Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βγάζει η Υπομονή φκιόρα;

12 Ιουνίου, 2009

 Υπομονή 1

 

 Υπομονή 2

 

Τελικά ναι! Αυτό το πράγμα που πρώτη φορά στη ζωή μου είδα, εξηγεί ίσως και το όνομα του φυτού.  Ένα όνομα για του οποίου την προέλευση  διερωτήθηκα πάρα πολλές φορές, από τον καιρό που μωρό παιδί είχα ακούσει τον Μπιθικώτση να τραγουδά « καν’τε υπομονή κι’ ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός…» , και έλεγα, πως μπορεί να «κάνει» κάποιος ένα φυτό; Και τι στο καλό σχέση έχει με τον ουρανό η γλάστρα στη βεράντα;

 

Σίγουρα η Υπομονή δεν ανθίζει κάθε χρόνο, οι ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου φυτού δεν είδαν άνθη για 20 χρόνια που το έχουν. Ισως η άνθιση να εξαρτάται από κάποιες ακραίες συνθήκες, ίσως να τη φοβίζει η ανομβρία και βγάζει σπόρους που αν τους πάρει ο αέρας ίσως να βρουν πιο ελκυστικό μέρος να μεγαλώσουν. Ίσως να της αρέσει η πολυομβρία που δίνει καλύτερες πιθανότητες και για αυτού του είδους τον πολλαπλασιασμό, σε σχέση με τον συνηθισμένο, εκείνο των μοσχευμάτων.

 

Σίγουρα η φύση ζει για να επιβιώνει – μόνη εξαίρεση ο άνθρωπος. Εμείς αφήνουμε το ένστικτο, βάζουμε μπροστά το μυαλό μας, και να τα χάλια μας – και τα μεγαλεία μας.

 

Υ.Γ. 1 Ψάχνοντας λίγο να βρω το επίσημο όνομα του φυτού, αντιλήφθηκα πως στην Ελλάδα, άλλο φυτό ονομάζουν Υπομονή – περισσότερα εδώ:

 http://www.valentine.gr/Schlumbergera_gr.php 

Υ.Γ. 2 Δε βρήκα το επίσημο όνομα, και συνεπώς δεν μπορώ να σας δώσω εξήγηση για την παράξενη αυτή συμπεριφορά.

 

4 Σχόλια leave one →
  1. 12 Ιουνίου, 2009 16:35

    Περιέργως μια μικρούλα υπομονή που έχω σε ένα ακόμα μικρότερο γλαστράκι άνθισε φέτος για πρώτη φορά. Δεν πίστευα στα μάτια μου!

    Μου αρέσει!

  2. Mary Michaelides permalink
    15 Ιουνίου, 2009 18:46

    Πραγματικά υπέροχη η Υπομονή σου. Είναι αλήθεια ότι αυτό το παχύφυτο σπάνια ανθίζει όταν είναι σε ‘αιχμαλωσία’ και ειδικά στο Βόρειο ημισφαίριο. Η Portulacaria afra προέρχεται από τη Νότιο Αφρική και εκεί ανθίζει την άνοιξη μετά τις βροχές. Την αγαπούν οι ελέφαντες και μπορεί να αποτελέσει μεγάλο ποσοστό της δίαιτας τους, για αυτό αλλιώς ονομάζεται και Elephant bush. Είναι καταπληκτικό φυτό για την Κύπρο καθώς έχει μικρές ανάγκες σε νερό, μπορεί να αντέξει στην ηλιοφάνεια για πολλές ώρες, μεγαλώνει σχετικά γρήγορα, αναπαράγεται εύκολα, είναι ανθεκτικό στις ασθένειες, ευδοκιμεί σε φτωχά εδάφη και χρειάζεται πολύ λίγη λίπανση. Εκτός ότι μπορεί να γίνει υπέροχο bonsai, είναι κατάλληλο για φράκτες (φτάνει να μην βιάζεσαι!) και υπέροχο σαν μεμονωμένο φυτό. Υπάρχει και σε δίχρωμη ποικιλία (Portulacaria afra variegata), κατάλληλο για κρεμαστό. Πιο πολλές πληροφορίες μπορείς να βρεις στα ακόλουθα links:
    http://davesgarden.com/guides/pf/go/350/
    http://www.phoenixbonsai.com/Portulacaria.html
    Μαίρη Μιχαηλίδου, Σύνδεσμος Κάκτων και άλλων Παχυφύτων Κύπρου.

    Μου αρέσει!

  3. strovoliotis permalink*
    16 Ιουνίου, 2009 09:09

    Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες Μαίρη! Εντυπωσιάστηκα μαθαίνοντας πως μπορεί να φθάσει τα 4 μέτρα ύψος. Αντιλαμβάνομαι πως για να ανθίσει, πρέπει να το αφήσεις ήσυχο, χωρίς κλάδεμα, και μάλιστα χωρίς πότισμα. Ειχα υποψιαστεί πως η ανθοφορία οφειλόταν ίσως και στην αναομβρία.
    Πάντως ακόμα και το πιο ταπεινό φυτό κρύβει πολλά μυστικά όταν του δωσεις σημασία!

    Μου αρέσει!

  4. Ανώνυμος permalink
    25 Οκτωβρίου, 2013 15:47

    πορτουλακάρια έχω βρει ότι λέγεται

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.