Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σταθμισμένη ψήφος: λύση ή παράλυση;

16 Οκτωβρίου, 2009

 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος στεφάνου δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ:

 «…η πρόταση είναι συνενωτική και ξεπερνά και διαχωριστικά στοιχεία που υπήρχαν στο σύνταγμα του 60. Όπως εξήγησε, η πρόταση εισηγείται ότι θα ψηφίζουν μαζί ε/κ και τ/κ για να αναδείξουν πρόεδρο και αντιπρόεδρο, έτσι ώστε οι ε/κ ψηφίζοντας τον ε/κύπριο πρόεδρο να έχουν και λόγο για την εκλογή του τ/κύπριου αντιπροέδρου και το αντίστροφο.

Αναφερόμενος στη σταθμισμένη ψήφο διασαφήνισε ότι όσο ποσοστό τ/κυπρίων θα ψηφίζουν για τον ε/κύπριο πρόεδρο τόσο ποσοστό ε/κυπριακών ψήφων θα μετρά και στην εκλογή του τ/κύπριου αντιπροέδρου.

Αυτό γίνεται, υπογράμμισε για να αποφευχθεί η επιβολή τ/κύπριου αντιπροέδρου από τους ε/κύπριους οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού. Ο κατάλογος πρόσθεσε θα είναι κοινός αλλά τα ψηφοδέλτια θα είναι ξεχωριστά.»

Μπορεί να ακουστεί και απλό, αλλά ταυτόχρονα και πολύπλοκο σύστημα.

Ας δούμε ένα παράδειγμα:

1 000 000 ψηφοφόροι.

800 000 ΕΚ ψηφοφόροι – από αυτούς θα προέρχεται ο πρόεδρος.

200 000 ΤΚ ψηφοφόροι. – από αυτούς θα προέρχεται ο αντιπρόεδρος.

Αναλογία 80:20

Πριν προχωρήσουμε, να δούμε ποια προβλήματα πιθανόν να προκύπτουν από αυτούς τους αριθμούς, οι οποίοι συνειδητά είναι στρογγυλεμένοι. Για να φτάσουμε σε οποιονδήποτε αριθμό βεβαίως, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ποιοί περιλαμβάνονται σε κάθε ομάδα. Αυτό ας υποθέσουμε πως μπορεί να συμφωνηθεί, και θα υπάρχει ξεκάθαρη αφετηρία για το ποιοί ψηφίζουν σε κάθε ομάδα. Στα πλαίσια της Ευρώπης πιστεύω πως η όποια διαίρεση θα πρέπει να γίνεται μάλλον με διοικητικά όρια, και όχι εθνοτικά, γιατί ύστερα θα μπλέξουμε.

Οι Βρετανοί της Πάφου που πήραν Κυπριακό διαβατήριο ποιο αξιωματούχο θα ψηφίσουν ας πούμε; Και γενικότερα, που θα κατατάσσονται οι όποιοι πολίτες τρίτων χωρών καταστούν πολίτες της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα μπορεί να μην αφορά εκ πρώτης όψεως πολλούς, αλλά δεν μπορεί να περάσει χωρίς κάποια διευθέτηση. Ας υποθέσουμε όμως πως αυτό λύνεται.

Όμως: θα είναι στατική αυτή η φόρμουλα, ανεξαρτήτως της πορείας των δυο πληθυσμών; Αν δηλαδή σε 50 χρόνια η αναλογία αλλάξει στο 50-50, ή 90-10, τι κάνουμε, θα συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια διευθέτηση; Ας μην ξεχνούμε πως τα προβλήματα του Λιβάνου ξεκινούν από μια κάποια παρόμοια διευθέτηση βασισμένη σε πληθυσμιακή αναλογία η οποία με τον καιρό ξεπεράστηκε από τους ιδίους τους πληθυσμούς.

 Ας πάμε παρακάτω. Οι ΕΚ ψηφίζουν για πρόεδρο και παίρνει ο ΑΑ 500 000 ψήφους, και ο ΒΒ 300 000. Την ίδια στιγμή ψηφίζουν και οι ΤΚ για πρόεδρο, και δίνουν 150 000 ψήφους στον ΑΑ και 50 000 στον ΒΒ. Δηλαδή ο ΑΑ εκλέγεται με 650 000 ψήφους. Οι ψήφοι των ΤΚ θα έχουν την ίδια αξία με των ΕΚ θα έχουν δηλαδή εκ των πραγμάτων βαρύτητα 20%.

