Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόεδρε Χριστόφια: Η Εθνική Φρουρά είναι ΜΕΡΟΣ του προβλήματος.

4 Ιανουαρίου, 2010

 

 

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με τον ίδιο τρόπο που έκλεισε και η προηγούμενη. Τουλάχιστον για όσους ενδιαφέρονται και ανησυχούν για την πρόοδο προς τη λύση του αγαπημένου μας εθνικού προβλήματος.

 

Το ζητούμενο παραμένει η ελπίδα, η άπιαστη ελπίδα, εκείνη η μικρή ένδειξη πως τα πράγματα πάνε μπροστά.

 

Είχαμε μεν τις σωστές δηλώσεις Χριστόφια – Αναστασιάδη πως η επιλογή είναι ΔΔΟ ή διχοτόμηση, αλλά είχαμε και άλλα. Είχαμε τις ακατανόητες δηλώσεις του προέδρου στην γιορτή της ΕΦ. Ολόκληρο σχετικό ρεπορτάζ από τη Σημερινή στο τέλος του κειμένου, αλλά διαβάστε κυρίως αυτό:

 

«Ο Πρόεδρος επισήμανε ότι αν και εφόσον βρεθούμε κοντά σε λύση, που δεν είμαστε κοντά, όπως εμφαντικά σημείωσε, θα πυκνώνουν οι φήμες ότι δήθεν οι στρατιωτικοί θα χάσουν τη δουλειά τους και με αυτόν τον τρόπο θα προκληθούν προβλήματα στο στράτευμα.

Ο Πρόεδρος προσπάθησε να καθησυχάσει τους υπαρκτούς καθημερινούς φόβους στο στράτευμα και κάλεσε τους στρατιωτικούς να κωφεύσουν στις φήμες.»

 

Καλά, αποτελεί « υπαρκτό φόβο» για τον πρόεδρο πως θα φτάσουμε κοντά σε λύση και συνεπώς θα δημιουργηθούν φήμες πως οι στρατιωτικοί θα χάσουν τη δουλειά τους;

 

Επίσης, δεν είναι δεδομένο πως αν πάμε σε λύση και αποστρατικοποίηση τότε οι στρατιωτικοί (τουλάχιστο οι πλείστοι εξ αυτών) θα χάσουν πράγματι τη δουλειά τους; (Ανεξάρτητα αν βρεθούν σε άλλη θέση του δημοσίου στη συνέχεια). Είναι άλλωστε γνωστό πως η ΕΦ δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της δημοκρατίας του 60, και ως εκ τούτου, είτε μας αρέσει είτε όχι, αποτελεί μέρος του κυπριακού προβλήματος.

 

Και τέλος, από πότε το Κυπριακό αποτελεί ζήτημα διατήρησης της εργασίας οποιουδήποτε κλάδου; Με αυτό το τραγικό σκεπτικό δηλαδή, θα έπρεπε να απευχόμαστε τη λύση γιατί θα χάσουν τη δουλειά τους οι στρατιωτικοί, οι υπηρεσίες που ασχολούνται με τα ζητήματα των προσφύγων, οι δικηγόροι που κάνουν αγωγές για τα θύματα του Κυπριακού προβλήματος, αλλά και οι αμπάλατοι πολιτικοί οι οποίοι ζουν και αναπνέουν με το Κυπριακό και αδυνατούν να αρθρώσουν άλλο πολιτικό λόγο;

 

Μήπως, – μήπως σκέφτεται ο αφελής -, για αυτό ακριβώς τον λόγο δεν είδαμε ως τώρα λύση;

 

Γράφω «σοβαρά» για την ΕΦ και θυμήθηκα και ένα πιο «ανάλαφρο» άρθρο που είχα γράψει νωρίς νωρίς σε αυτό το ιστολόγιο: Εγχειρίδιον επιβίωσης στην εφεδρεία της ΕΦ.

 

 

 

 

Συνεχίζεται η ανησυχία στην Εθνική Φρουρά

Σημερινή | 03/01/2010 | ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

Επιτείνονται οι φήμες για διάλυση του στρατεύματος 

 

 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι η αποστρατιωτικοποίηση είναι ευλογία

Μπροστά στο γενικότερο μούδιασμα που υπάρχει στο στράτευμα, με όλους να κάνουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε τα στελέχη να κωφεύσουν στις φήμες για διάλυση του στρατεύματος.

