Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το τέλος της ΑΗΚ (…………………………………………………).

19 Μαρτίου, 2014

Δημοσιεύτηκε μια πολύ σημαντική είδηση στον Φιλελεύθερο χτες.  

«Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πρώτη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού, ανταγωνιστική της ΑΗΚ, αναμένεται ν’ αρχίσει να λειτουργεί εντός του 2016, με αρχική επένδυση της τάξης των €300 εκατ. που θα προέλθουν από το εξωτερικό. Θα εργοδοτήσει απευθείας για τα κατασκευαστικά έργα περίπου 500 – 600 εργαζόμενους ενώ έμμεσα μέσω των υπεργολαβιών αναμένεται να εξασφαλιστεί εργασία για ακόμα μερικές εκατοντάδες εργαζόμενους.

Οι εγκαταστάσεις θα γίνουν στην περιοχή Μαρί – Βασιλικού, δυτικά του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της ΑΗΚ, σε απόσταση 700 μέτρων από την ακτή, ενώ έχει ενταχθεί μέσα στον σχεδιασμό του ενεργειακού κέντρου.
Το κυριότερο ωστόσο είναι ότι οι σχεδιασμοί της εταιρείας λένε ότι μπορεί να προσφέρει ηλεκτρισμό στο μισό κόστος από αυτό της ΑΗΚ, είτε η παραγωγή θα γίνεται με υγρά καύσιμα, είτε με φυσικό αέριο. Όπως δήλωσε στον «Φ» εκπρόσωπος της εταιρείας, οι μελέτες, που είναι λεπτομερείς, δείχνουν πραγματικά ότι θα μπορεί να διατεθεί ηλεκτρισμός στους καταναλωτές -που θα μπορούν να επιλέγουν παρόχους- τουλάχιστον στη μισή τιμή, με δεδομένες τις σημερινές τιμές ανά κιλοβατώρα.»

Ολόκληρη η είδηση βρίσκεται στο πρώτο σχόλιο.

Νοουμένου ότι είναι αληθινή, ποιες οι συνέπειες αυτής της είδησης;

  1. Η νέα μονάδα θα έχει παραγωγή 230ΜΒ. Για σκοπούς σύγκρισης, η ΑΗΚ μπορεί θεωρητικά να παράγει πάνω από 1000ΜΒ, ενώ η προσφορά των αιολικών πάρκων είναι κάτω από 100, αλλά αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη πηγή.  Η ουσία είναι πως με το ένα τέταρτο (ή ένα πέμπτο)  σχεδόν της παραγωγής της ΑΗΚ, η νέα εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα να συμπιέσει και την ίδια την τιμή της ΑΗΚ προς τα κάτω. Ο ανταγωνισμός δηλαδή θα δουλέψει απολύτως εποικοδομητικά και θετικά για τον καταναλωτή, αφού δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει η ΑΗΚ να πουλά τον ηλεκτρισμό της  στην διπλάσια τιμή.
  2. Εδώ ακριβώς προκύπτει και κάποιος κίνδυνος: αφού η νέα μονάδα δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών και άρα δεν μπορεί να «κλείσει» την ΑΗΚ, τότε ίσως να έχει πονηρό κίνητρο να επικαλείται την ύπαρξη της ΑΗΚ για να κρατά ψηλά και τις δικές της τιμές – παρά τις εξαγγελίες της. Θα γίνει δηλαδή ακριβώς το αντίθετο εκείνου που ισχυρίζονται όσοι εναντιώνονται στις αποκρατικοποιήσεις: οι τιμές θα παραμείνουν ψηλά γιατί ένας πονηρός καπιταλιστής αξιοποιεί προς το δικό του όφελος την ύπαρξη ενός  μη παραγωγικού κρατικού φορέα.
  3. Εννοείται πως για να έχουν νόημα όλα αυτά θα πρέπει να κινηθούμε προς τον διαχωρισμό του διχτύου διανομής (λίγο πολύ ένα φυσικό μονοπώλιο με τις τεχνολογίες που ισχύουν σήμερα), από τις μονάδες παραγωγής. Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους της ΑΗΚ το οποίο θα μεταφερθεί στο δίχτυο, ανεβάζοντας την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής του ιδιώτη παραγωγού.
  4. Η ύπαρξη μιας αρκετά μεγάλης ανταγωνιστικής μονάδας η οποία να σημειωθεί θα δουλεύει με συμβατικά καύσιμα, άρα θα είναι απολύτως συγκρίσιμη με την ΑΗΚ, θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στην ΑΗΚ. Το πιο κάτω απόσπασμα προέρχεται από την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για την ΑΗΚ για το 2012.
    Τα χάλια.

    Τα χάλια.

    Αυτό προκαλεί ρίγος: «Οι ιδιώτες ελεγκτές ύστερα από εξέταση της ταμειακής ροής της ΑΗΚ εξέφρασαν αμφιβολία κατά πόσον η ΑΗΚ μπορεί να θεωρηθεί ως δρώσα οικονομικά επιχείρηση”.

  5. Υπάρχει εξήγηση για αυτό. Η ΑΗΚ χρωστά τόσα πολλά, που δεν είναι βέβαιο πως τα εισοδήματα που θα έχει θα μπορούν να δημιουργήσουν ικανοποιητικό πλεόνασμα για να καλύψει αυτές τις οφειλές. Πόσα χρωστά η ΑΗΚ; Οι δικοί της λογαριασμοί για το 2012 το λένε:
    Κερδοφόρος οργανισμός.

    Κερδοφόρος οργανισμός.

    Η ΑΗΚ λοιπόν χρωστά 1.4 δισεκατομμύρια ευρώ.

