διευθέτηση του παλαιστινιακού.

Θα πρέπει εξ αρχής  να λογαριάσουμε ότι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο προϋποθέτει συνεργασίες και συμφωνίες με τις χώρες της περιοχής. Αυτή η αναγκαιότητα επέβαλε τις διακρατικές συμφωνίες  μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου και τη μη επικυρωμένη ακόμη συμφωνία με το Λίβανο. Δηλαδή η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου εξαρτάται από τις συμφωνίες που κάνουμε με χώρες που έχουν διαφορετικές από τις δικές μας διασυνδέσεις και συμφέροντα. Τυγχάνει μάλιστα να μας περιβάλλουν χώρες με καθεστώτα και συστήματα ασταθή, άρα και ευμετάβλητα. Η όποια συμφωνία μαζί τους απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και επιβεβαίωση. Η αξιοποίηση του φυσικού αερίου βασίζεται όχι στις εθνικιστικές εξάρσεις και εμμονές, αλλά στην υπερεθνική συνεργασία για την εκμετάλλευσή του μέσα σε συνθήκες ειρήνης και πολιτικής σταθερότητας.

Δεύτερο, τα κοιτάσματα βρίσκονται σε απόσταση 200 μιλίων, βαθιά μέσα σε διεθνή ύδατα. Άρα πολύ μακριά από τις ακτές μας. Αυτό σημαίνει ότι η άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ακόμη και μετά την υπογραφή συμφωνιών με τις γειτονικές χώρες,  προϋποθέτει και δυνατότητες διασφάλισής τους.  Και αυτό συνιστά κεντρικό σημείο,  που ενισχύει την ανάγκη για διεθνή συνεργασία και που εξασθενίζει τη στενά εθνική νοοτροπία στην προσέγγιση του θέματος. Η προστασία δεν εξασφαλίζεται με εθνικιστικές κορώνες αλλά  με συγκεκριμένες ενέργειες και συνεργασίες με όσους έχουν κοινά μαζί μας συμφέροντα, αλλά και που έχουν  τη δυνατότητα να προσφέρουν αυτή την προστασία. Από τη στιγμή που προστρέχουμε σε τρίτους για συνεργασία, θα πρέπει να συνυπολογίζουμε τα δικά τους συμφέροντα και διασυνδέσεις. Όσοι μετέχουν στην προστασία των εταιρειών  και των εργαζομένων στις πλατφόρμες,  με τη δική μας έγκριση, αποκτούν δικαίωμα λόγου και στη διαχείριση του φυσικού αερίου της Κυπριακής Οικονομικής Ζώνης. Πάνω από το τεμάχιο 12 υπήρχε έντονη η παρουσία αμερικανικών αεροπλάνων  6-12 ώρες την ημέρα, όσο καιρό διαρκούσαν οι εργασίες διάτρησης. Τα οικονομικά συμφέροντα εταιρειών και κρατών έφεραν στην περιοχή πολεμικά πλοία όσα δεν έφεραν περιφερειακοί πόλεμοι, που κατά καιρούς ξεσπούσαν στην περιοχή. Αμερικανικά , γαλλικά , αγγλικά , ρωσικά, γερμανικά πλοία περιπολούν πια στην περιοχή, ενώ το Ισραήλ ενισχύει τη ναυτική του δύναμη για να προστάσει τα δικά του συμφέροντα. Ας μη μιλούμε για το κυπριακό ναυτικό. Όσο και να ενισχυθεί, το μόνο που θα μπορεί να επιτελεί είναι η προσέγγιση και η ανάληψη ευθυνών έρευνας και διάσωσης γύρω από τις εγκατάστασης εκμετάλλευσης.

