Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ! (Ένα σοσιαλδημοκρατικό κείμενο του Λάρκου Λάρκου).

27 Αυγούστου, 2012

 

Για μια μεγάλη περίοδο παρακολουθούσα ανελλιπώς, ή αν έκανα απουσία, στενοχωριόμουν βαρέως, τις εκδηλώσεις του, γιατί ένοιωθα πως ο Όμιλος Προβληματισμού για την Κοινωνία (ΟΠΕΚ), ήταν ό,τι πιο προοδευτικό υπήρχε στην Κυπριακή κοινωνία. Η σαφής σύνδεση με τα εκσυγχρονιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της περιόδου πριν να καταρρεύσει η Ελλάς και το ΠΑΣΟΚ μαζί, ήταν μια ελπίδα, μια προοπτική, αφού στο ανώμαλο πολιτικό σύστημα της Κύπρου, μεταξύ κέντρου και αριστεράς υπήρχε και υπάρχει μια μεγάλη τρύπα. Α, και σοβαρή έλλειψη εκσυγχρονιστών.

Θυμάμαι ακόμα τον ΟΠΕΚ να πρωτοστατεί το 2004 στις εκδηλώσεις για τη λύση. Ενώ ο Μεγάλος Μακαρίτης έκανε προπαγάνδα για το ΟΧΙ, ενώ το ΑΚΕΛ κρυβόταν στην τρύπα του μπας και δυσαρεστήσει τον μεγάλο, ο ΟΠΕΚ έπαιρνε τον Μητροπολίτη Νεόφυτο και τον Ακκιντζί να μιλήσουν στους χωρκάτες για τη λύση.

Α, όμορφοι καιροί. Μυθικοί  – όπως και να το δεις.

Στη συνέχεια ο ΟΠΕΚ με πρόεδρο τον Λάρκο Λάρκου συνέχισε να κάνει τομές, κατά κύριο λόγο με προοδευτικά στοιχεία από την Ελλάδα για διάφορα θέματα, πέραν του Κυπριακού, το οποίο κανόνισε καλά ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Οφείλω να αναφέρω πως στο δρόμο έπαψα να δηλώνω τακτική συμμετοχή, νομίζω αραίωσε και το ΟΠΕΚ τις εκδηλώσεις και τις παρεμβάσεις του, ο Λάρκος Λάρκου βρέθηκε στην προεδρία του ΔΣ του Κυπριακού πρακτορείου Ειδήσεων….

 Σήμερα όμως πήρα το πιο κάτω κείμενο. Το οποίο αναδημοσιεύω με άδεια του ιδίου του συγγραφέα. Τα δικά μου σχόλια από κάτω.

Η ΤΡΟΪΚΑ  ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ!

Λάρκος Λάρκου

 

Με την άφιξη της τρόικας ολοένα και περισσότεροι πολίτες θέτουν το ερώτημα: τι δεν πήγε καλά και το περίφημο κυπριακό οικονομικό θαύμα κατέληξε στα χέρια της τρόικας; Πώς μια χώρα που πίστευε βαθιά ότι όλα, ή περίπου όλα, κυλούν ομαλά αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρά οικονομικά προβλήματα;

Εδώ και χρόνια το κράτος παροχών δεν υπάρχει. Μια ανάλυση στα ελλείμματα που παρουσιάζει ο δημόσιος τομέας πείθει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Σήμερα –που όλοι απορούν- απαιτείται πρώτα από όλα να δούμε τα πράγματα με νέο πρίσμα. Η δημόσια υπηρεσία είναι μεγάλη, αναποτελεσματική, δεσμευμένη σε συντεχνιακές αγκυλώσεις Έως τώρα ξεγελούσαμε τον εαυτό μας γιατί ο συναγωνισμός ήταν σε διαφορετικά επίπεδα και η Κύπρος έως τότε τα πήγαινε καλά σε σύγκριση με άλλες χώρες. Τώρα οι συνθήκες και τα κριτήρια άλλαξαν και οι συγκρίσεις είναι καθημερινό θέμα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Eurogroup, Οίκοι Αξιολόγησης).

 Στο ερώτημα «τι πρέπει να γίνει» δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Διατυπώνω ορισμένες σκέψεις πάνω σε ένα πολύπλοκο θέμα:

Α. Οι κανονισμοί λειτουργίας της Ε.Ε., η ανοικτή οικονομία, η δυνατότητα των επιχειρήσεων να μετακινηθούν εκτός Κύπρου, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η επανάσταση συνολικά της πληροφορικής, η οικονομική κρίση και το ξεπέρασμά της  θέτουν το βασικό πολιτικό πλαίσιο.

Β. Έννοιες όπως αντικειμενικά κριτήρια, μείωση της κομματικής επιρροής  με κανόνες για όλους, συγχωνεύσεις, μετατάξεις,  αλλαγή του πλαισίου για νέες δραστηριότητες του δημόσιου τομέα είναι έννοιες ιδιαίτερα σημαντικές.

Γ. Η απόδοση της δημόσιας διοίκησης συνδέεται απόλυτα με τον τρόπο που διορίζεται  η ΕΔΥ (Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας) που συνταγματικά  έχει την ευθύνη να διορίζει και να προάγει τους δημοσίους υπαλλήλους. Ο εκάστοτε Πρόεδρος φτιάχνει την τελική σύνθεση σε «αναλογική» βάση, δύο από το ένα κόμμα, ένας από το άλλο, και κάποιος πιο ουδέτερος κ. ο. κ . Χρειάζεται αλλαγή ώστε πρόσωπα με αδιαμφισβήτητη ανεξαρτησία και κύρος να αναλάβουν τα ηνία.

Δ.Ανάπτυξη μιας νέας αντίληψης για την παραγωγική διαδικασία: μερική μετοχοποίηση οργανισμών με στόχο την αύξηση της οικονομικής τους επιφάνειας- το δημόσιο να ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο. Αυτό προσφέρει νέες δυνατότητες αύξησης του κεφαλαίου και παρέχει νέες δυνατότητες επενδύσεων προς όφελος τόσο του κοινωνικού συνόλου όσο και των εργαζομένων σε έναν ημικρατικό οργανισμό όπως λ.χ. η CYTA. Εισαγωγή νέων ρυθμίσεων σε κρατικούς οργανισμούς λ. χ. τα κρατικά  νοσοκομεία να τα διοικούν μάνατζερς, όχι ιατροί.  Το πάγια ή κεφαλαιουχικά κέρδη ημικρατικών οργανισμών αποτελούν πλούτο για το κοινωνικό σύνολο. Η αξιοποίηση αυτού του τεράστιου κεφαλαίου μπορεί να δώσει ώθηση σε νέες, παραγωγικές επενδύσεις προς όφελος της οικονομίας, και όχι να αξιοποιείται συγκυριακά για δανεισμό του κράτους.

Ε. Η αντίληψη ότι το κοινωνικό κράτος είναι καλό όταν δίνει γενικευμένες παροχές είναι μια αδιέξοδη πολιτική. Στην πράξη διαιωνίζει ένα ξεπερασμένο σύστημα παροχών που βασίστηκε στην πρακτική των πελατειακών διευθετήσεων και την συντεχνιακή επιρροή. Η στόχευση των παροχών δεν είναι μια «τεχνική» πλευρά της πολιτικής: η μείωση των κοινωνικής αδικίας είναι πολιτική  δικαιοσύνης γιατί προοδευτικά μειώνει τις ανισότητες ( λ.χ. η κλιμακωτή ΑΤΑ, περισσότερα στους πιο αδύνατους). Το κράτος πρόνοιας χρειάζεται να έχει πόρους για να ασκήσει κοινωνική πολιτική γιατί με δανεικά μεταφέρεις τα αδιέξοδα στις επόμενες γενιές.

Στ. Η πολιτική enter στα κομπιούτερ, περικοπές μισθών και συντάξεων οδηγεί σε απροσδιόριστο μέγεθος οικονομικής οπισθοδρόμησης. Η λύση βρίσκεται στις διαρθρωτικές αλλαγές και στην εφαρμογή μιας διαφορετικής πολιτικής που δίνει ώθηση στην ανάπτυξη και διατηρεί το κράτος πρόνοιας. Η πολιτική αυτή περιλαμβάνει ως παραδείγματα και τα εξής: αξιοποίηση χαλίτικης γης, ειδικό «τέλος αλληλεγγύης» στην μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία, νέα κίνητρα για επενδύσεις, ψηφιακό κράτος, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και του Σφαγείου στην Κοφίνου, στρατηγικός επενδυτής στις Κυπριακές Αερογραμμές, δημιουργία καζίνων.

 Ζ.Σε κάθε περίπτωση σημαντική παραμένει η υποστήριξη των εργαζομένων σε μια σειρά από αλλαγές στο θεσμικό πεδίο. Το συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται να βλέπει το μεγάλο κάδρο όπως διαμορφώνεται στην εποχής της κρίσης. Σήμερα ως μια βασική αρχή για το ξεπέρασμά της είναι «να χάσεις ένα μέρος για να κερδίσεις το όλον», ώστε να βγει η κυπριακή οικονομία από το τούνελ.

Η. Κατά την γνώμη μου, το παλιό κυπριακό οικονομικό πρότυπο που έλκει τη βάση του στην εποχή της προεδρίας Σ. Κυπριανού δεν μπορεί να δώσει σήμερα τις λύσεις. Μια νέα αντίληψη για το κράτος και την οικονομία είναι αναγκαία. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο για τις ανάγκες της Κύπρου στη σημερινή εποχή με το κύριο βάρος στις διαρθρωτικές αλλαγές, και όχι τις συνεχείς περικοπές μισθών που οδηγούν στην ύφεση και την ανεργία. Αυτή η πολιτική μπορεί να δώσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις γιατί  συμβάλλει στην παραγωγή μεγαλύτερου προϊόντος και δημιουργεί συνθήκες για διατήρηση του κράτους προνοίας για τους μη προνομιούχους.

Η συμμετοχή μας στην ΕΕ είναι το στρατηγικό μας πλεονέκτημα. Παρ’ όλο που η ηγεσία της ΕΕ καθυστέρησε να πάρει αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης ή να διαμορφώσει διαφορετικές λύσεις στην πίεση που ασκούν οι  ασύμμετρες αγορές, ωστόσο, η ΕΕ παρέχει το ασφαλές πλαίσιο για την αντιμετώπισης της κρίσης.

 

Πιστεύω πως το ανωτέρω κείμενο είναι ένα από τα ελάχιστα που  θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν θεωρητικά κείμενα της σοσιαλδημοκρατίας. Είναι ένα κείμενο μακριά από νεοφιλελεύθερους δογματισμούς, μακριά από την αριστερή στενοκεφαλιά της Παπαρήγα, και την άβουλη και άτολμη δήθεν αριστερή φωνή του ΑΚΕΛ.

