Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο Νίκος Αναστασιάδης εκλέγεται πρόεδρος από τον πρώτο γύρο. Γιατί;

17 Φεβρουαρίου, 2013

 

Γιατί τις τελευταίες μέρες λειτούργησαν τρεις τάσεις συσπείρωσης ψηφοφόρων, δυο από τις οποίες ευνοούν τον Νίκο Αναστασιάδη.

  1. Το επιτελείο Λιλλήκκα κορύφωσε την εκστρατεία του με μια σειρά από επαίσχυντα βίντεο, τα οποία λίγο πολύ υπονοούσαν πως οι αντίπαλοι του είναι προδότες, είναι πουλημένοι, είναι παλιάνθρωποι. Αυτό το μήνυμα αποδείχτηκε μπούμερανγκ για τον Γιώργο Λιλλήκκα. Ναι, κάποιοι συμμερίζονται τις απόψεις του, αλλά αυτοί ήταν ήδη δικοί του. Δεν υπήρχε έδαφος για επιπρόσθετα κέρδη από την ανέντιμη αυτή εκστρατεία.  Σίγουρα ο Λιλλήκκας συσπείρωσε τελεσίδικα τους δικούς του, αλλά την ίδια στιγμή συσπείρωσε ακόμη περισσότερο τους ψηφοφόρους των Αναστασιάδη και Μαλά. Γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να  τρώει τόσο πολύ κουτόχορτο.
  2. Η δεύτερη δύναμη που λειτούργησε ήταν αυτή του ΑΚΕΛικού πατριωτισμού. Κάτι αναμενόμενο μεν, αλλά σίγουρα την τελευταία βδομάδα η συσπείρωση του ΑΚΕΛ καταρράκωσε οριστικά τις ελπίδες του Λιλλήκκα για είσοδο στο δεύτερο γύρο. Ο Σταύρος Μαλάς με μια αξιοπρεπή και προς το τέλος πραγματικά ποιοτική παρουσία κατάφερε να φέρει εις πέρας την καθόλου ελκυστική αποστολή που του ανέθεσαν. Δεν μπορώ εδώ να μην αναφέρω και τις δικές του κέλες: μα είναι δυνατόν υποψήφιος με το προφίλ που ήθελε να προωθήσει, να πηγαίνει να ζητά την ευχή του αρχιεπισκόπου; Και το άλλο: στα ηλεκτρονικά μέσα κυρίως, οι κρετίνοι σκληροπυρηνικοί ΑΚΕΛικοι έκαναν πάρτι τις τελευταίες μέρες και ώρες επικαλούμενοι την ανάγκη να σταματήσει ο … φασισμός! Ρε βλακέντιοι, με αυτά τα επιχειρήματα θα βγάλετε πρόεδρο; Μήπως πρέπει να κοιτάξετε λίγο στον καθρέφτη αντί να διαχέετε αισχρή προπαγάνδα; Δηλαδή στο σύνολο περίπου των χωρών του κόσμου που δεν έχουν πρόεδρο που υποστηρίζεται από ψευδοκομουνιστικά κόμματα επικρατεί ο… φασισμός;;;
  3. Η τρίτη δύναμη είναι αυτή που έκανε πρόσωπο του πολύ στενού οικογενειακού μου περιβάλλοντος που θα ψήφιζε διαμαρτυρόμενος Μακαρία, να μας ανακοινώσει στο μεσημεριανό τραπέζι πως ψήφισε τελικά Αναστασιάδη. Το γεγονός πως η υποψηφιότητα Αναστασιάδη ήταν από την αρχή ενδεδυμένη με τον αέρα της νίκης, βοήθησε, και δημιούργησε ένα κλίμα ανατροφοδοτούμενης ενίσχυσης της θέσης του. Οι ψηφοφόροι ξέρουν πως θα είναι ο επόμενος πρόεδρος. Γιατί να καθυστερούμε; Αυτή η δύναμη ίσως να έδωσε ακόμα και σήμερα ψήφους στο Νίκο Αναστασιάδη προερχόμενους και από τους άλλους δυο βασικούς υποψηφίους: οι ΑΚΕΛικοί με σίγουρο δεύτερο τον Μαλά, προτιμούν μάλλον μια ήττα με 51% παρά μια συντριβή με 65%. Ακόμα και ψηφοφόροι του Λιλλήκκα μπορεί να λογικεύτηκαν την τελευταία στιγμή, βλέποντας πως ο δικός τους δεν τραβά.

