Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκείνο, το επιθυμητό 5%

23 Οκτωβρίου, 2015

Τον καιρό που ήμουν νέος, ρομαντικός και ιδεαλιστής, έβλεπα την εφαρμογή της απλής αναλογικής ως ένα απαραίτητο βήμα για το προχώρημα της δημοκρατίας. Θεωρούσα πρωταρχικής σημασίας τη δυνατότητα μικρών ομάδων ανθρώπων να εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή του τόπου και να έχουν μια  ευκαιρία συμμετοχής και προσφοράς στα κοινά.

Τότε ανήκα στους Οικολόγους. Και νομίζω η πορεία αυτού του προσωπικού όπως εξελίχθηκε κόμματος του Γιώργου Περδίκη, είναι ένας καλός λόγος να αναθεωρήσει κάποιος την πίστη του  στην απλή αναλογική. Δεν είναι η διαφωνία μου με τις πολιτικές θέσεις των Οικολόγων που με οδηγεί σε αυτή   τη στάση. Δεν είναι καν το γεγονός που επικρίνουν πολλοί, πως δηλαδή οι οικολόγοι ασχολούνται πρακτικά με τα πάντα και μόνο λίγο με την Οικολογία όταν έχει κανένα «ζουμερό» θέμα. Όταν βρίσκεσαι σε ένα κοινοβούλιο όπου συζητούνται όλα, τότε πρέπει να έχεις άποψη για όλα. Στη Γερμανία είχαν πράσινο υπουργό εξωτερικών – δε μιλούσε μόνο για Οικολογία…

Ντε φάκτο βεβαίως, οι Οικολόγοι και σχεδόν όλα τα άλλα κόμματα που επωφελήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια από την επιλογή της απλής αναλογικής αξιοποίησαν την ακατανόητη σημασία που τους δίνει το πολιτικό αλλά και το δημοσιογραφικό πλαίσιο για να προβάλουν εύκολες, βολικές, εύπεπτες μαξιμαλιστικές θέσεις στο Κυπριακό, με πιο απλά λόγια: λαϊκισμός ικανός να ελκύσει τις λίγες χιλιάδες ακραίων ή αφελών ψηφοφόρων που απαιτούνται. Άρα, το μικρό μέτρο, ενθαρρύνει τους ακραίους. Τους λαϊκιστές και τους περιθωριακούς.

Είναι αυτό αρκετά σημαντικός λόγος για να εισηγηθεί κάποιος την αλλαγή του εκλογικού νόμου;

Μέχρι εδώ θα απαντούσα, ναι μεν, αλλά…

Γιατί το πρόβλημα ξεκινά από κάποιες άλλες αφετηρίες: είναι κατ’ αρχάς το θέμα της πρακτικής σημασίας των μονοεδρικών κομμάτων. Σε μια βουλή με 56 πλάσματα, αντιλαμβάνεστε πως η μια ψήφος είναι δυνατόν να αποκτήσει σημασία πολλαπλάσια της εμβέλειας του κόμματος που εκπροσωπεί και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα θεμιτό για τη δημοκρατία αφού λειτουργεί σε βάρος των μεγάλων και πολλών. Πολλοί αντιμετωπίζουν το θέμα αυτό  στη βάση του είδους του πολιτικού συστήματος που έχουμε, την προεδρευόμενη δημοκρατία δηλαδή, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ντε φάκτο και χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αυτό που λένε στην Ελλάδα «δεδηλωμένη».

Ξεχνούν όμως, πως το σύστημα μας λειτουργεί …λειψά, από το 1964, χωρίς τη συμμετοχή των τουρκοκυπρίων, πρακτικά χωρίς το αντίβαρο που προέβλεπε το σύνταγμα τόσο στο επίπεδο της εκτελεστικής εξουσίας, όσο και στο κοινοβούλιο.

Με αυτή την υπενθύμιση, η βουλή ντε φάκτο αναβαθμίζεται και ναι, είναι επιθυμητή η κατά το δυνατό ορθότερη της λειτουργία χωρίς τον κίνδυνο η μια μεμονωμένη ψήφος να μπορεί να καθορίζει τις τύχες της χώρας, μάλιστα με κριτήρια λαϊκιστικά και αλλότρια.

Το πρόβλημα έχει και μια άλλη πτυχή:  η εκλογή στη βουλή προσφέρει μια ευκαιρία προβολής, στα κρατικά τουλάχιστον ραδιοτηλεοπτικά μέσα, περίπου ισότιμη.  Υπάρχει υποχρέωση προβολής των θέσεων *όλων* των κομμάτων , ανεξαρτήτως αν στην πράξη υπάρχουν μόνο δυο απόψεις, ανεξαρτήτως αν υπάρχει ή δεν υπάρχει «είδηση». Στο Κυπριακό ας πούμε, υπάρχει η άποψη του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ που επιθυμούν λύση και η άποψη του ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, ΣΥΜΠΟΛ, Οικολόγοι που *δεν* θέλουν. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ εκπροσωπούν σχεδόν 70% των ψηφοφόρων και όμως η άποψη τους αποτελεί μόνο τα 2/7 εκείνων που ακούει ο ακροατής.

Όπου και να πάει το εκλογικό μέτρο, αυτός ο παραλογισμός πρέπει να σταματήσει: ο δημοσιογράφος πρέπει να κρίνει και να μεταδίδει τις διαφορετικές απόψεις και ειδήσεις, όχι να μετατρέπεται σε κούριερ μιας απηρχαιωμένης ισοπεδωτικής λογικής.

Και φυσικά, το πρόβλημα *δεν* είναι μόνο στο Κυπριακό. Η δυνατότητα να έχει κάποιος ντε φάκτο χρόνο στα ΜΜΕ, οδηγεί επίσης ντε φάκτο στο λαϊκισμό: πως θα ξεχωρίσεις από τους «γκρίζους» άλλους, αν δεν χρωματίσεις λίγο το λόγο σου με κορόνες, υπερβολές, αιτήματα εκ μέρους αδυνάμων κρίκων της κοινωνίας;

Αυτή η κατάσταση δεν είναι όμορφη, αλλά φυσικά, δεν είναι βέβαιο πως θα διορθωθεί με την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ίσως τότε να ενταθεί ο λαϊκιστικός ανταγωνισμός εντός των μεγάλων κομμάτων, όπου οι αντιπρόσωποι τους θα θέλουν να ξεχωρίσουν ο ένας από τον άλλο.  Ας πούμε όμως πως λειτουργώντας εντός ενός μεγάλου κόμματος που και πάλι ντε φάκτο έχει αυξημένη ευθύνη για τον τρόπο, ένας βουλευτής θα περιορίσει το λαϊκισμό του….

Πέραν των πιο πάνω «τεχνικών» υπάρχει και η σύγκριση με άλλες χώρες: στις περισσότερες χώρες το μέτρο είναι ψηλότερο λένε, μια από τις πιο προχωρημένες και οργανωμένες χώρες, η Μεγάλη Βρετανία, έχει πλειοψηφικό σύστημα, που σημαίνει πως οι εκλελεγμένοι βουλευτές απέχουν πολύ από την εμβέλεια των κομμάτων από τα όποια προέρχονται. Πέραν της ενημέρωσης για το τι γίνεται άλλου όμως, νομίζω δεν είναι χρήσιμη αυτή η σύγκριση: κάθε χώρα κρίνει και κάνει βάσει των δικών της συνθηκών.

Και ναι, ανεξάρτητα του τι γίνεται στην Αγγλία του πλειοψηφικού ή την Τουρκία του 10%, θεωρώ και εγώ τελικά πως το σύστημα μας χρειάζεται αλλαγή, η βουλή χαρακτηρίζεται από λαϊκιστική δυσλειτουργία  και ναι ίσως το 5% να είναι επιθυμητό.

Νοιώθω όμως πως οι σκέψεις μου δεν είναι ακόμη πλήρεις.

Και οφείλω να ομολογήσω πως όπως παρουσιάστηκε το θέμα, πως κάνει την πρώτη κίνηση ο ατρόμητος Αβέρωφ, το ΑΚΕΛ σφυρίζει αδιάφορα αλλά πρακτικά θα συμφωνήσει στο 4% και βοηθά και το ΔΗΚΟ, που με χαρά θα απέχει αφού σε μια τρικομματική βουλή θα έχει πάντα τον τρόπο να ελέγχει που πάνε τα πράγματα…

Ε, αυτό, λίγους μήνες πριν από την ημερομηνία των επομένων εκλογών *δεν* ακούγεται όμορφο. Αν υπάρχει θέμα πολιτικής ηθικής, αυτή η κίνηση δεν ταιριάζει. Στην Ελλάδα, στην Ιταλία που γίνεται τακτικά αλλαγή του εκλογικού νόμου, αφορά πάντα τις μεθεπόμενες εκλογές – και αυτό είναι σημαντικό ακόμα και αν λάβει κάποιος υπόψιν πως είναι δυο χώρες με κοινοβουλευτική δημοκρατία. Όπως και να το κάνουμε υπάρχει ένα άτυπο πλαίσιο κανόνων και η παραβίαση αυτού του πλαισίου θα προσφέρει άπειρες ευκαιρίες σύγκρουσης και αντιπαράθεσης. Και αυτό είναι αχρείαστο και ναι, το λέω αυτό ακόμα και με πλήρη γνώση πως στην παρούσα συγκυρία, ο κίνδυνος και το ρίσκο είναι ακόμη μεγαλύτερος και έχει όνομα: η συμμορία του ΕΛΑΜ.

