Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ακόμα και να φταίνε οι τράπεζες, πάλι έχει άδικο ο κ. Χατζηπέτρου.

1 Δεκεμβρίου, 2011

 

Η λανθασμένη χρήση της έκφρασης «Ασκοί» αντί «ασκός» «του Αιόλου», είναι το μικρότερο από τα λάθη που έκανε ο κ. Χατζηπέτρου μιλώντας το πρωί στο Τρίτο.

 

Είναι όμως χαρακτηριστικό το γεγονός πως αυτή την φορά δεν αναφέρθηκε στο προηγούμενο βασικό του επιχείρημα εκείνο δηλαδή της φοροδιαφυγής. Τη φοροδιαφυγή που επίτηδες σύγχυζε με τους ανείσπρακτους φόρους. Και όταν φάνηκε πως το πραγματικό ποσό των ανείσπρακτων φόρων που μπορούσε τελικά να εισπραχτεί, δεν κάλυπτε καν τις «κεκτημένες» αυξήσεις που έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι σε ένα μόνο χρόνο, τότε πάππαλλα  το επιχείρημα!

Τώρα φταίνε οι τράπεζες.

Γιατί έχουν εκτεθεί σε ελληνικά ομόλογα, που έμειναν τώρα τα μισά. Και αφού για να θεωρούνται βιώσιμες οι τράπεζες πρέπει να αυξήσουν τα «καλά» τους κεφάλαια, κάτι που μπορεί να μην καταφέρουν, και επειδή τότε πρέπει να τις στηρίξει το κράτος που δεν μπορεί και άρα πάμε σε στήριξη, τότε … φταίνε οι τράπεζες.

Απλοϊκή η σκέψη και για μια ακόμη αφορά εξόχως παραπλανητική. Ναι, το κράτος δεν έχει τα χρήματα να στηρίξει τις τράπεζες αν χρειαστεί.

Προσέξτε αυτό: *αν χρειαστεί*.

Την ίδια στιγμή όμως το κράτος *ήδη* χρειάζεται να καλύπτει τους μισθούς των υπαλλήλων του εργοδότη που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Είναι και τα δυο κάποιου είδους υποχρεώσεις. Η μια αφορά το τραπεζικό σύστημα, και άρα το σύνολο των πολιτών, η άλλη αφορά μια μειοψηφία εργαζομένων, και μάλιστα εκείνων που έχουν τις καλύτερες συνθήκες εργασίας.

 

Είναι φανερό, πως ένα νούσιμο κράτος θα πρέπει να βάλει προτεραιότητες, και άρα να προστατεύσει εκείνη την υποχρέωση που αφορά όλο τον κόσμο. Άρα, ακόμα και να χρειαστεί να στηριχτούν οι τράπεζες είναι πρώτιστη υποχρέωση του κράτους να το κάνει αυτό.

Τώρα, αν ο εργοδότης του κ. Χατζηπέτρου δεν πηγαίνει καλά, τότε το κοινωνικά δίκιο είναι να λύσει τα του οίκου του μόνος του. Αν ο όμιλος Σιακόλα για παράδειγμα, έχει προβλήματα, έρχεται η κυβέρνηση να βάλει φόρους για να πληρωθούν οι υπάλληλοι, ή πιο σωστά για να μην χάσουν την αύξησή τους; Ή αν το περίπτερο της γειτονιάς απολύσει ένα υπάλληλο, θα βρει μπροστά του την αντίδραση του κ. Χατζηπέτρου;

 

Να μην τρελαθούμε δηλαδή!

 

Είναι δίκιο να πληρώνουν όλοι, να επιβαρύνονται όλοι τις υποχρεώσεις εκείνες του κράτους που αφορούν όλους.

 

Τα ωφελήματα των υπαλλήλων αφορούν αποκλειστικά εκείνους και τον εργοδότη τους, και κανονικά δεν θα έπρεπε να δώσει ούτε ένας ούτε ένα ευρώ παραπάνω για να πληρωθούν. Οι δημόσιοι υπάλληλοι πήγαν εκεί αφού το κράτος θωρείται ο καλύτερος εργοδότης, και δίνει τα καλύτερα ωφελήματα.

Αυτά δεν τα μοιράζονται με κανέναν.

Γιατί τώρα να μοιραστούν τις ελάχιστες ζημιές αυτών των ωφελημάτων;

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι πως ακόμα και ο πρόεδρος Χριστόφιας αντιλαμβάνεται πλέον το πρόβλημα.

Ελπίζω πως δεν θα αλλάξει γνώμη μέχρι την Παρασκευή. 

 

«Σε προειδοποίηση ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν για το κρατικό μισθολόγιο ερήμην των συντεχνιών θα «ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου», προέβηκε ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκος Χατζηπέτρου.

 

Λάβρος κατά των πάντων, και ιδίως του υπουργού οικονομικών, ο κ. Χατζηπέτρου παρομοίασε την πρόταση για πάγωμα των προσαυξήσεων και της ΑΤΑ για δύο χρόνια με ληστεία, και διερωτήθηκε γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώσουν για τα λάθη των τραπεζιτών.

 

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ υποστήριξε ότι «εντέχνως το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε μονομερώς και νέες αφαιρέσεις από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για να δημιουργήσει κλίμα μέσα στην κοινή γνώμη», κατά την έκφραση του, εκμεταλλευόμενο τα προβλήματα που συσσωρεύει η συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση.

 

«Δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι ούτε οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που ευθύνονται για τα προβλήματα της οικονομίας. Κυβέρνηση και κόμματα γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κρίση είναι αποτέλεσμα της αλόγιστης έκθεσης των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα. Πόσες φορές θα πρέπει να κληθεί ο δημόσιος υπάλληλος να πληρώσει τα λάθη που διέπραξαν άλλοι;», διερωτήθηκε ο κ. Χατζηπέτρου.

 

Άσκησε έντονη κριτική στον υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία επειδή, όπως ανέφερε, προχώρησε μονομερώς χωρίς καν να ζητήσει την άποψη του συνδικαλιστικού κινήματος να βάλει για τρίτη φορά το χέρι στην τσέπη των εργαζομένων.

 

«Με τον κ. Καζαμία συμφωνήσαμε τρείς φορές ως συνδικαλιστικό κίνημα για να δώσουμε στήριξη στην επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων. Μάλιστα, στην τελευταία συζήτηση όταν τέθηκε θέμα αναστολής της ΑΤΑ και σε παρατήρηση μας ότι δεν είναι ορθό κάθε βδομάδα να τίθενται και νέες απαιτήσεις για συρρίκνωση των μισθολογικών απολαβών των υπαλλήλων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα ο ΥΠΟΙΚ, απευθυνόμενος στις ηγεσίες των συντεχνιών, είπε ότι αυτό ‘είναι το τέλος’. Όμως εκ των πραγμάτων δεν υπήρχε συνέπεια στη δέσμευση αυτή».

 

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ υποστήριξε ότι είναι αντιδεοντολογικό οι εργαζόμενοι και οι ηγεσίες τους να διαβάζουν από τον Τύπο ότι το ΥΠΟΙΚ θα προχωρήσει σε παγοποιήσεις μισθών, προσαυξήσεων και προσωρινής αναστολής της ΑΤΑ.

 

Δεν είναι δυνατό να δηλώνει ο κ. Καζαμίας από τις Βρυξέλλες ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί αλλά θα υπάρξει κοινωνικός διάλογος.

 

«Αύριο γίνεται η σύσκεψη των κομμάτων υπό τον πρόεδρο Χριστόφια και ερήμην του συνδικαλιστικού κινήματος θα ληφθούν αποφάσεις για τις απολαβές των εργαζομένων. Αυτό είναι πρωτόγνωρο. Δεν υπάρχει προηγούμενο συμπεριφοράς απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα. Και μας λένε ότι θα διεξάγουν διάλογο μαζί μας. Ερωτώ: Πότε; Έχουμε συλλογικά όργανα τα οποία θα πρέπει να ενημερώσουμε. Τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων αποφασίζουν και όχι οι ηγεσίες τους. Τι θέλει ο κ. Καζαμίας; Να πάμε να τον υποδεχθούμε στο αεροδρόμιο, να διαπραγματευτούμε για να αποφασίσει την επομένη για μας;», διερωτήθηκε.