 

Ορίζει το πλαίσιο δράσης εντός της  ΕΕ και τον καπιταλισμό της, και εισηγείται τρόπους για βελτίωση της κατάστασης, η πιο σωστά εξόδου από το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε.

Αν ήμασταν πέντε χρόνια πιο πριν θα συμφωνούσα πλήρως με τις εισηγήσεις Α – Ε. τώρα δυστυχώς δεν τίθεται θέμα επιλογής. Το ΣΤ θα είναι αναγκαστικά παράμετρος της εξίσωσης. Οι νεοφιλελεύθεροι δογματισμοί είναι πλέον δυστυχώς απαραίτητο φάρμακο σε μια ακραία κατάσταση που προκάλεσε ο Δημήτρης Χριστόφιας (στο βαθμό που η καπιταλιστική κρίση είναι και τοπική, λαμβανομένων υπόψιν και των τραπεζών, κλπ, κλπ, τα γράφω συνοπτικά για να μην επιλαμβανόμαστε).

Αυτή η κατάντια οφείλεται στην αδυναμία του προέδρου να αντιληφθεί και να λειτουργήσει εντός του πλαισίου που βάζει ο Λάρκος: ανοικτή οικονομία, μέλος της ΕΕ. Είναι πολύ αργά για συζήτηση περί του αν η αδυναμία αυτή του προέδρου οφείλεται στις ικανότητες του, ή την ιδεολογία του. Η ακόμα και σε ένα συνδυασμό αυτών.

Το τραγικά βασικό συμπέρασμα όμως είναι πως έχουμε ήδη ξεπεράσει το σημείο όπου θα είχαμε την πολυτέλεια των επιλογών.

 

Γι’ αυτό, αγαπητέ Λάρκο, το Ζ και το Η μπορεί να κουβαλούν αλήθειες, αλλά τώρα πια ορίζονται από τον ρομαντισμό, και όχι τον ορθολογισμό.

 

 

 

 

40 Σχόλια leave one →
  1. 27 Αυγούστου, 2012 23:12

    Γεια σου Στροβολιώτη

    Άκρως ενδιαφέρον το θέμα σου.

    Κανείς ευρωπαίος ηγέτης, ο οποίος θέλει να θεωρείται σοβαρός (ΔΕΝ) καταφεύγει σε οδηγίες χρήσεως θεωρητικών φυλλαδίων. (Πολλοί υποστηρίζουν, ότι ούτε καθαρόαιμος καπιταλισμός, ούτε καθαρόαιμος σοσιαλισμός ήταν ή θα είναι ποτέ εφαρμόσιμοι.) Συνήθως, επιτυχία έχουν μόνο όσοι διαθέτουν την ευφυΐα να μην εγκλωβίζονται σε τέτοιους «συστημικούς» λαβίρυνθους, αλλά με τρόπο πραγματιστικό, να επιλύουν (ή να προσπαθούν έστω…) υπαρκτά προβλήματα του κράτους, της κοινωνίας και του πολίτη.

    Τώρα θυμήθηκα την επικοινωνία που είχαμε κάποτε για λόγους διοργάνωσης μιας εκδήλωσης στην αίθουσα μιας ευαγγελικής εκκλησίας. Η γραμματέας μάς επαναλάμβανε: ο πάτερ Ιωάννης ξέρει, αλλά λείπει τώρα, θα σας απαντήσουμε μόλις γυρίσει. Κάθε φορά το ίδιο. Ο πάτερ Ιωάννης αυτό, ο πάτερ Ιωάννης εκείνο. Επιστρέφει μετά από μέρες επιτέλους, ο πάτερ Ιωάννης, ερχόμαστε σε επαφή μαζί του και τι μας λέει; «Καλά, γιατί δεν το κανονίσατε τόσο καιρό με τη γραμματέα μου;»

    Τελικά, η έλλειψη βούλησης, επιθυμίας, πρωτοβουλίας για ανάληψη ευθυνών, βαπτίζεται συχνότατα και βολικότατα ως πίστη απέναντι στα εκάστοτε αφηρημένα, δυσανάγνωστα και μη εξυπηρετικά «συστήματα», «κόμματα» ή «ιεραρχίες».

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      28 Αυγούστου, 2012 07:13

      Καλημέρα Λεμέσια,

      Δεν εισηγούμαι να υιοθετήσει κάποιος το κείμενο του Λάρκου. Είναι όμως πράγματι θεωρητικό βοήθημα, αφού η παρούσα κατάσταση ευνοεί την πόλωση σε νεοφιλελεύθερες «ακρότητες» από τη μια και «αριστερή» άμυνα από την άλλη. Η οποία όμως φυσικά καταλήγει να είναι αυτό που γράφεις εσύ στην τελευταία παράγραφο του σχολίου σου…

      Μου αρέσει!

  2. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    27 Αυγούστου, 2012 23:41

    Οι θέσεις του συγγραφέα του άρθρου είναι όλότελλε ορθές. Διαφωνώ κάθετα με τις δικές σου θέσεις αγαπητέ Γιάννο. Ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσει η εφαρμογή των θέσεων που καταγράφονται στο άρθρο που στην ουσία δεν είναι και οι μοναδικές που μπορεί να εφαρμοστούν. Ποτέ δεν είναι αργά. Αν θυμάστε είχα παλαιά αναφέρει και εγώ ‘οτι η απλή αποκοπή δια μέσου του κομπιούτερ μισθών δεν είναι λύσην.Ιδού τα αποτελέσματα που μας έφεραν.
    Αναφορικά με την κρίση το πρόβλημα είναι αλλού αγαπητοί φίλοι.Για να αντιμετωπίσης μία κρίση θα πρέπει να προβείς σε διάγνωση. Δεν άκοθσα μέχρι σήμερα κανένα κομματικό στέλεχος να μιλά με συγκερκριμένα στοιχεία τί πήγε στραβά. Το να λέμε απλώς ότι φταίει η πολιτική του Προέδρου ή του ΑΚΕΛ δεν είναι λύση.
    Εγώ θα τοποθετηθώ ευθέως. Η ανάπτυξη αγαπητοί φίλοι της τελευταίας δωδεκαετίας ήταν δυστυχώς τεχνιτή. Το χρήμα με βάση το οποίο έγιναν όλα αυτά τα έργα , τα σπίτια ή μάλλον τα παλάτια , τα κτίρια των τραπεζών ήταν όλα τεχνητά. Οι τράπεζες εδωσαν αρκετό χρήμα στο διάστημα που μας πέρασε μπήκαν όλα υποθήκη και ήταν φθσιολογικό κ΄’αποιοι να κάνουν τους ωραίους.Όταν οι τράπεζες έκοψαν το χρήμα όλα νέκρωσαν .Ο Κύπριος έμαθε στα δανεικά και τώρα δεν μπορεί τίποτε να κάνει.Είναι καιρός να αλλάξει.Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κυπριακής οικονομίας αγαπητοί είναι το χρέος των νοικοκυριών.Το 80% της περιουσίας των Κυπρίων είναι υποθηκευμένο στις τράπεζες.Τα συμπεράσματα δικά σας. Μέχρι και για ταξίδια στο εξωτερικό ο Κύπριος φούλαρε τις κ.άρτες.
    Και κάτι άλλο επίσης . Με βάση έκθεση της ευρωπαικής επιτοπής στο τέλος Μαίου 2012 παρουσιάζεται σε διάγραμμα το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών απο το 1993 μέχρι σήμερα.
    Το 1993 ήταν θετικό και λίγο πιο πάνω απο το μηδέν. Το 1998 πήγε ολίγον τί κάτω απο το μηδέν και απο τότε με γεωμετρική πρόοδο αυξάνετε αρνητικά μέχρι σήμερα. Τα συμπεράσματα και πάλι δικά σας.
    Κατα συνέπεια αγαπητοί φίλοι χρειάζεται μία εις βάθος εξέταση της κυπριακής οικονομίας για να διαπιστωθεί το λάθος . Οι αναφορές που ακούονται ότι φταίει μόνο η παρούσα κυβέρνηση είναι εκ του πονηρού.Φυσικά δεν υποστηρίζω ότι δεν έγιναν λάθη απο τους κυβερνώντες.Βεβαίως έγιναν. Το παραμύθι όμως του πλεονάσματος του 2008 που παρέλαβε η παρούσα κυβέρνηση που το πιππιλούν πολλοί μεταξύ των οποίων και εσύ Γιάννο δεν ευσταθεί. Η κάθε Κυβάρνηση που περνούσε έβαζε το λιθαράκι της στην αύξηση του δημ’όσιου χρέους.
    Ένας όμως αστάθμητος παράγοντας που δεν ακούστηκε απο κανένα και πιστεύω είναι υψίστης σημασίας είναι και η ένταξη στην ευρώπη. Πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλίσει απο την ένταξη στην Ε.Ε.? Με λίγα λόγια απο το 2004 και εντεύθεν με την ένταξη στην ευρώπη τόσο το κυπριακό κράτος όσο και οι κυπριακές επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν με τα νέα δεδομένα και με βάση τα στατιστικά δεδομένα η κυπριακή οικονομία προχωρούσε απο το καό στο χειρότερο.
    Με λίγα λόγια κτίστηκαν τα παλάτια στην άμμο, αγοράστηκαν πολυτελεί οχήματα , φούλαραν οι κάρτες και τώρα όλα αυτά φυσικά δεν δίνουν τροφή.
    Με το βλέμμα στα λάθη οφείλουμε να προχωρήσουμε αλλά οι περικοπές δεν είναι λύση.
    Το θέμα είναι απλό.Χωρίς χρήμα δεν γίνεται ανάπτυξη.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      28 Αυγούστου, 2012 07:30

      Αποφασιστικέ μου, ποιες αποκοπές έγιναν;

      Εκτός φυσικά και αν εννοείς την κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα, που ελάχιστα επηρεάζει τα δημοσιονομικά.

      Τώρα, η ανάλυση σου για το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ είναι λίγο πολύ ορθή. Είναι ορθή και η επισήμανση σου για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο φυσικά ανατρέπει την προπαγάνδα του Χατζηπέτρου σχετικά με την επιρροή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στο παζάρι: δηλαδή να διατηρήσουμε μισθούς και ωφελήματα που το κράτος μας *δεν* μπορεί να πληρώνει πλέον, για χάρη των εμπόρων και των εισαγωγέων; Αντιλαμβάνεσαι πως αυτό μπορεί να επηρεάζει θετικά κάποιους τη δεδομένη στιγμή, αλλά οδηγεί με σιγουριά στη χρεοκοπία.