Τέλος υπάρχει και το πιο βασικό: η λύση. Στη μέση της πιο σημαντικής διαδικασίας για λύση, στην καρδιά της περιόδου που θα δρομολογηθούν σοβαρές εξελίξεις φαίνεται να προκύπτει ως προτεραιότητα για τα «καλά» μεγάλα κόμματα η αλλαγή του εκλογικού μέτρου. Όπως και να το κάνουμε, αυτή η κίνηση θα εκτρέψει την προσοχή από το σοβαρό και ουσιαστικό, την προσπάθεια για λύση, σε κάτι υποδεέστερο το οποίο σε περίπτωση λύσης δεν θα υφίσταται καν. Θα αντιμετωπιστεί στα πλαίσια του μετεξελιγμένου συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίλογος: η απλή αναλογική, εκ των πραγμάτων, δε δούλεψε ορθά, το λειψό μας πολιτειακό σύστημα δεν βοηθά επίσης. Θα ήταν επιθυμητή η αύξηση του ορίου, δεν είναι καλό το timing.

Και τέλος: πολύ πιο σημαντικό από το ίδιο το εκλογικό μέτρο είναι η λύση. Που θα τα *λύσει* και αυτά.

10 Σχόλια leave one →
  1. stelios papalangi permalink
    23 Οκτωβρίου, 2015 21:09

    1. Για να κάμνει έτσι προτάσεις ο αβερωφ πα να πει, ότι εν σίουρο ότι δεν έχουμε λυση πριν τες εκλογές. Ούλλο τζαι κάτι θα ξέρει…

    2. δεν υπάρχει «δίκαιο» εκλογικό σύστημα… Όλα τα εκλογικά συστήματα κάποιον ευνοούν. άλλα τον πρώτο (ή πιο σωστά τον δικομματισμό) – ενώ άλλα ευνοούν τους πιο μικρούς. Τζαι συνήθως επιλέγουνται για να ευνοήσουν κάποιους. Πάντα τελικά μπαίνει το δίλημμα μεταξύ αντιπροσωπευτικότητας και λειτουργικότητας.

    3. Η επιχειρηματολογία σου βεβαίως είναι αρκετά συμφεροντολογική τζαι δεν σημαίνει ότι με το 5% απαραίτητα θα έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις…. Πρόσεχε γιατί μπορείς να πάθεις σαν το πάγκαλο…. Να χλευάζεις το 3%, τζαι κάποτε το 3 να γίνει 33 τζαι ύστερα να φωνάζεις ότι το σύστημα με τα μπονους δεν είναι δίκαιο…. τέλος πάντων θα σου μιλήσω την ίδια γλώσσα αφού τη καταλαβαίνεις καλύτερα…. με το 1.8% που υπάρχει σήμερα οι «απορηπτικοί» τους παίρνει να έσσιει ο καθένας το κόμμα του τζαι παραμένουν κατακερματισμένοι…. Αν τους το πάρεις στο 5% θα τους δώκεις το κίνητρο να γίνουν τελικά ένας μεγάλος πόλος (εδεκ και οικολόγοι το έχουν είδη πράξει στες ευρωεκλογές). Καλύτερα λοιπόν, να έχεις μια θέση αρχής παρά μια άποψη του τι μου συμφέρει καλύττερα τούτη τη περίοδο, γιατί μπορεί να σου γυρίσει μπουμεραγκ

    4. τέλος να επαναλάβω ακόμα μια φορά… Η αντίληψη ότι με τη λύση αυτά τα κόμματα δεν θα έχουν «λογω υπάρξης» είναι εντελώς λανθασμένη…. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν και πάντς θα υπάρχει ο κίνδυνός να γίνουν η πλειοψηφία

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      26 Οκτωβρίου, 2015 06:29

      Το 1 το φοβάμαι, για το 2 έχεις δίκιο.
      Για το 3 αμφιβάλλω. Αυτά τα κόμματα είναι κατά το πλείστον προσωπικά. Δε βλέπω να βρίσκουν φόρμουλα να γίνουν μια δύναμη. Η θέση αρχής νομίζω υπάρχει, και αφορά την ανάγκη «διόρθωσης» των προβλημάτων που φέρνει η απλή αναλογική.

      Μου αρέσει!

  2. 25 Οκτωβρίου, 2015 18:05

    Πρέπει να εν’ λλία τα μαθηματικά μου, βρε παιθκιά…

    [ Τζιαι αρέσκει μου τζιαι το κουμάρι –του ζόππου! ]

    Άμαν ανεβάζεις το «μετρο», ναι … επωφελούνται οι –δύο –μεγάλοι.

    Ταυτόχρονα όμως, σπρώχνεις τους μικρούς σε συμμαχίες –ίσως ακόμη και με τον «τρίτο».

    Εκεί δηλαδή που η «συνένωση του ‘Κέντρου’» έμοιαζε αδύνατη, τους προσφέρουν κίνητρο!

    Διάνοιες…

    Μου αρέσει!

  3. 26 Οκτωβρίου, 2015 09:12

    Παρεμβαίνω απλώς να αναφέρω [με βάση αυτά που διερωτάται ο “the Idiot Mouflon”] ότι σύμφωνα με την υφισταμένη νομοθεσία για να μπορεί ένας συνασπισμός κομμάτων να μπει στη Β΄ κατανομή ΠΡΕΠΕΙ να συγκεντρώσει το 10% των ψήφων και για να μπει στην Γ΄ κατανομή το 20%. Άρα δεν σημαίνει ότι οι όποιοι συνασπισμοί μικρών κομμάτων θα έχουν [αν το εκλογικό μέτρο ανέβει στο 5%, αλλά διατηρηθούν οι πιο πάνω περιορισμοί] θα φέρουν και το ποθούμενο για τα μικρά κόμματα αποτέλεσμα…

    Και με την ευκαιρία μπορείτε να δείτε εδώ [link: http://aneforiwn.blogspot.com.cy/2015/10/482015-5.html] και τις δικές ΜΟΥ θέσεις πάνω στο θέμα…

    Μου αρέσει!

    • 26 Οκτωβρίου, 2015 11:29

      Δεν είναι απαραίτητο να το κάνουν οι ηγεσίες τους, κάλλιστα μπορούν να το κάνουν οι ψηφοφόροι από μόνοι τους.

      Μου αρέσει!