 

Σε παρατήρηση ότι με τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση μέτρα συμφωνεί σχεδόν η πλειονότητα των κομμάτων, ο κ. Χατζηπέτρου διερωτήθηκε εάν τα κόμματα θα διαπραγματεύονται εκ μέρους των εργαζομένων.

 

«Ποιος είναι ο ρόλος των συντεχνιών και ποιος προστατεύει τους εργαζόμενους; Είναι εύκολο να αποφασίζεις για το μισθό του διπλανού σου όταν οι δικές σου απολαβές δεν επηρεάζονται. Αν δεν κατανοήσουμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε με αλληλοσεβασμό, αλληλεγγύη και κατανόηση για να λύσουμε το πρόβλημα, θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου».

 

Σε άλλη ερώτηση πως θα προσεγγίσει η ΠΑΣΥΔΥ τα νέα μέτρα που εισηγείται η κυβέρνηση κι αν έχει κάτι να αντιπροτείνει, ο κ. Χατζηπέτρου με έντονο ύφος σχολίασε.

 

«Αυτό μοιάζει με ληστεία. Σταματάς κάποιον στο δρόμο, του ζητάς τα λεφτά του και τον ρωτάς εάν έχει κάτι να σου προτείνει; Έχουμε όλοι ένα μισθό και κάθε μέρα μου ζητάς να σου δίνω ένα κομμάτι από τα δεδουλευμένα. Η κυβέρνηση κατά την άποψη μας στήνει στον τοίχο τους εργαζόμενους. Δεν είναι σοβαρή αυτή η συμπεριφορά», κατέληξε.»

 

http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=144723

50 Σχόλια leave one →
  1. gregoris permalink
    1 Δεκεμβρίου, 2011 14:59

    απλοϊκός, παραπλανητικός, εμμονικός χωρίς να αντιλαμβάνεσαι το πλαίσιο για άλλη μια φορά στροβολιώτη.

    λες τζιαι εν άκουσες λέξη που τον λινοπάμπακο

    …………………
    στροβολιωτη,
    νομιζω ρε φιλε παραβλεπεις εξοφθαλμα αν μου επιτρεπεις, την δημοσια προσφορα της εργασιας στο δημοσιο, ενω παραβλεπεις το ιδιωτικο καθεστως ιδιοκτησιας των τραπεζων.

    Φυσικα εν αφορα μονο μια μειοψηφια εργαομενων στο δημοσιο, οι περικοπες που το δημοσιο. Προσφερουν εργασια που αν δεν εγινετουν εν θα υπηρχαν πολλα στο οικονομικο τζαι βιωματικο μας περιβαλλον. Που τα νοσκομεια, μεχρι τα σχολεια [οσες διαφωνιες τζαι αν εχω με την εμφαση μερικων], τους δρομους μεχρι τις συμφωνιες που ευκολυνουν την ροη ξενου κεφαλιου στην κυπρο, γινονται που καποιους στο δημοσιο.
    Για να χρησιμοποιησω τον ορο που εβαλες για τες τραπεζες, εν ενα «εργαλειο» του δημοσιου τομεα για τομεις υποδομων τζαι λειτουργιας που εν μπορει να καμει ο ιδιωτικος τομεας – εν εσιει κεφαλαια [λαλει η αστικη οικονομικη αναλυση] εν μπορει ουτε ορθλογικα να τα σκεφτει, λαλω – τζαι οϊ μονο εγω..:)
    Για την ενιαια θεση των εργαομενων λογω της αλληλεπιδρασης των εργασιακων σχεσεων δημοσιου-ιδιωτικου, ειπα σου τα πριν..

    Οι τραπεζες αντιθετα ειναι μεν «εργαλειο» αλλα αφεθηκε στον ιδιωτικο τομεα, τζαι αποδυκνυεται οτι εν μπορει να τα καταφερει..τζαι οϊ μονο στην κυπρο – διοτι εκτος που τες κρισεις κρατων οπως στην ελλαδα εχουμε τζαι τες κρισεις τραπεζων οπως στην ισλανδια τζαι την κυπρο..

    Οπως εν να τους γλυτωνωμεν τουτους, εν θα κοψουμε μονο που το δημοσιο το οποιο μας εβοηθησεν τζαι τωρα χρειαζουμαστεν το επισης..
    Διοτι μεν υποτιμας το αιτημα – σαν να ακουσα οτι καποιες single mothers εκιντοποιηθηκαν να υπεραπσισουν μιαν τυπισσα που θα εχανε το σπιτι της λογω δανειων..
    Γιατι να μεν προστατεψουμε τζαι τα ατομα-πολιτες.
    Για τουτα εν το δημοσιο.

    Παραδεχεσαι εμμεσα οτι θα επωμισθουμε ζημιες – αν ειναι προβλημα βιωσιμοτητας. Αλλα ακομα τζαι αμα εν να τους ξηλασπωσουμε, παλε για ενα διαστημα εν να επενδυουμεν σαν κοινωνια να διορθωσουμε λαθη που εκαμαν ατομα-διευθυντες ιδιωτικου κεφαλαιου…
    Τζηνο το κεφαλαιο η κοινωνια εν τζαι να το πιασει πισω με τοκο..η κοινωνικη «θυσια» [ειτε σαν λιτοτητα, ειτε σαν περιορισμος χρηματων στην αγορα, ειτε σαν τοκοι σε διεθνεις πωλησεις ομολογων κλπ] θα γινει για να πιασουν καποιοι τις δουλειες τους..
    Εν ηταν παντα ετσι τα αστικα κρατη. Ψαξε το Ρουσβελτ που ηταν [αν γυρευκουμεν συμβολικο ατομο] της μεταπολεμικης αμερικανικης ηγεμονιας στον δυτικο κοσμο..

    Οσο για το
    «..η όποια σωτηρία που χρειάζεται να προσφερθεί είναι προσωρινή, το κράτος σε Χ χρόνια βγαίνει από τις τράπεζες, οι οποίες συνεχίζουν μόνες και κλείνει το θέμα.»
    Νομιζω εισαι πολλα αισιοδοξος η εν θωρεις την ιστορια του τραπεζιτικου κεφαλαιου τα τελευταια χρονια. Θα καμει τα ιδια σε αλλο τομεα γιατι μια πτερυγα του παιζει το κερδοσκοπικη.
    Θελει ελεγχο τζαι αν θα τους ξηλασπωσουμε να εξηγηθουμε [τζαι τοπικα τζαι ευρωπαικα] για το ιντα ρολο εν να παιζουν πκιον. Τζαι ιντα ελγχο εν να εχουν.

    http://sirmastocomputer.blogspot.com/2011/11/blog-post_26.html

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      1 Δεκεμβρίου, 2011 15:58

      Γρηγόρη, διαβάζω και εκτιμώ τον Λινό. Δε σημαίνει πως συμφωνώ σε όλα μαζί του. Στην πρακτική, όμως, νομίζω στον περισσότερο κόσμο γίνεται αυτό που περιγράφω εγώ. Δεν έχω τρόπο να αποδείξω πως είναι το τέλειο, αλλά φαίνεται πως αν γίνεται καλά, τότε αποδίδει καλά…
      Ποιος αμφισβητεί πως έχουν κακά οι τράπεζες;

      Μα φαίνεται πως έχουν περισσότερα κακά τα κράτη που δεν ελέγχουν τον δημόσιο τους τομέα με το σωστό τρόπο – όπως εμείς δηλαδή.

      Μου αρέσει!

      • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
        1 Δεκεμβρίου, 2011 21:56

        Ο κυρίαρχος λαός που ψηφίζει ας ψηφίσει κυβέρνηση που θα βάλει τάξη στο δημόσιο τομέα. Το ότι χρειάζεται τάξη δεν νομίζω και για αυτό να είναι υπευθυνοι οι δημόσιοι υπάλληλοι? Τοκράτος καθορίζει δομές για εύρυθμη λειτουργία του. Για την κυπριακή Δημοκρατία τί προνοιες και ποιές μελέτες έκανε το υδροκέφαλο τμήμα της Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού??? Στο Τμήμα αυτό βολεύτηκαν όλοι με πολύ υψηλές κλίμακες διότι αυτοί παπάδες ,αυτοί τατάδες και αντί να οργανώσουν δομές στα διάφορα τμήματα και υπουργεία τα άφησαν στο έλεος του θεού. Πώς θα λειτουργήσει η δημόσια υπηρεσία όταν δεν υπάρχουν δομές όταν δεν γίνουν σύγχρονες μέλέτες που να αποδεικνύουν τις απαιτούμεννες αλλάγές ώστε να ανταπεξέλθουν τα διάφορα τμήματα και να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Ποιά η επικοινωνία του τμήματος δημόσιας διοίκησης και προσωπικού με τα άλλα κυβερνητικά τμήματα???Καμία απολύτως ??? άρα Κίκη καζαμία αν θέλεις αύξηση στην παραγωγικότητα άρχισε απο τα του οίκου σου που είναι το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού που τα στάλωσε όλα τα τελευταία χρόνια.Ψάξτε να βρείτε τα λάθη και μήν μένετε μόνο πάνω στο πόσα θα αφαιρέσετε απο τους μισθούς.Στο τέλος θα ξυπνήσετε μια μέρα και δεν θα υπάρχει δημόσια υπηρεσία και άξιοι άνθρωποι για να υπηρετήσουν αυτό τον τόπο διότι εσείς έτσι θα τους έχετε καταντήσει.

        Μου αρέσει!

  2. 1 Δεκεμβρίου, 2011 15:09

    κι όμως ο Χατζηπέτρου έχει δίκαιο όταν λεει πως και να παρθούν αυτά τα μέτρα δεν θα αποφευχθεί η ένταξη στο μηχανισμό στήριξης από τη στιγμή που η αντιπολίτευση μουλαρώνει και αρνείται τη φορολογία του συσσωρευμένου κεφαλαίου.

    αυτή τη στιγμή πλήττεται μόνο το δημόσιο – με σοβαρότατες επιπτωσεις όχι μονο στο πορτοφόλι των δημοσίων, αλλα στη ζωή του καθε πολιτη, κατασταση η οποία θα επιδεινωθεί – καθώς και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πολλοί από τους οποιους εχουν ήδη απολυθεί και θα απολύονται. τα εισοδήματα των αυτοεργοδοτουμένων δε είναι για κλάματα.

    μπρος γκρεμμός και πίσω ρέμα…το ζήτημα της ένταξης ή μη ενταξης στο μηχανισμό δεν είναι στο χέρι μας μαλλον. Στο χέρι μας είναι σε ποιά κατασταση θα βρίσκεται η χωρα όταν η ευρωπαϊκή φούσκα θα καταρρευσει.

    και η αντίσταση τοσο των δημοσίων όσο και των ιδιωτικών υπαλλήλων μέσω των συντεχνιών τους είναι η μόνη τροχοπέδη για να εξέλθουμε από το καταρρέων ευρωπαικό όραμα πιο σώοι και πιο γεροί. Είναι θέμα προστασίας της χωρας κατά την κατηφόρα.

    τα κόμματα και οι πολιτικοί έχουν πολλών ειδών «ισορροπίες» που προσπαθούν να κρατήσουν μεταξύ τους.

    αλλά δεν συμφέρει στη χώρα η κοινωνική αναταραχή την οποία δεν θα μπορούμε να αποφύγουμε. δεν είναι καν στο χέρι των συντεχνιων να βάλουν πλέον φρένο στην αντίδραση του κόσμου.

    τους δημοσίους, ατε μπορείς να τους κρατήσεις, τους ιδιωτικούς όμως δεν μπορείς.
    δε τζαι τη έγινε στες βρυσούλλες. ενα μικρό δείγμα του τι μας περιμένει στον ιδιωτικό τομεα.

    εαν δεν υποκύψει η αντιπολίτευση θα παμε σταδιακά σε ενα χάος. ο κόσμος άρχισε να κόφκει τζαι τα εντελώς απαραίτητα πλέον για να ζήσει. μεχρι τζαι το γαλα τζαι το ψωμί.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      1 Δεκεμβρίου, 2011 16:01

      Ρε Δις, διαβάζεις αυτά που γράφεις; «Πλήττεται μόνο το δημόσιο τώρα»;
      Ναι;
      Καλά, πέρσι, πρόπερσι, πριν 4 χρόνια που άρχισε να πλήττεται ο ιδιωτικός τομέας, που *πληρώνει* και το δημόσιο, ποιος νοιάστηκε;

      Και αν ήταν δυνατόν να περάσουμε την κρίση χωρίς να κόψουμε ούτε ένα ευρώ από τον Χατζηπέτρου, αλλά με ξεπουπούλιασμα του ιδιωτικού τομέα, θα ήσουν ευτυχής;

      Μου αρέσει!

      • 1 Δεκεμβρίου, 2011 18:38

        παλε απλοποιείς. όπως απλοποιείς για τον δημόσιο τομέα απλοποιείς τζαι για τον ιδιωτικό…όπως απλοποιήσαν καποιοι τη δεκαετία 80-90 τον ιδιωτικό τομέα τζαι την ντόπια παραγωγή των μικρών επιχειρήσεων/συναιτερισμών τζαι εκλείσαν ενα σωρό επιχειρήσεις για το καλό του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζών τζαι των μονοπωλείων που αγοράσαν την προσβαση στην αγορα.

        είπα πληττεται μονο το δημόσιο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

        όσο για τα μετρα εν διαμαρτύρεται μονο η ΠΑΣΥΔΥ διαμαρτύρουνται τζαι οι υπολοιποι.

        ανοιξε λλίον τες αναφορές σου αν θέλεις να είσαι λλιον πιο κοντα στην πραγματικότητα.

        εννοω την πραγματικότητα που ζουμεν ουλλοι καθημερινά. τζαι που εν εντελώς αντιθετη ως προς την εικόνα που διας δαμε.

        καμε ενα σχόλιο για την κατασταση στο εμπόριο, καμε ενα περίπατο μεσα στην πολη, μίλα με κόσμο που εν ήταν υπαλληλοι τζαι που ακόμα εν υποστήκαν αμεσα τα μετρα αλλα εμμεσα η φτωσια εν παρούσα.

        καθημερινά κλείουν δουλειές, διαλύουνται εταιρίες τζαι γίνουνται απολύσεις.

        εν ειδαν βελτίωση που τα ήδη παρμένα μέτρα ουτε που τες περικοπές των δημοσίων.

        το ζουμί της υποθεσης εν στο παζάρι. τζιαμε θα κλάψουν μανούλες, τζαι ξέρεις το.

        Μου αρέσει!

        • 1 Δεκεμβρίου, 2011 18:42

          τζαι ελπίζω να μεν μου πεις πως αμα την φασιν οι δημόσιοι, οι τραπεζες θα επιστρεψουν κέρδη σε μορφή στήριξης στους ιδιώτες….ειπαν μας τα τζαι άλλοι.

          οι τραπεζες θα φασιν όσα μπορούν και μην τον είδατε τον παντελή. υπάρχει πολεμος επιβιωσης συμφερόντων αυτή τη στιγμή στον κόσμο ολόκληρο.

          επιμένεις να παθουμεν τύφλωση.