      Και τέλος: έχω γράψει χιλιάδες φορές: δεν αποδίδω στην παρούσα κυβέρνηση αποκλειστική ευθύνη για την κρίση. Σίγουρα οι παράμετροι της κρίσης είναι πολλές.

      Η διαχείριση, η καταστροφική διαχείριση, χρεώνεται όμως αποκλειστικά στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια.

      Μου αρέσει!

  3. Ανώνυμος permalink
    28 Αυγούστου, 2012 10:11

    stelios papalangi

    Εν καλός ο Λάρκος…. Τζαι κάποια σε γενικές γραμμές ακούονται ωραία.
    Αλλά έχω σταματήσει να τα ακούω…. Θέλω νούμερα…. Χωρίς τα νούμερα δεν ξιουμαστεν.

    Πιάστην ΑΤΑ.
    Καταρχή πριν φτάσουμεν στες αδικίες πάντα πρέπει να υπενθυμίζουμεν ότι ΕΝΑΣ τρόπος υπάρχει να μην δίδεται ΑΤΑ.
    Ο καπιταλισμός να προσφέρει έστω τζαι μια γαμημένη χρονία (μιαν όι πολλές) τζίηνο που υπόσχεται: Μείωση τιμών.

    Άμα πέσουν οι τιμές, η ΑΤΑ δεν θα δίδεται.
    As simple as that.
    Μέχρι τότε, να πληρώνουν τις ζημιές του αποτυχημένου συστήματος.

    Στο θέμα μας.
    Τα νούμερα.
    Εν εύκολο να κάθεσαι τζαι να λαλείς ότι η ΑΤΑ εν άδικη.
    Συμφωνώ τζαι γω.
    Σε κάποια φάση πρέπει να βρεθεί ΕΝΑΣ, ένας καραγκιόζης τζαι να το βάλει σε νούμερα.
    Σε ποιούς θέλουν να τη δώκουν σωστή, σε ποιούς μισή σε ποιούς καθόλου.
    Στα 1000, στες 2000, στες 30000
    Γιατί αν έρτει αύριο για παράδειγμα, τζαι πει μου, ΑΤΑ πρέπει να πιάνουν όσοι εν που τα 800 τζαι κάτω , η απάντηση μου θα είναι δεν @$!%!#$ ρε καραγκιόζη που μου έκαμνες πως σε έκοφτεν η «άδικη» ΑΤΑ.
    Μέχρι να μας πουν τι μισθός δικαιούται ΑΤΑ, είναι ύποπτοι. (τζαι δεν μιλώ τόσο για το Λαρκο- αλλά κυρίως για τες οικονομικές στήλες των εφημερίδων)
    Τζαι μετα αφού ένα μας ορίσει σε ποιούς μισθούς αναφέρεται, να μας πει τζαι τι πόσο ακριβώς θα εξοικονομηθεί.
    5 εκατομύρια ;
    10 ;
    250 ;

    Έσσιει διαφορά.

    Κάποιος πρέπει να ξεκινήσει να βάλλει νούμερα – για να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.
    γενικολογίες λαλώ τζαι γω.

    Μου αρέσει!

    • 28 Αυγούστου, 2012 11:58

      Τουλάχιστον ας ακούσουμε τα «μέτρα» λέω γω που προτείνουν οι διάφοροι, και πως μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς να προκληθούν περισσότερα προβλήματα.

      1,2,3, τι μέτρα προτείνουν, και όντως, τι υπολογίζεται ότι θα αποφέρουν, και με ποιες παράπλευρες συνέπειες για την ύφεση.

      Τελικά ο φίλος μας ο στροβολιώτης, εν νεοφιλελευθερος όπως ο ίδιος αναφέρει μιαν την άλλη, ή σοσιαλδημοκράτης όπως αφήνει να εννοηθεί με τη παρούσα ανάρτηση;

      Επίσης, μπορεί ο φίλος μας ο στροβολιώτης άραγε να μιλά για «και την άβουλη και άτολμη δήθεν αριστερή φωνή του ΑΚΕΛ.»;

      Δηλαδή, έρκεται ένας νεοφιλελεύθερος σύμφωνα με τις ίδιες του τες κουβέντες, να κρίνει για την «αριστερότητα» άλλων;

      Εν ο φίλος μας ο «πραγματικά αριστερός», απέναντι στους «δήθεν»;

      Έχασα τη μπάλα…

      Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        28 Αυγούστου, 2012 13:40

        Νέε, ο Στροβολιώτης δεν βάζει ταμπέλες. Η αναφορά σε μια προηγούμενη ανάρτηση έγινε προσπαθώντας να σαρκάσω μια περίπτωση. Σημασία έχει τι λέει (κάνει ) κάποιος και όχι από πού προέρχεται.
        Η ανάγκη για ταμπέλες είναι δική σου. Που πρέπει εκ των προτέρων να σκιαγραφήσεις φίλους και εχθρούς βάσει της ταξικής προέλευσης.

        Εγώ δεν το κάνω αυτό.

        Εννοείται φυσικά, πως όταν ταμπελώνω τον Χριστόφια ως ανίκανο, δεν βάζω ταμπέλες, απλή περιγραφή κάνω 🙂

        Για το ΑΚΕΛ: γνωρίζεις πως θεωρώ το ΑΚΕΛ μια ανώμαλη πολιτική κατάσταση. Όπως το έγραψα και στον Ανεφ, δεν γίνεται να είσαι και ΠΑΣΟΚ (και να δέχεσαι και να διαχειρίζεσαι τον καπιταλισμό), και ΚΚΕ μαζί (να τον κατακεραυνώνεις και να θέλεις να τον ανατρέψεις.)

        Μου αρέσει!

        • 28 Αυγούστου, 2012 18:32

          Ε, όχι βάσει της ταξικής προέλευσης, όσο της πολιτικής υπέρ της μιας ή της άλλης τάξης. Μεν αυθαιρετείς.
          Ναι, θα εναντιωθούμε ρε αδελφέ σε όσους ήβραν τους εργαζόμενους (και το δημόσιο) ως σάκο του μποξ τζιαι προσπαθούν να σώσουν την οικονομία πας τη ράσιη τους, για να συνεχίσουν με ακόμα σκληρότερο τρόπο να εκμεταλεύονται την αδυναμία τους να αντιδράσουν.

          Ο μόνος τρόπος αντίστασης εν η πολιτικοποίηση, η ταξική συμμαχία, ο συνδικαλισμός, τι να κάμουμε.

          Εν φανερό όι εν σας αρέσκουν οι πολιτικές ταπέλλες, ή ακόμα τζιαι οι ψευδείς και παραπλαντητικές περιγραφές χώρων, για να μπορέσουν κάποιοι να περνούν ότι μέτρα τους συμφέρει, βαφτίζοντάς τα όπως θέλουν.

          Α, όταν ταμπελώνεις με διάφορα κοσμητικά, εν περιγραφές που κάμνεις…οκ.

          Ανώμαλη πολιτική κατάσταση το ΑΚΕΛ, χωρίς ούτε καν εισαγωγικά. Ουπς…εν περιγραφή που κάμνω.

          Φοβερά πράματα.

          αν έμεινε κανένας που βλέπει, ας δει…

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          28 Αυγούστου, 2012 21:00

          Νέε, το ΑΚΕΛ είναι ανώμαλη κατάσταση. Για να μην πολλολοώ, επαναλαμβάνω την παραλληλισμό: δεν γίνεται και ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ την ίδια ώρα.

          Εγώ πάντως προτιμώ ΠΑΣΟΚ.

          Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      28 Αυγούστου, 2012 13:30

      Στέλιο, πάντως είχαμε περιπτώσεις που πράγματι έπεσε η ΑΤΑ….
      Λες πως θέλεις νούμερα. Οπωσδήποτε, αλλά πριν τα νούμερα πρέπει να υπάρξουν κάποιες παραδοχές: δηλαδή να δεχτούμε πως το κράτος πρέπει ντε και καλά να εκπληρώνει το 100% των υποχρεώσεων του κάτω από *οποιεσδήποτε* συνθήκες;

      Γιατί στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει ελαστικότητα: παρά να κλείσει μια επιχείρηση, και μειώσεις γίνονται αποδεκτές, και ελαστικό ωράριο, και αναστολή ταμείων προνοίας. Στόχος είναι πάντα η επιβίωση, άρα και η ΑΤΑ πρέπει να δοθεί *αν* μπορεί να δοθεί.

      Μου αρέσει!

      • Ανώνυμος permalink
        28 Αυγούστου, 2012 14:24

        Stelios Papalangi

        Άλλο η αναστολή, άλλο η διόρθωση της τζαι άλλο η κατάργηση της.

        Ο λάρκος μιλά για διόρθωση, εσύ μιλάς για αναστολή.
        Κι αν δεν απατούμαι η αναστολή έγινε είδη.
        Οπόταν το θέμα ποιόν ένι ;
        Τζαι εξανάγινε τζαι πιο παλιά .
        Τι απέφερεν εν ηξέρουμε.

        Η ελαστικότητα εν τζαι ενι τζαι κάτι προς θαυμασμό.
        Ξεκινώντας που την «ελαστική εργασία» και τα «ελαστικά ωράρια» ….

        Υπάρχει ένα ευρύτερο θέμα γενικά ότι επιμένεις ότι το κράτος πρέπει να λειτουργεί με κανόνες επιχείρησης. Δεν εν τούτος ο λόγος ύπαρξης του – τζαι μακάρι να μεν δουλέφκει σαν επιχείρηση.

        Σωστά…. Στόχος είναι πάντα η επιβιώση…..
        Καλό θα είναι να το έχουν υπόψιν τους τζίηνοι που καθορίζουν τζαι τους μισθούς τζαι τες τιμές – την επιβίωση δηλαδή ανθρώπων.
        Γιατί εν τζαι εν μόνο η επιβιώση της επιχείρησης…..
        Να το έχουν λιον στο πίσω μέρος του εγκεφάλου τους – να μην κλέψουν την επιβιώση που το κόσμο…. Γιατί αν τον οδηγήσουν στην εξαθλιώση…… έσσιει πράματα που μπορούν να συμβούν που δεν υπάρχουν στη θεωρεία….

        Μου αρέσει!

  4. 28 Αυγούστου, 2012 13:00

    Φίλε Στροβολιώτη θα συμφωνήσω μαζί σου πως κάποια από αυτά που γράφει ο κύριος αυτός ακούγονται ωραία και πιθανώς να ήταν και κάποτε εφαρμόσιμα. Σήμερα όμως δεν. Η μόνη απάντηση πλέον είναι η έξοδος από την Ευρωζώνη, επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και ριζοσπαστική αναθεώρηση των προτεραιοτήτων της οικονομίας με στόχο την λαϊκή εξουσία και τον σοσιαλισμό.