Κι, όμως, οι φήμες αυτές επιτείνονται μετά την πρόταση της πλευράς μας στις συνομιλίες για αποστρατιωτικοποίηση, που αφήνουν την Κύπρο γυμνή δίπλα από τη στρατιωτική μηχανή της Τουρκίας και άλλων εστιών κινδύνων. 

Στην πρωτοχρονιάτικη γιορτή του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς προχθές βράδυ, στο «Χίλτον», ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι όσο συνεχίζεται η κατοχή, η Εθνική Φρουρά θα βρίσκεται στις επάλξεις και θα έχει όλα τα αναγκαία μέσα για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε επιβουλές κατά της πατρίδας. Ο Πρόεδρος επισήμανε ότι αν και εφόσον βρεθούμε κοντά σε λύση, που δεν είμαστε κοντά, όπως εμφαντικά σημείωσε, θα πυκνώνουν οι φήμες ότι δήθεν οι στρατιωτικοί θα χάσουν τη δουλειά τους και με αυτόν τον τρόπο θα προκληθούν προβλήματα στο στράτευμα.

Ο Πρόεδρος προσπάθησε να καθησυχάσει τους υπαρκτούς καθημερινούς φόβους στο στράτευμα και κάλεσε τους στρατιωτικούς να κωφεύσουν στις φήμες. Κάλεσε, μάλιστα, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο Πρόεδρος, ωστόσο, επανέλαβε την πολιτική του θέση ότι η αποστρατιωτικοποίηση είναι ευλογία, αν επιτευχθεί.

Κι ενώ η ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας αποτελεί καθήκον της ηγεσίας του στρατεύματος, ο Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι δεν έλαβε οποιοδήποτε υπόμνημα από το ΓΕΕΦ, στο οποίο εκφράζονται ανησυχίες για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αν ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς θέλει να του αποστείλει κάποια επιστολή, τότε ασφαλώς και θα τη μελετήσει.

Ασφαλείς πληροφορίες της «Σ» επιμένουν ότι υπάρχουν αναφορές του ΓΕΕΦ για την κατάσταση στο στράτευμα, οι οποίες έχουν διοχετευθεί στον καθ’ ύλην αρμόδιο, που είναι ο Υπουργός Άμυνας. Άλλωστε και το ίδιο το Υπουργείο Άμυνας είναι καθημερινά κοινωνός αυτών των προβλημάτων και δεν χρειάζεται εφημερίδες για να του το πουν. 

Ο ίδιος ο Υπουργός βρίσκεται σε καθημερινή τηλεφωνική και άλλη επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ενημερώνει πλήρως για ό,τι συζητείται. 

Στην ομιλία του ενώπιον των στελεχών της Εθνικής Φρουράς, ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας ευχήθηκε να ευωδοθούν οι προσπάθειες του Προέδρου για λύση του Κυπριακού, για να μπορέσει ο λαός να ζήσει σε μια επανενωμένη πατρίδα. Είπε, επίσης, ότι όσο η κατοχική παρουσία συνεχίζεται, η Εθνική Φρουρά θα αναβαθμίζεται. Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη των στόχων της δύναμης, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών.

Ισχυρές ένοπλες δυνάμεις 

ΟΣΟ συνεχίζεται η κατοχή και όσο είναι παρούσα η τουρκική απειλή, οφείλουμε να διατηρούμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις αποτρεπτικής ισχύος και ψηλής επιχειρησιακής ικανότητας, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. «Θα πρέπει», τόνισε, «να αναβαθμίζονται και να ενισχύονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο και βαθμό η εκπαίδευση της Εθνικής μας Φρουράς».

 

12 Σχόλια leave one →
  1. Andreas permalink
    4 Ιανουαρίου, 2010 18:28

    Στροβολιωτη προσπαθώ να καταλάβω τι έγραψες.
    Εκτός που το θέμα εν ασήμαντο σε σχέση με άλλες πτυχές του Κυπριακού έππεσες και στην περίπτωση.Κατηγορείς τον ΜΟΝΟΝ που θέλει πλήρη αποστρατικοποίηση ενώ οι άλλοι θέλουν μισιη μου τακτικό στρατό και ένταξη σε συνεταιρισμούς για την ειρήνη.
    Ναι η Ε.Φ. είναι με΄ρος του προβλήματος και η πλήρης αποστρατικοποίηση θα δώσει και προς τα έξω ένα άλλο αέρα και μύνημα.
    Ο πρόεδρος εκαθυσήχασε τους γιατί έππεσε σύρμα ότι με τούτο που ζητά ο προεδρος , θα μείνουν οι αξιωματικοί στους 5 δρόμους.Άνεργοι χωρίς δουλειά.
    Προφανως ,και ούλλοι ξέρουμςε το ,αν με το καλό βρεθεί η λύση και καταργηθεί η Ε.Φ. θα αποκατασταθούν.Άπαντες.