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          1 Δεκεμβρίου, 2011 21:01

          Δις, πίστεψε με γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει στο παζάρι! Και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο βγάζω την οργή που βγάζω κάποτε κάποτε! Ο ιδιωτικός τομέας υφίσταται φοβερές πιέσεις που προέρχονται από τη μια από την παγκοσμιοποίηση, που έχει μεταφέρει την οικονομική διαδικασία από την παραγωγή στο εμπόριο, και από την άλλη από τον αήθη ανταγωνισμό από το δημόσιο τομέα. Ο οποίος με τα εξωπραγματικά ωφελήματα που προσφέρει στρεβλώνει την αγορά εργασίας, ενώ τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης των επιτοκίων, που ξεκινά (και) από την άθλια δημοσιονομική μας πολιτική, έχουμε και αύξηση του κόστους του χρήματος, ένας επιπρόσθετος παράγοντας φθοράς του ιδιωτικού τομέα. Έχουμε τώρα και τις τράπεζες που έκλεισαν τις στρόφιγγες, και έχουμε μια οικονομία που κινείται ισορροπώντας μεταξύ φθοράς και αφθαρσία.

          Και γυρεύουμε ιδεολογικά επιχειρήματα γιατί δεν πρέπει να παγώσουν οι μισθοί των ΔΥ!

          Δεν είναι απλοϊκά τα επιχειρήματα μου, είναι απλά!

          Και δείχνεις πόσο λίγο αντιλαμβάνεσαι πως λειτουργεί το σύστημα: δεν θέλει κανείς να την φάσιν οι ΔΥ! Γιατί να το θέλει αυτό κάποιος; Το κράτος (όσο κράτος), χρειάζεται, και πρέπει να λειτουργεί παραγωγικά και έξυπνα.
          Το πρόβλημα ξεκινά από το σημείο που το κράτος γίνεται βαρίδι για την οικονομία, και πρόξενος ενός σωρού στρεβλώσεων.

          Ή αν το θέλεις πιο κυνικά: όταν φτάσει η μέρα που να μην υπάρχουν αρκετά εισοδήματα που μπορούν να καλύψουν τις εξωπραγματικές του δαπάνες.

          Μου αρέσει!

  3. 1 Δεκεμβρίου, 2011 15:26

    Ο τίτλος της ανάρτησης [«Ακόμα και να φταίνε οι τράπεζες, πάλι έχει άδικο ο κ. Χατζηπέτρου»] αντικατοπτρίζει την όλη [φιλο-καπιταλιστική] κοσμοθεωρία του Blogδεσπότη Strovolioti! Εγώ, ας πούμεν, που είμαι μιας άλλης σχολής σκέψης θα έβαζα ως τίτλο το «Ακόμα και άδικο να έχει ο κ. Χατζηπέτρου, πάλι φταίνε οι τράπεζες» [και φυσικά θα επεξεργαζόμουν το θέμα διαφορετικά!]…

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      1 Δεκεμβρίου, 2011 15:53

      Η διαφορά μας είναι πως εγώ (και φαίνεται τελικά έστω και πάρα πολύ αργά και η κυβέρνηση Χριστόφια), ασχολούμαι με την πρακτική επίλυση υπαρκτών προβλημάτων του κόσμου στον οποίο ζούμε.

      Η κατακεραύνωση και συνθλιβή των τραπεζών αφορά ένα ιδεατό, ουτοπικό κόσμο.

      Μου αρέσει!

      • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
        1 Δεκεμβρίου, 2011 22:08

        Κατα την άποψη σου ασχολείσαι με την πρακτική επίλυση υπαρκτών προβλημάτων του κόσμου.
        Και επεξηγούμαι. Αποτελέι επίλυση υπαρκτών προβλημάτων του κόσμου το κουτσούρεμα των μισθών του δημοσίου??? Ή το ότι οι επιχειρηματίες εκμεταλευόμενοι την κατάσταση απολύουν συνεχώς κύπριους και προσλαμβάνουν κοινοτικούς πολύ πιο φθηνότερα??? Άρχισε με λίγα λόγια η εκμετάλευση σε όλους τους τομείς και επιβάλλεται να λεχθεί.

        Μου αρέσει!

  4. 1 Δεκεμβρίου, 2011 16:03

    η εθνικοποίηση των τραπεζων αφορά εναν καθόλα όμως υπαρκτό και υλικό κόσμο.

    αυτή είναι η άποψη παρα πολλών φιλελευθέρων πλέον στροβολιώτη.

    «Οι τεχνοκράτες πιο ικανοί για τη λάθος πολιτική» :

    http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=328797

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      1 Δεκεμβρίου, 2011 21:07

      Καλύτερος έλεγχος ναι. Διαχωρισμός των αυστηρά τραπεζικών εργασιών από τις επενδυτικές ναι, αλλά εθνικοποίηση γιατί; Ποιος οικονομικός σκοπός εξυπηρετείται τοιουτοτρόπως;

      Μου αρέσει!

  5. Zakwer permalink
    1 Δεκεμβρίου, 2011 16:03

    Η ιδεολογικη τυφλωση των νεοφιλελευθερων ειναι τοσο μεγαλη που οδηγουνται στην υβρη. Χτυπωντας μανιωδως το κοινωνικο κρατος και σμικρυνωντας το μεγεθος της συμμετοχης του δημοσιου στην οικονομια, ξυλωνετε την ιδια την συνθηκη της υπαρξης σας, τον ιδιο τον λογο που ο καπιταλισμος συνεχιζει να υπαρχει απ το 30 μεχρι σημερα χωρις μια τετοια κριση. Με τον ιδιο τροπο στην Ελλαδα και αλλου, η μανιωδης στοχευση των λεγομενων συνδικαλιστοπατερων απο τα ΜΜΕ, εν καιρο κρισης και αντιστασης δεν μπορει παρα να οδηγησει σε ριζοσπαστικοποιηση των συνδικατων, αφου ξυλωνετε εναν κορπορατισμο που οι καπιταλιστες εστησαν με στοχο την αποδυναμωση των συνδικατων. Εν συντομια: σκαβετε τον ταφο των ‘ομαλων’ και ευημερευουσων δυτικων κοινωνιων.

    Υ.Γ. Τον ορο ‘νεοφιλευθερος’ στον αποδιδω περιγραφικα και οχι για να σε μειωσω κτλ. Γιατι οι φιλελευθεροι οικονομολογοι των περασμενων δεκαετιων, ειχαν μια αρκετα διαφορετικη κοσμοθεωρηση. Δεχονταν και ενεκριναν την υπαρξη καταστασεων που σημερα θεωρουνται παραλογες και εξωγηινες. π.χ. Στις ΗΠΑ του 60, η φορολογια στα ψηλοτερα εισοδηματα εφτανε μεχρι και 90%!!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      1 Δεκεμβρίου, 2011 21:10

      Εισηγείσαι δηλαδή να βάλουμε φόρο 90% στα ψηλά εισοδήματα;

      Γιατί άραγε δεν το έκανε κανείς άλλος;

      Μου αρέσει!

  6. Othellos permalink
    1 Δεκεμβρίου, 2011 18:01

    Στην πραγματικότητα αυτό που θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει με τους δημόσιους και ημικρατικούς υπαλλήλους ήταν η κλιμακωτή μείωση των μισθών τους. Το μόνο που τους ζητούν όμως είναι να μην πάρουν αυξήσεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα άλλά αυτοί πάλι αντιδρούν. Την ίδια ώρα άλλοι συμπολίτες μας χάνουν τις δουλειές τους ή δέχονται μείωση των απολαβών τους για να συνεχίσουν να εργάζονται. Προφανώς ο κύριος Χατζηπέτρου ζει στην κοσμάρα του, γι’ αυτό και κάθε μέρα βγαίνει και λέει τα όσα λέει. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι τα προβλήματα που δεν μπορούμε ή δεν τολμούμε να λύσουμε εμείς τελικά λύνοται από μόνα τους με ακόμα χειρότερο τρόπο.

    Μου αρέσει!

    • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΙΚΟΣ permalink
      1 Δεκεμβρίου, 2011 22:15

      Δηλαδή θα λυτρωθούν αυτοί που απολύθηκαν εάν μιωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων ??? Αυτό είναι το πρόβλημα.??? Ακούσατε κανένα να ασκεί πιέσεις στους επιχειρηματίες ή να τους κατακρίνει έστω και γενικά γιατί απολύουν κύπριους και ταυτόχρονα προσλαμβάνουν κοινωτικούς??? ΄΄αρα αγαπητοί θα πρέπει να στραφούν τα βέλη εκεί που πρέπει .Τώρα για το ότι πρέπει να συνεισφέρει και ο δημόσιος τομέας σε αυτή την κρίση ασφαλώς και πρέπει να προσφέρει και γενικά ο καθένας ανάλογα με το βάρος που μπορεί να σηκ’ωσει.

      Μου αρέσει!

      • 1 Δεκεμβρίου, 2011 22:49

        Ρε αποφασιστικέ (γράψε ρε φίλε επιτέλους το όνομά σου με ιώτα αντί με ήτα), μήπως τυγχάνει να ξέρεις πότε οι εργοδότες προσλαμβάνουν προσωπικό;

        Μου αρέσει!

  7. 1 Δεκεμβρίου, 2011 19:12

    Είναι πάντα μια εξαιρετική εμπειρία να ακούς αυτόν που εκπροσωπεί τους δημόσιους υπαλλήλους, τις βδέλλες του προϋπολογισμού, να μιλάει δημόσια..

    Συνήθισαν αυτοί της ΠΑΣΥΔΥ να επιχειρηματολογούν με αυτόν τον τρόπο τόσες δεκαετίες στις οποίες οι εκάστοτε διεφθαρμένες κυβερνήσεις τους μοίραζαν απλόχερα χρήματα που οι φορολογούμενοι κέρδισαν με τον ιδρώτα τους, απλώς και μόνο για να κάνουν τα στραβά μάτια στις ανομίες και τις παρανομίες τους. Δεν είναι τυχαίο είπε σήμερα η Transparency International, πως οι χώρες της Ευρωζώνης με τον ψηλότερο δείκτη διαφθοράς αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα μεσούσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

    Τώρα όμως που έφτασε ο κόμπος στο χτένι και δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες απλοχεριές. Αυτό που θεωρούν οι συντεχνίες ‘κεκτημένο’ είναι στην πραγματικότητα εκβιαστικά υφαρπαχθέν και προϊόν εγκλήματος. Αυτοί που συμφώνησαν μαζί τους τα ‘κεκτημένα’ δεν ήταν παρά μόνο οι πολιτικοί που κακοδιαχειρίστηκαν τα δημόσια οικονομικά για χρόνια. Με αποτέλεσμα οι δημόσιοι υπάλληλοι που έδεσαν τον γαΐδαρό τους με την εγγύηση της θέσης εργασίας τους μέχρι τα γεράματά τους να απαιτούν με την αναίδεια εκατομμυρίων πιθήκων να στερούνται τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας όλο και μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματός τους ώστε να αυξάνεται το δικό τους αυτόματα, χωρίς καμιά αξιολόγηση, χωρίς να συντρέχει κανένας λόγος και με τη δυνατότητα των φορολογούμενων να ανταποκρίνεται στα απαιτούμενα βάρη ολοένα να μειώνεται.

    Μέσα φυσικά σε αυτήν την σουρεαλιστική πραγματικότητα που καταλήξαμε να ζούμε, περνούν σε δεύτερη μοίρα επιχειρήματα βασισμένα σε γεγονότα και στοιχεία. Όπως για παράδειγμα πως ένας από τους βασικότερους λόγους που οι βδέλλες του προϋπολογισμού κατάφερναν τόσα χρόνια να απολαμβάνουν ένα τέτοιο βιοτικό επίπεδο, με τους μισθούς τους να είναι κατά μέσο όρο 88% ψηλότεροι από τον ιδιωτικό τομέα, ήταν κυρίως οι τράπεζες, η φορολογία επι των κερδών τους, των καταθέσεων και από τις θέσεις εργασίας που δημιουργούσε η δραστηριότητά τους. Κάποτε ήταν ο τουρισμός, αλλά αυτός δεν άντεξε την κακοποίηση που δεχόταν από την κρατική μηχανή και προπαντός τον ΚΟΤ, αλλά σε αυτό θα αναφερθώ σε μια άλλη ευκαιρία.

    Και πάλι ακόμα περνά σε δεύτερη μοίρα πως ο Χριστόφιας και οι εκάστοτε υπουργοί του εξαιρουμένου του Κίκη Καζαμία, ο οποίος είναι ο μόνος που στέκεται στο ύψος των περιστάσεων αναγνωρίζοντας την ωμή πραγματικότητα, λαΐκιζαν και ψεύδονταν για χρόνια, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια κάθε συνετή φωνή που τους καλούσε να ασκήσουν μια αξιόπιστη και συνετή δημοσιονομική πολιτική. Και αφού σπατάλησαν τους δημόσιους πόρους και δεν βρίσκουν πλέον άτομο να τους δανείσει, επιχειρούν να ρίξουν το φταίξιμο αλλού και συγκεκριμένα στον διοικητή της κεντρικής Τράπεζας για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα για την οποία και ο Χριστόφιας είναι συνυπεύθυνος αφού και αυτός τάχθηκε υπέρ του κουρέματος του ελληνικού χρέους.

    Για τούτο δεν με εκπλήττει αυτό που είπε νωρίτερα ο Χριστόφιας, το «Εγώ θέλω να δείξω κατανόηση στις συντεχνίες». Κι αυτό γιατί και εκείνος δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια βδέλλα του προϋπολογισμού.

    Μου αρέσει!

    • 1 Δεκεμβρίου, 2011 22:51

      Ρε παιδιά, μια αναγκαία διευκρίνιση: Τον όρο «βδέλλαι του προϋπολογισμού» πρωτοχρησιμοποίησε ο Ροΐδης πριν καμιά ντουζίνα δεκαετίες και δεν διεκδικώ κόπι ράιτ.

      Μου αρέσει!

    • ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ permalink
      4 Δεκεμβρίου, 2011 22:04

      Αγαπητέ , οι δημόσιοι υπάλληλοι τουλάχιστο δεν κλέβουν αλλά έπειθαν κατα καιρούς και έπαιρναν τις αυξήσεις τους .Τί έχεις να πείς για αυτούς που έκλεβαν και κλέβουν για δεκαετίες το κράτος και ούτε γάτα ούτε ζημιά??? Τώρα με την κρίση να δούμε τί θα γίνει.

      Μου αρέσει!

      • 5 Δεκεμβρίου, 2011 07:18

        Με τον να αμείβονται κατά 88% περισσότερο απ’ ό,τι οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα θα πει πως κλέβουν. Τους αφήνουν οι πολιτικοί να κλέβουν ώστε να κάνουν τα στραβά μάτια στην κακοδιαχείρισή τους που και αυτή είναι κλεψιά.

        Μου αρέσει!

        • ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ permalink
          5 Δεκεμβρίου, 2011 15:05

          Είπαμε να μιλούμε με επιχειρήματα.Απο πότε φταίει ο υπάλληλος που διεκδικεί τα δικαιώματα του??? Υπάρχουν θεσμοί και όργανα σε αυτό τον τόπο ή δεν υπάρχουν.Εάν παραδέχεσαι αντιπολιτευόμενε ότι δεν υπάρχουν είναι αλλού τότε το πρόβλημα και μάλιστα πολύ μεγαλύτερο.Δεν μπορεί να κατηγορείται ο εργαζόμενος για δικαιώματα που του έδωσε ο εργοδότης του.Και μάλιστα ο εργαζόμενος κατα την την δική σου θέση να ονομάζεται και κλέφτης.Σε παραπέμπω στο λεγικό του Μπαμπινιώτη να ενημερωθείς για την ερμηνεία της λέξεως κλέφτης.Αναφορικά τώρα με το ύψος των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων είναι καθόλα μέσα στα πλαίσια τα ευρωπαικά.Τώρα εάν οι Κύπριοι επιχειρηματίες δεν τα βγάζουν πέρα ας το κλείσουν το μαγαζί και να έρθουν οι ευρωπαίοι που μπορούν. Δεν μπορεί απο τη μιά να θέλουμε ευρώπη και απο την άλλη όταν δεν συμφέρει μένουμε και στηρίζουμε τα στενά κυπριακά πλαίσια. Είναι καιρός σε αυτό τον τόπο ο κάθε κατεργαραίος να κάτση στη θέση που του ανήκει. Οι αλεξιπτωτιστές εκατομυριούχοι που παρουσιάζονταν κατα καιρούς δεν έχουν θέση πλέον και ας το κλείσουν το μαγαζί πρωτού τα χάσουν όλα.Δεν αντελήφθησαν ότι έχουμε ενιαία αγορά και το μεγάλο το ψάρι τρώει το μικρό. Εισπράξετε τώρα .

