Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προφανώς Αναστασιάδη – του Νίκου Μπίστη.

20 Φεβρουαρίου, 2013

 

Ο Νίκος Μπίστης είναι γνωστή φυσιογνωμία της προοδευτικής Ελληνικής αριστεράς. Μιας πραγματιστικής Ελληνικής αριστεράς, της οποίας η μεγαλύτερη «εθνική» επιτυχία ήταν η συνεργασία με τον Γλαύκο Κληρίδη, κατά τη διάρκεια της δικής του, προοδευτικότερης φάσης ως επικεφαλής της Κυπριακής δεξιάς,   με αποκορύφωμα την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν θυμάστε, κατά τη διάρκεια της περιόδου εκείνης, λίγο έλειψε να την πάθουμε και να λύσουμε και το Κυπριακό.

Ο Νίκος Μπίστης δεν το ξεχνά αυτό, και σε ένα κείμενο 1250 λέξεων μας θυμίζει την πρόσφατη ιστορία της Κύπρου, καταλήγοντας και στην επιλογή του για την επαναληπτική εκλογή της επόμενης Κυριακής.  

Πέραν του ότι κάνει ένα λάθος που δεν πρόκειται ποσώς να επηρεάσει την καταγραφή της ιστορίας,  αφού το Λιλλήκκας, το γράφει «Λιλίκας», δηλώνω πως συμμερίζομαι και την ιστορική αφήγηση του Νίκου Μπίστη, αλλά και την λαβωμένη του ελπίδα.

Διαβάστε λοιπόν το κείμενο, και την επιλογή ενός αριστερού: 

 

Προφανώς Αναστασιάδη.

Νίκος Αναστασιάδης

Νίκος Αναστασιάδης

Τον Φεβρουάριο του 1998 με επισκέφθηκε ο  Μιχάλης Παπαπέτρου και με ενημέρωσε για την απόφαση του Γιώργου Βασιλείου να υποστηρίξει τον Γλαύκο Κληρίδη στον δεύτερο γύρο και όχι τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ Γιώργο Ιακώβου. Εκ πρώτης όψεως ήταν παράδοξη στάση. Ο Γ Βασιλείου Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας 1988 – 1993 με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ, ηττήθηκε από τον Γλαύκο Κληρίδη το 1993 οριακά  στον δεύτερο γύρο από μια συσπείρωση ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ που έφτασε στο 50,31%. Παρά ταύτα οι Βασιλείου και Παπαπέτρου έκαναν την υπέρβαση και στήριξαν τον παλιό τους αντίπαλο στην βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας για την επίλυση του Κυπριακού. Ο Βασιλείου ήταν πάντα υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό. « Θέλω λύση χτες» έλεγε ο άνθρωπος που όταν εμφανίστηκε ήταν το νέο και διαφορετικό στην κυπριακή πολιτική ζωή, τόσο νέο και διαφορετικό που συγκέντρωσε την μήνη του πανίσχυρου κυπριακού κατεστημένου. Ο Κληρίδης που, για να μην δυσαρεστήσει την δεξιά πτέρυγα του κόμματος του και τους απορριπτικούς Κυπριανού και Λυσαρίδη είχε  καταγγείλει την « δέσμη ιδεών Γκάλι» , τον πρόδρομο δηλαδή του σχεδίου Ανάν, δεσμεύτηκε να ακολουθήσει πολιτική επίλυσης του Κυπριακού. Στην πράξη όχι στα λόγια. Πράγμα που έγινε.

 

