Μετάβαση στο περιεχόμενο

How to fix AKEL – από τον Τάκη Χατζηγεωργίου.

19 Μαΐου, 2014

Άκουγα σήμερα το πρωί  τη συζήτηση στο Τρίτο του ΡΙΚ, με την Ελένη Βρεττού, μετά που είχε ανάψει. Ηταν ο Τάκης Χατζηγεωργίου, που ελπίζω να παει στη ευρωβουλή ως εκπρόσωπος της Κύπρου και του ΑΚΕΛ,  μαζί με τον Κώστα Μαυρίδη του ΔΗΚΟ και τον Δημήτρη Συλλούρη που κατεβαίνει με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ. Δυο αρκούντως προβληματικοί και εριστικοί συνομιλητές και συνεπώς αντιλαμβάνομαι γιατί ο Τάκης ήταν μάλλον  εκνευρισμένος, έστω και αν δεν άκουσα τι είχε προηγηθεί.

Η συζήτηση ήταν για την οικονομία, για το μνημόνιο, και η Ελένη Βρεττού με τον απαράμιλλο, άκομψο της τρόπο, δεν άφησε κανένα από τους τρεις να ησυχάσει ή να ξεφύγει.

Ο διάλογος που είχε σημασία όμως ηταν εκείνος που έγινε με τον Τάκη. Αναφέρθηκε ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ σε «εκείνους που έφεραν την τρόικα και το μνημόνιο», και η Ελένη τον ρώτησε μάλλον πιεστικά: «υπήρχε άλλη επιλογή;»

«Ποια ήταν αυτή;»

Ο ένας διέκοπτε τον άλλο, αλλά τελικά ο Τάκης άρθρωσε μια απάντηση σε έντονο ύφος:  «Ναι, υπήρχε επιλογή, αν στην Ευρώπη κυβερνούσε η αριστερά». Πολύ σύντομα φάνηκε πως ως «αριστερά» θεωρεί  τις *πολύ* αριστερές, πέραν της σοσιαλδημοκρατίας  δυνάμεις.

Οι οποίες φυσικά δεν κυβερνούν πουθενά στην Ευρώπη, ούτε βρίσκονται κοντά στο να κάνουν κάτι τέτοιο.

Συνεπώς η ερώτηση της Ελένης είχε αποτέλεσμα και μάλιστα πολύ σημαντικό: το σημερινό ΑΚΕΛ *δεν είχε* και *δεν έχει* εναλλακτική εισήγηση για τη λύση των οικονομικών προβλημάτων της αστικής, καπιταλιστικής κοινωνίας στην οποία ζούμε.

Το ποιοί  προκάλεσαν αυτά τα προβλήματα και γιατί, είναι βεβαίως άλλο κεφάλαιο.

Εξ όσων γνωρίζω τον Τάκη, δεν έπεσε σε παγίδα.

Δεν πιστεύω να έκανε γκάφα και δεν ήθελε να εκθέσει το κόμμα του.

Νομίζω όμως εκείνο που ήθελε να πει είναι αυτό:  η μόνη βιώσιμη προοπτική για το ΑΚΕΛ είναι η μετάλλαξη του σε ένα κόμμα που μπορεί να συμμετάσχει και να διαχειριστεί το σύστημα. Δε βοηθά σε τίποτα και είναι αδιέξοδη η εμμονή στην παρούσα οικονομική – κοινωνική πολιτική και ιδεολογία.

Να επισημανθεί ταυτόχρονα, πως  το ο ΑΚΕΛ, αντιφάσκοντας με τον εαυτό του,  έχει ήδη άποψη για πολλά ζητήματα της καπιταλιστικής διαχείρισης. Η έντονη σημερινή επιχειρηματολογία του Άντρου Κυπριανού υπέρ του τερματικού υγροποίησης των γκαζιών, μπορεί να είχε αφετηρία την προεκλογική περίοδο, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ευρύτερο μέρος των επιχειρημάτων του *όποιου* διαχειριστή του καπιταλιστικού συστήματος και  σίγουρα η προτίμηση σε  «αυτές τις αγορές αντί στις άλλες» δεν  «κολλά» σε καμιά μαρξιστική ανάλυση.

