Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φτάνει πια περήφανους Έλληνες! Φέρτε ένα νούσιμο.

9 Μαΐου, 2012

Μια θλιμμένη περιρρέουσα κυριαρχεί.

Ακούω το ραδιόφωνο του Πολίτη στη δουλειά. Έχει καλή ελληνική μουσική και σύντομες ειδήσεις κάθε μισή ώρα. Νομίζω πως τα τραγούδια που είχε σήμερα ήταν ανάλογα της Μεγάλης Εβδομάδας. Η αξία τους μάλιστα ήταν  σήμερα ουσιαστική, όχι συμβολική.

Βλέπω και μιλώ με πολύ κόσμο, και νομίζω διαισθάνθηκα παρόμοια συναισθήματα. Και στον επαγγελματικό, και στον προσωπικό μου χώρο.

Υπάρχει πολλή στενοχώρια. Και δεν μιλώ για την αυτονόητη στενοχώρια εκείνων που αντιμετωπίζουν ουσιαστικά, πρακτικά προβλήματα. Προβλήματα απλά, επιβίωσης, ή υγείας. Όσοι βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία δεν μπορούν δυστυχώς να επιλέξουν πότε θα στενοχωρηθούν.

Μιλώ για άλλους, για λιγότερο ή περισσότερο βολεμένους ανθρώπους λόγω της εργασίας ή λόγω της τύχης τους, ανθρώπους που λογικά θα μπορούσαν να προεξοφλήσουν τη ζωή τους και να βγάλουν και κέρδος.

Όμως  τώρα φαίνεται πως δεν νιώθουν καλά.

Μια μαυρίλα αιωρείται, μια μαυρίλα που ήταν μαζί μας εδώ και πολύ καιρό, αλλά τώρα γίνεται και αισθητή, και ασφυκτική.

Γιατί πέραν του μαύρου, τίποτα δεν υπάρχει που να δίνει ελπίδα.

 Μαυρίλα αλλόκοτη, βγαλμένη από την περηφάνια, πολλών ειδών περηφάνια.

Άλλος είναι απλώς κουφός, ο δικός μας. Μόνο περήφανος στα αυτιά μπορεί να είναι. Και είναι. Στο μέγαρο του στο λόφο, δεν ξέρει τίποτα, δεν είδε τίποτα, δεν άκουσε τίποτα.

Ο άλλος είναι περήφανος επαναστάτης. Σε τρεις μέρες θα τον δείξουν τα ΜΜΕ όλου του κόσμου.  Εκείνος  που έκανε την αποκήρυξη σημαία, εκείνος που ανέτρεψε τη ροή του καπιταλισμού. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρειάστηκαν μερικές δεκαετίες να ολοκληρώσουν το χάος. Αυτός τους ξεπέρασε: το επαναδιατύπωσε σε μια μέρα!

Σε αντίθεση με την άλλη, την περήφανη ιδεολόγο, η οποία πιστή στα γραφτά ενός θνητού (και τεθνεώτος εδώ και καιρό) ανθρώπου, προκρίνει τη μιζέρια για όλους τους άλλους.

Ο άσιλα περήφανος Έλληνας καβάλησε το άτι του Μεγαλέξανδρου, και βουρ αναζητεί τους ανεμόμυλους.  Αναζητεί το χαμένο χρυσό, τα εξαφανισμένα κατοχικά δάνεια, τα γκάζια στο γιαλό που ακόμα δε βρέθηκαν.

Έχουμε φυσικά και περήφανους πίθηκους, να κάνουν σόου στις οθόνες και το κοινοβούλιο. Όσο και αν αυτό θα ενοχλήσει κάποιους, θα το γράψω: είναι οι λιγότερο επικίνδυνοι, αφού  – ελπίζω δηλαδή – *αυτή* την κόκκινη γραμμή να μην την περάσει κανείς και να τους αφήσουν στην εωσφορική  μοναξιά τους.

Ο ορίτζιναλ υπερήφανος Έλληνας, ζαλισμένος αφού το 30% που ανέμενε, δεν έγινε καν 20%,  εξανίσταται: μα, μου ζητάτε να αναιρέσω την υπογραφή μου, και να καταστρέψω τη χώρα μου;

Ναι, εκείνη την υπογραφή που πριν από ένα χρόνο δεν έβαζε για να μην καταστρέψει τη χώρα του!

Η μαυρίλα επιμένει: ο περήφανος στα αυτιά, αναφέρεται στον διάδοχο περήφανο: δίνει νομιμοποίηση στην ΕΟΚΑ Β λέει, όταν πηγαίνει στα μνημόσυνα.  Δεν το είπε έτσι, ούτε τα αυτονόητα δεν μπορεί να πει σωστά πλέον, αλλά επί της ουσίας έχει δίκιο: ο περήφανος διάδοχος βγήκε στο κυνήγι για βρυκόλακες, δεν πάει καλά.

Η περηφάνια για την παράταξη του, για την ιδεολογία τους, για την τάξη τους, για τον αγώνα τους, για τη ράτσα τους, για τη φυλή τους, για τα πιστεύω τους, μας γάμησαν.

Θέλω ένα νούσιμο έλληνα. Μας ξεχείλωσαν οι περήφανοι.  

 

Περήφανοι Κυπραίοι.