Η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον Σημίτη και με την βοήθεια των Ροζάκη , Κρανιδιώτη, Πάγκαλο και Γ. Παπανδρέου στάθηκε αποτελεσματικά δίπλα στους Κληρίδη , Βασιλείου ( που ανέλαβε ειδικό ρόλο διαπραγματευτή) Παπαπέτρου ( κυβερνητικός εκπρόσωπος) και Αναστασιάδη ( Πρόεδρος του ΔΗΣΥ). Η στρατηγική της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν, με παράλληλη αξιοποίηση της έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ και της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ απέδωσε τα μέγιστα. Είχαμε στρατηγική και σε αυτήν υποτάσσονταν οι τακτικές κινήσεις, ξέραμε που θέλουμε να πάμε. Για πρώτη και φοβάμαι για τελευταία φορά το Κυπριακό βρέθηκε τόσο κοντά σε επίλυση. Και μετά ήρθε ο Τάσσος Παπαδόπουλος που δεν θα μπορούσε να έρθει χωρίς τον Δημήτρη Χριστόφια, μετά ήρθαν τα πατριωτικά δάκρυα, οι εθνικιστικές κορώνες και η απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Η καταστροφική λυκοσυμμαχία των δυο οδήγησε την διεθνή κοινότητα στο συμπέρασμα ότι δεν ενδιαφερόμαστε ουσιαστικά για επίλυση του Κυπριακού με αμοιβαίους συμβιβασμούς . Και εφόσον δεν ενδιαφερόμαστε εμείς που λογικά έπρεπε να είμαστε επισπεύδοντες σταμάτησε να ενδιαφέρεται και η κοινότητα με αποτέλεσμα το Κυπριακό σήμερα πρακτικά να μην υφίσταται ως διεθνές θέμα και η διχοτόμηση να έχει εδραιωθεί επί του εδάφους. Οι συγκυρίες και οι ευκαιρίες δεν φυτρώνουν καθημερινά στον δρόμο. Το αποτέλεσμα βοηθούσης και της κρίσης ήταν να πραγματοποιηθούν προχτές Προεδρικές εκλογές και το κυπριακό να μην είναι το κυρίαρχο θέμα. Είχε βέβαια προηγηθεί η Προεδρεία Χριστόφια που αποχώρησε πικραμένος, όπως δήλωσε.  Πικραμένος με όλους και ευχαριστημένος με τον εαυτό του. Τόσο ευχαριστημένος που δε είχε το θάρρος να κατέβει στις εκλογές , ο πρώτος Πρόεδρος που δεν μπαίνει στην κρίση του λαού για μια δεύτερη θητεία. Πολλοί είχαν την φρούδα ελπίδα ότι ο επικεφαλής του ΑΚΕΛ επί 20 χρόνια θα μπορούσε να υπερβεί τις ιδεολογικές του αγκυλώσεις, να διδαχτεί από τα μοιραία λάθη του και να έχει μια καλή Προεδρεία Το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Δεν αξιοποίησε την παρουσία του προοδευτικού Ταλάτ στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και το Κυπριακό βυθίστηκε ακόμα πιο βαθειά στο τέλμα. Δεν πήρε μέτρα ώστε η Κύπρος να σταματήσει να είναι πλυντήριο ρωσικών και αραβικών ύποπτων χρημάτων. Ενώ η κρίση ερχόταν  έψαχνε για δάνεια στην Ρωσία και δεν μπορούσε – για ιδεολογικούς λόγους – να προχωρήσει σε μια αποκρατικοποίηση. Τέλος δέσμιος αντιλήψεων της εποχής του ψυχρού πολέμου, για να μην δυσαρεστήσει Σύρους, Ιρανούς και Ρώσους φύλαξε τα πυρομαχικά στο Μαρί και αυτά τίναξαν κυριολεκτικά στον αέρα την Προεδρεία του.

 