  6. Οι συνέπειες των πιο πάνω είναι καταλυτικές: αν κάποιος μπορεί να στήσει καινούργια μονάδα παραγωγής με τα κόστη που αναφέρονται, αν μπορεί να προσφέρει ρεύμα στην τιμή που αναφέρεται είναι αυτονόητο πως ουσιαστικά κανείς επενδυτής που τα έχει τετρακόσια θα έχει λόγο να ασχοληθεί με την αποκρατικοποίηση της Αρχής. Με δυο λόγια η ΑΗΚ φορτωμένη με χρέη και με εξαιρετικά ακριβό προϊόν θα έχει τη τύχη της Eurocypria και του σφαγείου, θα οδηγηθεί λοιπόν στη χρεοκοπία.
  7. Αν ήμουν ο Χάρης Γεωργιάδης και διάβαζα την είδηση, θα πάθαινα ένα μικρό πανικό. Γιατί αν είναι έτσι τα πράγματα, το πιθανό εισόδημα από την αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ θα είναι ελάχιστο, και συνεπώς πως θα μαζέψουμε τα απαραίτητα 1.4 δις;
  8. Μια παράπλευρη απορία έχω για όλη αυτή την ιστορία. Στην είδηση αναφέρεται πως ο Κύπριος επιχειρηματίας που σχετίζεται με την ιδιωτική εταιρεία παραγωγής, είναι ο κύριος Αντώνης Κ. Λατούρος. Αν δεν κάνω λάθος το όνομα αυτό έχει να κάνει και με την ιδιοκτησία ενός λατομείου. Έχει σημασία αν είναι πράγματι το ίδιο και το αυτό άτομο; Δεν ξέρω. Αν θυμάστε όμως, ο εκ του ΔΗΚΟ προερχόμενος, και μάλιστα κουμπάρος του Νικόλα Παπαδόπουλου τέως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ κ. Γεώργιος Πίπης, οδοντίατρος,  ήταν (και προφανώς είναι) διευθυντής μιας λατομευτικής εταιρίας του πεθερού του. Αν μιλάμε για την ίδια λατομευτική εταιρεία, τότε βρισκόμαστε μπροστά από μια περίπτωση γιγαντιαίας διαπλοκής, που αποφεύχθηκε λόγω της αποχώρησης του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση.
  9. Επειδή στην πιο πάνω παράγραφο γράφω πολλά αν και ίσως, επαναλαμβάνω πως δεν είμαι πληροφορημένος – και δεν έχω τον τρόπο να είμαι. Υποθέσεις και λογικές προεκτάσεις κάνω. Αν είναι λανθασμένες απολογούμαι εκ των προτέρων. Αν γνωρίζει κάποιος, ας ενημερώσει παρακαλώ. (* Νέα ενημέρωση)

10. Πέραν τούτου, και χωρίς να είναι του στυλ μου το μελόδραμα, μετά την ανάγνωση της είδησης αυτής, θεωρώ πως η ΑΗΚ έφτασε στο τέλος της. Ο κύριος Πανόρκος θα ήθελε να κάνει ένα σχόλιο; Γιατί η επαναλαμβανόμενη επιχειρηματολογία πως το εργατικό κόστος ειναι μόνο 10% του συνολικού κόστους του πιο ακριβού ρεύματος στην Ευρώπη, και πως δεν ειναι δυνατόν να φτηνίσει το ρεύμα, αποδεικνύεται πως  ειναι μάλλον αβάσιμη.  Και ναι, αποδεικνύεται πως όχι μόνο ο ανταγωνισμός μπορεί να δουλέψει *υπέρ* του καταναλωτή, αλλά και αντίστροφα, η συνέχιση της ύπαρξης κάποιων κρατικών επιχειρήσεων λειτουργούν σαφώς σε *βάρος* των συμφερόντων μας.

(*) Λοιπόν, η ενημέρωση ήρθε. Ο κ. Πίπης *δεν* φαίνεται να σχετίζεται με τα λατομεία Λατούρος. Συνεπώς η υπόθεση και τα συμπεράσματα που έγραψα πιο πάνω ειναι αβάσιμα.

http://www.quarese.com/el/%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%BF%CE%B9/%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%AC-plc-lf.html

46 Σχόλια leave one →
  1. strovoliotis permalink*
    19 Μαρτίου, 2014 07:54

    Με 230 MW θα λειτουργήσει ο πρώτος ιδιωτικός ηλεκτροπαραγωγός σταθμός Υποσχέσεις για ηλεκτρισμό στη μισή τιμή από το 2016

    Υποσχέσεις για ηλεκτρισμό στη μισή τιμή από το 2016
    Λευκωσία: Ραγδαία αλλάζει το σκηνικό στον τομέα της ενέργειας και της παραγωγής ηλεκτρισμού, μετά την πρόσφατη εξασφάλιση και της τελευταίας από τις απαραίτητες άδειες, για την κατασκευή και λειτουργία του πρώτου ιδιωτικού ηλεκτροπαραγωγού σταθμού -με φυσικό αέριο και ντίζελ- δυναμικού 230 μεγαβάτ, από την ρωσο-ισραηλινών συμφερόντων PEC Power Energy Cyprus, που ξεκινά σύντομα την υλοποίηση του έργου.

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πρώτη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού, ανταγωνιστική της ΑΗΚ, αναμένεται ν’ αρχίσει να λειτουργεί εντός του 2016, με αρχική επένδυση της τάξης των €300 εκατ. που θα προέλθουν από το εξωτερικό. Θα εργοδοτήσει απευθείας για τα κατασκευαστικά έργα περίπου 500 – 600 εργαζόμενους ενώ έμμεσα μέσω των υπεργολαβιών αναμένεται να εξασφαλιστεί εργασία για ακόμα μερικές εκατοντάδες εργαζόμενους.

    Οι εγκαταστάσεις θα γίνουν στην περιοχή Μαρί – Βασιλικού, δυτικά του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της ΑΗΚ, σε απόσταση 700 μέτρων από την ακτή, ενώ έχει ενταχθεί μέσα στον σχεδιασμό του ενεργειακού κέντρου.

    Το κυριότερο ωστόσο είναι ότι οι σχεδιασμοί της εταιρείας λένε ότι μπορεί να προσφέρει ηλεκτρισμό στο μισό κόστος από αυτό της ΑΗΚ, είτε η παραγωγή θα γίνεται με υγρά καύσιμα, είτε με φυσικό αέριο. Όπως δήλωσε στον «Φ» εκπρόσωπος της εταιρείας, οι μελέτες, που είναι λεπτομερείς, δείχνουν πραγματικά ότι θα μπορεί να διατεθεί ηλεκτρισμός στους καταναλωτές -που θα μπορούν να επιλέγουν παρόχους- τουλάχιστον στη μισή τιμή, με δεδομένες τις σημερινές τιμές ανά κιλοβατώρα.

    Μετά την εξασφάλιση της απαραίτητης άδειας από τη ΡΑΕΚ, η PEC την τελευταία διετία εργάστηκε μεθοδικά και ουσιαστικά αθόρυβα, εξασφαλίζοντας μια σειρά αδειών και εγκρίσεων, όπως του Υπουργείου Εμπορίου, του Υπουργείου Άμυνας, της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, των κοινοτήτων Μαρί, Τόχνης, Καλαβασού, Πεντακώμου κτλ.

    Τελευταία, εξασφαλίστηκε η περιβαλλοντική άδεια κατόπιν των προβλεπόμενων διαδικασιών, ενώ προ ημερών, μετά από διεργασίες πέραν του ενός έτους, εξασφαλίστηκε η Πολεοδομική Άδεια.

    Ουσιαστικά στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο λεπτομερής σχεδιασμός των εγκαταστάσεων, για να εκδοθεί όπως αναμένεται πριν από το τέλος του έτους και η άδεια οικοδομής, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τα κατασκευαστικά έργα. Να σημειωθεί ότι η PEC προβλέπει και την κατασκευή δύο δεξαμενών υγρών καυσίμων με δυνατότητα αποθήκευσης 30.000 κυβικών μέτρων, με πρωτοποριακά μέτρα ασφάλειας.

