Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Χρυστάλλα, ο Παράσχος, ο οκταήμερος και ο αδιάβαστος αναγνώστης της Χαραυγής!

17 Μαρτίου, 2015

Πονεμένη ιστορία η Κεντρική Τράπεζα. Ένας πρώην διοικητής έκανε και φυλακή, ενώ ακόμη πολλά επικρέμονται σε βάρος του σχετικά με την εξάσκηση των καθηκόντων του. Ο προηγούμενός του θεωρείται πως αξιοποιούσε τη θέση του για να προωθεί τα συμφέροντα όλης της οικογένειας, ενώ αν δεν κάνω λάθος, προσέφυγε και στο δικαστήριο για το θέμα της μείωσης των πολλαπλών (και υπερβολικών) του συντάξεων.

Μετά είχαμε τον αστέρα από την Αμερική, ο οποίος έφυγε κακήν κακώς λόγω της για πρώτη φορά σύγκρουσης του θεσμού με τον τότε πρόεδρο. Εκ των υστέρων, φάνηκε πως οι εποπτικές του ικανότητες ήταν κατώτερες των διαμορφούμενων τότε δύσκολων περιστάσεων (Mea Culpa).

Ακολούθησε η «ριζοσπαστική» πολιτική επιλογή, η οποία εξελίχτηκε με απροσδόκητο τρόπο για τον επιλέγοντα, αφού τελικά ο επιλεχθής του την είπε για την αχαπαροσύνη του.

Παρ’ όλα ταύτα δεν κατάφερε να συνυπάρξει με τον διάδοχο του επιλέγοντα, εξαναγκάστηκε σε μια καλοπληρωμένη αποχώρηση και βάζοντας αλάτι στην πληγή, θέλει και από πάνω σε συντάξεις.

Και μετά ήρθε η Χρυστάλλα!