Τρίτο, οι δαπάνες για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου είναι τόσο μεγάλες, που είναι αδύνατο να καλυφθούν από εγχώριες πηγές. Απαιτούνται κεφάλαια και τεχνογνωσία κι αυτά καμιά χώρα της περιοχής δεν είναι σε θέση να προσφέρει. Αυτά προσφέρονται από τους  ενεργειακούς κολοσσούς, που έχουν δυνατότητες που υπερβαίνουν και αυτούς τους εθνικούς προϋπολογισμούς πολλών κρατών. Η εμπλοκή πανίσχυρων εταιρειών από την Κορέα, Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ και άλλες ακόμη χώρες δημιουργούν νέα δεδομένα για το πολιτικό και οικονομικό μέλλον της Κύπρου. Κι επειδή οικονομία και ασφάλεια πάνε μαζί, πλάι στις εταιρείες παρατάσσονται και οι χώρες προέλευσης των εταιρειών. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρόσφατη υπογραφή στη Λευκωσία  συμβολαίων με τις ανάδοχες εταιρείες   για την σκοπούμενη εγκαθίδρυση στην Κύπρο εγκαταστάσεων υγροποιημένου αερίου, παρευρέθηκαν και οι πρέσβεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Τέταρτο, η εκμετάλλευση και η  αξιοποίηση του αερίου εμπλέκει, πέραν των άμεσα ενδιαφερομένων και όλους τους αυριανούς πελάτες, που προσβλέπουν στην εξασφάλιση ενέργειας από την  περιοχή. Πράγμα που σημαίνει ότι λόγο για την αξιοποίηση του θα έχουν και οι καταναλωτές και κύρια η ΕΕ, που ενδιαφέρεται για απρόσκοπτη παροχή ενέργειας από το έδαφος ενός κράτους μέλους, χωρίς πολιτικές ή άλλες περιπλοκές. Δε θα ήθελε η ΕΕ επανάληψη, λόγω Κυπριακού,   των προστριβών και των διακοπών  που είχε με το ρωσικό αέριο.

 

Πέμπτο, για να κατοχυρώσει η ΚΔ τα κυριαρχικά της δικαιώματα προβάλλει το επιχείρημα ότι ενεργεί στη βάση του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης των θαλασσών και αυτό αναγνωρίζεται από τις συμβαλλόμενες εταιρείες και τις Κυβερνήσεις που τις στηρίζουν. Οι ξένες όμως Κυβερνήσεις και η ίδια η Επιτροπή της ΕΕ βάζουν και μια επιπρόσθετη προϋπόθεση : να επωφεληθούν όλοι οι κάτοικοι του νησιού από αυτό το φυσικό πλούτο. Εμείς λέμε: Μάλιστα! Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά από λύση. Η απάντηση αυτή δεν ικανοποιεί, γιατί στο μεταξύ το φυσικό αέριο θα γίνεται πηγή έντασης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας.

Να αναμένουμε ότι όλες οι χώρες και όλες οι εταιρείες θα συνταχθούν με την πλευρά της ΚΔ είναι κάτι εκτός πραγματικότητας. Η Κύπρος χρειάζεται ειρήνη για να αξιοποιήσει το φυσικό της αέριο, αλλά και η Τουρκία για να επωφεληθεί από την αξιοποίησή του χρειάζεται  νέα μορφή σχέσεων με την Κύπρο. Κι εδώ εγείρεται το θέμα της ίδιας της διαίρεσης του νησιού για την οποία την κύρια ευθύνη φέρει η Τουρκία με την παρουσία πέραν των 35000 στρατιωτών στο βόρειο τμήμα του νησιού. Η συνέχιση του προβλήματος επηρεάζει αρνητικά τα ίδια τα τουρκικά συμφέροντα.

Κατά καιρούς πολιτικοί ηγέτες, απ’ όλες τις πλευρές,  παραδέχονται ότι η μη λύση δεν εξυπηρετεί τας εθνικά τους συμφέροντα, όμως δεν είχαν την τόλμη ή τη βούληση να καταλήξουν σ’ ένα μεταξύ τους συμβιβασμό.

Εφόσον το Κυπριακό παρέμενε τοπικό και μάλιστα σε ύπνωση  η παράτασή του δεν είχε και μεγάλη σημασία. Όταν όμως επηρεάζονται ευρύτερα συμφέροντα τότε δημιουργούνται άλλες καταστάσεις. Το πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν  κύρια η Κύπρος και η Τουρκία είναι να αντιληφθούν τα νέα δεδομένα, οπότε θα πρέπει να συμπορευτούν με τις εξελίξεις. Αν όχι, αν συνεχίσουν την ίδια πορεία και λογική του παρελθόντος, τότε θα τις παρασύρει και τις δύο η δυναμική της νέας εποχής. Η στασιμότητα ή, ακόμη χειρότερα, η επιδείνωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω Κύπρου δεν μπορεί να έχει ούτε συνέχεια ούτε μέλλον. Η διαιώνιση του Κυπριακού θα έχει για όλους αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για την Τουρκία και την Κύπρο, αλλά και για άλλους πολύ ισχυρότερους.