Έφτασε στο σημείο να ζητάει την υπογραφή μνημονίου και να αρνούνται οι Ευρωπαίοι. Οι λόγοι είναι πολλοί και κυρίως οικονομικοί. Να θυμίσω , όμως, ότι κάποιοι μας είχαν προειδοποιήσει από την εποχή που ο Παπαδόπουλος εξαπατούσε την διεθνή κοινότητα, γελοιοποιούσε τον Γραμματέα του ΟΗΕ που είχε επενδύσει στο σχέδιο που έφερε το όνομα του, γύριζε υπερήφανα την πλάτη και έκλεινε τα αυτιά του στις προτροπές των ευρωπαίων συμμάχων μας. Μας έλεγαν ότι έχει ο καιρός γυρίσματα και προσέξτε μην βρεθείτε σε θέση αδυναμίας. Τότε η αλλαζονική απάντηση που έδινε το παρδαλό εθνικιστικό μπλοκ ήταν : « Τι μπορούν να μας κάνουν; Η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ παρά το όχι στο σχέδιο Ανάν. Καμία καταστροφή δεν προέκυψε». Όλα αυτά μέχρι χτες. Όσοι άκουσαν τον υποψήφιο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών να μιλάει για την Κύπρο και μπορούν να διαβάσουν πίσω από τις ψυχρές ανακοινώσεις των Ευρωπαίων εταίρων  για την κατάσταση της Κύπρου θα διακρίνουν και το φάντασμα της πρωτοφανούς εξαπάτησης στην οποία προχώρησε ο Τάσσος Παπαδόπουλος με την ευγενή χορηγία του Δημήτρη Χριστόφια. Το πόση ζημιά έκανε ο Χριστόφιας φαίνεται από το 25% που πήρε ο Λιλίκας, πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ και από τα πρωτοπαλίκαρα του Τάσσου Παπαδόπουλου ενώ – ευτυχώς – την ίδια ώρα ένα ποσοστό του ΑΚΕΛ από τον πρώτο γύρο δραπέτευσε προς τον Αναστασιάδη. Γιατί μπορεί το Κυπριακό να υποχώρησε στην ατζέντα όμως οι πάσης φύσεως απορριπτικοί βρήκαν άλλο προσφιλές θέμα να αναπτύξουν τις θεωρίες συνωμοσίας που ο «διεθνής παράγων νυχθημερόν εξυφαίνει κατά του ανυπότακτου νησιού»: Το μνημόνιο που επιζητούν να επιβάλλουν οι ξένοι και η ΑΟΖ για την οποία ενοχλούνται. Τα επιχειρήματα είναι αστεία γιατί το μνημόνιο  με δάκρυα στα μάτια το ζήτησε ο Χριστόφιας ενώ την πολιτική για την ΑΟΖ την στηρίζουν οι Ισραηλινοί και αμερικάνικες πολυεθνικές εταιρείες αλλά….. πότε η πραγματικότητα εμπόδισε τους λαοπλάνους; Ο Λιλίκας με ορολογία και ύφος Καμένου έδωσε την μάχη της Εθνικής Ανεξαρτησίας και πρόβαλε σκηνές από το έργο της επόμενης ημέρας που θα προβληθεί αν ο Αναστασιάδης, όπως ελπίζω, εκλεγεί την άλλη Κυριακή. Το πολιτικό πρόβλημα που ανέκαθεν αντιμετώπιζε η Κύπρος  ήταν ο περίφημος « ενδιάμεσος χώρος» που λυσσαλέα εμπόδιζε λύσεις συμβιβαστικές , δηλαδή τις μόνες εφικτές, συμμαχώντας κατά περίπτωση πότε με την κεντροδεξιά (ΔΗΣΥ) και πότε με την Αριστερά (ΑΚΕΛ). Το τεράστιο σφάλμα του Χριστόφια ήταν ότι συμμαχώντας με Παπαδόπουλο και ΕΔΕΚ αρνήθηκε την μεγάλη συμμαχία με τον Κληρίδη την μόνη που θα μπορούσε να επιλύσει το Κυπριακό. Τώρα με κορυφαίο θέμα το μνημόνιο και την οικονομία είναι προφανές ότι το άκαμπτο ιδεολογικά ΑΚΕΛ ετοιμάζεται να λησμονήσει ότι ο Χριστόφιας ζήτησε το μνημόνιο και από θέσεις αντιπολίτευσης να επιδοθεί στον αντιμνημονιακό αγώνα μαζί με τον ενδιάμεσο χώρο.

 

Αυτό θα αντιμετωπίσει ο Αναστασιάδης αν εκλεγεί. Τα χέρια του θα ήταν πιο ελεύθερα αν κατόρθωνε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο αλλά και πάλι το ποσοστό που συγκέντρωσε είναι τεράστιο και αξιοποιήσιμο. Μόνο που οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι πλέον. Αν υπάρχουν κάποιες ελάχιστες πιθανότητες για επίλυση του Κυπριακού αυτές μόνο με τον Αναστασιάδη μπορούν να λάβουν σάρκα και οστά. Αν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι αποφασίσουν να υπογράψουν μνημόνιο και να μην αφήσουν την Κύπρο στην τύχη της θα το κάνουν πρώτον γιατί δεν θέλουν ο ιός να μεταδοθεί στην Ελλάδα με αλυσιδωτές συνέπειες και δεύτερον γιατί έχουν ένα βαθμό εμπιστοσύνης στον Αναστασιάδη. Δεν ξεχνούν ότι όταν ο Σαμαράς περνούσε την αντιμνημονιακή του περίοδο ο Αναστασιάδης σε συνεδρίαση του Λαϊκού Κόμματος τον είχε παροτρύνει να αλλάξει γραμμή πλεύσης. Έχει να αναμετρηθεί με τεράστια προβλήματα και ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπίσει : την δεξιά πτέρυγα του κόμματος του που έχει την καταγωγή της στην ΕΟΚΑ Β και είναι επιρρεπής στις εθνικιστικές σειρήνες, τον ενισχυμένο από το εκλογικό αποτέλεσμα «ενδιάμεσο χώρο», την Εκκλησία που μοίρασε ευλογίες και ψήφους ανάμεσα σε αυτόν και τον Λιλίκα και το λαβωμένο ΑΚΕΛ που γυρίζει με άγριες διαθέσεις στην αντιπολίτευση. Αν τα καταφέρει θα έχει πετύχει ένα μικρό θαύμα. Του το εύχομαι αλλά τα θαύματα είναι δύσκολα, μερικοί λένε πως είναι αδύνατα. Ειδικά στην Κύπρο.