 Ας δούμε όμως ένα άλλο παράδειγμα. Ψηφίζουν 450 000 ΕΚ τον ΑΑ και μόνο 30 000 ΤΚ. Ο ΒΒ παίρνει 350 000 ΕΚς ψήφους και 170 ΤΚς. Σε αυτή την περίπτωση εκλέγεται ο ΒΒ με 520 000 ψήφους. Αυτό θα σημαίνει πως ο πρόεδρος δεν θα απηχεί μεν τις απόψεις της ΕΚς κοινότητας, αλλά θα είναι απόλυτα δημοκρατική η εκλογή του ανάμεσα στο σύνολο των ψηφοφόρων της χώρας.

Ας δούμε τώρα την περίπτωση του αντιπροέδρου που θα ανήκει στους ΤΚς αλλά θα εκλέγεται και πάλι από τις δυο κοινότητες.

Τα νούμερα θα είναι τα ίδια.

Παράδειγμα πρώτον: ψηφίζουν οι 150 000 Τκ ψηφοφόροι τον ΓΓ, και οι 50 000 τον ΔΔ. Ψηφίζουν οι 500 000 ΕΚ τον ΓΓ και οι 300 000 τον ΔΔ. Σε αυτή την περίπτωση εκλέγεται ο ΓΓ και δε χρειάζεται και ιδιαίτερη αλχημεία για να εξηγήσουμε γιατί. ( Η αναγωγή στη σταθμισμένη φόρμουλα θα γίνει και εδώ, αλλά το αποτέλεσμα δε θα αλλάξει).

 Κάπως πιο πολύπλοκα γίνονται τα πράγματα στο εξής παράδειγμα: Οι ΤΚ συνεχίζουν να δίνουν 150 000 ψήφους στον ΓΓ, αλλά οι ΕΚ δίνουν μόνο 100 000 ψήφους στον ίδιο υποψήφιο, ενώ οι 700 000 πάνε στον ΔΔ.

 Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα γιατί πρέπει το σύνολο των ΕΚ ψήφων να έχει την ίδια βαρύτητα (δηλαδή 20%) με την βαρύτητα που έχουν οι ΤΚ ψήφοι στις εκλογές για τον πρόεδρο.

Για να γίνει αυτό θα έπρεπε είτε να πολλαπλασιαστεί κάθε ψήφος των ΤΚ επί 16 φορές, είτε θα έπρεπε να διαιρεθεί η κάθε ΕΚ ψήφος επίσης δια του 16.

Κοιτάξτε εδώ:

Α περίπτωση: Σύνολο εικονικών ψηφοφόρων 4 000 000. 3 200 000 ΤΚ και 800 000 ΕΚ. (80% ΤΚ, 20% ΕΚ).

Β περίπτωση: Σύνολο εικονικών ψηφοφόρων 250 000. 200 000 ΤΚ και 50 000 ΕΚ (80% ΤΚ, 20%ΕΚ).

Άρα λοιπόν, αν κρατήσουμε σταθερό τις 150 000 ψήφους στον ΓΓ, οι ανάλογοι ΕΚ ψήφοι γίνονται 6250 (100 000/16). Ο ΔΔ παίρνει 50 000 ΤΚς ψήφους και 43750 (700 000/16) ΕΚς ψήφους.

Εκλέγεται ο ΓΓ με 156250 χιλιάδες ψήφους έναντι 93750 του ΔΔ. Ο αντιπρόεδρος θα απηχεί μεν τις απόψεις της πλειοψηφίας της κοινότητας του, αλλά δεν θα εκπροσωπεί την πλειοψηφία στον αστάθμητο πληθυσμό.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο πολύπλοκα εδώ:

Παίρνει ο ΓΓ 110 000 ΤΚς ψήφους, και ο ΔΔ 90000, Αν οι ΕΚ δώσουν 40000 (640 000/16) ψήφους στον ΔΔ τότε εκείνος βγαίνει αντιπρόεδρος με σύνολο 130 000 έναντι 120 000 ψήφων του ΓΓ.

Στην περίπτωση αυτή, και πάλι, η εκλογή ενός αξιωματούχου δεν θα απηχεί τις απόψεις της πλειοψηφίας των ανθρώπων που αναμενόταν κατά κύριο λόγο να τον επιλέξουν, αλλά στα πλαίσια του συνόλου των ψηφοφόρων η εκλογή θα είναι δίκαιη.

Βλέπουμε πως ακόμα και με αυτό το σύστημα το οποίο όπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στόχο έχει την δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στους ΤΚς ότι δηλαδή οι ΕΚ δε θα «επιβάλουν» τον δικό τους εκλεκτό, πως κατ’ ακρίβειαν δεν είναι έτσι.

Και η μια πλευρά μπορεί να «επιβάλει» πρόεδρο στην άλλη, και αντιστρόφως η δεύτερη πλευρά να επιβάλει αντιπρόεδρο στην πρώτη.

