Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πενταμερής: το μόνο εργαλείο επικύρωσης της λύσης.

24 Σεπτεμβρίου, 2013

Δε θα ασχοληθώ σε αυτό το σύντομο κείμενο με τις νέες προσπάθειες που ξεκινούν. Ακόμα όμως και από τις δημόσιες δηλώσεις (ένας θεός ξέρει τι γίνεται στα παρασκήνια), φαίνεται πως τα πράγματα θα ξεκινήσουν, και θα κινηθούν γρήγορα.

Και ενώ δεν ενθουσιάζομαι προς το παρόν για τις επιδόσεις του προέδρου, νοιώθω πως ο,τι κάνει το κάνει για να δοθεί μια ευκαιρία – δεν βλέπω ακόμη να παρασύρεται στην φυσική ολιγωρία του απελθόντος ή την ενστικτώδη άρνηση του ακόμα πιο προηγούμενου.

Εννοείται πως οι λυσοφοβικοί δεν χάνουν επίσης καιρό, και ήδη «ανησυχούν», και «φοβούνται» και άνοιξαν αμέσως τους οχετούς της τρομοκράτησης και του εκφοβισμού του κόσμου. Τρέχων στόχος η πιθανή πενταμερής, και η ταύτιση της με την Τουρκία, και πόσο κακή και προδοτική είναι η ιδέα κλπ κλπ.

 Αν, λοιπόν πάμε για λύση, ό,τι και να συμφωνήσουμε, θα βρούμε μπροστά μας το εμπόδιο του συντάγματος. Του «δοτού» συντάγματος όπως επισήμως το ονομάζει η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία!

Ε, αυτό το σύνταγμα, και όλες οι νομικές πράξεις που έδωσαν στην Κυπριακή Δημοκρατία το δικαίωμα να υπάρχει ως κράτος, ξεκίνησαν σε ένα πλαίσιο των …5!  Ελλάς, Τουρκία, Αγγλία, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.  Για να υπάρχει και τυπική αλλά και κατ’ οικονομία νομιμοποίηση, αφού υποτίθεται κάποια πράγματα που είχαν συμφωνηθεί τότε ήταν γραμμένα στην πέτρα, μη δεχόμενα αλλοίωση, πρέπει να χρησιμοποιηθεί το ίδιο πλαίσιο όπως τότε. Πρέπει λοιπόν να βρεθούν οι ίδιοι πέντε παίχτες, και να ξαναφτιάξουν τους κανόνες του νέου κράτους.

Δε γίνεται διαφορετικά, και μάλιστα θα πάω ένα βήμα πιο πέρα:

Αν στηρίζουμε την Κυριακή Δημοκρατία, ο μόνος τρόπος να την μετατρέψουμε, να την μεταβάλουμε στο μετά τη λύση κράτος, είναι να το κάνουμε εντός ακριβως εκείνου του πλαισίου.

Αυτή, θα είναι και η υπέρτατη πράξη αναγνώρισης της – ναι, ξέρω δεν είναι εύκολα κατανοητό αυτό.

 

Για να καταλάβετε από πού πηγάζει αυτό, διαβάστε λίγη ιστορία, όπως την διηγείται η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, και ο Βρετανός!

Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, και ο Βρετανός!

Η Κυπριακή Δημοκρατία ανακηρύχθηκε σε ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος στις 16 Αυγούστου 1960, ως αποτέλεσμα των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου του 1959. Στις 11 Φεβρουαρίου 1959 υπεγράφη η Συμφωνία της Ζυρίχης μεταξύ των τότε πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Κ. Καραμανλή και Α. Μεντερές. Η εν λόγω Συμφωνία ενσωματώθηκε στη Συμφωνία του Λονδίνου, η οποία υπεγράφη στις 19 Φεβρουαρίου 1959 από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο εκ μέρους της Ελληνοκυπριακής κοινότητας και τον Δρα. Κουτσιούκ εκ μέρους της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απότοκο των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου και καταρτίστηκε από μία ad hoc συνταγματική επιτροπή στην οποία αντιπροσωπεύονταν, με ομάδες ειδικών συνταγματολόγων, η Ελλάδα κάτω από τον καθηγητή Θεμιστοκλή Τσάτσο, η Τουρκία κάτω από τον καθηγητή Nihat Erim και οι δύο κυπριακές Κοινότητες. Από μέρους της Ελληνοκυπριακής κοινότητας συμμετείχαν οι κ.κ. Γλαύκος Κληρίδης, Γεώργιος Πολυβίου, Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης και Τάσσος Παπαδόπουλος, με νομικό σύμβουλο τον κ. Κρίτωνα Τορναρίτη Γενικό Εισαγγελέα. Από πλευράς της τουρκοκυπριακής κοινότητας συμμετείχαν οι κ.κ.Rauf Raif Denktash, Halit Ali Riza, Hakki Suleyman και Ali Dana με νομικό σύμβουλο τον κ. Mehmet Nedjiatti Munir, Solicitor General. Στην επιτροπή συμμετείχε ως νομικός σύμβουλος ο Ελβετός συνταγματολόγος καθηγητής Marcel Bridel.