    Η παραγωγή θα επιτυγχάνεται με μηχανές διπλής καύσης και συνδυασμένου τύπου – δηλαδή με προσθήκη αεροστροβίλων, ενώ ήδη η εταιρεία ενδιαφέρεται για την εξασφάλιση φυσικού αερίου μέσω της ενδιάμεσης λύσης, με εναλλακτικό σενάριο την εξασφάλισή του με δικά της μέσα αν η διαδικασία της ενδιάμεσης λύσης δεν αποδώσει.

    Να σημειωθεί ότι η ισχύς των 230 μεγαβάτ, που θα εγκαταστήσει η PEC, αποτελούν ουσιαστικά πέραν του 50% της ζήτησης ηλεκτρισμού για την περίοδο εκτός αιχμής και το 30% περίπου κατά τους μήνες αιχμής, κάτι που σημαίνει ουσιαστικά ότι αν εισέλθει στην αγορά με σημαντικό ποσοστό της παραγωγής της, κάτι που θεωρείται δεδομένο λόγω χαμηλότερου κόστους, η ΑΗΚ θα πρέπει να αναθεωρήσει πλήρως τους σχεδιασμούς της.

    Ωστόσο, παράλληλα, η έναρξη παραγωγής από την PEC θα σημαίνει την πραγματική έναρξη ανταγωνισμού στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας με πίεση στη μείωση του συνολικού κόστους, αλλά και άνοδο των επιπέδων ενεργειακής ασφάλειας, αφού θα υπάρχει δεύτερη -ανεξάρτητη από την ΑΗΚ- πηγή παραγωγής.

    Δύο χρόνια τα κατασκευαστικά έργα

    Τα κατασκευαστικά έργα προβλέπεται, μέσα από τον λεπτομερή σχεδιασμό, να διαρκέσουν δύο χρόνια και να δημιουργηθούν πέραν των 500-600 θέσεων εργασίας στο στάδιο αυτό.

    Αναμένεται να εργοδοτηθούν σε μόνιμη βάση περίπου 100-150 μηχανολόγοι και άλλοι ειδικοί, όπως και εργάτες διαφόρων ειδικοτήτων, με δηλωμένη πρόθεση για προτεραιότητα σε εργαζόμενους από τις γύρω κοινότητες.

    Παράλληλα, οι υπολογισμοί δείχνουν ότι το Κράτος θα εξασφαλίσει μέσω φορολογιών και άλλων τελών έσοδα της τάξης των €350 εκατ. ετησίως μετά τη λειτουργία του σταθμού.

    Κολοσσός με μονάδες σε 13 χώρες

    Η PEC Power Energy Cyprus, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», είναι θυγατρική της Tangent Fund, εφόσον εξαγοράστηκε σε ποσοστό 100% από αυτή.

    Η Tangent Fund είναι πολυεθνική εταιρεία, η οποία δεν είναι καθόλου άσχετη με την παραγωγή ηλεκτρισμού.

    Λειτουργεί εργοστάσια παραγωγής σε 13 χώρες σε όλο τον κόσμο, από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και τη Βενεζουέλα, μέχρι την Κίνα, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τσεχία και αλλού.

    Ταυτόχρονα διαθέτει επιχειρήσεις σε 26 χώρες. Έχει περίπου 15.000 υπαλλήλους. Το 80% των ετήσιων εσόδων της προέρχονται από την παραγωγή ηλεκτρισμού και ανέρχονται σε περίπου $2,7 δισ.

    Ταυτόχρονα διαθέτει σειρά θυγατρικών που αναπτύσσονται στην παραγωγή συστημάτων και εξαρτημάτων που έχουν σχέση με την ενέργεια, όπως π.χ. εργοστάσια θωρακισμένων καλωδίων, βαλβίδων, αντλιών αυτοματισμών κτλ.

    Μεταξύ των θυγατρικών της Tangent Fund περιλαμβάνεται και ένα από τα παλιότερα μεταλλουργικά εργοστάσια της Ρωσίας (1897), που είναι ο κύριος παραγωγός χυτοσιδήρου και σιδηρομαγγανίου της χώρας.

    Συνεργάζεται στενά με όλους τους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς, όπως η Gazprom, η Lukoil, η Novatek κτλ., ενώ έχει στρατηγικές συνεργασίες με κολοσσούς, όπως η Rockwell, η Kawasaki Heavy Industries και η GE Aero Energy.

    Στην Κύπρο η PEC Power Energy Cyprus εκπροσωπείται από τον Αντώνη Κ. Λατούρο, ο οποίος είναι διευθυντής του έργου αλλά και συμμετέχει σε αυτό με ποσοστό μετοχών. Ο Τάκης Κουναφής είναι ο σύμβουλος δημοσίων σχέσεων, ενώ αρχιτέκτονες και σύμβουλοι μηχανικοί του νέου ηλεκτροπαραγωγού σταθμού είναι ο οίκος Δημήτρης Κωνσταντίνου.

    Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης

    – See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/190397/yposcheseis-gia-ilektrismo-sti-misi-timi-apo-to-2016#sthash.tfbXQdev.JtHKHfds.dpuf

    Μου αρέσει!

  2. mario permalink
    19 Μαρτίου, 2014 10:26

    Χαχα, μετά από μια ανάγνωση των οικονομικών καταστάσεων καταρύπτεται τελείως το ότι η ΑΗΚ είναι κερδοφόρος οργανισμός, κάθε άλλο μάλιστα αφού έχουν λάβει και το σχετικό σημείωμα από τους ελεγχτές. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στο Λουκαίδη και στου λοιπούς θιασώτες τη διαφορά μεταξύ κερδοφορίας και θετικών ταμειακών ροών… αλλά άμα νομίζεις ότι η οικονομία είναι το ίδιο με ένα περίπτερο εκεί καταλύγεις. Με απλά λόγια η ΑΗΚ δεν κανει κέρδη και μάλιστα είναι σαφές ότι αν δεν αλλάξει κάτι τότε θα χρεοκοπήσει επειδή δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      19 Μαρτίου, 2014 13:28

      Αγαπητέ Μάριο, ειναι σαφές πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΑΗΚ δεν ειναι η αποκρατικοποίηση, ναι η ίδια η επιβίωση της.

      Δυστυχώς!

      Μου αρέσει!

  3. mariad permalink
    19 Μαρτίου, 2014 11:55

    αυτα που αναφερετε για το κυριο γεωργιο πιπη ειναι εντελως αναληθη . και καλο θα ηταν οταν κανουμε υποθεσεις να ημαστε λιγο πιο προσεκτηκοι και ειδικα οταν αναφερομαστε ονομαστηκα σε ανθρωπους .

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      19 Μαρτίου, 2014 13:27

      @mariad, έχεις δίκιο. Έτυχα ενημέρωσης, και παραθέτω στο ίδιο το κείμενο τα πραγματικά στοιχεία.

      Μου αρέσει!