Ίσως να ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν ξεπερνούσαμε το θέμα «επιβολής» της μιας πλευράς προς την άλλη, αφού δε θα είναι τίποτα περισσότερο από το συμφωνημένο σύστημα, άρα όλα τα ενδεχόμενα θα έπρεπε να ήταν αποδεκτά.

Και κάτι ακόμα. Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου είπε νομίζω πως το προτεινόμενο σύστημα έχει ταξικά και ιδεολογικά κριτήρια, υπονοώντας πως οι αριστεροί των δυο κοινοτήτων αναμένεται να έχουν παρόμοιες προτιμήσεις (δεν ισχύει το ίδιο για τους δεξιούς), και έτσι θα ελέγχουν για πάντα την εξουσία.

 Έχει βάση αυτό. Και εδώ που τα λέμε θα ήταν ένα υγιές κριτήριο, αλλά σε μια ανεπτυγμένη, ώριμη κοινωνία. Οι ενστάσεις του κ. Νεοφύτου όμως αναφέρονται στην καθόλου ώριμη Κυπριακή κοινωνία και σίγουρα χρήζουν και δεύτερης ανάγνωσης.

Βεβαίως, ίσως το πλέον θετικό του προτεινόμενου συστήματος είναι πως στην πρώτη περίοδο λειτουργίας (λέμε τώρα), θα προτείνονται και από τις δυο πλευρές συναινετικοί υποψήφιοι, οι οποίοι θα δουλέψουν για τη λύση.

Και αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…

18 Σχόλια leave one →
  1. 16 Οκτωβρίου, 2009 17:48

    Πολύ καλή και μελετημένη η ανάρτησή σου.

    Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ η αρχική πρόταση Χριστόφια για εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου από κοινό ψηφοδέλτιο (χωρίς ποσοστά και ποσοστώσεις). Αν και με ενοχλεί πάρα πολύ η εκ περιτροπής προεδρία, θεώρησα ως ένα πειστικό αντιστάθμισμα την πρόνοια του κοινού ψηφοδελτίου. Και επομένως με τον τρόπο αυτό να ενισχύονται οι μετριοπαθείς φωνές που επιθυμούν την συνεργασία ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

    Όμως, τώρα η νεα πρόταση προσωπικά με ξενίζει πάρα πολύ. Θα έχει πολλά προβλήματα και θα δημιουργεί το αίσθημα της καχυποψίας -αντί της συνεργασίας- ανάμεσα στο λαό. Και επομένως, σε μένα αυξάνει και πάλι την αρνητική μου προδιάθεση στο σύστημα της εκ περιτροπής προεδρίας.

    Ενσυνείδητα αποφεύγω τις αναρτήσεις για το κυπριακό, καθώς προτιμώ να αναμένω το τελικό σχέδιο πριν καταθέσω συνολικά τις απόψεις μου.

    Δεν μπόρεσα να αντισταθώ όμως, στην τεκμηριωμένη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανάρτησή σου!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      17 Οκτωβρίου, 2009 13:19

      Μαρίνο, Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια – το κείμενο βγήκε σε 90 λεπτά, με ένα σωρό διακοπές μάλιστα, επειδή ήθελα να καταλάβω και εγώ πως δουλεύει το σχετικό σύστημα.
      Η όλη ουσία είναι πως στο σύστημα που διαπραγματευόμαστε θα έχει η μια κοινότητα κάποιες θέσεις θα έχει ή άλλη κάποιες άλλες θέσεις.
      Αν αυτό γίνει αποδεκτό, πιστεύω πως μπορούν να ανακαλύψουν πολλούς λειτουργικούς τρόπους να κάνουν τη θεωρία πράξη.
      Το βασικό: ας ξεκινήσουμε την επόμενη μέρα!
      Και δεν είναι αμαρτία να γράφει κάποιος για το Κυπριακό από τώρα, 50 + χρόνια το κάνουμε τώρα.

      Μου αρέσει!

  2. λιν. permalink
    16 Οκτωβρίου, 2009 22:15

    Νομιζω εν καλη προταση τζαι αν προχωρησει λυει διαφορα προβληματα..
    μπορει να το πεις τζαι breakthrough..

    Εσιεις δικαιο οτι εν καλα να σκεφτει καποιος το θεμα του που θα ψηφιζουν οι μη-κυπριακης καταγωγης που θα αποκτησουν μελλοντικα πολιτικα δικαιωματα [ευρωπαιοι/κοινοτικοι οι αλλοι]…αλλα τζαι το οτι στο μελλον μπορει να αλλαξουν οι πληθυσμιακες αναλογιες..