 

Πηγή: protagon.gr

43 Σχόλια leave one →
  1. LastR permalink
    20 Φεβρουαρίου, 2013 20:45

    Τα ποσοστα Ακελικων που θα ψηφισουν Μαλα τη δευτερη κυριακη θα ειναι μικροτερα απο την πρωτη. Πολλοι αριστεροι εψηφισαν Μαλα πρωτο γυρο αλλα θα ψηφισουν Αναστασιαδη στον δευτερο ή αποχη. Εκαμαν το καθηκον τους λαλουν σου στην πρωτη, ασφαλισμενα τζιολας αλλα εννεν πελλοι να διακινδυνεψουν ακομα 5 χρονια οπως τα τελευταια με το Χριστοφιας 2 στα σινεμα.Με την αποχη βγαζουν εμμεσα τον Αναστασιαδη και χωρις τυψεις να τον ψηφισουν.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      21 Φεβρουαρίου, 2013 06:53

      Δεν ξέρω αν θα γίνει αυτό που λες, αλλά εκείνο που με εκπλήττει είναι η απόλυτη σιγή που τηρούν οι φίλοι μας οι «αριστεροί» στο ότι ο Σταύρος όσο καλά και να πήγε, απώλεσε ένα 20% από τα ποσοστά που του αναλογούσαν.

      Και αυτό σίγουρα δεν έχει να κάνει με συνομωσία της δεξιιάς, με απογοήτευση της αριστεράς έχει να κάνει μάλλον, αλλά δεν γίνονται αποδεκτά τέτοια επιχειρήματα!

      Μου αρέσει!

  2. 20 Φεβρουαρίου, 2013 20:45

    Ο Παπαδημούλης, πάντως, τον κράζει. Για καλό θα ‘ναι! 🙂

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      21 Φεβρουαρίου, 2013 06:55

      Χρήσιμη τυχόν ενημέρωση για τις ενδοαριστερές συγκρούσεις στη μαμμά Ελλάδα – κάποια απολωλότα πρόβατα δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες 🙂

      Μου αρέσει!

  3. Ανώνυμος permalink
    20 Φεβρουαρίου, 2013 21:15

    Σήμερα το μεσημέρι στο ρικ ο Αναστό φωτογράφησε και τον συνομιλητή που θα βάλει για το Κυπριακό. Εγώ κατάλαβα Μαρκίδη.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      21 Φεβρουαρίου, 2013 06:56

      Πολύ ενδιαφέρον αυτό που λες, άνκαι φοβάμαι πως ο Μαρκίδης δεν έχει πλέον εκείνη τη φλόγα που είχε δέκα χρόνια πριν…

      Μου αρέσει!

  4. 21 Φεβρουαρίου, 2013 01:59

    Βάει πεζεβεγλέρ βάι!!! έτσι αριστερούς θέλουμεν όι ακελικούς τζιαι πράσινα άλογα. Να τους φέρουμεν εισαγωγήν να μας λύσουν τα προβλήματα μας τζιαι να μας ψεκάσουν το πολιτικόν πεδίον να λείφκουν τα ακελικά κατάλοιπα της αποκιοκρατίας!!!

    Δεν εκατάλαβε ρε στροβολιώτη. Εσείς θέλετε να φκάλετε τον Αναστασιάδην οξά να διαλύσετε την αριστεράν;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      21 Φεβρουαρίου, 2013 07:11

      Ρε φίλε Ασέρα, είδες ποττέ κάττον αρσενικόν, καυλωμένον, μήναν Γεννάρην;

      Κλώτσα τον, πέταξε τον, βρέξε τον, κόψε του τον νούρον, τίποτε! Η καύλα, καύλα!

      Έτσι κάμνεις.

      Η αριστερά δεν χρειάζεται την βοήθεια μου για να διαλύσει. Πέντε χρόνια Χριστόφια = -20%

      Και αν δεν αλλάξει μυαλά θα υπάρξει βεβαίως συνέχεια.

      Αλλά ξέρεις, είσαι αδιάβαστος πάλε. Σε τούτον τον χώρο έγραψα πολλές φορές πως μετά την εκλογή Αναστασιάδη είναι απαραίτητο στοιχείο ορθής λειτουργίας της δημοκρατίας να υπάρχει μια δυνατή υπεύθυνη αριστερά. Και ναι, εννοώ αριστερά του Μπίστη, αριστερά του Σημίτη, αριστερά με την «ευρωπαϊκή» σοσιαλδημοκρατική έννοια.

      Γιατί αριστερά της δογματικής Παπαρήγα, ή του ανεπαρκούς Χριστόφια δεν μπορεί να είναι ούτε υπεύθυνη, ούτε σοβαρή για ένα απλό λόγο: θα πετάσσει την μάππαν έξω, αν εννοείς τι εννοώ.

      Επίσης με στενοχωρεί ακόμα κάτι: επιμένεις στα στερεότυπα: τι πάει να πει η απαξίωση: «έτσι αριστερούς θέλουμεν».