  1. Η οποία προερχόταν από μια καριέρα που κρινόταν επιτυχημένη, τουλάχιστον από την εικόνα που εξέπεμπε. Ως Γενική Ελεγκτής έκανε λεπτομερείς εκθέσεις, επεσήμαινε αρκετά στραβά και ανάποδα, αλλά φαίνεται δεν προχωρούσε. Κρίνοντας για πολλοστή φορά εκ των υστέρων και συγκρίνοντας την με το διάδοχο της, φαίνεται πως η Χρυστάλλα έκανε τα απολύτως απαραίτητα που προέβλεπε η δημοσιοϋπαλληλική της θέση, αλλά ως εκεί. Δεν ήθελε να «ξιμαρίσει».
  2. Οι συνθήκες ήταν δύσκολες, η Κύπρος ζούσε της συνέπειες της περιπέτειας του Μάρτη του 2013, η μια τράπεζα είχε κλείσει, η άλλη το πολεμούσε, χρειαζόταν ατσάλινη θέληση για να πάνε μπροστά τα πράγματα. Και ήταν και ο …Αριστοτέλης! Η ψηφιακή πλατφόρμα εκπαιδευτικών βιβλίων, που είχε κτίσει το συγκρότημα της Καθημερινής και το οποίο δεν εισήχθη τελικά στην εκπαίδευση μας, αφού η Χρυστάλλα, ως η τότε Γενικός Ελεγκτής σε μια από τις λίγες προληπτικές της αποφάσεις, είχε κρίνει πως ο ιδιώτης θα χρησιμοποιούσε για το δικό του συμφέρον, κρατική περιουσία ή δικαιώματα.
  3. Αυτή ήταν η πρώτη αψιμαχία μεταξύ της Χρυστάλλας και της Καθημερινής, ή ό,τι άλλο εκπροσωπούσε ή αντιπροσώπευε κάθε μια από τις δυο πλευρές.
  4. Κάποιες ψύχραιμες φωνές έλεγαν από νωρίς πως η Χρυστάλλα ήταν μεν καλό πλάσμα, αλλά δεν είχε τα προσόντα για τη θέση της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας.
  5. Κάποιες άλλες ψύχραιμες φωνές έλεγαν εγκαίρως πως και η – ήδη παραιτηθείσα – διαχειρίστρια που είχε διοριστεί επί Πανίκου Δημητριάδη για την εκκαθάριση της Λαϊκής Άντρη Αντωνιάδου ήταν επίσης περιορισμένων προσόντων.
  6. Η ουσιαστική πορεία της Χρυστάλλας ήταν αμφιλεγόμενη, με σαφείς επιτυχίες, όπως την όποια συνεισφορά της στο άνετο ξεπέρασμα του σκοπέλου των stress tests για τις τράπεζες μας, αλλά και με την περίεργη ανυπαρξία προόδου στο θέμα της εκκαθάρισης της Λαϊκής – είναι βασικό μέλος της επιτροπής εξυγίανσης αυτού του τραπεζικού ιδρύματος, αλλά  και του κυνηγητού του Βγενόπουλου και της συμμορίας του.
  7. Και μετά μπήκε ο Ανδρέας Παράσχος. Αρχισυντάκτης της Κυπριακής Καθημερινής, άνθρωπος διαχρονικά χαμηλών τόνων, ποιητής, ευαίσθητος με ένα προφίλ που για όσους τον παρακολουθούσαν από την εποχή του «Εμπρός» συμπεριφέρθηκε με τρόπο απροσδόκητο και παράξενο: ακατανόητη ένταση, πολύ επιθετική συμπεριφορά, κατινίστικη κριτική που παρέπεμπε στην …κουζίνα της Χρυστάλλας. Αν προσπαθούσες να βγάλεις άκρη, κατέληγες στο συμπέρασμα πως ο Παράσχος και η εφημερίδα του είχαν τουλάχιστον έντονες αμφιβολίες για τις ικανότητες της Χρυστάλλας να εκτελέσει τα καθήκοντα της. Η κληρονομία του Αριστοτέλη προσέθετε μια ας πούμε δικαιολογημένη πικρία, αλλά και πάλι, η ένταση και το μέγεθος της επιθετικότητας τα ξεπερνούσαν αυτά.
  8. Και εδώ να εισαγάγουμε και τον οκταήμερο. Όχι, τον Νικόλαο Σαμψών, αλλά τον Ανδρέα Νεοκλέους, ένα εκ των υπουργών που διορίστηκαν από τους πραξικοπηματίες εκείνο τον μοιραίο Ιούλη. Ο οποίος από τότε έμεινε εξ όσων γνωρίζω μακριά από την ενεργό πολιτική, έκτισε ένα εκ των μεγαλυτέρων και πλέον επιτυχημένων δικηγορικών  γραφείων, με άκρες όμως, που άγγιζαν την Χρυστάλλα. Η μια άκρη αφορούσε το επαγγελματικό του παρελθόν. Προφανώς για κάποιο διάστημα ήταν συνεταίρος με τον εν διαστάσει σύζυγο της Χρυστάλλας, Ανδρέα, με τον οποίο χώρισαν πριν πάρα πολλά χρόνια εν μέσω αλληλοκατηγοριών για διασπάθιση περιουσίας του γραφείου. Η δεύτερη άκρη αφορούσε το γεγονός πως το γραφείο Νεοκλέους είχε διοριστεί από τον Πανίκο Δημητριάδη ως το γραφείο που θα κυνηγούσε τον Βγενόπουλο και τα άλλα γεράκια που κατασπάραξαν τα Λαϊκή. Το θέμα είναι πως τώρα ο Πανίκος είχε γίνει Χρυστάλλα, της οποίας ο εν διαστάσει Ανδρέας και η καθ’ όλα θυγατέρα Μαριάννα, είχαν αναλάβει την υπεράσπιση του Βγενόπουλου. Η τρίτη άκρη αφορούσε μια σχέση που εξηγούσε πλέον τις απορίες του 7: το δικηγορικό γραφείο Ανδρέα Νεοκλέους φαίνεται πως έχει οικονομική ή ακόμη και μετοχική σχέση με το συγκρότημα που εκδίδει την Κυπριακή έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή.
  9. Τα πράγματα είχαν ήδη περιπλεχθεί παρά πολύ όταν φάνηκαν τα πρώτα ουσιαστικά προβληματικά στοιχεία για τη Χρυστάλλα, πέραν του κατά πόσο ήταν ικανή ή είχε τα προσόντα για τη θέση. Περίεργες διαδικασίες για το συμβόλαιο της, περίεργες εξηγήσεις για την προφανή σύγκρουση συμφερόντων σε σχέση με τις δραστηριότητες του εν διαστάσει και της θυγατέρας, μαζί με πληροφορίες για όχι και τόσο εποικοδομητική συμπεριφορά της Χρυστάλλας σε σχέση με συνεργάτες και υφισταμένους της.
  10. Η Χρυστάλλα όμως αποδείχτηκε αρκετά ευέλικτη και υποχωρητική, μπήκε εύκολα σε διαδικασία για επαναδιαπραγμάτευση του συμβολαίου της για να καλύψει τον πρόεδρο που είχε ήδη μείνει εκτεθειμένος. Στη συνέχεια και μετά το ξέσπασμα του μέλους του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας, Στέλιου Κοιλιάρη στη Βουλή, «καθάρισε» εύκολα όσα της είχαν αποδοθεί περί ισχυρισμών για δωροδοκία του Ρίκκου.