    Τζαι στα 2 θεματα ομως εν θωρω να υπαρχει τεραστιο προβλημα..
    1. ειτε αποφασιστει να ψηφιζουν με βαση την κατοικια [βορεια, νοτια ας πουμε] ειτε με βαση καποιου ειδους δικη τους επιλογη σε ποια κοινοτητα θελουν να εχουν πολιτικα δικαιωματα, μπορω να δω θετικα τζαι στες 2 περιπτωσεις..θετικα με την εννοια οτι επιτρεπουν μια διαδικασια ενταξης η οποια εν να οδηγησει μακροπροθεσμα σε πιο χαλαρες σχεσεις των 2 ομοσπανδων μερων…
    2. εν δυσκολο να μεν αλλαξουν τα δεδομενα – τζαι συνταγματικα..τζαι οι αναλογιες..τζαι να μεν το σκεφτουν εννοω, αναποφευκτα σε καποια φαση εν να γινει- με βαση την λογικη της ιδιας της προτασης που υπαρχει..

    Στα μαθηματικα μοντελα που παρουσιαζεις δυσκολευκομαι να δω την απωτερη λογικη διοτι χρησιμοποιας κριτηρια που πιννουν πολλην νερο – κατα την αποψη μου..τις υπαρχουσες κοινοτητες τζαι την εννοια της πλειοψηφιας σε καθε μια..
    Οι υπαρχουσες κοινοτητες [οι οποιες προερχονται που τες ιστορικες θρησκευτικες κοινοτητες] εν τζαι εναν ειδος εγκλωβισμου για πολλην κοσμο..καποιος λ.χ. που νοιωθει κυπραιος εν υποχρεος να ψηφιζει ποτζιει η ποδα..τζαι προφανως τα ιδια εν να νοιωθουν στο μελλον κοινοτικοι/ευρωπαιοι που εν να γινουν κυπραιοι, η μελη της μιας κοινοτητας που εν να αποφασισουν να κατοικησουν στην περιοχη της αλλης..κλπ κλπ..που την στιγμη που θα υπαρχουν τα ομοσπονδα κρατιδια στα οποια για καποιο ακομα διαστημα εν να παιζει η πολιτικη οπως την ξερωμεν σε καθε κοινοτητα, εν λογικο τζαι ανακουφιστικο [τζαι λειτουργικα αναγκαιο νομιζω] οτι στο ομοσπονδιακο πλαισιο εν να παιζουν [ η εν να υπαρχει η δυνατοτητα να παιξουν] διαφορετικες συμμαχιες τζαι ισορροπιες..τζαι να αναδειχθουν αλλες τασεις ενδεχομενως..ιδιαιτερα με την εισοδο νεων [ειτε των νεωτερων γενεων ειτε των κυπριοποιημενων] ψηφοφορων…

    Οποτε το ζητημα των πλειοψηφιων στις ομοσπονδιακες εκλογες φαινεται μου πιο απλο παρα στα μαθηματικα σεναρια..εφοσον ο χωρος εν κοινος τζαι η ομοσπονδια κοινη τοτε εν καλα να υπαρχει ενας μηχανισμος ο οποιος εν να διασφαλιζει οτι ουλλοι οι κατοικοι εν να συμμετεχουν καπως στην εκλογη των προεδρων/αντιπροεδρων..εν να αναπτυχθει δηλαδη ενα αλλο, συνολικο επιπεδο, πολιτικης πρακτικης
    Η μια κοινοτητα αν συσπειρωθει σε μεγαλο βαθμο – αν δηλαδη νοιωθει κατι εντονα- εν να μπορει να φκαλει τζηνον/η που θελει..παρα το 20% της αλλης κοινοτητας..αλλα η παρουσια του 20% εν να διασφαλισει οτι ο δημοσιος λογος στο ομοσπονδιακο επιπεδο εν θα αντιμετωπιζει την αλλη κοινοτητα σαν αορατη/ανυπαρκτη/εν δυναμει εχθρο – ενεν τουτο ενα βασικο μαθημα των προβληματων μας για δεκαετιες;

    Ακουσα τον νικολα παπαδοπουλο..εν φοβερη η κατασταση μερικων πλασματων..δαμαι αποκτουν οι ε/κ τροπο να εμποδιζουν την ανοδο ακραιων εθνικιστων [ οι οποιοι συμφωνα με την αφηγηση του δηκο, του τασσου, τζαι του απορριπτισμου γενικα] οδηγησε στο 63 [εν ηταν μονο ετσι αλλα εστω ετσι λαλουν] τζαι τωρα τουτος [σαν γιος του τασσου κλπ κλπ] παραπονιεται για το σταθμισμα της ψηφου των ε/κ..φοβερος..δηλαδη τουτος προτιμα να μεν ψηφιζουν καθολου οι ε/κ;