    Κατηγοράς τον μοναδικό που ετάχθηκε ανοιχτά υπερ την πλήρους αποστρατικοποίησης ότι έχει σχέσεις με το στρατευμα και φοάται τι θα γίνουν οι στρατιωτικοί????
    Εκ των πραγμάτων αντιφατικό.

    Και το πιο κορυφαίο.
    «Μήπως, – μήπως σκέφτεται ο αφελής -, για αυτό ακριβώς τον λόγο δεν είδαμε ως τώρα λύση;»

    Ακριβώς.Διότι ο Ταλάτ και η ¨Αγκυρα παρακαλούν μας να το λύσουμε ,βάζουν τους αμερικανούς και τους Ευρωπαίους να πεισουν τον χριστόφια να πει το ναι ,τα λοιπά κόμματα εκβιάζουν τον όπως μπορούν να πει το ναι ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΝ ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕ ΜΑΣ ΤΟ ΛΥΕΙ ΣΙΟΡ.ΕΝ ΜΑΣ ΤΟ ΛΥΕΙ.
    Υπομονή ως το τέλος της θητείας του.Μετα που μια μέρα θα έχουμε λύσει και το Κυπριακό.

    Υ.Γ. Περιμένω και τις απόψεις σου για την συμπεριφορά του δυση στην οικονομία και να μου πεις ποιους φίλους του μεγαλοεπιχειματίες καλύπτει ο Αβέρωφ με την προπαφάνδα του.Δε πόψε τις δηλώσεις του να γελάσεις.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      4 Ιανουαρίου, 2010 20:05

      Γεια σου Ανδρέα και καλή χρονιά.

      Θα αρχίσω από τα εύκολα. Όντως προσπαθώ να καταλάβω τι εννοεί ο Σταυράκης, τι υπονοεί ο Αβέρωφ και μετά λογαριάζω να γράψω την άποψη μου. (Μειονέκτημα είναι πως δεν βλέπω καθόλου τηλεόραση).
      Ετσι περιληπτικά όμως, η κυβέρνηση θα μπορούσε να ήταν πιο ειλικρινής, και να πει, πως ναι, είχαμε υποσχεθεί πως δεν θα βάζαμε νέους φόρους, ε τώρα άλλαξαν τα πράματα!

      Δεν αμφιβάλλω (ακόμα) πως ο Χριστόφια δεν θέλει τα στρατά. Ακριβώς για αυτό όμως, δεν έπρεπε να μιλά σαν να μην συνέβαινε τίποτα. Τι σημαίνει πως ο πρόεδρος ζήτησε από τους αξιωματικούς να κωφεύσουν στις φήμες; Εγώ θα έλεγα πως θα έπρεπε να τους πει, να ακούσετε καλά τι λένε οι φήμες και να προετοιμαστείτε!

      Όσον αφορά τον Συνεταιρισμό και άλλες ασημαντότητες, πίστεψε με δεν θα με ενοχλούσε ποσώς αν μετά την λύση είχαμε καμιά 400σιά ΕΚ και καμιά 200σιά ΤΚ να ελέγχουν το εμπόριο ηρωίνης στο Αφγανιστάν.

      No big deal!

      Όσο για αυτό, και τις σκέψεις που το έφεραν στην επιφάνεια, φοβάμαι, πως επιμένω!

      «Μήπως, – μήπως σκέφτεται ο αφελής -, για αυτό ακριβώς τον λόγο δεν είδαμε ως τώρα λύση;»

      Μου αρέσει!