      Πόσο παράξενο για σένα είναι να ψηφίσει ένας αριστερός ένα ικανό δεξιό παρά ένα επίσης ικανό κεντροαριστερό ο οποίος δυστυχώς με τα βαρίδια που κουβαλά δεν προσφέρει προοπτική;
      Αν εγώ το 2008 βρισκόμουν μπροστά στο δίλημμα Χριστόφια – Τάσσου και ψήφιζα τον πρώτο, όπως δημόσια είχα δεσμευτεί, τι σκατό θα ήμουν; Αριστερός, δεξιός, ή κάτι άλλο παράλογο που δεν μπορεί να αναλύσει το μυαλό του καυλωμένου αρσενικού κάττου τον Γεννάρην;

      Μου αρέσει!

      • 21 Φεβρουαρίου, 2013 08:29

        Κάτι άσχετο-σχετικό.

        Πριν λίγες μέρες ο Γούφης (http://woofisarfkai.blogspot.gr/2013/02/i-told-you-soooo.html), τώρα Στροβολιώτη εσύ.

        Μπορώ να μάθω τι σας εφταίξαν οι κάττοι;

        Γίνεται να αφήσουμε τουλάχιστον αυτό το συμπαθέστατο και αναπόσπαστο σύμβολο της κυπριακής πανίδας εκτός της προεκλογικής περιόδου;

        Ευχαριστώ.:)

        Μου αρέσει!

      • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
        21 Φεβρουαρίου, 2013 22:21

        Για ποιά αριστερά του Σημίτη μιλάς αγαπητέ Γιάννο. Εάν ήταν πραγματική η αριστερά του Σημίτη τότε χαθήκαμε.Εδώ βλέπουμε ότι το έθνος έφθασε σε διάλυση και ποιός ξέρει πότε θα συνέλθει και μιλάς για επιτυχημένη αριστερά Σημίτη. Το τί επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα μιλάμε για κατάντια απο υπαιτιότητα όλων των κυβερνώντων απο το 1974 και εντεύθεν αλλά φυσικά και με υπαιτιότητα του ιδίου του Ελληνικού Λαού για τις επιλογές αλλά το κυριότερο για τις ανοχές που επέδειξε. Λυπούμαι πραγματικά που φθάσαμε στο σημείο να βγούν όλα στο σκαρί και δυστυχώς να μήν υπάρχει καραβοκύρης.Αυτό είναι κατάντια.

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          22 Φεβρουαρίου, 2013 07:06

          Αποφασιστικέ μου, αφού το τελικό αποτέλεσμα ήταν η πτώχευση, ορθώς τιμωρήθηκαν και διαλύθηκαν. Κάτι ανάλογο επιφυλάσσει ο κόσμος στο ΑΚΕΛ και τον Χριστόφια.

          Μου αρέσει!

      • matilda permalink
        21 Φεβρουαρίου, 2013 22:27

        οντως δηλαδη, θεωρεις τον αναστασιαδη ικανο δεξιο?
        ικανο ως προς τι (τζαι ως προς ποιους?)

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          22 Φεβρουαρίου, 2013 07:04

          Ματίλτα, ναι τον θεωρώ ικανό ως προς την ικανότητα του να διαχειριστεί το κράτος.

          Μου αρέσει!

  5. Ανώνυμος permalink
    21 Φεβρουαρίου, 2013 11:51

    -20%;
    Άλλος κάττος καυλωμένος του Γεννάρη. Αλλά νταξ, να αφήσουμεν τους κάττους. Η καύλα ας μείνει.

    Μου αρέσει!

  6. Ανώνυμος permalink
    21 Φεβρουαρίου, 2013 14:21

    stelios papalangi

    βεβαίως η αριστερά την οποία θαυμαζεις (επειδή ανέφερες και ποσοστά), πόσα έπιασε μετά την επιτυχή της διακυβερνηση στις τελευταίες εκλογές ;
    επιασεν 43% το 2009 τζαι 12% το 2012…..
    έχασεν πάνω που 70% της δύναμης της….
    Και δεν εχρειάστηκεν τη βοήθεια κανενού για να το πετύχει….
    Τόσην επιτυχία πως να τη διαχειριστει ;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      21 Φεβρουαρίου, 2013 14:29

      Σωστά. Τα λάθη και η κακή διαχείριση πληρώνονται. Το ίδιο και στην Κύπρο.

      Μου αρέσει!

  7. Έλενα permalink
    21 Φεβρουαρίου, 2013 17:29

    Πολύ …στοχευμένο το άρθρο του Μπίστη!
    Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε /μάθουμε την άποψη του Βασιλείου τον οποίο ο Κομπλεξόφιας είχε παραμερισμένο και τον θυμήθηκε τώρα ο Μαλάς. Θα του προτείνει άραγε κάποιο συμβουλευτικό ρόλο ο Αναστασιάδης ; τόσο στα οικονομικά όσο και στο Κυπριακό;

    Μου αρέσει!