  4. strovoliotis permalink*
    27 Οκτωβρίου, 2015 07:18
    Από το ΦΒ. Κάποια σχόλια αξίζουν τον κόπο, έστω και αν είναι ανακατωμένα. Andreas Christodoulidis Φιλε Γιαννο ,συμφωνώ με την τοποθέτηση και την ανάλυση σου ,θα διαφωνήσω στο θέμα του τάιμινγκ , ποτέ δεν ειναι ενωρις η αργά φτάνει να διορθωθεί αυτο το μπάχαλο της ταχατες δημοκρατικής πολυφωνίας . Εςτω και αν οριωνται οι μικροκομαραρχες , η ταχατες μου πολυφωνία εχει μετατρεψει την Δημοκρατεια σε δικτατορία του όχλου . Εαν επιθυμούν οι κύριοι να πολιτεύονται ας συνασπιστούν σε ενα κόμμα , και να αποφασίσουν ποιος θα ειναι ο πρόεδρος του κόμματος τους , και θα δεις γλέντια απο τους ( δημοκράτες ). Unlike · Reply · 2 · October 23 at 8:41am Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou Ναι, αν καταλήξουν όλοι μαζί θα έχει πλάκα smile emoticon Εν πάση όμως περιπτώσει, θεωρώ πως ο χρόνος είναι σημαντικός, και κάπου δε θα μου βγει να ενθουσιαστώ αν περάσει από τη βουλή. Like · Reply · 1 · October 23 at 1:23pm Andreas Christodoulidis Andreas Christodoulidis Τα μακρα κοντα γινικασει. Unlike · Reply · 1 · October 24 at 10:13am Yiannos C. Ioannou Write a reply… Επιλογή αρχείου Zenonas Achillides Zenonas Achillides Δυο μέτρα και δυο σταθμά… Like · Reply · October 24 at 9:58am Φοίβος Γ. Σπάρος replied · 1 Reply Lefteris Lambrianides Lefteris Lambrianides Ποια μαξιμαλιστικη θεση εξεφρασαν οι οικολογοι? Like · Reply · 1 · October 24 at 10:05am Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou Η αναφορά είναι για το Κυπριακό και αν θεωρείς πως οι θέσεις των Οικολόγων *δεν* είναι μαξιμαλιστικές, ε, τότε η συζήτηση δεν μπορεί να πάει μακριά smile emoticon Like · Reply · October 24 at 10:21am Φοίβος Γ. Σπάρος Φοίβος Γ. Σπάρος Οι μινιμαλιστικές θέσεις του ΔΗΣΑΚΕΛ είναι λογικές και δημοκρατικές κοκ ενώ οι μαξιμαλιστικές των υπολοίπων, αυτών που δέν θέλουν τάχατες λύση (ως ελέχθη κατ’ ακρίβειαν) δέν αξίζει καν να ακούγονται στη Βουλή ή τα ΜΜΕ … προσέξετε, εν τόση πολλή η δημοκρατικότητά σας που μπορεί να γλοιάσεται τζιαι να σκοτωθείτε πάνω σε όσην ρέει που τα ποϊνάρκα σας! Like · Reply · 1 · October 24 at 3:57pm Yiannos C. Ioannou Write a reply… Επιλογή αρχείου Lefteris Lambrianides Lefteris Lambrianides Οχι,σε ρωτω εσενα σαν πρωην οικολογο να μ πεις Like · Reply · 1 · October 24 at 10:23am Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou Ειλικρινά, δεν επιθυμώ να μπω σε εφ όλης της ύλης συζήτηση για το Κυπριακό σε αυτή την αναρτηση. Ο όρος «μαξιμαλιστικές» εκφράζει με ευγένεια την πραγματικότητα, ότι δηλαδή οι θέσεις των Οικολόγων και όσων συμφωνούν μαζί τους είναι παράλογες και καταστροφικές. Όπως αντιλαμβανεσαι όμως, αν διάβασες το άρθρο, *δεν* είναι αυτό το ζήτημα εδώ. Like · Reply · 1 · October 24 at 10:31am View more replies Laris Vrahimis Laris Vrahimis Υπενθύμιση Laris Vrahimis’s photo. Like · Reply · 1 · October 24 at 10:26am Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou Λάρη, κοίταξε λίγο το θεματάκι σου, *δεν* είμαι εγώ το πρόβλημα εδώ. Like · Reply · October 24 at 10:32am Lefteris Lambrianides Lefteris Lambrianides Εθεσες σειρα ζητηματων…. Like · Reply · October 24 at 10:34am Lefteris Lambrianides Lefteris Lambrianides Οποταν εισαι υπερ η κατα της αυξησης του οριου?Θα χαιροσουν αν κομματα π διαφωνεις μαζι τους εκπροσωπουν χιλιαδες κοσμου κ μεινουν εξω απ την βουλη,κ η βουλη να αποτελειται μονο απ τα κομματα π καταστρεψαν την κυπρο???? Like · Reply · 1 · October 24 at 10:37am Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou Είμαι υπέρ, αλλά από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Το κριτήριο είναι ο λαϊκισμός και η προσωπική πολιτική καριέρα κάποιων. Το ποιοι και πότε κατέστρεψαν την Κύπρο είναι πάλι άλλο θέμα. Like · Reply · October 24 at 10:41am Φοίβος Γ. Σπάρος Φοίβος Γ. Σπάρος . Ωραία πιππίλα ο λαϊκισμός: την κοτσάρεις σε όσους διαφωνούν μαζί σου και ξεπάστρεψες! Like · Reply · October 24 at 4:00pm Yiannos C. Ioannou Write a reply… Επιλογή αρχείου Lefteris Lambrianides Lefteris Lambrianides Μ κανει τρομερη εντυπωση π δεν βλεπεις οτι η αδιαφορια κ η αποχη αυξανονται κυριως λογω των κομματων πας εφεραν ως εδω,κ αυτα τα κομματα θελουν να κανουν την βουλη χωραφι τους κ να ειναι μονο αυτοι μεσα,συγκαληπτωντας τις βρωμιες τους….Ναι μιλω για δησυ ακελ,π στο τελος θα ειναι μονοι τους στην βουλη…..Γιατι κ η «λυση»π θελεις αν γινει,στο ε/κ κρατος παλι θα υπαρχουν θεσμοι κ βουλη,κ παλι θα ειναι εκει το δησυ κ το ακελ….Το οραμα σ ειναι ο αρρωστημενος δικοματισμος? Like · Reply · 1 · October 24 at 10:47am Φοίβος Γ. Σπάρος replied · 1 Reply Laris Vrahimis Laris Vrahimis Το εκλογικό όριο υπάρχει για μα εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα και κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σε ένα κράτος όπου η Βουλή δεν εκλέγει την κυβέρνηση τέτοιο θέμα δεν εγείρεται. Εξάλλου η απλή αναλογική δοκιμάστηκε στη πράξη και δεν δημιούργησε πρόβλημα. Ο μόνος λόγος που προωθείται η απλή αναλογική είναι για να περιοριστούν οι επιλογές των ψηφοφόρων με τη λογική της χαμένης ψήφου. Είπαμε, μην ταΐζετε το τρολ Like · Reply · 3 · October 24 at 10:50am · Edited Lefteris Lambrianides Lefteris Lambrianides Ακριβως,αν ειχαμε κοινοβουλευτικη δημοκρατια,κ η κυβερνηση επεφτε συνεχεια,π.χ,απ τα καπριτσια του περδικη,να δεχτω μα ψηλωσει το οριο….Ας μην κρυβομαστε πισω απ το δαχτυλο μας αγαπητε στροβολιωτη…. Like · Reply · 2 · October 24 at 10:53am Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou Κοίταξε, ή θα μιλάμε και να καταλαβαινόμαστε, ή θα γίνεις Λάρης. Αποφάσισε! Λέω πως είμαι υπέρ της αλλαγής για την *επόμενη* φορά. Μέχρι τότε θεωρώ πως θα έχουμε λύσει και το Κυπριακό, το οποίο προκαλεί σοβαρή δυσλειτουργία του κρατους, αφού όπως γνωρίζεις *δεν* είναι αυτά που προβλέπει το σύνταγμα. Τώρα αν εσύ θεωρείς πως είναι κακοί το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ θα συμφωνήσω. Είναι όμως χειρότερο το ΔΗΚΟ: από εκεί προέρχεται ο πιο προβληματικός πρόεδρος που είχαμε, ο πιο επικίνδυνος εθνικιστής, τις συνέπειες της εκλογής του υποφέρουμε ακόμη ενώ βοήθησε να εκλεγεί και ο πιο αχάπαρος, τις οικονομικές συνέπειες του οποίου επίσης ζούμε ακόμη. Like · Reply · October 24 at 11:12am SteliOs Dem Owns SteliOs Dem Owns Ο πιο επικίνδυνος εθνικιστής και προβληματικός πρόεδρος είναι ο…Τάσσος Παπαδόπουλος? Like · Reply · October 24 at 11:21am Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou SteliOs Dem Owns Ο προβληματικός ήταν ο Σπύρος, τα άλλα ναι, ο Τάσσος Like · Reply · October 24 at 11:29am SteliOs Dem Owns SteliOs Dem Owns Και γιατί αν επιτρέπεται ο ένας ήταν προβληματικός και ο άλλος εθνικιστής? Like · Reply · October 24 at 11:31am Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou SteliOs Dem Owns Προσωπική μου εκτίμηση. Δεν υπάρχει τρόπος να σου παρουσιάσω σχετικό πιστοποιητικό. Είμαι σίγουρος πως έχεις και εσύ δικά σου κριτήρια. Like · Reply · October 24 at 11:42am SteliOs Dem Owns SteliOs Dem Owns Μα δεν διαφώνησα με τον ισχυρισμό και την προσωπική σου εκτίμηση,να την τεκμηριώσεις και να την αιτιολογήσεις σου ζήτησα προσκομίζοντας κάποια στοιχεία ή προβάλλοντας κάποιο επιχείρημα που να στηρίζει τη θέση σου. Like · Reply · October 24 at 11:44am Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou SteliOs Dem Owns Ειλικρινά *δεν* επιθυμώ να συζητήσω *και* αυτό το θέμα σε μια αναρτηση για τον εκλογικό νόμο. Like · Reply · October 24 at 11:50am SteliOs Dem Owns SteliOs Dem Owns Όπως επιθυμείς. Like · Reply · October 24 at 11:51am Andreas Kyprianou Andreas Kyprianou βλεπουμε σημερα ενα πολη μεγαλο ποσοστον των ψηφοφορων να απεχη απο εκλογες …γιατι τα μικρα κοματα δεν καταβεραν να τους κερδισουν ..