Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εννιά  ψέματα και ένα σύνθημα  για το κυπριακό.

27 Οκτωβρίου, 2016

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εισαγωγή. Η διαδικασία διαπραγματεύσεων προχωρεί (ναι υπάρχουν δυσκολίες και δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί θετικό αποτέλεσμα), αλλά το σενάριο στο οποίο όλο και περισσότεροι ποντάρουν, είναι πως θα έχουμε τελικό, συμφωνημένο (σε αντίθεση με το 2004)  σχέδιο εντός του έτους και διπλό δημοψήφισμα στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Οι ενδείξεις για όσα έχουν συμφωνηθεί, προβάλλουν ένα σχεδιο καλύτερο από το απορριφθέν σχέδιο Ανάν. Μένει να δούμε τι θα γίνει και στο εδαφικό. Ενώ όμως συμβαίνουν αυτά σε επίπεδο ηγεσιών των δυο κοινοτήτων, συμβαίνουν άλλα τόσα σε επίπεδο κομμάτων και δυστυχώς πολύ λιγότερα στην κοινωνία των πολιτών – όπου το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό από το 2004.  Και όταν λέμε «κομμάτων» εννοούμε βασικά τα κόμματα του λεγόμενου κέντρου, το εθνικιστικό/λυσοφοβικό δηλαδή κομμάτι του ελληνοκυπριακού πολιτικού φάσματος. Τα μεγάλα κόμματα, που εκπροσωπούν και την πλειοψηφία των ψηφοφόρων και που στηρίζουν την προσπάθεια λύσης, μένουν δυστυχώς στο ρόλο του παρατηρητή με πολύ λίγες παρεμβάσεις.

Το αποτέλεσμα είναι ετεροβαρές. Τα 6 εθνικιστικά κόμματα έχουν 6 φορές το λόγο, και μάλιστα *επιδιώκουν* να έχουν έξι φορές το λόγο (και είναι δικαίωμα τους), ενώ τα δυο κόμματα όχι μόνο δεν τον διεκδικούν πάντα, αλλά δεν έχουν καν περισσότερο βάρος στο χρόνο που τους δίνεται ως μεγαλύτερα κόμματα.  

Ακούμε λοιπόν ή βλέπουμε κάθε μέρα 6 εκπροσώπους να μας διαβάζουν παραμύθια, να διηγούνται τρελά, φανταστικά  σενάρια, φόβους τραβηγμένους από τα μαλλιά, αλλά και ψέματα, πολλά ψέματα για την τρέχουσα διαπραγματευτική  διαδικασία. Και όπως είναι γνωστό, όσο περισσότερο επαναλάβεις ένα ψέμα, τόσο περισσότερο θα κολλήσει.

Και η προσωπική μου εμπειρία είναι πως τα ψέματα έχουν κολλήσει πολύ και σε πολλούς. Ενώ είναι τόσο εύκολο να εκτεθούν ως αυτό που είναι: ψέματα.