  8. strovoliotis permalink*
    21 Φεβρουαρίου, 2013 18:04

    Σχετικό κείμενο από άλλο «ξένο» και εδώ:

    http://blogs.lse.ac.uk/europpblog/2013/02/20/cyprus-election/

    Μου αρέσει!

  9. 21 Φεβρουαρίου, 2013 18:56

    ΔΗΣΥ ΚΑΙ ΑΚΕΛ = ΔΥΣΑΚΕΛ.ΑΒΟΥΛΑ ΟΝΤΑ ΣΕ ΜΠΛΕ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΑΝΔΡΙΑ.ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΛΕΥΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ.ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΣΑΚΕΛΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΟΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΟΤΙΣΜΟ.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      21 Φεβρουαρίου, 2013 20:19

      Δηλαδή στρατηγέ μου, από 1/3 να έχουμε το «λευκό» για πρόεδρο; Ο δικός σου ευτυχώς δεν τράβηξε, διαφορετικά θα είχαμε τρίτο επεισόδιο στην τραγωδία Τάσσου – Χριστόφια.

      Μου αρέσει!

  10. Osman permalink
    21 Φεβρουαρίου, 2013 19:04

    ‘Cyprus debt crisis endangers other euro zone states’

    http://rt.com/business/cyprus-debt-eurozone-russia-211/

    Μου αρέσει!

    • Sage-76 permalink
      21 Φεβρουαρίου, 2013 19:08

      Απειλείται με ντόμινο η Ευρώπη και ο Χριστόφιας έστηνεν πόδι για τους ημικρατικους! Πρέπει να τον αγαπούν πολλά οι ξένοι!

      Μου αρέσει!

  11. Ανώνυμος permalink
    21 Φεβρουαρίου, 2013 20:40

    Πολύ άχτι έχουν με το Συλικιώτη. Για τους κάρφωσε για τους παλλούκωσε.

    Μου αρέσει!

  12. superman permalink
    21 Φεβρουαρίου, 2013 21:29

    Ένα αρκετά καλό άθρο αξιολόγησης του Αναστασιάδη απο ένα αντικειμενικό αριστερό. Εμάς οι αριστεροί μας στην Κύπρο νομίζουν ακόμα ότι ο Αναστασιάδης εν Εοκαβιτατζης.

    Μου αρέσει!

  13. strovoliotis permalink*
    21 Φεβρουαρίου, 2013 21:39

    Από τον τοίχο του Νίκου Μπίστη στο ΦΒ:

    «Παρότι δεν ειναι απαραίτητο ας κάνω μια διευκρίνηση. Η θέση υπέρ Αναστασιαδη ειναι προσωπική και δεσμεύει μόνο εμένα. Η ΔΗΜΑΡ, όσο γνωρίζω, δεν έχει τοποθετηθεί. Προσωπικά πάντα στο Κυπριακό στήριζα ανοιχτά όσους ήσαν υπέρ της επίλυσης με συμβιβασμό (Δέσμη Ιδεών Γκάλι, Σχέδιο Ανάν). Στις εκλογες που έγιναν μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν ήμουν κεντρικός ομιλητής στο Εκλογικο Συνέδριο του κόμματος του Γ. Βασιλείου και του Μ. Παπαπετρου (Ενωμένοι Δημοκράτες). Το ΠΑΣΟΚ του οποίου ήμουν μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, για να στηρίξει την ΕΔΕΚ έστειλε στην Κυπρο την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η Χαραυγη του ΑΚΕΛ με κατάγγειλε και η ΕΔΕΚ διαμαρτυρήθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Στο συνέδριο έστειλε θερμό χαιρετισμό με video o Λεωνίδας Κύρκος. Πήγα σπίτι του για να πάρω το τηλεοπτικό υλικό.
    «Είσαι εντός γραμμής;» τον ρωτησα. «Γιατι μπας και είσαι εσύ;» μου αντιγύρισε γελώντας. Και μετά σοβάρεψε : «Με αυτά τα θέματα δεν παίζουμε, ούτε σιωπούμε. Είναι αυτό που λέμε ζητήματα αρχής».

    Μου αρέσει!