μηπως γιατι δεν εχουν τεληκα τιποτα να πουν ? αποψη μου ειναι πως αυτοι που εκλεγονται μεταξη συγκενων και φιλων που οτι και να καμουν οτι και να πουν δεν θα εχουν κανενα κοστος αφου παλη οι συγκενοις και οι φιλοι θα τους ψηφισουν .θα πρεπη μεσα απο το εργο τους της τοποθετησοις τους να αυξησουν τα ποσοστα τους η να πανε σπιτια τους …αν καπιος μετηση λιγο το Ευρωκο θα καταλαβη ποση σοβαροτηταν σαν κομα .. Unlike · Reply · 1 · October 24 at 12:39pm Yiannos C. Ioannou Write a reply… Επιλογή αρχείου Zenonas Achillides Zenonas Achillides Χα χα χα εν να φυρτω που τα γέλια…το 9.2% να συγκυβερνα μαζι με το υπόλοιπο 90.8, να έχει δικαιώματα στις περιουσίες που εκλεψε(κλεπταποδοχη), να ζητα εκ περοτροπης προεδρια, να απαιτα απο μισο, τον φυσικο πλουτο του νησιου, να απαιτεί οι απαιτήσεις του να γινουν πρωτογενες δίκαιο, και οι εδώ υποστηρικτές των παραλογων Τουρκικων απαιτησεων να φωνασκουν οτι η δηθεν η απλη πλειοψηφία είναι αντιδημοκρατικη…. ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ… Like · Reply · 3 · October 24 at 11:21am Hide 96 Replies Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou Το σύνταγμα; Like · Reply · October 24 at 11:28am Zenonas Achillides Zenonas Achillides Ποιο σύνταγμα??? Το δωτο??? Και εαν σου αρέσει τοσο πολυ εφαρμοσε το… Like · Reply · October 24 at 11:30am Zenonas Achillides Zenonas Achillides Εχει κανενα σύνταγμα στον κοσμο που απόδεχεται την κλεπταποδοχη??? Like · Reply · October 24 at 11:30am Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou Δεν ξέρω τι εννοείς. Κάθε κράτος εχει σύνταγμα. Αν *εσύ* δεν το αποδέχεσαι, μάλλον έχεις πρόβλημα! Like · Reply · October 24 at 11:33am Zenonas Achillides Zenonas Achillides Τον εποικισμο?, τις εγγυημένες πλειοψηφιες σε περιουσίες (κλεμενες) και σε πληθυσμό??? Like · Reply · October 24 at 11:33am Zenonas Achillides Zenonas Achillides Ξέρεις πολυ καλα τι εννοω… Like · Reply · October 24 at 11:33am Zenonas Achillides Zenonas Achillides Το Ανανο-σύνταγμα που προσπαθεις να μας πείσεις οτι είναι οκ Like · Reply · October 24 at 11:35am Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou Το σύνταγμα του 60 σου κάνει; Like · Reply · October 24 at 11:43am SteliOs Dem Owns SteliOs Dem Owns Για το Σύνταγμα με την τροποποίηση των «13 σημείων» τί θα έλεγες κύριε Στροβολιώτη? Like · Reply · 1 · October 24 at 12:06pm Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou SteliOs Dem Owns Πέρασαν 52 χρόνια από τότε. Το μόνο δεδομένο (και μεγαλύτερο μας όπλο) είναι το σύνταγμα του 60. Απ’ εκεί ξεκινούμε. Like · Reply · October 24 at 12:14pm SteliOs Dem Owns SteliOs Dem Owns Τα «13 σημεία» βελτιώνουν σε μεγάλο βαθμό τις πρόνοιες του Συντάγματος και αμβλύνουν τη διαίρεση και τη διχόνοια που επικρατεί ανάμεσα στον λαό λόγω του Συντάγματος.Διαφωνείς λοιπόν με την αναθεώρησή του? Like · Reply · October 24 at 12:16pm Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou SteliOs Dem Owns Μα το σύνταγμα θα αναθεωρηθεί εν πάση περιπτώσει. Στο τραπέζι όμως δεν έχουμε μόνο τα ζητήματα που είχαν προκύψει το 1963, έχουμε και τα 50 χρόνια που μεσολάβησαν από τότε. Εννοείται πως και οι δυο πλευρές έχουν κάθε δικαίωμα να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τη συνολική τους θέση. Like · Reply · October 24 at 12:24pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Εσενα Γιαννο σου κάνει? Like · Reply · October 24 at 12:59pm Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou Zenonas Achillides Το σύνταγμα είναι το μεγαλύτερο μας όπλο, αφού πάνω σε αυτό εδράζεται η ιδιοκτησία της ΚΔ που μας αναγνωρίζεται από το 1964. Αν θέλουμε τη συνέχιση της ΚΔ με τρόπο που να λύνει και όλα τα προβλήματα των τελευταίων 50+ χρόνων, πρέπει να αναθεωρηθεί. Και αυτό προσπαθούν να κάνουν τώρα. Like · Reply · October 24 at 1:45pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Τι προσπαθουν να κανουν???? Like · Reply · October 24 at 1:49pm Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou Zenonas Achillides Αναθεώρηση. Για να έχουμε ένα κράτος χωρίς το «Κυπριακό» του, και να ζούμε όλοι οι Κυπραίοι στην ΕΕ Like · Reply · October 24 at 2:03pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Θα αστειεύεσαι φαντάζομαι… Like · Reply · October 24 at 2:05pm · Edited Zenonas Achillides Zenonas Achillides Γιαννο ειλικρινά εχω μεγαλη απορία, μα πραγματικά πιστευκεις τα τουτα τα πράγματα που μας λαλεις??? Like · Reply · October 24 at 2:06pm Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou Zenonas Achillides Σε ποιο σημείο πιστεύεις πως αστειεύομαι; Like · Reply · October 24 at 2:06pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Σε όλα… Like · Reply · October 24 at 2:07pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Μα καλαν μα θεωρεις του Κυπριους τοσον αφελείς??? Like · Reply · October 24 at 2:08pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Ή την Τουρκία τοσον ηλιθια??? Like · Reply · October 24 at 2:09pm Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou Γιατί αφελείς; Να λύσουν το πρόβλημα τους θέλουν και να λειτουργήσουν ομαλά στην Ευρώπη. Που ειναι η αφέλεια; Η Τουρκία κοιτάζει το συμφέρον της. Και ελπίζω να θεωρεί ακόμη πως η λύση το εξυπηρετεί. Like · Reply · October 24 at 2:10pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Ή τον Ερτογαν τόσο δημοκρατη??? Like · Reply · October 24 at 2:10pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Η «λύση» σίγουρα την εξυπηρετη, τώρα τι είδους λυση την εξυπηρετη, δεν νομίζω να χρειάζεται και πολλα για να καταλάβεις… Like · Reply · October 24 at 2:11pm Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou Zenonas Achillides Προτιμώ Κυπριακό λυμένο παρά μη λυμένο-ειδικά αν τίθεται σε αμφισβήτηση (και τίθεται) η αξιοπιστία και δημοκρατικότητα του Ερντογάν. Like · Reply · October 24 at 2:12pm · Edited Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou Zenonas Achillides Μα είναι τόσο απίστευτα απλό: ακόμη και αν η Τουρκία είναι όσο κακή την περιγράφεις, θα είμαστε απείρως πιο ασφαλείς με λυμένο το Κυπριακό! Like · Reply · October 24 at 2:13pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Εχει κανεναν ανθρωπο με σώας τα φρένα που δεν προτιμα το κυπριακο λυμενο???? Like · Reply · October 24 at 2:17pm · Edited Andreas Christodoulidis Andreas Christodoulidis K. Zenonas Achillides , το τι απαιτεί ο καθ’ενας ειναι δικο θέμα , το τι θα του δώσεις ειναι αλλο .