Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σας τα ‘λεγα εγώ, αλλά δεν έχει πλέον καμιά σημασία. Το κλειδί: Ψυχραιμία!

16 Μαρτίου, 2013

 

 

Στο κείμενο μου της 1ης του Μάρτη έγραφα τα εξής: «Υστερόγραφο: Επιμένω στην πρόβλεψή μου: Όσο και αν θεωρώ πως ο κ. Σιαρλή δούλεψε περισσότερο ως τεχνοκράτης παρά ως  ιδεολογικός μαχητής, φοβάμαι πως  όταν γίνει η απογραφή από τους νέους  τα πράγματα θα είναι χειρότερα απ’  ότι νομίζουμε. Αυτή η “στύλλον, στύλλον άνεση” πολιτική των τελευταίων μηνών, με το βγάλαμε τον Οκτώβρη .. βγάλαμε και τον Δεκέμβρη, …βγάλαμε και τον Μάρτη  …τώρα τη βγάζουμε μέχρι τον Μάη  ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή…»

Προφανώς και δυστυχώς, είχα δίκιο.

Η πιο ψύχραιμη ανάλυση των γεγονότων του τελευταίου 24ωρου οδηγεί σε κάποιες ψυχρές αλήθειες:

  1. Οι απελθόντες δεν άφησαν μια διαδικασία στη μέση. Οι απελθόντες παρέδωσαν τη χώρα σε πλήρη χρεοκοπία.
  2. Είτε φταίει η Ευρώπη, είτε φταίμε εμείς, είτε φταίει ο Χατζηπετρής, η καθυστέρηση στην συνομολόγηση  του μνημονίου ήταν ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ενέργεια.  Η ίδια η Λαγκάρντ φέρεται δηλώσασα πως από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι σήμερα οι ανάγκες μας ανέβηκαν κατά δυο δισεκατομμύρια.
  3. Η ζημιά σε μέγεθος χρεώνεται φυσικά στις τράπεζες αλλά η μη έγκαιρη διαχείριση του προβλήματος, αφορά και πάλι τους απελθόντες. Επίσης:  η ψήφιση του ελληνικού κουρέματος από τον απελθόντα πρόεδρο πρέπει να διερευνηθεί. Γνώριζε; Δεν όφειλε να γνωρίζει όταν το έκανε; Και ναι μεν δεν είχε πολλές επιλογές, αλλά διερεύνησε εκείνες που υπήρχαν;
  4. Η μεγαλύτερη ζημιά της απόφασης είναι το πρωτοφανές κούρεμα καταθέσεων. Αυτό φυσικά δικαιώνει τους συνθηματολόγους που επέμειναν να πληρώσουν την κρίση οι «έχοντες και κατέχοντες», και άρα ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί σύσσωμη η αριστερά εξανίσταται, με απείρως πιο έντονους τρόπους από τότε που ο Χριστόφιας συμφωνούσε στο ψαλίδισμα μισθών και συντάξεων.
  5. Το κούρεμα αυτό μπορεί και να θεωρηθεί δίκιο. Αν η εναλλακτική επιλογή ήταν περεταίρω μείωση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων κλπ, τότε η απώλεια τόκων 18 μηνών από όσους είχαν περίσσευμα και είχαν καταθέσεις, δεν είναι και το τέλος του κόσμου.
  6. Θα έπρεπε να υπάρχουν και διαβαθμίσεις όμως: κάποιος που έχει τραπεζικό λογαριασμό με παρατράβηγμα και κατέθεσε την Παρασκευή  με καθυστέρηση το μισθό του, και βρίσκεται στο συν, θα είναι άδικο να χάσει χρήματα. Το ίδιο ισχύει και για λογαριασμούς εταιρειών με περιστασιακό πιστωτικό υπόλοιπό, ή γραφεία που προσφέρουν υπηρεσίες και διαχειρίζονται ουσιαστικά χρήματα πελατών τους. Και δεν είναι άδικο να τιμωρούνται όσοι πρόσεχαν και αποταμίευαν, ενώ εκείνοι που ξόδευαν τα πάντα κάθε μήνα, να μείνουν αλώβητοί;
  7. Η ευρύτερη, και σοβαρότερη συνέπεια  αυτής της απόφασης αφορά όμως την ίδια την Ευρωζώνη, την ίδια την Ευρώπη. Θεωρώ τον εαυτό μου ορθολογιστή, ενώ πριν πολλά χρόνια σπούδασα και οικονομικά – την κατ’ εξοχήν επιστήμη του ορθολογισμού.  Ε, αυτή η απόφαση *δεν* κολλά, δεν μπορεί να τύχει υπεράσπισης από οικονομολόγο. Από λογιστή και πολιτικό ναι. Η Ευρώπη, η ευρωζώνη απέτυχαν.
  8. Και η Ευρώπη υποτίθεται είναι μια ζώνη καλών, αλληλέγγυων χωρών που βλέπουν πάντα το κοινό συμφέρον. Προφανώς αυτό δεν ισχύει. Και ας μη διαμαρτυρηθεί κανείς πως το επόμενο ευρωβαρόμετρο θα δείξει ευρωσκεπτικισμό στην Κύπρο.
  9. Όπως ήρθαν τα πράγματα, συμφωνώ με όσους ήδη τοποθετήθηκαν και λένε πως ναι μεν η απόφαση είναι πολύ κακή, αλλά τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα αν δεν ψηφιστεί από τη βουλή αύριο. Η απόφαση πρέπει να περάσει από τη βουλή, και πρέπει το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας να προσπαθήσουν να ηρεμήσουν τον κόσμο. Αντιλαμβάνομαι την πρόκληση που αντιμετωπίζει η αριστερά για εύκολη αντιπολίτευση, αντιλαμβάνομαι πως τους έτυχε ένα κκιλιππίριν, αλλά προς θεού, φανείτε μια φορά υπεύθυνοι!
  10. Τέλος: το πλέον σημαντικό από όλα. Οι πατριωτικές και ακραίες κορώνες δεν έχουν κανένα νόημα. Αν πάεις κυνήγι και σε παίξουν, και χάσεις ένα μάτι, δεν έχεις επιλογή: πρέπει να επιβιώσεις με το ένα μάτι. Και για να γίνει αυτό οι ηγέτες της Ευρώπης πρωτίστως, και δευτερευόντως η δική μας κυβέρνηση οφείλουν πριν την Τρίτη να κάνουν ό,τι μπορούν να προστατεύσουν και να στηρίξουν το τραπεζικό μας σύστημα. Γιατί αν δεν γίνει αυτό, οι συνέπειες θα είναι γιγαντιαίες, κυρίως για εκείνους.