  14. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    21 Φεβρουαρίου, 2013 22:49

    Έχω την άποψη ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι απλά αλλά ούτε και όπως παρατίθενται πιο πάνω τα λεγόμενα του Νίκου Μπίστη.Η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή όπως επεξηγείται. Έμεινε να κάτση και ο Νίκος στην καρέκλα και θα το δείτε.Φαίνεται οι εκατέρωθεν εξαρτήσεις όλα αυτά τα χρόνια δεν αφήνουν κανένα μα κανένα να κάνει τα σωστά βήματα με τις ορθές προσεγγίσεις. Φαίνεται όλοι μόλις πατήσουν το σκαλοπάτι του Προεδρικού ως οικοδεσπότες πλέον απο εκείνη την στιγμή αλλάζουν άρδην τα δεδομένα των λόγων και υποσχέσεων.Αυτή είναι η πραγματικότητα.Τώρα το πόσοι θα ικανοποιηθούν απο τον Νίκο αυτόείναι άλλο ερώτημα. Το να βλέπεις ανθρώπους δίπλα του Νίκου απο τηλεωράσεως οι οποίοι το τί δεν του είπαν , το τί δεν τον κατηγόρησαν δεν λέγεται. Πώς αγαπητοί μπορώ εγώ να εμπιστευθώ αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι φαντάζομαι απο την πρώτη του Μάρτη θα φιγουράρουν ως υπουργοί ή υφυπουργοί ή σε κανένα άλλο πόστο. Η αναφορά τους ότι είναι για να σώσουν την πατρ’ίδα με τίποτα δεν πείθει αγαπητοί φίλοι. Το θέμα είναι απλό. Είναι για να εξασφαλίσουν τα καλά της κοιλιάς τους.Είναι πραγματικά να διερωτάται κανείς πώς ο λαός μπορεί να εμπιστευθεί αυτούς τους ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά στην διακυβέρνηση του τόπου. Το μόνο που εύχομαι είναι όλοι αυτοί να με’ινουν εκτ’ός κυβέρνησης.Πάντως δεν έγινε καμία δήλωση ότι δεν θα λάβουν μέρος στην κυβέρνηση κομματικά στελέχη. Τελικά νομίζω θα ε’ιμαστε στο ‘ιδιο ‘εργο θεατές αλλά με άλλους ηθοποιούς.Νάστε καλά.Τα μακρινά κοντά εφτάσασει.

    Μου αρέσει!

  15. Rumba permalink
    22 Φεβρουαρίου, 2013 19:06

    Ο Σκουλληκας καλεί τους ψηφοφόρους του να μείνουν ενωμένοι, να μην ψηφίσουν κανένα για να του δώσουν ισχυρή εντολή μετά τις εκλογές να κάνει κόμμα. Κατα τα αλλά αγωνίζεται για την Κύπρο και λαό της!

    Μου αρέσει!

  16. LastR permalink
    23 Φεβρουαρίου, 2013 20:46

    Η εκκωφαντικη σιωπη πριν την καταιγιδα…

    Μου αρέσει!

  17. 23 Φεβρουαρίου, 2013 21:51

    Μεν εξυψώνετε τόσον εύκολα τον Ν. Μπίστη. Έχει πει και έχει γράψει παλαιότερα απαράδεκτα πράγματα ο άνθρωπος.. Αυτό το προσωπείο της «προοδευτικής» και «ρεαλιστικής» αριστεράς, που πουλά πάρα πολλά στην Ελλάδα, λόγω χρόνιας αποϊδεολογικοποίησης της πολιτικής, είναι ολίγον τι ύπουλον..

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      24 Φεβρουαρίου, 2013 12:58

      Πιθανότατα να γνωρίζεις καλύτερα. Προτιμώ όμως την ρεαλιστική αριστερά από τη δογματική αριστερά…

      Μου αρέσει!

