Μετάβαση στο περιεχόμενο

Για την ιστορία: Ο Βάσος Σιαρλή λέει την αλήθεια για την οικονομία, την τελευταία μέρα της υπηρεσίας του στην κυβέρνηση Χριστόφια.

1 Μαρτίου, 2013

 

Ο κ. Σιαρλή μιλούσε χτες το πρωί στην Πόλα Σπόντα στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ. Το σημείο κλειδί είναι το ακόλουθο«Ο κύριος Σιαρλή ανέφερε ότι έγιναν δύο μεγάλα λάθη, τα οποία σε συνδυασμό με τη διεθνή οικονομική κρίση έφεραν την οικονομία στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

(1) Το πρώτο, είπε, είναι ο υπερβολικός ζήλος της Κύπρου να επιδείξει αλληλεγγύη σε μια άλλη χώρα της ευρωζώνης, την Ελλάδα.
Επιδείξαμε, είπε, αλληλεγγύη πέραν των δυνατοτήτων μας.
Έπρεπε, πρόσθεσε, να θέσουμε κάποιους όρους και να πούμε ότι μόνο τόσα μπορούμε να διαθέσουμε.
(2) Άλλο λάθος, είπε, είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε δημιουργήσει συσσωρευμένα δημοσιονομικά προβλήματα, τα οποία δεν μπορούμε να αντέξουμε.
Ουσιαστικά, ανέφερε ο κύριος Σιαρλή, δεν ζούσαμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των εισοδημάτων μας.»

Η Πόλα  Σπόντα επέμεινε λίγο στο θέμα της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, προσπαθώντας να ψαρέψει κατά πόσον ο Δημήτρης Χριστόφιας γνώριζε τι έκανε ή θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε πως έδειξε «άγνοια». Ο κ. Σιαρλή δεν ήταν ευθύς, αλλά είπε πως θα μπορούσε να ήταν και αυτό, αλλά δεν έχει πλέον σημασία…

 

Συμφωνώ με το τελευταίο. Δεν έχει σημασία αν οι λοιποί απελθόντες ήταν αχάπαροι ή απλώς αφελείς, δεν έχει σημασία αν έκαναν οικονομική πολιτική ή ιδεολογική προπαγάνδα. Σημασία έχει πως ο νέος πρόεδρος έχει μια πολύ καυτή πατάτα στα χέρια του, και θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια για να την κρυάνει.

 

Απλά και Ευρωπαϊκά.

Απλά και Ευρωπαϊκά.

Ολόκληρη η είδηση από εδώ:

 

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν θετικά μηνύματα για την Κύπρο στη συνεδρία του Γιούρογκρουπ την Δευτέρα.

Μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο, ο κύριος Σιαρλή είπε ότι αναμένει να ακουστούν θετικές αναφορές σχετικά με το ζήτημα που έθεσαν ορισμένες χώρες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Για το δημόσιο χρέος, είπε ότι δόθηκαν τεκμηριωμένα στοιχεία, τα οποία το καθιστούν βιώσιμο και τα οποία θα τύχουν επεξεργασίας.
Φαίνεται, είπε, ότι στο θέμα αυτό υπάρχει κατανόηση και στο τέλος Μαρτίου θα υπογραφεί η δανειακή σύμβαση.
Για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από τη Μόσχα, ο κύριος Σιαρλή είπε ότι υπάρχουν γραπτές διαβεβαιώσεις πως το αίτημα της Κύπρου θα ικανοποιηθεί, όταν θα υπογραφεί η δανειακή σύμβαση.

Ο κύριος Σιαρλή ανέφερε ότι έγιναν δύο μεγάλα λάθη, τα οποία σε συνδυασμό με τη διεθνή οικονομική κρίση έφεραν την οικονομία στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.
Το πρώτο, είπε, είναι ο υπερβολικός ζήλος της Κύπρου να επιδείξει αλληλεγγύη σε μια άλλη χώρα της ευρωζώνης, την Ελλάδα.
Επιδείξαμε, είπε, αλληλεγγύη πέραν των δυνατοτήτων μας.
Έπρεπε, πρόσθεσε, να θέσουμε κάποιους όρους και να πούμε ότι μόνο τόσα μπορούμε να διαθέσουμε.
Άλλο λάθος, είπε, είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε δημιουργήσει συσσωρευμένα δημοσιονομικά προβλήματα, τα οποία δεν μπορούμε να αντέξουμε.
Ουσιαστικά, ανέφερε ο κύριος Σιαρλή, δεν ζούσαμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των εισοδημάτων μας.
Για τις τράπεζες ανέφερε ότι η υπερβολική επέκτασή τους κυρίως στον ελλαδικό χώρο είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούμε αντιμέτωποι με το κούρεμα, που επέφερε σε μεγάλο βαθμό την καταστροφή που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