  11. Ο Κοιλιάρης, κάποτε υπουργός του ΔΗΚΟ, συνδεδεμένος με τις μετοχικές επιδόσεις της εταιρείας που δούλευε το 1999 του χρηματιστηρίου (Λούης), οι οποίες περιορίζονταν μόνο σε εκείνους που κατείχαν τίτλους (Χμμμ….), ο Κοιλιάρης ο οποίος δεν άντεχε άλλο λέει να βλέπει τι γινόταν και παραιτήθηκε με αποτέλεσμα να χάσει το μόνο του μισθό (αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ). Καλά, τα κέρδη από τις πωλήσεις μετοχών της Λούης τι έγιναν; Α, και δεν παίρνει σύνταξη για το υπουργιλίκι; Μου έκανε πολύ κακή εντύπωση.
  12. Μια και μιλήσαμε για Ρίκκο, είχε και εκείνος εμπλοκή: είχε μηνύσει τη Λαϊκή λέει για υπόθεση που αφορούσε το κούρεμα του 2013, δικηγόρος της τράπεζας ήταν ο Ανδρέας Νεοκλέους ο οποίος σε *τρεις* περιπτώσεις είχε … ξεχάσει να παρουσιαστεί στο δικαστήριο (προφανώς κρατούσε και κλειστό το κινητό του τηλέφωνο και κανείς από τις δεκάδες συναδέλφους και υπαλλήλους στο γραφείο του γνώριζε περί της υπόθεσης) και έτσι κέρδισε τη δίκη ο Ρίκκος! Αν ο ίδιος ο Ανδρέας Νεοκλέους ήταν κάπου υπάλληλος, θα είχε χάσει τη δουλειά του εδώ και καιρό ενώ η τράπεζα θα έπρεπε να διακόψει το συμβόλαιο συνεργασίας μαζί του. Κακή εντύπωση για τον Ρίκκο, που είχε αρχίσει να μου γίνεται συμπαθής όταν φαινόταν έντονος στην προώθηση διαφόρων υποθέσεων στην εισαγγελία.
  13. Εκτός από τις επιδόσεις του στην υπόθεση Ρίκκου, ο Ανδρέας Νεοκλέους εμφανίστηκε στα ΜΜΕ και έδειξε μια άκρως προβληματική συμπεριφορά. Προέβη σε δημόσιο σχολιασμό σοβαρών υποθέσεων που υποτίθεται χειριζόταν,  έκανε τατσίζικη αναφορά επί προσωπικού για  αλληλοκατηγορίες περί διασπάθισης χρημάτων μεταξύ εκείνου και του Ανδρέα Γιωρκάτζη που είχαν όμως κλείσει – υποτίθεται – φιλικά πριν 25 χρόνια. Κακή εντύπωση.
  14. Άλλος ένας πρωταγωνιστής που άφησε πολύ κακή εντύπωση είναι ο ίδιος ο Ανδρέας Γιωρκάτζης, ο οποίος επίσης εμφανίστηκε τελικά στα ΜΜΕ και με μια έπαρση του ηθικά ανώτερου που δεν έχει τίποτα για να λογοδοτήσει, μας είπε πως η εν διαστάσει είναι το καλύτερο πλάσμα, η θυγατέρα έφυγε από το γραφείο για να βοηθήσει τον … πρόεδρο Αναστασιάδη και πως εν πάση περιπτώσει δεν τίθεται θέμα σύγκρουσης συμφερόντων. Άφησε και πολλά υπονοούμενα (διαβάστε Ανδρέας Νεοκλέους), α, είπε επίσης πως αποχωρεί και από την υπεράσπιση Βγενόπουλου!
  15. … ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας την κατηγορία περί σύγκρουσης συμφερόντων! Γιατί πως αλλιώς θα μπορούσε ένα αξιοπρεπείς γραφείο να αφήσει μια πολύ σοβαρή και προφανώς πολύ προσοδοφόρα υπόθεση; Που αφορούσε ένα πολύ καλό πλάσμα; (Αυτό φυσικά είναι άλλο θέμα – ακόμη και οι φονιάδες δικαιούνται δικηγόρο.)
  16. Μέσα σε όλο αυτό το …νομικό χάος, βγήκαν και το κόμματα κανίβαλοι να φάνε τη Χρυστάλλα – ανεξαρτήτως του αν προσφερόταν ή όχι για μενού! Η διαχρονικά ανεύθυνη, λαϊκιστική και επιφανειακή συμπεριφορά των κομμάτων, προκαλεί ενστικτώδη αντίδραση όταν όλα συνασπίζονται: είναι η αντίδραση του ορθολογισμού ο οποίος επιβάλλει την συνολική αποτίμηση της συμπεριφοράς τους, η οποία δεν βλέπει ούτε με κιάλια τη βάση!
  17. Να πούμε και κάτι για τους μετόχους της Λαϊκής, που βγαίνουν με ανακοινώσεις, πήγαν και στον πρόεδρο, και τον Αβέρωφ, και υποθέτω όλους τους ;αρχηγούς. να αναλάβουν τη διαχείριση των ενεργητικών που τους αναλογούν λένε. Και όλοι είπαν να τους τα δώσουμε να τα διαχειριστούν (και να ησυχάσουμε)! Μα, καλά, είναι σοβαροί; Η Λαϊκή Τράπεζα είναι μια δημόσια εταιρεία που απέτυχε, πάττισε, και βρίσκεται υπό εκκαθάριση. Ε, για όλα αυτά υπάρχουν καλά γραμμένοι νόμοι που ορίζουν τη διαδικασία. Οτιδήποτε άλλο είναι εκ του περισσού, εκ του πονηρού  και περιγράφονται ως άκρατος λαϊκισμός. Οι νόμοι και οι θεσμοί δεν πρέπει να γίνονται ελαστικοί αναλόγως του πόσο φωνάζουν μεμονωμένες ομάδες προσωπικών συμφερόντων.
  18. Το ενδιαφέρον βεβαίως, εστιάζεται στη Χρυστάλλα, αλλά δεν μπορούμε να ξεχνούμε πως η Χρυστάλλα βρέθηκε εκεί γιατί κάποιος τη διόρισε. Και όταν ο πρόεδρος διορίζει αναλαμβάνει και την ευθύνη του διορισμού. Δεν έχω πεισθεί πως όλα όσα αποδίδονται στη Χρυστάλλα είναι ορθά (υπάρχουν πολλοί άλλοι κακοί ή ίσως και χειρότεροι πρωταγωνιστές στο κακόγουστο αυτό έργο), αλλά νομίζω έχουν ήδη φανεί αρκετά στοιχεία που την κάνουν ακατάλληλη για τη θέση, αυτή η ακαταλληλότητα αντανακλάται *και* στον πρόεδρο, αλλά κυρίως δεν της δίνεται η ευχέρεια να κάνει ομαλά το έργο της.
  19. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός *και* στη δικαιολόγηση των ενεργειών του: ίσως να μην ήξερε ο ίδιος πως ο Ανδρέας Γιωρκάτζης ήταν ο δικηγόρος του Βγενόπουλου, αλλά δεν λέμε δημοσίως Βίκτωρα πως ο πρόεδρος …δεν διαβάζει Χαραυγή – που είχε δημοσιεύσει την πληροφορία. Κάποιος άλλος εκεί πάνω κάποιο άλλο μέλος της πολυπληθούς ομάδας του προεδρικού θα έπρεπε να το κάνει και να ενημερώσει.
  20. Τέλος, οφείλω να σημειώσω πως από όσα διάβασα, μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα πιο κάτω άρθρα:

