Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οζντίλ Ναμί και Κουντρέτ Οζερσάι: οι ηγέτες της μετά τη λύση Κύπρου – και ένας πολλαπλός συμβολισμός.

18 Φεβρουαρίου, 2014

 

Ή για να αποφύγουμε παρεξηγήσεις *κάποιοι* εκ των ηγετών. Ο ένας είναι Υπουργός Εξωτερικών στον βορρά. Και προέρχεται από την αριστερά. Ο άλλος είναι διαπραγματευτής και προέρχεται από τη δεξιά.

 

Ο πρώτος έδωσε συνέντευξη στην Χουριέτ που αναδημοσιεύει η Καθημερινή, και ο άλλος έδωσε συνέντευξη στην Καθημερινή πάλι. Πιο κάτω επέλεξα αποσπάσματα των δυο συνεντεύξεων. Είναι αποσπάσματα τα οποία δείχνουν ένα εποικοδομητικό ορθολογιστικό τρόπο σκέψης. Δε λέω πως συμφωνώ με όλα όσα λένε. Υπάρχουν και ζητήματα που θέτουν στα οποία υπάρχει σαφής αντίφαση μεταξύ τους, όπως ας πούμε το ζήτημα της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο οποίο ο Ναμί δίνει μια πιο ρεαλιστική εκδοχή από εκείνη του Οζερσάι. Αντίθετα, στο θέμα του Βαρωσιού ο Οζερσάι είναι πιο θετικός από τον Ναμί. Στη συγκεκριμένη συνέντευξη ο Ναμί θέτει το θέμα στη διάσταση του διαπραγματευτικού χαρτιού – κατά την άποψη μου λανθασμένα -. Έχω ακούσει και τον ίδιο τον Ταλάτ να επιχειρηματολογεί για το ζήτημα, λέγοντας πως οι περιπλοκές για ένα τόσο σύνθετο Μέτρο οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα πάρουν τόσο καιρό που θα είναι καλύτερο να επικεντρωθούμε στη συνολική διαπραγμάτευση.  Αυτό ακούγεται πιο ρεαλιστική και πιο φιλική στάση.

Εννοείται, πως στην απουσία λύσης, και στην αφετηρία της διαπραγμάτευσης δεν είναι δυνατόν να αναμένει κανείς να συμφωνεί πλήρως με την άλλη πλευρά. Είναι όμως αναζωογονητικό να ακούεις θετικό και άνευ συνθημάτων λόγο.

 

Και εννοείται, πως αυτά τα πλάσματα θα είναι εύκολο να γίνουν αύριο αποδεκτά στην ηγεσία της Ομόσπονδης Κύπρου. Οι συγκρίσεις είναι αποκαρδιωτικές με την πλευρά μας: ναι, υπάρχουν θετικά πλάσματα στον ΔΗΣΥ αποστασιοποιημένα από τον εθνικισμό, ναι, υπάρχουν και θετικά πλάσματα στο ΑΚΕΛ που προσπαθούν να στέκουν μακριά από τις εξωπραγματικές οικονομικές θέσεις του κόμματος, αλλά γενικά, παρακολουθώντας ένα Κυριακάτικο δελτίο ειδήσεων, σε πιάνει η κατάθλιψη.

 

 

 

Οζντίλ Ναμί από την Καθημερινή. 

 

Το πρόσωπο της αριστεράς.

Το πρόσωπο της αριστεράς.

Δεν υπάρχει πιθανότητα να προκύψει όχι στα δημοψηφίσματα που θα γίνουν, δήλωσε ο ούτω καλούμενος υπουργός εξωτερικών Οζντίλ Ναμί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ, αναφέροντας ότι προηγουμένως θα γίνουν δημοσκοπήσεις και δεν θα γίνουν δημοψηφίσματα αν δείξουν ότι βγαίνει όχι.

 

«Να ξέρετε πως αν πάμε σε δημοψηφίσματα, θα βγει ναι», είπε.

 

Για τις αρμοδιότητες των πολιτειών, ανέφερε πως η μια πολιτεία δεν θα μπορεί να επεμβαίνει στις αρμοδιότητες της άλλης. «Όπως ο Ομπάμα δεν μπορεί να άρει τη θανατική ποινή στην πολιτεία του Τέξας, κι εδώ θα είναι το ίδιο», εξήγησε.