    Οσον για τον αβερωφ..εμενα εφανηκεν μου επισης θλιβερη περιπτωση..εχω την εντυπωση οτι λαλει διαφορα συρνωντας πολιτικαντικες οφκερες ελπιζωντας να πιασει γεματες – αλλα χωρις ιδιαιτερη συνοχη..εν σοβαροτητα τουτη – να εν του δησυ,της ηγεσιας, τζαι να μας λαλει για το 89; ελεος..καλαν εν επηρεν χαπαρι την δεκαετια κληριδη, το 2004 κλπ…το υπουργιλικκιν του εξηχασεν το;…
    Το να κρατει μιαν αντιπολιτευτικη αποσταση ο δησυ εν κατανοητο..αλλα δαμαι; Εν εξερεν ο αναστασιαδης για την προταση;
    Ο ιδιος προ τιμην του εκρατησεν αποστασεις σημερα..
    Αν μετρουμε σοβαροτητα εν μου φαινεται να τιμα τον αβερωφ η ολη ιστορια..

    Τζαι η δευτερη αναγνωση που προτεινεις εν με πειθει..
    οντως η αριστερα εν να ψηφιζει πιο ευκολα κοινο υποψηφιο..
    αλλα ποσο δυσκολο ενι να συνασπιστουν εναντιον της οι αλλοι αμα δουν οτι παρατραβα; δαμαι ο τασσος εν εμιλαν με τον σ. ντεκτας το 2004;
    οξα να αθθυμισω το 48 που η εθνικοφροσυνη εκαμεν εκκαθαριση των αριστερων που τα σωματεια τζαι την ομοσπονδια της μαππας, αλλα η τσεττιν καγια επαιζεν μιαν χαρα στην κατα τα αλλα εθνικοφρονα ποδοσφαιρικη ομοσπονδια;..
    Αν εκατεβαινε ο αναστασιαδης τζαι ο χριστοφκιας το 2008 τζαι εψηφιζαν τζαι οι τ/κ, εν θα εμοιραζουνταν οι ψηφοι των τ/κ υποστηριχτων της λυσης;
    Ο δησυ εν να φτιαξει ευκολα συμμαχια τζαι με τον σερνταρ τζαι με τον αλλο που ηταν υπεξ στην προηγουεμνη κυβερνηση του σογιερ..
    τζαι πανω κατω εν να εβρει ακρες τζαι με αλλους..εν να καταλαβει ο ερογλου οτι πρεπει να το παιξει τζαι κυπραιος..ιντα τωρα προσπαθει να το παιξει φιλος του ερτνογαν..
    ετσι εν οι πολιτικοι…βρισκουν ακρες..
    ενα νεο πλαισιο εν να οδηγησει σε αναποφευκτες συμμαχιες…τζαι για το δηκο τζαι για την εδεκ…
    δυσκολια [αλλα τζαι χαζιν] εν να εχουν οι φασιστες/ακροδεξιοι..εν να εν διαφανη πκιον η ταυτιση των αποψεων τους..αλλα ακομα τζαι τζηνοι μπορει να τα ευρουν, εστω τζαι εξ αποστασεως…

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      17 Οκτωβρίου, 2009 13:38

      Λιν (οπάμπακε;),

      Ευχαριστώ για το … σεντόνι!

      Είμαι σίγουρος πως αν υπάρχει καλό κλίμα, τα «τεχνικά» προβλήματα θα λυθούν, άρα δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για αυτό.
      Τα μαθηματικά παραδείγματα βασίζονται σε όσα είπε ο Στέφανος και ο Τσιελεπής. Δεν μπορώ να ξέρω αν υπονοούσαν το ίδιο πράγμα, αλλά τα παραδείγματα μου κάνουν πράξη την θεωρία τους.
      Και ειλικρινά, επειδή δεν είμαι ούτε και τώρα απόλυτα σίγουρος, αν υπάρχει κάπου λάθος, θα χαρώ να το κουβεντιάσω.
      Επί της λογικής πως όλοι οι παρόντες και οι μελλοντικοί κάτοικοι θα πρέπει να συμμετέχουν στην εκλογή των ανωτάτων αξιωματούχων δεν υπάρχει διαφωνία. Έχω όμως προβληματισμό για την πιο σωστή πρακτική – μαθηματική μέθοδο που πρέπει να εφαρμοστεί, αλλά και για τα κριτήρια που θα πρέπει ή θα θέλουμε να διασφαλιστούν.
      Άκουσες τον Νικόλαν Παπαδόπουλλον; Τζιαι εγώ! Τελείαν!
      Ο Αβέρωφ είναι κομματικός με φιλοδοξίες. Είτε μόνος, είτε κατ’ εντολήν κάμνει συνέχειαν αντιπολίτευσην στον Χριστόφιαν. Αυτό δεν είναι παράξενο, «παράξενη» είναι η στάση του Αναστασιάδη που προσπαθεί ακόμα συνεχώς να στηρίξει τον Χριστόφια στο κυπριακό. Και το θλιβερό είναι πως ΔΕΝ βρίσκει ανταπόκριση. Αυτό είναι και θα είναι από τα μεγαλύτερα λάθη του Χριστόφια.
      Στο μέλλον, ναι, οι «δεξιοί» θα έβρουν επίσης κοινά και θα ταυτίζονται στις επιλογές, αλλά νομίζω συμφωνούμε, πως στην αρχή οι «αριστεροί» θα έχουν πιο πολλές πιθανότητες να είναι μονόβουλοι. Και αυτό είναι πρόβλημα όχι γιατί με νοιάζει αν θα συμμαχήσει ο Αβέρωφ με τον Ερογλου ή τον Αβτσί, αλλά με νοιάζει γιατί αν περάσει αυτή η άποψη, λιγότεροι δεξιοί θα ψηφίσουν ΝΑΙ. Και εκείνη την ώρα θα θέλουμε την κάθε ψήφο.