Με όσα γνωρίζω, δεν έχω κανένα λόγο να κάνω κριτική στο Νίκο Αναστασιάδη. Αντίθετα, του βγάζω το καπέλο γιατί βρέθηκε αντιμέτωπος σε μια τραγική κατάσταση, το πολέμησε όσο ήταν αυτό δυνατό, αλλά κατέληξε σε μια οδυνηρή έστω συμφωνία.

Δεν το έσκασε, δεν αποποιήθηκε των ευθυνών του.

32 Σχόλια leave one →
  1. 16 Μαρτίου, 2013 22:32

    Ο Συλλούρης δήλωσε πως δε θα ψηφίσει. Ή πάμε για κωλοτούμπα ή για αδιέξοδο

    Μου αρέσει!

  2. 17 Μαρτίου, 2013 00:25

    Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

    Μου αρέσει!

  3. 17 Μαρτίου, 2013 00:33

    στο νο5 δεν χρειάζεται να είσαι κάποιου είδους μάντης ότι τα ζόρικα τώρα άρχισαν και θα γίνουν μειώσεις σε συντάξεις/μισθούς/παροχές! δεν υπάρχει περίπτωση να τη γλυτώσει η Κύπρος.
    Για το νο6, μακάρι να γινόταν έτσι αλλά και αυτό είναι επιστημονική φαντασία δυστυχώς!
    Στα υπόλοιπα συμφωνώ!

    Μου αρέσει!

  4. Ανώνυμος permalink
    17 Μαρτίου, 2013 02:47

    προτι φορα γραφο δενμπορο ναπιστεφο οτι ηευροπαικη ενοσι ειναι τοσο αδικη επρεπε να βγι οαιτημοσ 5δισ προτιναν μεγαλο κουρεμα τον μεγαλον καταδεσεον τονροσ 17 20 5

    Μου αρέσει!