    • Τοξοτης permalink
      5 Ιανουαρίου, 2010 11:10

      Φίλε Αντρέα δυστυχώς το θέμα δεν είναι ασήμαντο. Είναι σοβαρότατο. Δεν είναι τόσο απλό να λες ότι θα απασχοληθούν αυτές οι μερικές χιλιάδες άνθρωποι σε άλλες δουλειές. Όπως θα ξέρεις σήμερα η πλειοψηφία των αξιωματικών της ΕΦ είναι απόφοιτοι ανωτάτων σχολών και στη συνέχεια υποχρεωτικά παρακολούθησαν άλλες σχολές. ΠΧ. Όσοι είναι σήμερα ταγματάρχες και πάνω παρακολούθησαν σχολή πολέμου. Κάτι σαν μάστερ αν το δούμε με άλλα κριτήρια. Πέρα από αυτό…εσύ κι εγώ πως θα το βλέπαμε αν μας υποχρέωναν να αλλάζαμε καριέρα και να είμασταν κάπου μπάλωμα επειδή θα έρθει λύση;
      Έχουν κι αυτοί τις λογικές φιλοδοξίες τους.

      Αυτά στο ανθρώπινο επίπεδο. Στο πολιτικό είναι ακόμη πιο σοβαρά τα πράγματα. Επειδή δηλαδή εφτάσαμεν τζι είπαμεν το κάποτε για την αποστρατικοποίηση πρέπει σώνει και καλά να γίνει; Αφού μάλιστα σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε ένα μικρό σώμα στρατού το οποίο θα μας παρέχει την δυνατότητα να έχουμε πλήρη και ουσιαστική συμμετοχή στη διαμόρφωση της Ευρωπαικής ΑΜυντικής πολιτικής και να αξιοποιούμε την παρουσία μας υπέρ μας. Θυμίζω πως όταν μιλάμε για αποστρατικοποίηση δεν περιλαμβάνονται οι εγγλέζοι. Διότι τη συμφωνία είναι με τους τούρκους που θα την υπογράψουμε…

      ΥΓ. Λεω ότι υπάρχει η δυνατότητα να παραμείνει ένα μικρό σώμα στρατού διότι γνωρίζουμε ότι οι τούρκοι δεν θα είχαν ένσταση, αφού και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο επίπεδο των ομάδων εργασίας είχαν ΟΙ ΙΔΙΟΙ εισηγηθεί πλήρη λύση με τρόπ0 που θα επιτρέπει στην Κύπρο την πλήρη συμμετοχή της στους θεσμούς ΆΜυνας και Ασφάλειας της ΕΕ.
      Απολογούμαι για την πολυλογία

      Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        5 Ιανουαρίου, 2010 11:47

        Δηλαδή αγαπητέ Τοξότη θα έβαζες τις λογικές φιλοδοξίες των μονίμων στελεχών της ΕΦ πάνω από την αναγκαιότητα λύσης;
        Πιστεύω πως όχι, αλλά όμως το έγραψες…

        Μου αρέσει!

      • Τοξοτης permalink
        5 Ιανουαρίου, 2010 15:54

        Βεβαίως και δεν θα έβαζα τις φιλοδοξίες των μονίμων στελεχών της ΕΦ πάνω από τη λύση. Ωστόσο αν επιθυμώ την λύση οφείλω να τις λάβω υπ όψιν μου. Όπως οφείλω να λάβω βεβαίως και πολλούς άλλους παράγοντες που αφορούν το μέλλον του νέου κράτους στο οποίο πιστεύω ότι χρειάζεται να λειτουργεί μία μικρή επαγγελματική, μικτή (ΤΚ, ΕΚ) στρατιωτικής μορφής δύναμη. Μπορούμε να την πούμε όπως θέλουμε…

        Μου αρέσει!

  2. strovoliotis permalink*
    5 Ιανουαρίου, 2010 16:12

    Τοξότη, Για την μικρή στρατιωτική δύναμη τα έγραψα και εγώ σε προηγούμενο σχόλιο:

    «Όσον αφορά τον Συνεταιρισμό και άλλες ασημαντότητες, πίστεψε με δεν θα με ενοχλούσε ποσώς αν μετά την λύση είχαμε καμιά 400σιά ΕΚ και καμιά 200σιά ΤΚ να ελέγχουν το εμπόριο ηρωίνης στο Αφγανιστάν.

    No big deal!»

    Το θέμα είναι πως η έγνοια για τις φιλοδοξίες των μονίμων στελεχών θεωρείται περίπου δεδομένη. Το αγνούμενο είναι η ρήξη με φιλοδοξίες, κεκτημένα, φόβους και βολέματα που χαρακτηρίζουν τη σημερινή κατασταση…

    Μου αρέσει!