Κείμενο σχεδίου Συντάγματος υπογράφηκε από αντιπροσώπους της Ελλάδας, Τουρκίας και της Ελληνικής και Τουρκικής κοινότητας στη Μεικτή Συνταγματική Επιτροπή στη Λευκωσία στις 6 Απριλίου 1960 και Παράρτημα αυτού με τροποποιήσεις στις 6 Ιουλίου 1960. Το τελικό κείμενο του Συντάγματος υπογράφηκε από τον Sir Hugh Foot, τον τελευταίο Κυβερνήτη της αποικίας της Κύπρου, το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας κ. Γεώργιο Χριστόπουλο το Γενικό πρόξενο της Τουρκίας κ. Turrel και τους Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και Δρα Κουτσιούκ, οι δύο τελευταίοι υπό την ιδιότητα τους ως των ήδη εκλεγέντων Προέδρου και Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας αντίστοιχα.

Το Σύνταγμα τέθηκε σε εφαρμογή στις 16 Αυγούστου 1960 με την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Πρόκειται, σαφώς, για ένα δοτό Σύνταγμα το οποίο ο Κυπριακός λαός ουδέποτε κλήθηκε να επικυρώσει με τη ψήφο του.

Ταυτόχρονα με την ανακήρυξη του νέου κράτους άρχισαν να ισχύουν τρεις Διεθνείς Συνθήκες:

Η Συνθήκη Εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας του Βασιλείου της Ελλάδος, της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εν λόγω Συνθήκη προέβλεπε μεταξύ άλλων την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, τη διατήρηση από τη Βρετανία δύο κυρίαρχων στρατιωτικών Βάσεων στην νήσο καθώς επίσης και την παροχή στην τελευταία άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και διευκολύνσεων στο έδαφος της Κύπρου.

Η Συνθήκη Εγγυήσεως μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας αφενός και της Βρετανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας αφετέρου. Με βάση το Άρθρο 1 της εν λόγω συνθήκης η Δημοκρατία ανελάμβανε μεταξύ άλλων, να διατηρήσει την ανεξαρτησία της, την εδαφική της ακεραιότητα και την ασφάλεια της και να τηρήσει πιστά το Σύνταγμά της. Ανελάμβανε επίσης την υποχρέωση να μην προωθεί την ένωση του νησιού με άλλη χώρα ούτε τη διχοτόμησή του. Σε περίπτωση ανατροπής του καθεστώτος που προνοούσαν οι συμφωνίες, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, σύμφωνα με το άρθρο IV της Συνθήκης είχαν το δικαίωμα να επέμβουν συλλογικά ή μονομερώς με σκοπό την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στη νήσο.

Η Συνθήκη Συμμαχίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας βάσει της οποίας η Ελλάδα και η Τουρκία ανελάμβαναν να απωθήσουν κάθε επίθεση κατά της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας του νεοσύστατου κράτους. Προς το σκοπό αυτό η Ελλάδα και η Τουρκία εγκατέστησαν στρατιωτικά αποσπάσματα στο έδαφος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το Άρθρο 181 του Συντάγματος, «η Συνθήκη Εγγυήσεως της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητος και του Συντάγματος της Δημοκρατίας, η συνομολογηθείσα μεταξύ της Δημοκρατίας και του Βασιλείου της Ελλάδος, της Τουρκικής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας ως και η συνθήκη στρατιωτικής συμμαχίας η συνομολογηθείσα μεταξύ της Δημοκρατίας, του Βασιλείου της Ελλάδος και της Τουρκικής Δημοκρατίας, τα κείμενα των οποίων είναι προσηρτημένα τω παρόντι Συντάγματι ως Παραρτήματα Ι και ΙΙ κέκτηνται συνταγματικήν ισχύν.».