      Μου αρέσει!

  3. 17 Οκτωβρίου, 2009 08:35

    Είναι λογικό οι μεν να επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα στους δε και το αντίστροφο, αφού μιλάμε για μία χώρα κλπ κλπ. Γιατί επιτέλους η συμμετοχή να εξισώνεται με την επιβολή;
    Το περιεχόμενο της λύσης εγώ δεν το βρίσκω τόσο σημαντικό όσο το περιεχόμενο των πολιτών και των πολιτικών. Το αρτιότερο και πιό σιεροτζιέφαλο σύνταγμα μπορεί εύκολα να γίνει συντρίμια αν οι δύο κοινότητες το αποφασίσουν.
    Θα τα πούμε το απόγευμα.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      17 Οκτωβρίου, 2009 13:40

      Παύλο,
      Συμφωνούμε, ήδη στο κείμενο μου γράφω: «Ίσως να ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν ξεπερνούσαμε το θέμα «επιβολής» της μιας πλευράς προς την άλλη, αφού δε θα είναι τίποτα περισσότερο από το συμφωνημένο σύστημα, άρα όλα τα ενδεχόμενα θα έπρεπε να ήταν αποδεκτά.»
      Ναι, θα τα πούμε, και θα γνωριστούμε. Γύρω από το κότσινον πουκάμισον είπαμεν;

      Μου αρέσει!

  4. Nicos Hadjipetrou permalink
    18 Οκτωβρίου, 2009 16:09

    Τα περί σταθμισμένης ψήφου είναι κατανοητό πως θα λειτουργούν, και δεν χρειάζονται και πολλή ανάλυση. Αυτό που δεν μας εξηγούν είναι γιατί –μιας και ο κύριος Χριστόφιας αποδέχεται να μειωθεί η δύναμη της ψήφου μας κατά 16 φορές στην εκλογή του ΤΚ αντιπρόεδρου (μάλλον συμπροέδρου για την ακρίβεια,) ούτος ώστε οι ΕΚ ψήφοι να έχουν την ίδια βαρύτητα με το 20% των ΤΚ ψήφων στην αντίστοιχη εκλογή του ΕΚ προέδρου, δεν έχει επίσης προτείνει εκ περιτροπής προεδρία στη βάση διάρκειας του 4:1 (80% : 20%) που είναι η πραγματική δημογραφική (πληθυσμιακή) αναλογία, ή τουλάχιστον σε αυτή του 3:1 (75% : 25%,) αντί του 4:2 (66% : 33%) που έχει ήδη βιαστεί να προτείνει.

    Τα δικά τους δικά τους, και τα δικά μας πάλι δικά τους; Όταν τους συμφέρει (ΤΚς,) είναι μόνον το 20% του πληθυσμού και άρα να σταθμίζεται (μειώνεται) η ΕΚ ψήφος, και όταν δεν τους συμφέρει (περίπτωση διάρκειας εκ περιτροπής προεδρίας,) δεν αποτελούν το 20% αλλά κάτι πολύ περισσότερο;

    Μήπως μπορεί ο κύριος «Στροβολίωτης» να μας εξηγήσει γιατί τέτοια ανισορροπία; Είναι μήπως γιατί χάσαμε τον «πόλεμο» το 1974; Γιατί ακούγονται και αυτής της μορφής ανόητες εκλογικεύσεις από ορισμένα στόματα.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      18 Οκτωβρίου, 2009 21:29

      Νίκο Χατζηπέτρου,

      Το 16 φορές είναι βεβαίως σχετικό και αφορά το παράδειγμα που έδωσα. Η πραγματική παράμετρος της στάθμισης θα εξαρτηθεί από τους πληθυσμούς που θα συμφωνηθεί ότι αποτελούν την αφετηρία στην νέα εκκίνηση της Κύπρου.

      Κατά προέκταση συνεπώς η επισήμανση σου θα πρέπει να εξεταστεί όταν υπάρξουν αυτά τα νούμερα.

