Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πόσο έβρεξε σήμερα στην Κύπρο; (Στοιχεία σε πραγματικό χρόνο).

3 Ιανουαρίου, 2011

Α. Οι βροχές στη Λάρνακα.

Σήμερα έβρεξε πάρα πολύ στη Λάρνακα. Ήταν μπορούμε να πούμε μια χειμωνιάτικη μέρα από τα παλιά (ό,τι και να σημαίνει αυτό!).  Μέχρι τις 4 το απόγευμα κατεγράφησαν 34 χιλιοστά βροχής, το 50% δηλαδή της κανονικής για το μήνα στο αεροδρόμιο της πόλης.  Οι βροχές αυτές έπεσαν σε πείσμα των επισήμων προγνώσεων, που μιλούσαν μόνο για λίγα πράγματα σήμερα. Οφείλω να πω ότι ούτε εγώ τις περίμενα και οι λίγες ώρες που πέρασα σήμερα στην πόλη ήταν μια ευχάριστη έκπληξη!

Μακάρι να κάνουν πάντα τέτοια λάθη οι προγνώστες!

Τώρα γατί έγινε αυτό, τη στιγμή που η επίσημη πρόγνωση ανέφερε ουσιαστική επιδείνωση του καιρού από το βράδυ; Παρατηρώντας και την εικόνα της κίνησης των συννέφων από τις δορυφορικές υπηρεσίες, πιστεύω πως στον κόλπο της Λάρνακας και νοτιανατολικά αυτής. δημιουργήθηκε ένα δευτερεύον χαμηλό που επηρέασε με έντονα υετικό τρόπο τις νότιες περιοχές του νησιού γύρω από τη Λάρνακα. Τα φαινόμενα προέρχονταν κυρίως από χαμηλά και μέσα σύννεφα, αφού η κίνηση τους ήταν μεν ορατή από τον δορυφόρο στο ορατό φάσμα, σε αντίθεση με το υπέρθυρο, που πιάνει τα πιο ψηλά σύννεφα και συνεπώς την βασική κίνηση των συστημάτων.

Β. Πως μπορώ να μάθω πόσο έβρεξε;

Μέσα από τις πολλές αναρτήσεις αυτού του ιστολογίου αναφορικά με τον καιρό, έχω πάρει διάφορα σχόλια και μηνύματα, κάποια από τα οποία ζητούν στοιχεία  για τον καιρό ή για τις προγνώσεις. Οι πιο δημοφιλείς ερωτήσεις αφορούν το πόσο έβρεξε!

Στο υπόλοιπο αυτής της ανάρτησης θα σας παραθέσω διάφορες πηγές που δίνουν στοιχεία για τη βροχόπτωση, κάποιες σε πραγματικό χρόνο, κάποιες πιο αραιά.

Φυσικά όπου μιλούμε για μετεωρολογικούς σταθμούς, μπορείτε να δείτε και άλλα στοιχεία.

1. Να αρχίσουμε με την καρδιά του ζητήματος. Η Κυπριακή Μετεωρολογική υπηρεσία εκδίδει κάθε μέρα ένα ημερήσιο δελτίο βροχόπτωσης. Αυτό δίνει συνολικά στοιχεία και για τον μήνα και για την υδρολογική χρονιά που αρχίζει την πρώτη κάθε Οκτώβρη.

2. Τα στοιχεία για το δικό μου μετεωρολογικό σταθμό μπορείτε να δείτε εδώ. Τακτικοί αναγνώστες του ιστολογίου τον έχουν επισκεφθεί ξανά.

3. Ιδιωτικός μετεωρολογικός σταθμός στην Αθηαίνου.

4. Ιδιωτικός μετεωρολογικός σταθμός στην Λακατάμια.

5. Ιδιωτικός μετεωρολογικός σταθμός στην Μοσφιλωτή. Ανήκει σε συνταξιούχο Άγγλο, ο οποίος τρέχει και πρόγραμμα τοπικής πρόγνωσης.

6. Ιδιωτικός μετεωρολογικός σταθμός στη Λάρνακα

7. Ιδιωτικός μετεωρολογικός σταθμός στην Ορκα (Kayalar) της επαρχίας Κερύνειας.

8. Στο SouthendWeather μπορείτε να δείτε όλους τους «επίσημους» σταθμούς που υπάρχουν στην Κύπρο, και  δίνουν στοιχεία με μια – δυο μέρες καθυστέρηση. Τα εισαγωγικά μπαίνουν γιατί περιλαμβάνονται και οι σταθμοί στον βορρά.