Who is Mr. Neocleous? Από Ρωσική ιστοσελίδα, από το 2012, θυμίζει έντονα το βόθρο του Defence Net και φαίνεται καλά πληροφορημένο, εντόνως παραπληροφορημένο και ρέπει προς τη μυθολογία.

Tales from the coffeeshop: Where is the seat of power in Cyprus, the palace or a law office in Limassol? Το μόνο άρθρο σε Κυπριακή εφημερίδα που προσέφερε μια στοιχειωδώς λογική ιστορία που στέκει και  – όπως έχετε διαβάσει, το υιοθετώ.

Ανακύκλωση, ή επαναχρησιμοποίηση;

Ανακύκλωση, ή επαναχρησιμοποίηση;

Η συνέχεια εδώ.

20 Σχόλια leave one →
  1. strovoliotis permalink*
    17 Μαρτίου, 2015 13:24

    Ωχ!

    Η σχετική ανακοίνωση του Ανδρέα Βγενόπουλου

    «Στην Κύπρο διεξάγεται αυτήν την περίοδο ένας ανηλεής πόλεμος οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων παράλληλα με αλληλοκατηγορίες για τις ευθύνες της διάψευσης των προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί από τους πραγματικούς υπευθύνους για την καταστροφή της Κυπριακής Οικονομίας.

    Οι θέσεις που παραθέτω κατωτέρω θα βοηθήσουν στην κατανόηση του τι πραγματικά συμβαίνει.

    1. Συνεργάζομαι με το δικηγορικό γραφείο Ανδρέα Γιωρκάτζη δύο περίπου χρόνια πριν η εν διαστάσει σύζυγός του αναλάβει τα καθήκοντα της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Είναι προφανές μέχρι και από δημοσιεύματα ότι όλοι στην Κύπρο γνώριζαν αυτή την σχέση πριν από το διορισμό της κας Γιωρκάτζη στη θέση της. Το αν έπρεπε να διοριστεί ή αν πρέπει να παραιτηθεί ή να εκδιωχθεί ούτε με απασχολεί, ούτε με αφορά. Όμως, ο επί της ουσίας εξαναγκασμός σε παραίτηση του κ. Ανδρέα Γιωρκάτζη από τον χειρισμό των υποθέσεών μου στην Κύπρο μετά από 2,5 χρόνια συνεργασίας και γνώσης των χιλιάδων εγγράφων και επιχειρημάτων των υποθέσεών μου παραβαίνει κατάφορα τα συνταγματικά μου δικαιώματα και τα προστατευόμενα από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση ανθρώπινα δικαιώματα.

    2. Στις 20 Φεβρουαρίου κατετέθη στα πλαίσια της διαδικασίας του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου το Memorial, δηλαδή η αναλυτική περιγραφή και η νομική και πραγματική στοιχειοθέτηση της απαίτησης της MIG και άλλων Ελλήνων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη συνοδεία όλων των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων, εκθέσεων εμπειρογνωμόνων και μαρτυρικών καταθέσεων. Είναι προφανές ότι η διαφαινόμενη ήττα της Κυπριακής Δημοκρατίας δημιουργεί από τώρα κραδασμούς και προσπάθεια αποφυγής ευθυνών από όλους τους εμπλεκομένους.

    3. Στην υπόθεση της αγωγής και του προσωρινού διατάγματος εναντίον των Ελλήνων, το Δικαστήριο έχει φθάσει στο θέμα της εξέτασης της δικαιοδοσίας και είτε θα αποφανθεί συντόμως, όπως εισηγούμεθα με επίκληση της Κοινοτικής νομολογίας, ότι οι διαδικασίες στην Κύπρο έγιναν χωρίς δικαιοδοσία, είτε, εάν θεωρήσει ότι υφίσταται αμφισβήτηση, όπως αιτούμεθα, θα απευθύνει προδικαστικό ερώτημα στο δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το οποίο αναμένεται ότι θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Επίσης, μετά την παραπλάνηση της Κυπριακής κοινής γνώμης για το «διάταγμα παγοποίησης περιουσίας παγκοσμίου εμβέλειας», ομολογήθηκε πρόσφατα ότι αυτό το διάταγμα, που εξεδόθη σε μια χώρα όπου οι εναγόμενοι δεν έχουν περιουσία, πρέπει να εγγραφεί και σε διάφορες άλλες χώρες για να έχει οποιαδήποτε νομική και πρακτική ισχύ. Ο λόγος που αυτό δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής είναι ότι γνωρίζουν οι δικηγόροι που χειρίζονται την υπόθεση ότι, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, μετά από την ακρόαση των εναγομένων, πρόκειται να απορριφθεί. Επίσης, είναι εντυπωσιακή η παραπλάνηση της Κυπριακής κοινής γνώμης ότι δήθεν στους εναγομένους έχουν βρεθεί και παγοποιηθεί περιουσιακά στοιχεία ύψους 5 δισεκατομμυρίων, κάτι που βεβαίως θα έκανε και τον Bill Gates να ζηλέψει.

    4. Αντίθετα, στην προσπάθεια του ο κ. Ανδρέας Νεοκλέους να δείξει πόσο φανατικός πατριώτης είναι, ομολόγησε και σε συνέντευξη του στο Mega και σε επίσημη ανακοίνωση, ότι, όταν ανέλαβε την υπόθεση επί αγωγής που είχε κατατεθεί και που αφορούσε τον χειρισμό τραπεζικών θεμάτων πρόσθεσε αυθαιρέτως το στοιχείο του δόλου, μέσα σε δέκα μέρες κατέθεσε και την αίτηση για το προσωρινό διάταγμα και «έβαλε» (όπως επακριβώς ο ίδιος εδήλωσε) τον συνέταιρό του κ. Αντώνη Γλυκή να υπογράψει την απαραίτητη ένορκη δήλωση, αφού κανείς από τους 3.000 και πλέον εργαζομένους και στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας δεν δεχόταν να υιοθετήσει τέτοια εξόφθαλμα ψευδή μαρτυρία. Με την ομολογία του αυτή ο κ. Α. Νεοκλέους επιβεβαιώνει όλη μας την επιχειρηματολογία, καταδικάζει τον κ. Γλυκή και την κα. Αντωνιάδου στα ποινικά αδικήματα της ψευδορκίας και της απάτης επί δικαστηρίου που εξετάζει η Ελληνική Δικαιοσύνη και θέτει και τον εαυτό του στο εδώλιο ως ηθικό αυτουργό ή συνεργό.