          Μου αρέσει!

        • 5 Δεκεμβρίου, 2011 17:54

          Αποφασιστικέ, όταν η τιμή ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας είναι ψηλότερη από την αξία της, αυτός που τα εισπράττει, είτε είναι εργαζόμενος είτε επιχειρηματίας, είτε κυβέρνηση, σε κλέβει.
          Στους δημόσιους υπάλληλους θα δώσουμε φέτος 2,7 δις ευρώ, ποσό κατά 1,3 δις πιο πολύ απ’ ό,τι αξίζει η εργασία τους στο παζάρι.
          Αν αυτά τα 1,3 δις ευρώ επενδύονταν σε έργα, τεχνολογία, παιδεία, υγεία, κοινωνικό κράτος κ.ο.κ. όχι μόνο θα υπήρχαν λιγότεροι άνεργοι στην Κύπρο, αλλά και οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα θα ήταν πιο ποιοτικές, γεγονός που θα μεταφραζόταν σε ψηλότερα εισοδήματα και αυτό με τη σειρά του σε περισσότερα φορολογικά έσοδα και ψηλοτερους μισθούς στο δημόσιο.
          Αλλά για να δουλέψει αυτό πρέπει να λειτουργεί σωστά η αγορά εργασίας και ενόσω υφίσταται το χάσμα απολαβών όχι μόνο δυσλειτουργεί αλλά δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα που ανέλυσα πιο πάνω…

          Μου αρέσει!

        • 5 Δεκεμβρίου, 2011 18:45

          Θα σταθώ σε κάτι που γράφει τζιαι λαλεί μας ο συμπαθέστατος κατα τ’ άλλα Αντιπολιτευόμενος:
          «Αν αυτά τα 1,3 δις ευρώ επενδύονταν σε έργα, τεχνολογία, παιδεία, υγεία, κοινωνικό κράτος κ.ο.κ. όχι μόνο θα υπήρχαν λιγότεροι άνεργοι στην Κύπρο, αλλά και οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα θα ήταν πιο ποιοτικές»,
          Για να επαναλάβω κάτι που κατα κόρον έχω ρωτήσει αλλά ΚΑΝΕΙΣ [εκ των απολογητών του καπιταλιστικού συστήματος] δεν κατάφερε να δώσει απαντήσεις:
          Ας αποδεχτούμε ότι τα πράγματα γίνονται όπως τα λαλεί ο Αντιπολιτευόμενος και εξοικονομά το κράτος 1,3 δις [δεν έχω ιδέα για την ορθότητα των αριθμών που μας παραθέτει]… Πως θα τα καταφέρουμε σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία είμαστε πισθάγκωνα προσδεδεμενοι, να μην ξέρει που παν τα τέσσερα της, να έχουμε ανάπτυξη [να παράξουμε και να πουλήσουμε προϊόντα και να προσφέρουμε υπηρεσίες – σε ποιους όμως;] κάτι που θα «… μεταφραστεί σε ψηλότερα εισοδήματα και αυτό με τη σειρά του σε περισσότερα φορολογικά έσοδα και ψηλοτερους μισθούς στο δημόσιο»;
          Πέραν τούτου [του ερωτήματος] η αγορά εργασίας δεν «λειτουργεί σωστά» αποκλειστικά και μόνο γιατί υπάρχει το «χάσμα απολαβών»; Γιατί δεν λειτουργεί σωστά και στην Αμερική, την Αγγλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Ισπανία, την Ελλάδας, την Ισλανδία, την Ιρλανδία και πάει λέγοντας; Οποία ψευδαίσθηση [ή μάλλον στοχοπροσηλωμένη επίθεση ενάντια στους μισθούς και τα ωφελήματα των εργαζόμενων – ασχέτως του αν πρέπει να γίνουν περικοπές στους υψηλόμισθους] να πιστεύουμε ότι με τες περικοπές θα υπάρξει ανάπτυξη! Τρίχες κατσαρές!!!

          Μου αρέσει!

        • 5 Δεκεμβρίου, 2011 19:16

          Άνευ, ξέρω πως διαφωνείς και πως δεν πρόκειται να συμφωνήσεις μαζί μου γιατί όλα τα αντικρίζεις μέσα από τον ιδεολογικό φακό του ΑΚΕΛ.

          Εν πάση περιπτώσει, η άποψή μου είναι επιστημονική. Ότι έχω πει δεν ακυρώνει η όποια κρίση ενδεχομένως να πλήττει την Κύπρο ή μια άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Δεν είναι η εφαρμογή των διδαγμάτων της οικονομικής επιστήμης που προκάλεσε την κρίση αλλά η μη εφαρμογή τους και στην Κύπρο και αλλού. Και αυτό δεν σημαίνει πως κάθε περίπτωση που αναφέρεις έχει τις πανομοιότυπες αιτίες όπως και δεν είναι πανομοιότυπα τα συμπτώματά τους.

          Σε ανισορροπίες, λανθασμένες εκτιμήσεις και βαθιές οικονομικές κρίσεις οδηγούμαστε, όπως άκουσα σε μια πρόσφατη εκδήλωση, μια και πολλοί πολιτικοί «πριν επιτέλους κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν, δοκιμάζουν κάθε τι που δεν πρέπει να κάνουν».

          Μου αρέσει!

        • 5 Δεκεμβρίου, 2011 21:10

          Αντιπολιτευόμενε,

          Σ’ ευχαριστώ για τον χρόνο που διέθεσες για να δώσεις μια τόσο εμπεριστατωμένη και «επιστημονική» απάντηση στα ερωτήματα μου! Έχω μείνει κυριολεκτικά άφωνος [γι’ αυτό και μετά δυσκολίας αρθρώνω λόγο] από την επιχειρηματολογία σου και τη διαλεκτική σου σκέψη. Οι τοποθετήσεις σου του στυλ «… όλα τα αντικρίζεις μέσα από τον ιδεολογικό φακό του ΑΚΕΛ» [αλήθεια, εσύ που ξέρεις τα πολλά μπορείς αν οι τελευταίες κινήσεις Καζαμία εμπίπτουν μέσα στα ιδεολογικά μου πλαίσια;], ή «πολλοί πολιτικοί “πριν επιτέλους κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν, δοκιμάζουν κάθε τι που δεν πρέπει να κάνουν”», μ’ έχουν αποστομώσει! Μα καλά οι αγορές δεν αυτορυθμίζονται και δεν λειτουργούν από μόνες τους;
          Τέλος, διερωτούμαι αν θα αναμένω για πολύ ακόμα για να βρεθεί κάποιος για να μου επεξηγήσει πως θα πετύχουμε την πολυπόθητη σε περιόδους οικονομικής κρίσης και ύφεσης…

          Μου αρέσει!

        • 5 Δεκεμβρίου, 2011 21:44

          Άνευ, τα ιδεολογικά σου πλαίσια τα καθορίζει η ημιμάθειά σου και τα αποκαλύπτει η επιμονή σου να πουλάς πνεύμα με τόση αστοχία που σε εκθέτει.

          Όσο κι αν χλευάζεις τις γνώσεις μου, μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως αυτές είναι σε θέση να μου εξασφαλίζουν τα προς το ζην. Αυτό αμφιβάλλω αν μπορεί να συμβαίνει με τους ισχυρισμούς σου.