Μέσα σε αυτά τα νέα δεδομένα ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει ο λαός της Κύπρου; Σίγουρα δε θα είναι απόλυτος, αλλά κάτω από κάποιες προϋποθέσεις μπορεί να είναι ουσιαστικός. Όμως για να γίνει τούτο κατορθωτό απαιτείται η πρόταξη ενοποιητικών, κοινών, στόχων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, προσαρμοσμένων στη νέα  εποχή που ανατέλλει μπροστά μας. Είναι πια φανερό ότι τα συμφέροντα και η ύπαρξή μας στηρίζονται στη μεταξύ μας συνεννόηση.

Ο λαός της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, θα πρέπει να αναζητήσουμε το δικό μας μονοπάτι ανάμεσα στους ανταγωνισμούς των μεγάλων, χωρίς να  εμπλακούμε στις μεταξύ τους διαφορές. Τούτο μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα με ενωμένες και συντονισμένες προσπάθειες. Ήρθε η ώρα να οραματιστούμε ένα κοινό μέλλον  για την κοινή ευδαιμονία. Ο στόχος αυτός δε θα πραγματοποιηθεί από μονός του, ούτε μόνο με καλές προθέσεις και ευχολόγια. Θα απαιτήσει την ανάλογη κρατική και θεσμική συγκρότηση, που θα ρυθμίζει τη ζωή των πολιτών αλλά και τις σχέσεις της Κύπρου με τους εταίρους της, όπως και με τον υπόλοιπο κόσμο. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει  να οικοδομήσουμε το κράτος,  τους θεσμούς και την κοινωνία, που θα τα προστατεύουν και θα τα ρυθμίζουν.

Με αυτά τα δεδομένα θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του λαού μας, ώστε να ωφεληθούμε όλοι από το φυσικό πλούτο που η φύση μας δώρισε.

Θα πρέπει να εργαστούμε για μια διαφορετική Κύπρο, που να αξιοποιεί όλο το ανθρώπινό της δυναμικό, να μπει δυναμικά στις νέες τεχνολογίες και να αποκτήσει νέες ικανότητες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες που η αξιοποίηση της ενέργειας θα απαιτήσει.

Μέσα σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων θα βγουν ωφελημένες τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία, ιδιαίτερα μάλιστα η Τουρκία λόγω της γειτονίας της προς την Κύπρο. Η ενέργεια και οι πολλοί εμπλεκόμενοι παράγοντες όπως και τα πολύπλοκα συμφέροντα υποχρεώνουν την αλλαγή γραμμής πέραν από τους εθνικιστικούς ανταγωνισμούς και τις έμμονες ιδέες τοπικών παραγόντων. Άρα η υπόθεση της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου δεν είναι υπόθεση εθνική αλλά υπερεθνική και το μέλλον βασίζεται στη συνεργασία και στην ειρήνη με όλες τις χώρες της περιοχής και φυσικά μεταξύ της Κύπρου της Ελλάδας και της Τουρκίας .

22 Σχόλια leave one →
  1. 20 Αυγούστου, 2013 16:57

    «Απαιτούνται κεφάλαια και τεχνογνωσία κι αυτά καμιά χώρα της περιοχής δεν είναι σε θέση να προσφέρει. Αυτά προσφέρονται από τους ενεργειακούς κολοσσούς, που έχουν δυνατότητες που υπερβαίνουν και αυτούς τους εθνικούς προϋπολογισμούς πολλών κρατών. Η εμπλοκή πανίσχυρων εταιρειών από την Κορέα, Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ και άλλες ακόμη χώρες δημιουργούν νέα δεδομένα για το πολιτικό και οικονομικό μέλλον της Κύπρου.»

    Τς, τς, αλλοτριώσαν τον τον κ. Χατζηδημητρίου τζιεικάτω στας Ευρώπας…Εννά καλέσουμεν τον «θκιάολον» (πολυεθνικές) να φέρει «κεφάλαια και τεχνογνωσία» στην νήσον των α(γ)ρίων;; Ού λαός (κατ’ αντιστοιχίαν με το «ου Γριστός»).

    Μου αρέσει!