9. Στο Weatheronline ανεβαίνουν στοιχεία για τι βροχές σε Λάρνακα Λεμεσό και Πάφο 2 ή 4 φορές τη μέρα ενώ στη Λευκωσία κάθε 24 ώρες.

Είναι δυνατόν να υπάρχουν και άλλες πηγές, αλλά οι πιο πάνω σύνδεσμοι δίνουν μια αρκετά καλή εικόνα.  Τα βουνά δυστυχώς δεν αντιπροσωπεύονται, άνκαι υπάρχει μετεωρολογικός σταθμός στη Γαλάτα.

Όπου αναφέρονται ιδιωτικοί μετεωρολογικοί σταθμοί, είναι κατά κανόνα οι σταθμοί Davis που αντιπροσωπεύονται στην Κύπρο από την εταιρεία Ιωάννου & Ιωάννου Λτδ.

Προσθήκη:

Στον σύνδεσμο αυτό του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων μπορείτε να δείτε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την πληρότητα των Κυπριακών φραγμάτων.

 

Νεότερη, πιο ενημερωμένη έκδοση εδώ

6 Σχόλια leave one →
  1. xarhs permalink
    4 Ιανουαρίου, 2011 18:38

    μια χειμωνιάτικη μέρα από τα παλιά …
    Αν είχαν τζιαι τα δελτιά καιρού έτσι ποιητικές εκφράσεις θα ήταν κάπως πιο ενδιαφέροντα

    Μου αρέσει!

  2. Νίκος permalink
    18 Ιανουαρίου, 2011 09:38

    Σγχαρητήρια για τη σελίδα σας. Την ανακάλυψα τυχαία (google) καθώς έψαχνα στοιχεία για τη βροχόπτωση στην Κύπρο. Βλέποντας τις φωτογραφίες που ανεβάσατε με τον υπερχειλισμένο Πεδιαίο της 31.05.2005 μου προέκυψε η εξής απορία: το φράγμα ταμασου είχε ήδη ολοκληρωθεί το 2003. Ήταν υπερχειλισμένο όταν ξέσπασε η καταιγίδα ή η ποσότητα της βροχής ήταν τόσο μεγάλη που γέμισε το φράγμα και μετά κατέβηκε με τόση ορμή στη Λευκωσία; Επίσης θα ήθελα την άποψη σας όσον αφορά στο μέλλον της βροχόπτωσης στην Κύπρο. Θα αυξηθεί νομίζετε ή θα μειωθεί;
    Ευχαριστώ και συγχαρητήρια και πάλι

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      18 Ιανουαρίου, 2011 21:09

      Νίκο σ’ ευχαριστώ. Ο καιρός είναι το μεράκι μου από μικρός!

      Αναφορικά με τον Πεδιαίο, αν θυμάμαι καλά, τότε στη Λευκωσία έκανε σε τρεις μέρες, πάνω από 150 χιλιοστά βροχής. Δεν έβρεξε παντού έτσι, και δεν ξέρω πόσο έκανε προς την περιοχή του φράγματος, αλλά μια τέτοια ποσότητα βροχής θα ήταν ικανή και να κάνει το φράγμα να ξεχειλίσει, αλλά και να προκαλέσει τα φαινόμενα των φωτογραφιών χωρίς να πάρει είδηση το φράγμα.

      Αναφορικά με τη βροχόπτωση: βάσει στοιχείων της μετεωρολογικής υπηρεσίας η μέση βροχόπτωση σο νησί μας μειώθηκε κατά ένα «σκαλί» περίπου το 1970, και από τότε λίγο πολύ μένει η ίδια. Η προσωπική παρατήρηση λέει πως έχουν αυξηθεί τα έντονα φαινόμενα, παντός είδους, και μειώθηκαν οι «κανονικοί» χειμώνες και καλοκαίρια.

      Για το αύριο; Ο καιρός είναι κυρίως ένα πράγμα: χάος!

      Μου αρέσει!

Trackbacks

  1. Ο καιρός το Πάσχα. « Στροβολιώτης
  2. Πηθκιάς, 31 Μαΐου 2011. « Στροβολιώτης
  3. Πηθκιάς, 31 Μαΐου 2011. « Στροβολιώτης

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.