          Φυσικά έχεις κάθε δικαίωμα να λες ό,τι θες. Δυστυχώς, όσο κι αν δεν θέλω να σε απογοητεύσω πρέπει να ξέρεις πως δεν έχουν καμία αξία οι ισχυρισμοί σου έξω από τα όρια εκείνου του φανταστικού κόσμου που θες να ζεις, του ιδεολογικά πλασμένου…

          Μου αρέσει!

        • 5 Δεκεμβρίου, 2011 22:11

          Αντιπολιτευόμενε,

          Έμοιασες της παροιμίας που λαλεί «είπεν ο γάαρος του πετεινού τζιειφαλα»! Τα γραφόμενα σου [από τότε που τα διαβάζω] τούτα είναι έμπλεα χλευασμών, ειρωνειών, απαξίωσης, εμπάθειας, υπεροψίας, όξους και χολής σε βάρος του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς γενικότερα. Γι’ αυτό και διερωτούμαι γιατί να παραπονιέσαι όταν ΣΟΥ συμπεριφερόμαστε αναλόγως! Σταχυολογώ από το μόλις πιο πάνω σχόλιο σου:
          «τα ιδεολογικά σου πλαίσια τα καθορίζει η ημιμάθειά σου» [Αναγορεύεις τον εαυτό σου σε πάνσοφο παντογνώστη! Κάτσε την μάππαν χαμαί Μεγάλε!]…
          «Όσο κι αν χλευάζεις τις γνώσεις μου, μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως αυτές είναι σε θέση να μου εξασφαλίζουν τα προς το ζην.» [Ακόμα αναμένω να μου επεξηγήσει πως θα πετύχουμε την πολυπόθητη σε περιόδους οικονομικής κρίσης και ύφεσης]…
          «Δυστυχώς, όσο κι αν δεν θέλω να σε απογοητεύσω πρέπει να ξέρεις πως δεν έχουν καμία αξία οι ισχυρισμοί σου…» [Και κάτοχος της απόλυτης αλήθειας ο ποιητής!]

          Μου αρέσει!

        • 5 Δεκεμβρίου, 2011 22:12

          *τζιεφάλα

          Μου αρέσει!

  8. promitheas permalink
    1 Δεκεμβρίου, 2011 19:31

    καπιταλισμος σε οικονομικο επιπεδο καταρρεει με γρηγορους ρυθμους
    ανεργια περικοπες κτυπημα βασικων κοινωνικων και εργατικων κατακτησεων,
    και στο βαθος φτωχια εξαθλιωση και πολεμος
    αυτο ειναι το μελλον μας στον καπιταλισμο
    μονο μια λυση υπαρχει. κρατικοποιηση των τραπεζων και των βασικων τομεων της οικονομιας, κατω απο εργατικο και κοινωνικο ελεγχο

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      1 Δεκεμβρίου, 2011 21:14

      Αν με διαβάζεις Προμηθέα, θα ήξερες πως δεν αποκλείω την κατάρρευση του καπιταλισμού. Η οποία θα οδηγήσει και σε κατάρρευση των ανθρωπίνων κοινωνιών, του ανθρώπινου γένους.

      Ο «εργατικός και κοινωνικός έλεγχος» γιατί αναμένεις να πετύχει αυτή τη φορά;

      Μου αρέσει!

    • 1 Δεκεμβρίου, 2011 21:17

      Ρε προμηθέα, τι να σου πω, με εντυπωσίασε η ανάλυσή σου, στρέιτ του δε πόιντ. Ξέρεις κανένα κράτος που να έχει προχωρήσει σε κρατικοποίηση τραπεζών και εργατικό, κοινωνικό έλεγχο και νάχει προκόψει, παρεμπιπτόντως;

      Μου αρέσει!

  9. ΤΟΞΟΤΗΣ permalink
    1 Δεκεμβρίου, 2011 21:10

    τί είπες…»ελπίζω να μην αλλάξει γνώμη ως την Παρασκευή»; Ούτε μίαν ελπίδα του χαιρκού δεν μπορείς να στηρίξεις δόλιε μπλογκερ. Μην παίζεις τυχερά παιχνίδια γιατί είσαι καμένος

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      1 Δεκεμβρίου, 2011 21:16

      Εκπλήξεις; Εκπλήξεις;

      Μου αρέσει!

      • 1 Δεκεμβρίου, 2011 21:29

        Αν ο Χριστόφιας αλλάξει αύριο γνώμη δεν θα είναι έκπληξη, μια και το αφήνει ανοικτό:
        «Είναι γεγονός ότι η κατάσταση είναι κατ’ επείγουσα και θα μπορούσε να γίνει ένας καλύτερος διάλογος με τις συντεχνίες, αντί να τους πούμε ‘θα γίνει αυτό και θέλουμε την άποψή σας’ και να μην έχουμε, όμως, χρόνο να το συζητήσουμε. Ο Υπουργός Οικονομικών αύριο πρωί θα συναντηθεί με τις συντεχνίες, θα δούμε και τι θα μας πουν τα κόμματα, διότι τα διάφορα κόμματα αύριο μπορεί να έρθουν με δικές τους προτάσεις, οι οποίες να αλλάζουν την εικόνα και να χρειάζεται μια περαιτέρω περίσκεψη και από πλευράς της Κυβέρνησης, καθώς και διαβούλευση και με τα κόμματα και με τις συντεχνίες».

        Μου αρέσει!

  10. 1 Δεκεμβρίου, 2011 21:31

    Strovoliotis,

    Άλλο είναι να προσπαθείς [μέσα στα πλαίσια διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος] να καταργήσεις ‘η εστω να περιορίσεις τα υπερ-προνόμια και υπερ-ωφελήματα των golden boys της [ευρύτερης] Δημόσιας Υπηρεσίας, τα οποία οι ίδιοι οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου [τα (κεντρο)δεξιά κόμματα] τους παραχώρησαν με σκοπό να τους έχουν στο χέρι και να ελέγχουν έτσι τον κρατικό μηχανισμό, κι άλλο να μάshεσαι να φορτώσεις τα βάρη της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης σ’ ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα [και υψηλόμισθους και χαμηλόμισθους] για να σωθεί το τραπεζιτικό σύστημα!
    Αν είναι να παίρνουμε λεφτά από τον κοσμάκη [ή να περικόπτουμε τες αποδοχές του] για να σώσουμε τις τράπεζες [που ουσιαστικά γδέρνουν τον κοσμάκη με τα τοκογλυφικά επιτόκια] γιατί τέλος πάντων δεν τις εθνικοποιούμε – γιατί δεν κάμνουμε το χρήμα εθνικό πλούτο; Ή τέλος πάντων αν το αστικό κράτος αναλάβει να σώσει τις τράπεζες [με περικοπές μισθών και ωφελημάτων] γιατί δεν γίνεται και “κούρεμα” στα ιδιωτικά δάνεια;
    Κατά που θωρώ “θέλετε τζιαι το ψουμίν γερό τζιαι τον shύλλoν χορτάτο”! Τούτο όμως δεν γίνεται!

    Μου αρέσει!

  11. Χαμάλης permalink
    1 Δεκεμβρίου, 2011 22:34

    Αντιπολιτευόμενος
    Δεκεμβρίου 1, 2011 19:12

    Είναι πάντα μια εξαιρετική εμπειρία να ακούς αυτόν που εκπροσωπεί τους δημόσιους υπαλλήλους, τις βδέλλες του προϋπολογισμού . . . . .

    Αυτό που θεωρούν οι συντεχνίες ‘κεκτημένο’ είναι στην πραγματικότητα εκβιαστικά υφαρπαχθέν και προϊόν εγκλήματος.

    Με αποτέλεσμα οι δημόσιοι υπάλληλοι που έδεσαν τον γαΐδαρό τους με την εγγύηση της θέσης εργασίας τους μέχρι τα γεράματά τους να απαιτούν με την αναίδεια εκατομμυρίων πιθήκων . . . . .