    Η άλλη λύση είναι η πιστή και απαρέγκλιτη αφοσίωση στον ορθόδοξο καπιταλισμό (στον νεοφιλελευθερισμό της Θάτσερ και της Μέρκελ δλδ) και η πλήρης αποδόμηση του κοινωνικού κράτους μαζί με την ολοσχερή κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων. Η επιστροφή στην αγριότητα της προ Άνταμ Σμιθ εποχή του καπιταλισμού – με λίγα λόγια σε μια κατάσταση που τον πρώτο λόγο θα έχουν οι Ταλιμπάν της ελεύθερης αγοράς!

    Και αυτό είναι μόνο το «καλό» σενάριο! Γιατί αν κρίνω από τις εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα (Χρυσή Αυγή) όσο και στην Ευρώπη (ραγδαία άνοδος της ακροδεξιάς) υπάρχει και το πολύ, πολύ άγριο σενάριο…

    (Λυπάμαι που θα στεναχωρήσω και τη φίλη μου Λεμέσια, αλλά όλες οι ψύχραιμες αναλύσεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως η εποχή της «μέσης οδού» πέρασε ανεπιστρεπτί – τουλάχιστον για τις οικονομίες του Νότου σε πρώτη φάση. Όσο πιο γρήγορα το κατανοήσουμε αυτό, τόσο καλύτερα.)

    Παράρτημα: 1) Αλήθεια τι σόι νομισματική ένωση (που θέλουν να την κάνουν και ομοσπονδιακή!) είναι αυτή στην οποία συμμετέχουν κράτη με βασικό μισθό 170 Ευρώ και κράτη με βασικό μισθό 1800 ευρώ την ίδια ώρα που το κοινό νόμισμα εξισώνει (και μάλιστα προς το χειρότερο!) τις τιμές στα βασικά αγαθά;

    2) Αλήθεια, πού είναι αυτή περιβόητη και χιλιοπαινεμένη «δίκαιη» αυτορύθμιση της αυτού μεγαλειότητος της Αγοράς, όταν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Πορτογαλία για να φέρω δύο από τα αμέτρητα παραδείγματα, ενώ οι μισθοί συμπιέζονται μέχρι εξαφανίσεως οι τιμές όχι απλώς δεν πέφτουν αλλά συνεχίζουν ακάθεκτες την ανοδική τους πορεία; Τι περιμένει αυτή η θεά για να κάνει το θαύμα της; Κι άλλες ανθρωποθυσίες;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      28 Αυγούστου, 2012 13:48

      Δαίμων, το μόνο στο οποίο συμφωνούμε είναι στο ότι αρκετά από αυτά που αναφέρει ο Λάρκος, δεν μπορούν να εφαρμοστούν πλέον. Διαφωνούμε όμως κάθετα στο τι μπορεί να γίνει και προς τα που πρέπει να πάμε. Εγώ λέω να σάσουμε τον καπιταλισμό μέχρι την επόμενη (δεδομένη) κρίση, εσύ λες να τα ανατρέψουμε όλα.

      Χμμμμ….

      Η νομισματική ένωση προφανώς και δεν έγινε με ορθόδοξο τρόπο. Σε αυτό επίσης συμφωνούμε, αλλά εγώ ψάχνω να την διορθώσω…
      Η ελεύθερη αγορά όπως και η δημοκρατία δεν είναι τέλεια. Αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή…

      Μου αρέσει!

      • 28 Αυγούστου, 2012 14:22

        Αυτό το «δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή» με κάνει και χαμογελάω. Και ο ήλιος κάποτε γύριζε γύρω από τη γη χωρίς εναλλακτική ξέρεις. 🙂

        (Πάντως θα σου συνιστούσα την προσοχή σε κάτι – γιατί έχω παρατηρήσει πως μπερδεύεις, και είμαι σίγουρος πως το κάνεις όχι εσκεμμένα αλλά από αγνή άγνοια, την αστική δημοκρατία με τον καπιταλισμό. Πρόσεχε λιγάκι γιατί ο καπιταλισμός δεν έχει ανάγκη πάντα την αστική δημοκρατία. Έχει αποδείξει πως εάν χρειαστεί, δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα για ένα διάστημα (μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία – στην Ισπανία ας πούμε επιβίωσε μέσω του φασισμού για εβδομήντα χρόνια!) να διατηρηθεί ζωντανός μέσω των πιο αποκρουστικών πολιτικών συστημάτων. Όταν λοιπόν δηλώνεις αυτή τη φανατική προσήλωσή σου σε αυτό το οικονομικό σύστημα, πρόσεχε καλά τι εύχεσαι…)

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          28 Αυγούστου, 2012 20:57

          Ναι, αλλά μετά φάνηκε πως η ιδέα εκείνη ήταν λανθασμένη. Όταν έρθει το «μετά», βλέπουμε. Εγώ δεν πρόκειται να οδηγήσω στην πυρά κανένα πάντως 🙂

          Δημοκρατία και καπιταλισμός. Υπονοείς ( Μαρξιστική λογική δηλαδή), πως ο καπιταλισμός ανάλογα με τις ανάγκες του στηρίζει είτε τη φιλελεύθερη δημοκρατία, είτε τον φασισμό, τη δικτατορία κλπ. Αυτό είναι μάλλον κοντόφθαλμο. Αγνοείς τον εθνικισμό, αγνοείς την ηλιθιότητα, αγνοείς την προδοσία, αγνοείς της επιρροή από έξω, αγνοείς τις προσωπικές φιλοδοξίες. Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε ανελεύθερα πολιτικά συστήματα.

          Σε κάθε περίπτωση, αν φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο θα βρεθούμε στο ίδιο μετερίζι.
          (Γιατί νοιώθω όμως πως κάποιοι εύχονται να φτάσουμε εκεί; Απλοποιούνται τα πράγματα τοιουτοτρόπως…)

          Μου αρέσει!

  5. 28 Αυγούστου, 2012 14:07

    όταν λες δημοκρατία; τι εννοείς ;
    αυτή της Αθήνας;
    η μοναδική ήταν. γιατί το σύγχρονο έκτρωμα που αντί ολιγαρχίας ονομάστηκες αντιπροσωπευτική απλά για να περιέχει τον όρο δημοκρατία μόνο δημοκρατία δεν είναι!
    πως ακριβώς φτιάχνετε ο καπιταλισμός; μόνο αν δεν εφαρμοστεί ή αν εφαρμοστεί μια άλλη μορφή με απόλυτο έλεγχο και όρια από το κράτος όπως στις Σκανδιναβικές χώρες.
    δλδ οχι καπιταλισμός αλλά ένα πάντρεμα μισο-ελεύθερης αγορά και κοινωνικού κράτους και ελέγχου

    σε ξαναρωτώ λοιπόν εδώ. από τις αοριστίες χωρίς καμμια στέρεη βάση επιχειρημάτων του κ. Λαρκου μέχρι την ορθολογική στάση έχουμε χάσμα!

    σε ποιο κράτος η περικοπές δημοσίων υπαλλήλψν σε αριθμό και μισθούς υπήρξε ευημερία;
    σε ποιο κράτος η τρόικα ή το Δντ βελτίωσε στο ελάχιστο την κατάσταση
    και αν η τρόικα δραστηριοποιείται τα τελευταια χρόνια το Δντ αντίστοιχης τάσης κινείται εδω και δεκαετίες έχοντας διαλύσει κράτη και κοινωνίες!

    άλλο πράγμα η συστημική αλλαγή του δημοσίου που είναι θεμιτή και άλλος ο καταποντισμός του

    ρωτώ επίσης η κύπρος με το έλλειμμα στο 4 % πως δικαιολογεί περικοπές 20% και άνω που προτείνει η /Τρόικα; εξήγα μου τα μαθηματικά!

    γιατί δεν προτείνεται όλοι οι νεοφιλελεύθεροι κάτι πιο ηθικό .
    να παταχθεί η φοροδιαφυγή, να ανοίξουν οι λογαριασμοι όλων των κυπρίων πολιτών και να πιαστούν οι δημοσιοι κλέφτες αλλά και οι ιδιώτες (το 99% δηλαδή)

    μετά αν συνεχίζει να υπάρχει το ελλειμμα να κοπούν απο τους δημοσίους!

    αναμένω με ανυπομονησία την απάντηση σε ολά μου τα ερωτήματα!

    Μου αρέσει!

    • 28 Αυγούστου, 2012 19:28

      Περιμένε!
      Αφού είπαμε ρε αδελφέ, υπάρχουν ιερές αγελάδες τύπου μη μου άπτου!

      Οι άλλοι εν απλά ανώμαλοι.

      Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      28 Αυγούστου, 2012 20:49

      Νάσο, με ρωτάς:
      « σε ποιο κράτος η περικοπές δημοσίων υπαλλήλων σε αριθμό και μισθούς υπήρξε ευημερία;»
      Η ερώτηση είναι λανθασμένη. Ποιο κράτος κατάφερε να επιβιώσει συντηρώντας ένα δημόσιο τομέα που *δεν* μπορούσε να συντηρήσει;
      Γιατί αν κάποιος ακολουθήσει την υπόνοια σου είναι σαν να προτιμά το εικονικό σεξ από το αληθινό.
      Το ΔΝΤ κάπου βελτίωσε τα πράγματα και κάπου όχι. Αυτό και πάλι όμως *δεν* είναι το θέμα. Το θέμα είναι τι θα γινόταν *χωρίς* το ΔΝΤ; Μήπως η κατάρρευση; Μήπως θα προτιμούσες την κατάρρευση;
      Το γεγονός του σχετικά μικρού μας ελλείμματος, και πως συνδέεται με την ανάγκη στήριξης το έχω αναλύσει επανειλημμένα. Ψάξε το.
      Η φοροδιαφυγή και άλλες Χατζηπετρικές πελλάρες: όσους φοροφυγάδες και να πιάσεις, δεν είναι αρκετοί για να συντηρήσουν την μη βιώσιμη κατάσταση των δημοσίων οικονομικών (όπως παραδέχεται και ο Πανίκος Δημητριάδης). Επίσης, μη ξεχνάς πως αν αυτό που αναφέρεις είναι σωστό, πως έχουμε δηλαδή 99% κλέφτες στον ιδιωτικό τομέα, ε, αυτό μάλλον σημαίνει πως η δημόσια υπηρεσία έχει αποτύχει συνολικά και απόλυτα στην διεξαγωγή των καθηκόντων της!!!
      Εννοείται φυσικά, πως η υποχρέωση του κράτους να παρακολουθεί και να ελέγχει την οικονομία, τους κανονισμούς, τους νόμους, τους καταπατητές των νόμων, τους φοροφυγάδες ισχύει, είτε υπάρχει έλλειμμα είτε πλεόνασμα.