    5. Αλλά και στην διερεύνηση των τυχόν ποινικών ευθυνών για την κατάρρευση της Λαϊκής που με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Κυπριακή κοινή γνώμη να εξελίσσεται 4 χρόνια μετά την αποχώρηση των Ελλήνων, σε δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, που συνεχίζεται στην Αθήνα, ο ικανότατος αυτός δημοσιογράφος παρέδωσε στη δικογραφία δύο απόρρητα έγγραφα που κατόρθωσε να προμηθευτεί από το διάτρητο, προφανώς, σύστημα «ερευνών για την οικονομία»:

    α. Το πρώτο αφορά γραπτή εισήγηση της Κυπριακής Αστυνομίας προς τη Νομική Υπηρεσία που επιβεβαιώνει ότι οι διερευνώμενες υποθέσεις τυγχάνουν της αρμοδιότητος της Ελληνικής Δικαιοσύνης και εισηγείται όλα τα σχετικά στοιχεία και ισχυρισμοί να αποσταλούν στην Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία ως γνωστόν ήδη διεξάγει περί αυτών προκαταρκτική εξέταση εδώ και δύο χρόνια. Αυτό, όμως, ήταν γνωστό σε όλους τους νομικούς κύκλους της Κύπρου εδώ και χρόνια και υπήρχε πάντοτε σκόπιμη παραπλάνηση της Κυπριακής κοινής γνώμης που εκαλείτο να πιστέψει ότι για πιθανά αδικήματα που έγιναν εν όλω ή εν μέρει στην Ελλάδα από Έλληνες θα μπορούσε να μην είναι αρμόδια η Ελληνική Δικαιοσύνη, και

    β. Το δεύτερο αποκαλύπτει ότι οι Κύπριοι λειτουργοί που ήρθαν σε επαφή με τον αρμόδιο Έλληνα Εισαγγελέα Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δικαστικής Συνδρομής παρέδωσαν στοιχεία και λεπτομέρειες για όλες τις υποθέσεις που υποτίθεται ότι διερευνώνται στην Κύπρο με αποτέλεσμα ο Εισαγγελέας αυτός να κάνει σχετική αναφορά στην Εισαγγελία του Άρειου Πάγου, η οποία ανέθεσε την διερεύνηση του συνόλου και αυτών των αστήρικτων καταγγελιών σε Εισαγγελέα Εφετών.

    Εδώ είναι προφανές ότι οι Κύπριοι λειτουργοί επί της ουσίας όχι μόνον παραδέχονται την έλλειψη δικαιοδοσίας τους, αλλά και επιδιώκουν τον χειρισμό των υποθέσεων από την αρμόδια Ελληνική Δικαιοσύνη ώστε να μην επωμισθούν αυτοί το βάρος των αθωωτικών αποφάσεων, παρόλ’ αυτά όμως η Κυπριακή κοινή γνώμη αφήνεται να πιστεύει το αντίθετο. Άλλωστε, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα για να καταλάβει κανείς ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία υπόθεση διότι, αν μετά από τέσσερα χρόνια ερευνών υπήρχε το παραμικρό στοιχείο για διάπραξη ποινικού αδικήματος, αυτό θα είχε γίνει ήδη γνωστό, αλλά και ότι ακόμα και αν υπήρχε δικαιοδοσία της Κυπριακής Δικαιοσύνης οι συνθήκες της βάρβαρης κατάργησης του τεκμηρίου αθωότητος και της κολοσσιαίας κατάργησης συνθηκών δικαίας δίκης δεν θα επέτρεπαν να διεξαχθεί οποιαδήποτε τέτοια δίκη σε ένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    6. Τα πράγματα λοιπόν είναι απλά. Η αστική αγωγή και το προσωρινό διάταγμα που έχουν προχωρήσει χωρίς δικαιοδοσία, με ψευδομαρτυρίες και κατά παράβαση της αρχής αποκλειστικότητας των διαδικασιών του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία τύχη. Η διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων από την αρμόδια Ελληνική Δικαιοσύνη θα αποδείξει την ανυπαρξία ποινικών αδικημάτων στις εξεταζόμενες τραπεζικές αποφάσεις και ενέργειες. Και, φυσικά, η MIG και οι υπόλοιποι Έλληνες αναμένεται να δικαιωθούν από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο και για τους «κουρεμένους» καταθέτες και τους κατόχους αξιογράφων, οι οποίοι περιέργως μας εχθρεύονται αντίθετα με τα συμφέροντά τους.

    7. Αλλά και η τελευταία ελπίδα του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου της Κύπρου, που είναι η χρήση του οπλοστασίου της Κυπριακής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα πέσει στο κενό, διότι, παρόλο που ο κ. Γενικός Εισαγγελέας προστατεύει την κα. Καλογήρου από την διερεύνηση των ποινικών αδικημάτων που έχει διαπράξει, όλες οι σχετικές υποθέσεις που «εξετάζονται» είναι της αρμοδιότητας και της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και φυσικά και των Ελληνικών Δικαστηρίων.

    Κάποτε κάποιοι θα πρέπει να πουν την αλήθεια στον Κυπριακό λαό. Αν απλώς περιμένουν τις δικαστικές ήττες για να δικαιολογηθούν ότι δήθεν φταίνε κάποιοι λειτουργοί ή κάποιοι Κύπριοι δικαστές ή δικηγόροι ή η Ελληνική Δικαιοσύνη ή τα Διεθνή Δικαστήρια το μόνο που θα πετύχουν είναι η πλήρης γελοιοποίησή τους. Εν τω μεταξύ ας επικεντρωθούν στη διερεύνηση της υπόθεσης δωροδοκίας του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα από τον δικηγόρο που χειρίζεται τις αστικές υποθέσεις της Λαϊκής, όπου εκφράζω την αισιοδοξία μου ότι σύντομα οι κατηγορούμενοι για δωροδοκία και δωροληψία θα αθωωθούν!