ΣΥΝ: Άλκης Ανδρέου

Υστερόγραφο: Επιμένω στην πρόβλεψή μου: Όσο και αν θεωρώ πως ο κ. Σιαρλή δούλεψε περισσότερο ως τεχνοκράτης παρά ως  ιδεολογικός μαχητής, φοβάμαι πως  όταν γίνει η απογραφή από τους νέους  τα πράγματα θα είναι χειρότερα απ’  ότι νομίζουμε. Αυτή η «στύλλον, στύλλον άνεση» πολιτική των τελευταίων μηνών, με το βγάλαμε τον Οκτώβρη .. βγάλαμε και τον Δεκέμβρη, …βγάλαμε και τον Μόρτη  …τώρα τη βγάζουμε μέχρι τον Μάη  ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή… 

 

39 Σχόλια leave one →
  1. Superman permalink
    1 Μαρτίου, 2013 09:29

    (3)Και το τριτο και μεγαλυτερο λάθος ήταν η ξεροκεφαλιά, η ατολμια, η αναβλητικότητα και οι ιδεολογικες αγκυλώσεις του Χριστοφια.

    Συμπληρώνω κάτι που θα ήθελε πολλα να πει ο Σιαρλή (και ο Καζαμιας) αλλα για ευνοητους λόγους θα σιωπήσουν.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      1 Μαρτίου, 2013 13:15

      Πολύ πιθανόν. Όλο και κάτι θα γράψουν σε κάποιο βιβλίο όμως!

      Μου αρέσει!

      • superman permalink
        1 Μαρτίου, 2013 16:14

        Το σκεφτηκα και εγω αυτο. Ο Σιαρλή πιθανό κάτι να γράψει, ο Καζαμίας όμως θα σιωπήσει, δεν θα θυσιάσει τα παιδιά του. Ο γιός του ο ένας γνωρίζω oti είναι ανερχομενος στην πολιτική σκηνη και αν καρφώσει ο Κικης τον πρωην μαστρο του λογικά θα τους στοιχίσει αφου θα τους απομονώσει το κόμμα.

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          2 Μαρτίου, 2013 07:19

          Κανονικά μια τέτοια ενέργεια θα έπρεπε να ενισχύσει το μικρό….

          Μου αρέσει!

  2. Soran permalink
    1 Μαρτίου, 2013 11:41

    Π. Δημητριάδης (Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας): Αποδεχθήκαμε τις ιδιωτικοποιήσεις 31/01/2013

    Η Κύπρος έχει ήδη αποδεχθεί τις ιδιωτικοποιήσεις και δεν εξυπηρετεί να υποστηρίζεται ότι δεν θα γίνουν, υποστηρίζει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, στέλνοντας μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις.

    Μιλώντας στη κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της βουλής πριν τρεις βδομάδες, ο Πανίκος Δημητριάδης ξεκαθάρισε ότι στο μνημόνιο έχει μπει ποσό €1 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις.

    «Λυπούμαι ότι θα είμαι λίγο ωμός και οδυνηρός αλλά έχουμε δεχθεί μέσα στο μνημόνιο συναντίληψης ότι αν κριθεί αναγκαίο θα δεχθούμε και ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών», σημείωσε ο διοικητής της ΚΤ.

    Απο τη μια εχουμε το Πανικκο και απο την αλλη τον Σιαρλη να ομολογουν τις αληθειες της τελευταιας αριστερης διακυβερνησης που περασε απο αυτο το νησι. Αλλα ξεχασα, ο Χριστοφιας ελυσε το υδατικο!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      1 Μαρτίου, 2013 13:15

      Αν δεν έβρεχε αρκετά, πιθανόν να το χαντάκωννε τζιαι τούτον 🙂

      Μου αρέσει!

  3. Ανώνυμος permalink
    1 Μαρτίου, 2013 13:37

    Τί καούρες είναι αυτές πάλι; Μήπως τις προκαλεί το ψηλό ποσοστό που πήρε ο Μαλάς;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      2 Μαρτίου, 2013 07:12

      Όχι ρε φίλε, απλή προετοιμασία για την αντιμετώπιση της «υπεύθυνης» αντιπολίτευσης του ΑΚΕΛ κάνουμε…

      Μου αρέσει!

  4. 1 Μαρτίου, 2013 14:42

    Θα ήταν ενδιαφέρον να παραβληθούν αντίστοιχες απαντήσεις του Ακελικού Υπουργού Κίκη, από την «Καθημερινή της Κυριακής» προ μερικών εβδομάδων! Πάντως ο Σιαρλή του τη φύλαγε του Σύντροφου! Ακούς εκεί να τον εκθέσει δημόσια, ως ανίκανο στα οικονομικά και επικεφαλή ΜΑΝΔΑΡΙΝΩΝ!!