      Γατί όμως νομίζω πως δεν είναι ακριβως αυτό που θέλεις, αφού μάλλον δεν πολυσυμπαθάς το κράτος; Άρα δεν βλέπεις εδώ μια αντίφαση;

      Μου αρέσει!

  6. 28 Αυγούστου, 2012 15:54

    «Η μόνη απάντηση πλέον είναι η έξοδος από την Ευρωζώνη, επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και ριζοσπαστική αναθεώρηση των προτεραιοτήτων της οικονομίας με στόχο την λαϊκή εξουσία και τον σοσιαλισμό.» — Παναΐα μου! [Τζιαι είμαι τζιαι γκιαούρης:] Τι πράματα γράφουνται σ’ αυτό το Blog!!!

    Παρεμπιπτόντως, τι δημοκρατία ήταν κι «αυτή της Αθήνας», όπου οι δημοκράτες κάτοικοι της είχαν δούλους;

    Μου αρέσει!

    • 28 Αυγούστου, 2012 19:25

      Ναι, και οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα να εκπορνεύονται σε παρθενώνες (δηλαδή ναούς), με υψηλά τιμήματα…

      Μου αρέσει!

  7. 28 Αυγούστου, 2012 22:58

    το επιχειρημα του ανεφ για δουλους που μονο στην κυπρο μπορουσε να δημιουργηθει (ειναι γελοιογραφια που δημιουργησαν καποιοι που βλεπουν ελληνικο και βγαζουν σπυρια)
    σε μια εποχη που υπηρχαν μονο ολιγαρχιες , μαγοι και βασιλεις δημιουργηθηκε αληθινη δημοκρατια υπο την εννοια οτι ο λαος που ειχε το δικαιωμα ψηφου αποφασιζε και οχι μια ομαδα αντιπροσωπων χωρις κανενα ελεγχο. αν σε αυτο το αλμα πολιτισμου που ομοιο του δεν εχει ξαναυπαρξει οπως αναγνωριζεται στην παγκοσμια βιβλιογραφια βρισκεται να πειτε οτι οι δουλοι και οι γυναικες δεν ψηφιζαν τοτε η λογικη παει πασο.
    σαφως και στη συγχρονη εποχη το αντιστοιχο θα ηταν να ψηφιζουν ολοι οι ενηλικες αλλα ετερον εκατερον.
    οποιος εχει κριση ταυτοτητας μπορει να την ψαξει αλλου και οχι ξεφτιλιζωντας κατι που η την παγκοσμια ελιτ πνευματος μελετα με διθυραμβους! σου ειχα αναλυσει τα κομπλεξ ανεφ που επικρατουν εδω και ενω αντιδρουσες ως προς την παρουσια τους τα μεγιστοποιεις…
    μου κανει εντυπωση ομως που απαντησες αφου δεν ανεφερα τη λεξη Ακελ. σε ολα τα αλλα που εχω σχολιασει κατα καιρους παρουσιαζεσαι μονο τοτε σαν το αγιο πνευμα !

    λοιπον στροβολιωτη αφου στα 3 βασικα ερωτηματα απαντησες με τα εξης
    στο 1ο εχεις απαντησει παλια!!! και πρεπει να ψαχνω εγω ολο το μπλογκ σου να βρω τι ειπες και ποτε
    στο 2ο απαντησες οτι καπου βελτιωσε καπου οχι
    σε ξαναρωτω και δεν καταλαβες τι ρωτησα
    πες μου μια περιπτωση που υπηρξε εληθινη βελτιωση και ευημερια! μια!!! αν παλι δεν ξερεις και αποφευγεις να σου πω εγω με λεπτομερεια σε ποσες τα διελυσε (ολες!)

    η φοροδιαφυγη ειναι μικρη λες αλλα κατι ειχε παρει το αυτι μου απο αρμοδιο στην τβ για 1 δις!
    ποσο ειναι το ελλειμμα του 4 %. κανε πολλαπλασιασμο 4 επι 20 δις δια εκατο και θα δεις το αποτελεσμα .

    θα συμφωνησω μονο στο οτι ο δημοσιος τομεας δεν λειτουργει ορθα
    αν με διαβαζες καλα θα εβλεπες οτι ειπα ναι θελέι συστημικη αναδιαρθρωση εδω και τωρα!

    αν δεν ησουν δογματικος θα τα εβλεπες

    μια κοινωνια ομως που εχει διαφθορα εχει σε ολους τους τομεις

    οι σκανδιναβικες και αλλες χωρες που εχουν υπερμεγεθη δημοσιο τομεα με υψηλοτατους μισθους πως λειτουργουν???

    δλδ αν κοψεις τους μισθους θα λειτουργησει σωστα η χειροτερα??
    μαλλον το 2ο

    οσο για το αν θελω καταρρευση αυτο ειναι φοβιες των θυματων

    θελω δικαιοσυνη
    δες στο μπλογκ του οσρ που μελετας το παραδειγμα της ισλανδιας και πως δεχτηκαν το ΔΝΤ και ξαναελα!

    δλδ το παραδειγμα της Ελλαδας δε σου λεει κατι
    τα νουμερα τι λενε??

    ποτε ηταν μεγαλυτερο το προβλημα , ελλειματος , χρεους πριν ΔΝΤ η μετα??

    απλα χειροτερεψαν ολα και μειωθηκε και το ΑΕΠ και το εισοδημα μονο των απλων πολιτων

    σου μιλαω με παραδειγματα, αριθμητικα δεδομενα και ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ

    ακολουθα μια φορα

    ανεφ μην απαντησεις δεν ειπα Ακελ!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      29 Αυγούστου, 2012 07:05

      Νάσο καλημέρα,

      Το ΔΝΤ ή στην περίπτωση μας η τρόικα, καλούνται όταν ένα κράτος βρεθεί ή ξεπεράσει τα όρια της χρεοκοπίας. Άρα μην περιμένεις θαύματα και άμεσες προόδους κάτω από τέτοιες συνθήκες.

      Δε θα μπω στο παιγνίδι που και πως και πόσο. Εγώ δεν επιθυμώ ούτε ΔΝΤ ούτε Τρόικα. Γι’ αυτό αν είχα τη δυνατότητα θα μεριμνούσα να μην φτάσω στο σημείο να τους χρειαστώ.

      Η φοροδιαφυγή δεν μπορεί να υπολογιστεί.

      Το 1 δις που είχε ακουστεί κάποτε αφορά υπολογισμό φόρων που δεν είχαν εισπραχθεί ποτέ. Ο ίδιος ο διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών προσόδων (και νομίζω η Γενική Ελέγκτρια), είχαν αναφέρει πως το «εισπράξιμο» (αλλά πάντως όχι εγγυημένο ποσό είναι πιο κοντά στα 400 εκ. τα άλλα αφορούν πεθαμένους, παττισμένους, διαλυμένες εταιρείες κλπ. Για νομικούς λόγους δεν μπορούν να διαγραφούν τα υπόλοιπα.

      Αλλά και πάλι: πες πως εισπράττει το κράτος άμεσα όλα όσα έχει να παίρνει. Δεν καλύπτει καν το φετινό έλλειμμα, άσε που υπάρχουν και άλλα ζητηματάκια. Όπως ας πούμε το κρυφό έλλειμμα των 550 εκ νομίζω που αφορά οφειλές του κράτους για απαλλοτριώσεις.

      Πέραν τούτου υπάρχει πράγματι ζήτημα φοροδιαφυγής. Αυτό αφορά κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς προσωπικό, χωρίς πολλή υποδομή, αφορά γιατρούς, δικηγόρους κλπ. Εδώ πράγματι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Όπως ας πούμε φορολογική πίστωση σε όσους παρουσιάσουν αποδείξεις. Γνωρίζω επίσης πως οι υπηρεσίες του κράτους έχουν ήδη στοχεύσει κάποιους κλάδους και τους κυνηγούν – και καλά κάνουν. Δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί το πιθανό εισόδημα από αυτή την άσκηση όμως.

      Η Ισλανδία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία η Αργεντινή και άλλες χώρες αναφέρονται κατά καιρούς ως παραδείγματα προς αποφυγή ή έμπνευση. Εγώ επαναλαμβάνω αυτό που είχα γράψει στην αρχή: το μυστικό είναι να μην φτάσεις εκεί. Το μυστικό είναι το κράτος να κάνει σωστά τη δουλειά του και αναφορικά με την επίβλεψη, και επιβολή ορίων στον ιδιωτικό τομέα τράπεζες), αλλά και τον περιορισμό των δικών του εξόδων.

      Οι σκανδιναβικές και άλλες χώρες, έχουν πράγματι τεράστιο δημόσιο τομέα, πάντα σε πλαίσιο ελεύθερης οικονομίας φυσικά, και επιβιώνουν για δυο λόγους: έχουν ανεπτυγμένη φορολογική κουλτούρα, ο κόσμος είναι συνηθισμένος και πληρώνει τους υψηλούς φόρους, και απαιτεί φυσικά τις ανάλογες υπηρεσίες, και δεύτερον, εκπέμπουν αξιοπιστία – αυτό που χάσαμε εμείς από τον καιρό που άρχισε αυτή η κυβέρνηση να δηλώνει και να μην πράττει…

      Μου αρέσει!

  8. 28 Αυγούστου, 2012 23:15

    Εγώ μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, προτιμώ ΑΚΕΛ Στοβολιώτη, γιατί στη Κύπρο του ΑΚΕΛ, οι έλληνες μετανάστες -οι εκδιωγμένοι της λιτότητας- βρίσκουν φαί τζιαι τρων με κατώτατο 900 ευρώ, έστω τζιαι νοθευμένο, τουλάχιστον θεσμοθετημένο.

    Κάτι φυσικά που δεν θα παραμείνει ως έχει εάν και εφόσον…

    Αν ακόμα δεχτούμε -για χάρη συζήτησης- πως η φόρμουλα του λιγότερου κράτους και των κάθετων περικοπών θα έβαζε την οικονομία σε σταθερή τροχιά ανόδου, έχει σημασία ποιος και πως θα το κάνει.

    Πχ, το ΠΑΣΟΚ μάλλον απέτυχε να το κάνει έτσι; Ίσως και μάλλον θα αποτύχει και η τριανδρία με ηγέτη τον Σαμαρά.