Καιρός  για το ΑΚΕΛ να «βγει από τη ντουλάπα».

Ο Τάκης.

Ο Τάκης.

12 Σχόλια leave one →
  1. strovoliotis permalink*
    20 Μαΐου, 2014 07:34

    Για να καταλάβετε καλύτερα τις δυσκολίες που έχουν στο ΑΚΕΛ, διαβάστε αυτό: http://newgreekcypriot.blogspot.com/2014/05/eurovision.html?spref=tw

    Μου αρέσει!

  2. 20 Μαΐου, 2014 13:52

    Η αριστερά ευρύτερα όντως έχει πρόβλημα πρότασης. Σωστή η κριτική της, αλλά πρόταση ακόμα δεν έχει βάλει κάτω.

    Σε πιο δύσκολη θέση βρίσκονται κόμματα της αριστεράς που έχουν προοπτική εξουσίας. Γιατί αν δεν υπάρχει περίπτωση να κυβερνήσεις , τα πράματα εν πιο εύκολα.
    Άμαν κυβερνήσεις αργά ή γλίορα θα φανεί η διάσταση λόγων και πράξεων.
    Εκτός κι αν είσαι τουλάχιστον έντιμος τζαι παραδεκτείς ότι «διαφορετικά θα τα εκάμναμεν αν εκυβέρναν η αριστερά παντού…. ως τότε θα κάμνω διαχείρηση».

    Που την άλλη, η υφιστάμενη «πρόταση» με τα μοντέλα της, τους αναλυτές της, τους ειδικούς της, τα πανεπιστήμια της, τα ΜΜΕ της, είναι κατ έμε και άδικη και (άρα) αποτυχημένη.

    Μεταξύ μιας υπαρκτής αποτυχίας και μιας ανύπαρκτης πρότασης τι να θκιαλέξεις….

    Τέλος, επείδη λαλείς το τζαι ξαναλαλείς το….
    Η σοσιαλδημοκρατία σου φαντάζει «χρήσιμη» γιατί ακριβώς δεν είναι σοσιαλδημοκρατία.
    Οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες, είναι πιο νεοφιλελευθεροι από ότι ήταν παραδοσιακοί ηγέτες της δεξιάς.
    Νούσιμοι βεβαίως κατ εσένα, αλλά όχι τζαι αριστεροί.
    Απλώς επίλέξαν τζαι τούτοι την υπαρκτή αποτυχία.
    Τουλαχιστόν ως το 1970, έστω και για τα μάθκια του κόσμου, είχαν συντεχνείες, εβάλαν κάποια αιτημάτα για τους εργαζόμενους. Τωρά ο μπλερ, ο ολαντ, ή ο γιωργάκης θεωρούνται αριστεροί ; Εννα περιπεζούμαστεν ;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      21 Μαΐου, 2014 07:11

      Ναι, νομίζω το ζήτημα κλειδί είναι το τι κάνουν τα αριστερά κόμματα που διεκδικούν ρόλο και εξουσία. Το ΚΚΕ λέει τα δικά του, κρατά ευχαριστημένο το μικρό του ακροατήριο γιατί δεν τολμά να μπει στη διαδικασία της διαχείρισης του καπιταλισμού. Σεβαστό και θεμιτό για ένα ακόμα του περιθωρίου.
      Στο ΑΚΕΛ τα πράγματα είναι διαφορετικά όμως. Φάνηκε ξεκάθαρα την πενταετία Χριστόφια όταν η ανικανότητα του ανδρός μπλεκόταν με την αδυναμία του να αντιληφθεί που σταματούσε η ιδεολογία και που άρχιζε η διαχείριση.
      Η κατάσταση σύγχυσης δυστυχώς συνεχίζεται. Δε γίνεται από τη μια αγαπητέ Άνδρο Κυπριανού να έχεις έντονη άποψη για το τερματικό του γκαζιού και τις αγορές που θα εξυπηρετήσει, και μετά να το παίζεις και μαρξιστής!
      Πάντως ακόμη και αν ισχύει το δίλημμα που βάζεις, εγώ προτιμώ να προσπαθήσω να δουλέψω και να σάσω μια υπαρκτή αποτυχία παρά να βολεύομαι σε μια ανύπαρκτη πρόταση.
      Αν η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι αυτό που λέει ό,τι είναι, δεν με ενδιαφέρει. Φτάνει να δουλεύει εξισορροπητικά μέσα στο υφιστάμενο σύστημα: και όσον αφορά την πολιτική και όσον αφορά την επιρροή που καλό είναι να είναι μοιρασμένη αντί να μονοπωλείται από μια δύναμη.