    Μου αρέσει!

  5. LastR permalink
    1 Μαρτίου, 2013 20:00

    Οι αριστεροι εδω επαθαν οπως τους ρεπουμπλικανους στην Αμερικη με την αιματοβαμμενη μαριονεττα τον Μπους που ηταν προεδρος 2 θητειες, βυθισε τη χωρα στο χρεος και στους πολεμους, εκτροχιαστηκε η εξωτερικη πολιτικη, παραπλανησαν για χημικα στο Ιρακ, 11 Σεπτεβριου και μολις βγηκε ο Ομπαμα, οι ρεπουμπλικανοι που εφεραν τη χωρα στην κατασταση που ηταν και που θα χρειαζοταν πολλα χρονια να ανακαμψει, του εκαναν κριτικη την επομενη μερα! Απ’ον αντρεπεται ο κοσμος εν δικος τους.

    Για ετσι πενταετια που περασαμεν, νομιζω θα μεινουμε μακρια απο αριστερες πρακτικες για καμποσα χρονια. Ελπιζω να εμαθαμεν το μαθημα μας.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      2 Μαρτίου, 2013 07:21

      Όσο και αν είσαι πολύ κυνικός, δύσκολα μπορώ να διαφωνήσω μαζί σου. Όχι όμως λόγω της «αριστεροσύνης» των απελθόντων: λόγω της ικανότητας, ή έλλειψης αυτής…

      Μου αρέσει!

  6. matilda permalink
    1 Μαρτίου, 2013 21:13

    Πάντως οι Financial Times έχουν άλλη άποψη – η επίρριψη ευθυνών στον Ορφανίδη δικαιώνει την κοινή λογική των αριστερών (ευχαριστώ για την διόρθωση) τζαι αποκαλύπτει την επικίνδυνα αφελή προσέγγιση των υπολοίπων.
    Θυμάσαι στοβ τα ανακαλιάσματα ΟΛΟΥ του φάσματος των πολιτικών τζαι ΟΛΩΝ των μέσων πλην ΑΚΕΛ & Χαραυγής άμαν εν τον εξαναδιόρισε τον Ορφανίδη ο Χριστόφκιας?
    Τι νομίζεις για το άρθρο?

    H Financial Times για τον Ορφανίδη:

    «It involves what could turn out to be possibly the costliest banking crisis of all time (relative to domestic GDP); caused in part by one of the leading Federal Reserve research economists of his generation becoming governor of the Cypriot central bank and—with probably the noblest of intentions—managing to cost his country a massive chunk of GDP in failed attempts to straighten the banking system and its Greek operations. And its causes include Europe implementing some pretty awful crisis resolution polices that created a fantastic opportunity for hedge funds and others early to see though the political morass…..»

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      2 Μαρτίου, 2013 07:38

      Matilda, ο Ορφανίδης δεν ήταν άμεμπτος – εκ των υστέρων και με περισσότερη σοφία μπορούμε να πούμε πως μπορεί τυπικά μεν να ηταν σωστός, αλλά στην πράξη θα έπρεπε να χτυπούσε καμπανάκι στις τράπεζες – μη ξεχνάς όμως πως σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση βαραίνει τους τραπεζίτες. Αν η εποπτεία ηταν πλημμελής, οι ευθύνες του είναι ένα πράγμα, άλλο οι ευθύνες των τραπεζιτών που πήραν τις αποφάσεις, εδώ αξίζει αναφοράς η «κάλυψη» που έδωσαν οι απελθόντες στον κατεξοχήν υπεύθυνο τραπεζίτη, τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

      Πρόσεξε όμως: ο Χριστόφιας πήγε στην ΕΕ για το Ελληνικό κούρεμα ενώ γνώριζε ή θα έπρεπε να γνώριζε πως αν προχωρούσε το κούρεμα όπως το σχεδίαζαν, τότε η Κύπρος ήταν τελειωμένη. Σύμφωνα με τον Ορφανίδη (εκ των υστέρων), ο Χριστόφιας δεν του απαντούσε το τηλέφωνο όταν προσπαθούσε να τον προειδοποιήσει.
      Ο Σιαρλή άφησε έμμεσα να νοηθεί πως ο Χριστόφιας πράγματι *δεν* ήξερε τι υπέγραφε. Μεταξύ μας δεν με εκπλήττει αυτό.
      Από την άλλη: ναι, ήταν ίσως αδύνατο πολιτικά να αρνηθεί το κούρεμα, αλλά αν έβαζε μπροστά το επιχείρημα πως «σώζοντας» μια χώρα, «σκοτώνουμε» άλλη, πιθανόν να παίρναμε κάποιες δεσμεύσεις για απ’ ευθείας βοήθεια προς τις τράπεζες, και άρα αποφυγή του τραγικού σεναρίου που είμαστε τώρα.