  1. Ψέμα νούμερο ένα:  με  λύση ΔΔΟ, η Κύπρος τουρκοποιείται. Η αλήθεια: με  λύση ΔΔΟ, η Τουρκία γίνεται τρίτη χώρα.  Καλό είναι φυσικά να δούμε πρώτα  την  άβολη λεπτομέρεια πως όσοι έχουν αυτή την ανησυχία, δεν φαίνεται να ανησυχούν ποσώς για το γεγονός πως η βόρεια Κύπρος *ήδη* κατέχεται και θα αφεθεί πλήρως στην μοίρα της τουρκοποίησης  *χωρίς* λύση. Μετά τη λύση ΔΔΟ λοιπόν, η Τουρκία αποχωρεί, γίνεται «τρίτη» χώρα σε σχέση με την Κύπρο, θα έχει δηλαδή την ίδια σχέση που έχει με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ. Δεν υπάρχει τρόπος να λειτουργήσει αυτή η σχέση αλλιώς, συνεπώς καλό είναι να αντιληφθούν όσοι χρησιμοποιούν το επιχείρημα της δήθεν «τουρκοποίησης» πως αυτό καθίσταται άκυρο εκ των πραγμάτων. (Άχρηστη λεπτομέρεια: ακόμη και στο καταραμένο σχέδιο Ανάν, υπήρχε γραπτή σαφής αναφορά για το θέμα: ακόμη και τότε, η Τουρκία καθοριζόταν ως «τρίτη» χώρα).
  2. Ψέμα νούμερο δυο: με λύση ΔΔΟ νομιμοποιείται η κατοχή μέρους της Κύπρου. Η αλήθεια:  με λύση ΔΔΟ, θα έχουμε πλήρη απελευθέρωση. Κάποιοι μένουν στα τραγούδια. Και νομίζουν πως το βουνό θα τους ανασηκώσει και θα καθαρίσουμε. Κάποιοι είναι πιο παραγωγικοί, και πιο τολμηροί και πιο αγωνιστές (δεν λέω πατριώτες, γιατί θα θυμώσετε). Αυτό που έχει σημασία είναι πως με τη ΔΔΟ το *σύνολο* των εδαφών της Κύπρου απελευθερώνονται και η κατοχή τερματίζεται παντού. Αυτό που συζητάμε είναι αν *μετά* την αποχώρηση, ο Κυπραίος «μουχτάρης» θα ονομάζεται Γιάννος ή Αχμέτ. Και αυτό – επίσης-, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Εννοείται, πως έχουν σημασία και τα ποσοστά εδαφών που θα ελέγχει ο κάθε «μουχτάρης»,  εννοείται φυσικά πως είναι άλλο θέμα το πιο δύσκολο περιουσιακό, αλλά όταν καταλήξουμε σε τελική συμφωνία,  αυτό θα είναι το αποτέλεσμα: η πλήρης απόδοση των κατεχομένων από την Τουρκία εδαφών στην ΚΔ. Τα σύνορα μας ήταν και θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην Κερύνεια (όχι στο μέσο της οδού Λήδρας).
  3. Ψέμα νούμερο τρία: με λύση ΔΔΟ η Τουρκία θα συνεχίσει να μας ελέγχει μέσω του όποιου συστήματος ασφαλείας συμφωνηθεί. Η αλήθεια:  Εγγυήσεις ισχύουν τώρα. Φυσικά και δεν θέλουμε εγγυήσεις! Φυσικά και είναι αχρείαστα βαρίδια του παρελθόντος οι εγγυήσεις. Δεν ξέρω τι θα καταφέρουμε στο τέλος αφού δεν καταλήξαμε ακόμη, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε όλοι: χωρίς λύση, παραμένουν οι εγγυήσεις του 1960 που βρίσκονται ακόμη και τώρα σε πλήρη ισχύ, και αφορούν ολόκληρο το νησί από Καρπασία μέχρι Ακάμα. Την ώρα που θα αποφασίζουμε λοιπόν το μεγάλο ΝΑΙ ή το μεγάλο ΟΧΙ ας συγκρίνουμε αυτό το υπαρκτό  δεδομένο με την όποια νέα συνολική πρόταση θα έχουμε μπροστά μας.
  4. Ψέμα νούμερο τέσσερα: με λύση ΔΔΟ οι ΤΚ αποκτούν «υπερβολικά» δικαιώματα. Η αλήθεια: Το σύνταγμα της ΚΔ βρίσκεται εν ισχύι και εξ εκείνου προκύπτουν τα δικαιώματα των ΤΚ – συν φυσικά τα 50 χρόνια ιστορίας που έχουν παρέλθει. Το σύνταγμα είναι η κατοχυρωμένη ταυτότητα με την οποία εισήλθαμε στην ΕΕ, είναι  εκείνο το κείμενο που καθορίζει τη χώρα στην οποία ζούμε, είναι επίσης εκείνο το κείμενο που οχυρώνει το δικαίωμα μας στο να κρατούμε το κοτσάνι της ΚΔ από το 1964. Και είναι ακριβώς αυτό το σύνταγμα που από τότε δεν δουλεύει σωστά. Η ΚΔ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που λειτουργεί στο πλαίσιο του λεγόμενου «δικαίου της ανάγκης» – όχι για λίγο δικαιολογημένο χρόνο, αλλά για 5+ δεκαετίες. Ζούμε σε ένα μη – φυσιολογικό κράτος που προσπαθεί να ξεπεράσει αυτό και τα άλλα του προβλήματα  μέσω των διαπραγματεύσεων.
  5. Ψέμα νούμερο πέντε: το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής κατοχής. Η αλήθεια: Οι  συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, θυμίζω, ξεκίνησαν μόλις το  ….1968. Αυτό να το θυμάστε την επόμενη φορά που θα πέσει το σύνθημα «Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής». Λάθος. Το Κυπριακό είναι *και* θέμα εισβολής και κατοχής.