Σχετικά με την Συνθήκη Εγκαθιδρύσεως δεν υπάρχει συνταγματική πρόνοια. Στην υπόθεση Ex parte Samuel N. Samuel 3 R.S.C.C. 76 το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι: «Η Συνθήκη Εγκαθιδρύσεως δεν αποτελεί μέρος του Συντάγματος. Τα άρθρα 181, 195 και 198 του Συντάγματος δεν αφήνουν περιθώρια ως προς το σημείο αυτό».

Στο βιβλίο του «Η Νέα Κοινοπολιτεία και τα Συντάγματά της» ο S.A. De Smith καταλήγει ότι «το Κυπριακό Σύνταγμα ουδέποτε θα προσελκύσει ενθουσιώδεις μιμητές, αλλά πρέπει να κριθεί ως η μόνη αποδεχτή θεραπεία σε μία απελπιστική κατάσταση στην οποία η βούληση της τοπικής πλειοψηφίας έπρεπε αν υποταχθεί στα συμφέροντα της διεθνούς ειρήνης» και συνεχίζει: «Το Κυπριακό Σύνταγμα είναι ένα από τα πιο άκαμπτα και λεπτομερειακά συντάγματα του κόσμου και αρκετά περίπλοκο. Περιέχει ανακοπές και ισορροπήσεις, διαδικαστικές και ουσιαστικές εγγυήσεις, διασφαλίσεις και απαγορεύσεις. Το δε κοινοτικό πνεύμα συνυπάρχει με τη συνταγματική αντίληψη.»

Ανεξάρτητα, όμως, από την πολυπλοκότητα και ιδιομορφίες του Συντάγματος, είναι αδιαμφισβήτητο ότι ενσωματώνονται σε αυτό θεμελιώδεις αρχές Δικαίου, οι οποίες καθιερώνουν την Κυπριακή Δημοκρατία ως Κράτος Δικαίου με πλήρη διασφάλιση των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του πολίτη. Τέτοιες αρχές Δικαίου είναι οι εξής:

Διάκριση των εξουσιών

Ανεξαρτησία και ανεπηρέαστο της Δικαιοσύνης

Προστασία των Θεμελιωδών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διασφαλίζονται από το Σύνταγμα (Μέρος ΙΙ) και τις Διεθνείς Συμβάσεις που κυρώνει η Δημοκρατία

Αρχή της νομιμότητας που διέπει τις διοικητικές πράξεις και την εισαγωγή του δικαστικού ελέγχου της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων

Περιορισμός της νομοθετικής εξουσίας που ασκείται στα πλαίσια των συνταγματικών διατάξεων και που περιλαμβάνει τον δικαστικό έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων.

Πηγή: Νομική Υπηρεσία Κυπριακής Δημοκρατίας. 

12 Σχόλια leave one →
  1. Ανώνυμος permalink
    24 Σεπτεμβρίου, 2013 22:14

    Βάλε ακόμα έναν να τους κάμουμεν έξι. Τον εκπρόσωπο του Μπαρόζο γιατί δεν τον λογαριάζεις;

    Μου αρέσει!

    • ΤΟΞΟΤΗΣ permalink
      24 Σεπτεμβρίου, 2013 22:16

      Το αίτημα για να τους κάμουμεν έξι υποβλήθηκε από τον Τοξότη

      Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        25 Σεπτεμβρίου, 2013 07:23

        Ναι, προφανώς θα χρειαστεί και αυτού του είδους η νομιμοποίηση. Ως σφραγίδα της ΕΕ. Θα έχουμε πολλούς χαρωπούς το επόμενο διάστημα με αυτές τις ταχείες εξελίξεις.

        Μου αρέσει!