    Ακόμα κι έτσι λοιπόν, υποθετικά μιλόντας πάντα, ο ΔΗΣΥ και η «ομάδα» που δημιουργείται με κομμάτια από ΔΗΚΟ και Ευρωκό, ίσως σε δεύτερο γύρο και με Ομήρου, Περδίκη, Λιλλήκα κλπ κλπ, έχει όντως τις δυνάμεις να προβεί σε μια ριζική αναδιάρθρωση της δημόσιας οικονομίας;

    Αν το «παλαιό» κράτος που βασικά χτίστηκε από το ΔΗΚΟ τη δεκαετία του 80 και τον ΔΗΣΥ του 90′, και το ξήλωμά του, είναι στην ουσία το ζητούμενο, από ποιους ζητείται η «εργολαβία»;

    Γιατί, και το πΑΣΟκ, και η ΝΔ, αποδεδειγμένα, λόγω της μεγάλης τους διασύνδεσης με τούντο κράτος, δεν καταφέρνουν να το αλλάξουν. Εν το κράτος της δεξιάς και σοσιαλδημοκρατικής ρεμούλας, πως μπορεί να αλλάξει από αυτούς που το δημιούργησαν;

    Είδες καμιάν αλλαγή στον Συναγερμό, σου έχουν παρουσιάσει καμιά «ομάδα στελεχών» που να σε πείθει ότι θα μπουν πραγματικά στη μάχη με καλή προαίρεση και διάθεση να αλλάξουν τα πράματα;

    Ακόμα δηλαδή κι αν γράφεις με πραγματικά καλοπροαίρετες φιλελεύθερες ανησυχίες, χωρίς εισαγωγικά, θεωρείς πως ο ΔΗΣΥ με τους παλιούς και νέους του φίλους, θα μπορέσει να υλοποιήσει ένα τόσο φιλόδοξο προγραμματισμό;

    Τι έχει δείξει μέχρι τώρα;

    Δηλαδή το παρελθόν του Αβέρωφ Νεοφύτου στο εμπορίου, ή γενικώς η παρουσία του ΔΗΣΥ στη διακυβέρνηση, σου δίνει τους λόγους να τους εμπιστευτείς, ως προς τα πιστεύω σου και τη διάθεσή σου να δεις ένα ας πούμε «ανόθευτο» φιλελεύθερο σύστημα;

    Ή του Νικόλα Παπαδόπουλου με τες γνωστές πολιτικονομικοοικονομικές διαπλοκές;

    Η ξέρω γω… του Συλλούρη πχ…

    Τελικά, τούτο που σας ενώνει εν η αντιπάθεια στο κόκκινο, κι ο φόβος για το κόκκινο!

    Κι ας μη μας το παίζεις υπεράνω χρωμάτων, Γιατί οι μόνοι τελικά που έχουν, βλέπουν και κυνηγούν κόκκινα πανιά, είναι όσοι στο τέλος θα συνασπιστούν ενάντια στην αριστερά, μόνο και μόνο για να απαλλαγούν απ αυτήν. Από φόβο.

    Και οι λόγοι είναι ξεκάθαρα οικονομικοί, ταξικοί.

    Φοβάστε ένα πραγματικό κράτος δικαίου. Ένα κράτος που θα στρέφει τη κάνουλλα και στο άλλο ρυάκι.

    Η πέτρα του σκανδάλου είναι η απαίτηση Χριστόφια-ΑΚΕΛ-συντεχνιών για μεγαλύτερη συνεισφορά της πλούσιας τάξης, για διατήριση των παραγωγικών και εργασιακών σχέσεων.

    Ο λεγόμενος φιλελευθερισμός, η πλουτοκρατία με λίγα λόγια, δεν χρειάζονται πλέον το κράτος. Έγιναν οι υποδομές. Τώρα πρέπει να αποκτήσει ζωτικό χώρο για «επενδύσεις» και «ανάπτυξη».

    Ε, πως να το κάνουμε ρε αστοβολιώτη μου, εμείς οι ανώμαλοι πιστεύουμε ακόμα πως το κράτος μπορεί καλύτερα και πιο δίκαια να κάνει ανάπτυξη, κεντρικά, προγραμματισμένα, με επίκεντρο το δημόσιο συμφέρον.

    Και επίσης, εμείς οι ανώμαλοι, όπως και να το κάνουμε, δεν θεωρούμε πως η πλήρης δυτικοποίηση της οικονομίας μας, και της πολιτικής μας, θα μας βγει σε καλό.

    Ως στάση,επιλέγουμε τις ίσες αποστάσεις μεταξύ των φανερών πια συγκρούσεων μεταξύ ανατολής και δύσης, παλιών και νέων καπιταλισμών.

    Συγνώμη για την μεγάλη παρέμβαση ειλικρινά, αλλά πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό στο τέλος της ημέρας υπερασπιζόμαστε άλλα συμφέροντα, άλλες προοπτικές.
    Αυτό δεν κάνει τους μεν «ανίκανους» και τους δε «ικανούς»
    Τους μεν «σωτήρες» και τους δε «καταστροφείς».

    Τους μεν «τολμηρούς» και τους δε άτολμους τάχα να κάνουν αυτό και το άλλο.

    Τα ίδια και μετο κυπριακό…»άτομός», «ερασιτέχνης», «ανίκανος» κι εκεί ο Χριστόφιας (για τους νέους συνεργάτες του ΔΗΣΥ «προδοτης», «τουρκοφόρος» κ.ο.κ.).

    Ε, δεν πάει έτσι το πράμα ρε αδελφέ. ‘Ατολμο το ΑΚΕΛ να χαλάσει το κράτος εν μία νυχτί, αψηφόντας τους εργαζόμενους και το δημόσιο εποικοδόμημα, με τα στραβά του ναι, γιατί μπήκαμε στο κολάνι των οίκων…

    Άτολμος γιατί δε έδωσε τζιαι εφτά κουτρουμπέλλες με όσα μπορούσε να δώσει η Τουρκία (και το ΝΑΤΟ) στο Κυπριακό…

    Ε δεν είναι έτσι ρε φίλε, ξεκόλλα πραγματικά, εκατάντησες άτε να μεν πω.

    Εν μπορείς να δεχτείς δηλαδή ότι υπάχουν τζιαι άλλες μέθοδοι, προταιρεότητες, τρόποι σκέψης κλπ, πρέπει αναγκαστικά ναν ανωμαλία;

    Τζιαι μετά αμς λαλείς ότι δεν θα μας ρίξεις στη πυρρά;

    Μα αφού το κάμνεις: όσοι δεν σκέφτονται όπως εσύ, αξίζουν υποτιμητικών χαρακτηρισμών.

    Έννεν πυρρά τούτο ρε άθρωπε μου;

    Συγνώμη για τον χώρο.

    Μου αρέσει!

    • 29 Αυγούστου, 2012 00:06

      Α, και για να γελάσουμε λίγο(τι να γελάσουμε δηλαδή αλλά τεσοσπάντων),

      τα μόνα οικονομικά μέτρα που έχει μέχρι τώρα αποκαλύψει ο Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ, είναι η δημιουργία 8 νέων υψηλόβαθμων κρατικών θέσεων με τα παρελκόμενα τους.
      Εφτά (ούτε ένα-ούτε δύο), εφτά νέα υφυπουργεία (πλας γραμματείς και φαρισσαίους) και ένα παsh διαπραγματευτή, με άλλους πεντέξι τζιαμαί να τρων από τα δημόσια χρήματα με πολιτικό ρουσφέττι.

      Αυτό ξέρει να κάνει καλά ο Συναγερμός
      Παλιά μου τέχνη κόσκινο!

      Και κάποιοι μιλούν για περικοπές, εξυγιάνσεις και άλλα πολιτικά ανέκδοτα.

      Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        29 Αυγούστου, 2012 07:23

        Καλημέρα και σε σένα Νέε,

        Προτιμάς το ΑΚΕΛ λες. Δεν είναι έκπληξη αυτό! Λίγο πιο κάτω όμως αναφέρεις πως το ΠΑΣΟΚ απέτυχε να βάλει τη χώρα του σε πορεία ανάπτυξης. Το ΑΚΕΛ τα κατάφερε;

        Δε θα αναφερθώ σε αυτά που μου αρέσουν και σε αυτά που δε μου αρέσουν στον ΔΗΣΥ. Θα τους κρίνω από το Φεβράρη και μετά. Γιατί όσο και αν δεν ταιριάζει με την ιδεολογία σου, αυτό που μετρά είναι το αποτέλεσμα. Είναι οι πράξεις.

        Και εδώ, ακόμα και αν δεχτώ πως ο στόχος ήταν η ανατροπή του κακού κράτους που είχε κτίσει η δεξιά, ε, πάλι απέτυχε ο πρόεδρος ρε φίλε! Βάλε κάτω ένα κριτήριο με το οποίο μπορεί να αποδειχθεί πως *δεν* είναι αποτυχημένος!

        Και να σου πω και κάτι άλλο: δεν πιστεύω πως ο Χριστόφιας ήθελε να ανατρέψει το κακό κράτος, αυτό το χρησιμοποιείτε τώρα ως εκ των υστέρων άλλοθι. Δε θυμάμαι καμιά σοβαρή δήλωση πρόθεσης για κάτι τέτοιο. Ο άνθρωπος ήθελε να συνεχίσει αυτό που έκαναν όλοι, ή όποια ιδεολογία ή ριζοσπαστισμός του ΑΚΕΛ ήταν για τα συνέδρια της ΕΔΟΝ, αλλά τα ευλοημένα εν του εφκήκεν!

        Φόβος για την αριστερά; Ποιος φόβος; Εδώ ακόμα και χτες ο Στέφανος δήλωνε πίστη στο νεοφιλελεύθερο ιδεώδες του να μην αυξηθεί η εταιρική φορολογία! Οι άνθρωποι δεν είναι για να τους φοβηθείς για την ιδεολογία τους Νέε μου (όλα αυτά που γράφεις, μόνο εσύ τα πιστεύεις), είναι να τους φοβηθείς για την ανικανότητα τους!

        Μου αρέσει!

        • 29 Αυγούστου, 2012 10:27

          Τούτη έρμη η ανικανότητα πόσα σπίτια έκλεισεν α; Δεν είναι για να την φοβάσαι; Όντως!

          Άτε, καλημέρα…και μην αυταπατάσαι, δεν είμαι μόνος.

          Μου αρέσει!

  9. 29 Αυγούστου, 2012 09:31

    Φίλε Στροβ κανονικά δεν θα έπρεπε να δώσω συνέχεια σε αυτό τον «διάλογο» (σε εισαγωγικά γιατί περί μονολόγων πρόκειται στην ουσία) αλλά δεν μπορώ να αφήσω αναπάντητη μια τόσο φαιδρή τοποθέτηση που προκειμένου να βγάλει λάδι τον καπιταλισμό ανάγει το ζήτημα του φασισμού σε επίπεδο προσωπικών φιλοδοξιών και άλλων παραμυθιών αγνοώντας (;) ότι παντού όπου επιβλήθηκε ο φασισμός προηγήθηκε πάντα ο κίνδυνος μιας ανατροπής του συστήματος: στη Γερμανία, στην Ιταλία στην Ισπανία (νίκη των επαναστατικών δυνάμεων) στην Ελλάδα (1936 μετά την εκλογική νίκη του Λαϊκού Μετώπου), αλλά και αργότερα στη Χιλή (μετά τη νίκη Αλλιέντε) στην Ελλάδα (με την ΕΔΑ αξιωματική αντιπολίτευση) και για να μη τα πολυλογούμε ΠΑΝΤΟΥ!