  6. Ψέμα νούμερο έξι: η λύση ΔΔΟ είναι αντίθετη με αρχές με τον ΟΗΕ κλπ. Η αλήθεια: Μια και ασχολούμαστε με ιστορία, καλό είναι να θυμόμαστε πως ο ΟΗΕ βρίσκεται στο νησί από το 1964. Ε, ναι, έχετε δίκιο, δεν είχαν έρθει εδώ για διακοπές. Ήρθαν εδώ γιατί το κράτος είχε καταρρεύσει, το σύνταγμα δεν λειτουργούσε υπήρχαν σκοτωμένοι, εκτοπισμένοι, αγνοούμενοι και έπρεπε να μπει μια τάξη. Η ΚΔ που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή *δεν* είναι η «κανονική» ή «φυσιολογική» . Η μη λύση δεν συνεπάγεται κανονικότητα. Αυτά τα ζητήματα για τα οποία είχε έρθει ο ΟΗΕ στο νησί το 1964 παραμένουν σε εκκρεμότητα (συν πολλά άλλα που ακολούθησαν φυσικά).
  7. Ψέμα νούμερο εφτά: Θα μας φάνε τις δουλειές μας οι Τούρκοι και οι μεγάλες τους εταιρείες μετά τη λύση λένε πάλι κάποιοι.  Φυσικά, ακόμη και στην όποια λύση προτείνουν οι «πατριώτες» μας, πάλι θα υπάρχει η μετά τη λύση σχέση με την Τουρκία, δεν θα ταράξει το νησί από τη θέση του και ναι, για άλλη μια φορά δεν γίνεται αλλιώς. Και ναι, οι οικονομικές και άλλες σχέσεις με μια μεγάλη χώρα δίνουν και ευκαιρίες έχουν όμως πράγματι και κινδύνους. Να θυμάστε όμως κάτι: όσο η Τουρκία βρίσκεται εκτός ΕΕ, θα έχουμε εμείς να κερδίσουμε από εκείνη, ως η πιο κοντινή της χώρα της ΕΕ. Θα μας αξιοποιεί όπως όλες οι άλλες χώρες εκτός ΕΕ έχουν σχέση με την Κύπρο. Όλοι γνωρίζουμε ακόμη τις ενέσεις που ήδη παίρνει η Ελλάδα από Τούρκους τουρίστες, αλλά υπάρχει ακόμη κάτι: τα τούρκικα προϊόντα θα υπόκεινται σε ΦΠΑ στην εισαγωγή τους στην Κύπρο, όπως συμβαίνει με όλες τις τρίτες χώρες. Το εμπόριο θα είναι φυσικά νόμιμο και θεμιτό, αλλά θα υπόκειται στους κανονισμούς της ΕΕ και θα είναι έτσι λιγότερο ανταγωνιστικό σε σχέση με την ΕΕ.
  8. Ψέμα νούμερο οκτώ: Διαλύεται η ΚΔ λένε πάλι. Αυτό το προσβλητικό επιχείρημα θεωρεί πως λίγο πολύ όσοι επιθυμούμε τη λύση είμαστε είτε βλάκες είτε προδότες. Ε, ούτε το ένα συμβαίνει, ούτε το άλλο. Άστε που ένα σχέδιο λύσης που προβλέπει τη διάλυση της ΚΔ δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να περάσει από  δημοψήφισμα. Εδώ, δεν περνά ούτε από εμένα. Η υφιστάμενη ΚΔ θα μεταλλαχθεί σε μια διοικητική δομή που θα έχει τρία μέρη: το ομοσπονδιακό, με τις όποιες εξουσίες και αρμοδιότητες, και τις δύο συνιστώσες πολιτείες. Ναι, φυσικά και θα υπάρχουν δομές της ΤΔΒΚ που θα ενταχθούν  μετά τη λύση στα όργανα της ΚΔ, αλλά δεν βλέπω εδώ κάτι μεμπτό. Στην πραγματικότητα δεν συμφέρει σε *κανένα* η διάλυση της ΚΔ εκτός φυσικά και αν δεν καταλήξουμε. Ούτε καν στην Τουρκία – η προδιαγραφόμενη λύση θα είναι ένα καθεστώς win – win –win – win – win situation. Βάλτε εσείς τα ονόματα που λείπουν.
  9. Ψέμα νούμερο εννιά:  οι έποικοι που θα μείνουν θα λειτουργούν πάντα υπέρ της Τουρκίας και θα δημιουργούν προβλήματα. Χμμμ, όσοι και να είναι τελικά οι έποικοι που θα μείνουν, είναι κυρίως πλάσματα που βρίσκονται εδώ για πολλά χρόνια, ίσως και δεκαετίες. Οι πρώτοι, έχουν ήδη «κυπριοποιηθεί», εκείνοι των τελευταίων 20 χρόνων είναι πιο δύσκολοι, πολλοί από αυτούς ζουν σε απομακρυσμένα χωρά και λίγες συνήθειες άλλαξαν από τον καιρό που μεταφέρθηκαν εδώ. Το θέμα είναι πως με λύση γίνονται ξαφνικά *όλοι* Ευρωπαίοι. Θα μπορούν να ταξιδεύουν παντού χωρίς βίζα, θα μπορούν να πάνε στον ξάδελφο στη Γερμανία, τα κοπελλούθκια να σπουδάζουν στη Γαλλία ή την Ολλανδία, θεωρώ πως θα έχουν κάθε *συμφέρον* να προστατεύσουν το κράτος στο οποίο θα ζουν, θα στηρίζουν την ΚΔ θα στηρίζουν την ΕΕ. Νομίζω δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση για να δούμε τι θα προτιμούν οι ίδιοι, οι τουρκοκύπριοι.
  10. Και ένα σύνθημα. Είστε ηττοπαθείς, είστε ενδοτικοί, δεν το πολεμάτε  μας λένε. Θα μας γελάσουν, θα μας πιέσουν, άλλα θα μα δείξουν άλλα θα μας μπήξουν, πως είναι δυνατόν να εμπιστευτούμε τους Τούρκους, δεν τηρούν ποτέ τις συμφωνίες οι Τούρκοι. Το τελευταίο φυσικά είναι ένα πολύ βολικό ψέμα, τα άλλα είναι υπαρκτοί κίνδυνοι. Που ισχύουν κάθε φορά που κάποιος πάει να διαπραγματευτεί κάτι. Όλοι αγωνίζονται για το συμφέρον τους, με όλα τα μέσα που κατέχουν. Αυτό, είναι θεμιτό, και είναι και το πιο φυσικό. Το ίδιο θα κάνουμε και εμείς και έχουμε καλές πιθανότητες να το πετύχουμε. Η  βολική συνταγή του να μην κάνουμε τίποτα, να μην αλλάξουμε τίποτα είναι η αγία γραφή των συντηρητικών, η στασιμότητα η μοιρολατρία και η απόρριψη των πάντων είναι αυτό που χαρακτηρίζει τα ηττημένα μυαλά όπως θάλεγε και ο παλιόφιλος ο Λάζαρος.