      Όλα αυτά όμως παραδέχομαι είναι εκ των υστέρων σοφίες – ούτε και εγώ είχα αντιληφθεί τον κίνδυνο τότε. Ο Ορφανίδης, αν ήθελα, θα μπορούσε να το έκανε εύκολα πρωτοσέλιδο στο Πολίτη, την Αλήθεια, ή τον Φιλελεύθερο…

      Μου αρέσει!

      • Κύπριος permalink
        2 Μαρτίου, 2013 22:31

        Το θέμα της συμπεριφοράς του προέδρου Χριστόφια στο ελληνικό κούρεμα με απασχολεί τελευταία και νομίζω πρέπει να το δούμε και σε σχέση με την επικοινωνία προέδρου-υποικ.

        Ο Ορφανίδης και η κυβέρνηση από το 2009, ίσως και ενωρίτερα, είχαν δημόσιες διαφωνίες. Άρα οι σχέσεις Ορφανίδη-προέδρου ήταν άσχημες και το να μην αποδέχεται ο πρόεδρος συνάντηση με τον Ορφανίδη το καταλαβαίνω. Πρόεδρος είναι δεν μπορεί να απαιτεί κάποιος να τον συναντήσει.

        Ο Ορφανίδης όμως δήλωσε ότι οι σχέσεις του με τον υποικ Καζαμία ήταν άριστες και είχαν καθημερινή επαφή. Άρα ο Καζαμίας πρέπει να ήξερε τι ήθελε να πει στον πρόεδρο ο Ορφανίδης.

        Τι θέλω να ξεκαθαρίσω διότι δεν έχω ακόμα καθαρή εικόνα:
        1. Σε πιθανή συνάντηση θα έλεγε στον πρόεδρο για τις τράπεζες ο Ορφανίδης ή για τα δημόσια οικονομικά;
        2. Ήξερε ο πρόεδρος το κόστος για την Κύπρο πριν πάει στην ΕΕ για κούρεμα; Δηλ. το ποσό με το οποίο θα επιβαρύνονταν οι τράπεζες;
        3. Αν δεν ήξερε γιατί δεν του το είπε ο υποικ; Δεν του μιλούσε ούτε εκείνου;
        4. Γιατί δεν δημοσιοποίησε την πιθανή ζημιά στις τράπεζες ο Ορφανίδης πριν το κούρεμα; Νομίζω ως την Άνοιξη του 2012 η εντύπωση για τις τράπεζες ήταν ότι τα πήγαιναν μια χαρά.

        Μου αρέσει!

  7. matilda permalink
    2 Μαρτίου, 2013 10:43

    Μιά διόρθωση:
    Εγραψα για «η επίρριψη ευθυνών στον Ορφανίδη δικαιώνει την κοινή λογική των αριστερών τζαι αποκαλύπτει την επικίνδυνα αφελή προσέγγιση των υπολοίπων»
    Λάθος. Δεν ήταν όλοι αχάπαροι τζείνοι που υποστηρίζαν με σθένος το Ορφανίδη. Κατά την άποψή μου οι περισσότεροι ήταν μέρος του Τραπεζο / πολιτικο / δικηγορικού / ΜΜΕ κυκλώματος, το οποίο επιστεύκαν ότι ο Ορφανίδης επρτοστάτευκε.

    Oι Financial Times εν ξεκάθαρες – κατηγορούν τον Ορφανίδη ότι «(he) managed to cost his country a massive chunk of GDP in failed attempts to straighten the banking system and its Greek operations». Επί τούτου?

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      3 Μαρτίου, 2013 10:12

      Matilda, αυτό ισχύει σε όσους πιστεύουν πως ο κόσμος δουλεύει με τους κανόνες που αποδέχεσαι (ή εισηγείσαι) εσύ. Στην πραγματικότητα άλλα γίνονται!

      Μου αρέσει!