    Έβαλα τη λέξη «αγνοώντας» σε εισαγωγικά γιατί γνωρίζοντας (ή ελπίζοντας) πως δεν είσαι τόσο αδαής, ή αφελής όσο θέλεις να δίχνεις μερικές φορές, μετά την τελευταία τοποθέτησή σου είμαι υποχρεωμένος να αποσύρω εκείνη την πρόταση όπου αναφέρω πως όλη αυτή η θολούρα, το ανακάτεμα των νερών για να μη φαίνεται ο βυθός με την οποία συνοδεύεις τις απόψεις σου για τον καπιταλισμό γίνεται από αγνή άγνοια και όχι εσκεμένα. Την αποσύρω, πιστεύοντας πλέον πως εσκεμένα το κάνεις αυτό γιατί αν συνεχίσω να υποστηρίζω το αντίθετο θα πρέπει υποχρεωτικά να σε κατατάξω στην κατηγορία των ηλιθίων που ανίκανοι να αντλήσουν έστω και ένα τόσο δα συμπέρασμα από την ιστορία, συνεχίζουν απτόητοι να ανεβαίνουν στο βήμα και να ζαλίζουν με φληναφήματα το ακροατήριο.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      29 Αυγούστου, 2012 12:10

      Δαίμων, νομίζω εκτρέπεσαι λίγο.
      Η ακριβής μου αναφορά ήταν: «…(εσύ υπονοείς) πως ο καπιταλισμός ανάλογα με τις ανάγκες του στηρίζει είτε τη φιλελεύθερη δημοκρατία, είτε τον φασισμό, τη δικτατορία κλπ.»
      Εσύ απαντάς *μόνο* για τον φασισμό, τον τοποθετείς ως μια βίαιη προφανώς φάση του καπιταλισμού, και βγάζεις και τα συμπεράσματα σου.

      Απαντάς δηλαδή *μόνο* για τον φασισμό.

      Μου αρέσει!

      • 29 Αυγούστου, 2012 13:44

        Στροβ δεν παρεκτρέπομαι καθόλου. Αυτό που έλεγα από την αρχή και λέω και τώρα, είναι στην ουσία ότι θα καταλάβαινα μια προσήλωση σου σε αυτό που ονομάζουμε «αστική δημοκρατία». Είσαι ένας από τους προνομιούχους, που απολαμβάνουν όλα όσα προσφέρει η αστική δημοκρατία στους προνομιούχους και προφανώς αρκετά ανθρωπιστής για να θέλεις ένα μη ακραίο σύστημα όπου οι άνθρωποι δεν στέλνονται σε στρατόπεδα, δεν δολοφονούνται, δεν διώκονται για το χρώμα, ή τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, κλπ.

        Όλα αυτά τα προσφέρει η αστική δημοκρατία και αν ανήκεις στους προνομιούχους δεν έχεις κανένα λόγο να ασχολείσαι με το αν υπάρχουν άνεργοι, ή άνθρωποι που δεν τα βγάζουν πέρα όταν άλλοι απλώς δεν ξέρουν τι να κάνουν τόσα που βγάζουν, ούτε αν η γιαγιά ή ο παππούς σου μπορεί ή όχι να ζήσει αξιοπρεπώς με 400 ευρώ, κλπ. Όλα αυτά είναι κατανοητά και αποδεκτά από μένα. Διαφωνώ μεν, κατανοώ δε.

        Σου συνέστησα όμως την προσοχή όταν υπερασπίζεσαι, όχι την αστική δημοκρατία, αλλά τον καπιταλισμό συνολικά ως σύστημα, υπενθυμίζοντάς σου πως η αστική δημοκρατία είναι ΜΟΝΟ ένα από τα πολιτικά συστήματα μέσα στα οποία λειτουργεί αυτός. Όταν όμως αυτό το σύστημα (που ο καπιταλισμός το αγαπάει ΜΟΝΟ για όσο του παρέχει την απαραίτητη γι αυτόν κοινωνική ειρήνη, προκειμένου να αυξάνει και να αυγαταίνει τα κέρδη της η κυρίαρχη τάξη), χάνει για τον ένα ή τον άλλο λόγο τη σταθερότητά του, ή όταν η πολύ «δημοκρατία» διακινδυνεύει την κυριαρχία της, ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΑΓΑΛΛΙΑΣΗ ΔΙΝΕΙ ΤΑ ΣΚΗΠΤΡΑ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ «ΘΕΣΗ» ΤΟΥΣ.

        Ο καπιταλισμός (και όχι η αστική δημοκρατία) είναι κατά βάση ένα απολύτως ανήθικο και απάνθρωπο οικονομικό σύστημα. Στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και την (οικονομική και πολιτική) κυριαρχία των ολίγων έναντι των πολλών, την οποία επιδιώκει με κάθε τρόπο. Με το καλό (π.χ. αστική δημοκρατία, όταν και εφόσον αυτό είναι εφικτό), ή με το άσχημο (π.χ. φασισμό, όταν αυτό επιβάλλεται). Τόσο, μα τόσο απλά! Άρα, σε ποιο σημείο ακριβώς παρεκτρέπομαι;

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          29 Αυγούστου, 2012 14:50

          Ρε φίλε συνεχίζεις σε θολά νερά! Βάζεις τις ερωτήσεις, δίνεις και τις απαντήσεις εκ μέρους μου, και μετά διαφωνείς με το συμπέρασμα!

          Τι σε κάνει να πιστεύεις πως δεν νοιάζομαι για όσους δεν είναι προνομιούχοι; Αν υπάρχει διαφορά αυτή έγκειται στον τρόπο και το σύστημα για τη βελτίωση των δεδομένων για τους μη προνομιούχους.

          Υπάρχει όμως και κάτι άλλο θεμελιώδες: εσύ προφανώς πιστεύεις πως το καθεστώς ισορροπίας μια ανθρώπινης κοινωνίας είναι η πλήρης απουσία μη προνομιούχων. Εγώ λέω πως κάτι τέτοιο ανήκει στην σφαίρα της ουτοπίας, και συνεπώς για μένα είναι σημαντική η *προσπάθεια*, η τάση εξάλειψης των μη προνομιούχων. Δεν πιστεύω πως μπορείς να αποδείξεις πως υπάρχει πρακτικό σύστημα που εξαλείφει τους μη προνομιούχους, άρα η σύγκριση διαφόρων μορφών πραγματικότητας με κάτι ιδανικό δεν είναι και ιδιαίτερα παραγωγικό.

          Αστική δημοκρατία: μάλιστα, ο καπιταλισμός μπορεί να λειτουργήσει εκεί μέσα αλλά και άλλου.

          Δεκτόν.

          Ισχύει όμως το αντίστροφό;

          Με ενόχλησε το γεγονός πως εγώ αναφέρθηκα στον φασισμό *και* στις διδακτορίες ως εξόχως απεχθή συστήματα. Και ενώ πράγματι ο φασισμός μπορεί να εξηγηθεί ίσως κατ’ αποκλειστικότητα με πολιτικά κριτήρια που ταιριάζουν *και* στη μαρξιστική ανάλυση, τα πολλά και διάφορα δείγματα δικτατοριών που υπάρχουν ακόμα και τώρα, δεν μπορούν να εξηγηθούν με την ίδια ευκολία.

          Μου αρέσει!

        • 29 Αυγούστου, 2012 17:05

          Ο ΔemΩΝα έβαλε το ζήτημα στη σωστή του διάσταση, την κοινωνικό-ταξική! Την οποία φυσικά ο Strovoliotis ΔΕΝ αναγνωρίζει, ούτε και παραδέχεται! Γι’ αυτό και ο “διάλογος” μετατρέπεται σε μονολόγους!

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          29 Αυγούστου, 2012 17:11

          Και γιατί να θεωρήσει κάποιος πως η κοινωνικοταξική διάσταση είναι ο ορθός (και ο μόνος) τρόπος να αναλύεται η κοινωνία;

          Και για να σε ευκολύνω: γιατί να δεχτεί κάποιος πως η κοινωνικοταξική διάσταση όπως οριστικοποιήθηκε ας πούμε, από το έργο ενός μακαρίτη, πριν από 100 και βάλε χρόνια, ισχύει και στις σημερινές πολύ διαφορετικές συνθήκες;

          Μου αρέσει!

        • 29 Αυγούστου, 2012 17:19

          Και τι έχει αλλάξει από τότε; Μήπως οι κοινωνικό-οικονομικές ανισότητες, οι ιμπεριαλιστικές επιθέσεις ή οι ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιπαλότητες;
          http://aneforiwn.blogspot.com/2010/06/422010.html

          Μου αρέσει!

        • 29 Αυγούστου, 2012 17:19

          Στροβ, νομίζω πως κάπου εδώ πρέπει να τελειώνει η συζήτηση μας. Αν εσύ δεν μπορείς να καταλάβεις την αντίφαση που εμπερικλείει η φανατική εκδήλωση υποστήριξης νεοφιλεύθερων συνταγών με την οποία μας έχεις ταράξει όλο το τελευταίο διάστημα, με την θέση σου ότι ενδιαφέρεσαι για την «βελτίωση των δεδομένων για τους μη προνομιούχους» εγώ είμαι υποχρεωμένος να σηκώσω τα χέρια ψηλά και να παραδοθώ άνευ όρων και άνευ ορίων (για να θυμηθούμε και τον ένα και μοναδικό άνευ της κυπριακής μπλογκόσφαιρας).

          Σε ότι αφορά τις «δικτατορίες» γενικώς, επειδή καταλαβαίνω που το πας, να σου πω ετούτο: μια και εγώ δεν έχω καμιά ιδιαίτερη κάψα για την αστική δημοκρατία, κυρίως επειδή από φύση συνηθίζω να ψαχουλεύω το γίγνεσθαι και όχι να μένω στο φαίνεσθαι, μου είναι πολύ πιο ελκυστική η κοινωνία που γνώρισα στα ταξίδια μου στην Κούβα, από οποιαδήποτε αστική «δημοκρατία» επισκέφτηκα ή έζησα. Και αυτό το λέω αφού έχω ήδη δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν είμαι κομουνιστής και δεν θεωρώ καν εαυτόν αριστερό.