  4. gavaoth permalink
    19 Μαρτίου, 2014 13:53

    Ε τότε γιατί ο πρόεδρος Αναστασιάδης προεκλογικά υποσχόταν στους υπαλλήλους της ΑΗΚ ότι δεν πρόκειται να την ιδιωτικοποιήσει; Ποιά στοιχεία είχε υπ’ όψην του και που στηριζόταν;

    Εγώ ο Νίκος Αναστασιάδης δεσμεύομαι . . . . . . . . . . . χε χε χε χε χε χε . . . . . . . . . . .

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      19 Μαρτίου, 2014 14:08

      Να σου δώσω μια πιθανή απάντηση. Στην αρχή υπόσχεσαι με βάση το τι γνωρίζεις – από έξω.

      Αναλαμβάνεις, μελετάς, αναγνωρίζεις την πραγματικότητα, ενεργείς με βάση τα δεδομένα που ανακαλύπτεις.

      Η άλλη επιλογή περιγράφεται από την παλιά γαλλική παροιμία : «οι ηλίθιοι δεν αλλάζουν ποτέ γνώμη.»

      Μου αρέσει!

      • gavaoth permalink
        19 Μαρτίου, 2014 20:28

        Ε όχι και ηλίθιος ο πρόεδρος. Απλά ξεχνάει λίγο τις δεσμεύσεις του. Δε βαριέσαι, θα περάσει κι’ αυτός.

        Μου αρέσει!

  5. strovoliotis permalink*
    19 Μαρτίου, 2014 16:09

    Ενδιαφέρον σχόλιο από το ΦΒ:

    «Όμως επί της ουσίας, μιά και μόνο διαφορά, αξίζει την προσοχή: Μιλούν για 230 μεγαβάτ με 100 άτομα προσωπικό (1 εργαζόμενος ανά 2.3 μεγαβάτ. Η ΑΗΚ έχει 1200 μεγαβάτ και 2.300 εργαζόμενους, δηλαδή 2.3 εργαζόμενοι ανά 1.2 μεγαβάτ).»

    Πολύ ενδιαφέρουσα η παρατήρηση και οι αναλογίες. Θα τις υπολογίσω διαφορετικά: ΑΗΚ: 0,521 ΜΒ ανά εργαζόμενο, ιδιωτική εταιρεία: 2,3ΜΒ ανά εργαζόμενο. Πρέπει όμως να παραδεχτούμε πως κάποιο από το προσωπικό της ΑΗΚ απασχολείται στο δίκτυο και όχι την παραγωγή.

    Μου αρέσει!

    • Κυριάκος permalink
      19 Μαρτίου, 2014 20:43

      230 μεγαβάτ με 100 άτομα προσωπικό μόνο; Τι λέτε ρε; Είστε καλά; Με τα λόγια κτίζω ανώγια και κατώγια.

      Αλλά άντε! Ας παίξουμε!

      230 μεγαβάτ 100 άτομα, 1 γιγαβάτ 435 άτομα, άρα 1865 άτομα στην ανεργία. Τί θα γίνει μ’ αυτούς; Ποιός θα τους πληρώνει για τους 6 μήνες που δικαιούνται; Ή θα καταργήσουν και το επίδομα ανεργίας τώρα; Κάντε τα κύριοι, κάντε τα. Μπας και ξυπνήσει ο κόσμος και πάρει βρεγμένη σανίδα.

      Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        20 Μαρτίου, 2014 07:00

        Τι εννοείς Κυριάκο; Αν κατάλαβα καλά θεωρείς πως η ΑΗΚ ειναι απλώς ένα μέρος όπου συχνάζουν κάποιοι για να πληρώνονται από τον φορολογούμενο; Ε, έχεις λάθος. Οι όποιες μονάδες παραγωγής ενέργειας πρέπει να παράγουν ηλεκτρισμό στην πιο ανταγωνιστική δυνατή τιμή – αυτό ειναι το βασικό κριτήριο, και όχι το πόσους υπάλληλους θα έχουν.

        Μου αρέσει!

    • Ανώνυμος permalink
      21 Μαρτίου, 2014 09:18

      Στροβολιώτη,

      Με βάση τα στοιχεία από την ιστοσελίδα του ΔΣΜ (http://www.dsm.org.cy/nqcontent.cfm?a_name=graphing_load_1) η ΑΗΚ έχει δυνατότητα παραγωγής 1141MW. Για την λειτουργία των σταθμών παραγωγής ρεύματος εργοδοτεί 518 υπαλλήλους. Αυτό σημαίνει 2,2MW ανα υπάλληλο και όχι 0,5 που έβγαλες εσύ. Οπόταν το επιχείρημα της παραγωγικότητας μάλλον πέφτει στο κενό.

      Και αν το δούμε από την άλλη πλευρά είναι η ΑΗΚ που έχει τεράστια προοπτική βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας στον τομέα κόστος παραγωγής εφόσον αυτή τη στιγμή (μετά το κλείσιμο του σταθμού της Μονής) έχει υπεράριθμο προσωπικό στον τομέα της παραγωγής. Γύρω στους 200 περίπου.

      Όσον αφορα την τιμή του ρεύματος που θα αγοράζει ο καταναλωτής , χμμ:

      Κόστος καυσίμου: πόσο καλύτερη τιμή μπορεί να βρει από αυτή που πληρώνει η ΑΗΚ που αγοράζει και μεγαλύτερες ποσότητες;
      Κόστος λειτουργίας: Εδώ ένας ιδιώτης μπορεί να κάνει τη διαφορά με την ευελιξία που διαθέτει σε μισθολογικά θέματα και θέματα αγορών. Αλλά μέχρι ένα σημείο. Ένας ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός πρέπει να πληρεί και κάποια ελάχιστα κριτήρια ασφάλειας. Διαφορετικά είναι μια βομβα που περιμένει να σκάσει.
      Κόστος Προμήθειας: Αυτό υποχρεωτικά πρέπει να είναι το ίδιο για όλους, δεν είναι;
      Κόστος Δικτύου: Και αυτό υποχρεωτικά πρέπει να είναι το ίδιο για όλους, δεν είναι;
      Φόροι και άλλες χρεώσεις: Και αυτά υποχρεωτικά πρέπει να είναι τα ίδια για όλους, δεν είναι;

      Άρα επιστρέφουμε στο κόστος λειτουργίας σαν το μοναδικό το οποίο μπορεί να επηράσει ο νέος ανταταγωνιστής και αυτό δεν μου φαίνεται ακετό για να μειώσει το κόστος του καταλώτή κατά 40-50%.

      Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        22 Μαρτίου, 2014 23:10

        Τα στοιχεία για το προσωπικό βγήκαν από παρέμβαση του ιδίου του συγγραφέα του άρθρου, Πέτρου Θεοχαρίδη, στον τοίχο μου στο ΦΒ.
        Για τα τεχνικά ζητήματα που αναφέρεις, ομολογώ πως δεν γνωρίζω. Θεωρώ όμως ως δεδομένο πως μια εταιρία που ξεκινά ένα έργο, μια μεγάλη επένδυση και κάνει και προβολή, ε, δε γίνεται να λέει μαλακιές.