      Οφείλω πάντως να ομολογήσω πως ναι, είναι λογικό να έχει σχέση η περίοδος που θα εξασκεί εξουσία ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος με την αναλογία των ψήφων των δυο κοινοτήτων. Με ό,τι και να συνεπάγεται αυτό.

      Ο Στροβολιώτης δεν μπορεί να δώσει άλλη βοήθεια, πέραν του συνολικού προβληματισμού, κάτι που άλλωστε κάνεις και εσύ.

      Ας μη προτρέχουμε όμως, τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμη.

      Τέλος, όσο και αν αυτό δεν ακούγεται καλό, ναι, η στρατιωτική ήττα του 74 είναι παράμετρος της εξίσωσης.

      Το ίδιο και ο θρίαμβος της ένταξης στην ΕΕ.

      Μου αρέσει!

  5. Ανώνυμος permalink
    18 Οκτωβρίου, 2009 17:50

    απόψεις ενδιαφέρουσες, όντως.
    ωστόσο, ποιός/ α θα κατέβει/πάει στη κοινωνία να εξηγήσει τις προτάσεις? αν περιμένουμε τη συνολική λύση για εξηγήσεις, για ενημέρωση θα χαθεί και αυτό το τρένο αφού οι εξηγήσεις/δαιμονοποίησεις κερδίζουν παραδοσιακά πιο γρήγορα έδαφος-νομίζω. Η πολιτική απόφαση για πλατιά ενημέρωση (όχι μόνο σποραδικά μέσω κάποιων ΜΜΕ) θα είναι και η πραγματική ένδειξη ότι όντως πάμε για λύση.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      18 Οκτωβρίου, 2009 21:33

      Ανώνυμε,

      Συμφωνώ απόλυτα πως η πλατιά ενημέρωση είναι το κλειδί.

      Και δεν τη βλέπω.

      Και βεβαίως, κανείς δεν ισχυρίστηκε πως το δικό μας είναι απλό πρόβλημα.

      Μου αρέσει!

  6. λιν. permalink
    18 Οκτωβρίου, 2009 21:43

    @ αν επιτρεπει ο οικοδεσποτης…

    αγαπητε κ. χατζηπετρου,

    η εννοια της «μειωσης της ψηφου» εν παραπλανητικη…οταν εν εσιεις κατι εν μπορει να «μειωθει»…τζαι οι ε/κ στις εκλογες στην τ/κ κοινοτητα εν ειχαν ποττε τους ψηφο – τωρα αποκτουν, εστω τζαι το 20%..κερδουν ενα ειδος παρεμβασης..τζαι κερδα τζαι η συνολικη κοινωνια λλιοτερο διαχωρισμο κλπ κλπ..
    εκτος αν εν τουτον που ενοχλα..

    η αναλογια 1-3 για τ/κ – ε/κ [στην εκ περιτροπης θητεια] βασιζεται στις αναλογιες του συνταγματος του 60..το οποιο τωρα εσιει ιεροποιηθει που τους απορριπτικους στην ε/κ κοινοτητα.
    οι ε/κ εχουν σαφως παραπανω χρονο αλλα οϊ με ακριβη μαθηματικη αναλογια..τζαι τουτον πηγαζει που την ιστορια..
    για να παμε σε αναλογια 1-4 μαλλον πρεπει να παμε σε μοντελα κοινοτικης εκπροσωπησης [ η αναλογες εισηγησεις] πριν το 60..
    διοτι οι εισηγησεις εν γινονται σε κενο..γινονται σε ιστορικα δεδομενα πλαισια..τζαι αν θελεις να δουμεν ινταλως εκαταληξαμεν σε ετσι αναλογιες μπορουμεν επισης να το δουμεν..τζαι ιστορικα τζαι στο παρον..η επιμονη στον κοινοτισμο εν τζαι εν [ η ηταν] μονο τ/κ θεση..

    οσο για τα «δικα μας τζαι τα δικα τους»..κλπ..να σου αθθυμισω οτι «εμεις» [η κυπριακη δημοκρατια γενικως] εχουμε ενα ψηφο [τζαι βετο] στην ευρωπαικη ενωση – οσο τζαι η γερμανια , παρα την συγκριτικη διαφορα στον πληθυσμο..τζαι αναλογα μπορεις να πεις τζαι για τον οηε..τζαι φυσικα τζιαμαι εν μας ενοχλει [ουε εσενα φανταζομαι] καθολου…