Εν πασει περιπτωσει ,για να λέγουμε και καμια αλήθεια που και που , δεν μίλησε κανενας για 50% με 50% στον εθνικό πλούτο , αυτο που λέχθηκε ειναι οτι δι…See More Unlike · Reply · 1 · October 24 at 2:16pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Μα είναι τοσο απίστευτα απλο, πες σε παρακαλώ ειλικρινά πιστεύεις οτι αυτα που κέρδισε με πολεμο και συντηρα εδω και σαρανταενα ενα χρονια και επενδυει σε αυτα ολο και περισσότερα (νερό απο την Τουρκία) θα σου τα δωσει πίσω με συνομιλίες??? Like · Reply · October 24 at 2:16pm Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou Zenonas Achillides Ναι, κάποιοι δε θέλουν λύση . Κοίταξε γύρω σου. Οταν κάποιοι δεν αναγνωρίζουν καν τους Τκς ως Κυπραίους, όταν επιμένουν να τους στερούν οποιαδήποτε συμμετοχή στην εξουσία, αυτό ακριβώς κάνουν. Το νερό και τα λοιπά θα χειροτερεύουν τη θέση μας κάθε μέρα που περνά. Άρα ακόμη και κακή να είναι η λύση (που δεν θα είναι) πάλι μας συμφέρει. Like · Reply · 1 · October 24 at 2:19pm · Edited Zenonas Achillides Zenonas Achillides Απο περίεργα Αντρεα, και έτσι ειλικρινά, ποιος νομίζεις θα πληρώσει τις αποζημιώσεις??? Like · Reply · October 24 at 2:19pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Γιανο σε ξαναρωτω και απαντα ειλικρινά «πιστεύεις πραγματικα οτι αυτα που κέρδισε με πολεμο και συντηρα εδω και σαρανταενα ενα χρονια και επενδυει σε αυτα ολο και περισσότερα (νερό απο την Τουρκία) θα σου τα δωσει πίσω με συνομιλίες???» Like · Reply · October 24 at 2:23pm · Edited Zenonas Achillides Zenonas Achillides Θελω ενα Ναι η ενα Οχι! Like · Reply · October 24 at 2:22pm Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou Zenonas Achillides Αν της συμφέρει, προφανως. Από περιέργεια όμως, αν δεν υπαρχει αυτή η προοπτική, ποιά ειναι η επιλογή; Like · Reply · October 24 at 2:23pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Πότε εδωσε πίσω η Τουρκία απο αυτα που κέρδισε με πολεμο??? Like · Reply · October 24 at 2:25pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Απο περιέργεια ρωτω… Like · Reply · October 24 at 2:26pm · Edited Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou Zenonas Achillides Ας πούμε ποτέ (για σκοπούς συζήτησης) . Τι κάνουμε τότε; Like · Reply · October 24 at 2:27pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Ίσως αυτο που της συμφέρει είναι η ΔΔο και γιαυτο προφανώς είναι και η μονη λύση που απόδεχεται??? Like · Reply · October 24 at 2:27pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Ας πουμε ή έτσι εχουν τα πράγματα??? Like · Reply · October 24 at 2:28pm Andreas Christodoulidis Andreas Christodoulidis Κ. Ζήνωνα ΑΑχηλλιδη Οχι δεν πιστευω οτι θα μου τα δωςει πιςω , εαν προσεχές και δεν βιαζόςουν να βγάλεις συμπέρασμα , θα προσεχές , τις θεραπείες που προτείνονται . Χωρις την λυση και τις θεραπείες θα χαθούν οριστικά και για παντα χωρις καμια αποζημειωση . Η Μονη οδός ειναι μεσω κατεχομενων , πέρνει περίπου 8 χρονια με τα σημερινά δεδομένα , μετα πρεπει να περιμένεις 2 με 3 χρονια για προσφυγή στο ανώτατο των κατεχομενων , και ακολουθως 12 με 15 χρονια για να δικαστεί η υποθεση στο ΕΔΑΔ Δλδ μετα απο 20 χρονια το λιγότερο . Κόστος γύρο στις 20.000 ευρω και επιπλέον 10% επι του δεδηκασμενου ποσού της αποζημειωσης . Like · Reply · October 24 at 2:29pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Ανδεα υπομονη, περιμένω απαντηση απο τον Γιαννη… Like · Reply · October 24 at 2:30pm Andreas Christodoulidis Andreas Christodoulidis Οκ Like · Reply · 1 · October 24 at 2:31pm Andreas Christodoulidis Andreas Christodoulidis Με έρωτας ποιος θα πληρώσει . Πανω σε αυτο το θέμα εργάζεται ο Παιτεν , προςπαθει να βρει δωρητές , μέχρι στιγμής ενδιαφέρθηκαν η Αμερική Ευρώπη , διεθνές νομισματικό ταμείο , και αλλοι . Like · Reply · October 24 at 2:34pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Καλαν Αντρεα δηλαδή πιστεύεις ότι άλλες χώρες θα πληρωσουν για την εισβολή που εκανε η Τουρκία??? Like · Reply · October 24 at 2:36pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Ειλικρινή απάντηση παρακαλώ Like · Reply · October 24 at 2:36pm · Edited Zenonas Achillides Zenonas Achillides Ανδρεα? Like · Reply · October 24 at 2:38pm Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou Zenonas Achillides Βέβαια συμφέρει στην Τουρκία η ΔΔΟ. Συμφέρει απείρως περισσότερα σε εμάς όμως για. Τώρα απάντησε εσύ, αν δεν δίνει πίσω όσα πήρε, τι κάνουμε; Like · Reply · October 24 at 2:40pm Andreas Christodoulidis Andreas Christodoulidis Αυτο υποσχέθηκαν στον εκπρόσωπο του ΟΗΕ , και αυτο προςπαθει να κανει ο Παιτεν , νομίζω θα τα καταφέρει , Στις αποζημειωσεις θα περιληφθούν και οι αξίες της ΤΚ γης . Like · Reply · October 24 at 2:41pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Κυριοι κοιταξετε, ειπαμε για ειλικρινής απάντησεις… Like · Reply · October 24 at 2:44pm Andreas Christodoulidis Andreas Christodoulidis Γιαννο μετα την λυση θα τα επιςτρεψει όπως συμφωνηθεί . Αυτο θα γινει κατω απο την έγκυηςη και εποπτεία του ΟΗΕ ως συμβαλλόμενο μερος της συμφωνίας , μακάρι να βρεθεί η λυση και μην ανησυχείς . Like · Reply · October 24 at 2:44pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Συμφερει και σε εμάς η Δδο, αυτη είναι ειλικρινής απαντηση… Like · Reply · October 24 at 2:45pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Επαναλαμβανω Αντρεα, πιστεύεις οτι αλλες χωρες θα πληρωσουν για την εισβολή που εκανε η Τουρκία??? Like · Reply · October 24 at 2:46pm Andreas Christodoulidis Andreas Christodoulidis Κ. Ζήνωνα αυτα ειναι τα δεδομένα που υπαρχουν σχετικά με τις αποζημειωσεις , είμαι συγουρος οτι ο Παιτεν θα τα καταφέρει. Like · Reply · October 24 at 2:47pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Τα δεδομένα Αντρεα είναι οπως σου τα περιγραψα τα υπολοιπα είναι εκτος πραγματικοτητας… Like · Reply · October 24 at 2:48pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Υποψη το 2004 εγινε παλι προσπαθεια για να βρεθουν τα λεφτα, απο τα 50 δις, βρεθηκαν 0.2 δις… Like · Reply · October 24 at 2:49pm Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou Zenonas Achillides Φυσικά και συμφέρει η ΔΔΟ σε σχέση με το τώρα! Χρωστάς εσύ μιαν απάντηση όμως – ειλικρινή πάντα. Like · Reply · October 24 at 2:50pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Γιαννο λυπάμαι εαν μας συμφερε εμας δεν θα υπηρχε λόγος να κανει εισβολή η Τουρκία… Like · Reply · October 24 at 2:51pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Και όπως καταλαμβαινεις δεν εκανε την εισβολή για τα ματια των ΤΚ… Like · Reply · October 24 at 2:52pm Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou Zenonas Achillides Αν δεν δίνει τα κερδισμένα με πόλεμο, τι κάνουμε όμως; Like · Reply · October 24 at 2:55pm SteliOs Dem Owns SteliOs Dem Owns «Ακόμη και κακή να είναι η λύση (που δεν θα είναι ?) πάλι μας συμφέρει!» Εντυπωσιακή δήλωση. Like · Reply · 1 · October 24 at 2:56pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Οποταν, αφου συμφωνουμε οτι η Τουρκία δεν πρόκειται να δώσει πίσω με συνομιλίες αυτα που κέρδισε με πολεμο, αρα ο μόνος λόγος που κάθεται συνομιλίες είναι για να κερδίσει περισσότερα δεν είναι έτσι? Επόμενος εαν λάβουμε υπόψη οτι