    Μου αρέσει!

  2. 17 Μαρτίου, 2015 15:54

    Strovolioti,

    Κατ’ αρχάς ο τίτλος της ανάρτησης ΣΟΥ είναι παραπλανητικός, κυρίως το κομμάτι που αναφέρεται σε «αδιάβαστο αναγνώστη της Χαραυγής»˙ τελικά ποιος είναι αυτός «αδιάβαστος, ή γιατί δεν τον κατονομάζεις; Πέραν τούτου στον τίτλο κείμενου ΣΟΥ κάνεις αναφορά ΚΑΙ στον Αντρέα Παράσχο [ΔΕΝ θα τού κάνω το δικηγόρο!], αλλά είναι βασικά μ’ αλλά προσώπατα [της λυκοπαρέας με την οποία καταπιανεσαι!] στα οποία επικεντρώνεσαι στο κείμενο ΣΟΥ…

    Άξιο απορίας όμως είναι, που Αυτός που «όφειλε να γνωρίζει» [που θα ‘λεγε και ο «κύριος Πόλυς»], δηλ. ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απουσιάζει σχεδόν ΠΑΝΤΕΛΩΣ από τις κριτικές ΣΟΥ προσεγγίσεις… [Κάτι πήγες να ψελλίσεις, αλλά δεν ΣΟΎ βγήκε τελικά!]… Αλήθεια, δεν νομίζει ότι είναι καιρός [μετά απ’ αυτό το μπάχαλο με τους «αρίστους των αρίστων»] να πεις ΚΑΙ τον Δεσμεύομαι_Δεν_Θα_Δεχτώ_Κούρεμα_Καταθέσεων, Αχάπαρο [που όπως αποδεικνύεται είναι και ο Αχάπαρος των Αχαπάρων];

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      17 Μαρτίου, 2015 16:00

      Δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το αχάπαρος, έτσι; 🙂 Εύχομαι πραγματικά να μην το *ξεπεράσουμε*, αν εννοείς τι εννοώ 🙂

      Α και επειδή τα ελληνικά σου ειναι καλά: αυτό το ψέλλισμα τι πάει να πει: «Το ενδιαφέρον βεβαίως, εστιάζεται στη Χρυστάλλα, αλλά δεν μπορούμε να ξεχνούμε πως η Χρυστάλλα βρέθηκε εκεί γιατί κάποιος τη διόρισε. Και όταν ο πρόεδρος διορίζει αναλαμβάνει και την ευθύνη του διορισμού.»

      Και φαίνεται δεν έφτασες μέχρι το τέλος: «Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός *και* στη δικαιολόγηση των ενεργειών του: ίσως να μην ήξερε ο ίδιος πως ο Ανδρέας Γιωρκάτζης ήταν ο δικηγόρος του Βγενόπουλου, αλλά δεν λέμε δημοσίως Βίκτωρα πως ο πρόεδρος …δεν διαβάζει Χαραυγή – που είχε δημοσιεύσει την πληροφορία. Κάποιος άλλος εκεί πάνω κάποιο άλλο μέλος της πολυπληθούς ομάδας του προεδρικού θα έπρεπε να το κάνει και να ενημερώσει.»

      Μου αρέσει!

      • 17 Μαρτίου, 2015 17:31

        Όλα τα διάβασα Strovolioti! Κι επιμένω ότι [ως δεξιός] χειρίζεσαι το Νικούιν με το γάντι!

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          17 Μαρτίου, 2015 20:08

          Προφανώς και όταν στήριζα τον Τάσσο (του ΑΚΕΛ) για ένα χρόνο και τον Χριστόφια (του ΑΚΕΛ) για δυο, ήμουν πάλι δεξιός, ε; Ρε δυσκολία που εχετε να δείτε οποιαδήποτε χροιά του γκρι – όλα μαύρα ή άσπρα σας είναι. Είναι φυσικά σαφώς πιο εύκολο και βολικό!

          Μου αρέσει!

  3. 18 Μαρτίου, 2015 11:30

    Φίλε Στροβολιώτη, σε διαβάζω ανελλιπώς, έστω κι να σε κάποια σημεία διαφωνούμε. Το έχουμε πει. Αυτή είναι η ομορφιά της δημοκρατίας. Σήμερα θα σου κλέψω ένα απόσπασμα για την κυρία Χρυστάλλα. Ευχαριστώ πολύ. Η Π
    αναγιά μαζί σου!

    Μου αρέσει!

  4. 18 Μαρτίου, 2015 14:40

    Εάν τους εδίδαμε εντολή να τα διαλύσουν όλα, δε θα τα κατάφερναν τόσον ωραία. Αυτό δεν το είπε ο αρχιεπίσκοπος. Όχι δεν το είπε, ούτε πρόκειται να πεί. Αλλά στα τέτοια μας κι’ αν το πει κι’ αν δεν το πει. Το λέμε εμείς. Αλλά λυπημένοι.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  5. strovoliotis permalink*
    19 Μαρτίου, 2015 19:17

    Δεν είναι κείμενο του τύπου που συμπαθώ, αυτό για το οποίο γίνεται παραπομπή, και νομίζω στο άρθρο μου το ξεκαθαρίζω. Φαίνεται πως μπλέξαμε όμως;