      Μου αρέσει!

  3. Ανώνυμος permalink
    20 Μαΐου, 2014 23:49

    Αφρίζεις Στροβολιώτη. Αντί να αγαλιάζεστε από τη «πτώση» του ΑΚΕΛ και των αριστερών δυνάμεων αφρίζετε. Παγκόσμια! Έχετε αμολύσει λυτούς και δεμένους σε έναν ανελέητο αγώνα να εκμηδενήσετε το δίκαιο. Ματαιοπονείτε. Το πρόβλημα σας είναι ανυπέρβλητο. Δε στρέφεται πίσω η ιστορία. Δε γίνεται να καούν όλα τα βιβλία. Δε γίνεται να αλλάξει η πραγματικότητα. Ο καπιταλισμός χρεοκόπησε. Σαν πληγωμένο θηρίο βυσσοδομεί. Ξύνει με τα νύχια του και δαγκώνει με τα δόντια του την άμμο. Γιατί άμμος βαθιά η ανθρωπότητα, να τη μαζέψεις δε μπορείς. Όση δύναμη μαζεύεις απαίσιε πλουτοκράτη, τόσα αγαθά που της ανήκουν της στερείς. Και το ξέρεις! Κάποια μέρα θα στα ζητήσει πίσω με τόκο.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      21 Μαΐου, 2014 07:13

      Μάλλον εσύ αφρίζεις. Ο καπιταλισμός ισχύει σχεδόν στο σύνολο των κρατών αυτού του πλανήτη. Τέλος της συζήτησης.

      Μου αρέσει!

      • Ανώνυμος permalink
        21 Μαΐου, 2014 12:58

        Χρεοκόπησε φίλε μου. Το παιγνίδι που παίζεται τώρα είναι το εξής: Θα προλάβει η ανθρωπότητα να διώξει τον καπιταλισμό ή θα προλάβει ο καπιταλισμός να διώξει την ανθρωπότητα;

        Μου αρέσει!

      • Ανώνυμος permalink
        22 Μαΐου, 2014 19:04

        Βρηκες το τελειο αλλοθι φιλτατε ανωνυμε. Για ολα καποιοι αλλοι, ολοι οι αλλοι, οι πονηροι, οι εκμεταλλευτες. Πρωτος το λιθο βαλλετο, και συνεχισε να ονειρευεσαι…..

        Μου αρέσει!

  4. Ανώνυμος permalink
    21 Μαΐου, 2014 00:52

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      21 Μαΐου, 2014 07:14

      Φαίνεται ο Χριστόφιας συνεχίζει να κάνει ο,τι μπορεί για να χάσει τη δεύτερη έδρα το κόμμα του. Ένας θλιβερός άνθρωπος.

      Μου αρέσει!

  5. ΝΕΟΚΥΠΡΙΟΣ permalink
    21 Μαΐου, 2014 19:32

    θλιβερή είναι η ανεμοστρέφεια που σας χαρακτηρίζει. Με τις ερμαφρόδιτες πολιτικές ταυτίζεστε και γίνεστε τα πιο χρήσιμα εργαλεία εσείς και οι νεοναζί που συντηρουν το σύστημα της αδικίας. Η δικαιοσύνη θα έρθει από το νότο πιο δυνατή αυτή τη φορά. Και θα σας κατασπαράξει μικροαστικά και νεοναζί γουρούνια.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      21 Μαΐου, 2014 22:24

      Δεν νοιώθω να ανησυχούμε εδώ στην Κύπρο από τους αναφερόμενους χαρακτήρες. Πάθαμε ήδη αρκετά από τους αχάπαρους.

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.