    • 20 Αυγούστου, 2013 18:43

      Καλά κρασιά! Έχουμεν τζιαι ζέστες. Εσαντάνωσα τον Χατζηδημητρίου με τον Χατζηγεωργίου. Αν τζιαι επί της ουσίας έννεν τόσον άτοπη η παρατήρηση. Cheers

      Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        21 Αυγούστου, 2013 13:14

        Προς το παρόν μπύρα, αλλά η έναρξη της περιόδου κατανάλωσης κρασιού είναι ήδη ορατή 🙂

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          21 Αυγούστου, 2013 13:21

          Πρέπει όμως να παραδεχτείς πως ο Τάκης ζωγραφίζει μια εξαιρετική ολιστική εικόνα της κατάστασης.

          Μου αρέσει!

  2. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    20 Αυγούστου, 2013 21:59

    Για να ξεκαθαρίσουμε το θέμα του ποιοί μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση επειδή γίνεται αναφορά στο άρθρο σου στροβολιώτη ΜΟΝΟ σε μία πλευρά εγώ προσωπικά θα διαφωνήσω και θα πώ ότι είναι η αχαπαροσύνη των εκάστοτε κυβερνώντων μαζί με τους οποίους συνέβαλε δηλαδή έβαλε το λιθαράκι του σε μεγάλο βαθμό και ο ιδιωτικός τομέας. Και επεξηγούμε . Μετά την μαφία του χρηματηστηρίου ακολούθησε η φούσκα των ακινήτων. Ποιοί την δημιούργησαν /??? Μήπως πάλι φταίνε οι κυβερνητικοί??? Ασφαλώς φταίει σε αυτή την περίπτωση ο ιδιωτικός τομέας. Εκτιμητές , οι ασφαλιστές που τα δέχονταν , οι τράπεζες εννοείται διότι δέχονταν αυτές τις παράλογες υποθήκες , οι κτηματομεσίτες που ανέβαζαν τις τιμές για να πάρουν περισσότερη προμήθεια και πάει λέγοντας. Αυτός που έφερνε αντλίες πιεστικά απο την Κίνα, Ιταλία τις αγόραζε για 30 ευρώ και τις πωλούσε 100 ευρώ αρχικά και στην συνέχεια όταν έβλεπε ότι υπάρχει ζήτηση τί έλεγε ?? Να τις πουλήσω 150 για να την κάμω τωρά που εγλίωρα. όλοι σκέπτονταν με αυτό τον αρρωστημένο τρόπο με αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς κατασκευές κ.λ.π. να δημιουργηθούν αυτές οι στρεβλώσεις στην αγοτρά για τις οποίες καλούμεθα όλοι σήμερα να πληρώσουμε.όλοι υπερχρέωναν και συνεχίζω λογιστές , δικηγόροι , έμποροι , κτηματομεσίτες , φθαρτέμποροι , και γενικά οι πάντες. Τελικά το σύστημα κατέρευσε και σήμερα ζητούμε και τα ρέστα. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ , ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.
    Και κάτι άλλο. Για ποιά αέρια μιλάτε και για ποιά διαχείριση. Εδώ μιλάμε ότι ( με βάση δημοσίευση σε τοπική εφημερίδα ) αποφασίστηκε να δοθεί η αναδιοργάνωση του Υπουργείου Άμυνας στην Γαλλία ( άκουσον άκουσον ) και του Υπουργείου Υγε’ίας Παιδε’ίας και Γεωργίας στην Μεγάλη Βρεττανία. Ε καλά ρε φίλοι τί κράτος είμαστε και δεν μπορούμε απο μόνοι μας να κάνουμε μιά αναδιοργάνωση υπουργείων ??? Εάν δεν μπορούμε να διοικήσουμε τότε χαθήκαμε. Ποιά εικόνα δίδουμε προς τα έξω με αυτή την ενέργεια. Πώς θα διαχειριστούμε δυσκολώτερα θέματα όπως είναι το φυσικό αέριο και η ενεργειακή πολιτική???Τελικά φαίνεται ότι άλλοι θα κυβερνούν και οι δικοί μας απλά θα εκτελούν τις εντολές. Η πυρά του φούρνου έρκεται όμως ……………………Πραγματικά είμαι πολύ απογοητευμένος .Τόση αχαπαρωσύνη??????