        Μου αρέσει!

        • 23 Μαρτίου, 2014 00:00

          Τα στοιχεία για το προσωπικό της ΑΗΚ βγήκαν μετά από ερώτημα στην ΑΗΚ.

          Για ποια τεχνικά θέματα λες; Έκανα μια απλή ανάλυση με βάση το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ. Παραγωγή, Δίκτυο, Προμήθεια( και Τηλεπικοινωνίες). Παραγωγός γίνεται όποιος θέλει. Το ρεύμα του πουλιέται μέσω της εταιρείας Προμήθειας και μεταφέρεται στον καταναλωτή μέσω της εταιρείας Δικτύου. Προφανώς όποιος θέλει θα μπορεί να κάνει και εταιρεία Προμήθειας αλλά αυτό προσθέτει κόστος πέρα από την απλή (sic) λειτουργία ενός ηλεκτροπαραγωγού σταθμού. Δίκτυο ένα θα έχουμε (ελπίζω).

          Τελοσπαντων, στην ιστοσελίδα τη ΡΑΕΚ (http://www.cera.org.cy/main/data/articles/2_8_2.pdf) είναι όλες οι αιτήσεις μαζί με αυτή της PEC Energy. Αν όλοι αυτοί χωρίς ακόμα την PEC είχαν ξεκινήσει παραγωγή η ΑΗΚ θα είχε ήδη κλείσει. Πολλοί κοκόροι ελαλήσαν αλλά ακόμα να ξημερώσει.

          Όσον αφορά ανακοινώσεις στις εφημερίδες που μιλούν για 40% με 50% μείωση στο λογαριασμό του καταναλωτή εγώ λέω «Μακάρι!!!» αλλά κρατώ μικρό καλάθι… Να δούμε τα λεφτά όταν έρθουν και το εργοτάξιο να ξεκινά τότε ξαναμιλούμε.

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          23 Μαρτίου, 2014 18:14

          Τα «τεχνικά» που γραφω είναι τα οικονομικά στοιχεία που αναφέρεις, στα οποία δεν έχω πρόσβαση για να κρίνω. Μένω μόνο στο περιεχόμενο της είδησης και κάνω και τη σαφή παραδοχή πως ο διαχωρισμός παραγωγής και διανομής θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους παραγωγής της ΑΗΚ και αύξηση στο συνολικό κόστος του ιδιώτη. Άρα λογικά η διαφορά δύσκολα θα είναι στο 50%. Γιατί να μην ελπίζω πως θα ειναι όμως; Γιατί να μην ελπίσω πως ο ελεύθερος ανταγωνισμός θα λειτουργήσει *και* προς όφελος του καταναλωτή;

          Μου αρέσει!

  6. Ανώνυμος permalink
    20 Μαρτίου, 2014 08:38

    κουμπαρος εγω ξερω οτι ονομαζουμε , αυτο ι αυτη που ειναι στο γαμο μας κουμπαποι μας ι καποιο ι καποια μας βαφτησε ι του βαφτησαμε παιδι του . οφειλω να σας πληροφορισω , οτι ο τιτλος ειναι εντελως αναληθης . οι κυριοι παπαδοπουλο με πιπη δεν συνδεονται με τη σχεση κουμπαρου . εκτος αν εσεις δυνετε καποιο αλλη ερμηνεια στη λεξη κουμπαρος .

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      20 Μαρτίου, 2014 08:44

      Αν προχωρήσεις στο κείμενο θα βρεις όλες τις απαντήσεις και τις διορθώσεις.

      Μου αρέσει!

  7. Ανώνυμος permalink
    20 Μαρτίου, 2014 08:40

    την οποια περιμενω να ακουσω

    Μου αρέσει!

  8. Ανώνυμος permalink
    20 Μαρτίου, 2014 10:34

    Όπως βιάστηκες να κάνεις συνειρμούς για τον Πίπη και τον Λατούρο, έτσι βιάστηκες να θεωρήσεις ορθό ένα ευχολόγιο, όπως εκείνα που ακούμε κάθε κυριακή από τον αρχιεπίσκοπο. Άμα βρεθεί εταιρεία να κάμει τέτοια επένδυση και να πωλεί ρεύμα στη μισή τιμή της ΑΗΚ να μου σφυρίσεις κλέφτικα. Αφού η εταιρεία τούτη μπορεί υποτίθεται να ανταγωνιστεί τόσο δραστικά την ΑΗΚ ακόμα και με συμβατικά καύσιμα, γιατί της πήρε τόσα χρόνια να καθαρίσει απλώς ένα χωράφι και να κάνει σχέδια επί χάρτου; Γιατί δεν μπήκε στο παζάρι νωρίτερα; Και για να έχουμε καλό ρώτημα, νομίζεις ότι τα 230 μεγαβάτ που υποτίθεται θα παράγει η pec στη μισή τιμή (με την ίδια μηχανή που έχει και η ΑΗΚ, η οποία μάλιστα έχει και μηχανές μαζούτ, πιο φθηνού από το ντίζελ της pec) θα μας τα δίνει εμάς τους οικιακούς ή θα βρει 5-6 βιομηχανικούς καταναλωτές να τα πουλά; Και ποιος θα της κάνει μπακ απ; Ποιος θα καλύπτει τους πελάτες της από βλάβες; Και πόσα θα πληρώνει στην ΑΗΚ για αυτή την κάλυψη; Και τι ποσοστό κέρδους άραγε υπολόγισε η pec για την επένδυση αυτή; Συμφωνούν οι εν δυνάμει χρηματοδότες της με αυτούς τους υπολογισμούς; Και τελευταίο; Οι υπάλληλοι που λέει ότι θα χρησιμοποιήσει στην παραγωγή πρέπει να συγκριθούν με τους υπάλληλους της ΑΗΚ στην παραγωγή, όχι με όλο τον οργανισμό. Πολύ θα χαρώ να μάθω πότε θα αρχίσουν τα κατασκευαστικά έργα της pec. Σου θυμίζω είναι η ίδια εταιρεία που ηταν μπλεγμένη στην υπόθεση της αγοραπωλησίας άδειας παραωγής ηλεκτρισμού με πρωταγωνιστή τον Κώστα Ιωάννου, πρώην της ΡΑΕΚ, τον οποίο απέπεμψε από τη ΔΕΦΑ ο Αναστασιάδης μόλις ανέλαβε. Εκκρεμεί και κατάθεση κατηγορητηρίου στα δικαστήρια από Εισαγγελέα. Σημείωσε επίσης ότι μέσα στην επένδυση αυτή είναι, από τότε που διαπραγματεύονταν την αγορά/μεταβίβαση της άδειας, ο Κουνναφής, πρώην αρχισυντάκτης του Φιλελευθέρου, που δημοσίευσε την είδηση.
    Α και κάτι άλλο για άλλους σχολιαστές. Αφού η ΑΗΚ δεν έχει κέρδη, γιατί η ΡΑΕΚ της μειώνει τις διατιμήσεις και της μειώνει τα πλεονάσματα. Τα οποία για το 2013 ήταν συνολικά 125 εκατ. ευρώ, παρά τη δραστική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και με ποσοστά κέρδους στην παραγωγή πάνω-κάτω 5% επί του κεφαλαίου.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      20 Μαρτίου, 2014 14:06

      Ανώνυμε, είσαι αδικαιολόγητα επιθετικός – άνκαι προφανώς καλά ενημερωμένος.