Δεν αμφιβάλλω πως  υπάρχουν και άλλες ερμηνείες των ανωτέρω, δεν αποκλείω τον αντίλογο. Η αλήθεια όμως είναι πως στις ατέλειωτες συζητήσεις που κάνω κατά καιρούς, διαπιστώνω πως πράγματα που θα έπρεπε να ήταν αυτονόητα, δεν είναι. Ούτε για τους αγωνιστές της λύσης, ούτε για τους ηττοπαθείς  της μη λύσης.

Γι’ αυτό, μοιραστείτε, διαδώστε, κυκλοφορείστε αυτό το κείμενο. Καλό θα κάνει,  ό,τι και να γίνει στο τέλος. Να επαναλάβω, πως ούτε προδότες είμαστε ούτε παλαβοί και για αυτό ακριβώς το λόγο  κανείς μας δε δέχεται «λύση ότι νάναι». Οταν θα έρθει η ώρα να ψηφίσουμε όμως, να γνωρίζουμε γεγονότα, όχι συνθηματα. 

25 Σχόλια leave one →
  1. Ανώνυμος permalink
    27 Οκτωβρίου, 2016 20:02

    » Στην πραγματικότητα δεν συμφέρει σε *κανένα* η διάλυση της ΚΔ » αν μπορείς να εξήγησες γιατί θα είναι win situation και για την Τουρκιά; (δεν είναι ειρωνικό το ύφος… πραγματική απορία) Ευχαριστώ.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      27 Οκτωβρίου, 2016 23:03

      (…εκτός φυσικά και αν δεν καταλήξουμε). Αν συμφωνήσουμε σε λύση και ομαλοποιηθεί η κατάσταση η Τουρκία θα έχει λογικά ένα σύμμαχο στην ΚΔ και ένα εταίρο σε πολιτικά, οικονομικά ζητήματα της περιοχής. Δεν θα της συμφέρει να είμαστε μια ασταθής χώρα που να γεννά προβλήματα πλεον, ενώ θα εκλείψει και το όποιο άλλοθι χρησιμοποιούν κάποιοι Ευρωπαίοι εταίροι σε σχέση με την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Εννοείται, πως αν δεν βρούμε λύση, η Τουρκία θα έχει φυσικά ως πρώτο στόχο της διάλυση της ΚΔ.

      Μου αρέσει!

    • 9 Νοεμβρίου, 2016 20:49

      1)Η Τουρκια θελει παση θυσια τον ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΛΕΧΓΟ της Κυπρου και ΔΕΝ προκειται να Συναινεσει σε λυση αν δεν ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ τον ελεγχο της ΚΥΠΡΟΥ !
      2)Μερικοι αρνουνται να δουν τι συμβαινει στην Τουρκια…οποιος δεν δηλωνει υποταγη στον Σουλτανο-Ερτογαν ΔΙΩΚΕΤΑΙ …αν θελεται να γινεται μειονοτητα στις ορεξεις του Ερτογαν δικαιωμα σας.
      3)Τωρα για ποια Ε.Ε (ανυπαρκτη πολιτικα) μιλαμε η οποια εχει γονατισει κυριολεκτικα μπροστα στον Ερτογαν και τον παρακαλει να μην ανοιξει την κανουλλα του Προσφυγικου .!
      4)Οταν μιλαμε για προβληματα μεταξυ Κρατων καλο ειναι νατα βλεπουμε μεσα απο το πρισμα της Γεωπολιτικης …γιατι ως τετιοα υφιστανται και οχι σαν προβληματα μειονοτητων !