8 Σχόλια leave one →
  1. Ανώνυμος permalink
    9 Μαΐου, 2012 18:48

    Θα δυσκολευτείς να βρεις νούσιμο. Τα είπε ο Νίκος Δήμου πριν 40 χρόνια στο βιβλίο του «Η Δυστυχία του να είσαι Έλλην».

    Ο Έλληνας, όταν βλέπει τον εαυτό του στον καθρέπτη, αντικρίζει είτε τον Μεγαλέξανδρο είτε τον Κολοκοτρώνη, είτε τουλάχιστον τον Ωνάση. Ποτέ τον Καραγκιόζη.

    Δεν θέλει μόνο αρετή και τόλμη η ελευθερία. Θέλει κυρίως γνώση και κρίση.

    Μου αρέσει!

  2. bananistanos permalink
    9 Μαΐου, 2012 20:22

    Όταν είδα το «I am hellene» σκεφτηκα να κάμω μια αναρτηση που να λέει:
    «Είμαι Ελληνας και αγαπώ την Ελλαδα, γι αυτό θα σαματήσω να την κλέβω, θα σταματήσω να συνεργάζομαι με αυτούς που την κλέβουν, θα σταματίσω να στηρίζω αυτούς που την κλέβουν, θα δουλέψω σκληρότερα και τιμιότερα για να την ανεβάσω πάνω από το βούρκο που βρίσκεται, θα βάλω το ελληνικό κονωνικό συμφέρον πανω από το δικό μου…»

    Μετά το σκεφτηκα καλύτερα και μετάνιωσα…

    Μου αρέσει!

  3. ιων σκεπτικος permalink
    9 Μαΐου, 2012 22:43

    Την Ελλάδα εθέλαμεν και ας ετρώγαμεν πέτρες………

    Τράπεζα Κύπρου και πάσης Ελλάδος…… θυμάστε?

    Είχαμεν παράδεισον τζιαι δεν το εξέραμεν. Εγυρεύκαμεν φουστανέλλες, εν μας εκάνεν η βράκα. Τωρά άνεμον στην βράκαν μας….

    Εμείναμεν με τες πέτρες

    Μου αρέσει!

    • Melathkiotis permalink
      10 Μαΐου, 2012 15:41

      Αγαπητέ Ιωνα Σκεπτικέ

      Όπως λαλούν οι Εγγλέζοι έδωκες της σπόντας πα’ στη κκελλέ!! Ακόμα να φανταστείς υπάρχουν άτομα που ακόμα πιστεύουν ‘οτι μπορουν να τες χωνέψουν τις πέτρες!!

      Μου αρέσει!

  4. des permalink
    9 Μαΐου, 2012 22:55

    το «νουσιμος Ελληνας» εν σχημα οξυμωρον.

    Μου αρέσει!

  5. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    10 Μαΐου, 2012 15:55

    Δεν μπορεί αγαπητοί να κάτσουμε να κλαίμε την μοίρα μας . Το θέμα είναι τί κανουμε. Οι ηγέτες δεν εφάνηκαν τόσα χρόνια αντάξιοι των προσδοκιών του λαού και τα μασίσανε όλα. Ο λαός τα έβλεπε ή τα διαισθανόταν αλλά νόμιζε ότι τα ψίχουλλα που του πέτασσαν θα διαρκούσαν για πάντα και αρέσκετο στις πελατιακές σχέσεις. Τέρμα όλα τώρα είτε το θέλει ο λαός είτε όχι είτε το θέλουν οι ηγέτες ε’ιτε όχι. Μία είναι η πραγματικότητα η Ελλάδα βουλιάζει και μαζί της θα συμπαρασύρει και την μικρή ΄Κύπρο λόγω των Τραπεζών. Τί ακολουθεί. Θα πάει η Ελλάδα στη δραχμή και εάν ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαικές χώρες τότε θα παει και Κύπρος στη λίρα. Φυσικά υπάρχει το ενδεχόμενο να σπροχθεί η Ελλάδα να πάει στη δραχμή και να ακολουθήσει κόψιμο χρήματος απο την ΕΚΤ και να τρέξουν οι ευρωπαίοι να περισώσουν ότι μπορούν. Το θέμα εμείς τί κάνουμε . άμεση ανόρυξη και εκμετάλευση των πετρελαίων πρώτα και ύστερα του φυσικού αερίου. Έχουμε πετρέλαιο και θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε η ροή χρήματος να είναι άμεση στα ταμεία του κράτους και να ξελασπώσουμε. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και το Ελληνικ’ό κράτος. Είναι η μόνη άμεση διέξοδος αλλά δυστυχώς εμείς στην Κύπρο και εδώ δεν τα βρίσκουμε με αποτέλεσμα να καθυστερούμε.
    Το μόνο που γίνεται μέχρι σήμερα είναι μόνο αποκοπές απο τους μισθούς και απολύσεις. Πώς θα έλθει η ανάπτυξη όταν δεν υπάρχει χρήμα.

    Μου αρέσει!

  6. 28 Μαΐου, 2012 08:51

    ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΝΟΥΣΙΜΟΥΣ ΝΕΝΕΚΟΥΣ ΟΤΑΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΥΝ ΧΑΡΤΙΑ ΤΗΣ UNOPS ΚΑΙ ΤΟΥ PRIO.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.