  5. xwrikos permalink
    17 Μαρτίου, 2013 09:28

    το να παρουν λεφτα οριζοντια και αδιακριτα απο οποιον εχει λογαριασμο στις τραπεζαν ειναι απαραδεκτο. το να παρουν απο αυτους που εχουν γραματια και αποταμιευτικουν λογαριαμους εν αλλο θεμαν. Εσιει αρκετους θα μου πεις που τα γραματια τα εχουν υποθηκη για δανειο αυτοι μπορουν να βαλουν τις μετοχες που θα παρουν σαν ενεχυρο για να καλυψουν το κουρεμα που τους εγινε πανω στα ποσα που εχουν σαν υποθηκες. Καλο θα ηταν να μπει τζαι εναν οριον για τις ελαχιστες καταθεσεις π.χ πανω που 10 χιλιαδες. Ας καμουν τες ασκησεις τζαι ας δουν με διαφορα σεναρια τι ποσα μαζευφκουντε τζαι αν υπαρχει προβλημαν ακομα εισηγουμε να κοψουν τζια αλλο τους μισθους τους τζαι τες συνταξεις τους οι πολιτικοι οι κυβερνικοι τζαι οι τραπεζικοι για να καλυφτει η διαφορα. Ας περασουν τζαι τον φορον ακινητης ιδιοκτησιας τζαι ας πουλησουν/κλισουν τους ημηκρατικους (οχι υποδομες αλλα υπηρεσιες). Προσωπικα σε περιπτωση που κουρεψουν τους τρεχουμενους της εταιριας μεσα στους οποιους υπαρχουν τα λεφτα για πληρωμες συνεργατων προμηθευτων προσωπικου φορολογιων κοινωνικων ασφαλισεων και φπα οσα μου κοψουν θα τα κατακρατησω απο τις πληρωμες που θα καμω στο ΦΠΑ κλπ. λεφτα που με υποχρεωνεις με νομο να τα εισπρασω τζαι να σου τα δινω ή/και λεφτα που δεν εινα δικα αλλα αφορουν πληρωμες προς τριτους δεν μπορεις να μου τα φορολογης εμενα οποταν τζαι εγω θα τα αποκοψω απο τα ποσα που εχω να πληρωνω στο κρατος. δεν μας κανει που πληρωνουμεν ΦΠΑ και φορον εισοδηματος πανω σε ανεισπρακτα τιμολογια και την ιδια ωραν το κρατος δεν εχει μηχανισμους και ουτε τα δικαστηρια κινουντε με ταχυτηταν για να να μπορεσουμε να παρουμε τα λεφτα απο αυτους που μας τα χρωσταν εν αρκετον εν τραβα ο οργανισμος μου. Α Τζαι καθαρση μεσα στους σταυλους των τραπεζων τζαι καθε κατεργαρης στον παγκο του τζαι το τζελιν του διοτι το να παρεις τα λεφτα τζαι να αφηκεις το καθε κεντικελενη στην θεσην του δεν ειναι αξιοπιστο τραπεζικο συστημα που καμνεις αλλα αξιοπιστο μηχανισμο κλοπης. Τζαι μιαν τζαι ηρταμεν ως δαμε ας γινει τζαι μια καθαρση με το ταμειο ΚΑ τζαι οι διαχειριστες του να λογοδοτησουν. Αν θα τα καθαρισουμεν να τα καθαρησουμεν ουλλα μιαν τζαι καλη.
    xwrikos

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      17 Μαρτίου, 2013 18:08

      Ενδιαφέρουσες ιδέες – να τις κάνουμε αν υπάρχουμε από βδομάδας…

      Μου αρέσει!

  6. bananistanos permalink
    17 Μαρτίου, 2013 10:01

    Με ψυχραιμότερη ανάγνωση αυτή η λύση ίσως, για τους πιο πάνω λόγους, να είναι η «μη χείρον» (εφόσον δεν θα γίνουμε Ελλάδα σε μισθούς και συντάξεις, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον). Για μένα το φάουλ είναι το κούρεμα των καταθέσεων κάτω των €100,000. Πρώτον γιατί πλήττει τον κάθε μαλάκα σαν εμένα που επίστεψε την ιστορία του τζίζικα και του μέρμηγκα και έβαζε κατιτίς στην πάντα για τον «χειμώνα». Τούτο θα σπρώξει περισσότερο κόσμο στην ζιζιροποίηση. Δεύτερο και κυριότερο, ανατινάσσει την αξιοπιστία του «συστήματος» σε παγκόσμιο επίπεδο. Όταν σε μια νύχτα οι «εγγυημένες» καταθέσεις κουρεύονται ποια αξιοπιστία μένει στον εγγυητή; Και εγγυητής σε αυτή την περίπτωση δεν είναι μόνο η κυπριακή δημοκρατία αλλά ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      17 Μαρτίου, 2013 18:11

      Και εδώ σωστός. Εγώ θα πω ότι το μεγαλύτερο φάουλ είναι πως η ΕΕ & σια μας είπαν αυτή είναι η απόφαση φακκάτε. Ε, δεν είναι έτσι – είναι και προς το δικόν τους συμφέρον να στηρίξουν τα πράγματα την Τρίτη…

      Μου αρέσει!

  7. strovoliotis permalink*
    17 Μαρτίου, 2013 10:21

    Βλέπουν όλοι συνομωσίες και ξένο δάχτυλο. Θέλω κάποιος να μου εξηγήσει πως θα επωφεληθούν οι αμερικάνοι, το ΔΝΤ και οι γερμανοί από τον δικό μας φόρο καταθέσεων.
    Ουσιαστικά το δάνειο που θα μας έδιναν αντί να το αποπληρώσουμε με τόκο σε βάθος χρόνου, το αποπληρώσαμε σήμερα. Το δίλημμα ήταν (α) να φορτώσουμε με σημαντικό χρέος την οικονομία μας, με κόστος εξυπηρέτησης χρέους (τόκο) τόσο ψηλό που θα αποτελούσε τροχοπέδη στην ανάπτυξη και φυσικά η αποπληρωμή χρέους και οι δύσκολες συνθήκες θα αφορούσαν τα παιδιά μας, ενώ εμείς κάναμε τις βλακείες ή (β) να προκαλέσουμε αυτό το κλίμα κινδύνου και πανικού «τιμωρώντας» καταθέτες. Ναι με κίνδυνο να φύγουν μεθαύριο καταθέσεις μαζικά από την Κύπρο… αν και νομίζω μια ψυχρή ανάλυση μάλλον θα φέρει καταθέσεις στην Κύπρο.
    Σημειώνω πως οι «τραπεζίτες» είτε με την μια λύση είτε με την άλλη πάλι θα τύγχαναν στήριξη!!! Η τιμωρία τους δεν είναι μέσω αυτή της διαδικασίας που πρέπει να έρθει.
    Δέχομαι και σέβομαι τις διαφωνίες για τις δύο επιλογές που κατέγραψα. Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί τελικά το (α) να αποδειχθεί λάθος. Μπορεί να ήταν λάθος η απόφαση ή μπορεί να το χειριστούμε με λάθος τρόπο και μέτρα . Όλα αυτά θα τα δείξει η ιστορία.
    Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι, ότι δεχτήκαμε μία ζημιά την οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα πληρώσουμε. Μου θυμίζει το ΧΑΚ, όταν προσπαθούσα και πάλι μάταια να εξηγήσω ότι το πρόβλημα δεν ήταν η πτώση, αλλά ή άνοδος των τιμών. Έτσι και τώρα. Το πρόβλημα δεν είναι τα μέτρα και το κούρεμα, αλλά ο υπέρ-δανεισμός, το φούσκωμα του κράτος, η αγορά υπερβολικής αξίας ομολόγων, η αποδοχή χωρίς όρους του ελληνικού κουρέματος και η ανευθυνότητα μας να μην λάβουμε μέτρα εδώ και 4 χρόνια.