    Όπως για παράδειγμα πως ένας από τους βασικότερους λόγους που οι βδέλλες του προϋπολογισμού κατάφερναν τόσα χρόνια να απολαμβάνουν ένα τέτοιο βιοτικό επίπεδο

    Κι αυτό γιατί και εκείνος δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια βδέλλα του προϋπολογισμού.

    Για τούτα πού ‘κλασες δαμέ
    ρε μούτσιο ρε μισκίνη
    σύρνω σου για τζιεραστικόν
    πέντε καυλιές στον πισινόν
    αήπιν να σου μείνει.

    Μου αρέσει!

  12. Χαμάλης permalink
    1 Δεκεμβρίου, 2011 23:17

    Χα χα χα χα χα ευκαριστάς με; Δηλαδή άρεσεν σου το τζιεραστικόν; Ρε μα είσαι . . . . . Πιτσιλλιδικός;

    Εγιώ δημόσιος υπάλληλος; Χα χα χα! Παλιός ΑΚΕΛικός που να είναι δημόσιος υπάλληλος δεν υπάρχει φίλε! Έκαμα αίτησιν για αστυνομικός πρίν χρόνια αλλά έκοψεν με η ΚΥΠ. Χαμάλης είμαι, πόσες φορές να το πούμεν!

    ΔΥ εν η πρώτη μου γεναίκα. Γιατί ρωτάς δηλαδή; Επειδή αντιδρώ; Αντιδρώ πιο πολλά για τους χαρακτηρισμούς σας εναντίον τους έστω τζιαί αν είναι ούλλοι δεξιοί. Είναι τζιαί τζιείνοι εργαζόμενοι τζιαί δεν έχουν καμιάν ευθύνην για τουν’ την κατάστασιν. Έβαλεν τους τζιαμέ η δεξιά του Μακαρίου-Γιωρκάτζιη, του Κυπριανού, του Κληρίδη τζιαί του Τάσου Παπαδόπουλου για να πιάνουν τους ψήφους τους. Τωρά οι ΔΥ για να δεκτούν να χάσουν τα κεκτημένα τους πρέπει τζιαί οι πολιτικοί να παραδώσουν τους ψήφους τους πίσω, δηλαδή να παραιτηθούν. Παραιτηθείτε ρε κερατάδες τζιαί ζητείστε ξανά ψήφον που ΔΥ άμα ξέρει ότι εν να του κόψετε τον μισθόν του να δούμεν ίνταμ πον να πιάετε.

    Μου αρέσει!

    • 2 Δεκεμβρίου, 2011 06:54

      Να υποθέσω δηλαδή πως είσαι υπέρμαχος των ‘δεξιών’ και ως εκ τούτου αμύνεσαι με τέτοιες μεθόδους τα ‘κεκτημένα’ των δημοσίων υπαλλήλων; Δεν ξέρω πως ως χαμάλης αποφάσισες να επιδοθείς σε ένα τόσο ιερό καθήκον. Είμαι βέβαιος όμως πως τα κίνητρά σου είναι αναλόγως ευγενή. Θέλω να σε ενθαρρύνω να μην τα βάλεις ποτέ κάτω, έστω κι αν το φορολογικό βάρος για συντήρηση της δημόσιας υπηρεσίας γίνεται ολοένα και πιο δυσβάσταχτο (ήταν 11% του ΑΕΠ το 1992, 12% το 2002 και φέτος πάνω από 15%). Ως χαμάλης αντιλαμβάνομαι πως διαθέτεις πολλές αντοχές. Εγώ όμως όχι, και για αυτό θα ήθελα να εξαιρεθώ από αυτό το καθήκον το οποίο εσύ ως νέος Άτλας προσφέρεσαι ανιδιοτελώς να εκτελέσεις.

      Υ.Γ. Σε ποιο λιμάνι δουλεύεις;

      Μου αρέσει!

  13. Χαμάλης permalink
    2 Δεκεμβρίου, 2011 16:44

    Ρε μούτσιο εσσιήστεις με τούν το ύφος το Πιτσιλλιδικόν!

    Το φορολογικό βάρος για συντήρηση της δημόσιας υπηρεσίας γίνεται ολοένα και πιο δυσβάσταχτο ώστε α; Πρώτα πρώτα η δημόσια υπηρεσία εν τζιαμέ για να εξυπηρετεί τους πολίτες τουν του κράτους. Άρα είναι δικοί μας εργοδοτούμενοι. Όπως εσύ ο ιδιώτης διεκδικείς εισόδημαν που το προϊόν σου μέσα στην αγοράν (που συνήθως ως έμπορος που είσαι καταληστεύεις τον κόσμον και το κράτος) έτσι τζιαί τζιείνοι διεκδικούν εισόδημαν για τες υπηρεσίες που προσφέρουν στην λειτουργίαν του κράτους με τον κόπον τους τζιαί τα προσόντα τους. Γιατί τους ξιτιμάζεις «βδέλλες»; Ελεύθερος ανταγωνισμός είπαμεν. Όξα οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς, του ελεύθερου ανταγωνισμού τωρά έννεν καλοί!

    Τζιαί για το φορολογικόν βάρος που λαλείς, δεν μπορείς να μιλάς ανώνυμα για τόσον συγκεκριμμάνα παράπονα. Βάλε κάτω το όνομαν σου, την φορολογικήν σου δήλωσιν, την φορολογίαν που επιέρωσες, τζιαί τότε δικαιούσαι ηθικά να μιλάς για φορολογικόν βάρος. Διότι μπορεί να φοροδιαφεύγεις τζιαί να καμώνεσαι τζιαί τον αδικημένον, όπως τόσοι τζιαί τόσοι άλλοι μεσ’ την Κύπρον. Έναν λάθος που κάμνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι το εξής: Διαρρεύσετε ρε μαλάκες τα ονόματα τουν τους λιμοκοντόρους ούλλους που φωνάζουν για τον φόρον που πιερώννουν τζιαί για τον φόρον που χρωστούν. Για τες περιουσίες που έχουν ακίνητες τζιαί κινητές. Να δει ο κόσμος ο φτωχός ποιοί ενδιαφέρουναι πραγματικά για λλόου του τζιαί ποιοί τον περιπαίζουν. Μεν τους χαριστείτε. Για όσους χρωστούν φόρον ή φοροδιαφεύγουν παράνομα κινείστε τες διαδικασίες να διωχθούν ποινικά. άλλωστε είναι καθήκον σας! Δημοσιοποιείστε τα ούλλα με πλάγιον τρόπον να τους δω εγιώ να βουρούν όπως τους ποντικούς να χωστούν.

    Μου αρέσει!

    • Othellos permalink
      2 Δεκεμβρίου, 2011 19:03

      @ Χαμάλης:

      Μάθε να επιχειρηματολογείς χωρίς να γίνεσαι άξεστος. Δεν είναι δικό μου το blog αλλά αν ήταν από το χέρι μου θα σε έβγαζα εκτός για μερικές μέρες μέχρι να ηρεμήσεις.

      Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      2 Δεκεμβρίου, 2011 19:31

      Χαμάλη, γνωρίζεις πόσα επιπρόσθετα εκατομμύρια απαιτούνται κάθε χρόνο για να καλύπτονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων ως είχαν;
      Αντιλαμβάνεσαι πως ακόμα και να πιάσουν όλους τους φοροφυγάδες, ακόμα και αν εισπράξουμε όσα ποσά καθυστερούν, δεν κανούν;;;

      Μου αρέσει!

  14. Χαμάλης permalink
    2 Δεκεμβρίου, 2011 17:45

    Ακόμα και να φταίνε οι τράπεζες, πάλι έχει άδικο ο κ. Χατζηπέτρου.

    Τζιαί φυσικά φταίει ο . . . . . Χριστόφιας. Τούτον εξίχασες να το βάλεις!

    Μου αρέσει!

Trackbacks

  1. demo | Lesvosnews.net
  2. Ποιανού είναι Υπουργός Οικονομικών ο Βάσος Σιαρλή; « Στροβολιώτης

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.