      Ναι για τον Πίπη έκανα λάθος συνειρμούς και το διόρθωσα – έστω και αν από την αρχή είχα δηλώσει πως ηταν μια απλή υπόθεση και μόνο.
      Νομίζω όμως με υποτιμάς και λίγο. Μπορώ να κρίνω πως οι «θείες» επενδύσεις, όπως ας πούμε εκείνη των 7 δις στην Πάφο είναι και απίθανο να γίνουν, αλλά αν με ρωτάς δεν είναι και επιθυμητό να γίνουν. Η είδηση στην οποία βασίστηκα όμως φαίνεται αρκετά τεκμηριωμένη, και σε μεγάλο βαθμό με πείθει.
      Αν η ιδιωτική εταιρία όμως μπορεί να κάνει αυτό που διαφημίζει, δεν βλέπω κάτι λανθασμένο αν επικεντρωθεί σε μεγάλους βιομηχανικούς χρήστες που μπορούν να απορροφήσουν τα 230ΜΒ. Θα τους δώσει την ευκαιρία να κάνουν φθηνότερη παραγωγή με όλα τα θετικά επακόλουθα για τους καταναλωτές και την οικονομία της χώρας. Γιατί να είναι αρνητικό αυτό;
      Με την ΑΗΚ υποθέτω θα έχουν την όποια σχέση έχουν δυο οποιεσδήποτε ανταγωνιστικές εταιρείες, και θα πληρώνουν και οι δυο για να χρησιμοποιούν το δίχτυο. Αυτό αντιλαμβάνομαι θα μειώσει το κόστος παραγωγής της ΑΗΚ και θα αυξήσει εκείνο του ιδιώτη.
      Την πτυχή με τον Κώστα Ιωάννου δεν τη γνωρίζω, ενώ τον Τάκη Κουνναφή δεν τον χώνεψα ποτέ για τις πολιτικές του και μόνο απόψεις. Δε ξέρω τι κάνει στην υπόλοιπη του ζωή.
      Το τελευταίο ερώτημα οφείλω να παραδεχτώ ότι είναι εύλογο.

      Μου αρέσει!

      • Ανώνυμος permalink
        20 Μαρτίου, 2014 15:09

        Απολογούμαι αν ήμουν επιθετικός, δεν ήταν η πρόθεση μου. Δεν είμαι εναντίον του ανταγωνισμού της ΑΗΚ, αλλά θεωρώ πως η υπεδιαφήμιση των χουβαρντάδων ανταγωνιστών που όλο έρχονται αλλά δεν τους βλέπουμε αποσκοπεί στην υπονόμευση της ΑΗΚ ως δημόσιου οργανισμού κοινής ωφελείας. ¨ηθελα να πω ότι ακόμα και αν υπάρξει φθηνότερη παραγωγή από μικρότερους παραγωγούς τα οφέλη δεν θα είναι για τους οικιακούς καταναλωτές. Σημείωσε επίσης πως λόγω της φύσης της αγοράς, είναι δυνατό να φθηνισει το ρεύμα για τους βιομηχανους-εμπόρους και να ακριβώσει για τους οικιακούς. Επειδή ο ηλεκτροπαραγωγόςπου θα μείνει με τους οικιακούς θα πρέπει να αναδιαρθρώσει τις διατιμήσεις του για να είναι κερδοφόρος, έχοντας χάσει τους μεγάλους καταναλωτές.
        Και αν πιστεύει κανένας ότι ως καταναλωτές προϊόντων θα επωφεληθούμε αν ο χ-ψ βιομήχανος ή ξενοδόχος ή μεγαλοκαταστηματάρχης θα παίρνει φθηνότερο ρεύμα έχω να πω ότι γράφτηκε στις εφημερίδες ανακοίνωση τςη ΡΑΕΚ τον Δεκέμβριο, η οποία έλεγε πως από την 1η του 2013 ως το Δεκέμβριο το ρεύμα είχε μειωθεί 15% για διάφορους λόγους, Είδατε να επωφεληθεί ο καταναλωτής; Μειώθηκαν γάλατα, ψωμιά, γαλακτοκομικά, αλλαντικά κλπ βασικά είδη;

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          20 Μαρτίου, 2014 17:37

          Μα, που είδες τη διαφήμιση; Μια είδηση διάβασα, με έπεισε πως είναι πραγματοποιήσιμη και έκανα την ανάλυση μου!
          Αν η είδηση μείνει στα λόγια, τότε υπονομεύεται εκείνος που ηταν να κάνει την άλλη εταιρία και ο Φιλελεύθερος που το προβάλλει. Αν «κάτσει» η φάση, τότε υπονομεύεται – όμως κυριολεκτικά – η ΑΗΚ για πολύ θεμιτούς λόγους.
          Το αν δουλεύει ή δε δουλεύει ο ανταγωνισμός και η ελεύθερη αγορά είναι άλλο θέμα. Το θέμα είναι πως δεν έχουμε άλλο σύστημα να δοκιμάσουμε.

          Μου αρέσει!

        • 21 Μαρτίου, 2014 06:09

          Strovoliotis,
          Εγιώ εν τζιαι….

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          21 Μαρτίου, 2014 07:02

          Αυτό συμπεραίνεις;

          Μου αρέσει!

  9. strovoliotis permalink*
    20 Μαρτίου, 2014 13:36

    Όπως θα προσέξουν οι προσεκτικοί αναγνώστες του μπλοκ, έχει αλλάξει ο τίτλος αυτής της ανάρτησης. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στα 744 άρθρα που έχουν εμφανιστεί εδώ. Και αυτό γίνεται γιατί η αναφορά στον κ. Πίπη, (που εξηγείται στη συνέχεια) ηταν παντελώς λανθασμένη, και συνεπώς δεν υπαρχει λόγος να μένει εκεί! Οι σκέψεις και οι εκτιμήσεις που με είχαν οδηγήσει στα αρχικά συμπεράσματα βρίσκονται ακόμα στο κειμενο, αλλά εκ των πραγμάτων, η όποια αξία του κειμένου επικεντρώνεται τώρα στα της ΑΗΚ και μόνο.

    Μου αρέσει!