    Δημήτρης Γεωργιάδης

    Μου αρέσει!

  8. 17 Μαρτίου, 2013 11:22

    Μου αρέσει!

  9. Λόκο permalink
    17 Μαρτίου, 2013 15:27

    Θέλω πολλά να έχει δίκιο ο Πλάτης ότι μόνο 3 δις χρειαζόμαστε αλλά δεν μου ακούγεται μέσα στα λογικά πλαίσια. Και δεν είμαι οικονομολόγος φυσικά.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      17 Μαρτίου, 2013 18:13

      Λέει και σωστά πράγματα ο Στέλιος Πλατής. Όμως ακόμα και αν είναι σωστοί οι υπολογισμοί του, αυτοί βασίστηκαν σε κάποιες παραδοχές. Δυστυχώς οι δανειστές μας χρησιμοποίησαν άλλες παραδοχές. Επίσης μου φαίνεται μάλλον ανεύθυνη η αναφορά πως όταν έρθει η ώρα να πληρώσουμε τα 1.4 δις τον Ιούνη θα γίνει ένα θαύμα γιατί δε θα αφήσουν την ευρωζώνη να παττίσει. Το βασικό μήνυμα που ήθελαν να μας περάσουν (και ναι, αυτό είναι ένα πείραμα), είναι πως είστε πολύ μικροί για να νοιαστούμε. Άρα, θα μας στοιχίσει λιγότερο αν παττίσετε μόνοι σας… Και χωρίς συμφωνία, και με σίγουρη τη χρεοκοπία σε λίγες βδομάδες, το τραπεζικό σύστημα θα πάθει εν πάση περιπτώσει ακριβώς ο,τι φοβάται ο Στέλιος.

      Μου αρέσει!

      • Λουκια permalink
        18 Μαρτίου, 2013 07:45

        Μα τι λέτε ρε παιδιά; Υπάρχει περίπτωση να χρεωκοπησει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα και να μην επηρεαστεί η Ευρώπη και το εθνικό της νόμισμα καθώς και η σταθερότητα των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών…; Και φυσικα θέλουν την Κύπρο να γονατισει οικονομικα και να μπει σε ένα φαύλο κύκλο όπως ακριβώς η Ελλάδα! Εκει έγινε καμμια βελτίωση ή κάθε μέρα και χειρότερα;;; Εμπιστεύτηκαν την Ευρώπη και τωρα να τι γινετε!;;
        Τούτα ολα που βλέπουμε ειναι ένας οικονομικός πόλεμος που άρχισε και δεν ξέρω πως θα τελειωσει. Η Ευρώπη και οι «ηγετεΣ» τηΣ δεν νομιζω να καταλαβαν πως θα σώσουν τη κάθε χώρα της που κινδυνεύει απο πτώχευση, ίσα ίσα το μονο που κάνουν ειναι να τη βυθίζουν ολοένα και περισσότερο στην κρίση. Ισως διότι θέλουν φτηνή γη; Φτηνό εργατικό δυναμικό; Ενα νέο προλεταριατο που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης…

        Μου αρέσει!

  10. Κύπριος permalink
    17 Μαρτίου, 2013 15:58

    Το 6.75 και το 9.9 δεν είναι καθόλου ´ασχημο. Το άσχημο είναι που δεν θα προλάβουμε να τρέξουμε στις τράπεζες το πρωί της τρίτης διότι θα είναι άδειες.

    Μου αρέσει!

  11. strovoliotis permalink*
    17 Μαρτίου, 2013 16:03

    Πισσαρίδης: Θα καταρρεύσει η οικονομία

    Πολύ χειρότερες θα είναι οι επιπτώσεις αν δεν ψηφιστεί το τέλος επί των καταθέσεων και η οικονομία θα καταρρεύσει, δηλώνει ο Νομπελίστας και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας Χριστόφορος Πισσαρίδης.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πισσαρίδης εξέφρασε την άποψη ότι το μνημόνιο όσο οδυνηρό και να είναι, είναι η μόνη ελπίδα να σωθεί η κυπριακή οικονομία, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «αυτό που μας αναγκάζει το Eurogroup να κάνουμε είναι πρωτοφανές» και παραδέχεται ότι θα υπάρξει εκροή ξένων καταθέσεων.