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      21 Αυγούστου, 2013 13:20

      Φίλε, εγώ χαίρομαι που ζητούμε βοήθεια από Άγγλους, Γάλλους Πορτογάλους! Δεν είμαστε παντογνώστες, και η οι συμβουλές από έξω ειναι ένδειξη και απόδειξη πως θέλουμε να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα των τελευταίων πενήντα χρόνων. Α, και έχω γράψει πολλές φορές: ο Χριστόφιας δεν δημιούργησε το σύνολο των προβλημάτων μας. Αποδείχτηκε απόλυτα αχάπαρος να τα διαχειριστεί όταν κορυφώθηκαν.

      Δεν ειμαι ενθουσιασμένος με τους παρόντες, αλλά φαίνονται να ασχολούνται, δεν παραπαίουν όπως οι προηγούμενοι.

      Μου αρέσει!

      • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
        21 Αυγούστου, 2013 18:44

        Στροβολιώτη όταν ένα κράτος δεν μπορεί να οργανώσει την διοίκηση του ή καλύτερα δεν τολμά διότι φοβάται το πολιτικό κόστος όπως και όλοι οι προηγούμενοι τότε δεν ονομάζεται κράτος. Ποιό είναι το μήνυμα που δίδουμε προς τα έξω ειδικά υπο τις παρούσες συνθήκες??? Κάτω ειδικά απο τέτοιες συνθήκες θα έπρεπε εμείς οι ίδιοι και μπορούμε να οργανώσουμε τα πάντα . Δυστυχώς και πάλι σκοντάψαμε στα συμφέροντα τα άλλα που υπερέχουν απο ανέκαθεν των εθνικών, με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Πάθαμε αυτά που πάθαμε και ακόμα μυαλό δεν βάλαμε.Πού είσαι ακόμα να δείς τον Οκτώβρη Νιόβρη , Δεκέμβρη να έρχονται. Απο λόγια δεν μας πιάνη κανένας .Δυστυχώς πράξεις ελάχιστες. Και το βασικό είναι ότι έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε τα μέσα, αλλά πάντα σκοντάφτουμε στο ξερό μας το κεφάλι.Κρίμα!!!

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          22 Αυγούστου, 2013 09:08

          Αγαπητέ, η αναφορά σε «συμφέροντα» ειναι πραγματικά ανόητη! Εχουμε παττίσει! Λόγω των δημοσίων οικονομικών, λόγω των τραπεζών, λόγω του Συνεργατισμού, λόγω των developers. Με μια τέτοιας κλίμακας καταστροφή, η επιμονή να συνεχίσουμε τα κάνουμε όλα μόνοι μας, θα ηταν τουλάχιστον αφελής.

          Μου αρέσει!

        • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
          22 Αυγούστου, 2013 18:43

          Εάν δεν μπορούμε όπως υποστηρίζης τότε δεν μπορεί να υπάρξει κράτος.Τελεία. Εγώ υποστηρίζω ότι μπορούμε αλλά δεν υπηρετούν στις ανάλογες θέσεις οι κατάλληλοι άνθρωποι.Και απο την άλλη φταίει και ο λαός για τις επιλογές του.Αυτά επιβάλλεται να λεχθούν και μάλιστα έξω απο τα δόντια. Δεν μπορεί τα πολιτικά κ’όμματα μιά ζωή να χαιδεύουν Ως εδώ και μή παρέκει. Και ο λαός πλέον θα πρέπει να αναλάβει τις δικές του ασήκωτες ευθύνες.Κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν .Δεν μπορεί προεκλογικά να λένε ένα και μετά να γίνεται το χάος και με τους διορισμούς και γενικά τα βολέματα.Εδώ ζούμε τα βλεπουμε τα ζούμε. Καλά να πάθουμε.

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          22 Αυγούστου, 2013 22:04

          Εγώ πιστεύω πως η σιωπηλή ανοχή του λαού σε όλα όσα γίνονται ειναι και παραδοχή της ασθένειας και έγκριση της θεραπείας. Με όλες τις βάναυσες συνέπειες.

          Μου αρέσει!

      • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
        23 Αυγούστου, 2013 21:53

        Ο λαός έχει τον τελευταίο λόγο και ακόμη δεν τον έχει πεί.Προβλέπω ότι με την κατάσταση που εξελίσσεται θα εκπλαγής.Θα μιλήσει και θα δράσει ο λαός και μάλιστα σταράτα.Για ποιά θεραπεία ομιλής Στροβολιώτη??? Μήπως εννοείς το πείραμα που γίνεται τώρα και το ρεζίλεμα του λάού μας λόγω της ατολμίας που επέδειξαν ΌΛΕΣ οι πολιτικές ηγεσίες και τώρα δεν τολμούν καν να λάβουν διορθωτικά μέτρα και τα αφήνουν όλα στους ξένους.΄Εμείς ξέρουμε και μπορούμε καλύτερα διότι ξέρουμε τα τοπικά δεδομένα την ψυχολογία του λαού . Οι ξένοι δεν μπορούν να πετύχουν και κακώς εμείς δεν λαμβάνουμε τις πρωτοβουλίες. Χρειάζεται όμως ηγέτης τόλμη και δύναμη για να γίνουν οι αλλαγές. Δεν κατηγορώ τους ξένους. Οι άνθρωποι κάνουν τη δουλειά τους και σε τελευταία ανάλυση εμείς τους καλέσαμε. Ο λαός όμως θα μιλήσει .έκανε τεράστια λάθη αλλά θα τα διορθ’ώσει.ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.Αν μείνει απαθής χαθήκαμε. Απόδειξη??? Το πείραμα που γίνεται και συνεχίζεται στην Ελλάδα. Η ιστορία θα γράψει ΠΟΛΛΑ ΜΑ ΠΟΛΛΑ για τους σημερινούς «ηγέτες». Να είστε σίγουροι.

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          24 Αυγούστου, 2013 08:15

          Το πείραμα το δικό μας και το πείραμα το ελληνικό αφορά απάντηση σε ασύλληπτη κακοδιαχείριση δημοσίων οικονομικών και τραπεζών. Δεν χαίρομαι γιατί πρέπει να πιω το φάρμακο – φαρμάκι, αλλά η αρρώστεια πρέπει να φύγει – αν εννοείς τι εννοώ.

          Μου αρέσει!

  3. Απο Πλατεια Βαθης permalink
    21 Αυγούστου, 2013 13:15

    Αχαπαρωσυνη… δεν το βρισκω στο (ελλαδικο) λεξικο, αλλα η λεξη μιλαει μονη της, οπως ολες οι Ελληνογενεις λέξεις. Ας ειναι…
    Η Κυπρος βρισκεται για μια αλλη φορα σε κρισιμοτατο σημειο της Ιστορίας της, οπως και η Ελλαδα.

    Πριν απο περιπου 50 χρονια ειχε βρεθει σε αλλο κρισιμο σημειο, τοτε με την «Ενωση». Σήμερα καποιος εγραψε διαφορα διαφωτιστικα και θλιβερα για το «Κυπριακο προβλημα».

    Νομιζω οτι τα «προβληματα» αλλαζουν, αλλα οι τροποι αντιμετωπισης απλα «εξελισσονται», δεν αλλαζουν. Προς τουτο, παραθετω πληρες το αρθρο του Χαρη φεραίου (πρωτη φορα ακουσα αυτο το ονομα).
    Ειναι ενα αρθρο ενος ανθρωπου «σαν εμας» που αποκαλυπτει (μεσω του βιβλιου του Αντη Ροδιτη «Κουραγιο Πηνελοπη» ) ενα μειγμα αγνου ανθρωπινου αγωνα με αντιπαλο τα «μεγαλα συμφέροντα στην περιοχη» !! ιδιαιτερα διδακτικο και οφέλιμο για τους Κυπριους αδελφους.

    Παραθέτω τον επιλογο (αφιερωμενο στον «μη πιστευοντα» Στροβολιώτη) με δεσμο :
    Μεγαλοφυΐα του μάταιου, ή ιδιοφυΐα του χάους;
    http://www.antibaro.gr/article/8804, Ἀντίβαρο

    Τα ανωτέρω όμως βοούν και το κρίσιμο: Ούτε πολιτικοί της γενεάς του ’64, ή επίγονοί-τους ομογάλακτοι, ούτε πλάνητες της τότε (και νυν) διπλωματικής-μας ανυπαρξίας, μπορεί να «πλησιάσουν» καν τους Αμερικανούς.13 Ούτε άλλωστε το τολμούν! Να συντρίψουν δηλ. ολόκληρη την «κλίμακα πεποιθήσεων» και «αξιών» που τους εξέθρεψε…Που τέτοια ανδρεία; Το εξήγησε άλλωστε ο Φρειδερίκος Νίτσε: «Η πλάνη δεν είναι τύφλωση. Η πλάνη είναι ανανδρία». Αφού, παιδαγωγώντας, είχε ήδη προειδοποιήσει ότι «η πεποίθηση είναι ο εχθρός της αλήθειας».