      Μου αρέσει!

  2. Michaliw permalink
    27 Οκτωβρίου, 2016 21:48

    Θα ακούσουμε πολλές πελλάρες από τα 6 κόμματα το επόμενο διάστημα. Το θέμα είναι (κα επίσης να το θυμόμαστε) είναι ότι 6 κόμματα = περίπου 30% ένω τα άλλα δυο = περίπου 35% το καθένα. Μάκαρι να το θυμόνταν και τα ΜΜΕ – άλλο να μιλούν και άλλο να τους προωθούν κιόλας.

    Παμε στο ζουμί. Δεν διαφωνώ σε τίποτα απ’ όσα λες, αλλά η ουσιά πιστεύω είναι ότι μπορούν κάποιοι να παίζουν με τις φοβίες μας σαν κοινωνία διότι πρώτα δεν ξέρουμε την σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Δεύτερο ξεχνάμε ότι διαπραγματευόμαστε για βρεθεί μια λύση την οποιά θα δεκτούν ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ μέρη.. Πάντα ξεχνάμε ότι είναι δυο πλευρές που συζητούν! Αρα και οι άλλοι έχουν φόβους (και σε κάποιες περιπτώσεις μιλούν εκ πείρας).

    Με βάση αυτά το να έρχεται ο κάθε πολιτικός και να κλάνει χωρίς να προτείνει κάτι που να γίνεται δεκτό και από τις δυο πλευρές σημαίνει ότι είτε αυτός είτε αυτοί που του βάλλουν φτι έχουν την ωριμότητα ενός μωρού 9 χρονών. Μόνο τα μωρά δεν καταλαβαίνουν τη σημαίνει συναίνεση, διαπραγμάτευση και τι σημαίνει να μπορεί κάτι να εφαρμοστεί πρακτικά αφού πρώτα γίνει δεκτό ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ πλευρές. Το να θέλω το δίκιο μου και να πιστεύω ότι «ετσι πρέπει» έχοντας μια ιδέα στο μυαλό και όχι την πραγματικότητα είναι ακριβώς η συμπεριφορά μικρού παιδιού. Δυστυχώς αυτή είναι η κοινωνία μας. Ελπίζω πραγματικά στο τέλος να βγει κάτι καλό που να πάρει την Κύπρο μπροστά γιατί κολλήσαμε στο παρελθόν.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  3. 28 Οκτωβρίου, 2016 20:18

    Χρήσιμη η καταγραφή των διαφόρων ψεμάτων ή παραπλανητικών υπεραπλουστεύσεων και των απαντήσεων σου Στροβολιώτη. Επιτέλους, ας ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Ας ακουστούν και αυτές οι απόψεις.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  4. Alkis Sarris permalink
    29 Οκτωβρίου, 2016 17:10

    Αγαπητέ Γιάννο, Πολύ χρήσιμη και κατατοπιστική η ανάλυση των ψεμάτων που προβάλλονται απο τους απορριπτικούς για να τορπιλλίσουν την όποια πιθανότητα εξεύρεσης λύσης στο πολιτικό μας πρόβλημα, συγχαρητήρια!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • strovoliotis permalink*
      30 Οκτωβρίου, 2016 11:41

      Αγαπητέ Αλκη, είδα κάπου πως έκανες μετάφραση στα αγγλικά, για τι δεν τη βάζεις και εδώ;

      Μου αρέσει!

  5. Costas permalink
    29 Οκτωβρίου, 2016 20:07

    Ο άλλος λέει την ΔΔΟ πλήρη απελευθέρωση… Ξαναψάξε αυτά που λες »9 ψέμματα» με επιχειρήματα. Ο αντίλογος θα χρειαστεί 9 βιβλία για να σε διεψεύσει σε αυτά που λες σε 9 παραγράφους!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      30 Οκτωβρίου, 2016 11:40

      Ναι, έτσι είναι, διαφωνείς; Και αν ναι, εξήγα πως

      Μου αρέσει!

      • Nasdaq permalink
        30 Οκτωβρίου, 2016 11:57

        Στρόβολε θελει να σου πει οτι εννεν τοσον απλο το θεμα οπως το θετεις, για να σου απαντησουν σε αντιλογο θελουν να γραψουν βιβλια! Και μην ξεχνας εμεις οι απονηρευτοι αγαθοι ακομα εν τους εκαταλαβαμεν τους πονηρους τουρκους! Ξυπνατε επιτελους

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          30 Οκτωβρίου, 2016 12:08

          Αν οι Τούρκοι είναι πονηροί, εμείς είμαστε πονηρότεροι: με ΔΔΟ φεύγει η Τουρκία, όλη η Κύπρος είναι ΕΕ και μετά ας αλλάξει ιδέα η Τουρκία.