    «Κανένας μας δεν το περίμενε. Οι πρώτες αντιδράσεις του κοινού και των πολιτικών μας αντιπροσώπων είναι απόλυτα δικαιολογημένες. Είναι άδικο να μας ζητούν να πληρώσουμε για τα λάθη μερικών με τέτοιο τρόπο», ανέφερε ο κ. Πισσαρίδης. «Αλλά πρέπει να σκεφτούμε τι εναλλακτική λύση υπάρχει», σημείωσε.
    Συνεχίζοντας, ο Κύπριος Νομπελίστας δήλωσε στο ΚΥΠΕ: «Κακά τα ψέματα. Αν δεν ψηφιστεί ο νόμος τα επακόλουθα θα είναι πολύ χειρότερα. Οι χρεοκοπήσεις θα είναι πολλές και οι πιο πολλοί Κύπριοι καταθέτες θα τα χάσουν όλα, γιατί οι τράπεζες τους δεν θα ξανανοίξουν».

    Αυτό, θεωρεί, «θα γίνει τώρα, σε 2-3 μέρες, όχι κάποια αόριστη μέρα στο μέλλον. Η οικονομία μας θα καταρρεύσει».
    Ερωτηθείς αν δεν θα είναι εξίσου καταστροφικό το κούρεμα για τους μικροκαταθέτες, αλλά και το ενδεχόμενο μεγάλης εκροής ξένων καταθέσεων από την Κύπρο, ο κ. Πισσαρίδης εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξει εκροή καταθέσεων, καθώς πολλοί θα φοβηθούν. «Οι ξένες καταθέσεις πρόσφεραν πολλά, αλλά δεν εξαρτόμαστε από αυτές», είπε, προσθέτοντας ότι αν τις χάσουμε οι επιπτώσεις δεν θα είναι τόσο δραματικές όσο η πτώχευση των τραπεζών Λαϊκής και Κύπρου, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων των Κυπρίων, των μικροεπιχειρήσεων.

    «Πιστεύω πως όσο οδυνηρό και να είναι το μνημόνιο», συνέχισε, «είναι η μόνη μας ελπίδα να σώσουμε την οικονομία μας από την άμεση καταστροφή. Θα τα ξεπεράσουμε όλα και θα ξαναδούμε καλές μέρες, πιο καλές από αυτές που ξέραμε ως τώρα, γιατί ο Κύπριος είναι δουλευτής και ξέρει πώς να αντεπεξέρχεται στις δύσκολες μέρες. Αλλά, πρώτα πρέπει να δεχτούμε αυτό που οι πολιτικοί μας ηγέτες κατάφεραν να πάρουν στις Βρυξέλλες για να αποφύγουμε την καταστροφή και να γίνει το νέο ξεκίνημα».
    Αφού γίνει αυτό, είπε τέλος, ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε πίσω στο τραπεζικό μας σύστημα τις καταθέσεις που θα έχουν μεταφερθεί.

    http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/35527

    Μου αρέσει!

  12. Λόκο permalink
    17 Μαρτίου, 2013 17:20

    Παιδιά πριν από 18 μήνες οι τράπεζες μας αν θυμάστε πέρασαν τα τεστ αντοχής με εύσημα. Πως γίνεται; Μπορεί τελικά να είμαστε θύμα των λεγόμενων «currency wars»; Και αν ναι αυτά είναι καθαρή επίθεση απλώς χωρίς πυραύλους, με οικονομικά μέσα.

    Μου αρέσει!

  13. Απο Πλατεια Βαθης permalink
    17 Μαρτίου, 2013 19:07

    Δυστυχως ακουω το ιδιο «ασμα» που ξεκινησε, εδω στην Ελλαδα, να τραγουδιεται και εκειθεν.

    Λοιπον, εισαγωγη του ασματος :
    Οι απελθόντες δεν άφησαν μια διαδικασία στη μέση. Οι απελθόντες παρέδωσαν τη χώρα σε πλήρη χρεοκοπία.
    Αν αληθευει αυτο, δεν ειχατε απο να ψηφισετε τους «απερχομένους» για να βγάλουν αυτοι τα «καστανα απο την φωτια». Αλλα, το προβλημα δεν ειναι εκει.
    Ειναι στο οτι επιχειρεις -αρθρογραφε- να διασκεδασεις την «κολοτουμπαν», και να την παρουσιασεις «μονοδρομον» !! Και, στοιχηματιζω (ρητορικα) οτι θα χρειαστεις ΠΟΛΛΑ ΑΡΘΡΑ σαν και τουτο, αλλα και περισσοτερους κλακαδορους να σε χειροκροτουν. Αλλα, θα καταλαβετε στο αμεσο μελλον οτι : αυτο ηταν ΜΟΝΟΝ Η ΑΡΧΗ, ΤΟ ΟΡΕΚΤΙΚΟ
    Ο Ανα-ν-στασιαδης (και ο καθεις επιδοξος Ηγέτης) δεν δικαιολογηται να «μην ξέρει» τι παραλαμβάνει (σε τετοιους καιρους). Ειπε και αυτος λοιπον το αντιστοιχο του «λεφτα υπάρχουν» του δικου μας ΓΑΠ.