          Θα ήμουν ηλίθιος όμως αν δεν αναγνώριζα πως αν ο αγαπημένος σου καπιταλισμός έφτασε κάποια στιγμή να γίνει έως και υποφερτός για τον απλό εργαζόμενο. Αν υποχρεώθηκε να φτιάξει ένα σύστημα υγείας, μια δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, να δώσει συντάξεις και γενικά να δημιουργήσει αυτό που σήμερα τόσο απροκάλυπτα καταργεί, δηλαδή το κοινωνικό κράτος, αυτό δεν το οφείλουμε ούτε στη γενναιοδωρία του, ούτε στην φιλολαϊκότητα του, ούτε και στους οραματιστές αστούς πολιτικούς. Το οφείλουμε αποκλειστικά και μόνο στους εργατικούς αγώνες της Αριστεράς και τον τρόμο του συστήματος απέναντι στην οκτωβριανή επανάσταση και στο δέος της Σοβιετικής Ένωσης. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο το ότι έπρεπε να περιμένει μέχρι την κατάρρευση της Σ.Ε. για να ξεκινήσει αυτή τη λυσσώδη επίθεση στο λεγόμενο κοινωνικό κράτος. Τέλος.

          Μου αρέσει!

  10. 29 Αυγούστου, 2012 11:46

    νεε σε καποιον που ξεκινα με προλογο οι ελληνες μεταναστες βρισκουν και τρωνε δεν μπορεις να πεις πολλα γιατι εχει μεγαλωσει σε μια ασχημη γυαλα!

    το τι τρωει η κυπρος απο την ελλαδα 40 χρονια τωρα αν το υπολογισεις θα βγεις απο τα ρουχα σου! αλλα κανεις δεν μπαινει σε τετοια διαδικασια ρατσιστικη γιατι μονο ενας ψευδοαριστερος της κυπρου (παγκοσμια πρωτοτυπια ) μπορει.

    δωρεαν φοιτητες που κοστιζουν στο ελληνικο δημοσιο 10000 το χρονο.
    δωρεαν βιβλια μεχρι περυσι.
    δωρεαν στρατιωτες
    δωρεαν …….offshore εταιρειες …. με μεσο εισοδημα για το κυπριακο κρατος μισο δις το χρονο
    δωρεαν αθλητες που τρωνε στεγαζονται και προπονουνται εκει
    και το κυριοτερο το ανυπολογιστο κοστος του κυπριακου με δις παραπανω εξοπλισμους για το ελληνικο κρατος ενω στην κυπρο λογω αυτης της εστω και αχρειαστης στηριξης δεν χρειαζεται κανενας αεροπορικος ή ναυτικος εξοπλισμος που θα καταποντουσε μια και καλη το κρατος… και ποσα αλλα.
    χιλιαδες κυπριοι που ζουν εργαζονται και καλα κανουν στην Ελλαδα …

    και εσυ ερχεσαι σαν κλασικος κομπλεξικος να μας πεις οτι ερχονται οι μεταναστες και τρωνε εδω. ντροπη ειδικα οταν θελεις να αυτοπροσδιοριζεσαι προς την αριστερα
    ντροπη για την αριστερα που δεν βλεπει ντοπιο και ξενο ιδεολογικα!!

    στην ουσια που εχει και λιγη σοβαροτητα.
    στροβολιωτη το να μην μπαινεις στη διαδικασια να δεις που απεδωσε το ΔΝΤ ειναι η υπεκφυγη η υποπτο
    δεν απεδωσε πουθενα
    αντιθετως χειροτερεψε τα παντα

    φυσικα και μακαρι να ηταν ολα καλα . συζηταμε ομως για τωρα που δεν ειναι
    ειναι λυση το ΔΝΤ και η Τροικα ετσι οπως ερχονται?

    για τη νοοτροπια και την παιδεια των Σκανδιναβικων κρατων συμφωνω και επαυκανω
    αυτη ειναι η λυση . μια υπαρκτη και βιωσιμη λοιπον
    το να μην κανω συστημικη αλλαγη και αλλαγη νοοτροπιας και να φτωχυνω τους πολιτες διατηρωντας τους την ιδια νοοτροπια απλα θα τα κανει χειροτερα
    γιατι θα ειναι και διαπλεκομενοι αν θες και πιο φτωχοι!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      29 Αυγούστου, 2012 12:15

      Νάσο, μα οι σκανδιναβικές χώρες δεν έχουν κάνει συστημική αλλαγή, και αν συμφωνούμε πως αποτελούν πιο αποδεκτό σύστημα για την κοινωνία , θα πρέπει ν παραδεχτείς πως ουσιαστικά πρόκειται για πιο όμορφη έκδοση του ιδίου του καπιταλισμού.
      Θα μπορούσες παρακαλώ να το τεκμηριώσεις αυτό: «δωρεαν …….offshore εταιρειες …. με μεσο εισοδημα για το κυπριακο κρατος μισο δις το χρονο»

      Μου αρέσει!

      • 29 Αυγούστου, 2012 14:01

        ΝΑΣΟ, νομίζω πως είναι ξεκάθαρη η διαλεκτική πίσω από τη τοποθέτησή μου, ότι δηλαδή η κύπρος αποτελεί, και καλά κάνει, ένα εργασιακό καταφύγιο για τους πληγέντες της λιτότητας. και αυτό γιατί δεν την έχει εφαρμόσει η ίδια!

        Σε παρακαλώ δηλαδή, τα μουγιάσματα ας τα στη πάντα.

        Μου αρέσει!

        • 29 Αυγούστου, 2012 14:12

          και μάζεψε και λίγο τους χαρακτηρισμούς φίλε μου, νομίζω έβαλα το πλαίσιο, και δεν άφησα να εννοειθούν αυτά που μου καταλογίζεις.

          Ψάχνεις τρόπους κι εσύ να κατηγορίσεις τη τοπική θεσμική αριστερά μου φαίνεται. Έχεις το δικαίωμα φυσικά, αλλά σου συστήνω ψυχραιμία.

          Γιατί τόσο μένος;

          Μου αρέσει!

        • 29 Αυγούστου, 2012 15:55

          Νέε,

          Τη συζήτηση που κάνεις με τον Naso [για τον “ρατσισμό” των κύπριων αριστερών] την έκανα κι εγώ μαζί του παλαιοτέρα [πριν 2-3 μήνες], στο δικό ΜΟΥ Blog – link: http://aneforiwn.blogspot.com/2012/05/642012.html

          Μου αρέσει!

  11. 29 Αυγούστου, 2012 14:52

    οχι φιλτατε στροβολιωτη δεν αποτελουν ωραιο καπιταλισμο, αποτελουν συνδυασμο καπιταλισμου με κομμουνισμο σε μια γενικοτερη εννοια οπως ηδη αναφερεται στην βιβλιογραφια οσων εχουν ασχοληθει κυριως με το σουηδικο μοντελο. υπαρχει και βιβλιο μονο για αυτο το μοντελο απο μια γυναικα πολιτικη επιστημων αν δεν κανω λαθος που ευκολα βρισκεις στο διαδικτυο.

    ειναι λοιπον μια ελευθερη μεν αγορα με απολυτο κρατικο ελεγχο και περιορισμους απο το κρατος
    με ισχυρες συμβασεις που δεν επιτρεπουν σε καθε καρχαρια να ξεφευγει απο τα ορια οπως γινεται στον αυθεντικο καπιταλισμο που στο βωμο του κερδους πεθαινουν ανθρωποι

    συστημικη αλλαγη δεν βρισκεις;;
    δλδ λειτουργει το δημοσιο με την ιδια γραφειοκρατια , καθυστερηση , ελεγχο;;
    δε νομιζω
    απο την αλλη λειτουργει με υψηλοτατους μισθους

    ξαναλεω αυτο ειναι παραδειγμα υπαρκτο
    πες μου εσυ ενα παραδειγμα υπαρκτο χωρας που κατεβαζει ολα τα προνομια και μισθους στον απλο εργαζομενο και ευημερει μετα
    συνεχιζω να μην βλεπω τιποτα για μια εστω μια χωρα που βελτιωσε το ΔΝΤ – τροικα και οι τακτικες τους

    δεν βλεπεις αληθεια οτι το μονο που θελουν ειναι εξαθλιωση ωστε το κεφαλαιο να φαει περισσοτερα
    τοσο δυσκολο ειναι??

    και για να μην τρεφεις αυταπατη επειδη εμμεσως με θεωρησες αναρχικο, σου λεω οτι δεν ειμαι ουτε στο ελαχιστο

    δεν εχω ιδεολογικους δογματισμους οπως οι πλειστοι εδω μεσα αλλα ψαχνω την ιδανικη , πραγματικη , υπαρκτη βιωσιμη λυση ωστε να ζει ανετα ο καθε ανθρωπος και οχι μια ολιγαρχια

    νεε

    μου καταλογιζεις μενος σε μια ιδεολογια που ειναι αρκετα κοντα με οσα υποστηριζω .
    τωρα ξαναδιαβασε το αρχικο σου σχολιο, για ελληνες μεταναστες που βρισκουν και τρωνε φαι και αν μπορεσεις να το δεις λιγο πιο καθαρα ισως καταλαβεις κατι που υποβοσκει στην τεραστια πλειοψηφια των ψευδοαριστερων της Κυπρου.
    σε εχει αληθεια κανει να αναρωτηθεις πως το μερος με το μεγαλυτερο ποσοστο αριστερων (κατ ευφημισμον) ειναι και το πιο ρατσιστικο την Ευρωπη ολη?
    περυσινο αποτελεσμα της Ευροστατ;;

    σε ενοχλει η λεξη ψευδοαριστερος? δλδ γινεται αριστερος σε ενα κρατος που ζει ομολογουμενως απο ολους και ετσι θελει κ μπορει να συνεχισει να ζει σαν το απολυτο καπιταλιστικο προιον;;

    στροβολιωτη δε νομιζω οτι αγνοεις οτι οι πρωτοι σε αναλογια offshore ανα χωρα Ελληνες καρχαριες ειχαν ανω του 90% εδρα τους την Κυπρο . λιγοστευσαν ελαχιστα λογω ευρωπαικης ενωσης και καποιων ελεγχων αλλα παραμενουν. καθε σκανδαλο που βγαινει στην Ελλαδα εχει οφ σορ εδρα την κυπρο!

    το νουμερο το ειχα διαβασει θα το ψαξω να το βρω και θα σου δωσω link
    οπως και να χει με εταιρειες που διακινουν 500 δις οπως γραφτηκε στ αΝΕΑ και σε αλλα μεσα κανε την απλη πραξη να δεις τι αφηνουν η οχι στην Κυπρο.
    αυτο ομως εσενα τι σε κεντρισε . ;;

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.