    • Τοξοτης permalink
      5 Ιανουαρίου, 2010 18:58

      Όχι Αντρέα μου δεν τοπήρα για καυγά. Μία χαρά συζητούμε. Θέλουμε και οι δύο το ίδιο πράγμα. Το θέμα της σκοπιμότητας δεν το έθιξα…διότι ακόμα είναι γιορτές. Πάντως δεν χρεώνω κανένα με ανιδιοτέλεια. ΚΑΝΕΝΑΝ.
      Στροβολιώτη μου, δεν αμφιβάλλω ότι απαιτούντα ρήξεις για τη λύση. Δεν σημαίνει όμως πως όπου υπάρχει ρήξη πρέπει να την κυνηγούμε. Αν μπορούμε κάποιες ρήξεις να μην τις κάνουμε ας μην τις κάνουμε. Ας αφήσουμε και κάτι άρηχτο. 🙂

      (Ξέρω πως το τέλος αν συζητήσουμε ακόμη λίγο θα αποδειχτεί ότι δεν έχουμε και καμία σοβαρή διαφορά. Απλώς αρέσκει μας το ξύσιμο…)

      Μου αρέσει!

  3. Andreas permalink
    5 Ιανουαρίου, 2010 16:15

    Φίλε ουτ εμένα εν με κόφτει να υπάρξει λύση με στράτευμα δικό μας(οι των τούρκων).
    Διαχρονικά η αριστερα ποτε εν τα παεννε καλα ούτε με το στράτευμα ούτε με την εκκλησία.
    Θα διαφωνήσω κάθετα για το ότι υπαρχει σκοπιμοτητα.
    Εγώ πάντως το μόνο που παρακολουθώ εν τα νέα του ρικ.Και αν δεν τα δω στις 20.00 ναν καλα το σαιτ του.Θωρώ τα που τζιμέσα.Καλη σου χρονια και αρέσκει μου να διαφωνούμε για να τα λαλούμε(με το παίρνεις ως τσακωμό α)

    Μου αρέσει!

  4. Andreas permalink
    5 Ιανουαρίου, 2010 16:21

    Φιλε τοξότη εν θα μπω καθόλου σε τέθκιο θέμα γιατι πραγματικά αν θελήσουμε να χουμε στρατό εν θα χαλάσω την θέληση μου για λύση.Με άλλα λόγια δεν νεν για μένα κόκκινη γραμμή.Αντιθέτως οι κόκκινες γραμμές μου για την λύση εν τόσο λλιες που μπορω να αυτοχαρακτηριστώ ότι επιθυμώ διακώς τη λύση.Επειδή όμως εν πραματικά λλίες… εν πραγματικά κόκκινες.Άλικο που λαλούμε.
    Αλλά το να λαλούμε ότι ο πρόεδρος εν θέλει λύση για τούτο ή και για τούτο νομιζω αδικούμεν τον πάρα πολλά.Μα πάρα πολλά.

    Μου αρέσει!

  5. 5 Ιανουαρίου, 2010 23:30

    I wanted to find some research funding in order to write a paper on the unilateral abolition of the national guard. The principle is that if the NG can not prevent a derisive defeat then having it detracts from the rout of the problem of Cyprus, which is the invasion and occupation of the island by Turkish forces. In one stroke we could re-focus minds on that since they will be only one army in Cyprus – the army of the invasion.

    The problem i had in the calculations is that the cost and benefit analysis got stuck on how to value what the NG is doing now. I found out that people saw it as an investment against future Turkish aggression- not because of their belief that the NG could prevent aggravation but that they did not trust the Turkish army. I might still do it when i get this damn thesis finished.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      6 Ιανουαρίου, 2010 09:00

      Alex,
      You could consider the salaries of the permanent personell plus all the other expenses on the benefit side, and deduct the work hours of all the conscripts on the cost side. That would be a way for an economist.
      The security thing is non – existent, and we all know that! Therefore despite the beliefs of some people and politicians, it effectively carries zero value.
      The actual and very real threat of the Turkish army has nothing to do with the NG, it has more to do with political stuff.

      Μου αρέσει!

      • 6 Ιανουαρίου, 2010 10:18

        Sugnomi gia ta greeklish (pali londino me allo computer).

        einai alithia oti kanenas den pistevei stin dunatotita tis E.F. na anaxetisi exthriki energia, alla 80% tou pluthismou niathei kapia asfalia giati den empistevete tin Tourkia – and that can’t be estimated easily. I will write a paper about it soon though.

        Toxoti: just so you know the constitution had provision for an army of 4,000 which would be 60% /40% – but we killed it. All solution since 1980 have been taking in the context of a demilitarized Cyprus, with no troups either domestic or foreign as the final basic principle.

        Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.