    Κύριο θεμα :
    Η ίδια η Λαγκάρντ φέρεται δηλώσασα πως από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι σήμερα οι ανάγκες μας ανέβηκαν κατά δυο δισεκατομμύρια.
    Κανένας απο την τρόϊκα δεν θα σας πει «κατι» που να μην «δικαιολογει» τα πεπραγμενα των «ευθυγραμμισμενων κυβερητών» μας / σας.
    σε καθημερινγ βαση θα ακουτε καποιον να σας δειχνει τον «μονοδρομο» (στην πραγματικοτητα ΑΔΙΕΞΟΔΟ) και να σας φοβεριζει πως ΑΝ δεν προχωρησετε προς τα εκει τα δεινα θα ειναι ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.
    Το εχουμε νοιωσει στο πετσι μας 3 επι τρια χρονια !!!

    «…τότε η απώλεια τόκων 18 μηνών από όσους είχαν περίσσευμα και είχαν καταθέσεις, δεν είναι και το τέλος του κόσμου.
    Θα έπρεπε να υπάρχουν και διαβαθμίσεις όμως…»

    Οποιος νομιζει οτι η «κριση» θα «αντιμετωπισθει» (προσοχη στα εισαγωγικα) με δικαιοσυνη εναντι των ασθενεστερων, ΑΠΑΤΑΤΑΙ (πειρα Ελλαδιτη… 😦 )
    Η «κριση» θα στοχευσει :
    1. Στην οικονομικη σκλαβοποιηση του «κοσμακη», που θα «τρεχει και δεν θα σωνει».
    2. Στην ιδιοποιηση των πλουτοπαραγωγικων σας πόρων εναντι «πινακιου φακης» (βλεπε χρυσορυχειο Σκουριων, Χαλκιδικη).

    «Και η Ευρώπη υποτίθεται είναι μια ζώνη καλών, αλληλέγγυων χωρών που βλέπουν πάντα το κοινό συμφέρον. Προφανώς αυτό δεν ισχύει.»
    Ορθοτατα !!

    Αν πάεις κυνήγι και σε παίξουν, και χάσεις ένα μάτι, δεν έχεις επιλογή: πρέπει να επιβιώσεις με το ένα μάτι..
    Αν σε αφησουν !!! Αμ δεν… θα ελθουν να σου βγάλουν και το αλλο !! (βλεπε οικ. Νο 12 και τα παράπλευρα) !!

    Επίλογος :
    Τέλος: το πλέον σημαντικό από όλα. Οι πατριωτικές και ακραίες κορώνες δεν έχουν κανένα νόημα.
    Εδω… νομιζω, κε αρθρογραφε, αποκαλυπτεσαι. Θα παραδεχτω αυτο που λες μολις μου «κοστολογησεις» την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και το γ@μοτο του ΦΙΛΟΤΙΜΟΥ !!
    Θα καταλαβεις και εσυ -αν εισαι καλοπροαιρετος- και οι σχολιαστες του παρόντος -επισης αν ειναι καλοπραιρετοι- οτι οι «αρχοντες» σημερα θέλουν να καθιερωσουν ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΑΣ. «Μιας τοιαυτης μύριαι επονται»

    ισχυει και το ρητο :
    «…όποιος θυσιαζει μερος της ελευθερίας του προς οφελος της ασφαλειας, καταληγει να χασει αμφοτερα»

    Εχουμε, οι Ελλαδιτες, αδυσοπητα σκληρη πειρα.
    Κυπριοι συνελληνες, ο «μονοδρομος» ειναι μακρυς, γεματος φοβερες για το χειροτερο, αλλα, κυριως, γεμάτος ΒΑΛΤΟΥΣ, μεσα στους οποιους βυθιζόμαστε αργα, βασανιστικα. Μολις οι Ελλαδιτες το καταλαβαν ηταν «αργα». Ειναι ηδη μεσα μεχρι τον λαιμο.
    Καλη δυναμη, παρτε παραδειγμα απο εμας (αποφυγης ή μιμησης… οπως νομιζετε !! )

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      18 Μαρτίου, 2013 08:45