 

Σύμφωνα με τον Οζντίλ Ναμί η ομόσπονδη κυβέρνηση θα ανακοινώσει στην ΕΕ και τα ΗΕ ότι έχει νέο όνομα και νέα συνταγματική δομή και αποδεχόμενο αυτό, θα αλλάξουν το όνομα. «Το όνομα θα είναι Ομόσπονδη Ενωμένη Κύπρος όπως εκτιμώ», είπε.

 

Ανέφερε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να προκύψει όχι από το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί για μια περιεκτική λύση. «Εάν βγει όχι, δεν θα πάμε άλλωστε σε δημοψήφισμα. Υπάρχουν συστήματα δημοσκοπήσεων πολύ αναπτυγμένα. Επομένως αν θα πάμε σε δημοψήφισμα να ξέρετε ότι θα προκύψει ναι», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση γιατί η ε/κ πλευρά να θέλει λύση, ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι η οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σε πολύ κακή κατάσταση και με τους σημερινούς ρυθμούς μακάρι σε 20 χρόνια να συνέλθει. «Βρήκαν φυσικό πλούτο και δεν μπορούν να τον πουλήσουν. Οι νέοι τους μεταναστεύουν. Η διέξοδος είναι με τη λύση να μετατραπεί το νησί σε κέντρο επενδύσεων. Θα υπάρξει εμπόριο με την Τουρκία, θα έρχονται και τουρίστες από την Τουρκία. Η χρήση του εναέριου χώρου της Τουρκίας και των λιμανιών της θα εξοικονομήσει ένα δις δολάρια το χρόνο. Θα καταργηθεί ο στρατός, θα εμποδιστεί η μετανάστευση. Θα γίνει γραμμή φυσικού αερίου Ισραήλ, Τουρκίας, Κύπρου και ΕΕ. Θα λυθεί το θέμα του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε καταλήγοντας.

 

 

Κουντρέτ Οζερσάι στην Καθημερινή. 

 

Το πρόσωπο της δεξιάς.

Το πρόσωπο της δεξιάς.

–Οι βασικές αρχές της λύσης και οι παράμετροι του ΟΗΕ συμπεριλαμβάνονται στο Κοινό Ανακοινωθέν. Εμείς έχουμε αποδεχθεί αυτό το ανακοινωθέν. Έχουμε εξασφαλίσει ένα πλαίσιο αναφοράς. Από τώρα και στο εξής θα επιχειρήσουμε να εμπλουτίσουμε αυτό το πλαίσιο. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφύγουμε ένα σημαντικό λάθος: Δεν θα πρέπει να επιχειρήσουμε να δώσουμε νέες ερμηνείες στα σημεία του κοινού ανακοινωθέντος. Αυτή θα ήταν μία μεγάλη παγίδα. Κείμενα όπως το βασικό ανακοινωθέν δημιουργούνται με βάση την αρχή της εποικοδομητικής ασάφειας. Αυτό το κείμενο δεν πρόκειται να επιλύσει αυτομάτως το Κυπριακό. Ωστόσο, δημιουργεί ένα πλαίσιο.

 

–Η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει συνέχεια; Θα μετατραπεί σε ομοσπονδία; Με τη λύση οι δυο πλευρές δεν πρόκειται να πάρουν ξεκάθαρες απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήματα. Η πραγματικότητα είναι η εξής: Η ε/κ πλευρά δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει τη δική της ιδανική λύση σε εμάς. Το ίδιο ισχύει και για εμάς. Είναι δυνατόν να υποχρεώσουμε τους Ελληνοκύπριους να αναγνωρίσουν την ΤΔΒΚ στο τραπέζι των συνομιλιών; Όχι φυσικά. Και οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε την Κυπριακή Δημοκρατία.

 

…………………………………………………………………..

Αύριο υπάρχει μια εκδήλωση στην Πάφο, την οποία δυστυχώς δεν μπορώ να παρακολουθήσω.

 

Σχεδόν, αδιανόητο!

Σχεδόν, αδιανόητο!

Προσέξτε τους πολλαπλούς συμβολισμούς:

 

1. Ο Κερυνειώτης Τουρκοκύπριος Ταλάτ μιλά στην Πάφο.

2. Ο Λεπτός, Κερυνειώτης Ελληνοκύπριος developer στην Πάφο (και άρα πιθανότατα του ΟΧΙ το 2004), τον προσφωνεί.

3. Ο Λεπτός, Κερυνειώτης Ελληνοκύπριος  developer στην Πάφο, με σοβαρά οικονομικά προβλήματα μιλά για τα οφέλη της λύσης.