  18. 24 Φεβρουαρίου, 2013 18:42

    Αγαπητε Στροβολιωτη ο Μπιστης εινια ενας ανανεωτικουλης του Κερατά….Δεν ειναι Αριστερα καν… (δεν ηθελα να χαλασω το παρτυ νωριτερα, τωρα η τενεκα θα μιλησει) Αντιγραφω ενα σχολιο μου απο αλλου το οποιο γραφτηκε πριν μερες
    Καλο Χάος σε όλους μας …
    Κύριες και Κύριοι, και αγαπητά μου παιδιά η παράσταση αρχίζει…
    Ο Αναστασιάδης δεν είναι ο Αναστασιάδης του 2004. Η Κύπρος δεν θα γίνει ποτέ η Κύπρος των τελευταίων δεκαετιών.
    Η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναβαθμίσει τον ρόλο της προς εκτόνωση των κοινωνικών συγκρούσεων που θα ακολουθήσουν.
    Κάποτε η ευημερούσα Κύπρος συνέφερε …. κάποιοι πλήρωναν και είχαν το κεφάλι τους ήσυχο…. Τώρα, δεν χρειάζεται! μπορούν να πάρουν το ίδιο και στην μίση τιμή…. Η περιβόητη οικονομική αναβάθμιση των βόρειων και κατεχόμενων εδαφών δεν συμφέρει. Η υποβάθμιση ωστόσο των νοτίων είναι εφικτή.
    Η ισορροπία θα έρθει μετά από αλλεπάλληλα κουρέματα. Δεν θα γίνουν εξωτερικά κουρέματα… εσωτερικά μόνο… μέχρι να περιοριστούν τα αποθέματα στα χέρια ιδιωτών και διαφορετικών ομάδων συμφερόντων…
    Οι τράπεζες δεν χρειάζεται να είναι Κυπριακές! Τα λεφτά που δεν γνωρίζουν πατρίδα μπορούν να τρέχουν μέσω άλλων οργανισμών…
    Δεν χρειάζεται καν να δοθούν νέες στρατιωτικές βάσεις: Η Πάφος ανήκει ήδη στο Ισραήλ, η δυτική πλευρά θα αναβαθμιστεί για την Γάλλια… Η Ρωσία θα διατηρήσει το transit – point και το θέρετρο στο νότο… Η καρδία του Τροόδους στους Βρετανούς (κάτι ψιλά περιφερειακά – ελέγχουν την Μέση Ανατολή στα νότια και δυτικά παράλια)
    Οι Κύπριοι μπορεί να χάσουν τα σπίτια τους στο νησι των προγόνων τους, αλλά με τα πτυχία που διαθέτουν θα απορροφηθούν στις αγορές του κόσμου… και θα ακουνε Καζατζίδη κάθε σαββατο βραδυ….
    Κάτι ψιλό-ιθαγενεις που θα απομείνουν είναι διαχωρίσιμοι…
    Κυπριακή «Δημοκρατία»; Ο Αναστασιάδης δεν «τραβάει κανένα ζόρι» αν θα είναι πρόεδρος ή ..Χαλίφης ! Πάλι την ίδια δουλεία θα κάνει…
    Οι 10-20 οικογένειες (με τις κύριες να έχουν ήδη διαπραγματευτεί και αποσυρθεί) αποτελούν μια αμελητέα ποσότητα στον τελικό λογαριασμό …

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      24 Φεβρουαρίου, 2013 20:35

      Ροουζ, ό,τι και να είναι ο άνθρωπος, εκπροσωπεί μια πιο ελκυστική αριστερά από Παπαρήγα και Τσίπρα ας πούμε…

      Για τα άλλα, θα τα κουβεντιάσουμε 🙂

      Μου αρέσει!

  19. Rumba permalink
    24 Φεβρουαρίου, 2013 19:38

    Τελικά ο λαός της Κύπρου αποφάσισε φραγη στο κομμουνισμο και έβαλε στην θέση του όλους αυτούς που παραληρουσαν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αργησαμε λίγο να καταλαβουμε εδω στη Κυπρο οτι ο κομμουνισμος εληξε και οδηγείται σε αφανισμό.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      24 Φεβρουαρίου, 2013 20:37

      Ο κομμουνισμός δεν θα πάθει κάτι λόγω ΑΚΕΛ. Που μόνο κομμουνιστικό δεν είναι. Εγώ επιμένω πως δεν είναι ο κομμουνισμός το διακύβευμα. Είναι η ικανότητα, ή η έλλειψη αυτής.

      Μου αρέσει!

  20. Ανώνυμος permalink
    24 Φεβρουαρίου, 2013 20:24

    Εντάξει, θα μας επιτρέπουν να κάνουμε απεργίες. Έμειναν κάτω από το 60%.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      24 Φεβρουαρίου, 2013 20:42

      Και όμως, απεργίες γιατί έτσι μας έδοξεν, και ας πάνε όλοι στο διάολο, δεν πρέπει να γίνονται. Άλλωστε η ίδια η Χαραυγή επέκρινε ανεύθυνη στάση των συντεχνιών μόλις πριν 3 μέρες. Για το θέμα του γηπέδου της ΑΕΛ αν το είδες.

      Μου αρέσει!

    • Rumba permalink
      24 Φεβρουαρίου, 2013 20:58

      Απεργίες όπως αυτές των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας;

      Μου αρέσει!

  21. 20 Μαρτίου, 2013 03:58

    Είναι αλήθεια πολύ περίεργο που βάλατε εδώ ένα άρθρο του protagon.gr 4 ημέρες πριν μπει στο protagon.gr και με άλλο τίτλο.
    Αυτό το άρθρο θα το βρείτε στο protagon.gr να έχει ημερομηνία παρουσίασης 24/2/2013 (4 ημέρες μετά το δικό σας) και με άλλο!!!! τίτλο (Τι θα αντιμετωπίσει ο Αναστασιάδης)

    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.kosmos&id=22209

    Θαύμα θαύμα!!!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      20 Μαρτίου, 2013 16:40

      Πράγματι είναι περίεργο, αφού εγώ το αντέγραψα από το http://www.protagon.gr παραθέτοντας καθηκόντως την πηγή. Ε, σε διαβεβαιώνω πως τη μέρα που έγινε η αντιγραφή αυτό που δημοσίευσα ήταν ακριβώς εκείνο που υπήρχε στο http://www.protagon.gr!

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.