    • 21 Μαρτίου, 2014 06:10

      Strovoliotis,
      Το πολλάκις εξαμαρτείν ουκ εστί αντρός σκεπτόμενου αλλά παρορμητικού!

      Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        21 Μαρτίου, 2014 07:05

        Δεν θεωρώ κακή την παρορμητικότητα μου – αφού ο μόνος που έχει να χάσει ειναι *μόνο* η δική μου αξιοπιστία!

        Αλλά σημείωσε, πως όπου αποδειχτεί ότι κάνω λάθος λειτουργώ με βάση αυτή την παλιά γαλλική παροιμία: » μόνο οι ηλίθιοι δεν αλλάζουν ποτέ γνώμη.»

        Μου αρέσει!

  10. 20 Μαρτίου, 2014 14:28

    Η πιο πάνω είδηση είναι του βελινεκούς των μακέτων του χριστόφια που τους καταριανούς, τζαι τα δις επενδύσεων του αρχιεπισκόπου…..

    Δεσμέφκουνται τζαι τούτοι ;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      20 Μαρτίου, 2014 14:40

      Σε χαλά αν δοκιμάσουν; Με τα δικά τους ριάλια;

      Μου αρέσει!

      • 20 Μαρτίου, 2014 16:38

        εμένα τι να με χαλά ;
        εμένα χαλά με που θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν την ΑΗΚ.
        Και ελπίζουμε ότι εν θα θέλει ιδιαίτερα προνόμια όπως εθέλαν οι «ανταγωνιστές» της ΑΤΗΚ.

        Προς το παρόν, εγώ προτιμώ να βλέπω τι πραγματικά γίνεται και όχι τι ονειρέφκεται μια θεωρεία βασισμένη σε αποδειγμένα πλέον λάθος υποθέσεις..

        Από τον φιλελευθερο επίσης

        Σήμερα με τους μισθούς να πετσοκόβονται, τους ανέργους να πληθαίνουν, οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών όχι μόνο παραμένουν σταθερές αλλά αυξάνονται από την άλλη. – See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/190012/allo-i-lira-allo-to-evro#sthash.XcAJPiJa.dpuf

        δαμέ οι μισθοί εσφαχτήκαν, είδες καμιάν μείωση τιμών ; (ανάλογης της πτώσης των εισοδημάτων). Τζαι συ ακόμα πιστέφκεις ότι ενα σύρει την τιμή του ρεύματος ο άλλος, τζαι αν ακόμα τη σύρει ότι πραγματικά θα φτηνίσουν τα υπόλοιπα αγαθά….

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          20 Μαρτίου, 2014 17:44

          Σε χαλά επειδή θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν την ΑΗΚ *έστω* και αν οδηγηθούμε σε 50% (λέμε τώρα) μείωση στην τιμή για το *σύνολο* των καταναλωτών;
          Επειδή μου ακούγεται μάλλον δογματική η θέση σου…
          Και η ανάρτηση αναφέρεται σε μια ιδιωτική εταιρεία και τις υποσχέσεις της.
          Τι σχέση έχει αυτό με τις θεωρίες της ιδιωτικοποίησης με τις οποίες διαφωνείς;
          Θα απαντήσω με τον ίδιο τρόπο που απάντησα στον προηγούμενο: βρισκόμαστε σε αστική δημοκρατία με ελεύθερη οικονομία. Εγώ κρίνω και μπορώ να τεκμηριώσω πως οι τιμές των πλείστων αγαθών και υπηρεσιών έπεσαν. Είναι δυνατόν να μην έπεσαν όλα το ίδιο και ίσως να μην έπεσαν όλα με τον ίδιο τρόπο που έπεσαν οι μισθοί.
          Ε, και;
          Υπάρχει τρόπος να γίνει αλλιώς;

          Μου αρέσει!

        • 21 Μαρτίου, 2014 06:58

          Strovoliotis,

          «Το σύστημα [στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος] φυσικά και *μπορεί* να αλλάξει. Και όταν αλλάξει θα μιλάμε με τους κανόνες που θα ισχύουν *τότε*. Προς το παρόν η συζήτηση, για να έχει νόημα πρέπει να περιοριστεί στους κανόνες που ισχύουν στο υπάρχον σύστημα. Αυτό δεν είναι δογματισμός, είναι στοιχειώδες πλαίσιο λειτουργίας και διαλογισμού»

          https://strovoliotis.wordpress.com/2014/03/13/%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%80%cf%8c%cf%82-%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%ad%cf%83%ce%b1-%ce%b1%ce%bd-%ce%b8%cf%85%ce%bc%cf%8c%ce%bc/#comment-14811

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          21 Μαρτίου, 2014 07:09

          Νομίζω υπάρχει μια σύγχυση εδώ. Το ανωτέρω *μου* σχόλιο και αυτό στο οποίο με παραπέμπεις, αναφέρεται στο ισχύον κοινωνικό – οικονομικό – πολιτικό σύστημα. Εσύ το αξιοποιείς για το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος. Ομολογώ πως δε σε παρακολουθώ!

          Μου αρέσει!

        • 23 Μαρτίου, 2014 11:46

          Strovoliotis,

          Λίγα τελευταία λόγια για να ολοκληρωθεί από μέρους μου η κουβέντα που ΕΓΩ άνοιξα… [Άσε που η επικαιρότητα έχει φέρει και πολλά άλλα θέματα στο προσκήνιο που σηκώνουν συζήτηση]…
          Λοιπόν επί του θέματος ,
          – πρώτον, για το «εγιώ εν τζιαι…»: κάνεις ολόκληρο θέμα από κάτι που στο τέλος αποδεικνύεται ότι δεν ισχύει [και δεν είναι η πρώτη φορά], και το μόνο που έχεις να πεις είναι ότι «μόνο οι ηλίθιοι δεν αλλάζουν ποτέ γνώμη»… Μα ΕΣΥ εν τζιαι αλλάζεις γνώμη, απλά λες ότι τα είπες λάθος γιατί ήταν λάθος η πληροφόρηση ΣΟΥ. Και τελικά δεν είναι ζήτημα παρορμητικότητας, αλλά κεκτημένης συνήθειας και διαχρονικών εμμονών που ψάχνουν επιβεβαίωση… Κι όταν αποδεικνύεται ότι έκανες λάθος εκτιμήσεις, εκεί προκύπτει και το «εγιώ εν τζιαι…» Και
          – δεύτερον, δεν υπάρχει θέμα ΚΑΜΙΑΣ σύγχυσης στην αναφορά μου σε προηγούμενο σχόλιο ΣΟΥ για το «ισχύον κοινωνικό – οικονομικό – πολιτικό σύστημα»… Ο δογματισμός και η φοβία με την οποία μπορεί να δούμε την όποια προσπάθεια και κίνηση για αλλαγές μπορεί αν αφορά ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, αφού δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό ότι η συγκεκριμένη αλλαγή θα στεφθεί με επιτυχία. Κι αυτό αφορά και την ανατροπή κι αλλαγή του υφιστάμενου κοινωνικό-οικονομικού συστήματος, αλλά και την ιδιωτικοποίηση των Ημικρατικών Οργανισμών… Υπάρχει εχέγγυο ότι οι τιμές του ρεύματος κι άλλων υπηρεσιών δεν θα ακριβύνουν;