    «Κύριο
    Γιάννο Ιωάννου
    Λευκωσία
    Κύριε,
    Αναφερόμαστε στο κείμενό του «Στροβολιώτη», το οποίο αναρτήσατε στον τοίχο (wall) σας, στις 17/3/2015, στο facebook, με τον τίτλο «Η Χρυστάλλα, ο Παράσχος, ο οκταήμερος και ο αδιάβαστος αναγνώστης της Χαραυγής!» και σχετικά με την παράγραφο 20 του κειμένου, σάς πληροφορούμε ότι, όσον αφορά την παραπομπή “Who is Mr Neocleous?”, έχει καταχωρηθεί και εκκρεμεί, εναντίον τρίτων προσώπων, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, αγωγή για λίβελλο και συκοφαντική δυσφήμιση και επομένως θα πρέπει αμέσως να αφαιρέσετε την σχετική παραπομπή, τόσο από την πιο πάνω αναφορά όσο και από τα διάφορα σχόλιά σας σε άλλα άρθρα.
    Όλα τα δικαιώματα τόσο του κ. Ανδρέα Νεοκλέους όσο και τα δικά μας, επιφυλάσσονται πλήρως.

    Ανδρέας Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ»

    Μου αρέσει!

  6. strovoliotis permalink*
    8 Φεβρουαρίου, 2017 20:23

    Tales from the coffeeshop: Where is the seat of power in Cyprus, the palace or a law office in Limassol?
    cyprus-mail.com/2015/03/15/tales-from-the-coffeeshop-where-is-the-seat-of-power-in-cyprus-the-palace-or-a-law-office-in-limassol/
    Patroclos3/15/2015
    THIS establishment has never been a big fan of Governor Crystal. Her tampering with her contract, which revealed her greed and deviousness, her public parasite mentality and behaviour, her poor judgment and lack of leadership have inspired many unflattering comments in this space.

    However, we consider the hysterical attacks against her by the entire political party establishment, which have developed into a nasty witch-hunt, are not only unjustified, they are absurd. I would go as far as to claim that she must be doing something right if she has managed to provoke the thirst for blood of all our corrupt and cannibalistic political parties.

    Not even the satanic Annan plan caused such a scary unity and mass hysteria among the parties, all of which have been calling for Crystal’s immediate resignation. And the suspicion is that Prez Nik, who has made pandering to the parties the cornerstone of his presidency, would try to persuade her to step down when he meets her today.

    He is too much of a populist to realise that when AKEL, DISY, DIKO, EDEK, Perdikis and Syllouris all agree on something the national interest and common sense dictate that either he ignores them or does the opposite of what they are demanding.

    IT SUFFICES to say that the hysteria was sparked by dubious allegations made against Crystal by the sad, self-serving DIKO placeman Stelios Kiliaris, who spoke like the neighbourhood Katina (gossip) at a House Ethics committee on Thursday morning in his effort to hurt the governor. Of course, being a mega-patriot, he claimed he was obliged to make his revelations for the good of the country.

    Kiliaris claimed that Crystal was boasting at a central bank board meeting that she had a list of names of deputies with NPLs at the Bank of Cyprus, which indicated a conflict of interest. This was all the deputies needed to turn on the governor, accusing her of procuring the list in order to blackmail the elected representatives of the people.

    The deputy chairman of the House ethics committee Demetris Syllouris has been on every TV and radio station since then slamming Crystal’s alleged blackmail attempts. Deputies from all parties also repeated the blackmail theme, which was a figment of Syllouris’ fertile imagination given that Crystal had not blackmailed anyone.

    She had not even asked for the drafting of the list of deputies by the B of C as had been claimed. As the B of C said in a statement on Friday, the governor had asked for the list – that was routinely prepared by the bank on 31/1/2015 – only after reading of its existence in a newspaper report. “She had not asked for prior preparation of the specific list, or another list about political persons,” said the B of C.

    Syllouris could not even prove intent, let alone actual blackmail, but for someone heading the ethics committee it would have been unethical to admit his accusations were wrong.

    THE OTHER bit of gossip that was passed on to the committee by Kiliaris the Katina and outraged our

    Kiliaris the Katina
    Kiliaris the Katina
    upstanding deputies was that Crystal had alleged that deputy AG Rikkos Erotokritou had been bribed by a member of the Andreas Neoclous & Co law office which represents legacy Laiki.

    Rikkos had filed an application to the court against Laiki with regard to the offsetting of his loans and deposits. The Neocleous law office failed to put in an appearance on three occasions (it claimed to have got the dates wrong) and because of the no-show the case was won by the tricky Rikky, at a cost to Laiki of about 600 grand. Kiliaris said Crystal maintained that the court annulled this decision after Neocleous gave Rikkos the sum he had been demanding.

    Crystal said Kiliaris had not spoken the truth, but AG Costas Clerides took these bribery allegations against his deputy so seriously that he ordered a criminal investigation. Kiliaris’ crude attempt to discredit Crystal had backfired on an epic scale, landing the tricky Rikky in trouble.

    How ironic that immediately after Kiliaris’ bribery allegations a frothing, self-righteous Rikkos called a news conference to demand Crystal either confirm the allegations within 24 hours or resign. He was in an unforgiving mood – even if there was a retraction from the governor he would still file a complaint against her to the police and demand a full investigation, said the raging Rikkos who is now at the centre an investigation.

    THE AG gratefully seized the opportunity to investigate his deputy. There is no love lost between the two men, with Clerides convinced that tricky Ricky is always trying to trip him up. He has told friends that his deputy has his own agenda.

    There have been occasions when he had to publicly overrule decisions taken by Rikkos.

    Interestingly, one of Rikkos’ decisions that had been overruled by Clerides was legally suspect, but very helpful to a case being handled by the Andreas Neocleous law office.

    The AG had known about the Rikkos-Laiki case but could not have ordered an investigation out of the blue as this would have been seen as a vindictive act.