  8. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    2 Μαρτίου, 2013 15:41

    Με την έξοδο του απο την κυβέρνηση και μάλιστα την τελευταία ημέρα αποφάσισε να μιλήση και να μας πεί τί αγαπητοί??? ότι έπρεπε αυτό και ότι έπρεπε το άλλο. Τώρα που εγεύτητηκε και αυτός τον υπουργικό θώκο πάει να τα ρίξει αλλού τα αυτονόητα.Υποστηρίζω ότι Εάν υπηρχαν σε κάποιους αρχές σε αυτό τον τόπο τελικά ο τόπος θα ήταν σε πολύ καλύτερη μοίρα. Ο πρώην υπουργός οικονομικών με τις δηλώσεις του αυτές κρίνω ότι υποτιμά την νοημασύνη των κυπρίων πολιτών και φυσικά καλά να μας κάνει.Εάν πίστευε αυτά που λέει δεν θα έπρεπε να αναλάβει το υπουργείο οικονομικών και να αρνηθεί.Διότι φαίνεται ότι πίστευε απο την αρχή ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε αλλά τελικά ανάλαβε το υπουργείο.Φαίνεται επίσης ότι κάποιοι απο τους συνεργάτες του πρώην Προέδρου τον έστησαν και μαζί με αυτόν έστησαν και τον κυπριακό λαό.Και πάλι καλά να μας κάνουν για να ανοίξουμε τα μάτια μας .Αν κάποτε τα ανοίξουμε.
    Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά για το μέλλον και να ελπίσουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα διαχειριστεί αν μή τί άλλο καλύτερα την τύχη μας .Διαφορετικά χαθήκαμε.Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      3 Μαρτίου, 2013 10:14

      Σωστή η τελευταία παράγραφος. Να θυμάσαι όμως πως ο ΦεύγωΜεΤοΚεφάλιΨηλά έριχνε την ευθύνη για τα αυτονόητα σε άλλους σε όλη του την προεδρία!

      Μου αρέσει!

      • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
        3 Μαρτίου, 2013 21:44

        Ο εκάστοτε Πρόεδρος δεν παύει απο του να είναι ένας κοινός θνητός με τα δικά του μειονεκτήματα , θέσεις ,απόψεις καλές ή και κακές. Στη δημοκρατία κρίνει πάντοτε ο ίδιος ο λαός όπως και έκρινε. Τώρα τον λαό θα τον κρίνει η ίδια η ιστορία. θεωρώ όμως ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα της διακυβέρνησης Χριστόφια ήσαν συνυπεύθυνα και το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ. μέχρι τουλάχιστο την στιγμή της αποχώρησης τους.Το ίδιο φυσικά θα ισχύσει και για το ΔΗΚΟ μέχρι να τα τσουγκρίσουν με τον Συναγερμό.όλα θα κριθούν στο εκλογικό συνέδριο του ΔΗΚΟ. Εάν χάσει ο Κάρογιαν η συγκυβέρνηση χάθηκε.Φυσικά ο Κάρογιαν μιλά πρώτα για καταστατικό συνέδριο για να ετοιμάσει ετσιθελικά το χαλί της επιτυχίας του.ίδωμεν.

        Μου αρέσει!

  9. FlashGordon permalink
    2 Μαρτίου, 2013 20:45

    Το Ακέλ εν έτοιμο να κρεπάρει. Έπρεπε να ήταν εναντίον του μνημονίου για να μπορούν να κάνουν αντιπολίτευση έτσι ώρες με τον Αναστασιάδη στο τιμόνι αλλά επρόλαβεν τους η Τρόικα λόγω πλήρης ασχετοσύνης, πολιτικών ελιγμών και απύθμενου ερασιτεχνισμού της κυβέρνησης Χριστόφια. Είναι δεμένα τα χέρια τους και το μόνο που παραληρούν είναι που είναι οι γυναίκες υπουργοί και αν θα ιδιωτικοποιηθουν ημικρατικοι! Ενώ είχαν την ευκαιρία με το ρωσικό δάνειο να άντεχαν και να ´ταιζαν´ το μνημόνιο στους επόμενους για να σκίζουν τα ιμάτια τους που το πρωί ως τη νύκτα(που είναι το μόνο πράγμα που κάνουν καλά).

    Ως και για συνεργασίες με το ´κακό´ Ισραήλ δεν μπορούν να κάνουν κριτική αφού ο Χριστόφιας φρόντισε να τα κανονίσει και εκεί. Να αναφέρουμε την ανεργία οξά το κόψιμο επιδομάτων στις μάνες, φτωχούς, αναπήρους εώς και τυφλούς! Δεν έχουν το παραμικρό να κάνουν αντιπολίτευση βασικά. Και μετά κατηγορούν το κόσμο για αντιακελισμό!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      3 Μαρτίου, 2013 10:15

      Αν και η φρασεολογία σου δεν είναι τόσο ευγενική όσο η δική μου, λίγο πολύ συμφωνούμε 🙂

      Μου αρέσει!

  10. Ανώνυμος permalink
    3 Μαρτίου, 2013 02:20

    «Δεν έχουν το παραμικρό να κάνουν αντιπολίτευση βασικά.»

    Άκου χαρούες. Πριν να αναλάβουν καλά καλά, θεωρούν ότι θα τα κάνουν όλα σωστά και δε θα μπορέσει κανένας να τους κάνει αντιπολίτευση.