    ΥΓ. βρισκω το «Αντιβαρο» ιδιαιτερα σοβαρο ιστολογιο, οπου παραθετονται αρθρα επωνυμων και, συχνα, φημισμενων προσωπων, με δυνατοτητα σχολιασμου.

    Καλο ξε-καλοκαιριό…………………………………………

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      21 Αυγούστου, 2013 13:48

      Αχάπαρος: Κυπριακής προελεύσεως. Χρησιμοποιείται και στα ποντιακά. Ο άσχετος. Κυριολεκτικά σημαίνει ανίδεος, εκ του στερητικού α + χαμπάρι, αλλά επειδή δεν ακούγεται ωραία το αχάμπαρος, με τον καιρό έγινε αχάπαρος.
      (http://www.slang.gr/lemma/show/axaparos_20359/)

      Τι ακριβώς έχεις αντιληφθεί από αυτή την κενολογία του Φεραίου;
      (Ο οποίος συνήθως ειδικεύεται σε ένα ρομαντικό – εθνικιστικό λόγο – ίδιο άλλα εντελώς αντίθετο με τον κομμουνιστικό λόγο, αν εννοείς τι εννοώ).

      Μου αρέσει!

      • απο πλατεία Βαθης permalink
        21 Αυγούστου, 2013 16:46

        Εννοω τι εννοιεις, Στοβολιώτη. Που θα ζούσα αν δεν εννοουσα τετοιες εννοιες;;
        Επαναλαμβανω και διευκρινιζω, λοιπον:
        Τον ανδρα ΔΕΝ τον γνωριζω. Ενας Εφ. Αξ Π/Β πουξεκινα να πολεμηση, μάλλον, «ρομαντικο» τον χαρακτηριζουμε, …
        αντιδιαστολή με
        τους «

        Μου αρέσει!

      • απο πλατεία Βαθης permalink
        21 Αυγούστου, 2013 16:54

        … με τους «πραγματιστες» που παραδιδουν αμαχητι τα πάντα.
        Παρακάτω… μικρη σημασια εχει «τις ει ο άνδρας». Το βιβλίο που μας (σας) αποκαλυπτει βρηθει τεκμηρίων και ειναι το ΣΠΟΥΔΑΙΟ.
        Τέλος, δεν ειμαι μελετητης των Κυπριακων…. τα Ελλαδικα, που μελετώ, με καταπλακώνουν ηδη. Πληροφοριακα παρενεβην.

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          22 Αυγούστου, 2013 09:03

          Αγαπητέ, είμαι εξόχως ρομαντικός στη σχέση μου με τη φύση και τις γυναίκες. Με την πολιτική προτιμώ να είμαι κυνικός. «Ρομαντικοί» της κλάσης του Φεραίου, έχουν φέρει μέγιστες καταστροφές – και μη μου ζητήσεις λεπτομέρειες για αυτό.

          Μου αρέσει!

        • Απο Πλατεια Βαθης permalink
          22 Αυγούστου, 2013 09:19

          Οπως λεμε και μεις… «αλλα λογια ν’ αγαπιόμαστε !! Εχω συνηθισει να βλεπω να «στελνεις την μπαλα» out ή στις κερκιδες.
          Δεν ζηταω λεπτομερειες, Στροβολιώτη… ξερω πως ανηκει στην σφαίρα της «θρησκειας».
          Εγω πληροφοριακος θελω να ειμαι… οποιος εχει ανοικτα ματια -οχι μονον την τσεπη- «βλεπει».
          Καλημερα

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          22 Αυγούστου, 2013 09:39

          Χρειάζεται και ολίγον θράσος να γράφεις τα ανωτέρω. Τη στιγμή που καταχωρείς σχόλιο σε μια ανάρτηση με πολύ συγκεκριμένο θέμα, χωρίς να αναφέρεις απολύτως τίποτα επί του θέματος αυτού…

          Μου αρέσει!