η μονη λύση που απόδεχεται είναι η ΔΔο, τοτε το μονο συμπερασμα που μπορεί να εξαγθει είναι οτι με την ΔΔΟ θα κερδίσει περισσότερα απο αυτα που πήρε με πολεμο… Like · Reply · October 24 at 2:58pm · Edited Zenonas Achillides Zenonas Achillides Πριν να σου απαντήσω απαντα στα πιο πανω,( απαντση εχω μην φοβάσαι) Like · Reply · October 24 at 2:59pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Ανδρεα εσύ που διαφωνείς με τα πιο πανω? Like · Reply · October 24 at 3:01pm Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou Zenonas Achillides Είναι προφανές πως δεν θέλεις να απαντήσεις, αλλά θα κάνω ένα τελευταίο σχόλιο, έστω και για τα αυτονόητα: υπαρχει ποτέ περίπτωση η μια από τις δυο πλευρές να δεχθεί λύση που να *μην* τη συμφέρει; Like · Reply · October 24 at 3:03pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Εγω ή εσυ Γιαννο? Like · Reply · October 24 at 3:03pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Φαντάζομαι ξέρεις ποιος είναι ο ισχυρός στην υποθεση…(στην διεθνή πολιτικη σκηνή) Like · Reply · October 24 at 3:08pm · Edited Zenonas Achillides Zenonas Achillides Το τι κάνουμε χωρίζεται σε τρεις χρονικες περιόδους, βραχυπροθεσμα, μεσοπροθεσμα και μακροπροθεσμα… Like · Reply · October 24 at 3:09pm · Edited Zenonas Achillides Zenonas Achillides Ου Χριστος…Γιαννο Ελεος πιον. έκανε εισβολή η Τουρκία «για να μας επιβάλει την ΔΔΟ η οποια συμφέρει στην Τουρκία αλλα συμφερει απείρως περισσότερα σε εμάς » Like · Reply · October 24 at 3:15pm Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou SteliOs Dem Owns For the record: Ναι, κάποιοι δε θέλουν λύση . Κοίταξε γύρω σου. Οταν κάποιοι δεν αναγνωρίζουν καν τους Τκς ως Κυπραίους, όταν επιμένουν να τους στερούν οποιαδήποτε συμμετοχή στην εξουσία, αυτό ακριβώς κάνουν. Το νερό και τα λοιπά θα χειροτερεύουν τη θέση μας κάθε μέρα που περνά. Άρα ακόμη και κακή να είναι η λύση (που δεν θα είναι) πάλι μας συμφέρει. Like · Reply · October 24 at 6:03pm SteliOs Dem Owns SteliOs Dem Owns Πώς μια κακή λύση μπορεί να μας συμφέρει? Like · Reply · 1 · October 24 at 6:09pm Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou SteliOs Dem Owns Αν η Τουρκία είναι κακή, ο Ερντογάν αναξιόπιστος και δεσποτικός, ακόμα και μια κακή, συμφωνημένη λύση (που δεν θα είναι), είναι καλύτερη γιατί θα κλειδώνει τα όποια κέρδη μας, και δε θα επιτρέπει όπως στην παρούσα φλου κατασταση στην Τουρκία να συνεχίσει να δημιουργεί τετελεσμένα σε βάρος μας. Με δυο λόγια: όσο πιο γρήγορα κλειδώσουμε την Τουρκία έξω από την Κύπρο με μια ΔΔΟ που θα μας βάζει *όλους* τους Κυπραίους και όλο το νησί στην ΕΕ, τόσο το καλύτερο και ασφαλέστερο. Like · Reply · October 24 at 7:32pm SteliOs Dem Owns SteliOs Dem Owns Έχω την εντύπωση πως μια κακή λύση για εμάς,αυτόματα σημαίνει πως θα είναι απείρως καλύτερη για την Τουρκία,συνεπώς πώς θα εκδιωχθεί προκειμένου να είμαστε ασφαλείς? Like · Reply · October 24 at 7:34pm Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou SteliOs Dem Owns Μην επιμένεις σε αυτό το σενάριο που μπήκε για σκοπούς υπερβολής: *δεν* θα είναι κακή γιατί δε θα τη δεχτώ ούτε εγώ! Από τη στιγμή που η λύση θα είναι συμφωνημένη και η ΚΔ θα μπορεί να λειτουργήσει κανονικά εντός ΕΕ, η Τουρκία δεν θα μπορεί να μας ενοχλήσει ξανά. Νομίζω είναι πολύ απλό και άλλωστε αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι Τούρκοι εθνικιστές θεωρούν προδοσία την όποια λύση…. Like · Reply · October 24 at 7:37pm SteliOs Dem Owns SteliOs Dem Owns Το γεγονός ότι η λύση θα είναι συμφωνημένη μεταξύ των δύο ηγετών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι και καλή. Like · Reply · October 24 at 7:39pm Andreas Christodoulidis Andreas Christodoulidis Το γεγονός οτι ο ήλιος βγαίνει στην Ανατολή ειναι λάθος , θα ηταν καλυτερα να έβγαινε απο τον νότο . Δεν πας στον Άρη καλυτερα ,που ξέρεις μπορεί να ειναι η καλύτερη λυση . Like · Reply · October 24 at 7:57pm SteliOs Dem Owns SteliOs Dem Owns Κάποιο επιχείρημα έχεις ή θα συνεχίσεις με τις μπαρούφες? Like · Reply · October 24 at 8:02pm Andreas Christodoulidis Andreas Christodoulidis Κ. Στέλιος ΔΕΜ Οουνς . Τα επιχειρήματα σου Κ. Στέλιος . Μου θυμίζουν το , αν γέννηση μάνα μου και καμει γιο Βασίλη και αν βγει πας την συτζια κι’αν ππεσει κι’αν σπάσει το πόδι του κι’αν δεν μπορεί να περπατήσει κι’αν δεν πάει σχολειο Κι’αν Κι’αν κι’αν κι’αν…. Συμφωνημένη λυση σημενει λυση αποδεχτή , σημενει οτι οι δυο κοινότητες την δέχονται , σημενει οτι οι δυο κοινότητες θα χάσουν απο τα κεκτημένα της εισβολής και θα πάρουν απο τα κεκτημένα της ειςβολης χάριν της ειρηνικής συνύπαρξης και προόδου . Αναφέρεις και ανακατεύεις την Τουρκία μες τα πόδια μας . Η Τουρκία μετα την λυση θα αποτελεί αλλο κράτος , θα αποχωρηςει απο την Κυπρο , ο έλεγχος του κράτους θα ειναι στα χέρια της κεντρικής κυβέρνησης . Οι Τουρκοκύπριοι θα εχουν δεσμούς πολιτικούς με την Τουρκία ανάλογους με αυτούς που εχουν οι ΕΚ με την Ελλάδα . Η Τουρκία θα εχει συμφέροντα απο την Κυπρο ; Ναι θα εχει , με την λυση το ποιο πιθανό ειναι οτι θα συνενώσουμε τους αγωγους του φυσικού αερίου να περνούν μεσω τουρκιας . Η συμφωνια αυτη δεν ειναι μονο διακρατική αλλα και διεθνής , Δλδ δεν ησχυει αυτο που λέγουν οι φοβικοί οτι η Τουρκία θα κλείνει τον αγωγό όποτε της καπνίσει . Κανενας δεν ησχυριστηκε οτι η λυση θα ειναι καλή Επιδη ΕΙναι συμφωνημένη , η λυση θα ειναι η καλύτερη εφηκτη η ευκταια πέθανε εδω και χρονια . Εαν δεν μπορέσουμε να επιλέξουμε την καλύτερη ευκταια ,διστυχως Κ. Στέλιο θα μας μείνει η απευκταία . Η απευκταία λυση ειναι η λυση της διχοτόμησης , στοχος της τουρκιας απο το 1957 . Η επιλογή και αποφαςης ειναι δίκη μας το ιδιο και οι συνέπειες της διχοτόμησης . Unlike · Reply · 1 · October 24 at 8:25pm SteliOs Dem Owns SteliOs Dem Owns Σε ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να αρθρώσεις έστω και δύο ημιτελή επιχειρήματα.Εάν η λύση γίνει αποδεκτή εξίσου και από τις δύο κοινότητες μέσω δημοψηφισμάτων,τότε εκ των πραγμάτων θα την αποδεχτώ κι εγώ.Εγώ αναφέρθηκα στο ότι μια συμφωνημένη λύση μεταξύ των δύο ηγετών δεν σημαίνει πως είναι και καλή,τόσο απλά και εκλαικευμένα.Τώρα,όσον αφορά τα περί αγωγού αφορούν άλλη συζήτηση που δεν είναι της παρούσης.Θα ήθελα να σημειώσω όμως και κλείνω μ’ αυτό,ότι ο στόχος της Τουρκίας δεν είναι η διχοτόμηση όπως λανθασμένα υποστηρίζεις,αλλά ο στρατηγικός έλεγχος εφ’ όλης της Κύπρου. Like · Reply · 1 · October 24 at 8:32pm Andreas Christodoulidis Andreas Christodoulidis Αλλα λες και αλλα ενοεις. Μιας και ειπα τα μισα , για πες εσυ ποια ειναι τα αλλα μισα . Η αποψη μου : Εαν δεις τους τουρκους στην θαλασσα να φευγουν θα τους φωναζεις να στραφουν πισω , για να εχουν λογον υπαρξης καποιοι πολιτικαντιδες . Unlike · Reply · 1 · October 24 at 10:26pm SteliOs Dem Owns SteliOs Dem Owns Αν εσύ δεν μπορείς να αντιληφθείς το τί λέω,τότε το πρόβλημα είναι δικό σου. Like · Reply · October 25 at 3:16am Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou SteliOs Dem Owns Δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, τονίζει ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Έσπεν Μπάρθ Άϊντα, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι δύο ηγέτες θα πρέπει να αδράξουν τη δυναμική, τώρα που υφίσταται. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο κύριος Άϊντα ανέφερε ότι με την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων τον ερχόμενο μήνα, η ιδέα είναι να παρουσιαστεί ένας κατάλογος με όλα τα ανοικτά ερωτήματα που χρειάζονται διευθέτηση στο υψηλότατο επίπεδο, όπως το περιουσιακό, και να υπάρξει προσπάθεια επίλυσης τους. Αν αυτό επιτευχθεί, υπογραμμίζει ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, το επόμενο στάδιο είναι η προετοιμασία του Συντάγματος. Αναφερόμενος στις παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο που ζητά η τουρκοκυπριακή ηγεσία, ο Έσπεν Μπάρθ Άϊντα δηλώνει πως όταν επανενώνεις ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να είναι μια Ευρωπαϊκή λύση, η οποία απαιτεί την κατανόηση των βασικών αρχών και αξιών που αποτελούν την Ένωση και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόσθεσε, δεν είναι μόνο για τις πλειοψηφίες αλλά και τις μειοψηφίες και είναι σημαντικά για την προστασία των μειονοτήτων. Ο κύριος Άϊντα ανέφερε ότι η Ένωση ήδη εργάζεται για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στο βορρά, όπως χαρακτήρισε τα κατεχόμενα και υπάρχει συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως είπε, στο βορρά ήδη ετοιμάζουν την εισαγωγή του ευρώ. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί για εφαρμογή της διζωνικότητας και δικοινοτικότητας. Ο Έσπεν Μπαρθ Άϊντα δηλώνει ότι ήδη βρήκε δωρητές για χρηματοδότηση της λύσης, αλλά προτού δοθούν τα λεφτά, θα πρέπει να γνωρίζουμε πόσα χρειαζόμαστε και για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν τα κριτήρια και η λύση. Σύνταξη: Κωνσταντίνος Τσιντάς Πηγή: Ο Φιλελεύθερος Like · Reply · October 25 at 7:06am Andreas Christodoulidis Andreas Christodoulidis Γιαννο το κειμενο ειναι σαφέστατο , δεν το είχα δει , ας το μελετήσουν προσεκτικά οι φωνασκούντες , οι εξυπνάκηδες και οι ενα σορό ( νοήμονες ) είμαι συγουρος οτι ο Κ. Στέλιος δΔεμ Οουνς , θα συμπληρώσει πολλα απο τα κενά που αφορούν τις εξεληξεις του τόπου . Like · Reply · October 25 at 8:49am SteliOs Dem Owns SteliOs Dem Owns Μια απλή ερώτηση διότι έχεις καταντήσει κουραστικός πλέον,συμφωνείς με τις θέσεις του Ακιντζί περί εγγυημένων πλειοψηφιών πληθυσμού κι εδάφους,πρωτογενούς Δικαίου με μόνιμες παρεκκλίσεις από το Ευρωπαικό κεκτημένο,παραμονής όλων των εποίκων κι εκ περιτροπής προεδρία? Like · Reply · October 25 at 8:52am Andreas Christodoulidis Andreas Christodoulidis Εχω απαντήσει αλλα δεν θελεις να καταλάβεις διοτι η σκέψη σου ειναι μπλοκαρισμένη απο τις αρλούμπες των ( πατριωτών ) . Άσε την σκέψη σου να δει τα πράγματα σφαιρικά και θα απαντηθούν όλα σου τα ερωτήματα . Εαν σου είμαι κουραστικός μην μου απαντηςεις . Εγω είμαι στην διάθεση σου να πω πως αντιλαμβάνομαι τα πράγματα χωρις να επιρεαζομαι απο τον κάθε λαϊκιστή πολιτικάντη , αυτη εχουν μετατρέψει το κυπριακο σε επάγγελμα η καριέρα , καταπολεμούν το κάθε τι κοροϊδεύοντας τον κοσμο . Στοχος η Βουλή και για αλλους η προεδρία , τι τους νοιάζει τι θα γινει ; Καλά θα την εχουν με το πρωτο παμ θα εγκαταληψουν την Κυπρο . Και θα περιμένουν τα παιδια του κοσμου να βγάλουν τα κάστανα απο την φωτιά . Θα τα βγάλουν ομως ; Like · Reply · October 25 at 9:28am SteliOs Dem Owns SteliOs Dem Owns Αγαπητέ μου Ανδρέα,θέτω ερωτήματα προς απάντηση,ή έστω προβληματισμό.Πόσο δύσκολο σου είναι να απαντήσεις ξεκάθαρα σε ένα τόσο απλοικό ερώτημα? Like · Reply · October 25 at 10:03am Andreas Christodoulidis Andreas Christodoulidis Αφου απαντησα : Επαναλαμβανω , ο Κ. Ακιμτζη μπορει για δημοσια καταναλωση οτι θελει , δικαιωμα του . Αυτο που θα συμφωνηθει ειναι που θαετρησει . Η δικη μας πολιτικαντιδες γεγουν για εσωτερικη καταναλωση , ( ολοι.οι προσφυγες στα σπιτια τους ,αποχωρηση ολων των εποικων) αυτο θα γινει wink emoticon η απαντηση ειναι οχι. Και οχι ειναι η σπαντηση στις αποκλισεις απο το κεκτιμενο , μονιμες η προσορινες . Like · Reply · October 25 at 10:23am Zenonas Achillides Zenonas Achillides Υπενθυμιση : H διαπραγματευτικη ισχυς του Ακκιντζι πηγαζει απο τον στρατο κατοχης και την οικονομικη ενισχυση της Τουρκιας προς το ξευδοκρατος… Like · Reply · October 25 at 11:37am Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou Zenonas Achillides Υπενθύμιση: αν ο ισχυρισμός σου, πως δηλαδή η Τουρκία δε θα δώσει ποτέ πίσω ό,τι πήρε με πόλεμο είναι ορθός, τι κάνουμε; Like · Reply · October 25 at 11:57am Zenonas Achillides Zenonas Achillides Πριν σου απαντησω , ειναι ορθος ο συλλογισμος μου Ναι η Οχι ??? Like · Reply · October 25 at 12:04pm · Edited Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou Zenonas Achillides Ζήνωνα, μετά από ένα σημείο, βαρκούμαι. Θέλεις απάντα θέλεις όχι. Like · Reply · 1 · October 25 at 12:10pm Andreas Christodoulidis Andreas Christodoulidis Η απαντηση Κ. Ζήνωνα δεν ειναι ναι η οχι , σε κάποια σημεία ο Ακιντζή πιθανό να ασκεί την επιρροή στον στρατό , και σε αλλα ο στρατός να πιέζει τον Ακιντζή , αυτο ειναι αναμενόμενο . Αυτο που θα μετρήσει δεν ειναι το ποιος πιέζει ποιον αλλα το αποτελεσμα . Και το αποτελεσμα πρεπει να γινει αποδεκτό απο την δίκη μας πλευρά αλλιως δεν ειναι αποτελεσμα , παραμένει μια μη αποδεκτή πρόταση . Like · Reply · October 25 at 12:11pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Γιαννο απο την απαντηση που εδωσες , φαινεται δυστυχως οτι ο ισχυρισμος μου ειναι σωστος …. ( ΥΓ και δεν ειναι δικος μου ισχυρισμος …ειναι μια απλη αναγνωση της ιστοριας …) Like · Reply · October 25 at 12:16pm · Edited Zenonas Achillides Zenonas Achillides Γιαννο απαντα με ενα ναι η ενα οχι και θα σου απαντησω αμεσως!!! Like · Reply · October 25 at 12:18pm Andreas Christodoulidis Andreas Christodoulidis Ειναι ανάγνωση της ιστορίας όπως ΕΣΥ την αντιλαμβάνεσαι, βεβαια την ίδια άποψη την ακουσα και σε πηγαδάκια οταν πηγαίνω αραιά και που στον καφενέ της γητονιας μου . Γνωριζεις το ρητό ( απορεια ψάλτου βικς ) αυτο κάνουν οι απλοί άνθρωποι , οταν βρεθούν σε αδιέξοδο , η εύκολη απαντηση ειναι , φταίει η Τουρκία , οι Εγγλέζοι ,οι τάδε και οι τάδε . Like · Reply · October 25 at 12:24pm Zenonas Achillides Zenonas Achillides Διαβασε την τοτε εσυ και πες μου ποτε εδωσε πισω η Τουρκια αυτα που κερδισε με πολεμο…. Like · Reply · October 25 at 12:31pm Yiannos C. Ioannou Write a reply… Επιλογή αρχείου SteliOs Dem Owns SteliOs Dem Owns Η απλή αναλογική είναι η κατ’ εξοχήν έκφραση της απόλυτης δημοκρατίας.Φαίνεται πως κάποιοι έχουν ιδιαίτερη κλίση και προτίμηση προς την ολιγαρχία… Like · Reply · 2 · October 24 at 11:24am Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou Και αυτό αφορά όπου δεν υπαρχει η απλή αναλογική; Like · Reply · October 24 at 11:28am SteliOs Dem Owns SteliOs Dem Owns Στα υπόλοιπα Ευρωπαικά κράτη ισχύει διαφορετικό πολίτευμα και όχι προεδρική δημοκρατία.Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά όπως βλέπεις… Like · Reply · 1 · October 24 at 11:30am Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou SteliOs Dem Owns Άρα, σύμφωνα με το δικό σου προηγούμενο σχόλιο, εκεί *δεν* έχουν «απόλυτη δημοκρατία»; Επίσης, αν κάποιο σύστημα ήταν το τέλειο, θα το εφάρμοζαν όλοι. Like · Reply · October 24 at 11:38am SteliOs Dem Owns SteliOs Dem Owns Το κάθε σύστημα εφαρμόζεται σύμφωνα με τις εντόπιες ανάγκες της κοινωνίας,ούτως ή άλλως υπάρχουν κάποια πρότυπα απ’ όπου αντλούνται παραδείγματα,πάντα όμως με γνώμονα την προσαρμογή στα εκάστοτε δεδομένα.Σου εξηγώ πως στις άλλες χώρες,επικρατεί διαφορετικό πολίτευμα και χρησιμοποιείται ως εκ τούτου διαφορετική έκφραση και μέθοδος για την διασφάλιση της δημοκρατίας.Το αντιλαμβάνεσαι αυτό ή θέλεις να χρησιμοποιήσω μαθηματικές εξισώσεις και συσχετισμούς? Like · Reply · October 24 at 11:42am Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou SteliOs Dem Owns Νομίζω αυτό λέω και στο άρθρο – αν το διάβασες. Είναι μια σοβαρή παράμετρος, αλλά όχι η μόνη. Άλλη σοβαρότατη ειναι το γεγονός πως το κράτος δεν λειτουργεί τώρα στη βάση του συντάγματος. Like · Reply · October 24 at 11:45am SteliOs Dem Owns SteliOs Dem Owns Μήπως θέλεις να ρωτήσουμε και τον Ακιντζί εάν μας επιτρέπει την αλλαγή του εκλογικού νόμου και του ποσοστιαίου μέτρου? Like · Reply · 1 · October 24 at 11:49am Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou SteliOs Dem Owns Υποθέτω θα έχει τις απόψεις του – όπως και ο Αναστασιάδης- για το πως θα φτιαχτεί η μετεξελιγμένη Κύπρο σε ομοσπονδιακό επίπεδο αλλά και επίπεδο πολιτειών. Για τις πολιτείες όμως, η άποψη του θα έχει βαρύνουσα σημασία μόνο για την Τκ πολιτεία. Like · Reply · October 24 at 11:52am SteliOs Dem Owns SteliOs Dem Owns Έχουμε ακούσει τις θέσεις του Ακιντζί,εκ περιτροπής προεδρία,εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού κι εδάφους,πρωτογενές δίκαιο με μόνιμες παρεκκλίσεις από το Ευρωπαικό κεκτημένο…συντεταγμένη πολιτική εκφράζει. Like · Reply · 1 · October 24 at 11:55am Yiannos C. Ioannou Write a reply… Επιλογή αρχείου Zenonas Achillides Zenonas Achillides Γιαννο ξαναπες μου για να γελασω ποιος εβγαλε τον Χριστοφια πρόεδρο??? Like · Reply · October 24 at 11:31am Zenonas Achillides Zenonas Achillides https://m.youtube.com/watch?v=7bvbA_2DJX4 Να ποιος έβγαλε τον Χριστόφια Πρόεδρο! YOUTUBE.COM Like · Reply · 1 · October 24 at 11:40am Zenonas Achillides Zenonas Achillides Ε ρε γλέντια Σαββατιάτικα Like · Reply · October 24 at 11:41am Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou Καλά που είναι το νέο; Και εγώ Χριστόφια θα ψήφιζα αν δεν περνούσε ο Γιαννάκης – και με΄τα θα ένοιωθα μεγάλος μαλάκας. Δυστυχώς το κακό ξεκίνησε από τη μέρα που το ΑΚΕΛ έβγαλε για πρόεδρο εκείνο τον επικίνδυνο άνθρωπο το 2003… Like · Reply · October 24 at 11:48am Zenonas Achillides Zenonas Achillides Δυστυχώς το κακο ξεκίνησε απο την ημέρα που η Focus ταισε το ΔησΑκελ για να φανε τον Τάσσο… Like · Reply · October 24 at 11:51am · Edited Zenonas Achillides Zenonas Achillides Δια του ευεργετη της Κύπρου μεγα Βγενοπουλο… Like · Reply · October 24 at 11:52am Zenonas Achillides Zenonas Achillides Φαντάζομαι θα ξέρεις ποιος βουλιαξε την λαϊκή… Like · Reply · October 24 at 11:52am Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou Φυσικά και ξέρω, και επί ποιάς προεδρίας Like · Reply · October 24 at 11:53am Zenonas Achillides Zenonas Achillides Επι ποιου εκτελεστικου διευθυντη? Like · Reply · October 24 at 12:08pm Andreas Kyprianou Andreas Kyprianou σημερα ειναι παραθεκτον απο ολους πως την μεγαλητερη ζημια στη οικονομια μας την εκαναν οι τραπεζες ..επησης παραθεκτον ειναι πως οι τραπεζες ελεχωνταν απο 5 δικηγορικα γραφια εναν εξ αυτον και του τασου ..βλεπεται σχεση του γραφιου του και της λαικης …See More Like · Reply · October 24 at 12:58pm Φοίβος Γ. Σπάρος Φοίβος Γ. Σπάρος Andreas Kyprianou τίποτα δέν είναι παραΘεκτόν, εκτός κι αν … Like · Reply · October 24 at 4:07pm Yiannos C. Ioannou Write a reply… Επιλογή αρχείου Laris Vrahimis Laris Vrahimis Από το πόνημα του Ιωάννου: «Ξεχνούν όμως, πως το σύστημα μας λειτουργεί …λειψά, από το 1964, χωρίς τη συμμετοχή των τουρκοκυπρίων, πρακτικά χωρίς το αντίβαρο που προέβλεπε το σύνταγμα τόσο στο επίπεδο της εκτελεστικής εξουσίας, όσο και στη κοινοβούλιο.» Είναι δυνατόν αυτό το τρολ να το παίρνει κάποιος στα σοβαρά; Like · Reply · October 24 at 12:02pm Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou Είναι προφανές ποιος διεκδικεί σοβαρότητα και προσοχή – εις μάτην… Like · Reply · October 24 at 12:15pm Παναγιώτης Κλεοβούλου Παναγιώτης Κλεοβούλου Δεν πρέπει να δίνουμε σε ανθρώπους με ηλίθιες απόψεις την ικανοποίηση της οργής μας. Nicolás Gómez Dávila Like · Reply · 3 · October 24 at 12:07pm · Edited Andreas Christodoulidis Andreas Christodoulidis Δασκαλε που διδασκες . Unlike · Reply · 1 · October 24 at 12:31pm Yiannos C. Ioannou Yiannos C. Ioannou Andreas Christodoulidis Κάτι σαν αυτοκριτική μου φάνηκε πάντως… Like · Reply · October 24 at 1:46pm Andreas Christodoulidis Andreas Christodoulidis Οχι δεν αφορα εμένα ,αλλα τον προλαλήσαντα Unlike · Reply · 1 · October 24 at 2:17pm Yiannos C. Ioannou Write a reply… Επιλογή αρχείου Ioustinos Tsoukkas Ioustinos Tsoukkas https://upload.wikimedia.org/…/Slobodan_Milosevic… ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΜΟΥ ΡΕΕ ΚΛΕΦΤΡΟΝΙΑ?????? UPLOAD.WIKIMEDIA.ORG Like · Reply · October 24 at 1:48pm Kostas Loumakis Kostas Loumakis ΝΑ ΕΡΩΤΗΘΗ ΚΑΙ Ο ΤΟΤΕ ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΗΛΙΑΔΗΣ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΕΔΙΔΕ ΣΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ.. Like · Reply · October 24 at 1:54pm Αλβίνος Βασιλειάδης Αλβίνος Βασιλειάδης δεν θα ξέρει τίποτε ο Νικολάκης, ο Αυξέντης και ο Κίκης; Like · Reply · October 25 at 3:25am Savvas Charalampos Petrou Savvas Charalampos Petrou ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΠΑΡΑΠΟΝΟΥΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ Η CIA ΠΟΥ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΜΕΣΩ ΚΥΠΡΟΥ ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΟ ΕΜΠΑΡΚΟ.ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΜΑΡΑΖΙ ΤΡΑΒΑΤΕ;ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΤΗΣ CIA Like · Reply · 2 · October 25 at 6:44am Yiannos Demetriou Yiannos Demetriou Τελικά είναι πολλοί οι χρήσιμοι ηλίθιοι ανάμεςα μας φίλε Σάββα. Like · Reply · 1 · October 25 at 7:48am Savvas Charalampos Petrou Savvas Charalampos Petrou ΠΑΠΑΓΑΛΙΖΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΕΘΝΙΚΑ ΣΚΕΠΤΩΜΕΝΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΝΕΙΩΘΟΥΝ ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΕΜΠΑΡΚΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΗΠΑ.Η ΣΙΑ ΤΟ ΕΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΑΝ ΠΑΡΕΔΩΘΕΙ Η ΣΕΡΒΙΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΒΟΜΒΑΡΔΙΖΑΝ ΑΜΑΧΟΥΣ Like · Reply · October 25 at 12:59pm Μου αρέσει!Μου αρέσει!

Trackbacks

  1. Εκείνο, το επιθυμητό 5% | Michael Christoforou Trimithiotis Gerolakkos Cyprus
  2. Ψήφο σε ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ. | Στροβολιώτης

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.