4. Δυο Κερυνειώτες μιλούν στους Παφίτες για τη λύση.

 

Είναι να μην βλέπω το πλειοψηφικό ρεύμα μετά;

17 Σχόλια leave one →
  1. souperman permalink
    18 Φεβρουαρίου, 2014 08:20

    Διόρθωση:
    1. Ο Κερυνειώτης (Oμονοιάτης)Τουρκοκύπριος Ταλάτ μιλά στην Πάφο.

    Στο θέμα Αμμοχώστου ο Ναμί έχει δίκαιο, ούτε κ εγω αν είμουν τ/κ θα εμπιστευόμουν το Νικόλα και τον Ομήρου για να κάμω μια σημαντική παραχώρηση για την πόλη. Η άλλη πλευρά έχει στο μυαλό της ότι μπορεί να εξαπατηθουν αφού φτάνουν καθημερινά στ’ αυτιά τους οι δηλώσεις των ακραίων.
    Σίγουρα όμως τα ΜΟΕ πρέπει να περιλαμβάνουν μια αρκετά θετική πρόταση για την Αμμόχωστο ώστε να δώσουν αισιοδοξία στους ε/κ και να βοηθήσουν στο να σπάσουν οι προκαταλήψεις και να δημιουργήσουν αισιοδοξία αλλά και ατμόσφαιρα λύσης.

    Όσο για το αν είμαστε πλειοψηφικό ρεύμα:
    Aθηνά Κυριακίδου: Πρέπει να δώσουμε προοπτική λύσης ώστε σε αυτή την πατρίδα να ζήσουμε ειρηνικά ε/κύπριοι κ τ/κύπριοι. 16/7/2014 , συνέντευξη στην Εφημερίδα Πολίτης.

    Μου αρέσει!

  2. strovoliotis permalink*
    18 Φεβρουαρίου, 2014 13:29

    Ο Λεπτός εν της ΑΕ Κουκλιών; 🙂

    Μου αρέσει!

  3. Ανώνυμος permalink
    18 Φεβρουαρίου, 2014 14:42

    Μμμμμ μα τι ωραία που μυρίζει ο πόρτος του ΑΚΕΛ! Μα τι ωραία!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      18 Φεβρουαρίου, 2014 16:53

      Εξαρτάται που το τι εφάαν φίλε μου, αλλά είπαμεν, υπάρχει μόνο μαύρο και άσπρο. Καλά ψεκάσματα.

      Μου αρέσει!

  4. 18 Φεβρουαρίου, 2014 16:36

    ο λεπτός, δεν τον κόφτει που θα βουλιάξουν οι τιμές των ακινήτων της πάφου ;

    από τους προβεβλημένους πλέον μη-εξηπηρετούμενους, η συμβολή του λεπτού στη λύση δεν είναι να παρεβρίσκεται μαζί με τον ταλάτ σε εκδηλώσεις.
    Πιο σημαντικό είναι να αρκέψει να ξοφλά γιατί….
    Αν είναι επικύνδυνη μια κατάρευση της τράπεζας κυπρου όσον είμαστεν μόνοι μας, θα είναι διπλά επίκυνδυνο σε ένα συναιτερικό κράτος….

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      18 Φεβρουαρίου, 2014 16:54

      Δαμάι συμφωνούμεν. Ο συμβολισμός όμως ειναι εκεί. Έστω και αν ο Λεπτός *λόγω* της προβληματικής του κατάστασης κρίνει θετική την προοπτική λύσης…

      Μου αρέσει!

  5. Kykkos permalink
    18 Φεβρουαρίου, 2014 16:41

    Φίλε Στροβ, με αυκά, με πουλιά ακόμα. Άντεξε αλλό νάκκον για να μεν ξαναπάθουμεν τα ίδια με το 2004…

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      18 Φεβρουαρίου, 2014 16:55

      Δεν διαφωνώ! Πρέπει όμως να «χτίσουμεν» το πλειοψηφικό ρεύμα 😉

      Μου αρέσει!