    οποτε εν τζαι γινεται να διεκδικουμε να μας ακουουν [τζαι να εχουμε τζαι βαρος] σαν αξιοσεβαστη κοινωνια διεθνως η ευρωπαικα [παρα τους αριθμους μας σαν πληθυσμος] αλλα εσωτερικα να απαιτουμεν να παιζει με απολυτους αριθμητικους ορους η συγκριτικη δυναμη/προσβαση στην εξουσια/κυριαρχια..
    εν μοιαζει τουτον [ το ιντα που λαλουμεν/θελουμεν προς τα εξω τζαι ιντα που λαλουμεν/θελουμεν προς τα μεσα] νακκον με το «τα δικα μας δικα μας, τζαι τα δικα τους παλε δικα μας»..;

    οσο για τες ηττες κλπ..εγω νομιζω οτι αμα επιβιωσεν η κυπριακη δημοκρατια [εναντια στις διπλες προσαρτησεις κλπ] τοτε το αποτελεσμα του 74 ηταν ισοπαλια..οι ε/κ διαχειριζουνται την κυριαρχια τζαι η τουρκια [μεσω τυου στρατου] κρατει [στο ονομα της τ/κ κοινοτητας] γην …μια συμφωνια [των 2 κοινοτητων που θα οδηγα σε αποχωρηση τον τουρκικο στρατο] προυποθετει την αποκατασταση της συμμετοχης των τ/κ στην κυριαρχια/πολιτεια τζαι το δικαιωμα των ε/κ σε γην – αλλα τζαι της ολικης κυπριακης κοινωνιας στα συνορα της..

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      19 Οκτωβρίου, 2009 07:16

      λιν,
      Ο οικοδεσπότης δεν έχει καμιά ένσταση για την παρέμβασή σου.
      Δεν διαφωνώ βεβαίως με τον ιστορικό – ιδεολογικό τρόπο που αναλύεις τα πράματα, όμως δεν μπορώ να αγνοήσω και την εισήγηση του Χατζηπέτρου για συσχετισμό της περιόδου προεδρίας με την αναλογία του πληθυσμού που θα προκύψει από τη συμφωνία (η οποία φοβαμαι θα είναι «χειρότερη» απ’ ότι νομίζουμε, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).
      Από τη στιγμή που οι δυο πρώην σύντροφοι δουλεύουν καθαρά με λογική παζαρκού, δε βλάφτει να έχουμε επιχειρήματα στο πάρε – δώσε.

      Τέλος, η αναφορά σου στην πραγματικότητα πως οι ΕΚ «κατέχουν» την κυριαρχία και ο Τουρκικός στρατός μέρος της γης της Κύπρου είναι από αυτά που διερωτάσαι αν αγνοούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν οι ηλίθιοι πολιτικοί που με πάσαν σοβαρότητα μας λένε πως αν φύγει ο τουρκικός στρατός λύνεται το Κυπριακό!

      Μου αρέσει!

  7. 21 Οκτωβρίου, 2009 03:46

    Στροβολιώτη θυμάσαι που είσιεν γράψει κάποτε ο aceras για έναν τύπον που τον ελαλούσαν Condorcet ή κάτι έτσι; Εν για τούτο το σύστημα που εμιλούσε; Νομίζω πως ναι, τζαι νομίζω εν κάτι που μπορεί να λειτουργήσει αρκετά καλά. Καλύτερα πάντως που διάφορα άλλα που ακουστήκαν κατά καιρούς.
    Εν σοβαρότατον πρόβλημαν η άγνοια του κόσμου. Οι φοιτητές πάντως εν έχουν ιδέαν τζαι εννοώ το. Αν είχα ώραν ήταν να κάμω μιαν έρευναν με πολλά απλές ερωτήσεις για τες τελευταίες εξελίξεις σε φοιτητές τζαι να δω πόσοι ξέρουν τα βασικά. Τζαι οι νέοι υποτίθεται ότι θα εφαρμόσουν τη λ΄θση, οι νέοι θα δώκουν δυναμική… Έλεος..!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      21 Οκτωβρίου, 2009 07:24

      Αβέβαιε, βεβαίως έχεις δίκαιο για τους νέους 🙂

      Η κυβέρνηση γενικά δεν δουλεύει προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και της προετοιμασίας της κοινωνίας. Αν και όταν αποφασίσει να το κάνει πρέπει να δώσει την περισσότερη έμφαση προς τους νεους που αναφέρεις.

      Διαφορετικά…

      Μου αρέσει!

Trackbacks

  1. Το Κυπριακό ΔΕΝ είναι πρόβλημα εισβολής – κατοχής. | Επανένωση 2010
  2. Το Κυπριακό ΔΕΝ είναι πρόβλημα εισβολής – κατοχής. (Ειδικά για τη Θέκλα.) « Στροβολιώτης
  3. Η μη προκλητική επιστολή Έρογλου, και οι Λιλληκικοί «Βαρωσιώτες». | Στροβολιώτης
  4. Το Κυπριακό ΔΕΝ είναι πρόβλημα εισβολής – κατοχής. | unifycyprus

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.