          Μου αρέσει!

  6. Nasdaq permalink
    30 Οκτωβρίου, 2016 14:17

    »όλη η Κύπρος είναι ΕΕ» ??? Έτσι απλά; Μα την Ευρωπαϊκή Ένωση την έχουμε ζήσει αυτά τα χρόνια και τους είδαμε τους εταίρους μας! Αυτή είναι η βάση του άρθρου σου φίλε; Το αν θα δεχθούμε μια λύση με επιπολαιότητα θα είμαστε συνένοχοι των επιπτώσεων που θα βλάψουν όχι εμάς αλλά τα παιδιά μας και τους απογόνους τους….

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      30 Οκτωβρίου, 2016 15:20

      Καμιά χώρα μέλος της ΕΕ δεν υπέστη ποτέ μόνιμη βλάβη από τρίτη χώρα

      Μου αρέσει!

      • Nasdaq permalink
        30 Οκτωβρίου, 2016 18:46

        Ναι εντάξει, όλα είναι χάρμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι όλοι ευτυχισμένοι!!!!

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          30 Οκτωβρίου, 2016 19:56

          Δε ισχυρίζομαι κάτι τέτοιο. Αυτό που λέω είναι πως μετά τη λύση, η εμπλοκή της Τουρκίας θα είναι εντελώς υποβαθμισμένη και ανάλογη της σχέσης με άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. Τέρμα ο εποικισμός τέρμα ο στρατιωτικός κίνδυνος.

          Μου αρέσει!

      • Citizen Cy permalink
        9 Νοεμβρίου, 2016 01:13

        Και σε αυτό μόνο να σταθώ το κάνω με απορία …
        Δηλαδή εσύ συνεχίζεις και επιμένεις οτι με τέτοια λύση η Τουρκία θα γίνει «τρίτη χώρα » και δεν θα έχει ούτε βλέψεις αλλά ούτε και επιρροή ακόμα και βέτο στη τουρκοκυπριακή πλευρά και κατεπέκταση σε ευρωπαικά συμβούλια , και ότι αδίκως ήδη εκφράζουν οι ευρωπαίοι τις ανησυχίες τους για αυτό ακριβώς το αγκάθι !
        Χαλάρωσε λίγο με τις υπεραπλουστεύσεις και συμβουλέψου κανα σοβαρό βιβλίο Ιστοριάς μπας και αντιληφθείς τι εστί Τουρκία και μετά κοίτα λίγο απέναντι να καταλάβεις αν θα σε αφήσει τόσο εύκολα ο » Σουλτάνος» ! Αν οι Τουρκοκύπριοι ήθελαν λύση και κυρίως αν μπορούσαν να αποκοπούν από την Τουρκία , θα είχαμε ήδη λύση εδώ και χρόνια .
        Ίσως διαβάσατε περιλήψεις βιβλίων , εγγραφων , ολισως απλα ειδατε το όλο θέμα πολύ επιφανειακά , ίσως και να σας είπαν να τα γράψετε έτσι όλα αυτά. Ίσως το κάνατε με ελαφράν καρδιά, ίσως απλά με επιπολαιότητα και ίσως ακόμα και να σκεφτήκατε ότι κάποιοι θα σας πούνε μπράβο για όλα αυτά που γράφετε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν σκεφτήκατε καθόλου τις συνέπειες και τις επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν αν γίνουν αυτά που γράφετε. Τα 9 ψέματα που λέτε θα σας φανούν πολύ αληθινά τότε , αλλά θα είναι πια πολύ αργά…
        Δεν ξέρω τι ακριβώς γυρεύτε να πετύχετε με αυτό το άρθρο – σύγχιση , κόντρα, παραπληροφόρηση ; – αλλά οτι και αν είναι όλη αυτη η υπεραπλούστευση που προσπαθείτε να περάσετε καταλήγει μόνο σε ένα πράγμα ήδη γνωστο : » Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια «

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          9 Νοεμβρίου, 2016 07:04

          Ποια υπεραπλούστευση; Υπάρχει τρόπος ή οποιοδήποτε σενάριο που να δίνει στην Τουρκία οποιαδήποτε άλλη σχέση από αυτή της τρίτης χώρας σε σχέση με την ΚΔ; Να μη λέμε ότι θέλουμε! Και να μην ακούμε μύθους και συνθήματα!