Είναι 2 το απόγευμα, μέρα εκλογών. Η διαίσθηση, ο ευσεβοποθισμός, και λίγο ο ορθολογισμός μου, προβλέπουν πως  θα τελειώσουν όλα σήμερα.

Από αύριο αρχίζουν τα υπόλοιπα, και καθόλου εύκολα.

Ο νέος πρόεδρος.

Ο νέος πρόεδρος.

12 Σχόλια leave one →
  1. 17 Φεβρουαρίου, 2013 14:56

    Είσιεν το πει τζιαι ο Χωρικός κάποιαν στιγμήν. Ένας Αναστασιάδης της οριακής νίκης α’γύρου εν πολλά πιο επιθυμητός που έναν (ενδεχόμενον) «Μάκάριον – Νίκαρον» με ποσοστά 55-65%.

    Μου αρέσει!

  2. 17 Φεβρουαρίου, 2013 15:44

    Reblogged this on Open Cyprus in Europe.

    Μου αρέσει!

  3. Ανώνυμος permalink
    17 Φεβρουαρίου, 2013 19:58

    se ola peftete ekso nainaikia.

    Μου αρέσει!

  4. Ανώνυμος permalink
    17 Φεβρουαρίου, 2013 20:12

    Γιατί άραγε οι ψηφοφόροι Λιλίκα είπαν ψέματα στα exit polls; δική μου εκτίμηση είναι για να λεν αυριο » εγω εψηφισα αναστασιάδη από τη 1η Κυριακή, τζεινο το βόλεμα που λέγαμε…».

    Μου αρέσει!

  5. strovoliotis permalink*
    17 Φεβρουαρίου, 2013 21:15

    Ως ενεργός μπλοκερ, ως ενεργός στο Facebook και το Twitter οφείλω να παραδεχτώ πως έκαμα μια εντελώς λανθασμένη εκτίμηση, και ακόμα πιο λανθασμένη πρόβλεψη. Απολογούμαι στους πολυπληθείς αναγνώστες μου και παραδέχομαι πως μετά από αυτό το πάθημα δεν μπορώ πλέον να κυκλοφορώ έχοντας το κεφάλι μου ψηλά.

    Μου αρέσει!

  6. 17 Φεβρουαρίου, 2013 21:28

    Strovolioti,
    Μα εν θα πάεις [‘πόψε] στην ανακήρυξη του Αναστασιάδη ως του νέου Προέδρου;

    Μου αρέσει!

  7. yiannis permalink
    17 Φεβρουαρίου, 2013 22:02

    When I am king, you will be first against the wall
    with your opinion which is of no consequence at all

    αφιερωμένο εξαιρετικά

    Μου αρέσει!

  8. mak permalink
    17 Φεβρουαρίου, 2013 23:08

    ΨΗΦΩ ΣΤΟΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ 3 ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΑΚΟΜΗ

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      18 Φεβρουαρίου, 2013 06:36

      Δε χρειάζεται. Αυτό που έφερε ο Χριστόφιας θα είναι υπεραρκετό.

      Μου αρέσει!

  9. marios ioannou permalink
    17 Φεβρουαρίου, 2013 23:43

    να κοιμηθω στο πατωμα να κλεισω και τα ματια,
    γιατι υπαρχουν κι ατομα που γινονται κομματια

    Μου αρέσει!

  10. superman permalink
    18 Φεβρουαρίου, 2013 13:56

    cheer up, 4 exit poll που έγιναν από τα κανάλια από εκλογολόγους, που μια ζωή ασχολούνται με δημοσκοπήσεις που εν η δουλειά τους και πέσαν έξω και αγχώνεσαι εσύ γιατί δεν βγήκε η πρόγνωση σου. Για την ιστορία η πρόγνωση η δική μου (που προφανώς έπεσε έξω)που την έφκαλα το Σάββατο βράδυ και την έβαλα πάνω στο ψυγείο και με περίπαιζε ο αδερφός μου για την αποτυχία της είναι η εξής:
    Αναστασιάδης 48-51%,
    Μαλάς 25-28%,
    Λιλλήκας 21-24%
    Αλλοι 2-3%.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.