  6. Phoenix permalink
    18 Φεβρουαρίου, 2014 18:27

    Αν και είμαι υπέρ των συνομιλιών φοβάμαι ότι δεν μπορεί να λυθεί το κυπριακό με τόσους εποίκους. 3ης γενεάς συν τα συμφέροντα που έχει η Τουρκια σε περίπτωση που υποστηρίξει συγκεκριμένο σχέδιο κάνουν την κατάσταση πολύπλοκη. Πολύ απλά, εμείς δεν δεχθούμε να κάνουμε κι άλλες υποχωρήσεις, περισσότερες και από το σχέδιο Αναν. Υπάρχει φυσικά η πιθανότητα η Τουρκία να δεχθεί μεγάλες πιέσεις από ΗΠΑ και άλλους καθοδον των συνομιλιών έτσι ώστε να κάνει σοβαρές υποχωρήσεις αλλά δεν το βλέπω. Απολογούμαι για την απαισιοδοξία απλά νομίζω είναι αργά. Περάσαμε το Ρουβικωνα στο θέμα δίκαιης λύσης.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      18 Φεβρουαρίου, 2014 18:30

      Ρεαλιστική ανάλυση, που μοιραία οδηγεί στο: άρα τι κάνουμε;

      Μου αρέσει!

    • Phoenix permalink
      18 Φεβρουαρίου, 2014 20:02

      Μακάρι να ήξερα τι πρέπει να κάνουμε και θα το έγραφα, προς το παρόν στηρίζω ότι ευκαιρία έμεινε για νέες συνομιλίες παρα καθαρή διχοτόμηση. Ειναι δύσκολη η κατάσταση λόγω θρησκείας. Ο παράγοντας θρησκεία στην περίπτωση μας φύτεψε σπορους μίσους και διχόνοιας σε σημείο που δεν μπορούν ξεπεραστούν εύκολα. Ο φανατισμός που αιωρείται κάνει αδύνατη τη λύση νομίζω και οι έποικοι είναι πιο φανατισμένοι ακόμα. Με κίνδυνο να φανώ και συνωμοσιολογος να πω ότι ίσως να είμαστε και έρμαια των καταστάσεων, των μεγάλων δυνάμεων που αναδιαμορφωνουν γεωπολιτικά την περιοχή και όλα αυτά είναι στημένο παιχνίδι και το δημοψήφισμα απλώς θα είναι η ψευδαίσθηση ελευθερίας που θα μας δώσουν να αποφασίσουμε τη μοίρα μας. Από την άλλη η καθαρή διχοτόμηση φαίνεται να είναι χειρότερη από όλα. Δεν ξέρω. Υπάρχουν πολλοί εχθροί της αλήθειας και παρασέρνουν το κόσμο δεξιά αριστερά σε συγκρούσεις και κοκορομαχιες. Ένα μάτσο άνθρωποι βασικά όχι πολλοί.

      Μου αρέσει!

  7. Vassos chrysanthou permalink
    19 Φεβρουαρίου, 2014 18:04

    Nice post. Thank you.
    Vassos Chrysanthou

    Sent from my iPad

    Μου αρέσει!

  8. Απο Πλατεία Βάθης permalink
    19 Φεβρουαρίου, 2014 18:09

    «Πλειψηφικο ρευμα»… μηπως «τα προβατα στο μαντρι»;; γιατι αραγε χρησιμοποιουμε το «προβατο» ώς συμβολο ευπιστείας, αφελίας και υπακοής;;
    Διαβαστε, ισως κατι να λεει (ξερω… περιμενω τους μυδρους):

    Κ. Ουράς: Οι προθέσεις της Αγκυρας στα ανοιχτά θέματα με την Ελλάδα
    Τι αναφέρει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο τούρκος πρέσβης στην Αθήνα

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=569177

    Το σχέδιο της Άγκυρας για Ελλάδα και Κύπρο αποκάλυψε ο τούρκος πρέσβης

    Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

    Σε σημαντικές και απρόσμενες αποκαλύψεις προέβη ο τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Κεριμ Ουράς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ανατολή.
    http://newpost.gr/post/324984/to-sxedio-ths-agkyras-gia-ellada-kai-kypro-apokalypse-o-toyrkos-presbhs#ixzz2thUFzn7B

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      19 Φεβρουαρίου, 2014 20:22

      Φίλε Πλατεία, υπαρχουν και θετικά και αρνητικά μηνύματα. Εμείς οι τολμηροί, ανοιχτόμυαλοι και προοδευτικοί θα δοκιμάσουμε. Οι παντός είδους συντηρητικοί στη δεξιά και την αριστερά ας μείνουν παγιδευμένοι στους φόβους και τη μιζέρια τους.

      Μου αρέσει!

Trackbacks

  1. Ακιντζί. | Στροβολιώτης

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.