          Το άρθρο στοχεύει στην *πληροφόρηση*. Αν υπαρχει κάτι που μπορεί να αποδειχτεί ως λάθος, γράψε το εδώ!

          Μου αρέσει!

  7. Nasdaq permalink
    30 Οκτωβρίου, 2016 18:45

    Ναι εντάξει, όλα είναι χάρμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι όλοι ευτυχισμένοι!!!!

    Μου αρέσει!

  8. 3 Νοεμβρίου, 2016 22:54

    Καταρχάς να πω πως το άρθρο είναι αρκετά κατατοπιστικό για μένα και χαίρομαι που υπάρχουν και θετικοί άνθρωποι σε αυτό το νησί και όχι μόνο κινδυνολάγνοι και μισολάγνοι. Όλοι έχουν να πουν κάτι βέβαια και αυτό είναι σεβαστό. όλα μετριούνται και ζυγίζονται. Λοιπόν. Εδώ και 1,5 χρόνο είχα την τιμή να εργαστώ με μια τηλεοπτική παραγωγή από την Γερμανία που είναι ένα εκ βαθέως αναλυτικό documenter για την Κύπρο και τις δύο κοινότητες του νησιού. Πρέπει να σας πω πως μιλούμε για μια τεράστια παραγωγή που χρηματοδοτήθηκε και από το discovery. Χρειάστηκε να γίνουν πολλές συνεντεύξεις για το θέμα και να καλυφτούν αρκετά σημεία όσο αφορά την επανένωση και τον διχασμό στο νησί. Πρέπει να πω πως, μεγαλύτερος φόβος υπάρχει από τους Τ/Κ πάρα τους Ε/Κ και οι Τ/Κ είναι που θέλουν να δουλέψουν για να πέτυχει ενώ αντίθετα οι Ε/Κ έχουν κολλήσει στην κινδυνολογία και τον εθνικισμό. Δίστιχός! Ρωτάς εάν Τ/Κ 30χρονο πχ και σου λέει «Ας πάρουμε την Κύπρο ψηλά και επιτέλους να πάμε μπροστά ΜΟΝΟΙ μας» και αντίστοιχα ένας Ε/Κ είχε να πει πως «Το ’74 έγινε εισβολή, η Κύπρο είναι ελληνική, οι τούρκοι εκείνο και οι τούρκοι αυτό…» Και αυτό φίλοι μου ήταν η σούμα βέβαια. Ήταν πολύ δύσκολο να πέτυχεις Ε/Κ που να βλέπει μπροστά την Κύπρο. Όμως περνούν τα χρόνια και πρέπει επιτέλους να βάλουμε τελεία! Το παρελθόν δεν αλλάζει, το μέλλον όμως ΝΑΙ. Και θα πρέπει όλοι να δεχθούμε μίαν πολύ σημαντική αλήθεια. Η μη λύση θα φέρει τους Τούρκους απλά στο κατώφλι σας. Τι εννοώ? Εννοώ πώς η Τουρκία θα κάνει προσάρτηση τα κατεχόμενα εδάφη, και να λύσει το πρόβλημα της μια και έξω. Η προσάρτηση, καταργεί το «ψευδοκράτος» και περνάν όλα στην Τουρκία. Αποκεί και πέρα χτυπάτε όσο θέλετε για πατρίδες και δικαιώματα. Και με μια προσάρτηση αγαπητοί φίλοι είναι πολύ απλά τα πράματα και ευκολότερα θα διαγράψουν τις οποιεσδήποτε ενστάσεις και αν κάνουμε σε όποιο οργανισμό θέλετε. Προχωρώντας να σημειώσουμε πως δεν είμαστε ούτε στο 1960 ούτε στο 1974. Οι καιροί άλλαξαν, οι άνθρωποι άλλαξαν, οι νέοι μας άλλαξαν… Δεν έχουμε πολεμοχαρής νέους ούτε εμείς ούτε οι Τ/Κ. Απλοί άνθρωποι είναι σαν εμάς που μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες. Αν βέβαια κάποιους ενοχλεί η θρησκεία των Τ/Κ τότε αν και είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να πιστεύει όπου θέλει, να σας πω πως τουλάχιστον οι μουσουλμάνοι της Κύπρου, εννοώντας και τους Τ/Κ, δεν είναι τόσο φανατισμένοι όσο μερικοί φαντάζεστε. Καμία σχέση. Και δεν ζουν ωσάν «σωστοί» μουσουλμάνοι όπως και μείς βέβαια. Επίσης, θα εκπλαγείτε το πόσο πιο κοντά στην κουλτούρα των Ε/Κ βρίσκονται οι Τ/Κ πάρα με τους Τούρκους στη Τουρκία. Σε πολλές περιπτώσεις, οι Τούρκοι θεωρούν πολύ διαφορετικούς από τους ίδιους, τους Τ/Κ και οι Τ/Κ βέβαια συμφωνούν. Ενίοτε υπάρχουν και εκδηλώσεις μίσους μεταξύ των αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
    Μην κολλάτε! Κάναμε, μας κάναν, ζήσαμε πικρή ιστορία και ήπιαμε και κατάπιαμε πολλά. Προδοσίες και κουτουλιές φάγαμε επίσης πολλές και όλα αυτά πάντοτε για χάρη του εθνικισμού, το χειρότερο συναίσθημα που είχε ποτέ ο άνθρωπος. Και αν και ξέρω πως πολλοί θα πουν «αν δεν ήταν οι ο τάδε και τάδε ήρωας σήμερα θα ήσουν Εγγλεζάκι ή τουρκαλλάκι» LOL Σε καμία περίπτωση δεν ξεχνώ τον όποιο αγώνα του κάθε ανθρώπου για την χώρα του. Όμως και πάλι, βρισκόμαστε σε άλλους καιρούς και πλέον ο άνθρωπος πολεμάει άλλα πράματα πλέον πολύ πιο χειρότερα και οι άνθρωποι έχουν αλλάξει και ζητούν ηρεμία, καταστάλαξη και μέλλον και όχι brain-wash για το ποιος είναι η Άρια φυλή και το πόσα μου ‘χεις κάνει να στα κρατώ μανιάτικα.
    Η κασέτα εχάλασεν και η τσίχλα έχει παλιώσει. Εν έμεινε τπτ άλλο. Η ξεπουλούμε ή προσπαθούμε να κάμουμε «μαζί» την Κύπρο μια χώρα με μέλλον επιτέλους.