      Ο,τι και να γράψω αγαπητέ φίλε δεν αλλάζει το δεδομένα: οι απελθόντες παρέδωσαν ένα ασθενή στον αναπνευστήρα με λίγο μόνο οξυγόνο να απομένει στην τελευταία μπουκάλα. Δυστυχώς τα πράγματα ήταν όντως πολύ χειρότερα απ’ ότι νόμιζαν οι νέοι.
      1. Στην οικονομικη σκλαβοποιηση του “κοσμακη”, που θα “τρεχει και δεν θα σωνει”.
      Αυτό το έχω χαρακτηρίσει και άλλου ως ανόητο σύνθημα.
      2. Στην ιδιοποιηση των πλουτοπαραγωγικων σας πόρων εναντι “πινακιου φακης” (βλεπε χρυσορυχειο Σκουριων, Χαλκιδικη).
      Όλοι οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι του κράτους πρέπει να χρησιμοποιούνται προς όφελος των πολιτών του. Αν αυτό γίνει στη σωστή τιμή τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Και αν κάποιοι πόροι πάνε παρά τιμής, τότε θα ηταν καλό να σκεφτούμε μήπως η ιδιωτικοποίηση έπρεπε να γινόταν νωρίτερα.
      «Κυπριοι συνελληνες, ο “μονοδρομος” ειναι μακρυς, γεματος φοβερες για το χειροτερο, αλλα, κυριως, γεμάτος ΒΑΛΤΟΥΣ, μεσα στους οποιους βυθιζόμαστε αργα, βασανιστικα. Μολις οι Ελλαδιτες το καταλαβαν ηταν “αργα”. Ειναι ηδη μεσα μεχρι τον λαιμο.»
      Στο βάλτο βρεθήκαμε γιατί κυβέρνηση και τράπεζες τα έκαναν σκατά, όχι επειδή μας επέβαλαν όρους οι ξένοι.

      Μου αρέσει!

    • Απο Πλατεια Βαθης permalink
      18 Μαρτίου, 2013 18:51

      Λοιπον, κε Στοβολιώτη, ας ξεκαθαρισουμε τις «απόψεις».
      Αν θεωρεις «συνθημα» οτι “ο κοσμακης θα τρεχει και δεν θα σωνει”.τοτε, φειδωμενος τους πόρους ολονων μας, απανταω :
      «Ελα να μαθεις στην Πλατεια Βαθης», το οποιο ΕΠΑΨΕ να ειναι «συνθημα», εδω και λιγα χρονια.
      Απεύχομαι απο καρδιας να μαθετε τι ειναι «αναζητηση σε σκουπιδιντενεκε».

      Μια παγια εξαπάτηση των «προβάτων» ειναι η «στεγανοποιηση των πολιτικων ευθυνων κατα θητείες». Τα Κρατη, κε Στροβολιώτη, εχουν συνέχεια, αν μη συνέπεια. Οποιος… μα ΟΠΟΙΟΣ ηγέτης ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ (!!) να δηλώνει ΑΓΝΟΙΑ ή ΕΚΠΛΗΞΗ περί του ΤΙ παρέλαβε.

      Όλοι οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι του κράτους πρέπει να χρησιμοποιούνται προς όφελος των πολιτών του. Αν αυτό γίνει στη σωστή τιμή τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα…
      Σας ερωτώ : το Κυπριακό Χρηματοπιστωτικο Συστημα ειναι πλουτοπαραγωγικος πόρος της Κύπρου;;; …και σε ποιο ποσοστο συμμετεχει στο ΑΕΠ της;; (Μιλαω για εκεινο το ΚΧΣ που συσσωρευσε σημαντικοτατα κεφάλαια απο τα παγκοσμιοποιημενα λαμογια, προς φύλαξη ή/και χρηση μεσω των υπεράκτιων / off shore)
      Κατόπιν της προσφατης απόφασης του προέδρου σας (;;) και εν πολλοις χαιρετηστε τους επενδυτες / καταθέτες σας .
      Πειτε μου, σε ποια ΤΙΜΗ ΤΟ ΕΚΠΟΙΗΣΑΤΕ ;;
      Πειτε μου πόσα ΧΕΙΡΟΠΟΙΑΣΤΑ ευρώπουλα εισπράξατε ;; (εστω σε «δεσμευση» )
      ΧΕΙΡΟΠΟΙΑΣΤΑ (!!), κε Στροβολιώτη, σαν εκεινα που «κουρέψατε» !!
      Τις επόμενες ημέρες -αν οχι ΩΡΕΣ- θα το μαθουμε το ΚΟΣΤΟΣ της απόφασης.

      Κε Στροβολιώτη, αντιλαμβάνομαι οτι «δινετε μαχη σε επάλξεις». Ποιες και για ποιους ειναι επισης αντιληπτο. Ο πρόεδρός σας εκανε διαγγελμα. Το ειδα.
      Εστιαζω στην «φοβέρα της χρεοκοπίας». Απολαυστε το μετα το 4:40

      και προσφατο σχετικο αρθρο απο τον Μιχ. τζανακη :
      http://olympia.gr/2013/03/18/%CF%83%CE%B9%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%83-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83/

      Εν τέλει : Στο βάλτο βρεθήκαμε γιατί κυβέρνηση και τράπεζες τα έκαναν σκατά, όχι επειδή μας επέβαλαν όρους οι ξένοι.
      … και πραγματι οι εδω μαρτυρίες ειναι παρεμφερεις :

      Αποκαλύπτουμε τα ψέματα του Ανανιστή…μόνος του πρότεινε το κούρεμα των καταθέσεων !!!
      ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΙΕΣΕ..ΑΝΑΓΚΑΣΕ…
      Αυτό είναι το επίμαχο απόσπασμα (μεταφρασμένο στα Ελληνικά),της απόφασης του Eurogroup που αναφέρεται στο κούρεμα-φορολογία των καταθέσεων στην Κύπρο…
      http://olympia.gr/2013/03/17/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%80%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CF%88%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE/