  2. strovoliotis permalink*
    25 Σεπτεμβρίου, 2013 07:21

    ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
    «Να το λύσουν ‘Ελληνες και Τούρκοι της Κύπρου»

    Ήπιες αναφορές στο κυπριακό – που παρουσίασε ως ζήτημα αξιοπιστίας της διεθνούς κοινότητας – περιείχε η ομιλία του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλά Γκιουλ, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Αφού ανέφερε ότι επανειλημμένες προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου Αναν, κατέληξαν σε αποτυχία, είπε:

    «Η Τουρκία ως εγγυήτρια είναι πλήρως και ειλικρινά δεσμευμένη στην εξεύρεση μίας δίκαιης διαπραγματεύσιμης διευθέτησης», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να προτρέψει τους Ε/κ «να ανταποδώσουν τη δέσμευση, εμπλεκόμενοι καλόπιστα σε διαπραγματεύσεις που θα είναι προσανατολισμένες στο να φέρουν απτά αποτελέσματος και με χρονοδιάγραμμα».

    Πρόσθεσε ότι αυτοί που πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα είναι οι Ελληνες και Τούρκοι της Κύπρου, που πρέπει, όπως είπε, να αρχίσουν τη διαπραγμάτευση χωρίς «εάν και αλλά».

    Καταλήγοντας είπε ότι η διευθέτηση του κυπριακού είναι καθοριστική για μία σταθερή και ειρηνική Μεσόγειο.

    24/09/2013 – 19:00

    http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=246188&-V=articles

    Μου αρέσει!

  3. 25 Σεπτεμβρίου, 2013 10:34

    είναι μια από τις μεγαλύττερες μαλακίες του κυπριακού.
    Ποιοί θα συνομιλούν, ποιός θα είναι ο «τίτλος» των συνομιλητών … έτω δικαιολογίες για να μεν προχωρούν.
    Εγώ δεν εκατάλαβα ακόμα πρακτικά ποιο είναι το πρόβλημα μας με την τετραμερή.

    Αφού αν τους ακούσεις συγχίζεσαι.
    Ενώ θέλουν να μιλήσουν κατευθείαν με τη τουρκία, τζαι όχι με τους τκς (αφού εν η τουρκία η κατοχική δύναμη) – ύστερα κατηγορούν τον τκ συνομιλητή ότι είναι εγκάθετος της τουρκίας τζαι ακολουθεί τες υποδείξεις της άγκυρας…. δηλαδή τζίηνου που θέλουν να συνομιλήσουν !!!! ε τι διαφορά θα κάμει , με ποιον που τους θκυο συνομιλάς αφού τα ίδια πράματα λαλούν ;

    Στο τέλος, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα γίνει τετραμερής.
    Τζαι οι κουβέντες που σύρνει τωρά ο νίκος, ότι «δεν αποδέχεται τετραμερή», θα έρτουν να τον έβρουν ύστερα αν τυχόν προχωρήσουν τα πράματα.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      25 Σεπτεμβρίου, 2013 20:10

      Ναι αλλά εσύγχισες με τζιαι μένα! Για τις εξελίξεις πως νοιώθεις; Εγώ βλέπω πως παρά τις απαραίτητες σάλτσες, ο Νίκος προχωρεί!

      Μου αρέσει!

      • 26 Σεπτεμβρίου, 2013 09:05

        όπως έγραψες τζαι συ…. Δεν ενθουσιάζομαι προς το παρόν.
        Μακάρι να φέρει αποτέλεσμα τζαι μεις δαμε θα μαστεν. Τζαι μακάρι να είναι «σάλτσες»….

        Μου αρέσει!

  4. 25 Σεπτεμβρίου, 2013 19:11

    Ο κύριος Δεσμεύομαι δεσμεύτηκε να μην πάει σε τετραμερή. Άρα θα χέσει το ΔΗΚΟ και θα πάει. Τίποτε δεν είναι πιο σίγουρο απ’ αυτό.

    Μου αρέσει!

  5. strovoliotis permalink*
    26 Μαΐου, 2015 20:30

    Reblogged this on Στροβολιώτης και σχολίασε

    Με αφορμή τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για πενταμερή. Για να προλάβω την μετωπική επίθεση εκείνων που τα ξέρουν πάντα όλα και υπονομεύουν πριν καν να δουν τι υπάρχει. Πρώτη δημοσίευση αυτού του κειμένου τον Σεπτέμβριο του 2013.

    Μου αρέσει!

  6. 26 Μαΐου, 2015 21:36

    Reblogged this on Oxtapus *blueAction.

    Μου αρέσει!

Trackbacks

  1. Πενταμερής: το μόνο εργαλείο επικύρωσης της λύσης. | Στροβολιώτης

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.