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • strovoliotis permalink*
      4 Νοεμβρίου, 2016 07:14

      Αγαπητέ φίλε πολύ ενδιαφέρον το σχόλιό σου! Από μόνο του αναρτηση είναι! Αυτό το documenter προβλήθηκε, είναι κάπου διαθέσιμο;

      Μου αρέσει!

  9. 4 Νοεμβρίου, 2016 12:47

    Όχι δεν προβλήθηκε ακόμα. Δεν έχει ολοκληρωθεί γιατί θα είναι μέρος μιας ευρύτερης κλίμακας ντοκιμαντέρ για το status κάθε χώρας που υπήρξε μέρος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, γνωστές και ως χώρες της Κοινοπολιτείας των Εθνών. Της Κύπρου πιστεύω θα έχει και το πιο πολύ ενδιαφέρων. Λυπάμαι που δεν έχω περισσότερα στοιχεία αλλά εντελώς ανεπίσημα νομίζω μέσα στο 2017.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  10. 9 Νοεμβρίου, 2016 20:19

    1)Η Τουρκια θελει παση θυσια τον ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΛΕΧΓΟ της Κυπρου και ΔΕΝ προκειται να Συναινεσει σε λυση αν δεν ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ τον ελεγχο της ΚΥΠΡΟΥ !
    2)Μερικοι αρνουνται να δουν τι συμβαινει στην Τουρκια…οποιος δεν δηλωνει υποταγη στον Σουλτανο-Ερτογαν ΔΙΩΚΕΤΑΙ …αν θελεται να γινεται μειονοτητα στις ορεξεις του Ερτογαν δικαιωμα σας.
    3)Τωρα για ποια Ε.Ε (ανυπαρκτη πολιτικα) μιλαμε η οποια εχει γονατισει κυριολεκτικα μπροστα στον Ερτογαν και τον παρακαλει να μην ανοιξει την κανουλλα του Προσφυγικου .!
    4)Οταν μιλαμε για προβληματα μεταξυ Κρατων καλο ειναι νατα βλεπουμε μεσα απο το πρισμα της Γεωπολιτικης …γιατι ως τετιοα υφιστανται και οχι σαν προβληματα μειονοτητων !

    Μου αρέσει!

  11. Ανώνυμος permalink
    28 Νοεμβρίου, 2016 19:15

    Τι υποκρισία, ω κόσμε!

    Ο λόγος για ένα «φίλτατο» κύπριο blogger, το γνωστό και μη εξαιρετέο «Στροβολιώτη» που έχει να κάνει ανάρτηση στο blog του από τις 27 Οκτωβρίου!

    Έκλεισε ένας μήνας, μεσολάβησαν οι κρισιμότερες ίσως ώρες του Κυπριακού τα τελευταία χρόνια, αλλά ο άλλοτε λαλίστατος Στροβολιώτης με άποψη για το κυπριακό και ζέση για τη λύση και την επανένωση… αποφάσισε να τα βαώσει!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      28 Νοεμβρίου, 2016 19:36

      Με 931 άρθρα στο μπλόκ, σίγουρα θα μπορέσεις να ποσκολιστείς μέχρι το επόμενο.

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.