        • Απο Πλατεια Βαθης permalink
          22 Αυγούστου, 2013 10:04

          «Θρασσος» οφειλω, πλέον, να εχω, Στροβολιώτη.
          Διευκρινιζω εκ νέου :
          1) Θα ηθελα αλλα δεν μπορω να ασχοληθω με το Κυπριακο προβλημα και τις λεπτομερειες του. Το Ελλαδικο εχει απορροφησει ολη μου την ζωτικοτητα.
          2) Πραγματι ειμαι «εκτος θεματος», αλλα οταν εχω μια σημαντικη πληροφορια για την Κυπρο την καταχωρω στο τελευταιο αρθρο σου, προς αξιολογηση εκ μερους σας (εσου και των αναγνωστων).
          3) Για το συγκεκριμενο, τελευταιο μου σχολιο, τι αλλο να γραψω οταν παιρνω απαντηση «περι γυναικων και οικολογίας» ;;
          4) Κυνικός πρεπει να ειναι όποιος ΑΣΚΕΙ πολιτικη, φροντιζοντας για το «κοινο καλο και εθνικη αξιοπρεπεια». Οχι προπαγανδιζοντας στο ποπολο … «θρησκοληψίες» !!

          … με καθε σεβασμο και εκτιμηση, βεβαιως !!

          Μου αρέσει!

  4. 21 Αυγούστου, 2013 14:26

    ενδιαφέρον το άρθρο του χατζηδημήτρη, αν τζαι ποιός τον ακούει.
    προφανώς είναι αποθαρυντικό όταν αριστερές εφημερίδες βλέπουν συνομωσίες ακόμα τζαι σε περιόδους που δεν φαίνεται να υπάρχει τζαι καμιά ενθαρυυντική προσπάθεια για το κυπριακό.

    (Που την άλλη, ούτε το νικούιν βλέπω να πολοενδιαφέρεται. Οι τκ τελικά εφκάλαν πρόεδρο ;
    Η ελλάδα εν υπό δυάλυση, εμείς το ίδιο, τζαι ο ερτογάν πλέον δεν είμαι σίουρος που γέρνει.)

    Αλλά εγώ θα σου έλεα να ξεκινήσεις να έσσιεις ένοια τζαι για τον φούλη….
    το 2004 εν τζαι εστάθηκε σαν τους υπόλοιπους τους συναγερμού…. εψιλοεξαφανσίτηκεν , λες τζαι έπαθεν φαρυγγύτιδα σαν τον άλλο.
    Τωρά δε, είδη δεξιές εφημερίδες (καθημερινή) αφήνουν ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα τζαι μάλιστα κάποιες φορές διαφορετικά που τζίηνα που θέλει να εξυπηρετήσει ο νίκος.
    Αν έρτει αύριο μια λύση, ο φούλης που εννά γύρει ;

    Μου αρέσει!

  5. strovoliotis permalink*
    21 Αυγούστου, 2013 14:45

    Στέλιο:
    1. Δεν μπορώ να ειμαι σίγουρος για τον Νίκο βάσει της εμπειρίας μεχρι τώρα, αλλά από κάτι υπονοούμενα που αφήνει, αλλά και λόγω της καλής εικόνας που έχω από το 2004, τον εμπιστεύομαι ακόμη.
    2. Οι ΤΚ έχουν προς το παρόν πρόεδρο. (Αλλά ποιος νοιάζεται 😉 )
    3. Για τον Ερντογάν που ειναι ο μόνος που έχει σημασία, ούτε εγώ ειμαι πια σίγουρος,ώρες ώρες νοιώθω πως του ελάσκαρε καμιά βίδα, αλλά δεν πιστεύω πως θα χαλάσει όσα έκτισε.
    4. Για τον Φούλλη μοιράζομαι τις έγνοιες της Καθημερινής, και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πόσο ρεζίλι αφήνει τον εαυτό του να γίνεται συμπεριφερόμενος ως ο εκλεκτός των ντηβελοπερς και θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση της Τράπεζας Κύπρου.
    Το 2004 ήταν στο παρασκήνιο, έκανε άψογα τα καθήκοντα που του είχαν ανατεθεί για την καμπάνια του ΝΑΙ, αλλά λίγο είχε εκφραστεί. Τώρα, δεν πιστεύω να μπορεί να σταθεί απέναντι από τον Νίκο, αν αυτό, αν εκείνο και 1000 άλλα αν βεβαίως…

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.