Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υφυπουργεία, ως  συνέπεια αλλά και κίνητρο.

17 Απριλίου, 2024

Η Βουλή έχει στα χέρια της εδώ και έξι μήνες, γνωμάτευση του νομικού Πόλυ Πολυβίου, που κρίνει ως αντισυνταγματική την ίδρυση υφυπουργείων. Το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ορίζει τον αριθμό των υπουργείων και δεν προβλέπει ίδρυση υφυπουργείων. Εν τω μεταξύ μέσα σε αυτή την περίοδο, η βουλή ψήφισε τη δημιουργία άλλου ενός υφυπουργείου.

Σύμφωνα με το εκτενές ρεπορτάζ του Μιχάλη Χατζηστυλιανού στον Πολίτη, το θέμα αναμένεται να κριθεί στο συνταγματικό δικαστήριο όπου θα εκδικασθεί προσφυγή του νομικού Χρίστου Κληρίδη για λογαριασμό πελάτη του. Αν τα υφυπουργεία, που δημιουργήθηκαν στη βάση του προβληματικού, μετά από 60 χρόνια «δικαίου της ανάγκης», κριθούν ως παράνομα, τότε όποιες αποφάσεις έχουν ληφθεί, θα είναι αναδρομικά άκυρες.

Δυο προσπάθειες της κυβέρνησης Αναστασιάδη για επίσημη  νομιμοποίηση του θεσμού μέσω νομοσχεδίων, βρίσκονται ακόμη ενώπιον επιτροπών της Βουλής, και βασίζονται πάλι στη λογική του «δικαίου της ανάγκης».

Σχόλιο: η συνταγματική και θεσμική αυτή εκκρεμότητα είναι συνέπεια της μη λύσης του Κυπριακού.

Αποτελεί επίσης και κίνητρο για τη μη λύση του Κυπριακού και ο νοών, νοήτω.

No comments yet

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.