      Επίσης, φρέσκο : (για τον πλουτοπαραγωγικο πόρο της Κυπρου)
      (Βιντεο) Russia Today πριν από λ ίγο για Πούτιν, Gazprom και Κύπρο.
      http://olympia.gr/2013/03/18/%CE%B2%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF-russia-today-%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%BB-%CE%AF%CE%B3%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B9%CE%BD-gazprom-%CE%BA%CE%B1/
      ή στο youtube

      Ειθε η Κύπρος να μην γινει ποτέ Ελλαδα. ΠΑρ’ ολ’ αυτα, οι δανειστες θα εξωθησουν προς τα εκει.
      Καλη δυναμη, αλλα κυρίως ΚΑΛΑ ΜΥΑΛΑ, κε Στροβολιωτη.
      Προσωπικα δεν θα ξανα-σχολιασω αρθρα σας. Ειναι θεμα «θέασης πραγμάτων»
      Ευχαριστω για την φιλοξενεια

      Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        18 Μαρτίου, 2013 22:42

        Φίλε μου, είναι αλήθεια πως με συνωμοσιολόγους δεν τα πάω καλά. οπότε θέλεις να περνάς. Όμως αυτό δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο αφού ουσιαστικά είναι και η δική μου θέση: «Τα Κρατη, κε Στροβολιώτη, εχουν συνέχεια, αν μη συνέπεια. Οποιος… μα ΟΠΟΙΟΣ ηγέτης ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ (!!) να δηλώνει ΑΓΝΟΙΑ ή ΕΚΠΛΗΞΗ περί του ΤΙ παρέλαβε» Σωστά. Γι αυτό το λόγο προσπάθησε να διορθώσει τα εγκλήματα και τα σκατά που άφησε ο απελθών.

        Μου αρέσει!

      • Απο Πλατεια Βαθης permalink
        19 Μαρτίου, 2013 03:48

        Και εγώ προσωπικα δεν τα παω καλα με την παραπλανηση και αποκρυψη.
        Επίσης, δεν τα παω καλα με την απόρριψη βασει ετικετας ,
        Σας παραπέμπω, λοιπον, στον
        κορυφαίο συνομοσιολογο… ΠΛΑΤΩΝΑ :
        Πλάτωνος Πολιτεια, Αλληγορια του Σπηλαίου
        http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%A0%CE%BB%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%B1

        και μια μετάφραση και ερμηνεια (αν εχει ανακγη !!) αυτης :
        http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/03/blog-post_246.html
        και
        http://aienaristeyein.com/2013/01/28/%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%80%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%85-2/
        Καλημερα, καλη εβδομαδα και καλη συνεντευξη: Να θυμηθητε σε αυτην τον
        Κωνσταντίνο Καβάφη

        Όσο μπορείς

        Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
        τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
        όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
        μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
        μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.
        Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
        γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την
        στων σχέσεων και των συναναστροφών
        την καθημερινήν ανοησία,
        ως που να γίνει σα μια ξένη φορτική.
        [1913]

        Μου αρέσει!

  14. Λόκο permalink
    17 Μαρτίου, 2013 23:16

    17 Signs That A Full-Blown Economic Depression Is Raging In Southern Europe
    http://theeconomiccollapseblog.com/archives/17-signs-that-a-full-blown-economic-depression-is-raging-in-southern-europe-is-the-u-s-next

    Όπως φαίνεται εμπηκαμεν στο φούρνο πρωτοι.

    Μου αρέσει!

  15. απο πλατεια βαθης permalink
    18 Μαρτίου, 2013 04:19

    Για να γίνω κατανοητότερος και ζητώντας συγνώμην για το αιχμηρο και πικρο σχόλιό μου, σας παραθέτω την παρακάτω μαρτυρια του πρωην Υπ. Εργασίας κ. Νικολόπουλου.
    Ειναι ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΌΤΑΤΗ του ηθους καο του ηφους της «κολοτούμπσς».

    http://www.newsbomb.gr/politikh/story/267918/nnikolopoylos-o-samaras-moy-eipe-na-katsoyme-sta-tessera-vinteo

    Μου αρέσει!

  16. Λόκο permalink
    18 Μαρτίου, 2013 09:05

    Paul Krugman: ‘Cypriots should be happy that despite all that money theft by the gov’t of their cash they still don’t have inflation’

    Μου αρέσει!

  17. strovoliotis permalink*
    18 Μαρτίου, 2013 19:53

    Θα παρουσιαστώ στον Al Jazeera απόψε στις 20.30 για μια σύντομη συνέντευξη για τα τρέχοντα.

    Μου αρέσει!

Trackbacks

  1. Ανάρτηση 50/2013 [έκτακτη, μακροσκελέστατη, αλλά περιεκτική, επίκαιρη*, συνεχιζόμενη από την προηγουμένη**, συμπληρωματική, αντι-“κουρευτική”,
  2. News update 17/03/2013 | Simplifying personal finances

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.