    Μου αρέσει!

  11. FlashGordon permalink
    3 Μαρτίου, 2013 09:58

    » Πριν να αναλάβουν καλά καλά, θεωρούν ότι θα τα κάνουν όλα σωστά και δε θα μπορέσει κανένας να τους κάνει αντιπολίτευση.»

    Δεν έγραψα ούτε εννοούσα έτσι πράγμα Ανώνυμε ημιμαθή, ότι η νέα κυβέρνηση θα τα κάνει όλα σωστά. Η διαστρέβλωση και η προσπάθεια παραπληροφόρησης συνεχίζεται όπως και τα τελευταία 5 χρόνια. Ο προεκλογικός τελείωσε και θα έπρεπε να ξέρεις ότι για σένα και για τους υπόλοιπους που προσπαθήσατε να πάρετε τη Κύπρο πίσω στο μεσαίωνα είναι ώρα για αυτοκριτική(κάτι που δεν είναι στο λεξιλόγιο σας), αφού ο κόσμος σας έβαλε στο περιθώριο και σας προσπέρασε. Πολύ απλά, είτε σου αρέσει είτε όχι δεν έχετε το παραμικρό να κάνετε αντιπολίτευση και δεν φταίει κανένας άλλος από τον εαυτούλη σας. Αν δεν έγινα κατανοητός στα ελληνικά είσαι ελεύθερος να το μεταφράσεις στα τούρκικα μήπως και διαβάσεις καλύτερα τι έγραψα. Θα έπρεπε να το καταλάβαινες μέχρι τώρα ότι η αριστερά αυτό-ευνουχίστηκε.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      3 Μαρτίου, 2013 10:18

      Εδώ μας τα χαλάς! Δεν είναι επιχείρημα η γλώσσα που μιλά ο κάθε ένας. Υπάρχουν Τούρκοι που μιλούν πολύ καλύτερα «ελληνικά» από Έλληνες, αν εννοείς τι εννοώ…

      Μου αρέσει!

      • Ανώνυμος permalink
        3 Μαρτίου, 2013 10:53

        «Πολύ απλά, είτε σου αρέσει είτε όχι δεν έχετε το παραμικρό να κάνετε αντιπολίτευση . . . . . . »

        Αυτό θα το δούμε. Αλλά για να είμαστε σωστοί, θα έλεγα ότι έπρεπε για το καλό του λαού μας, να ευχόμαστε να τα κάνει όλα σωστά το αντικείμενο της λατρείας σου ο κύριος Νίκος Χρυσάνθου Αναστασιάδης, κι’ ας μη βρούμε το παραμικρό για να κάνουμε αντιπολίτευση.
        Αλλά «θέλει η πουτάνα να κρυφτεί και δεν την αφήνει η χαρά της». Αυτό το «είτε σου αρέσει είτε όχι» είναι και φασιστικό και πίκρικο φίλε μου. Ψύχραιμα. Έχει πολλή πυρά ο φούρνος. Μην αγχώνεσαι από την αρχή.

        Μου αρέσει!

  12. FlashGordon permalink
    3 Μαρτίου, 2013 13:39

    «Αλλά για να είμαστε σωστοί, θα έλεγα ότι έπρεπε για το καλό του λαού μας»

    Μα αποδείξατε με πράξεις και όχι με λόγια ότι το τελευταίο πράγμα που θέλατε και θέλετε είναι το καλό του λαού. Καλή τύχη από τώρα και στο εξής να πείσετε το λαό της Κύπρου ότι σας ενδιαφέρει το καλό μας! Αν κάνατε έστω και το παραμικρό καλό οπουδήποτε, ο Χριστόφιας θα ξανάβαζε υποψηφιότητα, πολύ απλά. Στα λόγια και η Μαρικκού που τα Λεύκαρα μπορεί να λέει ότι θέλει για το δήθεν καλό του λαού.

    «να ευχόμαστε να τα κάνει όλα σωστά το αντικείμενο της λατρείας σου ο κύριος Νίκος Χρυσάνθου Αναστασιάδης»

    Δυστυχώς για σένα και τα υπόλοιπα ορκισμένα αριστερά λαμόγια, θολωμένα που το μίσος και τη ζήλεια, φανατισμένα ως το κόκκαλο, που μας βύθισαν στο χάος, δεν είμαι του Αναστασιάδη. Αλλά νιώθε ελεύθερος να τσουβαλοποιείς ότι θέλεις αν θεωρείς ότι καταφέρνεις οτιδήποτε.

    «κι’ ας μη βρούμε το παραμικρό για να κάνουμε αντιπολίτευση.»