          Καλή συνέχεια…

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          23 Μαρτίου, 2014 18:32

          Ανεφ, δεν αποτελώ φάρο εκπαίδευσης ή ιδεολογικής διαφώτισης κάποιων! Έκανα κάποιους συνειρμούς, προειδοποίησα από την αρχή για την πιθανότητα να βγουν λανθασμένοι, τελικά βγαίνουν λανθασμένοι, και ευθαρσώς διορθώνω!
          Που μπορεί να είναι το λάθος σε αυτό; Εσύ δεν έχεις ποτέ γράψει κάτι που αποδείχτηκε λανθασμένο – είτε λόγω κακής πληροφόρησης είτε λόγω κακής εκτίμησης;
          Τώρα κατάλαβα για το άλλο.
          Βασικά συγκρίνεις τη διαχρονική μου αντίδραση στο να συγκρίνουμε το παρόν σύστημα με κάτι άλλο που δεν υπάρχει ακόμη, με την αλλαγή του συστήματος στην ΑΗΚ ας πούμε, με κάτι άλλο. Ε, *δεν* είναι το ίδιο! Στην πραγματικότητα δε έχει καμιά σχέση το ένα με το άλλο! Πολλάκις εσύ και άλλοι επικαλείστε πως η ιδιωτικοποίηση θα φέρει ακριβότερες τιμές – και έχετε και ένα σωρό παραδείγματα, ε, που το ξέρετε; Μήπως επειδή το άλλο σύστημα έχει δοκιμαστεί με αρνητικά αλλά και θετικά αποτελέσματα; Και πως στοιχειώδης λογική λέει πως αν υπάρχει έστω και ένα καταγραμμένο θετικό αποτέλεσμα, τότε προσπαθείς να κεφαλαιοποιήσεις πάνω του και να κάνεις την περίπτωση σου ακόμη καλύτερη – για το συμφέρον του συνόλου, και όχι μόνο μιας μικρής ομάδας εργαζομένων.

          Επειδή μελετώ ένα παρεμφερές θέμα, έχεις γνώση και γνώμη για το λιμάνι του Πειραιά;

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          26 Μαρτίου, 2014 09:05

          Διάβασε αν θέλεις αυτό:

          Κοντέινερ, σιτάρια και Cosco…

          Μου αρέσει!

        • AnefOriwn permalink
          26 Μαρτίου, 2014 10:41

          Δες κι εσύ αυτό: http://iordanou.org/blog/privatisations-uk/

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          26 Μαρτίου, 2014 11:37

          Το είχα διαβάσει από τον πρώτο καιρό. Οι περιπτώσεις *δεν* ειναι οι ίδιες, η μια εμπλέκει ένα εκ των πραγμάτων φυσικό μονοπώλιο, η άλλη όχι. Επίσης, σε τελική ανάλυση, η μια περίπτωση ειναι σχετικά αποτυχημένη,η άλλη πλήρως επιτυχημένη. Άρα αυτό καταρρίπτει τη δική σου δογματική θέση και προκρίνει τη δίκη μου θέση πως όλα πρέπει να γίνονται με την ανάλογη προσοχή!

          Μου αρέσει!

  11. Ανώνυμος permalink
    20 Μαρτίου, 2014 22:26

    Φίλε στροβολιώτη υπήρχε. Ακόμα και σε καθεστώς «αστικής δημοκρατίας» που λες, υπήρχε η λύση της υποτίμησης του νομίσματος. Όλα κάτω, αναλογικά το ίδιο. και μισθοί και προϊόντα και αξίες και καταθέσεις. Όλα. Αλλά τι να πεις που δεν έχουμε δικό μας νόμισμα και το ευρώ το διαχειρίζονται οι Γερμανοί, που επωφελούνται από την διατήρηση του σε υπερτιμημένο επίπεδο.

    Μου αρέσει!

  12. Ανώνυμος permalink
    21 Μαρτίου, 2014 12:43

    Στροβολιώτη,
    Με βάση τα στοιχεία από την ιστοσελίδα του ΔΣΜ (http://www.dsm.org.cy/nqcontent.cfm?a_name=graphing_load_1) η ΑΗΚ έχει δυνατότητα παραγωγής 1141MW. Για την λειτουργία των σταθμών παραγωγής ρεύματος εργοδοτεί 518 υπαλλήλους. Αυτό σημαίνει 2,2MW ανα υπάλληλο και όχι 0,5 που έβγαλες εσύ. Οπόταν το επιχείρημα της παραγωγικότητας μάλλον πέφτει στο κενό.
    Και αν το δούμε από την άλλη πλευρά είναι η ΑΗΚ που έχει τεράστια προοπτική βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας στον τομέα κόστος παραγωγής εφόσον αυτή τη στιγμή (μετά το κλείσιμο του σταθμού της Μονής) έχει υπεράριθμο προσωπικό στον τομέα της παραγωγής. Γύρω στους 200 περίπου.
    Όσον αφορα την τιμή του ρεύματος που θα αγοράζει ο καταναλωτής , χμμ:
    Κόστος καυσίμου: πόσο καλύτερη τιμή μπορεί να βρει από αυτή που πληρώνει η ΑΗΚ που αγοράζει και μεγαλύτερες ποσότητες;
    Κόστος λειτουργίας: Εδώ ένας ιδιώτης μπορεί να κάνει τη διαφορά με την ευελιξία που διαθέτει σε μισθολογικά θέματα και θέματα αγορών. Αλλά μέχρι ένα σημείο. Ένας ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός πρέπει να πληρεί και κάποια ελάχιστα κριτήρια ασφάλειας. Διαφορετικά είναι μια βομβα που περιμένει να σκάσει.
    Κόστος Προμήθειας: Αυτό υποχρεωτικά πρέπει να είναι το ίδιο για όλους, δεν είναι;
    Κόστος Δικτύου: Και αυτό υποχρεωτικά πρέπει να είναι το ίδιο για όλους, δεν είναι;
    Φόροι και άλλες χρεώσεις: Και αυτά υποχρεωτικά πρέπει να είναι τα ίδια για όλους, δεν είναι;
    Άρα επιστρέφουμε στο κόστος λειτουργίας σαν το μοναδικό το οποίο μπορεί να επηράσει ο νέος ανταταγωνιστής και αυτό δεν μου φαίνεται ακετό για να μειώσει το κόστος του καταλώτή κατά 40-50%.

    Μου αρέσει!

  13. 21 Μαρτίου, 2014 13:39

    Ισραήλ – Ελλάδα – Κύπρος – Βουλγαρία … συνέ-ργα-σία, πόντιση καλωδίου. Αυτά.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.