    SOMETIMES you wonder how much these lawyers know about the law. First Rikkos and then the Andreas Neocleous law firm accused Crystal of defamatory comments. The law firm announced that it would file a suit against Crystal for slander and defamation, “irrespective of whether she resigns or not and irrespective of whether there is a criminal procedure against her.” A bit of wishful thinking slipped into the announcement.

    I am no lawyer, but I have enough experience of litigation to know that you cannot sue a person for defamation for something she has not said. The only person who alleged that Neocleous bribed Rikkos was Kiliaris and legally speaking he is culpable because he was the one spreading malicious rumours to the media, not Crystal.

    Even if he attributed the defamatory comments to someone else, the fact that he repeated them in public make him culpable. If, for instance someone informed the Coffeeshop that Rikkos had big ears and we reported it, our establishment would be guilty of libel and not our informant, because hearsay is no defence. One of Kiliaris’ lawyer friends should have mentioned this to him.

    DURING the House meeting Crystal denied ever having said Rikkos had been bribed, as Kiliaris had claimed, prompting him to come up with the following oath to prove that he was telling the truth:

    “I can promise on what is most precious in my life. I am prepared, if it is a lie to be convicted and be executed. I am sorry, but this is not the first lie uttered by the governor when she says that what was said was a lie.”

    Kiliaris also announced at the same meeting that he was having sleepless nights because of what Crystal was doing and decided to give up his €120,000 a year job as executive director of the central bank, which was given to him in a blatant case of Garoyian-fixed rusfeti.

    He could be hoping that his selfless sacrifice would not go unrewarded, especially if Crystal is forced to resign and the governor’s post is up for grabs. He is after all Dikite.

    And he proved his Dik-headedness not so long ago, when as a Dikite member on the council of the University of Cyprus he arranged for his daughter to get a job in the administration department through the back door.

    Paper shuffler Andri Antoniadou
    Paper shuffler Andri Antoniadou
    THE MAN pulling all the strings in the campaign against Crystal is the head of the Andreas Neocleous law office, Andreas Neocleous, who is still angry that his governor, Professor Panicos, had been forced to step down. The professor was Neocleous’ man and had given the lucrative business of legacy Laiki to his mentor’s law office and sidelined the firm that had the job.

    With the lap-dog Panicos, whom he had appointed, as governor and the ineffective, paper-shuffler Andri Antoniadou as administrator, Neocleous was pretty much in control of Laiki’s administration.

    But once Crystal replaced his man Neocleous turned nasty. His mouthpiece, Kathimerini, which was always applauding Panicos, ridiculed and criticised Crystal from the first day she was appointed. The unrelenting attacks have been stepped up in the last few weeks, with its editor Paraschos leading the daily charge.

    People that know Neocleous say that when he sets his mind on something he thinks of nothing else until he achieves it, and he is very close to getting Crystal sacked.

    THE ONSLAUGHT against Crystal intensified a couple of weeks ago when she decided to bring in a second law firm to represent Laiki, because the Resolution Authority was not happy with the job being done by Andri and Neocleous.

    In the 20 months since a Cyprus court order for freezing all the assets of Vgenopoulos and his two closest associates had been secured, the Neocleous law office had still not applied to any courts abroad to for the implementation of the court order. As for Andri, who resigned because the Resolution Authority decided bring in another law office, in 20 months she had not managed to sell a single Laiki asset.

    Crystal was made to pay for showing such disrespect to Neocleous. The mighty Limassol lawyer, who has dozens of politicians at his beck and call, sought their help to destroy Crystal. Syllouris, a close friend of the lawyer, arranged a meeting of the ethics committee, supposedly to discuss Crystal’s conflict of interest, and deputies went for the kill.

    Garoyian, who since losing the DIKO leadership has shown no interest in what is happening at the legislature, never attending any committee meetings, was there on Tuesday, pretending he was interested. A loyal Neocleous man, Garoyian was pushing Kiliaris to attack the governor.

    Kiliaris, being a Central Bank executive director, was chosen to dish the dirt on Crystal that would justify the outraged reaction of the right-minded deputies.

    On Tuesday he had a few digs, but his tour de force came on Thursday, when he suggested Crystal would blackmail deputies and all hell broke loose. Killjoy Kiliaris’ theatrical outburst, which included allegations that Crystal was helping Vgenopoulos, will have impressed Neocleous if the reactions of Kathimerini, which praised his admirable public spirit, is anything to go by. A Dikite that puts the public interest above his own is about as plausible as a fish with a wrist-watch.

    TODAY we will get an idea of who is actually running the regional centre of corruption. If Nik demands that Crystal steps down then we will know that real power is not at the presidential palace but at the Neocleous law office in Limassol.

    Incidentally, speaking at on a CyBC TV show on Friday, Neocleous did not sound very presidential – he sounded more like a Katina – when he informed viewers that Crystal’s estranged husband Andreas had been working at his office but left after some money had gone missing. Neocleous had reported the case to the police but “but the matter was closed with a compromise and the departure of Andreas Georghadjis from the office.”

    He had mentioned this incident, which had taken place some 25 to 30 years ago, allegedly to explain why Crystal might still feel animosity towards him. You have to admire the man’s nerve. He has mobilised the entire political system to get her sacked but it is Crystal’s alleged hostility from 30 years ago that is the cause of the problem.

    This is another confirmation that the world would have been a much happier place if the legal professions had never existed.

    © Cyprus Mail Ltd. 2017. All rights reserved.
    A Cyprus Mail Company Ltd. Site

    Μου αρέσει!

  7. 8 Φεβρουαρίου, 2017 21:38

    Nase panda kala Yianno!!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Trackbacks

  1. Je ne suis pas Strovoliotis. | Στροβολιώτης
  2. Κερδίσαμε λοιπόν…. | Στροβολιώτης
  3. Η είδηση που διέφυγε της Καθημερινής | Στροβολιώτης

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.