    Ήμουν συγκεκριμένος σε τι δεν μπορείτε και δεν δικαιούστε να κάνετε αντιπολίτευση αλλά όπως φαίνεται δεν σε συμφέρει να σχολιάσεις. Καταλαβαίνω γιατί προσπαθείς με νύχια και με δόντια να αποπροσανατολίσεις Ανώνυμε, το ξέρω, αριστερή μνημονιακή κυβέρνηση που εφάρμοσε νεοφιλελεύθερες πολιτικές τσούζει πολύ. Και που είσαι, όταν χρησιμοποιείς το ‘χαρτί’ του φασισμού(που δεν έχεις δικαίωμα να το χρησιμοποιείς αν είσαι αριστερός) καλύτερα να μάθεις να διαβάζεις Ιστορία πριν μιλάς. Τελευταία φορά που τσέκαρα ο κομμουνισμός ταυτίζεται με το φασισμό και τη τυραννία. Εκτός και αν δεν σε ενδιαφέρει η Ιστορία του κομμουνισμού. Μας δείξατε τα τελευταία 5 χρόνια τι είσαστε ‘ικανοί’ ή μάλλον σε πόσα είσαστε ανίκανοι, δεν είναι ανάγκη να κάνω υπομονή για οτιδήποτε πλέον.

    Μου αρέσει!

  13. Ανώνυμος permalink
    3 Μαρτίου, 2013 14:25

    «Δυστυχώς για σένα και τα υπόλοιπα ορκισμένα αριστερά λαμόγια, θολωμένα που το μίσος και τη ζήλεια, φανατισμένα ως το κόκκαλο . . . . . . .»

    Τι μας λες καλέ, βλέπεις τι γράφεις; Φασιστάκο ε φασιστάκο. Δε μπορείς να ακούσεις την αντίθετη άποψη. Σου χαλάει το παραμύθι για το αντικείμενο της λατρείας σου, τον Νίκο Χρυσάνθου Αναστασιάδη (αυτό είναι το όνομα του, μη σου κακοφαίνεται). Είναι Νίκος Χρυσάνθου Αναστασιάδης και όσον αφορά το όνομα ουδέν μεμπτόν. Πέραν της μούγιας δηλαδή.

    Μου αρέσει!

  14. FlashGordon permalink
    3 Μαρτίου, 2013 14:40

    «Δε μπορείς να ακούσεις την αντίθετη άποψη.»

    Δεν πρόσεξα σε κανένα από τα πόστ σου να έγραψες άποψη για οτιδήποτε. Εκτός και αν θεωρείς το «θέλει η πουτάνα να κρυφτεί και δεν την αφήνει η χαρά της», άποψη!

    Μου αρέσει!

    • Ανώνυμος permalink
      3 Μαρτίου, 2013 19:56

      «Δεν έχουν το παραμικρό να κάνουν αντιπολίτευση βασικά. Και μετά κατηγορούν το κόσμο για αντιακελισμό!»

      Είπες αυτά, τα σχολίασα εκφράζοντας άποψη, και άρχισες να βρίζεις φασιστάκο. Κατάλαβες;

      Μου αρέσει!

  15. Για την ιστορία permalink
    3 Μαρτίου, 2013 20:28

    Μου αρέσει!

  16. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    4 Μαρτίου, 2013 22:34

    «Επιμένω στην πρόβλεψή μου: Όσο και αν θεωρώ πως ο κ. Σιαρλή δούλεψε περισσότερο ως τεχνοκράτης παρά ως ιδεολογικός μαχητής, φοβάμαι πως όταν γίνει η απογραφή από τους νέους τα πράγματα θα είναι χειρότερα απ’ ότι νομίζουμε. Αυτή η “στύλλον, στύλλον άνεση” πολιτική των τελευταίων μηνών, με το βγάλαμε τον Οκτώβρη .. βγάλαμε και τον Δεκέμβρη, …βγάλαμε και τον Μόρτη …τώρα τη βγάζουμε μέχρι τον Μάη ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή… »
    έλα ντέ που η απογραφή θα δίξει πολύ λιγότερα? Σήμερα τουλάχιστο απο ραδιοφώνου κάποιος οικονομολόγος μιλούσε για δυόμυσι δύς μόνο και ότι είναι αρκετά για να βάλουν μπροστά οι μηχανές της οικονομίας. Ότιδήποτε άλλο ,ανέφερε δεν μπορούν να απιτούν οι εταίροι και φαίνεται ότι όλα αυτά τα απιτούν διότι μας έχουν στοχεύσει.Παρακαλώ σημειώστε ότι το συγκεκριμένο άτομο πρό των εκλογών μιλούσε για δέκα και πλέον δύς .Τα συμπεράσματα δικά σας.Φαίνεται ότι μετά τις εκλογές θα αρχίσει να ξεφουσκώνει η απάιτηση.Μακάρι να είναι έτσι τα πράγματα να ανασάνει η οικονομία και ο κόσμος το κυριότερο και δεν πειράζει. Εγώ επιμένω στην πρόβλεψη μου ότι η Ελλάδα θα γιρίσει στη δραχμή και ότι οι φουρτούνες της ευρώπης τώρα αρχίζουν.Τίποτε ακόμη δεν έχει προδιαγραφή.Και κάτι ακόμα. Επειδή στο φιλελεύθερο της κυριακής αναγράφετο ότι γερμανικοί κύκλοι μιλούν για αναγκαστική χρεωκοπ’ία της Κύπρου και έξοδο απο το ευρώ, θα τολμήσω να πώ ότι ήρθε η ώρα απο μόνοι μας να κάνουμε την έξοδο να επιστρέψουμε στη λίρα και ταυτόχρονα να προπολύσουμε δικαιώματα απο το οικόπεδο 12.έτσι θα εξασφαλίσουμε αγαπητοί την εθνική κυριαρχία και δεν θα υποδουλώσουμε οικονομικά τον λαό μας με την αποκρατικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών.ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ .ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΥΧΟΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΗΜΙΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΝΟΥ ΤΟΥΣ.Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΤΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΟΜΙΚΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΨΑΞΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ.ΑΣ ΤΟ ΨΑΞΟΥΝ .ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      5 Μαρτίου, 2013 07:09

      Νομίζω πως ο εκάστοτε πρόεδρος πρέπει να λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων του *συνόλου* των πολιτών, όχι υπέρ μιας μειοψηφίας εργαζομένων ή μιας ομάδας επιχειρήσεων. Το κριτήριο θα πρέπει να είναι το όφελος(ή όχι) στο σύνολο των πολιτών.

      Μου αρέσει!

  17. Ανώνυμος permalink
    5 Μαρτίου, 2013 00:30

    Σαν πολύ δεν τον επισκέπτεται τον δήθεν αρχιεπίσκοπο ο νεοεκλεγής πρόεδρος μας; Τί τάχα να χρειάζεται από τον αυθάδη αρχιερέα κοτζάμ Νίκος Χρυσάνθου Αναστασιάδης;

    Μου αρέσει!

  18. Ανώνυμος permalink
    5 Μαρτίου, 2013 00:57

    Ώχχου του ώχχου του, ο Προδρόμου μπρε . . . . . βουλευτής πάλε μπρε . . . . .

    Μου αρέσει!

    • Ανώνυμος permalink
      5 Μαρτίου, 2013 13:34

      Κι’ ο Νίκαρος για καυλιές είναι. Από τη στιγμή που δέκτηκε πίσω αυτό τον καρακιόζη, που τον έκανε και βουλευτή πάλι, για καυλιές shistes είναι κι’ αυτός. Κωλογλύφτες όλοι τους, χωρίς αντριλλίκι χωρίς ντροπή. Άη σσικτηρ.

      Μου αρέσει!

  19. FlashGordon permalink
    6 Μαρτίου, 2013 20:35

    Λοιπόν, να προσθέσουμε ακόμα έναν στην μαύρη λίστα του Ακέλ, το Πανίκκο Δημητριάδη. Ακόμα ένας που διορίζεται από του ίδιους και που ‘στρέφεται εναντίον’ τους στο τέλος επειδή δεν ακολουθεί την ιδεολογία του κόμματος. Ηταν ο Πολυβίου(που υπερέβη των εντολών του), η Πραξούλλα(που αυτοαπολύθηκε), η Τρόϊκα, ο Καζαμίας, ο Σιαρλή φυσικά και ο Μάρκος Κυπριανού, φεύκει μου κανένας άλλος;

    Όσο για τις ιδιωτικοποιήσεις το Ακέλ έχει μια μανία που είναι ικανή να καταστρέψει ολόκληρη χώρα, προτιμά να βυθιστούμε παρά να ιδιωτικοποιήσουμε! Και τελικά μεταξύ ιδιωτικοποιήσεων και κούρεμα καταθέσεων ποιο προτιμούν; Έτσι κι αλλιώς ο λαός που πληρώνει από το πορτοφόλι του θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ιδιωτικοποιηθούν οι ημικρατικοί και όχι το κάθε κομματόσκυλο ή εργατοπατέρας. Η πλειοψηφία του κόσμου ήδη ψήφισε τι θέλει.

    Μου αρέσει!

  20. Χαττάς permalink
    6 Μαρτίου, 2013 21:45

    Η πλειοψηφία του κόσμου ψήφισε τι θέλει. Ψήφισε το πρόγραμμα Νίκου Χρυσάνθου Αναστασιάδη το οποίο απέκλειε τις ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.